Woestijnen, hooglanden en vulkanen

Ideale reis voor

Beleving
Moeilijkheidsgraad = licht actief
Ongerepte natuur
Uitgebreide kennismaking

Stel je voor: een uitgestrekte, tijdloze woestenij van natuur waar de schepping nog volop aan de gang is, waar decors van buitenaardse schoonheid een verpletterende eenzaamheid uitstralen, waar extremen zich verschuilen in details, waar de lucht nog proeft naar de zuiverheid van vervlogen tijden, waar de mens kan verdwalen in een zee van ruimte, maar ook in zichzelf en waar hij wordt getolereerd door de elementen, maar niets voorstelt, dat is IJsland.

Wie ook de meer desolate kant van het eiland wil ontdekken, nemen we mee op een tocht langs een aantal hoogtepunten die verscholen liggen diep in het binnenland.

Het is geen uitdagende tocht of een programma met urenlange wandelingen of autoritten, maar een mooi uitgebalanceerde route met talrijke stops en wandelingen die haalbaar zijn voor iedereen.

Alle overnachtingsplaatsen werden zorgvuldig uitgekozen in functie van het traject. Op deze manier wordt zo weinig mogelijk tijd doorgebracht in de wagen en zoveel mogelijk in de natuur.

Afreisdata

afreis op 05.07.2023, terugvlucht op 16.07.2023

Hoogtepunten van de reis

 • begeleid door Leo Broers
 • alle facetten van het eiland
 • zoveel mogelijk in de natuur
 • zo weinig mogelijk in de wagen
 • rustig tempo
 • comfortabele reis
 • privé-sanitair

01. Dag per dag

De reis start onmiddellijk bij aankomst op IJsland.
Onze gids neemt jou onmiddellijk mee naar het þingvellir nationaal park waar duidelijk te zien is dat IJsland een soort brug vormt tussen twee continenten. De rit vervolgt richting Geysir, waar de Strokkur geregeld heet water de lucht in spuit. Overnachting in de buurt van Geysir.

Overnachting: Hotel Litli Geysir

— Lees meer —

Het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, is ons beginpunt van vandaag.

Iets voorbij de Gullfoss waterval waar de ‘witte rivier’ met donderend geweld naar beneden stort, begint de Kjölur hoogland route en verandert zowel het landschap als de weg. Het asfalt maakt plaats voor een 4×4 piste en de omgeving glijdt over in een desolaat, arctisch woestijnlandschap. In de verte doemt het bergsilhouet langs de oostzijde van de Langjökull op en is de witte ijswoestijn zelf ook al te onderscheiden.

Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte tussen gletsjers en langs magistrale landschappen.
Uiteraard stoppen we ook aan het “veld van hete bronnen” waar het eiland zelfs een beetje exotisch wordt.

Overnachting in Hotel Varmahlid

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen met hier en daar een kleurrijke of verlaten boerderij bereiken we Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Nadien rijden we terug richting binnenland voor een wandeling naar de Aldeyjarfoss waterval.

Nog voor we aan het Mývatn meer komen, wordt ons nog een waterval voor de lens geschoven, de Goðafoss , die zijn naam kreeg bij de toetreding tot het christendom.

Overnachting: Guesthouse Storu-Laugar

— Lees meer —

De regio rond Mývatn, het zogezegde muggenmeer, barst letterlijk en figuurlijk van vulkanische activiteit. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren tonen aan dat de immense krachten uit de buik van onze planeet op de loer liggen.

Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volgen we de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier. Op sommige plaatsen doet de canyon denken aan een prehistorisch landschap door de omliggende grijze steenwoestijn. De enige decoratie dat het eenzame landschap toelaat zijn een aantal watervallen. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Bijna aan het einde van de kloof liggen nog een aantal bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

Overnachting: Guesthouse Storu-Laugar

— Lees meer —

Langs de rand van de Odáðahraun, het grootste aaneengesloten lavaveld van IJsland met onwezenlijke panorama’s, gaat het richting Oostfjorden.

Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

Overnachting: Hotel Hildibrand/The Cliff

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, verlaten gletsjerdalen.

We volgen de soms diep ingevreten kustlijn waar de oude basaltlagen duidelijk zichtbaar zijn. Af en toe stoppen we om de fraaie rotskust te bewonderen of, mits wat geluk, een zeehond te spotten.
De slingerende fjordenkust leidt ons uiteindelijk naar de voet van Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.

Overnachting: Guesthouse Brunhóll

— Lees meer —

Verder zuidwaarts proberen bevroren, glinsterende ijstongen de oceaan te bereiken. Helaas zorgt de opwarming van de aarde voor een omgekeerd effect, maar het blijft een indrukwekkend aanzicht.

Miljoenen liters water zitten opgesloten in het eeuwenoude ijs. Het wacht geduldig tot de gletsjerwerking het naar de rand duwt en het bevrijdt in lagunes waarvan Jökulsárlón de bekendste is. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar open zee om er de cyclus van het water rond te maken.

Te Skaftafell wandelen we naar de Svartifoss waterval die met zijn perfect gevormde basaltzuilen doet denken aan een imposant kerkorgel.

Aan de sprookjesachtige Fjaðrárgljúfur canyon sluiten we de dag af met een korte wandeling.

Overnachting: Hunkubakkar Guesthouse

— Lees meer —

Om de zuidpunt van het eiland te bereiken, dwarsen we de vulkanische spoelvlakte van de Mýrdalsgletsjer. Het is een vlakke woestijnzone die, in geval van vloedgolven, gedwongen wordt om dienst te doen als natuurlijke waterleiding.

Van zodra we het massief van de Mýrdalsgletsjer bereiken, maakt de vlakte plaats voor steile rotsen en kliffen.
Bovenop het massief probeert een dikke ijslaag twee machtige vulkanen te bedwingen. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
In de vorm van watervallen komen op verschillende plaatsen smelt- en bronwater vanonder het ijs.

En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keienstranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug de zuidelijkste punt van het eiland is.

Overnachting: Hotel Vos

— Lees meer —

Over een steenpiste trekken we tot diep in het binnenland. Onze eindbestemming is het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

Het volledige gebied is een paradijs voor wandelaars en fotografen.
Naargelang de omstandigheden kiezen we een wandeling in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen en vulkanisch glas.

In het dal bevindt zich een warmwaterrivier waarin we nadien kunnen relaxen.

Overnachting: Hotel Haland The Highland Center

— Lees meer —

We zetten koers richting Reykjavík om er rond de middag aan te komen. Kort stadsbezoek en vrije namiddag.

Overnachting Hotel Kea Storm

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
05.07 tot 16.07.2023
2 volw./dubbel kamer 1 volw./single kamer
€ 4585 € 5525

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 11
 • luchthaventransfer op dag 12
 • 1 nacht te Reykjavík op basis van een kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • 10 overnachtingen op het platteland op basis van een kamer met privé-sanitair en ontbijt
 • boottocht op het Jökulsárlón ijsmeer
 • Nederlandstalige NORDIC-reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag 1 tot Keflavík op dag 12
 • voorbereidende infovergadering (ruim voor afreis wordt een samenkomst gepland met alle deelnemers om de praktische kant van de reis toe te lichten. Duur: ca. 1 uur)

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden (ca. € 650 voor de diners en lunch)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • Deze rondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige gids. Leo Broers woont reeds enkele jaren op IJsland.
 • min. 12 - max. 14 deelnemers
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met iemand van hetzelfde geslacht

03. Extra info

PRAKTISCH

Is dit programma geschikt voor mij?
Dit programma is haalbaar voor iedereen met een normale conditie.

De focus ligt op de beleving en ontdekking van de natuur.

Aantal deelnemers
Min. 12 – max. 14

Transport
Een comfortabele 4×4 bus geschikt voor het binnenland.

Maaltijden
Overal is ontbijt voorzien.
Meestal gaat het om een ontbijtbuffet met brood, diverse soorten beleg, muesli, fruit (beperkt), yoghurt (de typische skyr), kaas- en melkproducten, choco en (home made) confituren.

De avondmalen zijn niet inbegrepen in de prijs. Voorzie hiervoor een budget van ongeveer € 550.
Je kan ze ter plaatse betalen met krediekaart.

We schuiven ‘s avonds de benen onder tafel op de locatie waar we overnachten en genieten waar mogelijk van typische IJslandse gerechten zoals zalm en andere vissoorten, lams- en schapenvlees.
Lust je geen vlees of vis? Leo zorgt ervoor dat je geen honger lijdt.

Water is bij ieder avondmaal voorzien en is altijd en overal gratis.
Alcoholische dranken zoals bier en wijn en frisdranken zijn tegen betaling verkrijgbaar.

Allergieën, gluten intolerantie, … laat het ons op voorhand weten zodat we onze partners ter plaatse op voorhand kunnen inlichten.


Afhankelijk van de weersomstandigheden profiteren we ervan om zoveel mogelijk te picknicken.
Ook hier zorgt Leo voor de coördinatie (inkopen,...)

Klimaat
Alle weersomstandigheden zijn mogelijk op 1 dag.

Gemiddelde temperatuur juli: 15° C.
De temperatuur wordt vooral gemaakt door de wind. Op een zonnige dag zonder wind kan het gemakkelijk 20°C worden. Maar wind kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur zakt tot 5°C.

In onze reisperiode (begin juli) is er 24 op 24 daglicht.

Uitrusting
Ruim voor afreis ontvang je van ons een uitrustingslijst zodat je tijdig het nodige kan aanschaffen.
Voor deze reis zijn er weliswaar geen specifieke eisen op gebied van kledij.
Het fameuze “laagjessysteem” (3 tot 4 lagen) werkt het best.

Wandelschoenen (bergschoenen) met een degelijk profiel waarbij de enkel ook omsloten is, zijn een noodzaak.
Wandel je graag met wandelstokken dan kan je deze meenemen.

Om alle bagage gemakkelijk te kunnen transporteren, adviseren we soepele reistassen of een rugzak. Geen harde koffers.

Een dagrugzak (ca. 25 L) om mee te nemen tijdens de wandelingen of de stops is nodig.


GROEPSREIZEN ALGEMEEN
Onze groepsreizen zijn stuk voor stuk comfortabele programma’s onder begeleiding van een Nederlandstalige reisleider. Alle aspecten van de IJslandse natuur komen aan bod, ongeacht de gekozen reis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel degelijk de mooiste reis hebt gekozen. Kies vooral in functie van periode, reisduur en budget.

Iedere reis is perfect in balans qua verplaatsingen, natuurbeleving en wandelen. De reizen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Voor onze eigen Nordic reizen wordt een 6-tal weken voor afreis een vertrekvergadering gepland. Tijdens die vergadering maak je kennis met de andere deelnemers en overlopen we de praktische kant van de reis.

Krijg ik nog info voor vertrek?
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor afreis onze infobrochure ‘IJsland Praktisch’, een uitrustingslijst, een deelnemerslijst en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders.

Waar logeer ik?
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten, tenzij anders vermeld in het programma.

Kan ik alleen reizen?
Reis je alleen dan heb je de keuze om te kiezen voor een single kamer of om de kamer te delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Een kamer delen kan alleen maar op onze eigen NORDIC-reizen (De Westfjorden + IJsland Volledig + Woestijnen, hooglanden en vulkanen + Slow Travel ontdekkingsreis).

Moet ik handdoeken meenemen?
Nee, handdoeken zijn altijd voorzien.
Voorzie wel een kleine badhanddoek omdat we onderweg af en toe de mogelijkheid hebben om te profiteren van een warmwaterbad.

Welke documenten neem ik mee?
Een geldige identiteitskaart volstaat.

Hoe betaal ik?
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard.
Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Spreekt men Engels?
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Bij onze groepsreizen word je ter plaatse telkens vergezeld door onze Nederlandstalige reisleider.

Is er een tijdverschil met België?
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Nog interessante reizen

Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox