Het beste van IJsland met 4×4 camper

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Wandelen
vanaf € 2295 p.p.
Contacteer ons

Deze reis is identiek aan het programma “het beste van IJsland met 4×4“, maar bij dit programma reis je met een 4×4-camper.
Je bepaalt zelf waar je stopt om te overnachten en logeert in de speciaal omgebouwde 4×4 pick-up, te vergelijken met een mobilhome.

Een klassieke mobilhome is weliswaar comfortabeler omdat de uitrusting iets uitgebreider en ruimer is, maar deze kan en mag niet door het binnenland.

Een 4×4-camper is het ideale alternatief voor wie de ultieme vrijheid wil behouden en toch de 4×4 pistes op wil.

Deze reis kan je ook maken met een 4x4 met daktent, prijzen op aanvraag.

Net zoals bij “het beste van IJsland met 4×4” voorzien wij een op maat uitgewerkte reis-app die je de weg toont langs stenige pistes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.

Op het einde van de dag leiden we je niet naar een hotel of B&B, maar vermelden we dag aan dag een mogelijke kampeerplaats en de aanwezige infrastructuur.

Wildkamperen wordt op IJsland niet meer toegestaan. Alleen in het binnenland waar geen kampeerplaatsen zijn, kan het nog. In de nationale parken, ook in het binnenland, is het verplicht om de campings te gebruiken.

Afreisdata

vanaf 01.07.2024 tot 31.08.2024 - beperkte beschikbaarheden

Hoogtepunten van de reis

 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Kjölur piste
 • vulkanische fenomenen te Mývatn
 • maanlandschappen rond de Askja vulkaan
 • canyons en watervallen
 • gletsjers en ijsmeren
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Laki kraters
 • Landmannalaugar
 • vrijheid om het programma aan te passen
 • mogelijkheid tot korte wandelingen

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijd je via de Blue Lagoon naar de omgeving van Selfoss.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je de drie meest besproken locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Het is de ideale locatie om je reis door ‘vulkanisch IJsland’ te starten. De breuklijn zorgde voor het ontstaan van het eiland en maakt het de oerkrachten, uit de kern van de aarde, gemakkelijk om te ontsnappen.

Nog op de breuklijn ligt het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten.
De enorme Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen afvoert naar het zuiden, is de voorpost van de Kjölur piste.

— Lees meer —

Iets voorbij de Gulfoss waterval maakt het asfalt plaats voor een grindweg die op zijn beurt overgaat in een 4×4 piste. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap.

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen bereik je Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en uiteindelijk het Mývatn meer.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

— Lees meer —

Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volg je de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups, enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

— Lees meer —

Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid was het gebied, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Maar het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Nog verder bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het werd gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. Door de lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

— Lees meer —

Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties bereik je terug enige beschaving.
Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor je verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we je naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

— Lees meer —

Het fjordensysteem brengt je naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Vooraleer de ijsmassa te bereiken, bezoek je een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

— Lees meer —

Het Skaftafell nationaal park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die je vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, vanwaar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd gevormd door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht dien je 2 rivieren te doorwaden met de wagen. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren indien je kiest voor het kleinste type 4×4 huurwagen. (prijs: € 260 / pers.). Deze excursie heeft het karakter van een privé-tocht doordat er slechts 12 deelnemers kunnen deelnemen. De gespecialiseerde gids brengt je niet alleen naar de Laki kraters, maar toont en vertelt je onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Of kies voor een tocht per Cessna om het gebied, inclusief Landamannalaugar, te zien vanuit de lucht (prijs: ca. € 420 / pers.).

— Lees meer —

Over een steenpiste trek je opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereik je het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

— Lees meer —

Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

— Lees meer —

Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland. Aan het eind van de dag lever je de camper in, nabij de internationale luchthaven, en check je in bij je hotel.

— Lees meer —

Vandaag check je uit en begeef je je richting de luchthaven waar je inscheept voor een vroege ochtendvlucht naar huis.

— Lees meer —
Single trip quote icon

De meest avontuurlijke manier om alle hoeken van het eiland te verkennen zonder te moeten inboeten op comfort en vrijheid.

02. Prijzen

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
01.07 t.e.m. 31.07.2024 volzet
01.08 t.e.m. 25.08.2024 volzet
26.08 t.e.m. 15.09.2024 € 3145

VANAFPRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 3 PERSONEN
01.07 t.e.m. 31.07.2024 volzet
01.08 t.e.m. 25.08.2024 volzet
26.08 t.e.m. 15.09.2024 € 2295

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • huurwagen Toyota Hilux 4×4 camper gedurende 13 nachten, onbeperkte km's
 • 1 nacht in een luchthavenhotel op basis van een tweepersoonskamer
 • uitrusting camper: alle keukenmateriaal, 1 gasfles en bedlinnen. Koelkast aanwezig.
 • verzekering huurwagen waarbij Nordic de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot ca. € 815. Inclusief gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • maaltijden
 • staanplaatsen campings (ca. € 10/dag/pers.)
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.

03. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 120 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 60 p.p

Tussen de ijsbergen door word je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

€ 145 p.p. / van 10 tot 17 jaar: € 105 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

04. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!
Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op donderdag 08.02.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox