Informatie over covid-19

Informatie over Covid-19

Het coronavirus heeft het afgelopen jaar veel invloed gehad op ons en onze reizen. Gelukkig is het inmiddels weer mogelijk om het Hoge Noorden te ontdekken.

De regelgeving omtrent corona is onderhevig aan veranderingen, in België en op onze bestemmingen. Voor de meest actuele reisinformatie verwijzen we je naar de website van de Belgische overheid: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen. Vul hier jouw bestemming in en je vindt de maatregelen ter plaatse en omtrent jouw heen- en terugreis. Zo weet je zeker dat jouw informatie up to date is.

Duidelijk annuleringsbeleid

Zorgeloos boeken met ons heldere annuleringsbeleid, zonder kleine lettertjes.

Meer informatie

Reisinfo rondom corona

De meest actuele reisinformatie over onze bestemmingen vind je bij ‘info corona’.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Bekijk hier ons duidelijke annuleringsbeleid.

Annuleren kan volgens de reguliere voorwaarden. Een verplicht coronabewijs is geen geldige reden om jouw reis kosteloos te annuleren.

Als de grenzen opnieuw gesloten worden voor het vertrek van je reis, dan zullen we je persoonlijk op de hoogte brengen via mail of telefoon en wordt je reis terugbetaald. Als de grenzen zouden sluiten terwijl je op vakantie bent, dan doen we er alles aan om je te repatriëren. Je kan ons steeds contacteren op ons noodnummer.

Combinatie Noorwegen-Zweden of combinatie Finland-Zweden of combinatie Noorwegen, Zweden en Finland:
Het is momenteel mogelijk om een combinatiereis tussen Noorwegen, Zweden en Finland te maken.

Als de maatregelen van één van de landen van een combinatiereis zodanig veranderen dat de reis niet meer mogelijk is, zoeken we voor jou een passende oplossing of een gelijkwaardig alternatief. Indien deze wijziging een fundamentele aanpassing betekent voor jouw reis, behoud je het recht kosteloos te annuleren.

De regelgeving omtrent corona is onderhevig aan veranderingen, ook op onze bestemmingen. Voor de meest actuele reisinformatie verwijzen we je naar: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen. Vul hier jouw bestemming in en je vindt de maatregelen ter plaatse en omtrent jouw heen- en terugreis. Zo weet je zeker dat jouw informatie up to date is.

Ziek voor vertrek of test je positief?

Blijf vooral thuis en vertrek niet op reis. Je kan het best jouw verzekeringsmaatschappij contacteren. Wie via Nordic verzekerd is bij Allianz Assistance (jaarproduct Royal Service, Gold Service of Travel Service of tijdelijk product Exclusive Selection Europe of Cancellation Only) kan in dit geval terugvallen op de annuleringsverzekering. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een medisch attest dat de ziekte bevestigt. Contacteer ons zo snel mogelijk, zodat wij voor jou een dossier kunnen opstarten bij de verzekeringsmaatschappij.

Ziek tijdens de reis?

Neem voorzorgsmaatregelen zodat je de ziekte niet kan verspreiden. Contacteer een arts ter plaatse en neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Wie via Nordic een reisbijstandsverzekering heeft afgesloten bij Allianz Assistance, neemt in geval van klachten meteen contact op met de verzekeringsmaatschappij via de gegevens zoals beschreven in de reisdocumenten.

 • Allianz Assistance komt tussen in medische kosten in het buitenland. Vergeet zeker niet alle betalingsbewijzen (ziekenhuis en eventuele ambulante kosten) goed te bewaren en na de reis te bezorgen aan Allianz Assistance.
  • Uitzondering: is er een uitreisverbod vanuit het land van herkomst en/of een inreisverbod voor het land van bestemming op de dag van vertrek? Dan ben je niet gedekt voor Covid-gerelateerde medische kosten met de reisbijstandsverzekering van Allianz Assistance.
 • Indien je in quarantaine wordt geplaatst op de verblijfplaats zelf, komt de verzekering niet tussen beide. Deze extra kosten dien je zelf te betalen. Heb je een jaarproduct van Allianz Assistance (Royal Service, Gold Service of Travel Service) dan dekt deze verzekering wel de annuleringskosten omwille van quarantaine en de niet-genoten vakantiedagen, tenzij er een reisverbod of negatief reisadvies (= rode zone) gold voor het land van bestemming op het moment van vertrek.

Ziek na je reis? 

Blijf thuis en respecteer een zelfquarantaine.

Bekijk de FAQ pagina van Allianz Assistance voor antwoord op al je vragen i.v.m. de covid-dekking.

Het uitgeven van een voucher is niet langer van toepassing. Sinds 19 juni 2020 kunnen we wettelijk gezien geen vouchers meer uitschrijven wegens beperkingen of restricties door het Corona-virus. Indien er door de Belgische, Noorse, IJslandse, Finse of Zweedse overheid een negatief reisadvies wordt afgekondigd, zullen wij het nodige doen om jullie reis kosteloos te annuleren en het reeds betaalde reisbedrag terug te vergoeden.

Je komt in aanmerking voor het Europees covid-certificaat wanneer:

 • Je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus, waarbij de laatste prik minstens 2 weken geleden was
 • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur
 • Je positief testte op het coronavirus in de laatste 6 maanden en zo dus voldoende immuniteit hebt opgebouwd

Het Europese covid-certificaat wordt ingevoerd vanaf 1 juli. Belgische vakantiegangers en andere EU-burgers die het covid-certificaat bezitten hoeven niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land reizen. Is een lidstaat nog niet klaar voor het invoeren van het digitaal certificaat dan mag deze nog van 1 juli tot 12 september andere formaten gebruiken die door de overige lidstaten in principe moeten worden aanvaard. Meer informatie vind je terug op de website van de EU. 

Personen vanaf 12 jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben. Bij reizen tussen twee lidstaten die groen kleuren op de kaart van het  Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zijn deze maatregelen niet nodig.

Het voldoen aan de voorwaarden van het Europees covid-certificaat is de verantwoordelijkheid van de klant en dus geen reden om gratis te annuleren.

Landen kunnen wel nog extra beperkingen opleggen, hou daarom zeker deze pagina in de gaten met de maatregelen per bestemming.

In al onze accommodaties worden de lokale maatregelen gerespecteerd. Er wordt alles aan gedaan om jouw verblijf zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen.

Op de luchthaven:

Respecteer de maatregelen die op de luchthaven worden gehanteerd. De meest up to date maatregelen vind je op:

Houd je ook ter plaatse aan de maatregelen van de luchthaven op jouw vakantiebestemming. Volg altijd de aanwijzingen van het luchthavenpersoneel op.

In het vliegtuig:

Respecteer de maatregelen die jouw luchtvaartmaatschappij heeft gesteld en volg altijd de aanwijzingen van het vliegtuigpersoneel op. Kijk voor de laatste updates op de website van desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

De verschillende rederijen nemen maatregelen om het reizen aan boord zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Voor gedetailleerde en specifieke informatie verwijzen we jullie door naar de website van de ferrymaatschappij.

Opgelet: Reis je met de ferry vanuit/naar Duitsland?

Indien je een ferryovertocht via Kiel (Duitsland) gepland hebt, moet je momenteel nog een geldig coronabewijs hebben. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Een coronabewijs is een van de volgende bewijzen: je digitale vaccinatie-, herstel-of negatieve testbewijs. Voor de meest actuele informatie verwijzen we je graag door naar de officiële website van de federale overheid.

Bekijk hier de veelgestelde vragen aan Allianz.

Reis je naar of door Duitsland (vb. met de ferry vanuit Kiel naar Noorwegen)? Dan moet je over een geldig coronabewijs beschikken. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar.

Een coronabewijs kan een digitaal vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs zijn. Dit bewijs is wel onderworpen aan voorwaarden, opgelegd door de Duitse overheid en de deelstaten. Op de officiële website van de federale overheid vind je een overzicht van die voorwaarden en andere maatregelen in Duitsland.

 

Noorwegen heft alle corona-maatregelen op en keert terug naar de situatie voor de pandemie. Dit houdt in dat je:

 • geen negatieve pcr- of antigeen-test dient voor te leggen bij aankomst,
 • geen pcr-test moet ondergaan bij aankomst,
 • geen Europees Digitaal Coronacertificaat moet voorleggen bij aankomst,
 • de reis niet moet registreren,
 • geen mondmaskers hoeft te dragen in Noorwegen,
 • en dat je de social distancing-regel ook niet meer hoeft te volgen.

Kortom: je kan terug vrij reizen naar Noorwegen. Ook Hurtigruten volgt dezelfde versoepelingen.

Opgelet: reis je met de ferry vanuit Kiel? Dan moet je wel voldoen aan de inreisvoorwaarden van Duitsland. Zie hierboven in het deeltje ‘Duitsland doorreizen’.

IJsland heft alle corona-maatregelen op en keert terug naar de situatie voor de pandemie. Dit houdt in dat je:

 • geen negatieve pcr- of antigeen-test dient voor te leggen bij aankomst,
 • geen pcr-test moet ondergaan bij aankomst,
 • geen Europees Digitaal Coronacertificaat moet voorleggen bij aankomst,
 • geen pre-registratieformulier dient in te vullen.

Mondmaskers en de gebruikelijke anderhalve meter afstand worden echter wel nog aangeraden op drukke plaatsen. Kortom: je kan terug vrij reizen naar IJsland!

Opgepast: Belgen die via Nederland (luchthaven Schiphol) reizen, moeten wel nog steeds de gezondheidsverklaring invullen en bij zich hebben.

Sinds 1 maart kunnen alle Europese inwoners (Europese Unie en Schengenlanden) vrij zonder beperkingen naar Denemarken reizen. Het bezitten en voorleggen van een Europees digitaal COVID-certificaat is niet meer nodig.

  • Geboren in 2007 of nadien: geen bijkomende maatregelen
  • Geboren in 2006 of eerder: voorleggen van een Europees digitaal COVID-certificaat met bewijs van:
   • Volledige vaccinatie:
    • Afhankelijk van het betreffende vaccin is dit 1 of 2 prikken.
    • Geldig tot 9 maanden (270 dagen) na de laatste prik
    • Indien ouder is een boostervaccin vereist
   • Een eerste vaccinatie + een herstelcertificaat:
    • Geldig tot 9 maanden (270 dagen) na de vaccinatie
    • Indien ouder is een boostervaccin vereist
   • Een herstelcertificaat, geldig tot 6 maanden na infectie
 • Indien je niet in het bezit bent van één van bovenstaande bewijzen, dien je bij aankomst in Finland volgende te doen:
  • Het voorleggen van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72u) of;
  • Het voorleggen van bewijs van eerste vaccinatiedosis of;
  • Jezelf ter plaatse onmiddellijk laten testen

Bovendien dien je binnen de 3 tot 5 dagen na aankomst in Finland een tweede COVID-test af te leggen.

Sinds 9 februari kunnen alle Europese inwoners (Europese Unie en Schengenlanden) vrij zonder beperkingen naar Zweden reizen. Het bezitten en voorleggen van een Europees digitaal COVID-certificaat is niet langer nodig.

De maatregelen zijn afhankelijk van de specifieke bestemming(en). Reis je naar Fins, Zweeds of Noors Lapland? Bekijk hierboven dan de coronamaatregelen die gelden in Finland, Zweden of Noorwegen voordat je vertrekt.

 

Ontdek alle reizen naar het Hoge Noorden

Finland Zomer 11 dagen

Beleef Finland

Ontdek het prachtige Finland: van het bruisende Helsinki via de Finse meren tot in Lapland!…

IJsland Zomer 13 dagen

IJsland in slow motion

Een belevingsreis met makkelijk bereikbare hoogtepunten en bijzondere plekken langs de ringweg rondom IJsland. Speciaal samengesteld voor iedereen die wil onthaasten en reizen op een trager tempo.…

Lapland Zweden Winter 5 dagen

Magic Lights I

5-daags programma met korte Lapland activiteiten…

Lapland Zweden Winter 4 dagen

Aurora Dream

4-daags programma met korte Lapland activiteiten…

Noorwegen Winter 12 dagen

Noorderlichtcruise; een wereldklassieker 2023

Trek als natuurliefhebber op jacht naar het prachtige Noorwegen! Geniet van de mooie landschappen die voorbijglijden en blijf steeds alert, voor het spotten van wildleven en het onvergetelijke noorderlicht.…

Noorwegen Zomer 16 dagen

Hotel & Hytter 1

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.…

Noorwegen Zomer 17 dagen

Hyttertur 1

Ontdek de hoogtepunten binnen de 'gouden driehoek' en verblijf in leuke blokhutten…

Noorwegen Zomer 17 dagen

17-daagse reis via blokhutten

Verblijf twee maal een week op één van de indrukwekkendste plaatsen van Noorwegen.…

Noorwegen Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige steden Oslo en Bergen via historische charmehotels.…

Noorwegen Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.…

Noorwegen Zomer 18 dagen

Velkommen

Uitgebreide kennismaking met Noorwegen langs alle belangrijke bezienswaardigheden.…

Noorwegen Zomer 14 dagen

Hotel & Hytter 2

Een rondreis met een rustig reistempo gericht op ontspannen en genieten.…

Lapland Zweden Winter 8 dagen

Top of Lapland week

8-daagse reis naar Zweeds Lapland vanuit de Lapland View Lodge…

Noorwegen Zomer 10 dagen

Begeleide natuurreis ‘Rondom Spitsbergen’

Verken het unieke Spitsbergen op deze rondreis waarbij je de hoogtepunten van de poolgebied van dichtbij te zien krijgt.…

Zweden Zomer 14 dagen

Stuga Tur Mid-Zweden

Reis op eigen tempo via blokhutten door de traditionele provincie Dalarna en het onontdekte Jämtland. Deze laatste regio is een waar paradijs voor elke fervente wandelaar!…