Gegidste natuurreis van Spitsbergen naar Tromsø

Algemene info
voetsporen-spitsbergen

Van winters Spitsbergen naar Tromsø

Als u denkt aan een klassieke zomervakantie op het strand, dan is deze reis waarschijnlijk niets voor u. Een natuurreis naar Spitsbergen is een reis van contrasten, waarbij de zomer kan aanvoelen als winter en waar u geniet van de middernachtzon die schijnt over een sneeuwwit landschap. Een onvergetelijke ervaring! U start in Spitsbergen, een heel eind boven de poolcirkel en via het magische Bereneiland en de Noordkaap gaat uw reis verder naar Tromsø. Deze reis wordt ongetwijfeld een boeiende verkenning van het arctisch gebied boordevol spectaculaire hoogtepunten, waarbij we reizen tot bijna 80 graden noorderbreedte!

Hoogtepunten op deze reis:

 • Kans om walvissen te spotten
 • Kans om ijsberen te spotten
 • Kongsfjorden
 • West-Spitsbergen
 • Tromsø
 • Noordkaap
Dag per dag

29.05.18: vlucht naar Longyearbyen
U ontmoet uw gedreven reisbegeleider met een koffer vol kennis over geologie, fauna en flora op de luchthaven van Brussel. We vliegen in de ochtend van Brussel naar Oslo. Na enkele uren te wachten op de luchthaven van Oslo heeft u een avondvlucht naar Longyearbyen, de hoofdplaats van Spitsbergen. Transfer en overnachting.

30.05.18: Longyearbyen
Na het middagmaal in het hotel, oriëntatierit door Longyearbyen en omgeving, gevolgd door de transfer naar uw schip. U scheept in aan boord van een van de nieuwste Hurtigruten schepen: MS Spitsbergen. Uw avontuur begint wanneer het schip de Isfjord uitvaart, langs immense U-vormige valleien en bergen uitgehouwen door gigantische gletsjers.

31.05 – 04.06.18: Ontdek Spitsbergen tot bijna 80°N
De Isfjord is de meest uitgestrekte fjord van Spitsbergen. We varen door deze prachtige fjord met een voortdurend veranderend landschap, op weg naar Longyearbyen. Bewonder de U-vormige gletsjerdalen: rivierdalen die uitgesleten werden door ingevroren gesteente bij het langzaam bewegen van de gletsjers. Vandaag vormt het de thuisbasis voor grote populaties rendieren. Ten gevolge van het voedselrijke water, wordt deze fjord bezocht door grote kolonies zeevogels en treft u verscheidene zeezoogdieren aan, waaronder ringelrobben en baardrobben op het pakijs. Hiernaast is er ook een grote kans om poolvossen te spotten in deze regio.

Het is nog steeds lente en het is spannend om te zien hoe de ijsgang zijn werking doet in Spitsbergen. Enkel een schip met hoge ijsklasse, zoals de MS Spitsbergen, kan in deze tijd van het jaar de fjorden binnenvaren, de zone van het “fast-ice”. Wanneer u zwarte stippen ziet op het ijs, zijn dat waarschijnlijk ringelrobben die hier hun jongen ter wereld brengen.

Op de Svalbard-eilanden zijn er ongeveer 3.000 ijsberen — vermoedelijk de grootste populatie op aarde. IJsberen zijn solitaire dieren en u treft ze hoogstwaarschijnlijk aan op drijfijs, nabij of in het water. Op deze route worden regelmatig ijsberen gespot — natuurlijk niet elke dag en zelden van nabij. Desalniettemin, hoe meer ogen (of zeg maar verrekijkers), hoe groter de kansen dat we de Koning van het Noorden spotten!

Het noordwesten van Spitsbergen heeft heel wat te bieden. U vindt hier de grootste concentratie aan graven, blubberovens en andere culturele overblijfselen van de allereerste Svalbard bewoners. Raudfjorden staat dan weer bekend omwille van zijn geweldige wandelmogelijkheden en de ondiepe wateren van Hamiltonbukta kan u verkennen per kajak! In Liefdefjord zullen we zeer waarschijnlijk de enorme Monaco Gletsjer zien. Bovendien kan u zich wagen aan een avontuur over de gletsjer – indien het weer het toelaat – iets wat de Noren ‘brevandring’ noemen. Verwar dit zeker niet met ijsklimmen, een gletsjerwandeling is voor iedereen met een normale conditie mogelijk. Aangezien 60% van de landmassa van Svalbard bedekt is door gletsjers, liggen er ongetwijfeld enkele exclusieve ‘ijs-ervaringen’ op u te wachten. Een niet te missen ervaring op onze reis!

In het Nationaal Park Noordwest-Spitsbergen, vindt u het grootste fjordsysteem van de noordwestelijke regio, de Kongsfjord (King Fjord). Hij wordt omringd door monumentale berglandschappen. Tijdens een landing heeft u de unieke kans om uw voetafdrukken achter te laten in dit verlaten landschap.

Het ‘kleine broertje’ van Kongsfjord is de Krossfjord, waarvan de oostelijke kust steil en torenhoog oprijst, terwijl de westkust relatief ijsvrij is. Het schiereiland met de Mitraberg is met zijn prachtig landschap de moeite waard om er eventueel een wandeling te maken.

Bij het binnenvaren van de Kongsfjord — met zicht op prachtige berglandschappen, toendravlaktes en gletsjers — zien we langs de zuidkust één van de vier permanente nederzettingen in Spitsbergen: Ny-Ålesund. We brengen een bezoek aan deze plaats op 78°55′ N, een nederzetting met een modern arctisch onderzoeksstation. Ny-Ålesund is gegroeid van een koolmijndorp naar een internationaal onderzoekscentrum. In het verleden vertrokken van hieruit verschillende expedities naar de Noordpool: namen als Amundsen, Ellsworth en Nobile zijn nauw met Ny-Ålesund verbonden.

05.06.18: Bjørnøya, te midden van de Noordelijke IJszee
Vandaag begeeft ons schip zich stilaan terug zuidwaarts. Bjørnøya ligt geïsoleerd in de Noordelijke IJszee en heeft slechts 9 inwoners, alle bemannen ze een Noors weerstation. Het is het zuidelijkst gelegen eiland van Svalbard en het herbergt enkele van de grootste concentraties zeevogels op het noordelijke halfrond. De steile kliffen vormen ideale broedplaatsen voor zeevogels, waaronder de gewone zeekoet, de kleine alk, de kortbekzeekoet, de drieteenmeeuw, de grote burgemeester en de noordse stormvogel.

De warme golfstroom maakt hier contact met de koude wateren van de Noordelijke IJszee. In combinatie met het ondiepe water rondom het eiland treden er hierdoor verticale waterbewegingen op, waardoor voedselrijk water naar de oppervlakte komt. Dit veroorzaakt een toename in plankton, dat aan de basis ligt van de voedselketen. De rijke voedselbodem trekt hierdoor 123 verschillende vogelsoorten aan.

Ondanks zijn naam (“Bear Island”) leven er geen ijsberen permanent op Bjørnøya. U kan ze wel aantreffen op het pakijs in de winter, maar ze volgen nadien de weg van het terugtrekkende ijs. Als u geluk heeft, spot u misschien wel één van de poolvossen die hier voorkomen. Bij gunstige weersomstandigheden gaan we hier zeker aan wal. Laat het “vogel spotten” maar beginnen!

06.06.18: De Noordkaap
Al in de vroege uurtjes krijgt u vanop het schip een spectaculair zicht op de Noordkaap. Het schip zet een aantal wandelaars af die richting Noordkaap zullen wandelen vanuit Hornvika. We hernemen vervolgens onze route richting Skarsvåg, een klein vissersdorp gesitueerd langs de Noordkust van het eiland Magerøya. U krijgt de kans om een excursie naar de Noordkaap te maken, een uiterst unieke ervaring. Het museum op de Noordkaap brengt u de geschiedenis van de noordpoolreizigers. Daarnaast vormt de Noordkaap de ultieme plek om de middernachtzon te bewonderen.

07.06.18: Tromsø
Wanneer u van boord gaat in Tromsø, voelt u zich als een ware ontdekkingsreiziger. Komende vanuit totale wildernis en pure, ruwe landschappen, voelt Tromsø (met zijn hotels, restaurants en winkels) vreemd aan. U eindigt uw begeleide exploratiereis in Tromsø: de poort naar de Noordpool en de stad waar Roald Amundsen zijn bemanning aanwierf voor zijn befaamde expedities naar het Hoge Noorden. Hij was ervan overtuigd enkel hier mensen te vinden die de barre, polaire omstandigheden konden doorstaan en de vereiste ervaring hadden om door de Noordelijke IJszee te navigeren. Vandaag gebeurt hier heel wat onderzoek, o.a. naar de effecten van de opwarming van de aarde in het poolgebied. Hiernaast blijft Tromsø met zijn ligging nog steeds de toegangspoort tot het Hoge Noorden en het vertrekpunt voor vele expedities! Geniet nog even na van dit heerlijke avontuur, om nadien boordevol herinneringen en “once-in-a- lifetime” ervaringen naar huis te vertrekken. U verblijft in het prachtige Clarion The Edge Hotel, één van de nieuwste hotels in Tromsø, in halfpension.

08.06.18: Vlucht via Oslo naar Brussel
Vroege vlucht van Tromsø naar Oslo en verder door naar Brussel.

Uw gids "Sanne"

Sanne – onze gids – is bioloog en reiziger in hart en nieren. Naast het Andes hooggebergte en de kristalheldere meren van Canada, verloor ze haar hart aan het Europese Noorden. Ze maakte na haar studies biologie een 14-daagse reis door de uitgestrekte toendra van Spitsbergen. Dé reis die een blijvende en aanzienlijke indruk op haar heeft nagelaten en waar haar fascinatie voor polaire ecologie enkel toenam. Ze deelt op deze reis met veel enthousiasme haar passie voor de Arctis.

Naast de overduidelijke schoonheid, heeft de ongerepte, uitgestrekte en pure natuur van Spitsbergen het meest mijn hart veroverd. De natuur heeft hier een extreem en woest karakter. Daarnaast is het polaire ecosysteem delicaat en dus kwetsbaar. Ook maar de kleinste verstoring heeft een grote impact. Spitsbergen is een bestemming dat ongetwijfeld zal imponeren.

Met veel enthousiasme geef ik jullie op deze boeiende expeditie de biologische achtergrond over het ontstaan van het polaire ecosysteem, de arctische flora en fauna en de interactie tussen beide. Daarnaast vertel ik gepassioneerd over de geschiedenis van de Svalbard-archipel, hoe fauna en flora zijn aangepast aan de barre omstandigheden en waarom de opwarming van het noordpoolgebied haast dubbel zo groot is in vergelijking met gematigde gebieden.

Op onze 11-daagse expeditie genieten we vooral van natuur in de meest zuivere vorm: azuurblauwe gletsjerwanden die afkalven in diep uitgesneden fjorden, spitse bergtoppen omgeven door de drassige toendra, uitgestrekte ijsrivieren die kronkelen door weidse gletsjerdalen,… en dit allemaal onder de middernachtzon!

Naast de prachtige landschappen valt er ook heel wat te ontdekken op vlak van wildlife. Tijdens de zomermaanden nestelen enorme vogelkolonies zich op de steile kliffen langs de kust: kleine alken, dikbekzeekoeten en papegaaiduikers. Hier liggen ook vaak poolvossen op de loer! De witte ivoormeeuwen vinden we nabij het pakijs en in de fjorden gaan we op zoek naar grote groepen Eidereenden en Koningseiders. Op de toendra kijken we o.a. uit naar broedende vogels zoals Rosse Franjepoot, Paarse Strandloper, Sneeuwgorzen, Roodkeelduikers en Kleine Jagers.

We houden onze verrekijkers bij de hand, want we maken ook kans op arctische zoogdieren zoals baardrobben, ringelrobben, walrussen en grote kuddes rendieren.
Door het voedselrijke zeewater dat opwelt waar de warme golfstroom grenst aan de koude wateren, zijn ook imposante zeezoogdieren regelmatig te bewonderen, zoals Dwergvinvis, Groenlandse Walvis, Beluga, Bultrug, Narwal en Witsnuitdolfijn.

En met wat geluk wordt het spotten van een ijsbeer het hoogtepunt van onze reis!

Het staat vast dat deze Spitsbergen expeditie een unieke en onvergetelijke ervaring wordt! Ik kijk er alvast naar uit! Niet enkel omdat Spitsbergen nooit teleur stelt maar ook omdat ik hoop jullie te kunnen enthousiasmeren en passioneren voor dit prachtige poolgebied.

Prijzen
PRIJZEN PER PERSOON
Hutcategorie Dubbel Single
Polar binnenhut met dubbel bed I € 3.795
Polar buitenhut met dubbel bed J – beperkt of geen uitzicht € 4.195
O € 4.495
Arctic buitenhut superior met dubbel bed P € 4.695
U € 4.795
QJ – beperkt of geen uitzicht € 4.895
Expeditie suites Q-MG-MX Op aanvraag
Boek voor 15.10.17 en geniet van € 100 korting

Inbegrepen

 • Vlucht Brussel-Oslo-Longyearbyen incl. taksen
 • Vlucht Tromsø-Oslo-Brussel incl. taksen
 • Overnachting in Longyearbyen op basis van ontbijt + lunch
 • Overnachting in Clarion Hotel The Edge op basis van halfpension
 • Hurtigruten expeditie-zeereis in de geboekte hutcategorie inclusief volpension aan boord
 • Landingen met poolcirkelboten en activiteiten aan boord en aan land
 • Ervaren Duits-/Engelstalig expeditieteam, dat ook voordrachten houdt en landingen/activiteiten begeleidt
 • Wind- en regenbestendige jas
 • Thee en koffie aan boord

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • Prijzen per persoon
 • Laarzenverhuur aan boord
 • Meer info over het schip en een dekplan kan u hier vinden
 • Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weers- en ijsomstandigheden
 • Wijzigingen aan het programma zijn expliciet voorbehouden
 • Rolstoelen kunnen niet worden meegenomen tijdens het in- en uitstappen van de poolcirkelboten

Activiteiten en optionele excursies:

 • Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord of op voorhand tegen betaling geboekt worden.
Film

Informatie

REISPERIODE: 29.05 tot 08.06.2018
DUUR: 11 dagen / 10 nachten
PRIJS: Vanaf € 3.795 pp
ACCOMMODATIE: Exploratie met MS Spitsbergen
FORMULE: Volpension tijdens de zeereis
REISCODE: CENSPISPI1802

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Nog 2 kajuiten vrij! Reis wordt afgesloten op 01.12.17
 • Wees er snel bij!!! Eerste afreis was op 10 dagen volzet!
 • Voor deze reis is een internationaal paspoort vereist
 • 5% korting indien u reeds gereisd heeft met Hurtigruten (min. 3 nachten)

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact