Informatie over covid-19

Informatie over Covid-19

Het coronavirus heeft het afgelopen jaar veel invloed gehad op ons en onze reizen. Gelukkig is het inmiddels weer mogelijk om het Hoge Noorden te ontdekken.

De regelgeving omtrent corona is onderhevig aan veranderingen, in België en op onze bestemmingen. Voor de meest actuele reisinformatie verwijzen we je naar de website van de Belgische overheid: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen. Vul hier jouw bestemming in en je vindt de maatregelen ter plaatse en omtrent jouw heen- en terugreis. Zo weet je zeker dat jouw informatie up to date is.

Duidelijk annuleringsbeleid

Zorgeloos boeken met ons heldere annuleringsbeleid, zonder kleine lettertjes.

Meer informatie

Info corona winterreizen

De meest actuele reisinformatie over onze winterbestemmingen vind je bij ‘info corona winterreizen’.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Bekijk hier ons duidelijke annuleringsbeleid.

Annuleren kan volgens de reguliere voorwaarden. Een verplicht coronabewijs is geen geldige reden om jouw reis kosteloos te annuleren.

Als de grenzen opnieuw gesloten worden voor het vertrek van je reis, dan zullen we je persoonlijk op de hoogte brengen via mail of telefoon en wordt je reis terugbetaald. Als de grenzen zouden sluiten terwijl je op vakantie bent, dan doen we er alles aan om je te repatriëren. Je kan ons steeds contacteren op ons noodnummer.

Combinatie Noorwegen-Zweden of combinatie Finland-Zweden of combinatie Noorwegen, Zweden en Finland:
Het is momenteel mogelijk om een combinatiereis tussen Noorwegen, Zweden en Finland te maken.

Als de maatregelen van één van de landen van een combinatiereis zodanig veranderen dat de reis niet meer mogelijk is, zoeken we voor jou een passende oplossing of een gelijkwaardig alternatief. Indien deze wijziging een fundamentele aanpassing betekent voor jouw reis, behoud je het recht kosteloos te annuleren.

De regelgeving omtrent corona is onderhevig aan veranderingen, ook op onze bestemmingen. Voor de meest actuele reisinformatie verwijzen we je naar: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen. Vul hier jouw bestemming in en je vindt de maatregelen ter plaatse en omtrent jouw heen- en terugreis. Zo weet je zeker dat jouw informatie up to date is.

Ziek voor vertrek of test je positief?

Blijf vooral thuis en vertrek niet op reis. Je kan het best jouw verzekeringsmaatschappij contacteren. Wie via Nordic verzekerd is bij Allianz Assistance (jaarproduct Royal Service, Gold Service of Travel Service of tijdelijk product Exclusive Selection Europe of Cancellation Only) kan in dit geval terugvallen op de annuleringsverzekering. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van een medisch attest dat de ziekte bevestigt. Contacteer ons zo snel mogelijk, zodat wij voor jou een dossier kunnen opstarten bij de verzekeringsmaatschappij.

Ziek tijdens de reis?

Neem voorzorgsmaatregelen zodat je de ziekte niet kan verspreiden. Contacteer een arts ter plaatse en neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Wie via Nordic een reisbijstandsverzekering heeft afgesloten bij Allianz Assistance, neemt in geval van klachten meteen contact op met de verzekeringsmaatschappij via de gegevens zoals beschreven in de reisdocumenten.

 • Allianz Assistance komt tussen in medische kosten in het buitenland. Vergeet zeker niet alle betalingsbewijzen (ziekenhuis en eventuele ambulante kosten) goed te bewaren en na de reis te bezorgen aan Allianz Assistance.
  • Uitzondering: is er een uitreisverbod vanuit het land van herkomst en/of een inreisverbod voor het land van bestemming op de dag van vertrek? Dan ben je niet gedekt voor Covid-gerelateerde medische kosten met de reisbijstandsverzekering van Allianz Assistance.
 • Indien je in quarantaine wordt geplaatst op de verblijfplaats zelf, komt de verzekering niet tussen beide. Deze extra kosten dien je zelf te betalen. Heb je een jaarproduct van Allianz Assistance (Royal Service, Gold Service of Travel Service) dan dekt deze verzekering wel de annuleringskosten omwille van quarantaine en de niet-genoten vakantiedagen, tenzij er een reisverbod of negatief reisadvies (= rode zone) gold voor het land van bestemming op het moment van vertrek.

Ziek na je reis? 

Blijf thuis en respecteer een zelfquarantaine.

Bekijk de FAQ pagina van Allianz Assistance voor antwoord op al je vragen i.v.m. de covid-dekking.

Het uitgeven van een voucher is niet langer van toepassing. Sinds 19 juni 2020 kunnen we wettelijk gezien geen vouchers meer uitschrijven wegens beperkingen of restricties door het Corona-virus. Indien er door de Belgische, Noorse, IJslandse, Finse of Zweedse overheid een negatief reisadvies wordt afgekondigd, zullen wij het nodige doen om jullie reis kosteloos te annuleren en het reeds betaalde reisbedrag terug te vergoeden.

Je komt in aanmerking voor het Europees covid-certificaat wanneer:

 • Je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus, waarbij de laatste prik minstens 2 weken geleden was
 • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur
 • Je positief testte op het coronavirus in de laatste 6 maanden en zo dus voldoende immuniteit hebt opgebouwd

Het Europese covid-certificaat wordt ingevoerd vanaf 1 juli. Belgische vakantiegangers en andere EU-burgers die het covid-certificaat bezitten hoeven niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land reizen. Is een lidstaat nog niet klaar voor het invoeren van het digitaal certificaat dan mag deze nog van 1 juli tot 12 september andere formaten gebruiken die door de overige lidstaten in principe moeten worden aanvaard. Meer informatie vind je terug op de website van de EU. 

Personen vanaf 12 jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben. Bij reizen tussen twee lidstaten die groen kleuren op de kaart van het  Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zijn deze maatregelen niet nodig.

Het voldoen aan de voorwaarden van het Europees covid-certificaat is de verantwoordelijkheid van de klant en dus geen reden om gratis te annuleren.

Landen kunnen wel nog extra beperkingen opleggen, hou daarom zeker deze pagina in de gaten met de maatregelen per bestemming.

In al onze accommodaties worden de lokale maatregelen gerespecteerd. Er wordt alles aan gedaan om jouw verblijf zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen.

Op de luchthaven:

Respecteer de maatregelen die op de luchthaven worden gehanteerd. De meest up to date maatregelen vind je op:

Houd je ook ter plaatse aan de maatregelen van de luchthaven op jouw vakantiebestemming. Volg altijd de aanwijzingen van het luchthavenpersoneel op.

In het vliegtuig:

Respecteer de maatregelen die jouw luchtvaartmaatschappij heeft gesteld en volg altijd de aanwijzingen van het vliegtuigpersoneel op. Kijk voor de laatste updates op de website van desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

De verschillende rederijen nemen maatregelen om het reizen aan boord zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Voor gedetailleerde en specifieke informatie verwijzen we jullie door naar de website van de ferrymaatschappij.

Bekijk hier de veelgestelde vragen aan Allianz.

Reizen naar Noorwegen is terug toegestaan, onder voorwaarden opgelegd door de Belgische en Noorse autoriteiten:

 • Alle reizigers vanaf 16 jaar moeten zich registreren om Noorwegen binnen te geraken. Dit kan via entrynorway.no.
 • Reizigers moeten over een EU Digitaal Corona Certificaat (op basis van volledige vaccinatie of herstel van Covid-19 in de laatste 6 maanden) beschikken.
 • Zorg ervoor dat je ten allen tijden het schriftelijk bewijs van registratie en je Europees Coronacertificaat bij de hand hebt.
 • Bij aankomst op de luchthaven in Noorwegen, moet je je laten testen. Bij de grens wordt een snelle antigeentest afgenomen, je moet het testresultaat afwachten vooraleer je verder mag reizen.

Daarnaast neemt Hurtigruten ook een aantal bijkomende maatregelen:

 • Bij inscheping dienen alle passagiers een negatieve test voor te leggen:
  • Deze test mag niet meer dan 36 uur voor inscheping zijn afgenomen. Zowel PCR-testen als snelle antigeentesten worden aanvaard, zolang deze uitgevoerd werden in een erkend testcentrum/labo. Zelftesten worden niet aanvaard.
  • Je dient bij inscheping een officieel testresultaat voor te leggen, zonder dit bewijs is inscheping verboden. Indien de test op de luchthaven binnen de 36 uur vóór inscheping valt, kan je deze test voorleggen in de terminal. Indien de termijn van 36 uur overschreden is, kan je terecht in het testcentrum bij de Hurtigrutenterminal:
   • Hurtigruten Terminal: Een sneltest kan afgenomen worden in de terminal, het testcentrum heeft dezelfde openingstijden als de incheckbalies, van 13:00 tot 20:15.
  • Gelieve het document ‘Self declaration form’ vooraf in te vullen. Het ingevulde document moet je bij inscheping voorleggen. Om de inscheping vlotter te laten verlopen kan je dit document ook vooraf online invullen.

Reizen naar IJsland is terug toegestaan, onder voorwaarden opgelegd door de Belgische en IJslandse autoriteiten:

 • Beschik je over een Europees Digitaal Corona Certificaat op basis van volledige vaccinatie en/of recent herstel van Covid-19? Dan word je toegelaten zonder quarantaineverplichting:
  • Je dient een pre-registratie formulier in te vullen vóór je naar IJsland vertrekt.
  • Volledige vaccinatie moet je kunnen aantonen met je Europese coronacertificaat. De laatste vaccinatie moet minstens 14 dagen geleden zijn.
  • Reizigers moeten bij een aankomst een negatieve PCR- of antigeentest voorleggen, die maximaal 72 uur oud is.
  • Herstel van Covid-19 moet bij aankomst aangetoond worden met een positieve PCR-test, van minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen oud.
  • Minderjarigen geboren na 2004 zijn vrijgesteld van test- en quarantaineverplichting. Minderjarigen geboren in 2004 of vroeger moeten echter aan dezelfde maatregelen voldoen als begeleidende volwassenen: zij moeten een negatieve PCR- of antigeentest voorleggen bij aankomst en volledige vaccinatie is vereist om vrijgesteld te worden van test- en quarantaineverplichting.
 • Ben je niet volledig gevaccineerd of hersteld van Covid-19 en beschik je dus niet over een geldig Europees Digitaal Corona Certificaat? Dan gelden er bijkomende maatregelen aangezien België een risicogebied is:
  • Je dient een pre-registratie formulier in te vullen vóór je naar IJsland vertrekt.
  • Je dient bij aankomst een negatieve PCR-test voor te leggen die maximaal 72 uur oud is.
  • Eens aangekomen ben je ook verplicht om twee tests af te nemen:
   • Een eerste test bij aankomst. Na de test mag je verder reizen naar het adres dat je opgaf in het formulier om er in quarantaine te verblijven, behalve als je niet kan voldoen aan de geldende regels voor thuisquarantaine. Je mag de resultaten van de Covid-test binnen de 24 uur verwachten. Je moet echter in quarantaine blijven tot het resultaat van de tweede test bekend is.
   • Een tweede test op de vijfde dag. Pas wanneer het resultaat van deze tweede test bekend is, en uiteraard negatief is, ben je vrij om verder te reizen. Test je positief? Dan moet je reisgezelschap opnieuw 14 dagen in quarantaine verblijven.
  • Minderjarigen geboren in 2005 of later moeten, samen met de begeleidende volwassenen, in quarantaine verblijven. De minderjarigen zijn echter vrijgesteld van testverplichtingen. Minderjarigen geboren in 2004 of vroeger moeten aan dezelfde test- en quarantainemaatregelen voldoen als de volwassenen, tenzij de minderjarigen een geldig Europees coronacertificaat kan voorleggen op basis van volledige vaccinatie of recent herstel van Covid-19.

Opgelet: reis je naar IJsland vanuit Nederland? Dan ben je verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen.

Bijkomende maatregelen ter plaatse:

 • Horecagelegenheden: restaurants, bars en andere plaatsen waar je alcoholische dranken kan nuttigen, mogen geen klanten meer toelaten na 21u00. Alle klanten moeten de ruimte vóór 22u00 verlaten. Hetzelfde geldt voor privéfeesten in zalen waar alcohol verkrijgbaar is. Horecagelegenheden moeten ook telkens de social distancing van minstens 1 meter tussen de tafels respecteren.
 • Zwembaden, kuuroorden, sportfaciliteiten en skigebieden: slechts 50% van de volledige capaciteit is toegelaten. Kinderen geboren in 2016 en daarna worden niet meegeteld in die berekening.

Alle geldende maatregelen voor jouw reis naar winters Lapland vind je op deze pagina.

Ontdek alle reizen naar het Hoge Noorden

Zweden Zomer 16 dagen

Stuga Tur Zweden

Deze rondreis via blokhutten is de ideale eerste kennismaking met Zweden waarbij je start in het gezellige Skåne om geleidelijk aan richting ongerept Lofsdalen te reizen.…

Zweden Zomer 12 dagen

Stuga Tur Mid-Zweden

Reis op eigen tempo via blokhutten door de traditionele provincie Dalarna en het onontdekte Jämtland. Deze laatste regio is een waar paradijs voor elke fervente wandelaar!…

Zweden Zomer 13 dagen

Stuga Tur Zuid-Zweden

Deze rondreis combineert moeiteloos alles waar Zweden gekend voor is: de kleurrijke dorpen, de oneindige bossen, de kindvriendelijke activiteiten en het prachtige Bohuslän.…

Noorwegen Zomer 16 dagen

Hotel & Hytter 1

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.…

Zweden Zomer 16 dagen

Beleef Zweden 1

Deze rondreis brengt je op de meest ongerepte plaatsen van Zweden. Puur natuur reis, voor wie houdt van intense back-to-nature ervaringen!…

Zweden Zomer 12 dagen

Svenska Tur

Gedurende deze rondreis ontdek je de hoogtepunten van zuid- en midden-Zweden via authentieke en kindvriendelijke hotels.…

Zweden Zomer 15 dagen

Hotell & Stuga

Maak kennis met verschillende regio's in midden-Zweden. Een bezoek aan Stockholm en een verblijf in een prachtig Zweeds vakantiehuis maken deze reis helemaal af!…

Noorwegen Zomer 17 dagen

17-daagse reis via blokhutten

Verblijf twee maal een week op één van de indrukwekkendste plaatsen van Noorwegen.…

IJsland Zomer 13 dagen

IJsland in slow motion

Een belevingsreis met makkelijk bereikbare hoogtepunten en bijzondere plekken langs de ringweg rondom IJsland. Speciaal samengesteld voor iedereen die wil onthaasten en reizen op een trager tempo.…

Noorwegen Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige steden Oslo en Bergen via historische charmehotels.…

Lapland Zweden Winter 8 dagen

Into The Wild

Unieke tweedaagse sneeuwscootertocht door Zweeds Lapland…

Lapland Zweden Winter 5 dagen

Magic Lights I

5-daagse kennismaking met Lapland.…

Noorwegen Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.…

Noorwegen Zomer 14 dagen

Hotel & Hytter 2

Een rondreis met een rustig reistempo gericht op ontspannen en genieten.…

Lapland Noorwegen Zomer 8 dagen

Puur Lofoten

Prachtige bergtoppen, kleurrijke vissersdorpen en uitgestrekte zandstranden.…