De 2 windstreken van IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Sightseeing
vanaf € 1795 p.p.
Contacteer ons

De rondreis "de 2 Windstreken van IJsland" dompelt je onder in twee IJslandse regio's: het schiereiland Snæfellsnes met zijn vele sagen en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust.

Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel 'klein IJsland' genoemd, omdat je er op een relatief kleine oppervlakte veel typisch IJslandse fenomenen kan aanschouwen. Van de bizarre rotsformaties bij Arnarstapi, langs het basaltplateau van Gerðuberg, tot het pittoreske vissersdorpje Stykkishólmur. Je komt gegarandeerd ogen te kort.

Vervolgens trekken we naar de zuidkust van IJsland, misschien wel een van de uniekste kustlijnen ter wereld, waar het ene hoogtepunt na het andere volgt. De talloze watervallen versieren het pad richting het zuidelijkste puntje van het land, Kaap Dyrhólaey, waar je ook de zwarte stranden en rotsformaties Reynisdrangar kan bewonderen. Als kers op de taart trek je richting de grootste ijswoestijn van Europa, het Vatnajökull National Park waar je in een wereld van ijs terechtkomt. We combineren in deze reis de klassieke toppers met een aantal uitzonderlijke locaties die volgens ons dé ideale aanvulling bieden om een totaalbeeld te krijgen van IJsland.

De Windstreken van IJsland
Deze reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland” waarbij we verschillende programma's hebben samengesteld die verschillen in reisduur. Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurwagen die werden samengesteld vanuit onze eigen ervaring. Onderweg logeer je telkens in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses volgens de formule die je zelf kiest.

In dezelfde categorie vallen: Zuid-IJsland (8 dgn), de 3 Windstreken (10 dgn), de 4 Windstreken (14 dgn) en de 5 Windstreken van IJsland (17 dgn).

Afreisdata

vanaf 01.05.2024 tot 30.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • basalformaties en bizarre kliffen van Arnarstapi
 • Snaefellsnes schiereiland
 • piramideberg Kirkjufell
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy en Reynisfjara
 • spoel- en woestijnvlaktes
 • gletsjers en talloze watervallen
 • vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón ijsmeer in Vatnajökull NP

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen brengen we je onmiddellijk in de ban van de natuurpracht. Via de Blue Lagoon en het vulkanische schiereiland Reykjanes loodst onze voorbeeldroute je naar Reykjavik waar je de eerste nacht doorbrengt.

— Lees meer —

Vandaag kan je wandelen naar de op een na hoogste waterval van IJsland, vooraleer verder te reizen naar het westen. Kies je niet voor deze avontuurlijke optie, dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de 'vuurburcht'. Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1.400m hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.

Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

— Lees meer —

Verdere verkenning van het schiereiland en overnachting in het havendorpje Stykkishólmur.

— Lees meer —

Vandaag rijden we richting het zuiden naar het þingvellir nationaal park.
Hoewel IJsland geologisch gezien een van de jongste landen is, heeft het wel een van de oudste parlementen, gesticht in het nationaal park. Vandaag is het vooral een drukbezochte locatie doordat het de grens vormt tussen het N-Amerikaanse en het Europese continent.
De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 cm verder uit mekaar waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

— Lees meer —

Om de dag te starten, breng je een bezoek aan een van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een andere klepper, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting Atlantische Oceaan.
Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs en vormt talloze soms sierlijke, soms imposante watervallen.
En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug de zuidelijkste punt van het eiland is.

— Lees meer —

Vandaag staat een bezoek aan de grootste ijswoestijn van Europa op de planning. In het Skaftafell Nationaal Park, een onderdeel van het immense Vatnajökull NP, kan je ervoor kiezen om je op het ijs te wagen of om langs de gletsjertongen te wandelen. Wat verderop vind je het ijsbergenmeer Jökulsárlón waar afbrekende ijsschotsen via het meer naar zee drijven.

— Lees meer —

Doordat de zuidkust zodanig veel te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kan je de plaatsen die je gisteren wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken of je kan ervoor kiezen om een extra wandeling te maken in het Skaftafell NP.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken dan sturen we jou via het vulkanisch schiereiland, Reykjanes, naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Top vakantie in IJsland - 2 windstreken.We hebben genoten van onze korte (9 dagen) vakantie in IJsland. Alles was tot in de puntjes geregeld en dankzij de app hadden we alle reisinfo (vouchers en reistips bij de hand). De natuur in IJsland is werkelijk adembenemend en er was genoeg tijd om alle hoogtepunten te bekijken en korte wandelingen te maken (gemiddeld 3 uur met de auto per dag). De hotels waren van een degelijke middenklasse en vooral de ligging was steeds schitterend. Zeker een aanrader!!

Hugo Verbandt

02. Je verblijf

03. Prijzen

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen VW Golf of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 1995
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 2225
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 2545
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 2425
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2245
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 2075

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Kia Ceed break of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 1795
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 1995
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 2325
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 2195
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2025
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 1885

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 g bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer en ontbijt. Op de dag van vertrek is er geen ontbijt ingerekend wegens de vroege ochtendvlucht en het vroegtijdig uitchecken
 • 6 nachten op het platteland op basis van kamer met ontbijt en volgens de gekozen formule
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot max. € 445, gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • prijzen voor single kamer en kinderen op aanvraag.
 • bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.

04. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.


Wanneer?
Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€ 145 p.p. / van 10 tot 17 jaar: € 105 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 120 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 60 p.p

Tussen de ijsbergen door word je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussels Airport Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox