Klassieke zeereis Bergen-Kirkenes-Bergen

12-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Sightseeing
Koppels
Hurtigruten zeereis

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. De route hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meest geliefde reisroutes ter wereld. Je legt om en bij de 2500 zeemijlen af en beleeft heel bewust het aanmeren in de 34 havens. Tijdens de zuidwaartse route doe je namelijk de havens waar je tijdens het noordwaartse traject waarschijnlijk lag te slapen overdag aan. Zo openbaart de fjordenkust haar volle charme, ongeacht het seizoen waarin je reist.

Afreisdata

Vaste afreisdata doorheen het hele jaar

Hoogtepunten van de reis

 • Volledige zeereis
 • Prachtige Noorse fjorden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen
 • Uitgebreid gamma aan optionele excursies
 • Bezoek optioneel de Noordkaap
 • De Geirangerfjord en de Lyngenfjord

01. Dag per dag

Vanaf 15.00 u kan je inchecken in de terminal van Hurtigruten. Voor die tijd breng je een bezoek aan de charmante en voormalige Hanzestad Bergen. Verken de steegjes van de wijk Bryggen met haar karateristieke houten huizen langs de haven. Gamle Bergen, ofwel het oude bergen, is een doolhof van kleine straatjes met lokale winkels, het Hanzemuseum en vlakbij de vismarkt. Op de vismarkt kan je lekker lunchen. Fløibanen brengt je met een tandradbaan naar de 319m hoge heuveltop met als kers op de taart een magnifiek uitzicht over de stad en de fjord. Ook Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, kan je bezoeken.

Jouw kajuit is beschikbaar vanaf 18.00 u. Om 20.30 u kiest de kapitein het ruime sop. Je vertrekt op een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld, met als eerste hoogtepunt de Hjeltefjord, waar ooit de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Dinerbuffet en informatieve bijeenkomst aan boord.

— Lees meer —

Langs de scherenkust en tussen de eilanden door vaart het schip naar Ålesund. 's Ochtends geniet je van ontbijt met utzicht op de adembenemende Nordfjord. Vooraleer het schip aanlegt in de stad passeer je de Westkaap. Ålesund is een echte ‘Art Nouveau’-parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen. 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre alpen.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Tijdens de maanden september en oktober vaart het schip Hjørundfjorden in. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde inhammen in het kustlandschap achter. De tot wel 800 m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.

De dag eindigt in de rozenstad Molde. De stad dankt haar naam aan de vele geliefde stadstuinen. Vanuit Molde geniet je van een panoramisch uitzicht op wel 222 bergtoppen. Tel jij ze allemaal?

— Lees meer —

's Ochtends meert het schip aan in de oude koningsstad Trondheim. Breng zeker een bezoek aan de stad en ontdek haar rijke verleden. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. Deze brug fungeerde lang als enige toegangspoort tot de stad. Ze werd in 1861 gebouwd in neogotische stijl. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Er werden al 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezichtig ook de oude, houten pakhouten die op palen gebouwd werden en het in rococostijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij een bezoek aan Trondheim. Verken de stad per fiets of per kajak op de Nid-rivier die het centrum omarmt. Probeer tijdens de zomermaanden de enige fietslift ter wereld uit in de buurt van de schilderachtige Bakklandet-wijk. Je kan ook samen met de Hurtigruten-gidsen een wandeling maken om meer van de omgeving te ontdekken.

In de namiddag zet het schip koets in noordwestelijke richting. Je vaart langs duizenden eilanden, de voortiren van Kjeungskjær en de uitgestrekte rotskust. De kapitein navigeert het schip door de smalle Stokksund passage. Tegen de avond legt het schip aan in het charmante Rørvik.

— Lees meer —

Vandaag vaart je het noordpoolcirkelgebied binnen. Tussen Nesna en Ørnes vaart het schip de Poolcirkel over en kan je deelnemen aan een leuke Arctic Circle ceremonie aan dek. Deze denkbeeldige lijn op 66°33’51” herken je aan de wereldbol op een klein eiland dat het schip passeert. Je vaart nu door het gebied van de middernachtzon, tijdens de zomermaanden, en het noorderlicht, tijdens de herfst- en wintermaanden.

In de zomermaanden organiseert Hurtigruten een bootexcursie naar het Svartisen Tourist Centre, van waar je een fantastisch uitzicht hebt op de tweede grootste gletsjer van Noorwegen. Het schip zet haar toch voort langs de kust van Helgeland naar Bodø. Wie liever aan boord blijft, reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar de volgende haven. Ga even van boord in Bodø of maak van daaruit een boottocht naar Saltstraumen, de meest krachtige maalstroom ter wereld.

Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken (meestal tussen januari en april te zien).

— Lees meer —

's Nachts passeert het schip de schilderachtige Raftsund en maakt het korte stops op de Vesterålen eilanden in Risøyhamn en Harstad. Het schip vaart langs de oostkant van het eiland Senja en maakt een stop in Finnsnes vlak voor de middag. In de loop van de namiddag legt het schip aan in de poolstad Tromsø. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk, met 750 plaatsen, een van de grootste van het land, en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd.

Tromsø toverde zich de laatste jaren om tot het mekka van de winteractiviteiten: geniet van een spannende rit met de huskyslede door het bevroren landschap, maak een wandeling op sneeuwrakketten of probeer de nationale Noorse sport, het langlaufen. Mag het wat avontuurlijker? Ga dan kajakken tijdens de zomermaanden!

De regio waar je nu door vaart, is het mekka van het noorderlicht. Van september tot maart laat dit magische natuurspektakel zich graag zien. Kijk 's avonds dus genoeg omhoog en stel het noorderlichtalarm in in jouw kajuit.

— Lees meer —

Vroeg in de ochtend bereikt het schip Hammerfest, ’s werelds meest noordelijk gelegen stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km naar de Noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund, een smalle zee-engte, naar Honningsvåg. Geniet onderweg van prachtige landschappen. In de zomer kan je in dit gebied rendierkuddes en kleine kampen van de inheemse Samí bevolking zien.

Honningsvåg is een dorpje aan de zuidkant van het eiland Magerøya. Van hieruit kan je deelnemen aan een optionele excursie naar het 307m hoge en mytische Noordkaapplateau, die aan de noordzijde van datzelfde eiland ligt op 71°10’21” noorderbreedte. In de winter rijdt de bus in konvooi naar het bezoekercentrum, een beleving op zich. Tijdens de andere seizoenen is de kans groot dat je rendierkuddes spot tijdens de busrit. Als alternatief raden we de bootexcursie naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250 000 trekkende watervogels, aan.

Vanuit Honningsvåg zet het schip koers in oostelijke richting om de laatste kapen van de noordwaartse route te ronden. 's Middags vaar je langs Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka. Beide behoren tot de grootste vogelrotsen van Noorwegen. In de winter kan je vanuit Kjøllefjord deelnemen aan een sneeuwscootersafari, in de herfst kan je ekennismaken met de Samí-cultuur.

— Lees meer —

Je komt vroeg aan in Vadsø, voordat het schip iets later aanlegt in Kirkenes - het keerpunt van het schip en beginpunt van de terugreis. Het schip bevindt zich vandaag op dezelfde lengtegraad als Sint-Petersburg, Caïro en Istanbul. Het vissersdorp Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens. Merk op dat de verkeersborden zowel het Noors als het Russisch vermelden. Er zijn heel wat manieren om de grens te bereiken: het hele jaar door per bus, tijdens de zomer per boot of quand, ... In Kirkenes kan je ook koningskrabben vangen én proeven. In de winter bevind je je hier in het excursiemekka: neem deel aan een snelle sneeuwscootertocht, een huskysledetocht of bezoek het sneeuwhotel.

Kort na de middag start het volgende deel van jouw reis. Vergeet niet dat je slechts de helft gezien en beleefd hebt van wat de Noorse kustlijn te bieden heeft. De havens die 's nachts bezocht werden, zullen nu grotendeels overdag aangedaan worden. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

— Lees meer —

Rond middernacht meert het schip aan in Mehamn. In de winter kan je er deelnemen aan een sneeuwscootertocht. Wie weet spot je het noorderlicht wel vanop jouw sneeuwscooter. 's Ochtends meer je weer aan in Honningsvåg en kan je deelnemen aan een excursie met ontbijt op de Noordkaap (mei tot september). Het schip vaart verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Je kan ook deelnemen aan een mini-bergexpeditie en leren over de lokale poolheld Adolf Lindstrøm.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar varen we door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Vanuit de eerste stop, in Harstad, wordt een optionele excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Het schip maakt een korte stop bij Risøyhamn, een dorpje met 200 inwoners, om passagiers, boodschappen en post te bezorgen en vaartdan verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m. Enkele zeearenden noemen de Raftsundet al jaren hun thuis. Kijk goed rondom jou, want de kans is groot dat je deze machtige dieren van dichtbij kan bewonderen. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende Trollen?

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, parelwitte zandstranden, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Vanuit Svolvær biedt Hurtigruten verschillende excursies aan: ga paardrijden bij zonsondergang op het strand, maak een snelle boottocht of een begeleide wandeling door een vissersdorp. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

— Lees meer —

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn. 's Ochtends glijden de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers voorbij en kruis je voor de tweede keer tijdens deze reis de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan je in de zomer deelnemen aan een excursie naar de Vega-eilanden. Deze werden opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Je kan deelnemen aan een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm (april tot oktober). Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

— Lees meer —

Je krijgt vandaag een tweede kans om de stad Trondheim te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan een excursie waarbij je een bezoek brengt een de Nidaros kathedraal. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kirstiansund, waar het in de late namiddag aanmeert. De stad ligt verspreid over 4 eilanden. De haven is al actief sinds de steentijd. Vandaag is het de Noorse hoofdstad van de stokvis, vanwege de eeuwenoude export van gedroogde vis. Neem deel aan een excursie naar de beroemde Atlantische Route - een van de mooiste wegen ter wereld. Je gaat dan opnieuw aan boord van het schip in Molde. Een andere interessante excursie gaat naar de marmermijn van Bergtatt, waar je een berg in gaat en over een verlicht ondergronds meer vaart en dineert in de Grand Hall van de mijn.

Wanneer je in Kristiansund aan boord blijft, vaar je richting de ondergaande zon. Wanneer je Molde binnen vaart, doemen rechts de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen op.

— Lees meer —

In de loop van de nacht doet het schip Ålesund, Torvik en Måløy aan, terwijl de reis ten einde loopt. Jouw laatste dag aan boord is begonnen. Voordat je aanlegt in Bergen, ligt er een fascinerend landschap voor jou. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. In deze ruige kuststreek met haar boerderijen en fruitgaarden begon jouw reis langsheen de Noorse kust en op deze plek zal je het schip ook weer verlaten. Aankomst om 14.45. De herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en de nieuwe contacten, neem je vast en zeker mee naar huis.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Bekijk hier de volledige prijstabel van de klassieke zeereis Bergen-Kirkenes-Bergen.

Inbegrepen

 • Zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt dag per dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste beziens-waardigheden voor uw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Bergen
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend zonder toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag

04. Excursies

260

Bereid je voor op een spannende dag om de wereldberoemde, prachtige Geirangerfjord te verkennen. Deze wordt omgeven door met sneeuw bedekte bergtoppen, prachtige watervallen en weelderige vegetatie. Eerst rijden we vanuit Geiranger de ongelooflijk steile Ørneveien (Eagle Road) op, die tot meer dan 2035 ft boven zeeniveau stijgt. Je ziet op de top het uitkijkpunt Ørnesvingen en een waterval. Het uitzicht hier omvat Geiranger, de Geirangerfjord, met zijn steile berghellingen die in zee storten, en de Seven Sisters-watervallen. Daarna rijden we langs het Eidsvatnet-meer en gaan verder naar Eidsdal, waar we de fjord oversteken naar Linge. Terug op het droge gaan we weer de bergen in en stoppen bij de indrukwekkende Gudbrandsjuvet-kloof. Daarna rijden we de Trollstigen (de Troll's Ladder) Pass af, een 66 mijl lange bergweg met ongelooflijke uitzichten op abrupte berghellingen, steile watervallen, diepe fjorden en vruchtbare valleien. De Trollstigen-bergweg daalt de bergen uit in 11 haarspeldbochten met een helling van 9% en wordt omgeven door hoge pieken die toepasselijk Kongen (de koning), Dronningen (de koningin) en Bispen (de bisschop) heten. Onderaan is het tijd voor een warme drank en een snack voordat we verder gaan naar het zachtere terrein van de Romsdalsfjord. We sluiten onze dag af met een diner in de stad Roses, Molde, voordat we aan boord gaan van ons wachtende Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Geiranger
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 7 uur 30 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 13.45u-21.15u
 • Periode: 2.06 - 1.09
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, koffie en thee, broodje , pannenkoeken en diner
 • Prijs: € 260 per persoon
 • Opmerking: Er wordt gebruik gemaakt van een kleinere tenderboot om aan wal te gaan (enkel deelnemers aan de excursie). Dit kan moeilijker zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Niet beschikbaar op 1 janurai, 17 mei , 24-25 en 31 december
— Lees meer —

109

Het stadje Ålesund, gekenmerkt door haar vele torentjes en gedetailleerde versieringen, is wereldwijd bekend om haar Art Nouveau-architectuur. Na een grote brand in 1904, werd het stadje weer helemaal opgebouwd in de toen gangbare stijlen. De oude binnenstad is tot op heden vrij intact gebleven, wat van Ålesund een stedenbouwkundig monument maakt. Ålesund is vandaag een partner van het Art Nouveau-netwerk, een europees samenwerkingsnetwerk dat in 1999 werd opgericht voor de studie, het behoud en de ontwikkeling van deze kunst.

Je gids laat je tijdens een stadswandeling kennismaken met de buitengewone architectuur, de cultuur en geschiedenis van dit bekoorlijk stadje. Onderweg kom je voorbij de pittoreske haven Brosundet, het bijzondere Apotekertorget plein en de prachtig gedecoreerde hoofdstraat. Je bezoekt ook het Jugendstilsenteret, het nationale centrum voor Art Nouveau (alleen tijdens periode 2.11-1.06!). Je krijgt er een inzicht in de Art Nouveau-stijl d.m.v. authentieke interieurs en voorwerpen, alsook multimedia-programma’s en tijdelijke tentoonstellingen. Er is ook een stop bij een kunstgalerie die eigendom is van in Ålesund geboren kunstenaar Helge Bjørnsen, die je een gesigneerde aquarelprint naar keuze zal geven. Mis deze kans niet om een van de meest elegante steden van Noorwegen te verkennen.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 12.30 - 14.30u
 • Periode: 2.11 - 1.06 (beschikbaarheid van deze excursie onder voorbehoud)
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Toegangsticket voor het Jugendstilsenter uitsluitend inbegrepen in periode 2.11 - 1.06
 • Uitrusting: wandelschoenen, warme kleding en windjacks
 • Prijs: € 109 per persoon
— Lees meer —

109

De dag begint met een bezoek aan de stadsberg en uitzichtpunt Aksla. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op het prachtige stadscentrum, de archipel en de Sunnmøre Alpen. Nadien bezoek je Atlanterhavsparken, één van de grootste zoutwateraquaria van Noord-Europa en een architectonisch juweeltje geïntegeerd in de kustlijn. Je krijgt er de kans om van heel dichtbij te genieten van het onderwaterleven uit de Noorse kuststreken. Je maakt kennis met de pinguïns in het openluchtbad en krijgt de kans om een meerval te voederen en meervalcake te proeven.

 • Van boord: Ålesund
 • Aan boord: Ålesund
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 2.11 - 1.06
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus & snack (meervalcake)
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Prijs: € 109 per persoon
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1 januari, 17 mei of 24; 25 en 31 december
— Lees meer —

130

Geniet van 'een voorproefje van Noorwegen' en zie plaatsen die bezoekers al eeuwenlang fascineren. Nadat u over zee bij de Hjørundfjord bent aangekomen, brengt een tenderboot u naar het kleine dorpje Urke. Vanaf hier gaan we met de bus door Norangsdalen, wat wordt beschouwd als de smalste vallei van Noorwegen. Vanwege zijn vorm en ligging is Norangsdalen in de winter vaak gesloten. In 1908 was er een grote aardverschuiving die het Lyngstølvatnet-meer afdamde en een oude nederzetting onder water zette die je onder het wateroppervlak kunt zien. We bezoeken ook het historische Hotel Union Øye, een van de meest aparte hotels in heel Europa. Het hotel is gebouwd in 1891 en biedt elegant comfort in een prachtige natuurlijke omgeving en is al generaties lang een favoriet van Europese vorsten, schrijvers en anderen. Geniet hier van lokale specialiteiten en een drankje voordat we terugkeren naar Urke en de plaatselijke kruidenier of een pub bezoeken. We garanderen een geweldige ervaring temidden van een majestueus landschap.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2 uur 15 minuten
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 12.00 - 14.15 u
 • Periode: 2.09 - 1.11
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, proevertjes van lokale gerechten
 • Kleding/schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Prijs: € 130 per persoon
 • Opmerking: Er wordt gebruik gemaakt van een kleinere boot om aan wal te gaan. Dit kan moeilijker zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit.
— Lees meer —

109

De wandeling begint op een oude boerenweg en gaat verder over een tractorpad. Het is een steile klim naar de top, en de laatste 500 meter beklim je een oude stenen trap. Op de top wordt u beloond met een geweldig panoramisch uitzicht op steile bergtoppen die rechtstreeks uit de fjorden stijgen. Deze reiken tot hoogtes van 1500 m boven zeeniveau. Zelfs in de zomer ligt er sneeuw op de bergen en talloze kleine hangende gletsjers. Bovenaan kun je ook een verlaten berengrot bezoeken. Als u een pad volgt dat nog verder de heuvel oploopt ziet u het dorp Sæbø aan de andere kant van de fjord. Voordat je afdaalt, neem je een koffiepauze in de Leknes-vallei, met uitzicht op het dorp Urke, de fjord en de prachtige bergen. Je neemt dezelfde boerenweg terug naar beneden en bezoekt de plaatselijke kruidenier voordat je je excursie beëindigt in het Kaihuset Café.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2u45
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 11:45 - 14:30u
 • Periode: 2.09 - 1.11
 • Moeilijkheidsgraad: 4
 • Inbegrepen: Koffie, snacks en lokaal bier
 • Kleding/schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen
 • Deelnemers moeten in een goede algemene fysieke conditie zijn
 • Leeftijdsgrens: 12 jaar samen met de ouder
 • Prijs: € 109 persoon
— Lees meer —

119

Ga mee op deze heerlijke wandeling naar een oude shieling waar onze gastvrije gastheren ons vertellen over het leven op de boerderij van vroeger. In het verleden waren boerderijen in het dorp erg klein, dus het was belangrijk om afgelegen gebieden te gebruiken voor weidegang in de zomer. Elk jaar werden de koeien verplaatst naar de schuur waar ze graasden en 's ochtends en' s avonds werden gemolken. De weidegrond lag zo ver van het dorp dat het nodig was om huizen te bouwen voor de melkmeisjes. De oude boerderijen in Haukås zijn in de jaren negentig gerestaureerd en herinneren aan vervlogen tijden. De gastheren zullen een deel van de apparatuur demonstreren die ze op de boerderij hebben gebruikt. Je hebt ook de tijd om de site op eigen gelegenheid te verkennen en vervolgens de lokale lekkernijen te proeven.

 • Van boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Aan boord: Hjørundfjorden (Urke)
 • Duur: 2u45
 • Gechatte aankomst-/vertrektijden: 11:45 - 14:30 u
 • Periode: 2.09 - 1.11
 • Moeilijkheidsgraad: 3
 • Inbegrepen: Proeven van lokale delicatessen
 • Kleding:schoeisel: draag wandelschoenen en warme winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril; de gids zorgt voor de nodige veiligheidsuitrusting
 • Deelnemers dienen in een goede algemene fysieke conditie te zijn
 • Prijs: € 119 per persoon
— Lees meer —

111

Het museumgebouw is recent gebouwd en heeft een mooie houten architectuur. Er zijn zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Je krijgt een introductie over het gebouw en een gegidste rondleiding door het museum. Er wordt vertelt over de verschillende nationale kostuums en vervolgens ga je naar de tentoonstelling van de lokale geschiedenis van Romsdal. Het is interessant om te zien hoe hier geleefd werd doorheen de geschiedenis. Na de rondleiding krijg je koffie of thee en een lokaal gebak. Indien het weer het toelaat kan er ook nog een wandeling gedaan worden in het buitengedeelte, waar je de lokale architectuur kan bewonderen van de jaren 1600 tot 1900.

 • Van boord: Molde
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 2 uur
 • Periode: 2.11 - 31.05
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Koffie en thee en lokaal gebak
 • Prijs: € 111 per persoon
— Lees meer —

109

Trondheim is een oude stad, gesticht door Vikingkoning Olav Tryggvason in 997. Eerst bezoeken we het Ringve Museum of Musical History, waar je enthousiaste gids de geschiedenis van de Noorse muziek tot leven zal brengen. Dit prachtige herenhuis was het ouderlijk huis van de Noorse zeeheld Petter Wessel Tordenskiold en is omgeven door een prachtige botanische tuin. Het museum is gunstig gelegen net buiten Trondheim en vormt dus een idyllische plek om te genieten van het prachtige uitzicht op zowel de stad als de fjord.

Vervolgens brengt de bus je naar de kathedraal van Nidaros, het nationale heiligdom van Noorwegen. De kathedraal is gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. Hier kunt u de ongelooflijke architectonische details en prachtige kunstwerken bewonderen. Na een rondleiding door de kathedraal heb je wat vrije tijd om te verkennen *.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 3 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 8:50 - 11:50u
 • Periode: 3.04 - 2.09
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Prijs: € 109 per persoon
 • Opmerking: In het Ringve Museum zijn er heel wat trappen, dus het is aangeraden om comfortabele schoenen te dragen. Op zondagen en feestdagen wordt de kathedraal niet binnenin bezocht omwille van de misdienst. Fotografie is niet toegestaan in de Kathedraal van Nidaros of het Ringve Museum.
— Lees meer —

109

Trondheim is naar Noorse begrippen een grote stad, maar is erin geslaagd veel van de intimiteit en charme van een kleine stad te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal, kleurrijke kades en een prachtige, rood geverfde houten brug die dateert uit 1861 enerzijds; en zijn moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven aan de andere kant. Een lokale gids vertelt je alles over Trondheim tijdens een bustour door de straten en stadsdelen, inclusief een korte stop bij Utsikten (het Uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Je avontuur gaat verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen de Nidaros-kathedraal beschouwen als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros om mee naar huis te nemen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 9.00-11.00u
 • Periode: 3.09 - 2.04
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Prijs: € 109 per persoon
 • Opmerking: Op zondagen en feestdagen wordt de kathedraal niet binnenin bezocht omwille van de misdienst. Niet beschikbaar op 24/12. Fotografie is niet toegestaan in de kathedraal van Nidaros. Deze excursie is beschikbaar op zowel afvaarten in noordelijke als in zuidelijke richting.
— Lees meer —

109

De eerste hoofdstad van Noorwegen, Trondheim , werd in 997 gesticht door Vikingkoning Olav Tryggvason, die het christendom naar Noorwegen bracht en Trondheim zijn oorspronkelijke naam gaf: Nidaros. Onze begeleide wandeling door Trondheim begint bij de haven, die grotendeels werd gebouwd en ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. We gaan dan verder naar Stiftsgården, de koninklijke residentie in Trondheim, en verder naar het marktplein om het standbeeld van Olav Tryggvason te zien. Daarna lopen we naar de Nidaros-kathedraal, het nationale heiligdom van Noorwegen en een gotisch meesterwerk.

We verkennen 's werelds meest noordelijke middeleeuwse kathedraal voordat we de oude stadsbrug over de rivier de Nid oversteken. De sierlijke poort op de rood geschilderde brug staat bij de lokale bevolking bekend als 'het portaal van geluk'. Dan lopen we door het gebied van Bakklandet, die zijn charmante 19 e eeuwse houten architectuur heeft behouden. Oorspronkelijk een industrieel deel van de stad, zijn de oude fabrieken van Bakklandet gerenoveerd tot aantrekkelijke woningen en geïntegreerd met boetieks, cafés en gastronomische restaurants. Hier vind je ook de enige fietslift ter wereld, die naar de top van de steile heuvel Brubakken gaat. Ga met ons mee en maak deel uit van een plezierige tour door een van de mooiste steden van Noorwegen.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 8:45 - 11:45 u
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 1.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Prijs: € 109 per persoon
 • Kleding/ schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: Tijdens deze excursie wordt er geen bezoek gebracht aan de binnenkant van de kathedraal. U moet een afstand van ongeveer 5km te voet kunnen afleggen. Niet beschikbaar op 24/12.
— Lees meer —

139

Het is gemakkelijk voor te stellen dat u door het verleden peddelt terwijl we langs de rivier de Nid glijden langs kleurrijke oude pakhuizen, de middeleeuwse kathedraal van Nidaros en het formidabele Kristiansten-fort. We verkennen ook de kleinere kanalen van de rivier bij de haven en zien bezienswaardigheden die je alleen per kajak kunt ontdekken.

De rivier de Nid is ook een goede plek om op forel te vissen - en zelfs zalm. Elk jaar wordt zalm met een gewicht van meer dan 20 kg gevangen in de benedenloop van de rivier. Deze expeditie gaat niet over avontuur boordevol actie, maar over sightseeing, ontspanning en contemplatie.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur 30 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 9.00 - 11.30 uur
 • Periode: 1.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 4
 • Inbegrepen: chocolade en drankje
 • Vervoer: taxi, kajak
 • Kleding / schoeisel: Draag stevige schoenen en kleding die geschikt is voor het weer. Van 1 november - 2 april zijn droogpakken inbegrepen. Ze kunnen de rest van het jaar tegen betaling worden gehuurd.
 • Minimumleeftijd: 6 jaar, en er moet een ouder zijn
 • Prijs: € 139 per persoon
 • Opmerking: Niet beschikbaar op 24/12.
— Lees meer —

109

Trondheim heeft veel moeite gedaan om de meest fietsvriendelijke gemeenschap van Noorwegen te worden. De stad heeft veel roodgeverfde fietspaden door het centrum aangelegd om de zichtbaarheid en de groeiende aanwezigheid van fietsers op de straten te vergroten. Deze begeleide fietstocht neemt je mee vanaf het schip, langs de fjord en over de nieuwe fietsbrug van de stad, met een prachtig uitzicht op het middeleeuwse vestingeiland van Trondheim, Munkholmen. Daarna fietsen we door het Ila-district en langs de rivier de Nid, die uitzicht biedt op de majestueuze kathedraal van Nidaros en de kleurrijke oude pakhuizen van de stad.

We fietsen ook de historische wijk Bakklandet in, waar we 's werelds eerste en enige fietslift uitproberen, genaamd 'Trampe', die ons de steile heuvel van Brubakken op trekt. Daarna stoppen we voor koffie en gebak in een van de vele gezellige cafés in de buurt. We gaan terug naar het schip en passeren de historische en recent gemoderniseerde wijk Solsiden (Sunnyside), de plek van een voormalige scheepswerf en nu een openbare ruimte die populair is bij de lokale bevolking.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2 uur 45 minuten
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: ca. 10:15 - 13:00 uur
 • Periode: 3.04 - 2.09
 • Moeilijkheidsgraad: 3
 • Inbegrepen: Koffie en thee, gebak
 • Kleding / schoeisel: Draag stevige schoenen en warme kleding om te fietsen
 • Prijs: € 109 per persoon
 • Opmerking: Minimum leeftijd: 12 jaar (kinderzitje of fietskar kunnen voorzien worden), gasten kunnen deelnemen aan deze excursie of KAYAKEN OP DE RIVIER NID , maar niet beide
— Lees meer —

135

Een korte busrit brengt je naar de tramhalte in het stadscentrum. Van daaruit reis je in een vintage koets op de meest noordelijke tram ter wereld, langs kleurrijke huizen en de overblijfselen van de stadsmuur van Trondheim. De Gråkallbanen-lijn rijdt sinds 1924 op 8.7 km smalspoorbanen van het stadscentrum naar de buitenwijken van Trondheim.

U zult genieten van een spectaculair uitzicht op Trondheim in een koets uit de jaren 50, voordat u aankomt bij het Lianmeer (Lianvatnet), de eindbestemming van de tramlijn. Vanaf hier brengt de bus je naar het skischansgebied van Granåsen, gebouwd voor het Wereldkampioenschap in 1997. Je hebt tijd om je te vergapen aan de grote sprongen die zowel in de zomer als in de winter worden gedaan voor trainingen en wedstrijden.

Daarna brengt de bus je terug naar het schip via een korte rit door het centrum van Trondheim en een fotostop bij de Nidaros-kathedraal - het nationale heiligdom van Noorwegen. Het heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en is het bedevaartsoord van het noorden vanwege de ligging op het graf van Sint Olav. Het verbazingwekkende westfront en het glas-in-loodraam zijn adembenemend.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:45 uur - 11:15 uur
 • Duur: 2 uur 30 min
 • Periode: 15.09 - 15.05
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en antieke tram
 • Talen: Noors, Engels, Duits (Frans en andere talen op aanvraag)
 • Prijs: € 135 per persoon
 • Opmerking: De rit wordt soms in omgekeerde richting gedaan. Niet beschikbaar op 24/12.
— Lees meer —

309

Svartisen is de op één na grootste gletsjer van Noorwegen en de laagste gletsjer van het vasteland van Europa. Dit maakt het gemakkelijk toegankelijk voor wandelingen. In Ørnes stappen we in een bus die ons meeneemt op een rondleiding door de prachtige natuur naar het kleine dorpje Holandsvik. Hier stappen we in een boot voor een rit van 10 minuten over de fjord.

Bij aankomst in Svartisen kunt u een elandenboerderij bezoeken en dicht bij Europa's grootste op het land levende dier komen. Een volwassen mannetje kan meer dan 2 meter lang worden en tussen de 400-500 kg wegen. De gidsen nemen je mee op een tour waarbij je de kans krijgt om dichtbij te komen en misschien zelfs de eland te voeren.

In het Svartisen Tourist Center kunt u de schoonheid van deze raadselachtige ijswereld bewonderen terwijl u geniet van een warm drankje en het gevarieerde buffet met heerlijke taarten in het centrum. Daarna vervolgt u uw reis langs de prachtige kust van Helgeland terug naar Bodø. Onderweg passeer je Saltstraumen, 's werelds sterkste getijdenstroom.

 • Van boord: Ørnes
 • Aan boord: Bodo
 • Duur: 5 uur
 • Periode: 4.06 - 3.09
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Vervoer per bus en boot, koffie en thee en cakebuffet
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Prijs: € 309 per persoon
 • Opmerking: Deze excursie gaat niet op de gletsjer zelf en is niet geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit.
— Lees meer —

119

Vergezel ons tijdens een wandeling langs de kust in de buurt van Bodø. Wij willen u een beter begrip geven van het woord “Friluftsliv” – een Noorse uitdrukking die het buitenleven betekent. Tijdens de wandeling zullen we de geologie van het Bodø-gebied beschrijven, u vertellen over de lokale geschiedenis en onze afhankelijkheid van de zee uitleggen. We zullen u ook een van de vele Vikinggraven laten zien die in dit gebied zijn ontdekt.

Ervaren gidsen nemen u mee over paden langs de kust en over de zandstranden en wijzen u op bijzondere uitzichten of wilde dieren langs de weg.

 • Van boord: Bodo
 • Aan boord: Bodo
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.30 - 14.45 uur
 • Duur: 2 uur 15 minuten
 • Periode: 1.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 4
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Kleding / schoeisel: wandelschoenen, warme en winddichte kleding
 • Prijs: € 119 per persoon
 • Opmerking: Wandelstokken en spikes zijn beschikbaar wanneer dat nodig is. De lengte van de wandeling is ongeveer 3 km. U voorziet best stevige schoenen, want de wandeling gaat over een oneven terrein. Niet beschikbaar op 1 januari, 24-26 december en 31 december
— Lees meer —

119

Onze excursie begint met een sightseeingtour door de stad Bodø, die net ten noorden van de poolcirkel ligt. Daarna rijden we ongeveer 10 km door een fantastisch kustlandschap naar Saltstraumen - de sterkste getijdenstroom ter wereld, met watersnelheden tot 22 knopen. Saltstraumen fascineert al generaties lang mensen. Auteur Jules Verne schreef er zelfs over in zijn beroemde roman 20.000 mijlen onder de zee . Tot 13 miljard kubieke meter zeewater baant zich een weg door een 3 km lange doorgang die slechts 150 m breed en 30 m diep is. Draaikolken (bekend als 'maalstromen') tot 10 meter in diameter en 5 meter diep worden gevormd wanneer de stroming het sterkst is.

Nadat je Saltstraumen hebt gezien, ontvang je hier een gratis doos met zoutvlokken die uit het water zijn gemaakt. Net als sneeuwvlokken zijn zoutkristallen uniek. Watertemperatuur, seizoen en vochtigheid bij Saltstraumen drukken een unieke voetafdruk op elke zoutvlok. Neem je zout mee naar huis en voeg een authentieke arctische smaak toe aan je kookkunsten.

