Hamburg-Noordkaap-Hamburg, kerst expeditie ’22

15-daagse exploratiereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Beleving
Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Ongerepte natuur
Sightseeing

Verken de Noorse kustlijn tijdens een 15-daagse kerstexploratie. Tijdens de winterperiode heb je hele goede kansen om het magisch noorderlicht te zien. Dit spectaculair lichtspektakel laat niemand onberoerd. Daarnaast heeft het besneeuwde landschap van bergen, fjorden en idyllische dorpjes iets betoverends en kan je deelnemen aan leuke winteractiviteiten. Vanaf 2021 kan je niet alleen kiezen voor de klassieke formule, maar ook voor een exploratieformule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt het langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is inbegrepen en je krijgt standaard een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring, verkorte trajecten zijn niet mogelijk.

Afreisdata

Vaste afreisdatum: 23.12.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Grote kansen op noorderlicht boven de poolcirkel
 • Betoverende winterlandschappen langs de Noorse kust
 • Verken kerstsfeer in Hamburg, Bergen, Ålesund en Tromsø
 • De prachtige eilandengroep Lofoten & Reine
 • Hardangerfjord

01. Dag per dag

We zetten onze koers noordwaarts van Hamburg naar de kust van Noorwegen terwijl we op jacht zijn naar het noorderlicht. Je maakt kennis met MS Otto Sverdrup, jouw gezellige thuis tijdens deze exploratiezeereis. Adem de zeelucht in op het dek of bewonder het landschap vanuit de panoramische Explorer Lounge en Bar, misschien samen met een ontspannend glas wijn? Jouw kerst- en nieuwjaarsavontuur naar de Noordpool is officieel begonnen! Na de eerste van vele heerlijke diners en een welkomsttoast door de kapitein, ontmoet je je deskundige expeditieteam.

— Lees meer —

Tijdens deze dag op zee kan je genieten van de faciliteiten aan boord, zoals de bubbelbaden, de sauna en de overdekte fitnessruimte. Het expeditieteam start eveneens met de eerste van hun reeks lezingen in het Science Center. Ze delen hun uitgebreide kennis over de plaatsen, kersttradities, geschiedenis en natuurverschijnselen die je zal ontdekken.

Noren vieren Kerstmis op 24 december. We zullen dus een plek met kalm water opzoeken om te genieten van een traditioneel kerstdiner. Het menu zal geïnspireerd zijn op hetzelfde kerstdiner dat de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen genoot tijdens zijn expeditie naar de Noordpool aan boord van de originele Fram in 1893. Het was ook het jaar waarin Hurtigruten werd opgericht.

— Lees meer —

's Middags komen we aan in Bergen. Zeker één van de mooiste Noorse steden, omwille van zijn schilderachtige omgeving in de fjord en zijn historisch karakter. Je zult zien dat de stad veel van haar lokale karakter, erfgoed en charme heeft behouden. Zoals de historische wijk Bryggen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, met zijn kleurrijke houten kades. Het oude stadsgedeelte dateert uit de 14e eeuw en herbergt nu boetiekjes tegenover de beroemde vismarkt van Bergen.

— Lees meer —

We beginnen de dag met een mooie tocht naar de Nordfjord, waarbij we Hornelen, Europa's hoogste zeeklif, vroeg in de ochtend passeren. Je ziet talloze oude vissersgemeenschappen langs de fjord die dateren uit de tijd vóór de Vikingen. De lezingen voor vandaag richten zich op de geologie van Noorwegen, over de vorming van zijn fjorden, bergen en gletsjers en je komt ook meer te weten over de Vikingcultuur.

Dankzij de kleinschaligheid van ons expeditieschip, varen we door zeestraten en kanalen waar grotere schepen gewoon niet doorheen kunnen. Hierdoor kom je veel dichter bij de fjorden en bergen waar de Noorse kust zo beroemd om is.

Rond de middag komen we aan in Loen . In de schaduw van de berg Skåla en vlakbij de machtige Jostedalsbreen-gletsjer, geniet in Loen van een prachtige omgeving. Het is ook de thuisbasis van enkele van de oudste boerderijen in heel Noorwegen.

— Lees meer —

Vandaag varen we door de provincie Helgeland, waar het Zeven Zusters-gebergte en de bekende Torghatten-berg het landschap dommineren. Op dit punt van je expeditie zijn we ongeveer halverwege langs de kustlijn van Noorwegen en ben je niet ver verwijderd van de poolcirkel. Dit is een spannende tijd, want hoe verder we naar het noorden varen, hoe groter de kans is om het noorderlicht te zien.

Het landschap in Noord-Noorwegen zal gekenmerkt zijn door grotere hoeveelheden sneeuw en ook zullen de perioden met daglicht kort zijn en zelfs nog korter worden boven de poolcirkel.

Het is echter geen complete duisternis, want je zult ook het zeer romantische ‘blauwe uur’ ervaren. Dit is een schemering die enkele uren kan duren waarbij de winterzon net onder de horizon gloeit en de fjorden en bergen in kobaltblauw licht baden.

Het expeditieteam zal zijn lezingen over lokale folklore en geschiedenis verder zetten. Je leert ook over de typisch Noorse liefde voor het buitenleven, bekend als friluftsliv.

— Lees meer —

Het schip zal in de ochtend officieel de poolcirkel oversteken. Als we de Lofoten-archipel naderen, is de aanblik van de enorme bergen die uit de zee oprijzen iets dat je nooit zult vergeten. Rustige vissersdorpjes zitten genesteld in de beschutte baaien, en zijn op hun charmantst als ze onder een laagje sneeuw zitten en als het noorderlicht erboven wervelt.

We varen langs Vestfjord en komen 's middags aan in Svolvær, de grootste stad van de Lofoten. Je wordt begroet door rode vissershuisjes langs de kust, rorbuer genaamd.

Het is een korte wandeling naar de veelkleurige Magic Ice-bar. Het voormalige vismagazijn is gevuld met ijssculpturen die het leven op de Lofoten en de Vikingcultuur verbeelden. Geniet van een kenmerkende spirit om je op te warmen, natuurlijk geserveerd in een ijsglas!

— Lees meer —

Alta is het epicentrum van baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht. Op het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw maakte wetenschapper Kristian Birkeland er zijn missie van om te onderzoeken wat de oorzaak van dit fenomeen was. Duizenden jaren lang had het noorderlicht mensen bang gemaakt en verbaasd. Je leert alles over het noorderlicht op de interactieve tentoonstelling in de Noorderlicht Kathedraal.

— Lees meer —

Je komt aan in het kleine stadje Honningsvåg, één van de meest noordelijke punten van Europa. De schilderachtige busrit vanuit Honningsvåg passeert kleine baaien en kleine dorpjes en steekt vervolgens een bergplateau over voordat je aankomt bij de spectaculaire Noordkaap. Op 71°10'21'N is het slechts 2100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussen.

Ga aan de rand van de klif staan en kijk uit over de sprankelende zee. De Noordkaap is het dichtst bij de top van de wereld dat je ooit zult bereiken. Bezoek de North Cape Hall voor verschillende tentoonstellingen en een korte film die de geschiedenis van de Noordkaap beschrijft. Terug in Honningsvåg kun je genieten van een wandeling langs de mooie haven en de charmante winkels, huizen en kerk. Dit is het keerpunt van het schip en vanaf hier beginnen we onze terugreis in zuidelijke richting.

— Lees meer —

Op Oudejaar komen we aan in Tromsø, de hoofdstad van de Noordpool. We arriveren rond lunchtijd en brengen de rest van de dag en avond door met het verkennen van de fascinerende geschiedenis, cultuur en gedurfde architectuur. De stad is vooral mooi rond Kerstmis, versierd met lichtjes en versieringen. De Arctische kathedraal is een van de meest opvallende herkenningspunten in Tromsø. Het heeft een enorm glas-in-loodraam dat de moeite waard is om van dichtbij te bekijken.

Je inbegrepen activiteit is een bezoek aan het Polar Museum. Je ontdekt tentoonstellingen over het erfgoed van de stad. Je leert ook over de cruciale rol van Tromsø in de expedities van de legendarische ontdekkingsreizigers Fridtjof Nansen en Roald Amundsen. De lezing van het expeditieteam gaat dieper in op de poolgeschiedenis van Noorwegen.

We brengen de avond door aan dek - op jacht naar het noorderlicht - voor je speciale oudejaarsdiner. Als het feest zijn hoogtepunt bereikt en de klok aftelt tot middernacht, word je getrakteerd op zowel vuurwerk als het noorderlicht in de lucht erboven. Geen slechte manier om het nieuwe jaar te starten... .

— Lees meer —

Je begint het nieuwe jaar omringd door de adembenemende schoonheid van de Lofoten-eilanden. In de ochtend meren we aan in het idyllische dorpje Reine. Dit is waar roodgeverfde, met sneeuw bedekte rorbuer zich vastklampen aan de rotsachtige kustlijn tegen indrukwekkende granieten bergketens op de achtergrond. Reine behoort tot een van de meest gefotografeerde landschappen in heel Noorwegen. Hopelijk is het noorderlicht actief boven het dorp als we daar zijn.

Verder brengen we een bezoek aan het dorpje Å, één van de best bewaarde traditionele vissersdorpen in Noorwegen. Je verkent het kleine dorp als onderdeel van een rondleiding en ontdekt het belang en de ontwikkeling van de visserij op de Lofoten in de afgelopen 250 jaar.

— Lees meer —

Vandaag verken je het gebied rond de eilanden van Midden-Noorwegen buiten de kust van Trøndelag. Ons plan is om één van de eilanden in dit gebied te verkennen, hetzij door voor anker te gaan bij een van de eilanden, hetzij beschut in een kleine baai. Onze kleine boten brengen je aan land waar je de mogelijkheid krijgt om de lokale natuur en cultuur te ontdekken.

Frøya is een van de mogelijke eilanden die we deze dag zullen verkennen. Het is een rust-, nest- en overwinteringsgebied voor vele soorten zeevogels, zoals meeuwen, aalscholvers, eenden en zeearenden. Als we aan land gaan, kun je ook zeehonden, nertsen, otter, haas en herten zien.

Wordt lid van het expeditieteam voor lezingen over nederzettingspatronen in Noorwegen, en over de geschiedenis en oceanografie.

— Lees meer —

Welkom in de charmante kuststad Ålesund! De kleine stad klampt zich vast aan de oevers van een dunne eilandketen. De gebouwen aan het water, ooit werven en pakhuizen en nu appartementen, zijn geschilderd in pastelgeel en rood. Loop door de geplaveide straten en bewonder de talrijke torens en zeer sierlijke gebouwen. Door een verwoestende brand in 1904 werd een groot deel van de stad herbouwd in de toen zo modieuze architecturale stijl: Art Nouveau. Het omvangrijke project werd gedeeltelijk gefinancierd door Kaiser Wilheim uit Duitsland, die graag op vakantie was in de regio Sunnmøre.

Als vissershoofdstad van Noorwegen is Ålesund ook de locatie van het Atlantic Sea Park, dat onlangs de status heeft gekregen van het eerste maritieme wetenschapscentrum van Noorwegen. Een bezoek hier is je inbegrepen activiteit voor de dag. Je vindt er een pinguïnpark en Europa's grootste zeehondenzwembad samen met een onderwaterobservatorium.

Er is ook een behoorlijke wandeling naar de top van de nabijgelegen berg Aksla, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de andere eilanden. Als je eenmaal boven bent, kun je genieten met een hapje en een drankje in het café.

— Lees meer —

De Hardangerfjord, gelegen in het zuidwesten van Noorwegen, is na de Sognefjord de langste fjord van Noorwegen. De heuvels van de Hardangerfjord herbergen 40% van alle fruitboomgaarden in Noorwegen. De regio is beroemd om zijn appelproducten, van jam en sap tot zijn bekroonde cider, die een wijnrecensent omschreef als "Noordse champagne". Geniet van het uitzicht terwijl we diep deze 179 km lange fjord in varen. We zijn van plan om de dorpen Sunndal en Rosendal te verkennen.

Vanuit Sunndal, dicht bij de Bondhus-gletsjer, kun je de omgeving verkennen tijdens een mooie wandeling of gaan kajakken. Rosendal is een klein, charmant dorpje gelegen vlakbij de Folgefonna-gletsjer. Je komt meer te weten over één van de grootste gletsjers van Noorwegen in het bezoekerscentrum in het dorp.

— Lees meer —

Je expeditie loopt ten einde. Geniet nog van een laatste dag op zee alvorens terug in Hamburg aan te komen. Verken een laatste keer het schip en maak gebruik van de bubbelbaden, de panorama lounge, ... .

— Lees meer —

Het wordt tijd om afscheid te nemen van het schip, de kapitein, de bemanning en het expeditieteam. Als je aan wal gaat, neem je prachtige herinneringen aan Noorwegen in de winter, met Kerstmis met je mee: prachtige fjorden, fascinerende steden, vriendelijke mensen en het magische noorderlicht.

— Lees meer —

02. Prijzen

Inbegrepen

 • Exploratiereis Hamburg – Noordkaap – Hamburg (14 nachten) in de geboekte hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Maaltijden in restaurant Aune, huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • Welkomst- en afscheidsevent, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis, voor- en namiddagsnack inbegrepen
 • Water- en winddichte jas (mag meegenomen worden naar huis)
 • Gebruik van wandelstokken en materiaal te gebruiken tijdens activiteiten
 • Gebruik van gym, jacuzzi, sauna
 • Engels- en Duitstalig expeditie team aan boord dat een logbook maakt over de gemaakte reis
 • Inbegrepen activiteiten/uitstappen (zie lager)
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste beziens-waardigheden voor uw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Transfers in Hamburg
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • De hutnummers worden toegekend zonder toeslag
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag
 • Inbegrepen excursies:
  • Dag 2: Ålesund – Bezoek Aquarium
  • Dag 3: Brønnøysund – Stadswandeling
  • Dag 4: Svolvær en Reine: bezoek aan Å
  • Dag 5: Tromsø – Kabelbaanrit Fjellheisen
  • Dag 6 : Honningsvåg - de Noordkaap
  • Dag 7: Alta – de interactieve noorderlichttentoonstelling in de kathedraal
  • Dag 8: Narvik: bezoek oorlogsmuseum
  • Dag 9: Sandnessjøen – geschiedenis in het Viking Experience Center
  • Dag 10: Molde en Kristiansund: panoramische route
  • Dag 11: Fjærland: bezoek aan de grootste gletsjer in Europa en het museum
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Lofoten-eilanden-Noorwegen-spitse-bergen-en-zonsondergang
Nordic Stories

Lofoten en Vesterålen eilanden

De landschappen op de Lofoten en Vesterålen doen je soms naar adem happen. Hier rijzen spitse bergen majestueus uit de zee, spoelt azuurblauw water over witte stranden en ademen de kleurrijke dorpjes een ongedwongen visserssfeer.

Lees meer
Tromso-s'avonds
Nordic Stories

Ontdek Tromsø

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen. De stad wordt ook wel “de poort naar de Noordpool” en “het Parijs van het Noorden” genoemd. Benieuwd waarom? Lees dan vooral verder.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox