Het beste van Zuid-IJsland per 4×4

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen
vanaf € 2825 p.p.
Contacteer ons

De zuidkust van IJsland is een fascinerende mozaïek van hoogtepunten. Net zoals bij het doorbladeren van een fotoboek waar op iedere pagina een nog mooiere foto staat, word je ook in het zuiden van het eiland, na iedere bocht verrast. Over een afstand van ongeveer 370 km, tussen Reykjavík en Jökulsárlón, ontvouwen de landschappen, fenomenen en inspirerende plekken zich in een razendsnel tempo. Het fototoestel dient overuren te kloppen; de geheugencapaciteit wordt op de proef gesteld.
Maar achter die kustlijn bevindt zich nog een andere wereld, een wereld gevormd door extremen enkel toegankelijk met een 4×4 voertuig. Het is een uitgestrekt gebied met een onvoorstelbaar woeste leegte, een overweldigende stilte en een oorspronkelijke schoonheid.
We ontwikkelden dit unieke programma speciaal voor wie zich naast de hoogtepunten van Zuid-IJsland ook wil laten onderdompelen in de mysterieuze oersfeer die een aantal locaties, diep in het binnenland uitstralen.
Het zorgt voor een totaalbeeld van de meeste aspecten van IJsland zonder het volledige eiland te moeten rondrijden.
Met een 4×4 voertuig aangepast aan het af te leggen traject bezoek je deze locaties op een aangenaam tempo. Er is voldoende tijd om de sfeer te beleven en te blijven stilstaan bij de grandeur van de decors en de nietigheid van hun bezoekers.
Ook bij dit programma kan je kiezen tussen logies met privé-sanitair of gedeeld sanitair, maar omwille van het traject en de soms afgelegen plaatsen zal dit eerder een mix zijn van beide. Uiteraard doen we er alles aan om je voorkeur zoveel mogelijk te respecteren.

Afreisdata

vanaf 01.07.2024 tot 10.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • groene oase van Gjáin
 • buitenaards Veiðivötn
 • kleurrijke rhyolietgebergte van Landmannalaugar
 • gletsjers en talloze watervallen
 • de woeste kraterrij van Laki
 • zwarte zandstranden nabij Vík
 • unieke 4x4 beleving via grindwegen, zand- en steenpistes

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon en het hetebronnen gebied van Reykjanes naar Selfoss

— Lees meer —

Na een eerste kennismaking met de krachten van Moeder Natuur in het þingvellir nationaal park, waar de 2 tektonische platen uit mekaar scheuren, keert u de bewoonde wereld de rug toe. Het landschap krijgt een toendra jasje waarbij ook de sfeer geheimzinniger wordt.
We loodsen u over nauwe 4×4 pistes langs vulkanen, lavavelden en uitgestrekte steenwoestijnen.
De Gullfoss waterval en het Geysir gebied aan de rand van het ‘niets’ sluiten de dag af.

— Lees meer —

Vandaag brengen we u naar een buitenaardse omgeving van Veiðivötn waarop de tijd geen vat lijkt te krijgen. Het is een afwisselende tocht langs watervallen, groene oases en zwarte woestijnen. Een decor dat zweeft tussen droom en werkelijkheid.

— Lees meer —

Minder eenzaam en veel kleurrijker dan Veiðivötn is het natuurgebied rond Landmannalaugar.
Het rhyoliet gebergte is een paradijs voor wandelliefhebbers en fotografen. Het is een vulkanische samenvatting van grillige lavavlaktes, pastelkleurige bergflanken, sissende fumarolen en groene canyons.
Wie een stevige wandeling wil maken, kan kiezen voor een dagtocht door de woestenij, maar ook een korte tocht behoort tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

Aan de rand van de oceaan ligt het beruchte massief van de Eyjafjalla- en de Katla vulkaan.
Hoewel de Katla geklasseerd is als supervulkaan, is de Eyjafjalla de bekendste. Hij boorde zich in 2010 een weg door een duizenden meters dik ijstapijt en bracht het luchtverkeer dagenlang in de war.
Zowel langs de flanken aan de voet van het massief als in de vele inhammen en passages voeren watervallen smelt- en bronwater af naar de Atlantische Oceaan. Een aantal ligt goed verborgen en is enkel maar bereikbaar met een 4×4.
Ons routeboek brengt u ook naar een van deze watervallen verstopt in een canyon en omgeven door een dambordpatroon van groen en zwarte tinten.
Ook de vulkanische stranden in deze kustzone zijn een bezoek waard. Hier houdt Kaap Dyrhólæy de wacht en vormt letterlijk en figuurlijk een brug tussen land en zee. Bovenop de kliffen maakt een kolonie papegaaiduikers, vanaf mei tot begin augustus, hun jongen klaar voor de wintertocht naar open zee.

— Lees meer —

Meer naar het oosten loopt de weg door kale, uitgestrekte spoelvlaktes. In geval van vloedgolven, die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de gletsjers, dienen ze als natuurlijke drainage.
Van zodra het vuurveld van Eldhraun achter de rug ligt, doemt in de verte de Vatnajökull op, een enorme ijsmassa groter dan Oost- en West-Vlaanderen.
Skaftafell is een onderdeel van het Vatnajökull nationaal park en een ideale locatie om de gevarieerde panorama’s langs de rand van de gletsjer al wandelend te ontdekken. Nog langs de rand liggen ijslagunes waar het gletsjerfront, met een onregelmatig interval, knallend in mekaar stort. Het resultaat zijn blauwe getinte ijsbergen in alle vormen en formaten.
facultatief: begeleide gletsjerwandeling ca. € 100/pers.
facultatief: zodiactocht te Jökulsárlón ca. € 80/pers.

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die u vandaag te wachten staat. Van zodra u het asfalt verlaat, begint een rit door een bevreemdende, woeste wereld. Een wereld die werd gevormd door onwaarschijnlijke natuurkrachten. Het eindpunt is de Laki vulkaan, vanwaar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die ontstond door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw.
Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

— Lees meer —

U zag reeds de zuidrand van het massief van de Eyjafjalla en de Katla, maar vandaag ontdekt u de achterkant van de vulkanen. De tegenstellingen kunnen niet groter zijn.
Het smeltwater wordt hier niet afgevoerd door watervallen, maar door woestijnen die drijfzandvlaktes vormen. Hier en daar staat een piramidevormige berg die als een groen baken afsteekt tegen een overwegend zwart en vlak landschap.
Iets verderop klieft een spectaculaire canyon de omgeving in twee helften.

— Lees meer —

Verscholen tussen drie gletsjers ligt een gebied met een eigen microklimaat. Het is een groene verzameling van ruige kloven en donkere spelonken, van steile kliffen en scherpe pieken doorspekt met tientallen berg- en gletsjerrivieren: Þórsmörk.
De vallei, alleen maar toegankelijk via een rivierenstelsel, is een paradijs om korte en lange wandelingen te plannen.

— Lees meer —

Terugweg naar Reykjavík. Het natuurgeweld van de voorbije dagen bezorgt u ongetwijfeld een verweesd gevoel bij het binnenrijden van de stadsjungle.

— Lees meer —

Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen Dacia Duster of gelijkwaardig
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 3355
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 3275
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2825

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Toyota Landcruiser of gelijkwaardig
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 3295
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 3240
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2855

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel naar Keflavík, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt. Bij de laatste nacht werd geen ontbijt ingerekend gezien het vroege uitchecken en de vroege terugvlucht
 • 8 nachten op het platteland volgens de gekozen formule op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
 • huurwagen cat. I (Toyota Landcruiser of gelijkwaardig) van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s,
 • Verzekering huurwagen, waarbij NORDIC de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot €815. Inclusief gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • prijzen voor single kamer en kinderen op aanvraag.
 • bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.

04. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.


Wanneer?
Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€ 145 p.p. / van 10 tot 17 jaar: € 105 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 120 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 60 p.p

Tussen de ijsbergen door word je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld
Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox