De lupine die IJsland paars kleurt

De lupine die IJsland paars kleurt

Wie denkt aan IJsland, denkt ongetwijfeld meteen aan avontuur, vulkanen, kraters en watervallen. Maar ook de lupine is ondertussen niet meer weg te denken uit het IJslandse landschap. Deze kleurrijke plant heeft zich in het wild verspreid en blijft zich vermenigvuldigen over grote oppervlaktes in de natuur op IJsland. Een bijzonder fenomeen waar we je graag wat meer over vertellen!

 

Hoe kwam de lupine terecht op IJsland?

In 1945 werd de lupine opzettelijk geïntroduceerd in het landschap. Maar wat daarbij verteld moet worden, is wat zo’n 1.000 jaar daarvoor gebeurde: Vikingschepen kwamen aan en de agrarische levenswijze werd al heel snel ook op IJsland gehanteerd. Wat zij niet wisten, was dat de bodem van IJsland daar helemaal niet zo bestand tegen is. De IJslandse bodem is heel gevoelig voor erosie en is daardoor totaal verschillend van het Europese vasteland.
Door zo verkeerd om te gaan met het landschap, werd het al snel de zwaarst beschadigde plek van Europa. Terwijl de rest van Europa zich bezighield met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, was er voor IJsland iets anders prioritair: het landschap terug tot haar recht laten komen. Een missie in Alaska resulteerde in de verzameling van de best passende planten en bomen voor de heropleving van IJsland. Zo werd de lupine op IJsland geboren.
Kortom, initieel werd de lupine gezien als de ideale bedekking van geërodeerd land. Ondertussen laat de plant een blijvend spoor achter.

Heeft voor- en tegenstanders

De opvallende lupine

De opvallende lupine bloeit in mei/ juni en dient voornamelijk om erosie tegen te gaan en de bodemkwaliteit te verbeteren. Veel toeristen vinden de gigantische hoeveelheid bloeiende lupines een fantastisch uitzicht. De inwoners van IJsland daarentegen, vinden het een minder aangenaam fenomeen, omdat het een enorm deel van het landschap inneemt.
Anderzijds hebben enkele lokale boeren zich hier wel al aan aangepast. Zij zien het voordeel in van de plant. Vroeger waren er namelijk heel wat zandstormen die ervoor zorgden dat de wegen afgesloten moesten worden. Na de komst van de lupine, die een groot stuk van het landschap bedekte, was dat probleem er niet meer. Daarnaast laten de boeren ook hun schapen grazen op land dat verrijkt is door de lupine.

 

Close-up van de lupine in IJsland, een paarse wilde bloem

De relatie tussen de lupine en de ecologie op IJsland

De Nootka lupine, een plant binnen de lupinefamilie afkomstig uit Noord-Amerika, stopte niet alleen de erosie maar fungeerde ook als een kunstmestfabriek zonder veel kosten. De plant bevat bacteriën die stikstof uit de lucht verzamelen, het gas naar de wortelknolletjes overbrengen en voeding leveren voor de planten die volgen. Dat maakt de lupine tot een echte bodemverbeteraar.
Anderzijds vormt de plant een bedreiging voor de andere flora, zoals het IJslandse mos. Aangemoedigd door de opwarming van de atmosfeer verspreidt de lupine zich richting het binnenland, waarvan men vroeger dacht dat het te droog en te koud was voor deze plant. Volgens de huidige voorspellingen van de klimaatverandering zou de lupine binnen 30 jaar een aanzienlijk deel van het hoogland kunnen koloniseren. En dat zou wel eens een grote verandering van de lokale flora kunnen betekenen.

Fotograferen van een koppel in een veld met lupines op IJsland

Fotograferen van de lupines

Hoewel de meningen op IJsland verdeeld zijn, kan je niet ontkennen dat de paarsblauwe velden enorm fotogeniek zijn! Voor de beste kansen om lupinevelden te fotograferen, bezoek je IJsland tijdens de zomermaanden juni en juli. In deze periode staan ze in bloei en zijn ze bijna overal in het land te zien, vooral langs wegen, rond meren en aan de kust.
Voor een werkelijk betoverende foto trek je best richting Zuid-IJsland, waar je de lupines in al hun schoonheid kan vastleggen aan de voet van de beroemde witte kerk, Víkurkirkja. De kerk ligt boven het dorp Vík en biedt een prachtig uitzicht op het dorp zelf, de oceaan en de bergen rondom.

Het lupinefenomeen bezichtigen in IJsland?
Ontdek ons aanbod:

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Deluxe

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen en verblijf je in de beste hotels per regio.

IJsland Winter 9 dagen

In de ban van het noorderlicht

Beleef de hoogtepunten van het winterse West- en Zuid-IJsland. Volg de Atlantische kustlijn van Snæfellsnes tot Vatnajökull National Park.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Volledig

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen, vol indrukwekkende hoogtepunten.

IJsland Zomer 11 dagen

De Westfjorden individueel

Een rondreis voor wie op zoek is naar authenticiteit en desolaatheid waarbij je het Snæfellsnes schiereiland en de uitgestrekte Westfjorden verkent

IJsland Zomer 15 dagen

Het beste van IJsland per 4×4

Reis met een 4x4 langs de uitzonderlijke en zeer geïsoleerde locaties in het desolate binnenland in combinatie met de klassiekers langs de ringweg

IJsland Zomer 11 dagen

IJsland Volledig

Een comfortabele Nordic-groepsreis met Nederlandstalige begeleiding waarin alle hoogtepunten langsheen de IJslandse ringweg aan bod komen

IJsland Winter 6 dagen

Authentiek IJsland – winter

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

IJsland Zomer 5 dagen

Experience Iceland

Ervaar de hoogtepunten van Zuid-IJsland. Je overnacht in de meest trendy accommodaties en beleeft unieke ervaringen in een buitenaards mooie omgeving

IJsland Zomer 6 dagen

Authentiek IJsland – zomer

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

IJsland Winter 5 dagen

Yoga retreat: herbronnen op IJsland

Herbron en kom volledig tot jezelf tijdens deze yoga retreat in het prachtige IJsland, waar je volledig ondergedompeld wordt in sereniteit en rust

IJsland Winter 6 dagen

Tussen stad en kaap

Een korte ontdekkingsreis waarbij je alle hoogtepunten in het zuidwesten van IJsland, tussen Reykjavík en Vík verkent.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid- en West-IJsland vanuit winterhuisjes

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland vanuit twee volledig uitgeruste winterhuisjes

IJsland Winter 5 dagen

Reykjavík fly & drive – winter

Een citybreak met Reykjavík als uitvalsbasis. Vanuit de hoofdstad trek je de natuur in en verken je de mooiste locaties van Zuidwest-IJsland.

IJsland Winter 8 dagen

Bevroren magie aan de poolcirkel

Nordic-groepsreis door het afgelegen en weinig toeristische noorden. Een uniek programma begeleid door onze Vlaming ter plaatse, Leo Broers.

IJsland Winter 7 dagen

Het noorderlicht in stijl

Een Nederlandstalige Nordic groepsreis langs de volledige zuidkust van IJsland. Ga op pad met Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse, en overnacht in de beste hotels per regio.