Hamburg-Noordkaap-Hamburg, verborgen natuurparels & noorderlicht ’21-’22

15-daagse exploratiereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Charme
Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Ongerepte natuur
Wildlife

Geniet van de vroege lente tijdens een 15-daagse exploratie van de Noorse kust. Deze exploratiereis combineert de sneeuwlandschappen van de winter met de sfeer van de ontluikende lente. De dagen worden steeds langer, en bloemen en planten komen zichtbaar tot leven. Op de noordelijke koers naar de Noordkaap geniet je nog van winteractiviteiten en besneeuwde bergen. Met wat geluk spot je ook het noorderlicht. In maart heb je nog steeds de allerbeste kansen! Op de zuidelijke terugweg naar Bergen komt de natuur terug tot leven na de winterperiode: de sneeuw begint te smelten, bloemen en planten bloeien en krachtige watervallen manifesteren zich in het landschap.

Vanaf 2021 kan je niet alleen kiezen voor de klassieke formule, maar ook voor een exploratieformule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt het langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is standaard inbegrepen en je krijgt een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring, verkorte trajecten zijn niet mogelijk.

Afreisdata

Vaste afreisdata: 05.10.2021; 19.10.2021; 02.11.2021; 16.11.2021; 30.11.2021; 14.12.2021; 28.12.2021; 11.01.2022; 25.01.2022; 08.02.2022; 22.02.2022; 08.03.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Exploreer de Noorse kust tijdens het winterseizoen
 • Geniet van winteractiviteiten en landschappen in het Hoge Noorden
 • Bezoek kuststeden zoals Bergen, Ålesund en Tromsø
 • Ontdek afgelegen eilanden en dorpjes

01. Dag per dag

Vandaag vertrek je vanuit de op een na grootste stad van Duitsland naar het noorden om de prachtige kustlijn van Noorwegen te verkennen terwijl we op jacht zijn naar het noorderlicht. Je kansen om het noorderlicht te ervaren worden groter naarmate we verder naar het noorden gaan.

Terwijl we over de Noordzee varen, wil je misschien je expeditieschip leren kennen. Bekijk het Science Center, de sauna en bubbelbaden, zoek een comfortabele stoel in de Explorer-lounge, zoek een tafel bij het raam dat je leuk vindt in het scheepsrestaurant of zoek een goede plek aan dek om de ongelooflijke kustlijn van Noorwegen te bekijken.

— Lees meer —

Geniet van weer een idyllische dag op zee op weg naar de Noorse kust. Maak kennis met ons expeditieteam, een deskundige bemanning van avonturiers die je zullen voorbereiden op de komende kustexpeditie. Luister naar deze bekwame ontdekkingsreizigers die hun uitgebreide kennis delen om je te vertellen wat je kunt zien, hoe je het kunt zien en hoe je optimaal van uw expeditie kunt genieten. Dit is ook een goed moment om aan dek een drankje te drinken, te genieten in de hot tub of een gezellige hoek te zoeken om te ontspannen met een goed boek.

— Lees meer —

We komen aan in Stavanger - bekend om zijn vele nabijgelegen natuurlijke attracties, waaronder de beroemde Preikestolen en lange zandstranden langs de Noordzee.

De regio Stavanger staat op de radar van bijna elke bezoeker van Noorwegen. Het kosmopolitische karakter wordt weerspiegeld in de levendige, stedelijke sfeer van de stad, met creatieve eetmenu's, leuke pubs en bars en een bloeiende culturele scene. De trotse geschiedenis van Stavanger is nooit ver weg. Het oude Stavanger heeft het best bewaarde houten huisgedeelte van Europa met meer dan 170 witte houten constructies die dateren uit de 18e eeuw. Stavanger is ook de olie- en energiekapitaal van Europa. Bezoek het Norwegian Petroleum Museum om meer te weten te komen over de belangrijkste industrie van Noorwegen door middel van moderne interactieve tentoonstellingen.

Hoewel de kans kleiner is dat je het noorderlicht zo ver naar het zuiden ziet, gebeurt het wel. Houd je ogen gericht op de noordelijke rand van de horizon

— Lees meer —

Vandaag leggen we aan in art nouveau stad Ålesund. Nadat een verwoestende brand de stad in 1904 bijna volledig in de as legde, werd alles heropgebouwd in de stijl van die tijd: art nouveau. Zin in een stevige klim? Neem dan de 418 trappen naar het hoogste uitzichtpunt van de stad. Onderweg zie je twee standbeelden: eentje van keizer Wilhelm en eentje van de Viking Gange-Rolv of Rollo, naar verluidt de voorvader van Willem de Veroveraar. De inbegrepen activiteit is een bezoek aan het Aquarium. Dit aquarium bevindt zich tussen de rotsige kust. Je ziet er inheemse vissoorten, zeehonden, pinguïns en octopussen. Ook optionele excursies zijn mogelijk.

— Lees meer —

Brønnøysund is een klein dorpje met zo’n 5000 inwoners. Het bevindt zich ongeveer halfweg de Noorse kust en is gekend voor de dramatische Torghatten berg met een gat in het midden. Hier kan je de lokale gidsen vergezellen op een stadswandeling door het dorpje. Daarnaast is Brønnøysund ook gekend omwille van de Vega eilanden, een eilandengroep die tot het Unesco Werelderfgoed behoort. De reden? Vissers en boeren leefden er eeuwenlang op een duurzame manier in een onherbergzaam zeegebied bij de poolcirkel. Dat deden ze door eiderdons te oogsten.

We varen verder langs de kust van Helgeland. Hou je ogen goed open, want op onze route ligt de bergketen “De Zeven Zusters”. Volgens de legende werden zeven trollenzussen verrast door de ochtendzon en veranderden ze in steen. ’s Avonds varen we over de Poolcirkel.

— Lees meer —

De landschappen van de eilandengroep Lofoten zijn adembenemend: dramatische besneeuwde bergen, vredige stranden en pittoreske vissersdorpjes. We gaan aan wal in Reine, het meest fotogenieke dorpje van de Lofoten. Je vindt er de idyllische roodgekleurde vissershuisjes of “rorbu”. Deze huisjes werden oorspronkelijk opgetrokken om te vermijden dat vissers in de winterkou onder hun omgekeerde roeiboot zouden moeten overnachten.

Wil je de geschiedenis en cultuur van de regio ontdekken? Neem dan deel aan de inbegrepen excursie naar Å. Hier kan je het Norwegian Fishing Village museum en het Lofoten Stockfish museum bezoeken.
Daarna varen we verder naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten. Je kan er deelnemen aan heel wat leuke winteractiviteiten: een wandeling op sneeuwraketten, skiën, of zelfs surfen! Ook in het stadje kan je gezellig kuieren langs de winkeltjes, galerijen en cafés.

Na een dag in de Lofoten varen we naar de mooie Trollfjord. Verticale bergen rijzen er recht uit de zee. In de winter kan je de fjord niet invaren, dus bewonderen we dit natuurwonder van aan de ingang van de fjord.

— Lees meer —

Ook Alta is een perfecte plek voor winterse activiteiten. Je kan er deelnemen aan verschillende optionele excursies zoals een tocht met de hondenslede, of een bezoek aan een ijshotel of aan een Sami familie. Alta heeft een lange traditie van hondensledetochten. Veel van de teams die deelnemen in de jaarlijkse Finnmark wedstrijd komen uit Alta. Het stadje werd 500 jaar geleden gesticht als een kleine Sami nederzetting, intussen is het de grootste stad van dit deel van Noorwegen.

Wist je dat Alta het epicentrum is voor onderzoek naar het noorderlicht? Dit magische natuurfenomeen heeft mensen duizenden jaren opgeschrikt en verbaasd. Het noorderlicht laat zich er immers erg vaak zien. De wetenschapper Kristian Birkeland bouwde er zelfs een observatiepost en ontdekte er wat het noorderlicht precies veroorzaakt. Leer meer over het noorderlicht in de noorderlicht expositie in de kathedraal.

— Lees meer —

Vandaag meren we aan in Honningsvåg, de toegangspoort tot de Noordkaap. Je start de dag met een panoramische busrit van Honningsvåg naar de Noordkaap. De Noordkaap bevindt zich op 71° Noord, op slechts 2100 km van de geografische Noordpool. Vanop de klif van 300 meter staar je in de Barentszzee. De uitzichten voelen als het einde van de wereld. Enkel Spitsbergen ligt nog verder noordwaarts. Terug in Honningsvåg kan je wandelen langs de charmante huisjes en winkeltjes. Let ook op de kerk, dit is het enige gebouw dat bleef staan na WOII.

— Lees meer —

In Tromsø kan je deelnemen aan heel wat winteractiviteiten. Denk maar aan een tocht met de hondenslee of sneeuwscooter, of een wandeling op sneeuwraketten. Daarnaast kan je ook deelnemen aan een boottocht op de fjord of een panoramische busrit. Ook de stad zelf is de moeite waard. Een van de hoogtepunten is de kathedraal. Je kan er tot het einde van maart optioneel avondconcerten bijwonen. De inbegrepen excursie is een rit met de Fjellheisen kabelbaan. De kabelbaan brengt je tot bovenaan de Fjellheisen berg en biedt schitterende uitzichten over de stad, de bergen en de fjorden. Met wat geluk spot je er ook het noorderlicht!

— Lees meer —

Narvik is omgeven door eilanden in het westen en omringd door bergen in alle andere richtingen. De lucht is er bijzonder helder waardoor het in de winter een geweldige plek is om het noorderlicht te observeren. Het stadje is zowel rijk aan natuur als aan geschiedenis. Je kan er de kabelbaan nemen tot een bergtop van waar je adembenemende uitzichten hebt op de fjorden. In Narvik werd in 1940 een stevige zeeslag gevochten. In het interactief Narvik War Museum leer je er alles over.

— Lees meer —

Vandaag kun je tijd doorbrengen in de Explorer-lounge van het schip, genieten in een bubbelbad of op het dek kijken naar de aurora. Ons expeditieteam en onze fotografie-expert aan boord kunnen je helpen het noorderlicht te lokaliseren en goede foto's te maken. Het expeditieteam zet ook de lezingen aan boord voort en deelt hun enorme kennis en ervaring over de geografie, cultuur en geschiedenis van de lange en gevarieerde kustlijn van Noorwegen.

— Lees meer —

Kristiansund bevindt zich op vier eilanden in de Noorse zee. Een mogelijke activiteit is een rit van Kristiansund naar Molde over de Atlantische Kustweg, een van de achttien panoramische routes in Noorwegen. De route is 8,2 km langs en biedt prachtige uitzichten over de regio. Je zal ongetwijfeld versteld staan van wat je ziet. Molde wordt ook wel de “rozenstad” genoemd omwille van de vele rozentuinen. In deze periode van het jaar kunnen ze nog bedekt zijn met sneeuw. Vanuit het uitzichtpunt “Varden” heb je prachtige zichten op de stad, de fjorden, de eilanden, en de besneeuwde pieken van de Romsdal Alpen.

— Lees meer —

We komen aan in Bergen, een van de mooiste steden van Noorwegen en een geweldige plek om te voet te verkennen. De stad heeft veel van haar lokale karakter, geschiedenis en charme behouden. Maak een wandeling door de historische wijk Bryggen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, met zijn kleurrijke houten kades die dateren uit de 14e eeuw. Bezoek Mount Fløyen - de Fløibanen-kabelbaan brengt je in slechts zes minuten naar de top. Op de top krijg je een fantastisch uitzicht over deze stad, omringd door zeven bergen en de zee. Dwaal door de geplaveide straten en steegjes van deze betoverende, compacte stad. Bezoek een van de vele cafés of pubs en bestel een halve liter lokaal Hansa-bier, blader door unieke boetieks en bezoek musea van wereldklasse.

Breng de avond ontspannen door, misschien in de panoramische lounge of buiten aan dek. Hoewel het minder waarschijnlijk is dat het noorderlicht zo ver naar het zuiden zal verschijnen, gebeurt het wel.

— Lees meer —

Het is de laatste dag op zee. Misschien wil je nog een laatste keer in de hot tub baden, ontspannen in de scheepslounge, je foto's bewerken of lid worden van het expeditieteam dat de hoogtepunten van jouw memorabele winterexpeditiecruise naar Noorwegen bekijkt.

— Lees meer —

We meren aan in Hamburg en na het ontbijt is het tijd om het schip te verlaten. Als je aan wal gaat, neem je de herinneringen van Noorwegen in de winter met je mee: prachtige fjorden, fascinerende steden, vriendelijke mensen en het magische noorderlicht.

— Lees meer —

02. Prijzen

Onderstaande prijzentabel geeft alvast een idee qua richtprijs voor deze exploratiereis. Hurtigruten hanteert een flexibel prijzenbeleid, waardoor prijzen kunnen variëren. Contacteer ons gerust voor een concreet en vrijblijvend offertevoorstel!

Kajuittype Richtprijs per persoon
I-kajuit (lager gelegen binnenkajuit) € 4399
L-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 2 en 3) 4899
J-kajuit (hoger gelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 4899
QJ-kajuit (ruimere en hoger gelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 5199
N-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 3) € 5100
O-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 3 en 5) € 5459
P-kajuit (hoger gelegen buitenkajuit op panoramadek) € 5599
U-kajuit (hoogst gelegen buitenkajuit) € 6379
Q-kajuit (mini suite) € 9500
M-kajuit (suite) € 10578
MG-kajuit (grote suite) € 11978

Inbegrepen

 • Exploratiereis Hamburg – Noordkaap – Hamburg (14 nachten) in de geboekte hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Maaltijden in restaurant Aune & Fredheim, huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • A-la-carte restaurant Lindstorm inbegrepen voor suite gasten
 • Welkomstdrink en informele samenkomsten met de crew, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis inbegrepen
 • Water- en winddichte jas en hervulbare waterfles (mag meegenomen worden naar huis)
 • Gebruik van wandelstokken en materiaal te gebruiken tijdens activiteiten
 • Gebruik van gym, jacuzzi, sauna
 • Engels- en Duitstalig expeditie team aan boord dat een logbook maakt over de gemaakte reis
 • Een aantal inbegrepen activiteiten/uitstappen - een overzicht hiervan volgt spoedig
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste beziens-waardigheden voor uw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Transfers in Hamburg
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon op basis van een 2-persoonskajuit. Supplement single kajuit op aanvraag.
 • Het hutnummer wordt bij boeking toegekend. Hurtigruten behoudt zich het recht om het kajuitnummer omwille van organisatorische redenen te wijzigen.
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht.
 • Het aanbod aan optionele excursies (=betalend) wordt enkele maanden voor afreis bekend gemaakt.

Nog interessante reizen

Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij hen in het verblijf zit.

Lees meer
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox