Slow travel ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland

Ideale reis voor

Beleving
Moeilijkheidsgraad = licht actief
Ongerepte natuur
Wandelen

Reizen is weg zijn van huis en het alledaagse, nieuwe dingen ontdekken op verschillende vlakken en het liefst op een zodanige manier dat de beleving exclusief aanvoelt. En met exclusief bedoelen we uniek, authentiek en niet zozeer luxueus.

Het is het uitgangspunt van iedere reis die we samen met Leo Broers, onze ter plaatse wonende IJslandgids, uitwerken. Hij kent IJsland als een local, heeft een voorliefde voor verlaten plekken, wandelen en geologie en weet dit perfect te combineren met de verwachtingen van de Vlaamse reiziger.

LEO’S DROOMROUTE

Op deze nieuwe en unieke zomerreis neemt hij je op sleeptouw langs zijn droomroute. Een traject van verschillende plekken nog niet allemaal ontdekt door reismagazines en -gidsen, weg van de gebaande paden en in de tegenovergestelde richting van wat de wegwijzers aangeven. Het zijn locaties, wandelingen, ontdekkingen en belevingen die evenzeer typisch zijn voor IJsland. Ze kunnen wedijveren met de klassiekers verspreid over het eiland. Dankzij hun ligging en het feit dat ze niet gepromoot worden, blijven ze onder de radar, verscholen voor het grote publiek.

Leo typeert de tocht als een uitzonderlijke ontdekkingsreis naar het verborgen noorden van IJsland. Maar ook als een kennismaking met de onvoorstelbare krachten van de natuur.

SLOW TRAVEL OP 2 CONTINENTEN

Jullie ontdekken Noord-Ijsland, een regio van het eiland waar je jou kan onderdompelen in de IJslandse natuurpracht en badcultuur? De regio is een stuk rustiger en authentieker dan de zuidkust en we ontdekken nog onontgonnen plekken waarbij de beleving voorop staat. Vissersdorpjes diep in de fjorden waar het leven langzaam voortkabbelt en boerderijen in afgelegen valleien waar IJslandse paarden ongestoord grazen, slingerende kustwegen en mogelijks al de eerste sneeuw op de bergtoppen, vulkanische activiteit en imposante kraters. Al het mooie passeert de revue, maar steeds met onthaasten en beleven als focus.

We nemen de tijd om ongehaast te exploreren en de beste manier om dit te doen is te voet. Elke dag maken we één of meerdere wandelingen in de ongerepte natuur.

VOOR IEDEREEN DIE GRAAG WANDELT
Het programma is gemaakt op maat van iedere natuurliefhebber, wandelaar en bewonderaar van het Hoge Noorden met een normale conditie. Graag wandelen is uiteraard een must

We plannen deze reis bewust in september. De dagen zijn nog lang en de meeste toeristen hebben het eiland verlaten. Het is bovendien ook een uitzonderlijk mooie periode vanwege de herfstkleuren.

’s Avonds dineren, logeren en genieten we van de opgedane ervaringen in hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-sanitair.

Afreisdata

afreis op 16.09.2024, terugvlucht op 24.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • begeleid door Leo Broers
 • slow travel concept
 • beleving
 • weg van de toeristische route
 • comfortabele reis
 • voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt

01. Dag per dag

Vertrek vanuit Zaventem via Reykjavík naar het noorden van IJsland. Landen op Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland met amper 19.000 inwoners, is aankomen in een andere wereld waar de kleinschaligheid van het noorden meteen opvalt. Je wordt er opgewacht door onze gids die je onmiddellijk op sleeptouw neemt door de hoofdstad van Noord-IJsland.

— Lees meer —

Als eerste kennismaking met het noorden van IJsland blijven we in de directe omgeving van Akureyri. Dit stadje ligt in de oksel Eyjafjörður, de langste fjord van het land. Middenin de fjord ligt Hrísey, een eiland dat ook wel de parel van de fjord genoemd wordt. In Hrísey wonen 200 mensen in de pittoreske straatjes langs de zuidkust van het eiland. Na een korte oversteek met de ferry meren we aan in de kleine vissershaven van het eiland. Hier begint onze wandeling naar de indrukwekkende kliffen waar de eidereenden dobberen op de golven. Van hier is het zicht op de fjord, de zee en de bergen onovertroffen.

— Lees meer —

Ten noorden van Akureyri bevindt zich het Trollengebergte, een uitgestrekt gebied van steile bergen en lange valleien omgeven door fjorden en zee. Onze bestemming van de dag is een verscholen meer tussen de bergen. De wandeling ernaartoe vereist een stevige inspanning, maar die vergeet je van zodra je de oever van het meer bereikt. We nemen de tijd voor een picknick met een fenomenaal bergzicht. De wandeling terug langs de andere kant van de vallei is even mooi en onvergetelijk.

Daarna rijden we naar Skagafjörður over de tweede hoogste bergpas van de IJslandse ringweg. We vergeten de tijd in een van de mooist gelegen zwembaden van het land, een infinity pool met zicht op de zee.

— Lees meer —

We rijden langs één van de mooiste kustroutes van IJsland. We rijden van fjord naar fjord langs afgelegen boerderijen en bezoeken vissersdorpjes die leven van de kabeljauwvangst in de Noord-Atlantische Oceaan. Achter de kustlijn ligt het Trollengebergte met veel van de hoogste bergtoppen van IJsland. We rijden langs steile kliffen vlakbij de poolcirkel en stoppen voor een wandeling op een zwart basaltstranden. Voor het avondmaal bezoeken we het bekroonde museum van de IJslandse haringvisserij. In drie grote oude vissersloodsen komt deze korte periode van voorspoed na eeuwen van ellende bijna voelbaar tot leven.

— Lees meer —

De magische rit langs de arctische kustlijn wordt vervolgd. In de voormiddag rijden we via drie waanzinnige tunnels dwarsdoor het Trollengebergte de langste fjord van IJsland binnen. In een verlaten fjord wandelen we naar het strand en de zee langs de ruines van oude boerderijen langs stijle bergflanken. Aangespoelde visnetten, touwen en boeien herinneren aan de IJslandse zeecultuur. Tegen de avond zijn we terug in Akureyri, het hoofdstadje van Noord-IJsland dat stilaan vertrouwd begint aan te voelen.

— Lees meer —

De komende twee dagen verblijven we langs de oevers van Mývatn, een sprookjesachtig meer omringd door vulkanen, lavavelden, actieve geothermische bronnen en kraters. We hebben de ganse dag om deze natuurfenomen te voet te ontdekken. Hoewel Mývatn een grote trekpleisters is, zoeken we vooral de geheime plekjes op. Als afsluiter van de dag gaan we naar de Mývatn Nature Baths waar we baden in een waar maanlandschap.

— Lees meer —

Vanuit Mývatn rijden we naar de Jökulsá á Fjöllum, de tweede langste gletsjerrivier van IJsland. Deze rivier is de schepper van Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. We komen zo dicht bij deze immense natuurkracht dat het voelt alsof we door de waterval worden meegezogen. De river en de canyon die ze heeft uitgesleten kennen vele geheimen die je enkel te voet kan bereiken. Verder stroomafwaarts komen we bij Ásbýrgi, de verblijfplaats van de goden. Dit is een gigantische hoefijzervormige canyon met 100m hoge rotswanden. Volgens de legende is Ásbýrgi de voetafdruk van Sleipnir het paard van de god Óðinn.

— Lees meer —

Via afgelegen jeepwegen rijden we naar Aldeyjarfoss. Dat is volgens velen de mooiste waterval van IJsland. Inderdaad, de grillige bazaltzuilen rondom de waterval, de volmaakte meander in de rivier en het zicht over de uitgestrekte vallei maken dit tafereel memorabel. Langs deze gletsjerrivier bezoeken we nog twee watervallen waarvan Goðafoss, de waterval van de goden, de bekendste is. Op de terugrit naar Akureyri stoppen we aan goed bewaarde turfhuisjes gelegen aan een rivierdelta met zicht over de fjord.

Bij valavond vliegen we terug naar Reykjavik voor de laatste nacht op IJslandse bodem.

— Lees meer —

Vanuit het luchthavenhotel vertrekken jullie naar de luchthaven voor de rechtstreekse terugvlucht ’s ochtends vroeg.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
16.09.2024 t.e.m. 24.09.2024
2 personen - dubbel kamer prijzen binnenkort beschikbaar
1 persoon - single kamer prijzen binnenkort beschikbaar

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel naar Reykjavik en terug
 • binnenlandse vlucht Reykjavik - Akureyri heen en terug
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 9
 • alle hotelovernachtingen op basis van kamers met privé-sanitair en ontbijt
 • 2 x lunch
 • excursies en toegangen volgens het programma
 • ferry naar Hrisey
 • toegang tot Mývatn Nature Baths én ander badcomplex
 • toegang tot haringmuseum Siglufjörður
 • Nederlandstalige reisleiding vanaf Akureyri luchthaven op dag 1 tot Akureyri op dag 9

Niet inbegrepen

 • overige lunch
 • avondmalen (reken op een budget van ongeveer € 450)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht
 • min. 12 – max. 14 deelnemers

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt.
Er wordt dagelijks op een rustig tempo ongeveer 5 à 8 km gewandeld.

1 uitschieter waar het mogelijk is om een tocht te maken van 12 km.
Samen met Leo, de begeleider, wordt ter plaatse afgestemd of de tocht al dan niet wordt ingekort.

Hou op IJsland rekening met een vaak ruwe en gevarieerde ondergrond (rotsen, stenen, lava, zand, hoog gras, soms nat of modderig), maar we passen het programma aan naargelang weersomstandigheden en tempo van de groep. Hoogtemeters van nauwelijks hoogteverschil tot 300m.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur en niet op het wandelen als dusdanig.

Aantal deelnemers
Min. 12 – max. 14

Transport
Een comfortabele 4×4 bus met aanhangwagen voor de bagage.

Maaltijden
Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

Ook 2 lunches zijn inbegrepen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden profiteren we ervan om zoveel mogelijk te picknicken.

‘s Avonds schuiven we de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis? Leo zorgt ervoor dat je geen honger lijdt.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.

De avondmalen zijn niet inbegrepen in de prijs. Voorzie een budget van ongeveer € 450.
Je kan ze ter plaatse betalen met krediekaart.

Water aan tafel is overal voorzien en is altijd gratis.

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur september: 8° à 10° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 15°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 5°C.

In de periode september zijn de dagen nog veel langer dan bij ons (15 uur daglicht).

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je bij de vertrekvergadering onze persoonlijke infobrochure met alle nodige informatie. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Nog interessante reizen

Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox

Vraag offerte