Slow travel ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen
vanaf €3660 p.p
Contact or book now

Reizen is weg zijn van huis en het alledaagse, nieuwe dingen ontdekken op verschillende vlakken en het liefst op een zodanige manier dat de beleving exclusief aanvoelt. En met exclusief bedoelen we uniek, authentiek en niet zozeer luxueus.

Het is het uitgangspunt van iedere reis die we samen met Leo Broers, onze ter plaatse wonende IJslandgids, uitwerken. Hij kent IJsland als een local, heeft een voorliefde voor verlaten plekken, wandelen en geologie en weet dit perfect te combineren met de verwachtingen van de Vlaamse reiziger.

LEO’S DROOMROUTE
Op deze nieuwe en unieke zomerreis neemt hij je op sleeptouw langs zijn droomroute. Een traject van verschillende plekken nog niet allemaal ontdekt door reismagazines en -gidsen, weg van de gebaande paden en in de tegenovergestelde richting van wat de wegwijzers aangeven. Het zijn locaties, wandelingen, ontdekkingen en belevingen die evenzeer typisch zijn voor IJsland. Ze kunnen wedijveren met de klassiekers verspreid over het eiland. Dankzij hun ligging en het feit dat ze niet gepromoot worden, blijven ze onder de radar, verscholen voor het grote publiek.

Leo typeert de tocht als een uitzonderlijke ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland met focus op het noorden en de wildernis langs de Kjölur postroute. Maar ook als een kennismaking met de onvoorstelbare krachten van de natuur.

SLOW TRAVEL OP 2 CONTINENTEN
Het begint allemaal in het zuiden van het land, in het fameuze riftgebied tussen twee continenten. Vandaar gaat het via onverharde wegen noordwaarts door het binnenland. Er liggen een aantal klassiekers op het pad, maar veel meer aandacht gaat uit naar de afgelegen plekjes. En natuurlijk komt ook IJslandse badcultuur ruim aan bod.

De noordelijke regionen van het eiland worden minder bezocht omdat de hoogtepunten er verder uit elkaar liggen dan aan de zuidkust, waar je bijna niet anders kan dan de klassieke route volgen. Het maakt het noorden authentieker en rustiger met nog heel wat onbekende plekken en mogelijkheden.

We nemen de tijd om ongehaast te exploreren en de beste manier om dat te doen is te voet. Elke dag maken we een of meerdere wandelingen in de ongerepte natuur.

VOOR IEDEREEN DIE GRAAG WANDELT
Het programma is gemaakt op maat van iedere natuurliefhebber, wandelaar en bewonderaar van het Hoge Noorden met een normale conditie. Graag wandelen is uiteraard een must

We plannen deze reis bewust begin september. De dagen zijn nog lang en de meeste toeristen hebben het eiland verlaten. Het is bovendien ook een uitzonderlijk mooie periode vanwege de herfstkleuren.

’s Avonds dineren, logeren en genieten we van de opgedane ervaringen in hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-sanitair.

Afreisdata

afreis op 02.09.2021, terugvlucht op 12.09.2021

Hoogtepunten van de reis

 • begeleid door Leo Broers
 • slow travel concept
 • beleving
 • weg van de toeristische route
 • comfortabele reis
 • voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt

01. Dag per dag

Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht door Leo Broers, onze lokale gids, die je onmiddellijk meeneemt doorheen het riftgebied van Reykjanes. Een actief vulkanisch gebied met gitzwarte lavavelden en geothermische bronnen. Maanlandschappen op amper 3 uur vliegen van Zaventem!

De eerste avond dineren we in een gezellig restaurantje aan de zuidkust en overnachten in een afgelegen hotel bij een manege.

— Lees meer —

Voor we aan de grote doorsteek naar het noorden beginnen, stoppen we bij Geysir en Gulfoss, twee klassiekers van het zuiden.

Geysir is wereldberoemd vanwege de klokvaste erupties van stoom en water. En Gullfoss is de gouden waterval die in twee haakse trappen in een impressionante kloof verdwijnt.

Van hieruit trekken we het hoogland in via een oude, onverharde postroute.
Onze bestemming is Kerlingarfjöll, een pastelkleurig vulkanisch gebergte. Het is een desolate plek ver weg van de moderne beschaving waar het gemakkelijk verdwalen is tussen gekleurde bergtoppen en de geothermische gebieden. We maken een mooie wandeling door het gebied.

We overnachten in het basiskamp op de flanken van de vulkaan in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Wie wil kan ‘s avonds nagenieten in de natuurlijke warme bron vlakbij.

— Lees meer —

Verder noordwaarts door een eindeloos woestijnlandschap.

Onderweg passeren we het oude winterverblijf van Eyvindur en Halla, de IJslandse Bonnie en Clyde.
Vanuit deze historische plek in the middle of nowhere wandelen we over touwlava naar de krater van een oude schildvulkaan.
Na de wandeling duiken we nog even in een natuurbad met zicht op twee imposante gletsjers.

Tegen de avond hebben we de doorsteek van het hoogland voltooid en zijn we in het minder bezochte noorden van IJsland.

— Lees meer —

Vandaag volgen we een van de mooiste kustroutes van IJsland, de Artic Coast Way. We rijden van fjord naar fjord langs afgelegen boerderijen en bezoeken vissersdorpjes die leven van de kabeljauwvangst in de Noord-Atlantische Oceaan. Achter de kustlijn ligt het Trollengebergte met een aantal IJslands hoogste bergtoppen. We rijden langs steile kliffen vlakbij de poolcirkel en stoppen voor een wandeling over zwarte basaltstranden.

We overnachten in Siglufjörður, de filmlocatie van de tv-serie Trapped. Voor het avondmaal gaan we nog even langs bij de lokale microbrouwerij. Tot 1989 was bier illegaal in IJsland, maar de laatste jaren wint deze Viking drank fors aan populariteit en komen er bieren op de markt die zelfs Belgen kunnen bekoren.

— Lees meer —

De magische rit langs de arctische kustlijn wordt vervolgd. Via drie tunnels dwarsen we het Trollengebergte en bereiken we de langste fjord van IJsland.
Middenin de fjord ligt het eilandje Hrísey dat ook wel de parel van de fjord wordt genoemd. We maken de korte oversteek en beginnen onze wandeling naar indrukwekkende kliffen waar eidereenden dobberen op de golven.

Rondom ons is het decor van de zee met de diepe fjord en de bergen onovertroffen.

Na de lunch in een lokaal eethuisje varen we terug en bezoeken Akureyri, de gezellige hoofdstad van Noord-IJsland waar we twee nachten verblijven.

— Lees meer —

Ergens verscholen tussen de hoge pieken van het Trollengebergte ligt een meer dat alleen gekend is bij de locals en het Huldufólk, het verborgen volk van elfen en trollen waar heel wat IJslanders in geloven. Het meer is alleen bereikbaar via een kronkelpad tussen lavarotsen en hoge heuvels.

Hier, ver weg van de bewoonde wereld ervaar je nog echte stilte en rust. Het is de ideale plek voor een picknick in de ongerepte natuur.

Op de terugweg naar Akureyri stoppen we aan een zwembad met heerlijke hotpots in een inspirerend landschap.

— Lees meer —

De komende twee dagen verblijven we aan de oevers van Mývatn, een sprookjesachtig meer omringd door vulkanen, lavavelden, actieve geothermische bronnen en kraters.
We trekken voldoende tijd uit om deze natuurfenomenen te voet te ontdekken.

Hoewel Mývatn een grote trekpleister is, zoeken we vooral de geheime plekjes op.

Als afsluiter van de dag gaan we naar de Mývatn Nature Baths om te baden in een maanlandschap.

— Lees meer —

Vanuit Mývatn rijden we naar de Jökulsá á Fjöllum, de op een na langste gletsjerrivier van IJsland.
De rivier is de schepper van Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. We komen zo dicht bij waardoor het voelt alsof we worden meegezogen. De rivier en de canyon die hij heeft uitgesleten, kennen vele geheimen die je enkel te voet kan bereiken.

Verder stroomafwaarts komen we bij Ásbýrgi, de verblijfplaats van de goden. Dit is een gigantische hoefijzervormige canyon met 100m hoge rotswanden.
Volgens de legende is Ásbýrgi de voetafdruk van Sleipnir het paard van de god Óðin.

— Lees meer —

Via afgelegen jeeptracks rijden we naar Aldeyjarfoss. Volgens velen de mooiste waterval van IJsland. De grillige basaltzuilen rondom de waterval, de meander stroomafwaarts en het zicht over de uitgestrekte vallei maken dit tafereel inderdaad onvergetelijk.

Langs dezelfde gletsjerrivier bezoeken we nog twee watervallen waarvan Goðafoss, de waterval van de goden, de bekendste is.

De dag eindigt in Akureyri.

— Lees meer —

De ontdekking van het noorden zit erop, maar de reis is nog niet gedaan. Leo brengt ons ’s morgens naar de luchthaven van Akureyri en neemt afscheid van de groep.
Na een korte binnenlandse vlucht land je in het hart van Reykjavík waar je een nog stadswandeling kan maken.

— Lees meer —

Een vroege bustransfer van Reykjavík naar de internationale luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
02.09.2021 t.e.m. 12.09.2021
2 personen - dubbel kamer € 3660
1 persoon - single kamer € 4230

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel en terug
 • binnenlandse vlucht op dag 10
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 11
 • alle hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamers met privé-sanitair en ontbijt
 • 8 x lunch (van dag 2 tot dag 9)
 • excursies en toegangen volgens het programma
 • ferry naar Hrisey
 • Nederlandstalige reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag 1 tot Akureyri op dag 10
 • bustransfer op dag 10 van de domestic luchthaven naar het hotel te Reykjavik
 • bustransfer op dag 11 van het hotel naar de internationale luchthaven

Niet inbegrepen

 • lunch op dag 10
 • avondmalen (reken op een budget van ongeveer € 450)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht
 • min. 10 – max. 14 deelnemers

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt.
Er wordt dagelijks op een rustig tempo ongeveer 5 à 8 km gewandeld.

1 uitschieter waar het mogelijk is om een tocht te maken van 12 km.
Samen met Leo, de begeleider, wordt ter plaatse afgestemd of de tocht al dan niet wordt ingekort.

Hou op IJsland rekening met een vaak ruwe en gevarieerde ondergrond (rotsen, stenen, lava, zand, hoog gras, soms nat of modderig), maar we passen het programma aan naargelang weersomstandigheden en tempo van de groep. Hoogtemeters van nauwelijks hoogteverschil tot 300m.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur en niet op het wandelen als dusdanig.

Aantal deelnemers
Min. 10 – max. 14

Transport
Een comfortabele 4×4 bus met aanhangwagen voor de bagage.

Maaltijden
Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

Ook 8 lunches (van dag 2 tot dag 9) zijn inbegrepen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden profiteren we ervan om zoveel mogelijk te picknicken.

‘s Avonds schuiven we de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis? Leo zorgt ervoor dat je geen honger lijdt.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.

De avondmalen zijn niet inbegrepen in de prijs. Voorzie een budget van ongeveer € 450.
Je kan ze ter plaatse betalen met krediekaart.

Water aan tafel is overal voorzien en is altijd gratis.

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur augustus/september: 8° à 10° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 15°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 5°C.

In de periode eind augustus, begin september zijn de dagen nog veel langer dan bij ons (15 uur daglicht).

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Maar bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Warmwaterstroom-Reykjadalur
Nordic Stories

Wandelen op IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Watervallen-in-IJsland
Nordic Stories

Praktische info IJsland

Alle praktische info over een reis naar IJsland: hoe geraak ik er? Welk weer mag ik verwachten? En wat is de beste reisperiode?

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox