Het beste van IJsland per 4×4

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen
vanaf € 3985 p.p.
Contacteer ons

Hoewel een 4×4 voertuig niet noodzakelijk is om een indrukwekkende IJslandreis te beleven, biedt het vooral de mogelijkheid om dieper het binnenland in te trekken en op plaatsen te komen die niet toegankelijk zijn voor gewone personenwagens.

Dankzij onze jarenlange ervaring combineerden we in dit programma de meeste hoogtepunten langs de ringweg met de absolute toppers in het binnenland én een aantal verborgen parels.

De route leidt je langs stenige pistes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter. Je krijgt alle facetten van IJsland te zien met voldoende tijd om op een rustige manier de ruime variatie aan landschappen te ontdekken.

Een langere wandeling maken, eens relaxen in een van de warmwaterbronnen of een paar excursies inlassen, behoren eveneens tot de mogelijkheden. Al deze tips en routes vind je terug in jouw persoonlijke reis-app.

Afreisdata

LAST MINUTE PROMO: ontvang twee gratis excursies per persoon op onze vaste afreisdata (zodiac excursie in Jökulsárlón (t.w.v. €120 p.p.) & een walvistocht te Húsavik (t.w.v. €90 p.p.)

Hoogtepunten van de reis

 • Kjölur postroute
 • geothermisch gebied van Mývatn
 • buitenaardse landschappen rond Askja
 • kleurrijke rhyolietgebergte van Landmannalaugar
 • indrukwekkende kraterrij van Laki
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Golden Circle: Þingvellir, Geysir en Gullfoss

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijd je via de Blue Lagoon, al dan niet om te baden in het heilzame water, naar de omgeving van Selfoss.

Overnachting: Hotel Örk

— Lees meer —

Vandaag bezoek je de drie meest besproken locaties van IJsland: de golden circle.

Pal op de Mid-Atlantische Rug die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Het is de ideale locatie om je reis door ‘vulkanisch IJsland’ te starten. De breuklijn zorgde voor het ontstaan van het eiland en maakt het de oerkrachten, uit de kern van de aarde, gemakkelijk om te ontsnappen.

Nog op de breuklijn ligt het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten.
De enorme Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen afvoert naar het zuiden, is de voorpost van de Kjölur piste.

Via deze Kjölur hooglandroute rij je tot aan Kerlingarfjöll.

Overnachting: Kerlingarfjöll mountain resort

— Lees meer —

In de ochtend heb je tijd om het gebied van Kerlingarfjöll te verkennen. Hierna vervolg je de Kjölur postroute. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap. Je kijkt je ogen uit naar de ongerepte natuur.

Tijd over om te genieten in een hotwaterspring? Ga dan naar Hveravellir.

Wees voorbereid op een hobbelige, stenige weg. Je snelheid gaat dus zeker omlaag vandaag.

Overnachting: Hotel Varmahlid

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen bereik je Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en uiteindelijk het Mývatn meer.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

Overnachting: Vallakot farmhouse

— Lees meer —

Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volg je de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups, enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

Overnachting: Guesthouse Skjöldólfsstadir / Fjalladýrð *

— Lees meer —

Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid was het gebied, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Maar het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Nog verder bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het werd gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. De lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

Overnachting: Guesthouse Skjöldólfsstadir / Fjalladýrð *

— Lees meer —

Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties bereik je terug enige beschaving.
Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

Overnachting: 1001 Nott

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor je verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Het zorgt voor een slow travel gevoel.

Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een 4 of 5 uur durende tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we je naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

Overnachting: 1001 Nott

— Lees meer —

Het fjordensysteem brengt je naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Vooraleer de ijsmassa te bereiken, bezoek je een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

Overnachting: Hotel Jökull / Lilja guesthouse *

— Lees meer —

Het Skaftafell nationaal park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

Overnachting: Stracta Apartments Orustustaðir

— Lees meer —

Er zijn weinig woorden voor de tocht die jou vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan vanwaar je een 360° uitzicht hebt over de omgeving. Mits wat geluk zie je de kraterrij die werd gevormd door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht dien je 3 rivieren te doorwaden met de wagen. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren indien je kiest voor het kleinste type 4×4 huurwagen ( = een type voor 2 personen).

Deze excursie (€ 260/pers.) heeft het karakter van een privé-tocht doordat er slechts 12 deelnemers kunnen deelnemen. De gespecialiseerde gids brengt je niet alleen naar de Laki kraters, maar toont en vertelt je onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Overnachting: Stracta Apartments Orustustaðir

— Lees meer —

Over een steenpiste trek je opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereik je het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

Overnachting: Highland Center Hrauneyjar

— Lees meer —

Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

Overnachting: Highland Center Hrauneyjar

— Lees meer —

Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

Overnachting: Hotel Skuggi

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven waar je de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen Dacia Duster of gelijkwaardig
29.06 t.e.m. 13.07.2024 volzet
06.07 t.e.m. 20.07.2024 volzet
13.07 t.e.m. 27.07.2024 volzet
20.07 t.e.m. 03.08.2024 volzet
27.07 t.e.m. 10.08.2024 volzet
03.08 t.e.m. 17.08.2024 volzet
10.08 t.e.m. 24.08.2024 volzet
17.08 t.e.m. 31.08.2024 € 4495
24.08 t.e.m. 07.09.2024 € 4495

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Toyota Landcruiser of gelijkwaardig
29.06 t.e.m. 13.07.2024 volzet
06.07 t.e.m. 20.07.2024 volzet
13.07 t.e.m. 27.07.2024 volzet
20.07 t.e.m. 03.08.2024 volzet
27.07 t.e.m. 10.08.2024 volzet
03.08 t.e.m. 17.08.2024 volzet
10.08 t.e.m. 24.08.2024 volzet
17.08 t.e.m. 31.08.2024 € 4445
24.08 t.e.m. 07.09.2024 € 4445

Meer informatie bij deze prijstabel

> Van 29.06.2024 t.e.m. 24.08.2024: wekelijkse vaste afreis op zaterdag
Prijzen afhankelijk van de reisperiode (zie tabel). Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel met meer gedetailleerde informatie (zoals de exacte overnachtingsplaatsen) bij onze vaste afreizen te ontvangen.

Wil je het programma aanpassen of kan je niet op zaterdag vertrekken, dan kan je een aanvraag op maat indienen. Dagelijkse afreizen zijn mogelijk tussen 01.07.2024 en 10.09.2024. Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel en prijsopgave op maat te ontvangen. Verduidelijk hierbij ook jouw keuze voor verblijf in een mix van accommodaties (hotels, guesthouses en farmstays) of verblijf met focus op hotelovernachtingen. Voor reizen op maat zijn bovenstaande prijzen indicatief.

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 13 nachten op het platteland op basis van een kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een kamer met privé-faciliteiten
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen waarbij Nordic als extra service de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot max. € 815; gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • ontbijt op de laatste dag wegens het vroege uitchecken en de vroege ochtendvlucht
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

* accommodatie afhankelijk van afreisdatum

04. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.


Wanneer?
Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.
Inbegrepen? je krijgt een Silica moddermasker, handdoek en 1 drankje aan de Lagoon Bar. Een upgrade is mogelijk voor €23 p.p. waarbij je twee extra gezichtsmaskers kan testen, een tweede drankje kan nemen bij de bar en gebruik kan maken van een badjas.

— Lees meer —

€ 275 p.p. / kinderen tot 11 jaar: € 137,50

Er zijn weinig woorden voor deze fantastische dagtocht richting binnenland. Het eindpunt is de Laki vulkaan waar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd gevormd door de spleeteruptie op het einde van de 18e eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Vanaf Kirjubæjarklaustur
Hoe? Ca. 9 uur durende superjeeptocht in kleine groep, begeleid door een regiospecialist

— Lees meer —

€ 145 p.p. / van 10 tot 17 jaar: € 105 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 120 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 60 p.p

Tussen de ijsbergen door word je met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 45

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik, Eyjafjörður en Ólafsvik
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur rechtstreeks van Brussel naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op zaterdag 16.03.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox