Dwars door met de eigen wagen

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur

Wil je met de eigen wagen naar de Faeröer rijden dan kan je te Hirtshals inschepen op de ferry van Smyril Line. Je vaart in bijna 2 dagen naar Tórshavn, waar de eerste overnachting gepland is.

Je reist langs de 5 gekoppelde eilanden: Vágar, Streymoy, Eysturoy, Borðoy en Viðoy. Ze zijn verbonden met bruggen en onderzeese tunnels waaronder een splinternieuwe die in december 2020 werd geopend. Onderweg ontdek je markante locaties, strek je de benen voor een korte of langere wandeling of geniet je simpelweg van de rust en de schoonheid van de natuur.

Ook bij dit programma is een dagexcursie naar het vogeleiland Mykines voorzien en krijg je de kans om de fantastisch gelegen vuurtoren op het eiland Kalsoy te zoeken.

Er zijn verschillende mogelijkheden die allemaal vermeld staan in het bijhorende routeboek.
Dankzij de korte afstanden kan je ter plaatse het programma nog aanpassen in functie van de omstandigheden zonder in tijdsnood te geraken of het gevoel te hebben veel in de wagen te zitten.

Afreisdata

vanaf 01.06. tot 13.08.2022 (vanaf 14.08. op aanvraag)

Hoogtepunten van de reis

 • 7 verschillende eilanden
 • het vogeleiland Mykines
 • de vuurtoren van Kalsoy
 • veel wandelmogelijkheden
 • genieten van de rust
 • korte verplaatsingen

01. Dag per dag

De ferry van de rederij Smyril Line vertrekt op zaterdag om 15u30 vanuit Hirtshals naar de hoofdstad van de Faeröer: Tórshavn.

Na ongeveer 31 uur varen en een nacht aan boord kom je aan te Tórshavn op zondag om 22u30.

We voorzien een eerste overnachting in de hoofdstad.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je de hoogtepunten op het eiland Vágar, waaronder de uitzonderlijke kustroute tussen Bøur en Gásadalur.
Aan de voet van Gásadalur ligt een van de bekendste watervallen van de Faeröer: Múlafossur.

Wie het sportiever wil aanpakken, kan het wandelpad van de postbode nemen tussen deze nederzettingen, met zicht op de Sørvágsfjord.

Nog een aanrader is de wandeling (2u30) naar de kliffen van Sørvágsvatn, het hangende meer. Voor deze wandeling moet ter plaatse een toegang worden betaald van ca. € 28 pp.

— Lees meer —

Overtocht per boot van Vágar naar Mykines, een van de mooiste en meest boeiende eilanden van het land. Dé locatie om honderden zeevogels te spotten waaronder de jan-van-gent en de clown van de zee: de papegaaiduiker. Omwille van natuurbehoud kan het eiland alleen maar bezocht worden tussen 11u en 17u.

Hoewel het mogelijk is om op eigen houtje naar het einde van het eiland te wandelen – naar de vuurtoren van Mykineshólmur – via de hangbrug over de Atlantische Oceaan, kan ook een begeleide tocht worden gereserveerd (prijs per persoon: € 135 / duur ca. 4 uur / incl. lunchpakket)

— Lees meer —

Heb je gisteren het oude postpad tussen Bøur en Gásadalur afgewandeld? En de kliffen van Sørvágsvatn bezocht?
Vandaag krijg je een herkansing of je neemt onmiddellijk de tunnel naar Streymoy, het grootste eiland, om al slingerend tussen groene bergflanken en de zeestraat in Vestmanna te geraken. Je kan er inschepen voor een 2 uur durende boottocht (€ 45 pp / tot 13 jaar € 28) naar de beroemde vogelkliffen, spelonken en grotten.

Het einddoel van vandaag is Gjógv. Je volgt de ‘hoofdweg’ die naar de oostkust van Streymoy leidt. Een aaneenschakeling van heuvels, talloze watervallen en beekjes, bergruggen en gletsjerdalen bekleed met grassen en mossen in 50 tinten groen.

Aan de overkant ligt Eysturoy waar je de nauwe Sundini-zeestraat volgt naar het noorden van het eiland: de panoramaroute via Eiði en Slættaratindur, de hoogste berg van de Faeröer.

— Lees meer —

Met Gjógv als uitvalsbasis kan je heel wat doen. Het dorpje zelf ligt in een prachtig dal aan de rand van de oceaan, ingesloten door hoge toppen. Er zijn verschillende korte wandelingen die telkens een ander beeld geven van het idyllische plaatsje.

Wil je wandelen en de weersomstandigheden zijn gunstig dan kunnen we een stevigere wandeling aanraden. We loodsen je naar een uitzichtspunt met een waanzinnig 360° zicht op een labyrint van fjorden, bergkammen, baaien en valleien. Ga zitten en geniet van een van ’s werelds meest decadente uitzichtpunten.

Op een steenworp liggen nog twee uitzonderlijke plaatsen: Tjørnuvík en Saksun. Allebei alleen maar te bereiken via nauwe wegen. Allebei niet meer dan een verzameling huizen. Allebei in een decor ‘aan het einde van de wereld’. Je vindt er Viking ruïnes en zelfs een historisch museum in een van de eeuwenoude huisjes.

— Lees meer —

Viðareiði is het meest noordelijk gelegen dorpje van de aan mekaar gekoppelde eilanden.
Eerst probeer je nog het mysterie van de drijvende rots op te lossen in het kustdorpje Oyndarfjørður om daarna koers te zetten naar het noorden.

Om er te geraken, duik je opnieuw in een van de onderzeese tunnels om in Klaksvik, op het eiland Borðoy, boven water te komen. Dit zeer ruige eiland is een langgerekte bergrug die verschillende keren ingekerfd wordt door fjorden. Een tweedelige tunnel brengt je van west naar oost om uiteindelijk uit te komen aan de dam die de verbinding maakt met het eiland Viðoy.

Vanuit Viðareiði kan je op eigen houtje de hoogte in trekken voor een wandeling (2u30) met zicht op de naburige eilanden die als drakenruggen boven water steken.

Wil je helemaal tot de vogelkliffen van Enniberg wandelen, het noordelijkste puntje van de eilandengroep en een van de hoogste kliffen op onze planeet (754 m) , dan is het raadzaam om een begeleide wandeling te reserveren (ca. € 80 pp, incl. lunchpakket).

Na het bezoek aan Viðareiði keer je via dezelfde weg terug naar Klaksvik waar je 2 nachten verblijft.

— Lees meer —

Een korte overzet brengt je naar Kalsoy, waar de enige weg naar het noorden van het langgerekte eiland voert. Onderweg geniet je van de altijd veranderende landschappen. En uiteraard maak je ook kennis met het verhaal achter het standbeeld van de “zeehondvrouw” te Mikladalur.

Waar het asfalt stopt, begint een licht stijgend pad naar het scherpe uiteinde van het eiland en de iconische vuurtoren van Kallur. Beroemd geworden door een foto in het National Geographic magazine.

Wie het rustig aan wil doen, kan een volledige dag in en rondom Klaksvik blijven, de tweede grootste stad van de Faeröer. Of wandelt naar een uitzichtspunt met zicht op de verbazingwekkende ligging van het stadje: een kruispunt van zeestraten, fjorden, eilanden en piramidevormige bergen.

— Lees meer —

Vooraleer in te schepen tegen 22u (zondagavond) is er nog voldoende tijd om de oude bergweg richting Kirkjubøur te nemen, waar je de restanten van de middeleeuwse kathedraal kan bezoeken. Ook het oudste nog bewoonde huis van Europa is er terug te vinden. Het is gedeeltelijk open voor bezoekers.

Nadien keer je terug naar de hoofdstad. Je kan er op ontdekking gaan in de nauwe steegjes van Tinganes, slenteren in de steegjes rondom de haven, een bezoek brengen in het nabij gelegen nationaal museum en aflsuiten met een heerlijk diner in een van de trendy restaurantjes.

— Lees meer —

Een volledige dag op zee om bij te komen van de opgedane indrukken.

— Lees meer —

Aankomst op dinsdagochtend in de haven van Hirtshals om 09u30.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON OP BASIS VAN 2 PERSONEN
binnenkajuit zonder venster € 1395
buitenkajuit met venster € 1435

PRIJS PER PERSOON OP BASIS VAN 4 PERSONEN
binnenkajuit zonder venster € 1195
buitenkajuit met venster € 1225

Inbegrepen

 • ferry heen en terug (Smyril Line)
 • wagen van max. 5m lengte en 1,9m hoogte, incl. 2 of 4inzittenden
 • kajuit volgens gemaakte keuze
 • 7 overnachtingen op de Faeröer op basis van 2 pers. kamers met privé-faciliteiten en ontbijt
 • ferry op dag 3 naar Mykines en terug incl. wandelpermit
 • uitgebreid NORDIC infopakket met praktische info, wegenkaart en reishandboek

Niet inbegrepen

 • maaltijden aan boord van de ferry (Smyril Line)
 • niet vermelde maaltijden op de Faeröer
 • toltunnels (3) op de Faeröer (ca. € 12 per tunnel)
 • optionele excursies en toegangen
 • wagenferry naar Kalsoy (ca. € 35 voor wagen en 2 inzittenden)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info
 • niet vermelde diensten

Opmerkingen

Bij reservatie wordt eerst nagekeken of er nog beschikbaarheid is op de ferry naar de Faeröer.

03. Extra info

Met Smyril Line kan je tijdens de zomer (juni t.e.m. 13 augustus) iedere zaterdag vertrekken naar de Faeröer. Je meert aan te Tórshavn op zondag om 22u30.
De terugvaart is telkens voorzien op zondag om 23u30, met aankomst te Hirtshals op dinsdag om 09u30.

Na 13 augustus wijzigt het vaarschema waardoor de terugreis pas op donderdag kan. Op deze manier verblijf je dan 4 extra nachten op de Faeröer.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox