Woestijnen, hooglanden en vulkanen

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Uitgebreide kennismaking
vanaf €3740 p.p

Stelt u zich voor, een uitgestrekte, tijdloze woestenij van natuur waar de schepping nog volop aan de gang is, waar decors van buitenaardse schoonheid een verpletterende eenzaamheid uitstralen, waar extremen zich verschuilen in details, waar de lucht nog proeft naar de zuiverheid van vervlogen tijden, waar de mens kan verdwalen in een zee van ruimte, maar ook in zichzelf en waar hij wordt getolereerd door de elementen, maar niets voorstelt, dat is IJsland.

Wie ook de meer desolate kant van het eiland wil ontdekken, nemen we mee op een tocht langs een aantal hoogtepunten die verscholen liggen diep in het binnenland.

Het is geen uitdagende tocht of een programma met urenlange wandelingen of autoritten, maar een mooi uitgebalanceerde route met talrijke stops en wandelingen die haalbaar zijn voor iedereen.

Alle overnachtingsplaatsen werden zorgvuldig uitgekozen in functie van het traject. Op deze manier wordt zo weinig mogelijk tijd doorgebracht in de wagen en zoveel mogelijk in de natuur.

Afreisdata

afreis op 07.07.2021, terugvlucht op 18.07.2021

Hoogtepunten van de reis

 • begeleid door Annelies Barentsen
 • alle facetten van het eiland
 • zoveel mogelijk in de natuur
 • zo weinig mogelijk in de wagen
 • rustig tempo
 • comfortabele reis
 • privé-sanitair

01. Dag per dag

De reis start onmiddellijk bij aankomst te IJsland.
Onze gids neemt u onmiddellijk mee naar het þingvellir nationaal park waar duidelijk te zien is dat IJsland een soort brug vormt tussen twee continenten.

— Lees meer —

Het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, is ons beginpunt van vandaag.

Iets voorbij de Gullfoss waterval waar de ‘witte rivier’ met donderend geweld naar beneden stort, begint de Kjölur hoogland route en verandert zowel het landschap als de weg. Het asfalt maakt plaats voor een 4×4 piste en de omgeving glijdt over in een desolaat, arctisch woestijnlandschap. In de verte doemt het bergsilhouet langs de oostzijde van de Langjökull op en is de witte ijswoestijn zelf ook al te onderscheiden.

Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte tussen gletsjers en langs magistrale landschappen.
Uiteraard stoppen we ook aan het “veld van hete bronnen” waar het eiland zelfs een beetje exotisch wordt.

— Lees meer —

Via oude gletsjerdalen met hier en daar een kleurrijke of verlaten boerderij bereiken we Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Nadien rijden we terug richting binnenland voor een wandeling naar de Aldeyjarfoss waterval.

Nog voor we aan het Mývatn meer komen, wordt ons nog een waterval voor de lens geschoven, de Goðafoss , die zijn naam kreeg bij de toetreding tot het christendom.

— Lees meer —

De regio rond Mývatn, het zogezegde muggenmeer, barst letterlijk en figuurlijk van vulkanische activiteit. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren tonen aan dat de immense krachten uit de buik van onze planeet op de loer liggen.

Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volgen we de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier. Op sommige plaatsen doet de canyon denken aan een prehistorisch landschap door de omliggende grijze steenwoestijn. De enige decoratie dat het eenzame landschap toelaat zijn een aantal watervallen. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Bijna aan het einde van de kloof liggen nog een aantal bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

— Lees meer —

Langs de rand van de Odáðahraun, het grootste aaneengesloten lavaveld van IJsland met onwezenlijke panorama’s, gaat het richting Oostfjorden.

Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

— Lees meer —

In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, verlaten gletsjerdalen.

We volgen de soms diep ingevreten kustlijn waar de oude basaltlagen duidelijk zichtbaar zijn. Af en toe stoppen we om de fraaie rotskust te bewonderen of, mits wat geluk, een zeehond te spotten.
De slingerende fjordenkust leidt ons uiteindelijk naar de voet van Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.

— Lees meer —

Verder zuidwaarts proberen bevroren, glinsterende ijstongen de oceaan te bereiken. Helaas zorgt de opwarming van de aarde voor een omgekeerd effect, maar het blijft een indrukwekkend aanzicht.

Miljoenen liters water zitten opgesloten in het eeuwenoude ijs. Het wacht geduldig tot de gletsjerwerking het naar de rand duwt en het bevrijdt in lagunes waarvan Jökulsárlón de bekendste is. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar open zee om er de cyclus van het water rond te maken.

Te Skaftafell wandelen we naar de Svartifoss waterval die met zijn perfect gevormde basaltzuilen doet denken aan een imposant kerkorgel.

Aan de sprookjesachtige Fjaðrárgljúfur canyon sluiten we de dag af met een korte wandeling.

— Lees meer —

Om de zuidpunt van het eiland te bereiken, dwarsen we de vulkanische spoelvlakte van de Mýrdalsgletsjer. Het is een vlakke woestijnzone die, in geval van vloedgolven, gedwongen wordt om dienst te doen als natuurlijke waterleiding.

Van zodra we het massief van de Mýrdalsgletsjer bereiken, maakt de vlakte plaats voor steile rotsen en kliffen.
Bovenop het massief probeert een dikke ijslaag twee machtige vulkanen te bedwingen. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
In de vorm van watervallen komen op verschillende plaatsen smelt- en bronwater vanonder het ijs.

En alsof het nog niet voldoende is, vindt u aan de voet van het massief zwarte zand- en keienstranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen en Kaap Dyrhólæy die met zijn natuurlijk gevormde brug de zuidelijkste punt van het
eiland is.

— Lees meer —

Over een steenpiste trekken we tot diep in het binnenland. Onze eindbestemming is het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

Het volledige gebied is een paradijs voor wandelaars en fotografen.
Naargelang de omstandigheden kiezen we een wandeling in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen en vulkanisch glas.

In het dal bevindt zich een warmwaterrivier waarin we nadien kunnen relaxen.

— Lees meer —

We zetten koers richting Reykjavík om er rond de middag aan te komen. Kort stadsbezoek en vrije namiddag.

— Lees meer —

Naar de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
07.07 tot 18.07.2021
2 volw./dubbel kamer 1 volw./single kamer
€ 3740 - richtprijs € 4790 - richtprijs

Geïnteresseerd in de afreis van 2021?
Laat het ons weten dan brengen we je als eerste op de hoogte van zodra de definitieve prijs gekend is. klik hier

Inbegrepen

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 12
 • 1 nachten te Reykjavík op basis van een 2-persoonskamer met privé-sanitair en ontbijt
 • 10 overnachtingen op het platteland op basis van een 2-persoonskamer met privé-sanitair en ontbijt
 • boottocht op het Jökulsárlón ijsmeer
 • Nederlandstalige NORDIC-reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag 1 tot Keflavík op dag 11
 • voorbereidende infovergadering (ruim voor afreis wordt een samenkomst gepland met alle deelnemers om de praktische kant van de reis toe te lichten. Duur: ca. 1 uur)

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden (ca. € 550 voor de diners)
 • facultatieve excursies en toegangen (eventuele walvistocht vanaf Husavík: € 82 pp)
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

Deze rondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige gids.

Warmwaterstroom-Reykjadalur
Nordic Stories

Wandelen op IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Watervallen-in-IJsland
Nordic Stories

Praktische info IJsland

Alle praktische info over een reis naar IJsland: hoe geraak ik er? Welk weer mag ik verwachten? En wat is de beste reisperiode?

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox