Rokende sneeuw langs de Noordelijke IJszee

Vulkanisch Noord-IJsland - beleving

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
vanaf €2865 p.p

Een afgelegen, gerenoveerd huis dat ooit diende om vis te verwerken naast een piepklein haventje vertolkt een van de hoofdrollen in dit programma. Het staat aan de rand van een enorme baai, gekneld tussen de IJslandse wildernis en de onvermoeibare getijden van de Noordelijke IJszee .
Het uitzicht is er onweerstaanbaar. Alle aandacht gaat automatisch naar de besneeuwde bergketen in de verte, aan de overkant van het water.

Het wordt onze uitvalsbasis om de andere hoofdrolspeler van deze reis grondig te leren kennen: het extreem vulkanische gebied rond, en ten noorden van, het Mývatn meer.

Natuur onder spanning
De aardkorst staat er in direct contact met een magmakamer kort bij het aardoppervlak. Actieve vulkaansystemen houden de volledige regio al eeuwen onder spanning, met een indrukwekkend resultaat. Het landschap wordt gevormd door kraters en schijnkraters, kokende modderketels, zwavelbronnen, stoomzuilen, warmwaterrivieren en -bronnen. Talloze watervallen, gedeeltelijk ingepakt door ijsgordijnen, en de uitgestrekte woestijngebieden die schuilgaan onder een smetteloze sneeuwlaag, vervolledigen tijdens deze reis het bevroren decor.

Toeristen zie je hier in de winter nauwelijks. De weinige mensen die je aantreft, wonen in afgelegen boerderijen of in kleine vissersdorpjes langs de fjordenkust.

Slow Travel
In dit gebied, zo groot als een Vlaamse provincie, maken we dagexcursies. Een comfortabele 4x4 minibus brengt ons naar alle uithoeken. Het opzet is uitgebreid de tijd nemen om de natuur te beleven, te voelen en te proeven. Iedere dag heeft iets anders te bieden en zorgt telkens voor een onvergetelijke winterervaring.

Wat denk je van een sneeuwschoenwandeling langs gitzwarte en met sneeuw bedekte lavavelden? Of een tocht naar een eiland in het midden van een bevroren meer? Of simpelweg luisteren naar de echo van de stilte aan de voet van een honderd meter hoge klif?

De landschappen in het noorden zijn zo divers dat we altijd verrast worden door nieuwe natuurfenomenen en panorama's.

Drijven op de Noordelijke IJszee
Naast wandelingen door betoverende landschappen maken we ook tijd voor cultuur en ontspanning. Te Húsavik baden we in de nieuwe geothermische infinity pools waar water van de Noordelijke IJszee spontaan wordt verwarmd door vulkanische warmte. In de Mývatn Nature Baths genieten we van het water in een maanlandschap omringd door kraters en zwarte lava. En het IJsland van weleer komt tot leven in het rariteitenmuseum van Mánarbakki.

De smaak van het Hoge Noorden
's Avonds zorgt de gids, met de hulp van liefhebbers, voor de lekkerste lokale gerechten. De IJslandse basisproducten zoals lamsvlees, kabeljauw en zalm staan garant voor een heerlijke afsluiter van een geslaagde dag. En wie weet worden we na het dessert getrakteerd op een lichtspektakel van het noorderlicht.

Afreisdata

afreis op 21.02.2021 (terugvlucht op 01.03.2021)

Hoogtepunten van de reis

 • eigen Nordic-reis
 • kleine groep (max. 13)
 • unieke regio
 • origineel programma
 • focus op beleving van de natuur
 • uitzonderlijk logies exclusief voor de groep
 • begeleid door Leo Broers

01. Dag per dag

Vanaf Zaventem gaat het met een privé-busje naar Amsterdam Schiphol waar we intrek nemen in een luchthaven hotel.

— Lees meer —

Vlucht vanaf Amsterdam naar Akureyri, de grootste 'stad' van Noord-IJsland. Ze ligt in de keel van IJslands langste fjord, Eyjafjörður.
Je wordt er opgewacht door Leo Broers, onze Vlaamse gids. Hij woont met zijn gezin in de 'hoofdstad' van het noorden.

We overnachten in een hotel vlakbij Akureyri.

— Lees meer —

Na het ontbijt verlaten we Akureyri via de langste fjord van IJsland. We gaan oostwaarts over de bergpas naar een onontgonnen regio voor wintertoerisme.
Onderweg zien we al een aantal kunstwerken van Moeder Natuur.

In de namiddag bereiken we onze uitvalsbasis voor de komende dagen aan de rand van Skjálfandi, de 'bevende' baai. De naam verwijst naar de aardbevingen die hier regelmatig, maar meestal ongemerkt plaatsvinden.

Gezien de unieke en geïsoleerde ligging is de woning bij sneeuwval alleen maar bereikbaar door een eindje te wandelen.
Grote ramen versterken de indruk middenin de natuur te zitten op een van de meest afgelegen plekken op aarde.
De kamers en de gemeenschappelijke vertrekken werden gerenoveerd, gezellig ingericht met elementen die refereren naar de natuur en hebben een charmante uitstraling.
De 2 gemeenschappelijke badkamers zijn voorzien van een douche en toilet.

Van hieruit zijn we op een steenworp van de mooiste trekpleisters van het noorden.
De volgorde en het verloop van het programma worden bepaald door de weersvoorspellingen en de sneeuwcondities.

— Lees meer —

De kustlijn rond het Tjörnes schiereiland ligt op minder dan 50 kilometer van de poolcirkel. Deze verlaten weg langs stijle kliffen is tijdens de winter alleen maar magisch te noemen.
Onze bestemming is Ásbýrgi, de verblijfplaats van de goden, een gigantische hoefijzervormige canyon met rotswanden tot 100 meter hoog.
We kiezen een van de talrijke wandelpaden door de berkenbosjes en langs de loodrechte klifwand.

We bevinden ons hier in het noordelijk deel het Vatnajökull National Park dat vroeger aangeduid werd als het Jökulsárgljúfur Nationaal Park.
Het is ontstaan door de schurende werking van de Jökulsá á Fjöllum, een van de krachtigste gletsjerrivieren van het eiland.

Op de terugweg stoppen we bij het Mánarbakki museum waar de verzameling van boer Aðalgeir ons een beeld geeft over het IJslands leven uit lang vervlogen tijden.

— Lees meer —

We trekken hoger de bergen in naar een van de meest onherbergzame plekken. Het landschap wordt surrealistisch.
De eindeloze sneeuwtapijten worden doorboord door kleurrijke warmtezones, stoomzuilen en borrelende modder -en gaspoelen. Zelfs Koning Winter moet de duimen leggen voor de ondergrondse oerkrachten. Het lijkt alsof we in een buitenaards filmdecor vertoeven.

In realiteit lopen we bovenop een immense vulkaan. We binden onze sneeuwschoenen aan en beginnen een wandeling op het besneeuwd plateau.
In alle richtingen is het uitzicht adembenemend.

Na de wandeling genieten we na in de GeoSea infinity pool (inbegrepen). In het geothermisch verwarmd zeewater is het heerlijk relaxen met een blik over de baai, de bergen en de Noordelijke IJszee.

— Lees meer —

In de Skjálfandi baai ligt het pittoreske vissersdorpje Húsavík (Huis in de baai). Volgens oude legenden is het hier dat Garðar Svavarsson als eerste Noorman een winter doorbracht op IJsland.

Op de plaats waar de ruïnes van Garðar en zijn kompanen werden teruggevonden, is Húsavík gesticht.
Vanaf het dorp is het niet ver naar de monding van de Laxá ('Zalmrivier'). De kabbelende kristalheldere rivier ontspringt in het Mývatn meer en volgt de bedding van een 2.300 jaar oud lavaveld tot aan de Skjálfandi baai. Voordat de rivier langs een zwarte zandvlakte in zee verdwijnt, maakt ze nog een laatste elegante duik tussen de lavarotsen.

— Lees meer —

Vandaag trekken we naar het Mývatn meer. Het balanceert op de vulkanische rug tussen 2 continenten en is een van de meest vulkanisch actieve gebieden op IJsland.
Omringd door geothermische wonderen verandert het meer tijdens de winter in een sprookjeslandschap. Witte sneeuwvelden, zwarte kraterwanden en lavavelden domineren het kleurenpatroon.

Op verschillende plaatsen komt stoom uit de sneeuw, hoor en zie je de aarde borrelen en sissen, en ruik je de slechte adem uit de buik van onze planeet.

We lunchen in een lokaal restaurant (niet inbegrepen) met zicht op het meer en een reusachtige explosiekrater.

De wandeldag sluiten we af in de geothermische baden vlakbij (inbegrepen).

— Lees meer —

Via een alternatieve route rijden we terug naar Akureyri.

Vooraleer we de bewoonde wereld bereiken, gaan we nog op zoek naar een verborgen vallei voor een laatste winterwandeling.

Als er nog voldoende tijd is, bezoeken we de stad vooraleer de reis af te sluiten met een laatste diner op IJslandse bodem.

— Lees meer —

Terugvlucht naar Amsterdam en aanlsuitende transfer naar Zaventem.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
21.02.21 t.e.m. 01.03.21

2 personen - dubbel kamer € 2865
1 persoon - single kamer € 2980

Inbegrepen

 • vlucht van Amsterdam tot Akureyri en terug
 • luchthaventaks
 • bustransfer van Zaventem naar Amsterdam en terug
 • Nederlandstalige NORDIC-gids vanaf de luchthaven te Akureyri tot dag 9 ’s morgens
 • 1 hotelnacht te Amsterdam op basis van kamer met ontbijt
 • 2 hotelnachten te Akureyri op basis van kamer en ontbijt
 • 5 nachten in een lodge op basis van kamer met gedeeld sanitair exclusief voor de groep
  • er zijn 2 badkamers die door de groep worden gedeeld
 • alle maaltijden te IJsland, behalve avondmaal dag 1 en 8 + lunch dag 1 en 6 (voorzie ca. € 140)
 • alle transport ter plaatse van dag 2 tot dag 9
 • toegang tot de geothermische baden van GeoSea en Mývatn
 • gebruik van sneeuwschoenen en spikes

Niet inbegrepen

Opmerkingen

 • prijzen per persoon
 • kleine groep: min. 10 – max. 13 deelnemers
 • vlucht zonder begeleiding; ter plaatse wordt u opgewacht door onze gids
 • deze groepsreis is geschikt voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt en zich flexibel kan opstellen t.o.v. de weersomstandigheden.
De volgorde van de bezoeken kan aangepast worden in functie van de omstandigheden. Leo Broers beslist dagelijks hoe de dag gepland wordt.

Er wordt dagelijks op een rustig tempo ongeveer 4 à 6 km gewandeld.
De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur en niet op het wandelen als dusdanig.

Aantal deelnemers
Min. 10 – max. 13

Transport
Een comfortabele 4×4 bus met aanhangwagen voor de bagage.

Maaltijden
Ontbijt wordt door Leo voorzien in de lodge.
Het lunchpakket wordt iedere morgen (behalve op dag 6) door iedereen zelf samengesteld.

‘s Avonds (behalve op dag 1 en 8) toont Leo zijn kookkunsten door gebruik te maken van verse lokale producten. Wie wil kan een handje helpen.
Lust je geen vlees of vis? Leo zorgt ervoor dat je geen honger lijdt.

Water aan tafel is voorzien en is gratis.

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur februari/maart: +2° à -13° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind.

In de periode eind februari, begin maart zijn de dagen al langer dan bij ons in België (11 uur daglicht).

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen speciale eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best waarbij we aanraden om thermisch ondergoed te voorzien als eerste laag.
De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn.

Waterdichte wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (rokende sneeuwlandschappen langs de Noordelijke IJszee + Bevroren magie aan de poolcirkel + IJsland in stijl + de Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Warmwaterstroom-Reykjadalur
Nordic Stories

Wandelen op IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Watervallen-in-IJsland
Nordic Stories

Praktische info IJsland

Alle praktische info over een reis naar IJsland: hoe geraak ik er? Welk weer mag ik verwachten? En wat is de beste reisperiode?

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox