Rondom IJsland

Ideale reis voor

Beleving
moeilijkheidsgraad = makkelijk
Ongerepte natuur
Uitgebreide kennismaking

Sinds IJsland miljoenen jaren geleden oprees uit zee heeft Moeder Natuur kosten noch moeite gespaard om het eiland te voorzien van een indrukwekkend decor. Ook nu nog wordt het landschap er dagelijks vormgegeven. Het eiland is een levend natuurpark voor natuurliefhebbers.

Alles lijkt geschapen te zijn vanuit de overtreffende trap. Het aanbod is enorm en indrukwekkend, de tegenstellingen frappant, de details groots en de sfeer pakkend.

Tijdens deze Nederlands- en Franstalig begeleide rondreis (tweetalige reisgids Leo Broers) gaan we op zoek naar die boeiende diversiteit.
Alle aspecten dat het magische eiland te bieden heeft, komen aan bod.

Eerst volgen we de zuidkust met zijn dramatische land- schappen, talloze watervallen, glinsterende gletsjers en ijsmeren, de vulkanische stranden en de vogelkliffen.

Daarna zijn de Oostfjorden aan de beurt met fraaie rotskusten, kleine nederzettingen, de gestreepte Hengifoss waterval en de Litlanesfoss waterval die geschraagd wordt door basaltzuilen.

Húsavik, het walvis mekka, is ons uitgangspunt om de uiterst vulkanische regio rondom het Mývatn meer te bezoeken. De magmakamer onder het eiland ligt hier dicht bij het aardoppervlak. De breukzone die dwars over het eiland loopt, zorgt ervoor dat de oerenergie gemakkelijk kan ontsnappen. Talloze zwavelbronnen, borrelende en stomende modderpoelen, kraters, warmwaterbronnen en lavavelden zijn het resultaat.

Meer naar het westen trekt het Snaefellsnes schiereiland onze aandacht. Met een honderden kilometerslange kustlijn is het een interessant gebied voor een boottocht en een wandeling langs de fraaie en soms zeer woeste rotskust.

Afreisdata

afreis op 08.05.2023, terugvlucht op 18.05.2023

Hoogtepunten van de reis

 • begeleid door Leo Broers
 • tweetalige reis (Frans & Nederlands)
 • alle vulkanische kenmerken van het eiland
 • zoveel mogelijk in de natuur
 • rustig tempo / korte wandelingen
 • comfortabele hotelreis
 • privé-sanitair

01. Dag per dag

Op individuele basis reizen jullie met rechtstreekse vluchten vanuit Zaventem naar IJsland waar jullie bij aankomst opgewacht worden door onze tweetalige gids. Via het schiereiland Reykjanes maken jullie een eerste kennismaking met de natuurpracht. Jullie verblijven in Hveragerdi en ervaren het vulkanisme aan de hand van de natuurlijke warmwaterbronnen. In de verblijfplaats maken jullie kennis met de typische IJslandse paarden.

Overnachting: Hotel Eldhestar

— Lees meer —

Vandaag ontdekken jullie de bekendste locaties van IJsland.

Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Hier wandelen jullie op de befaamde tektonische breuklijn, de plaats waar de vikingen in 930 hun parlement stichtten op IJslandse bodem. Een van de weinige plaatsen op onze planeet waar u dergelijk fenomeen van zo dichtbij kan zien.

Over de middag bezoeken jullie een geothermisch verwarmde serre en lunchen jullie in dit gezellig warme decor tussen de tomatenplanten. De afstand tussen producent en consument kan niet korter.

De breuklijn volgend bereiken jullie het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Niet lang na het verlaten van de waterval verandert het landschap, de voorbode van een uitgestrekt en intrigerend gebied dat het hoofd moet buigen voor de wetten van Moeder Natuur.

Onderweg naar het hotel krijgen jullie nog de kans om te baden in een geothermische lagune van deze vulkanisch actieve regio.

Overnachting: Hotel Stracta

— Lees meer —

Langs de zuidkust volgen de hoogtepunten mekaar in hoog tempo op.

Verschillende watervallen tuimelen van onder het ijsdak bovenop de Eyjafjalla en Katla vulkaan. De gletsjer zorgt voor een natuurlijk tegengewicht waardoor beide vulkanen enigszins in bedwang worden gehouden.

Aan de Mýrdalsjökull is er een wandeling voorzien op de gletsjer. Met de piolet in de hand en de crampons aan de voeten begint de exploratie van deze bevroren wereld.

De imposante zwarte zand- en keistranden van Reynisfjara en het unieke uitzicht vanop kaap Dyrhólæy waar de woeste zee op inbeukt tonen de woeste natuurpracht. Het Eldhraun vuurveld, begroeid met een dikke laag groen mos, biedt een totaal ander landschap en gaat over in een zwarte spoelvlakte waarachter de immense ijsmassa van de Vatnajökull opdoemt.

Overnachting: Hotel Klaustur

— Lees meer —

We bezoeken het Skaftafell Nationaal Park met onder meer de Svartifoss waterval. Het park ligt in de schaduw van de Vatnajökull gletsjer waarvan de ijslaag over miljoenen jaren werd gevormd.

Wetenschappers gebruiken het ijs als een bevroren bibliotheek waarvan de informatie ons meer vertelt over het ontstaan van de aarde.

In de lagune van Jökulsárlón, aan de rand van de ijsmassa, drijven enorme ijsblokken die als een mozaïek van blauwtinten afdrijven naar volle zee.

Op weg naar het oosten volgen we de contouren van de gletsjer.

Overnachting: Fosshotel Vantajökull

— Lees meer —

Verder naar het oosten ruil je de bevroren wereld voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort.

Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.

Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

Overnachting: Gistihúsið - Lake hotel Egilsstadir

— Lees meer —

Via een korte omweg langs verbluffende maanlandschappen rijden jullie naar de krachtigste waterval van IJsland – Dettifoss en de nabijgelegen Selfoss. Daarna rijden jullie verder naar de hoefijzervormige kloof van Asbyrgi en maken een korte wandeling in deze unieke omgeving. Via Hljóðaklettar rijden jullie naar het gezellige Husavik.

Overnachting: Fosshotel Husavik

— Lees meer —

Rondom het Mývatn meer is de aanwezigheid van de hotspot onder IJsland duidelijk merkbaar. De aarde stoomt en borrelt, zwavelpoelen kleuren geel en zorgen voor een typisch parfum. Maar ook vulkaankraters, uitgestrekte en mysterieus gevormde lavavelden en opaal gekleurde kratermeren verraden een onzichtbare oerkracht. Via de Goðafoss rijden we naar de grootste stad van noordelijk IJsland (circa 19 000 inwoners) en tevens woonplaats van onze gids op IJsland.

Overnachting: Hotel Kea

— Lees meer —

We verlaten de stad en rijden langs het trollenschiereiland de IJslandse visvangst-geschiedenis tegemoet. Langs pittoreske vissersdorpjes ontdekken we dit stukje geschiedenis en stoppen in de parel die siglufjörður is. Hiervoor stoppen we nog voor een walvissafari en speuren de fjord af naar deze imposante dieren. De grillige kustlijn blijven we mooi volgen met de nodige haltes.

Overnachting: Hotel Laugarbakki

— Lees meer —

De Snæfellsnes landtong wordt getekend door een bergrug die over de volledige lengte van het schiereiland loopt.

Op de meest westelijke punt ligt de gelijknamige stratovulkaan waar Jules Verne zijn ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ begon.

Het gebied bezit een rijk vulkanisch verleden dat af te lezen is aan de vele lavavelden, de zwarte kraters en geërodeerde kraterpijpen en grillig gestolde basaltrotsen.

Langs de noordzijde bevindt zich een sublieme fjordenkust met het kleurrijke haventje van Stykkishólmur. Bij mooi weer ziet u aan de overkant van de baai de omtrekken van de Westfjorden.

Overnachting: Kast Guesthouse

— Lees meer —

We zetten koers naar Reykjavik om er kort na de middag aan te komen. De namiddag is vrij om de stad te ontdekken of op zoek te gaan naar een origineel souvenir.

Overnachting: Fosshotel Reykjavik

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
08.05. tot 18.05.2023
2 personen - dubbel kamer € 3530
1 persoon - single kamer € 4065

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel en terug
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 11
 • alle hotelovernachtingen op basis van kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • excursies en toegangen volgens het programma (Fridheimar, Secret Lagoon; gletsjerwandeling én walvissafari)
 • Nederlands- én Franstalige reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag 1 tot Reykjavík op dag 10

Niet inbegrepen

 • lunch
 • avondmaaltijden
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids.
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht.

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur.

Aantal deelnemers
Min. 14 – max. 16

Transport
Een comfortabele bus.

Maaltijden
Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

We schuiven ‘s avonds de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis? Martin zorgt ervoor dat je geen honger lijdt.

Water is bij ieder avondmaal voorzien en is altijd en overal gratis.
Alcoholische dranken zoals bier en wijn en frisdranken zijn tegen betaling (krediektaart) verkrijgbaar.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.

De lunches/picknicks zijn niet inbegrepen.
Ook hier zorgt Leo voor de coördinatie.

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur mei: 7° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 20°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 0°C.

In onze reisperiode (mei) zie je merkbaar dat het aantal uren daglicht dagelijks toeneemt. Er is meer daglicht dan in België tijdens de reisperiode.

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Nog interessante reizen

Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox