Het beste van IJsland met 4×4 camper

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Roadtrip
Wandelen
vanaf €2215 p.p

Deze reis is identiek aan het programma “het beste van IJsland met 4×4“, maar bij dit programma reis je met een 4×4-camper.
Je bepaalt zelf waar je stopt om te overnachten en logeert in de speciaal omgebouwde 4×4 pick-up, te vergelijken met een mobilhome.

Een klassieke mobilhome is weliswaar comfortabeler omdat de uitrusting iets uitgebreider en ruimer is, maar deze kan en mag niet door het binnenland.

Een 4×4-camper is het ideale alternatief voor wie de ultieme vrijheid wil behouden en toch de 4×4 pistes op wil.

Net zoals bij “het beste van IJsland met 4×4” voorzien wij een aangepast routeboek dat je de weg toont langs stenige pistes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.

Op het einde van de dag leiden we je niet naar een hotel of B&B, maar vermelden we dag aan dag een mogelijke kampeerplaats en de aanwezige infrastructuur.

Wildkamperen wordt op IJsland niet meer toegestaan. Alleen in het binnenland waar geen kampeerplaatsen zijn, kan het nog. In de nationale parken, ook in het binnenland, is het verplicht om de campings te gebruiken.

Afreisdata

vanaf 01.07.2021 tot 31.08.2021

Hoogtepunten van de reis

 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • Kjölur piste
 • vulkanische fenomenen te Mývatn
 • maanlandschappen rond de Askja vulkaan
 • canyons en watervallen
 • gletsjers en ijsmeren
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Laki kraters
 • Landmannalaugar
 • vrijheid om het programma aan te passen
 • mogelijkheid tot korte wandelingen

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijd je via de Blue Lagoon naar de omgeving van Selfoss.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je de drie meest besproken locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Het is de ideale locatie om je reis door ‘vulkanisch IJsland’ te starten. De breuklijn zorgde voor het ontstaan van het eiland en maakt het de oerkrachten, uit de kern van de aarde, gemakkelijk om te ontsnappen.

Nog op de breuklijn ligt het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten.
De enorme Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen afvoert naar het zuiden, is de voorpost van de Kjölur piste.

— Lees meer —

Iets voorbij de Gulfoss waterval maakt het asfalt plaats voor een grindweg die op zijn beurt overgaat in een 4×4 piste. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap.

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen bereik je Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en uiteindelijk het Mývatn meer.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

— Lees meer —

Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volg je de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups, enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

— Lees meer —

Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid was het gebied, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Maar het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Nog verder bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het werd gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. Door de lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

— Lees meer —

Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties bereik je terug enige beschaving.
Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor je verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Het zorgt voor een slow travel gevoel.

Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een 4 of 5 uur durende tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we je naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

— Lees meer —

Het fjordensysteem brengt je naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Vooraleer de ijsmassa te bereiken, bezoek je een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

— Lees meer —

Het Skaftafell nationaal park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die je vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, vanwaar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd gevormd door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht dien je 2 rivieren te doorwaden met de wagen. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren indien je kiest voor het kleinste type 4×4 huurwagen. (prijs: € 260 / pers.). Deze excursie heeft het karakter van een privé-tocht doordat er slechts 12 deelnemers kunnen deelnemen. De gespecialiseerde gids brengt je niet alleen naar de Laki kraters, maar toont en vertelt je onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Of kies voor een tocht per Cessna om het gebied, inclusief Landamannalaugar, te zien vanuit de lucht (prijs: ca. € 420 / pers.).

— Lees meer —

Over een steenpiste trek je opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereik je het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

— Lees meer —

Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

— Lees meer —

Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven waar je de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

— Lees meer —
Single trip quote icon

De meest avontuurlijke manier om alle hoeken van het eiland te verkennen zonder te moeten inboeten op comfort en vrijheid.

Mario Coppens - IJslandspecialist

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
PERIODE OP BASIS VAN 2 PERSONEN
01.07 t/m 19.08.2021 € 3235
20.08 t/m 31.08.2021 € 2215

PRIJS PER PERSOON
PERIODE OP BASIS VAN 3 PERSONEN
01.07 t/m 19.08.2021 € 2375
20.08 t/m 31.08.2021 € 1660

De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie.
Je ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller je reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • huurwagen Toyota Hilux 4×4 camper van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • uitrusting camper: alle keukenmateriaal, 1 gasfles en bedlinnen. Koelkast aanwezig.
 • verzekering huurwagen waarbij NORDIC als extra service de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot max. € 675; gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • uitgebreid NORDIC infopakket met ons eigen Nederlandstalig en gedetailleerd routeboek + wegenkaart, praktische info en Dominicus reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen

 • maaltijden
 • staanplaatsen campings
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

Bij reservatie wordt eerst nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend of worden andere reisdata voorgesteld.

03. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!
Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!
Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Watervallen-in-IJsland
Nordic Stories

Praktische info IJsland

Alle praktische info over een reis naar IJsland: hoe geraak ik er? Welk weer mag ik verwachten? En wat is de beste reisperiode?

Lees meer
Algemeen-&-individueel
Nordic Stories

Logeren op IJsland

Bij een aantal van onze individuele reizen op IJsland heb je de mogelijkheid om zelf de logeerformule te kiezen. Je kan zelf bepalen of je een kamer wenst met gedeeld sanitair of privé-sanitair in een B&B of toch liever kiest voor hotelnachten.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox