Nordic reis ‘4 arctische eilanden’ 2024

Fascinerende combinatie van Spitsbergen, Jan Mayen, Groenland en IJsland, exclusief voor Nordic-reizigers

Deze fantastische reis waarbij we de vier eilanden Svalbard, Jan Mayen, Groenland en IJsland bezoeken, toont het unieke karakter en de pracht van de Arctische natuur.

Het doel van deze expeditie is om zo dicht mogelijk bij het pakijs van de Noordpool te varen, het favoriete zomerverblijf van de ijsbeer. Hoe ver we naar het noorden gaan en de exacte route ernaartoe hangt af van de weers- en ijsomstandigheden, maar de vele prachtige locaties langs de westkust van Spitsbergen zijn zeker bevaarbaar door de invloed van de warme Golfstroom. Op weg naar Groenland varen we langs het pakijs voordat we verder koers zetten naar het mysterieuze eiland Jan Mayen. Vanaf hier is het verder naar Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) en het achterliggende fascinerende fjordensysteem. We steken de Straat van Denemarken over naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, voordat we in het centrum van de stad van boord gaan.

Geniet van de immense schoonheid van de Noordpool tijdens deze avontuurlijke zeereis tussen de walvissen, walrussen, ijsberen en miljoenen zeevogels. Beleef de hoogzomer in het Noordpoolgebied met het splinternieuwe schip, de Ocean Albatros - een van de weinige expeditieschepen die gebouwd is om het pakijs van de Noordpool te weerstaan.
Afreisdata

19.07 tot en met 30.07.2024

Hoogtepunten van de reis

 • De prachtige westkust van Spitsbergen tot aan het pakijs
 • Boeiende lezingen over verschillende onderwerpen
 • Grote kans op het spotten van ijsberen
 • Nordic reisbegeleiding aan boord
 • Minstens 1 of zelfs 2 landingen per dag
 • Splinternieuw schip met de modernste technologie
 • Ruime kajuiten, allen met zeezicht
 • Uitbundig dierenleven van Spitsbergen: rendieren, poolvossen, walrussen, zeehonden, walvissen en veel meer
 • Indrukwekkende fjorden in het ongerepte Oost-Groenland
 • Het vulkanische eiland Jan Mayen met een indrukwekkende variatie aan vogels

01. Dag per dag

We vliegen van Brussel naar het arctische Longyearbyen, hoofdplaats van Svalbard en mogelijk de meest noordelijk gelegen ‘echte’ stad ter wereld. Ons schip, de Ocean Albatros, ligt aangemeerd in de buurt van het centrum.

Na de inscheping en een welkomstdrankje zal de expeditieleider informatie geven over de reis, de gewoontes aan boord en de verschillende veiligheidsprocedures. Voor de afvaart is er een verplichte veiligheidsoefening. Daarna vaart de kapitein het schip de Adventfjord uit en begint ons Arctische avontuur.
— Lees meer —
‘s Nachts (wat is nacht, als de zon nooit ondergaat?) zijn we Prins Karls Forland voorbij gevaren en toegekomen in de prachtige Kongsfjord. Onze eerste aanlegplaats is Ny Ålesund. Deze nederzetting ligt nog noordelijker dan Longyearbyen en is daarmee dé noordelijkste stad ter wereld. Maar... is een aantal wetenschappelijke stations, een postkantoor en een winkeltje die een paar uur per dag open is een echte stad? Dat zal je zelf moeten beoordelen. De omgeving is mooi, de wetenschappelijke projecten zijn erg interessant en de geschiedenis van het stadje ook. De kapitein zal proberen aanmeren aan de kade, zodat we kunnen genieten van een aangename wandeling door dit gebied.

Na de middag varen we verder noordwaarts in het fjordensysteem en afhankelijk van de ijsomstandigheden voorzien we een zodiactocht langs de voorkant van de Lilliehöök gletsjer of genieten we van een interessante lezing aan boord. Met wat arctisch geluk kunnen we langs het prachtige landschap in de baai van Fjortende Juli varen, waar de gletsjer afkalft in de fjord. Een passend einde van een dag vol prachtige uitzichten en arctische dieren.
— Lees meer —
We zijn nu aangekomen in Noordwest-Svalbard, een regio die in 1973 tot nationaal park werd uitgeroepen. Mogelijk start de dag met een zodiactocht in Danskergattet, op zoek naar zeehonden in Virgohamna, voordat we van Danskøya oversteken naar Amsterdamøya om een landing te maken in Smeerenburg, het legendarische walvisvaarderstadje uit de 17e eeuw. Meer dan 200 mannen leefden - en stierven - hier in de hoogtijdagen van de blubberproductie.

Er zijn heel wat interessante plekjes te bezoeken in deze noordwestelijke hoek van Spitsbergen. Als de omstandigheden het toelaten, maken we een landing op het eiland Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden.
— Lees meer —
‘s Nachts varen we verder noordwaarts naar de rand van het pakijs. Hoe dichtbij we komen, dat zal bepaald worden door het weer, maar het hoofddoel is echt tot aan de rand te geraken, dit is het koninkrijk van de ijsbeer! Als het pakijs zich in de zomer terugtrekt, volgt de ijsbeer op de drijvende ijsschotsen mee naar het noorden, omdat hun voornaamste prooi - de zeehonden - daar vertoeven. IJsberen die de drijvende ijsschotsen naar het noorden missen, stranden de hele zomer op Spitsbergen en moeten zich behelpen met bessen, eieren en walviskadavers die ze kunnen vinden. Een hard bestaan!

Overdag zijn er lezingen aan boord over poolzoogdieren, milieu en/of cultuur. Als we op het pakijs komen waar de zee meestal rustig is, wordt er een zodiactocht voorzien.

Tegen het einde van de dag zetten we koers richting Jan Mayen.
— Lees meer —
Luister naar een lezing van één van de expeditieleden, bekijk een film over de Arctische natuur - of ga aan dek om een glimp op te vangen van trekkende vogels en hopelijk enkele walvissen.

Ongeveer in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan ligt het mysterieuze vulkanische eiland Jan Mayen. Jan Mayen ligt exact op de Midden Atlantische Rug, een (grotendeels) onder water liggende bergketen en meteen ook de reden van zijn vulkanisch bestaan. En mysterieus is het, niet alleen vanwege zijn geïsoleerde ligging, maar ook vanwege de bijna eeuwige wolken en mist die erboven hangen. Jan Mayen behoort tot Noorwegen en Beerenberg is een van de hogere Noorse toppen boven de 2000 meter.

Het eiland wordt bewoond door slechts 18 personen, die het meteorologisch station runnen en de Noorse defensie. We proberen aan land te gaan op het smalste deel van het eiland, vanuit het zuiden of het noorden, afhankelijk van de weersomstandigheden. De vulkanische oorsprong is overal zichtbaar met sintelkegels, lavastromen en de Mount Fuji-achtige verschijning van Beerenberg die boven ons opdoemt. Na een leuke wandeling over de smalle landengte gaan we aan boord van de zodiacs, om onze reis naar het westen verder te zetten.
— Lees meer —
We gaan op zoek naar wilde dieren langs het pakijs en varen de fjorden in, in de meest unieke en ongerepte natuur van Noordoost-Groenland. We proberen aan land te gaan bij Bear Island en Cape Brewster en zullen Ittoqqortoormiit bezoeken. Met slechts 470 inwoners is het een van de meest geïsoleerde steden in Groenland. Ittoqqortoormiit is in de zomer, gedurende een hele korte periode, alleen per helikopter en boot bereikbaar.. De stad ligt aan de langste fjord ter wereld, Scoresby Sund. We zullen deze fjord verkennen, kajakken en landingen maken als de weers- en ijsomstandigheden het toelaten.
— Lees meer —
Blosseville - wellicht de meest ruige kust buiten Antarctica - wordt geflankeerd door de hoogste bergen en steilste fjorden van Groenland én een gordel van pakijs. Dit pakijs zou vóór de opwarming van de aarde elke avontuurlijke zeiler jarenlang tegenhouden. De laatste tien jaar zijn de zomers warmer en is er veel minder ijs, waardoor ijsversterkte schepen, zoals de Ocean Albatros, zich langs de kust kunnen begeven, op zoek naar prachtige wilde dieren, verlaten Inuit-nederzettingen en heel bijzondere landschappen.

Op onze laatste dag van deze unieke reis zetten we koers naar IJsland en zijn hoofdstad Reykjavík.
— Lees meer —
Het schip komt in de ochtend aan, in de haven van Reykjavik. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het expeditieteam, de bemanning en het schip. Transfer naar het hotel in de stad. Je hebt deze dag vrije tijd om Reykjavik te bezoeken.
— Lees meer —
Na een vroege transfer naar de luchthaven vliegen we terug naar Brussel. De reis zit erop maar de unieke landschappen van deze vier eilanden en het uitbundige dierenleven zijn onvergetelijke herinneringen.
— Lees meer —

02. Schepen

03. Prijzen

Prijs per persoon
Hutcategorie Dubbel Single
Single kajuit met patrijspoort op dek 3 (nr 301, 302) G niet mogelijk € 8.495
Kajuit met patrijspoort op dek 3 G € 7.495 niet mogelijk
Triple kajuit met patrijspoort op dek 3 F € 7.995 op aanvraag
Suite met Frans balkon op dek 7 E € 8.995 op aanvraag
Kajuit met patrijspoort op dek 3 of dek 4 D € 7.795 op aanvraag
Balkonkajuit op dek 4 of dek 6* C € 8.995 op aanvraag
Balkonsuite op dek 4 B € 10.995 op aanvraag
Ruime junior suite met balkon op dek 7 A € 11.995 op aanvraag
Ruime junior suite op dek 7 (nr 707) A707 € 9.995 op aanvraag
Ruime premium suite nr 420 (Freydis) met balkon en 2 kamers op dek 4 PS € 11.995 op aanvraag
 • *C-kajuiten: mogelijk om als single in gedeelde kajuit te boeken ZONDER single toeslag
 • Derde persoon in de kajuit: 15% korting (niet geldig in de F-kajuit)
 • Deze reis werd berekend aan wisselkoers 1 EUR = 1,10 USD
 • Bij boeking voor 1/6/23 ontvang je € 250 pp vroegboekkorting!

Inbegrepen

 • Heenvlucht Brussel-Longyearbyen en terugvlucht Reykjavik - Brussel in economy class.
 • Expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie met privé badkamer.
 • Overnachting in Reykjavik na de zeereis.
 • Keuze kajuitnummer op basis van beschikbaarheden.
 • Alle maaltijden aan boord.
 • Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner).
 • Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack.
 • Welkomst- en afscheidsdrink.
 • VIP-pakket voor gasten in premium suite en suites type A en B: onbeperkte toegang tot het specialiteitenrestaurant, welkomstgeschenk bij aankomst (wijn, fruit en gevulde minibar), gratis was- en strijkservice, espressomachine in de kajuit en gratis verzorgingsproducten.
 • Digitaal verslag na de reis met logboek, foto's, overzicht waargenomen dieren en meer.
 • Professioneel Engelstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land.
 • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen.
 • Begeleiding van Nordic aan boord.
 • Uitgebreide reisdocumentatie.
 • Gebruik van de uitgebreide bibliotheek.
 • Tips van professionele fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto's bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop.
 • Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien.
 • Landingen met poolcirkelboten (1 of zelfs 2 per dag!) en activiteiten aan boord en aan land.
 • Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna.
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten.
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis).
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering (aangeraden) en bijstandsverzekering (verplicht): klik hier voor meer info
 • Optionele excursies aan boord zoals kajaktocht
 • Persoonlijke uitgaven aan boord
 • Fooien (14USD per persoon per dag)

Opmerkingen

 • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema en de landingen zijn afhankelijk van de ijs- en weersomstandigheden en zal dagelijks door het expeditieteam voorgesteld worden.
 • Alle geplande landingen zijn afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden.
 • Er zijn geen specifieke fysieke vereisten voor deze reis. Een goede gezondheid is wel belangrijk omdat we op erg afgelegen plaatsen komen. Bij twijfel graag steeds contact nemen eerst. De reis is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
 • Extra activiteiten, die tijdens de reis aangeboden worden, kunnen aan boord tegen betaling geboekt worden.
 • Momenteel is het nog te vroeg om het exacte vluchtschema te kennen. We rekenen erop om voor deze reis rechtstreekse heenvlucht te kunnen voorzien van Brussel naar Longyearbyen (Spitsbergen), zonder extra hotelnachten. Als dit toch niet mogelijk is, zal er een tussenlanding in Oslo zijn met voor de zeereis een extra hotelnacht. Dit brengt een extra kost met zich mee die nog zal doorgerekend worden. Uitsluitsel hierover in november 2023 wanneer alle vluchten gekend zijn.

04. Extra info

 • Voor deze reis is een internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na je terugreisdatum vereist.
 • Covid-19: Momenteel zijn de maatregelen voor 2024 nog niet te voorspellen. Reken echter op een verplicht vaccinatiebewijs om aan deze reis deel te mogen nemen. In geval deze reis door Covid-19 niet kan worden uitgevoerd (gesloten grenzen), zal je boeking automatisch worden overgezet naar 2025.
 • Er zijn naast degelijke warme kleding, een waterdichte broek en comfortabele schoenen geen andere specifieke vereisten wat kleding betreft. Uitzonderlijke uitgaven zijn niet te verwachten op dit vlak.
 • Betalingsvoorwaarden: 30% voorschot te betalen bij boeking, saldo te betalen 90 dagen voor vertrek.
 • Specifieke annulatievoorwaarden voor deze reis:
  • Van inschrijving tot 180 dagen voor afreis: 30% van de totale reissom (voorschot)
  • Van 179 tot 90 dagen voor afreis: 70% van de totale reissom
  • Minder dan 90 dagen voor afreis: 100% van de totale reissom

Momenteel zijn de vluchtdetails voor deze reis nog niet gekend. In november 2023 verwachten we de exacte vluchturen te kennen.

Info over de begeleiding op deze reis volgt spoedig.