Noord-Noorwegen & Lofoten in de zomer

Fenomenale uitzichten en middernachtzon

De landschappen op de Lofoten en Vesterålen doen je soms naar adem happen. Hier rijzen spitse bergen majestueus uit de zee, spoelt azuurblauw water over witte stranden en ademen de kleurrijke dorpjes een ongedwongen visserssfeer. De eilandengroepen liggen in het noorden van Noorwegen, hoog boven de poolcirkel. Ze vormen een natuurlijke grens tussen het vasteland en de woeste Noorse zee.

 

Lofoten: spitse bergen en stokvis

De Lofoten eilanden worden door velen terecht beschouwd als een van de mooiste plekken ter wereld. Tussen de spitse bergtoppen liggen vissersdorpjes, idyllische baaien en zandstranden. De witte stranden en het azuurblauwe water doen denken aan de Caraïben, maar dan boven de poolcirkel. Hoe westelijker je gaat op de eilandengroep, hoe spitser de bergtoppen en hoe dramatischer het landschap. De meest gefotografeerde plaatsen zijn ongetwijfeld de vissersdorpjes Reine en Hamnøy. Je volgt voornamelijk de E10, de hoofdweg naar en door de Lofoten. De weg stopt in het vissersdorp Å, het eindpunt van de eilandengroep. Je bent er technisch gezien niet aan het einde van de wereld, maar zo voelt het wel.

 

“Tussen de spitse bergtoppen liggen vissersdorpjes, idyllische baaien en zandstranden”

 

De hoofdactiviteit op de eilanden? Vissen! Tot het eind van de jaren 60 kwamen vissers van over het hele land hier tussen januari en april in barre omstandigheden vissen. Ze woonden in rode vissershuisjes of rorbu. Deze authentieke huisjes zijn intussen omgebouwd tot comfortabele gastenverblijven waar je de sfeer van het vissersleven zelf kan opsnuiven. Ook vandaag nog is vissen er het hoofdberoep. Van maart tot juni hangt de stokvis te drogen op houten rekken. Deze gezonde delicatesse komt recht uit de Barentszzee en kan je het hele jaar door proeven!

Vesterålen: ongerepte natuurpracht

Ten noordoosten van de Lofoten liggen de Vesterålen eilanden. De landschappen zijn erg gelijkaardig. Ook hier vind je witte stranden, azuurblauw water en hoge bergen. Hoewel de bergtoppen iets vlakker zijn, moeten de Vesterålen zeker niet onderdoen voor hun beroemde zuiderburen. De landschappen zijn er desolater en de natuur is nog erg ongerept. Ook zijn er tal van wandelpaden en wildlife mogelijkheden. Zo is het plaatsje Andenes de plek bij uitstek om walvissen te spotten, en kan je voor de kust van Bleik papegaaiduikers zien!

“De Vesterålen moeten zeker niet onderdoen voor hun beroemde zuiderburen”

Uitzicht-op-de-kust-van-Bleik-op-de-Vesteralen
Strand-op-de-Vesteralen-met-rots-Bleik

Reisformule en activiteiten

Met een eigen huurwagen reis je door de natuur en de vissersdorpjes. Probeer zeker de volgende activiteiten:

Op de Lofoten:

  1. Een natuursafari per boot: een vissersboot of snelle zodiac rubberboot neemt je mee vanuit de haven van Svolvær doorheen de fjorden met als doel de nauwe Trollfjord. Onderweg geniet je van prachtige landschappen en wildlife. De gids houdt kabeljauwen klaar waar zeearenden op afkomen. Zo spot je deze roofvogels van heel dichtbij!
  2.  Wandel op de witte stranden van Ramberg, Eggum en Kvalvika: ook surfen kan!
  3. De Lofoten zijn een waar wandelparadijs. Wandel de Tjeldbergtinden en/of de Reinebringen. Dit zijn de bekendste wandelingen op de Lofoten. De Tjeldbringtinden is een tafelberg die je beklimt vanuit Svolvær. Na 3 tot 4 uur wandelen heb je een schitterend zicht over het stadje. De Reinebringen is slechts 3 km, maar erg steil en dus niet te onderschatten. Boven heb je een fenomenaal zicht over de dorpjes Reine, Sakrisøy en Hamnøy.
  4. Voor cultuurliefhebbers: bezoek het Lofotr Vikingmuseum of loop eens binnen in een van de vele kleine kunstgalerijen.

Op de Vesterålen:

  1. Neem deel aan een walvissafari in Andenes: het hele jaar door kan je potvissen spotten voor de kust van Andenes. Wie geluk heeft, kan er in het juiste seizoen ook een orka of bultrug zien, maar de aanwezigheid van deze dieren is erg onvoorspelbaar. Ze volgen immers hun favoriete maaltijd: haring.
  2. Papegaaiduikers komen dicht bij de kust om te broeden en voor hun jongen te zorgen. Tijdens een papegaaiduikerssafari ga je met een boot naar de vogelrots voor de kust van het dorpje Bleik.
  3. Wandel: de Vesterålen zijn een waar wandelparadijs met verschillende goed aangeduide wandelpaden. De kans bestaat dat je tijdens je wandeling een eland of rendier in het wild tegenkomt.
  4. Fan van wetenschap en sci-fi? Ga dan zeker naar het Andøya Space Centre. Dit is tegelijk een interactief museum en onderzoeksstation. In het museum leer je bij over het noorderlicht en het heelal.
FAQ

Rechtstreekse vlucht

Rechtstreeks naar Noord-Noorwegen & Lofoten

Met Nordic kan je naar het Hoge Noorden reizen op een comfortabele manier: dankzij onze rechtstreekse vlucht van Brussel naar Evenes kom je al na amper drie uur aan in Noord-Noorwegen. Sit back, relax en geniet!

’s Zomers is er tussen 09.06.24 en 08.09.24 elke zondag een rechtstreekse vlucht.

Reisperiode

Wanneer wil jij Noord-Noorwegen en de Lofoten ontdekken?

  • De zomer is het drukste seizoen met traditioneel veel zon. Door de ligging boven de poolcirkel blijft het de hele dag licht en hult de middernachtzon het landschap in roze, oranje en gele kleuren. Het is het seizoen bij uitstek voor lange avonden en een nachtwandeling op het strand.
  • In de nazomer kleuren de mossen op de bergen rood en oranje: het landschap staat als het ware in vuur en vlam. De zomerdrukte is gaan liggen en de lucht voelt er nog zuiverder dan anders aan. Bovendien laat het noorderlicht zich terug zien!

 

Middernachtzon op Lofoten Noorwegen - reizen met Nordic

Middernachtzon

In de regio boven de poolcirkel is de zomer het seizoen van de eeuwigdurende dag. Van midden mei tot half juli gaat de zon hier niet onder en hult de middernachtzon het landschap in roze en oranje tinten. Dat geeft je meer tijd om de prachtige natuur met de eindeloze landschappen te bewonderen.

 

icoon Noorwegen

"Tijdens de rondritten over de eilanden kom je ogen te kort om al om deze spookjesachtig mooie uitzichten in je op te nemen."

Christine
icoon Noorwegen

"Fantastisch gevoel om de middernachtzon mee te maken eerste helft juli. Een echte aanrader!"

Philippe
icoon Noorwegen

“Wondermooi om te zien hoe natuur en cultuur vermengd worden op de Vesterålen en de Lofoten."

Daisy

Onze Lofoten specialisten

Charlotte Sterckx

Teamlead Lofoten

"Hi! Ik ben Charlotte. Ik hou me graag creatief bezig en schilderen maakt daar een onderdeel van uit. Ik kan me hierin helemaal verliezen en voor ik het weet ben ik ’s nachts nog bezig."

Nikolaas Aelbrecht

Travel Designer Lofoten & Lapland

"Hallo, ik ben Nikolaas! Mijn grootste passies zijn reizen en natuur. Ik trek er dan ook graag op uit naar ongerepte natuurgebieden. Zoeken naar dieren als wolven en beren met mijn camera in de aanslag is wat ik het liefste doe. In mijn vrije tijd trek ik er graag op uit met de fiets en kan ik genieten van lange tochten langs rustige wegen. "

Peggy Van der Veken

Product Owner & Travel Designer Lofoten & Lapland

"Hoi, ik ben Peggy ! Ik koos voor de reisgids Noorwegen omdat ik op hele korte tijd verliefd ben geworden op dit land! Onthaasten is een sleutelwoord voor alle Scandinaven en is in mijn leven ook een echt begrip geworden. Als ik niet op reis kan gaan, geniet ik oprecht van de kleine dingen: uit eten gaan, een goed boek lezen, yoga, of simpelweg knuffelen met m’n hond!"

Reizen in de kijker

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten & Vesteralen

Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

De poolcirkel voorbij

Uitgebreid genieten op Lofoten en verkenning van het onontdekte Helgeland!

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Puur Lofoten

Prachtige bergtoppen, kleurrijke vissersdorpen en uitgestrekte zandstranden.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Lofoten en Vesteralen

Prachtige bergtoppen, uitgestrekte zandstranden en kleurrijke vissersdorpen.

Zweeds Lapland Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

Zweeds, Fins en Noors Lapland via blokhutten

Ontdek kleurrijke Noorse vissersdorpen op Lofoten en Malangen, het Pallas Nationaal Park in Finland en de uitgestrektheid van Zweeds Lapland

Zweeds Lapland Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

Velkommen I Nord

Ontdek zowel Fins Lapland, De Noordkaap en de Lofoten in Noors Lapland en het Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland.…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Senja, Vesterålen en Lofoten

Ontdek de drie mooiste eilandengroepen van Noorwegen tijdens deze 8-daagse reis.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

De 4 parels van Noors Lapland

Natuurpracht op de arctische eilanden: azuurblauwe fjorden, witte zandstranden, kleurrijke vissersdorpen, groene valleien, …

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

Reis in kleine groep naar de Lofoten en de Vesterålen waar je kennis maakt met het arctische wildleven, die je knap op foto kan vastleggen!

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Familieweek Lofoten

Vaar door de fjorden, spot zeearenden, bezoek gezellige dorpjes, wandel naar uitzichtpunten of ontspan aan één van de vele zandstranden.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten actief

Reis in kleine groep naar de indrukwekkende Lofoten eilandenarchipel. Ontdek deze regio op een actieve manier.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties