De 5 windstreken van IJsland

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen

Dit is het meest complete programma waarvan de andere, minder lange programma’s zijn afgeleid.

Je bezoekt op een comfortabele manier de hoogtepunten in de vier windstreken van het eiland.
Maar ook de diep ingevreten en eindeloze kusten van de Westfjorden worden je gepresenteerd. Deze geïsoleerde, noordwestelijke regio is een uithoek van stilte en mysterie.

Een ideale reis voor wie over voldoende tijd beschikt en niets wil missen van het uitgebreide natuuraanbod rondom het volledige eiland.
Cultuurliefhebbers komen ook aan hun trekken doordat de vroegere haring- en visvangstcultuur als een rode draad door de reisroute loopt.


De reis valt onder onze programmalijn “de windstreken van IJsland” waarbij we verschillende programma's hebben samengesteld die verschillen in reisduur.
Het zijn allemaal individuele rondreizen met gewone huurwagen die werden samengesteld vanuit onze eigen ervaring.

Ze tonen je op een originele manier de meeste hoogtepunten rondom het eiland.

Alle programma’s zijn haalbaar voor iedereen en worden telkens voorzien van een zeer gedetailleerd dag aan dag reisprogramma waarin onze jarenlange kennis van het eiland verwerkt zit.
Zowel wandelaars als niet wandelaars, amateurfotografen, rust zoekers, jong en oud... komen aan hun trekken.

Onderweg logeer je telkens in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses.

In dezelfde categorie vallen: de 2- (9 dgn), de 3- (10 dgn) en de 4 windstreken van IJsland (14 dgn), aslook Zuid-IJsland (8 dgn).

Ieder programma kan worden aangepast naargelang jouw interesses of gewenste reisduur.

Afreisdata

vanaf 01.05.2023 tot 30.09.2023

Hoogtepunten van de reis

 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • basaltgrot en -zuilen van Reynisdrangar
 • gletsjers en talloze watervallen
 • vulkanische fenomenen rond Mývatn
 • authentieke landschappen van de Westfjorden
 • Snæfellsnes schiereiland
 • mogelijkheid tot korte wandelingen

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon, al dan niet om te baden in het heilzame water, of via de zuidkust van het Reykjanes schiereiland naar Reykjavík.

Overnachting: Hotel Skuggi

— Lees meer —

Vandaag bezoekt u de bekendste locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het Þingvellir nationaal park.
De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Een van de bekendste kloven is de Alamannagjá kloof waar u letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereikt u het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld afvoert naar het zuiden.

Overnachting: Gullfoss Hotel / IH Fludir *

— Lees meer —

Ons routeboek leidt u via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust.
De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij de zuidelijkste punt van het eiland, Kaap Dyrhólæy.
Het massief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen, de ene nog spectaculairder dan de andere.

Aan de voet ervan wordt de zuidkust afgeboord door een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en kliffen. Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker.

Hoewel er hier jaren geleden nog een grote kolonie van deze kleurrijke vogels neerstreek lijken ze de laatste jaren liever andere oorden op te zoeken langs de onmetelijke kustlijn. Een afnemende toevoer van voedsel, door de opwarming van het zeewater, zou aan de basis liggen.

Overnachting: Volcano Hotel

— Lees meer —

Meer naar het oosten ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull, met het Skaftafell nationaal park verscholen tussen enorme gletsjertongen.

Het volledige gebied beslaat ongeveer 14.000 km² en is daarmee Europa’s grootste nationale park.
Vanuit Skaftafell zijn er diverse korte en lange wandelmogelijkheden die een mooi zicht geven op de gevarieerde landschappen langs het ijs.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.
Deze wereld van ijs bereikt u wel pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’. Het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis die de geschiedenis van Europa heeft beïnvloedt, vandaag de dag een merkwaardig, sprookjesachtig gebied.

Overnachting: Hali Country Hotel

— Lees meer —

Verder naar het oosten ruilt u de bevroren wereld voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.
Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

Overnachting: Fosshotel Eastfjords / Hotel Hildibrand *

— Lees meer —

We laten u vandaag kennismaken met een weinig gekende, maar mooie regio in de Oostfjorden.
Dit gebied wordt dikwijls, en geheel ten onrechte, overgeslagen. Vooral de open, wilde natuur, de schaarse bewoning en de wandelmogelijkheden vallen hier op.

Overnachting: Fosshotel Eastfjords / Hotel Hildibrand *

— Lees meer —

De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek u vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het is een vulkanisch gebied doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij. Fenomenen zoals solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kraterrijen en -meren getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Overnachting: IH Hotel Mývatn

— Lees meer —

Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur.
In een wijde boog, met het meer als vertrekpunt, liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt.
Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

Te Húsavik kunt u dan weer inschepen voor een walvistocht. Tijdens het zomerseizoen komen in de Skjálfandi baai verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

Overnachting: IH Hotel Mývatn

— Lees meer —

Via Akureyri, de hoofdstad van het noorden, bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het trollenschiereiland.
De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel.
Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Te Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, komt u alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken.

Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.

Overnachting: Guesthouse Hofsstaðir

— Lees meer —

Vandaag rijdt u naar de poort tot de Westfjorden. Wie enige verbeelding heeft en naar de kaart van IJsland kijkt, kan in de vorm van de Westfjorden de kop zien van een rendier met gewei. De Hrútafjörður, een smalle fjord en de voorbode van het enorme fjordensysteem, vormt de nek van het dier.

Opnieuw laten we u via een omweg kennismaken met een stukje ongerepte natuur waar, mits enig geluk, zeehonden liggen te zonnen of te bekomen van hun jacht op voedsel.

Overnachting: Hotel Laugarbakki

— Lees meer —

Onze routebeschrijving neemt u mee naar de Westfjorden en een van de meest geïsoleerde gebieden van het eiland. Het is een tocht langs getande bergmassieven, mosgroene fjordenvalleien en verlaten stranden met opgehoopt drijfhout.

De landstrook tussen de hoog oprijzende kliffen en de Arctische Oceaan is smal waardoor de weinige vlakke stroken benut worden door afgezonderde boerderijen en minuscule nederzettingen.
De zeldzame bewoners leven van het land en de zee en leiden al eeuwenlang een eenzaam bestaan..

Het volledige gebied is van een zeldzame schoonheid met een uniek en mysterieus karakter.

Overnachting: Hotel Djúpavík

— Lees meer —

Via drassige hoogvlaktes bereikt u het fjordencomplex van Ísafjarðardjúp; letterlijk ‘diepe ijsfjord’.
De heen en weer slingerende kustlijn van het immense complex werd gevormd door krachtige poolwinden in combinatie met de beukende oceaan en de schurende werking van tientallen gletsjertongen.
In kleine baaien liggen vaak zeehonden op uitstekende rots- en zandbanken.

Wie ook eens naar boven kijkt, ziet meermaals fraai gevormde wolkenformaties. Lenswolken, maar ook fotogenieke mistflarden die als een waterval van bergflanken lijken te rollen, komen hier regelmatig voor.

Nog in de lucht kan u zeearenden spotten. De kans om er een in het vizier te krijgen, is reëel. De streek kent immers tientallen broedende koppels.

Overnachting: Hotel Ísafjörður

— Lees meer —

De weg naar de meest westelijke punt van het eiland kronkelt via de Westfjord Alps, over hoogvlakten en langs diepe fjorden. Verlaten nederzettingen en verroeste schepen die aangespoeld liggen op het strand zijn getuigen van een welvarend verleden.

Langs de rand van het centrale plateau storten watervallen slalommend naar beneden tot op zeeniveau. De Dynjandi is de bekendste en een van de mooiste ‘bruidsluiers’ op IJsland.

De gedrongen vuurtoren van Bjargatangar markeert het meest westelijke grondgebied van het eiland en het begin van de hoge klifranden van Látrabjarg, een van ’s werelds meest indrukwekkende vogelkliffen.
Van midden mei tot halverwege augustus is de klif het domein van duizenden vogels die met hun gekrijs zelfs het gedonder van de beukende branding herleiden tot een flauw achtergrondgeluid.

Overnachting: Hotel Breiðavík

— Lees meer —

Nog een laatste keer naar de klif om nadien af te zakken naar de zuidkust van de Westfjorden.
Onderweg bezoekt u het verscholen “rode strand” waarvan het zand, naargelang de lichtinval en vochtgehalte, verkleurt van goudgeel tot zacht oranje.

Bij het oversteken van de Breiðafjörd, een brede fjord met duizenden eilandjes zijn de zee- en waadvogels, tijdens de zomermaanden, opnieuw talrijk aanwezig. Halfweg de oversteek legt de ferry aan op Flatey om de enkele bewoners van het eiland te bevoorraden en de postzak te overhandigen.

Na drie uur varen, bereikt u de haven van Stykkishólmur aan de noordkust van het Snæfellsnes schiereiland.
We kiezen bewust voor de ferry die om 19u00 vertrekt vanaf Brjánslækur zodat u nog een volledige kan spenderen in de Westfjorden.

Overnachting: Hotel Egilsen

— Lees meer —

Ook het Snæfellsnes schiereiland is een haven van rust en een ideale plaats voor een lange wandeling of om uit te waaien langs de woeste rotskusten.

Het wordt door een langgerekte bergketen, die in het uiterste westen uitloopt in de Snæfells vulkaan, in twee werelden verdeelt. Een wereld van kleine fjorden, baaien en kraters en een wereld van laagland, lavavelden en grillige kusten.

Overnachting: Guesthouse Kast

— Lees meer —

Op weg naar Reykjavík komt u de langste rij perfect gevormde basaltzuilen tegen die op het eiland te vinden zijn om even verderop de benen te strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de top van de ‘Vuurburcht’, een vulkaankrater die als een open wond in het vlakke landschap ligt.

Uiteindelijk komt u aan de Walvisbaai waar het beruchte walvisstation gevestigd is. Hier heeft u de keuze om de baai rond te rijden of eronderdoor via de toltunnel; de kortste weg naar Reykjavík.

Overnachting: Hotel Skuggi

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven waar u de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

— Lees meer —
Single trip quote icon

We waren ooit al eens 5 dagen naar IJsland geweest en dachten dat we wel wisten wat we konden verwachten, maar dit stond ver van onze verwachtingen. Wat een fantastisch eiland! We vrezen dat geen enkel andere reis dit nog kan overtreffen. Bedankt Nordic! De route zat zeer goed in mekaar en alles was prima geregeld. Doe zo verder.

Familie Grauwels - De Temmerman

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen Volkswagen Golf / Dacia Duster 4x4 (of gelijkwaardig)

vertrek op 17.06.23 terug op 03.07.23

volzet
vertrek op 24.06.23 terug op 10.07.23 € 4270 / € 5030

vertrek op 01.07.23 terug op 17.07.23

vanuit Amsterdam Schiphol

€ 4245 / € 4995

vertrek op 08.07.23 terug op 24.07.23

volzet
vertrek op 15.07.23 terug op 31.07.23 € 4295 / € 4995
vertrek op 22.07.23 terug op 07.08.23 € 4275 / € 5035
vertrek op 29.07.23 terug op 14.08.23 € 4230 / € 4990
vertrek op 05.08.23 terug op 21.08.23 € 4325 / € 5085

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Skoda Octavia Break / Dacia Duster 4x4 (of gelijkwaardig)

vertrek op 17.06.23 terug op 03.07.23

volzet
vertrek op 24.06.23 terug op 10.07.23 € 3850 / € 4090

vertrek op 01.07.23 terug op 17.07.23

vanuit Amsterdam Schiphol

€ 3825 / € 4065

vertrek op 08.07.23 terug op 24.07.23

volzet
vertrek op 15.07.23 terug op 31.07.23 € 3895 / € 4135
vertrek op 22.07.23 terug op 07.08.23 € 3850 / € 4090
vertrek op 29.07.23 terug op 14.08.23 € 3795 / € 4035
vertrek op 05.08.23 terug op 21.08.23 € 3895 / € 4135

Het is mogelijk om deze reis te maken tussen 01.05.23 en 30.09.23.
Dagelijkse afreizen zijn mogelijk. Prijzen op aanvraag. Hou rekening met een supplement.

Hierboven kan je onze vaste afreisdata en bijhorende prijzen terugvinden.

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 13 nachten op het platteland op basis van een kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 1 nacht op het platteland op een unieke locatie op basis van een kamer met gedeelde faciliteiten en ontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s, verzekering huurwagen met verlaagde franchise (eigen risico max. € 400), gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • ferry van Brjánslækur naar Stykkishólmur op dag 14
 • uitgebreid NORDIC infopakket met onze eigen reisapp, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen

* accommodatie afhankelijk van afreisdatum

04. Excursies

€ 90 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf uw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 100 p.p. / van 8 tot 15 jaar: € 75 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 105 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 55 p.p

Tussen de ijsbergen door word je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

€ 80 à € 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 28

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijg je ook de kans om te zeevissen en nadien jouw vangst te proeven)
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

tocht van 4 uur: € 65 p.p. / tocht van 8 uur: € 85 p.p.

Sportievelingen kunnen in de Westfjorden een van de mooiste kustroutes volgen die het eiland te bieden heeft. De onbekende, maar uitzonderlijke grindweg brengt u naar ‘het einde van de wereld’. De tocht duurt ca. 4 uur waarvan ca. 2 uur zonder telefonisch bereik. Wenst u het nog pittiger dan is ook een tocht van 8 uur mogelijk, deze is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Westfjorden
Hoe? Met een professionele mountainbike en gewapend met een routekaart en advies. Helm en reparatiekit worden voorzien.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur rechtstreeks van Brussel naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Nog interessante reizen

Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox