Nordic reis Antarctica 2024

De magie van het witte continent exclusief voor Nordic-reizigers

Nordic heeft een sterk aanbod aan reizen naar de poolgebieden ontwikkeld en het kriebelde bij Maarten en Katia om zelf nog eens een exploratiereis naar Antarctica te begeleiden. Zo gezegd, zo gedaan, want in januari 2024 zetten zij opnieuw koers naar het witte continent, en jij kan erbij zijn!

We verlaten Ushuaia in Argentinië en steken de machtige Drake Passage over en varen meteen zuidwaarts richting de zuidpoolcirkel. Na landingen bij Detaille Island varen we door het Lemaire kanaal en de straat van Gerlache om ook hier aan land te gaan bij pinguïnkolonies, onderzoeksstations en fascinerende bezienswaardigheden waar we van spectaculaire uitzichten kunnen genieten. We gaan verder naar het oosten en verkennen de Antarctic Sound met zijn machtige tafelijsbergen en gaan in de Weddellzee op zoek naar wilde dieren. Dit krillrijke gebied is heel aantrekkelijk voor pinguïns en walvissen. Op de terugweg proberen we Ernest Shackleton te volgen en komen dicht bij Elephant Island. Op geen enkele andere reis kan je in zo weinig dagen zó veel ongerepte natuur en gevarieerde fauna ervaren! Elke reis naar Antarctica is een avontuur, maar met een maximale capaciteit van 186 gasten aan boord van het hypermoderne en comfortabele schip Ocean Albatros biedt deze zeereis een unieke ervaring. Landingen langs de kust, excursies, lezingen en zodiac-safari’s bezorgen je een ongeëvenaarde expeditie-ervaring. Iedereen zal voet aan land kunnen zetten op het Antarctische continent en op de vele omliggende eilanden. Het volledige schip vaart exclusief voor onze klanten en zo kunnen we een unieke reis met eigen Nordic-toets aanbieden. Het professioneel expeditieteam wordt aangevuld met eigen Nordic begeleiding zodat een deel van de lezingen ook in het Nederlands gegevens worden. Zorg ervoor dat je op tijd je plaats op deze fantastische reis reserveert, want deze route varen we slechts één keer dit seizoen. Deze reis is momenteel volzet maar registreer je gerust op de wachtlijst door te mailen naar [email protected] .
Afreisdata

18.01-02.02.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Poging om de Antarctische poolcirkel over te steken
 • Bezoek aan de Weddellzee en zee-engte Antarctic Sound met imposante tafelijsbergen
 • Boeiende lezingen over verschillende onderwerpen waaronder enkele ook in het Nederlands
 • Grote kans op het spotten van walvissen
 • Minstens 1 of zelfs 2 landingen per dag
 • Nederlandstalige reisbegeleiding aan boord
 • Splinternieuw schip met de modernste technologie
 • Ruime kajuiten, allen met zeezicht
 • Uitbundig dierenleven van Antarctica: pinguïns, albatrossen, zeehonden, walvissen en veel meer

01. Dag per dag

We verzamelen op de luchthaven van Zaventem voor een vlucht naar Madrid. Aansluitend vliegen we met een nachtvlucht verder door naar Buenos Aires.
— Lees meer —
Ons avontuur begint nu echt met een bezoek aan Buenos Aires. Het Parijs van het Zuiden, de wieg van de Tango, de meest sfeervolle stad ter wereld: aan bewonderende bijnamen ontbreekt het Buenos Aires absoluut niet. De hoofdstad van Argentinië combineert Zuiderse passie met Westerse grandeur, in een metropool die vibreert van de passie en onuitputtelijke energie. We voorzien vrije tijd om de stad op eigen houtje te bezoeken. Wie wil kan optioneel een diner met tangoshow bijwonen. Overnachting in een comfortabel hotel in de stad.
— Lees meer —
Na een vroeg ontbijt in het hotel vliegen we door naar Ushuaia – de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld. Verken voor inscheping nog even de schilderachtige stad of het lokale platteland. Het is een paradijs voor wandelaars met ruige besneeuwde bergen, gletsjers, bloemrijke weiden en drassige moerassen. 's Middags gaan we aan boord van het schip Ocean Albatros, onze thuisbasis voor de komende dagen. Onze zeereis begint wanneer we door de kalme wateren van het Beaglekanaal navigeren, een zeestraat in de Tierra del Fuego-archipel. Hou je ogen alvast open voor dolfijnen en zeeleeuwen!
— Lees meer —
We varen verder en steken de beroemde Drake Passage over - een watermassa die de kruising markeert van de koude Antarctische wateren met de warmere Atlantische en Stille Oceaan. De Drake Passage staat bekend om de sterke westenwind, zware zee en de bijnaam 'The Roaring Fifties'. De passage maakt die naam ook waar: dit kan een uitdaging zijn. Toch kan je vol vertrouwen uitrusten aan boord van ons expeditieschip, dat speciaal gebouwd werd met stabilisatoren, krachtige motoren en de hooggekwalificeerde bemanning leidt alles in goede banen. De meest pittige zeilers beschouwen de Drake Passage als een levenslange prestatie - en binnenkort kun je het zelf op de lijst afvinken! Met het gepatenteerde X-BOW-ontwerp biedt de Ocean Albatros jou een soepelere vaart over de Drake Passage (1,5 à 2 dagen - afhankelijk van en onder voorbehoud van de weersomstandigheden) en dit aan een lager verbruik. Onderweg kan je genieten van het comfort aan boord.

De opwinding neemt toe bij de eerste aanblik van zeehonden, pinguïns en albatrossen. Antarctica komt nu echt dichterbij! Wanneer land in zicht komt, voelen we ons als echte ontdekkingsreizigers. Nadat we de Drake Passage zijn overgestoken, beginnen we de Zuidelijke Shetlandeilanden te verkennen en verbazen we ons over de fascinerende landschappen die we onderweg tegenkomen.
— Lees meer —
We varen meteen verder zuidwaarts en laten ons betoveren door het indrukwekkende landschap en de oorverdovende stilte. We maken wandelingen als echte ontdekkingsreizigers en zien langs de kust heel wat onbemande onderzoeksstations alvorens ons doel te bereiken: de zuidpoolcirkel op 66°33’ onder de evenaar. Hier blijft de zon 24 uur per dag boven de horizon tijdens de zomer. We maken hier landingen rond Detaille Island en proberen ook in de Lallemand Fjord te varen. De ijscondities zijn hiervoor bepalend, maar als het lukt is het zo verbluffend mooi. Het dichte pakijs belet heel wat schepen om zo zuidelijk te geraken maar door de hoge ijsklasse beweegt de Ocean Albatros vlot door deze wateren en bezorgt ons het avontuur van ons leven.
— Lees meer —
We varen verder noordwaarts langs het Antarctische schiereiland langs Fish Island, door het met ijs bezaaide Lemaire kanaal en ook de straat van Gerlache, terwijl we mogelijk landingen maken op Petermann Island, Paradise Harbour, Port Lockroy of Cuverville.
— Lees meer —
De komende dagen verkennen we het uiterste puntje van het continent. Wanneer we in de Antarctic Sound varen zullen de kapitein en het expeditieteam de machtige tafelijsbergen in de gaten houden. Deze zijn afkomstig van de drijvende Larsen Ice Shelf verder naar het zuiden. We proberen zowel op de eilanden als het vasteland rond de Antarctic Sound en Weddellzee landingen te maken. We hopen hier enkele van de ongewoon grote pinguïnkolonies te zien die hier recentelijk zijn waargenomen.

De Weddellzee dankt zijn naam aan de Britse ontdekkingsreiziger James Weddell, die in 1823 bij het jagen op zeehonden door een breuk in het ijs het meest zuidelijke punt van die tijd bereikte. Als we de Weddellzee vandaag binnenvaren, zijn we omgeven door gigantische drijvende ijsbergen en zijn we getuige van de enorme hoeveelheid zee-ijs in deze wateren. Naast pinguïns treffen we hier weddellzeehonden, zeeolifanten en heel wat zeevogels. Bultruggen zijn hier talrijk aanwezig: ze voeden zich met de voedselrijke wateren (veroorzaakt door de opwelling van koud water uit de diepten van de oceaan). Ook het grootste roofdier van Antarctica, de eenzame zeeluipaard, vertoeft hier graag.

Ook hier zijn weer heel wat verschillende landingen mogelijk: Devil Island, waar we een grote kolonie Adeliepinguïns zouden zien; Brown Bluff, met een overvloed aan wilde dieren die leven op de stranden onder de basaltkliffen of Esperanza Base, met zijn Argentijnse onderzoeksstation dat permanent bemand is. Door het aanzienlijke zee-ijs en de enorme bergen in de Weddellzee is navigeren door deze afgelegen natuur op het randje van het mogelijke… De kapitein en expeditieleider beseffen maar al te goed dat er door het verschuivend ijs geen gegarandeerde doorgang is in dit gebied. Ze zullen dus nauw samenwerken om de beste kansen te benutten. Deze avontuurlijke toets hoort bij reizen in dit ongerepte stukje van onze planeet, we bevinden ons tenslotte in een gebied dat maar weinig mensen ooit hebben gezien.

We eindigen ons Weddellzee/Antarctic Sound-avontuur op Elephant Island, de thuisbasis van de zeeolifanten. We nemen misschien deels dezelfde route als Shackletons gewaagde reddingsbootontsnapping (deze route is alleen mogelijk als de omstandigheden het toelaten!). Hoewel een landing onwaarschijnlijk is, hopen we te zien waar de groep wachtte op de reddingsboot bij Point Wild. Een beroemd onderdeel van de expeditiegeschiedenis, en dus ideaal om onze Antarctische verkenning mee af te sluiten.
— Lees meer —
We verlaten Antarctica en brengen twee dagen op zee door op onze weg terug naar de rust van het Beaglekanaal en Ushuaia in Argentinië. Onderweg steken we de Drake Passage over en varen langs Kaap Hoorn, een legendarisch maritiem oriëntatiepunt en het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Tijdens onze tijd op zee wordt er aan boord een verscheidenheid aan activiteiten georganiseerd. Zo kan je genieten van de lezingen die door ons expeditieteam aan boord gegeven worden, kan je onze winkel bezoeken, ontspannen in de spa of de moderne faciliteiten van het schip ontdekken.
— Lees meer —
In de ochtend meren we aan in Ushuaia, waar ons Antarctisch avontuur eindigt. We nemen afscheid van de bemanning en het schip. De unieke ervaringen en prachtige foto’s nemen we mee naar huis. We vliegen terug naar Buenos Aires en overnachten er nog een laatste keer in een comfortabel hotel in het hart van de stad. De dag nadien (01.02.2024) vliegen we naar Zaventem (via Madrid). Aankomst thuis op 02.02.2024. Wie wil kan nog genieten van een post-programma vanuit Ushuaia of Buenos Aires.
— Lees meer —

02. Schepen

03. Prijzen

Prijs per persoon
Hutcategorie Dubbel Single
Kajuit met patrijspoort op dek 3 (VOLZET) G € 6.495 € 7.495 (single bed)
Triple kajuit met patrijspoort op dek 3 - (VOLZET) F € 6.495 niet mogelijk
Suite met Frans balkon op dek 7 (VOLZET) E € 7.495 € 12.990
Kajuit met patrijspoort op dek 3 of dek 4 (VOLZET) D € 6.495 € 11.240
Balkonkajuit op dek 4 of dek 6 - (VOLZET) C € 8.495 € 14.740*
Balkonsuite op dek 4 of dek 6 - (VOLZET) B € 10.495 € 18.240
Ruime Junior suite 707 40 m² (VOLZET) A 707 € 14.295 op aanvraag
Ruime junior suite met balkon op dek 7 - (VOLZET) A € 14.495 op aanvraag
Ruime premium suite nr 420 (Freydis) met balkon en 2 kamers op dek 4 - (VOLZET) PS € 15.495 op aanvraag
 • *C-kajuiten: mogelijk om als single in gedeelde kajuit te boeken ZONDER single toeslag
 • Derde persoon in de kajuit: 15% korting (niet geldig in de F-kajuit)
 • Deze reis werd berekend aan wisselkoers 1 EUR = 1,15 USD (voor boekingen vanaf 01/10/22: 1 EUR = 1,10 USD)
 • Deze reis is momenteel volzet maar registreer je gerust op de wachtlijst door te mailen naar [email protected] .

Inbegrepen

 • Expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie met privé badkamer.
 • Keuze kajuitnummer op basis van beschikbaarheden.
 • Alle maaltijden aan boord.
 • Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner).
 • Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack.
 • Welkomst- en afscheidsdrink.
 • VIP-pakket voor gasten in premium suite en suites type A en B: onbeperkte toegang tot het specialiteitenrestaurant, welkomstgeschenk bij aankomst (wijn, fruit en gevulde minibar), gratis was- en strijkservice, espressomachine in de kajuit en gratis verzorgingsproducten.
 • Digitaal verslag na de reis met logboek, foto's, overzicht waargenomen dieren en meer.
 • Professioneel Engelstalig en deels Nederlandstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land.
 • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen.
 • Uitgebreide reisdocumentatie.
 • Gebruik van de uitgebreide bibliotheek.
 • Tips van professionele Nederlandstalige fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto's bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop.
 • Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien waarop ook advies gegeven wordt over welk fotomateriaal je best kan voorzien en kan reeds persoonlijk advies gevraagd worden.
 • Landingen met poolcirkelboten (1 of zelfs 2 per dag!) en activiteiten aan boord en aan land.
 • Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna.
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten.
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis).
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Aan- en afreispakket: Nordic biedt dit pakket optioneel aan (intercontinentale vluchten vanuit Brussel via Madrid naar Bueonos Aires en terug, binnenlandse vluchten tussen Buenos Aires en Ushuaia en terug, 2 hotelovernachtingen in Buenos Aires (hotel Madero) en alle bijhorende transfers in Buenos Aires en Ushuaia. Prijs voor dit pakket komt op € 2895 pp in dubbele kamer, € 3095 pp in single kamer. Er is ook de mogelijkheid op maat een pakket te laten uitwerken of op eigen houtje tot Ushuaia te reizen.
 • Annuleringsverzekering (aangeraden) en bijstandsverzekering (verplicht) - waarbij de minimum dekking voor repatriëring $ 200.000 moet bedragen: klik hier voor meer info
 • Optionele excursies aan boord zoals kajaktocht (310USD per persoon) en sneeuwschoenwandeling (190USD per persoon)
 • Persoonlijke uitgaven aan boord
 • Fooien (14USD per persoon per dag)
 • Omdat het onzeker is wat de toekomst zal brengen, bieden we je de mogelijkheid om de extra kost voor brandstoftoeslag te vermijden. Dankzij een premie van € 150 per persoon (“Brandstof Bescherming Programma”) ben je zeker van een vaste brandstofprijs en zal er geen toeslag worden aangerekend. Je kan deze optie bijboeken tot 5 dagen na je boeking. Wanneer je deze optie boekt, kan er geen korting meer worden toegepast bij een daling van de brandstofprijzen.

Opmerkingen

 • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema en de landingen zijn afhankelijk van de ijs- en weersomstandigheden en zal dagelijks door het expeditieteam voorgesteld worden.
 • Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden.
 • Er zijn geen specifieke fysieke vereisten voor deze reis. Een goede gezondheid is wel belangrijk omdat we op erg afgelegen plaatsen komen. Bij twijfel graag steeds contact nemen eerst. De reis is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
 • Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord tegen betaling geboekt worden.

04. Extra info

 • Voor deze reis is een internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na je terugreisdatum vereist.
 • NORDIC informeert de klanten over nodige uitrusting en kledij. Er zijn naast degelijke warme kledij en comfortabele schoenen geen andere specifieke vereisten wat kledij betreft. Uitzonderlijke uitgaven zijn dus niet te verwachten op dit vlak.
 • Momenteel zijn de COVID-19 maatregelen voor 2024 nog niet bekend. Reken echter op een verplicht vaccinatiebewijs om aan deze reis deel te mogen nemen.
 • Betalingsvoorwaarden: 30% voorschot te betalen bij boeking, saldo te betalen 90 dagen voor vertrek.
 • Specifieke annulatievoorwaarden voor deze reis:
  • Van inschrijving tot 180 dagen voor afreis: 30% van de totale reissom (voorschot)
  • Van 179 tot 90 dagen voor afreis: 70% van de totale reissom
  • Minder dan 90 dagen voor afreis: 100% van de totale reissom

 

 

Annemie Struyf is journaliste, schrijfster en tv-maker. Ze heeft heel wat spraakmakende boeken en tv-reeksen op haar naam. In haar journalistieke werk koppelt ze een grote authenticiteit en persoonlijke betrokkenheid aan stevig reportagewerk. Haar reizen naar het noorden inspireerden haar tot het schrijven van het boek “Durf Dromen” en de veelbekeken tv-reeks “Het Hoge Noorden” op VRT. De laatste jaren raakte Annemie ook gefascineerd en gespecialiseerd in de poolliteratuur. Momenteel werkt Annemie aan een tweede reeks van Het Hoge Noorden.

 

 

 

 

Met Joeri Cortens reist een eerste klas natuurgids mee die enorm gefascineerd is door de wilde natuur van het hoge Noorden en het diepe Zuiden.
Overdag vind je hem veelal op zoek naar zeezoogdieren en vogels, die hij graag aan de reizigers toont of kan je je laten meeslepen tijdens één van zijn geanimeerde lezingen.
Sinds 2006 is hij aan de slag als educatief medewerker bij Natuurpunt. Je kent hem van televisieprogramma’s als “Wild van Dieren” of “Het zijn net mensen”.
Op zaterdagmorgen bekijkt hij de actualiteit door een verrassende dierenbril in het Radio 2 programma “De weekwatchers”.

 

 

 

 

 

Als geboren Oostendenaar (1961) had Mike Louagie twee passies: zeilen en fotografie. Het werd zijn beroep: “maritiem fotograaf” Met als eerste klant de Oostende-Dover lijn belandde hij in de wereld van de ferry’s en cruiseschepen. In Zweden werd hij hoofdredacteur voor een internationaal cruise & ferry vakblad. Ongeveer 300 ferry’s en 175 cruiseschepen later specialiseert Mike zich vooral in avontuurlijke zeereizen naar bestemmingen met veel natuur, en expeditiecruises.

 

 

 

 

 

Maarten Raes is exact 15 jaar geleden gestart met Nordic vanuit zijn passie voor de immense natuurpracht van Scandinavië. Wat hem al die tijd gedreven heeft, is de zoektocht naar de beste accommodaties en excursies om de Nordic klanten de mooiste reizen te kunnen aanbieden.

Hetzelfde doen ze sinds enkele jaren voor hun Nordic reizen naar de poolgebieden. Maarten en Katia hadden het geluk om in 2019 het mooiste stukje natuur op deze wereld te mogen verkennen: Antarctica. Ze beleefden deze reis als begeleiders, maar noemen verschillende van de deelnemers ondertussen vrienden. Het was zo’n deugddoend avontuur dat ze het volgend jaar gewoon nog eens overdoen, maar nóg beter dan 4 jaar geleden.

 

 

 

Katia De Vil is als echtgenote van zaakvoerder Maarten Raes van bij het begin betrokken geweest bij Nordic.
Met een passie voor de ongerepte natuur was ze binnen het bedrijf jaren mee verantwoordelijk voor Noorwegen en de zeereizen langs de Noorse kust. De uitbreiding naar de exploratiebestemmingen Spitsbergen, Groenland en Antarctica volgden snel en ze bezocht ook deze 3 bestemmingen.
Als dochter van een kapitein zit de zee én het reizen in haar bloed. Deze passie doorgeven aan klanten en hen onbeschrijflijke reiservaringen bezorgen op deze uithoeken van onze planeet is haar drijfveer, elke dag opnieuw.

 

 

 

 

Een grote passie van Anina Wiggers is reizen. Van de meeste continenten heeft ze op jonge leeftijd al eens iets gezien, maar de ‘boven- en onderkant’ van onze aardbol waar je pinguïns, ijsberen en walvissen vindt waren haar nog geheel onbekend. Dat kon niet langer zo blijven, hier begon haar interesse in deze indrukwekkende gebieden!

Lapland en Spitsbergen hebben inmiddels haar hart gestolen. Anina heeft vele reizigers geholpen aan een onvergetelijke reis naar het Hoge Noorden. Met veel passie en plezier helpt zij je verder met het vastleggen van een expeditiereis. Ook zij zal aan boord springen van de Ocean Albatros als begeleiding van deze unieke Nordic zeereizen naar Spitsbergen en Antarctica.

 

 

 

Al van kinds af aan zit reizen in het bloed bij Virginie Persan, zij was diegene die thuis al de routes ging uitstippelen,… De keuze voor Toerisme als studierichting was voor haar dan ook een hele evidente.
Ze vindt het een prachtige sector die je elke dag doet wegdromen en je de mogelijkheid geeft om telkens opnieuw een beetje meer van de wereld te ontdekken. Spitsbergen is voor haar een fantastische bestemming. Nog voor de landing op Longyearbyen was zij al overdonderd door de prachtige, ongerepte natuur!
Het gevoel van bijna alleen te zijn op de wereld (bijna, want een ijsbeer kan hier zomaar opduiken) en dat gecombineerd met de woeste natuur, prachtige landschappen,…
Iedere dag krijg je iets anders te zien en ook het rijke dierenleven heeft haar erg gefascineerd, een onvergetelijk avontuur…