 • Van boord: Bodo
 • Aan boord: Bodo
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12:40 - 14:50 uur
 • Duur: 2 uur 10 minuten
 • Periode: 1.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen Vervoer per bus
 • Prijs: € 119 per persoon
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: De sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden. Niet beschikbaar op 24/12, 31/12 en 1/01.
— Lees meer —

179

Jules Verne schreef over Saltstraumen in zijn beroemde roman 20,000 Leagues Under the Sea , Edgar Allen Poe schreef een heel verhaal over de draaikolken in A Descent into the Maelstrom , en Herman Melville beschreef Saltstraumen via zijn personage Captain Ahab in Moby Dick . Geen wonder: Saltstraumen is 's werelds krachtigste getijdenstroom. Vier keer per dag wordt ongeveer 13 miljard kubieke meter water in en uit geperst door een doorgang van slechts 150 meter breed en 30 meter diep. De omstandigheden veroorzaken zo'n intens karnen en neerwaartse trekkracht dat het gevaarlijk kan zijn om buiten bepaalde tijdschema's door Saltstraumen te varen.

Tijdens deze tour zitten we veilig en comfortabel in stevige RIB's (stijve opblaasbare boten) met krachtige buitenboordmotoren die worden bediend door zeer ervaren en deskundige piloten. Er is ook een goede kans om tijdens de reis zeearenden te observeren. Je kunt ook delen van de Caledonische vouwgordel zien, een van 's werelds oudste bergketens, die meer dan 250 miljoen jaar oud is. Dit is een dag vol spannende natuuravonturen.

 • Van boord: Bodø
 • Aan boord: Bodø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.30 - 14.30 uur
 • Duur: 2 uur
 • Periode? 1.04 - 3.11
 • Moeilijkheidsgraad: 3
 • Inbegrepen: Vervoer per RIB boot (stijve opblaasbare boot)
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; speciale kleding wordt verstrekt
 • Prijs: € 179 per persoon
 • Opmerking: Niet geschikt voor personen met rugklachten. De sterkte van de stroming van Saltstraumen is afhankelijk van de getijden. Minimum leeftijd: 6 jaar (onder begeleiding van een volwassene).
— Lees meer —

185

Het huis van de oorspronkelijke Viking-leider in Borg werd gebouwd rond 500 na Christus en werd bewoond tot ongeveer 900 na Christus. Ruik de teer die het hout afdicht, voel de geschiedenis binnen de muren en proef het heerlijke eten. Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen je uit om met hen mee te doen aan een authentieke Vikingmaaltijd, geserveerd in de feestzaal. Ervaar de magie en opwinding terwijl de Viking-gastheren offers brengen aan Noorse goden, biddend voor een goede gezondheid, voorspoed, een rechtvaardige dood en de terugkeer van de zon om Ragnarok, het einde van de wereld, af te wenden. Vikingnederzettingen en begraafplaatsen lagen bijna altijd in de buurt van water of waren verbonden door een brug. Bruggen waren vooral belangrijke offerplaatsen omdat ze werden gezien als een drempel tussen de levenden en de doden. Na onze Vikingmaaltijd en offerceremonie reizen we per touringcar naar Svolvær en komen we weer bij het schip.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:50 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 4.11 - 3.04
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus, diner
 • Prijs: € 185 per persoon
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: Wordt niet georganiseerd op 24/12, 25/12, 26/12, 31/12 en 1/1. Het verblijf om Lofotr is ongeveer een uur.
— Lees meer —

185

Bij aankomst worden we verwelkomd om het huis van het stamhoofd, dat op ware grootte is nagebouwd en met exposities van vondsten uit de Vikingtijd, te zien en te ervaren. Het stamhoofd en de vrouw des huizes nodigen ons ook uit voor een authentieke en heerlijke Vikingmaaltijd in de feestzaal. Er is ook amusement met traditionele kostuums, zang en dans. Na de maaltijd reizen we per bus naar Svolvær, waar we onderweg meer leren over de geschiedenis van Lofoten voordat we weer aan boord gaan.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:45 uur
 • Duur: 3 uur
 • Periode: 4.04 - 3.11
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus, diner
 • Prijs: € 185 per persoon
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: Combineerbaar met excursie 4A / 4B/ 4C / 4D.
— Lees meer —

149

Onze eerste fotostop is de Torvdalshalsen. We gaan verder naar Kabelvåg, het oudste vissersdorp in de Lofoten. Het is hier dat het commerciële deel van de Lofoten visserij begon, meer dan 1.000 jaar geleden. In Kabelvåg bezoeken we galerij Espolin, deze heeft de grootste collectie werken van de kunstenaar Kaare Espolin Johnson’s. Hij staat bekend om zijn afbeeldingen van de zee, de Lofoten en het harde leven van de vissers. In de buurt van de galerij ligt het Lofoten Museum, waar je de geschiedenis van de lokale vissers kan ervaren. Onze laatste stop is de Vågan Kerk in Kabelvåg, ook bekend als de Lofoten kathedraal. De kerk werd gebouwd in 1898 in neogotische stijl en is met zijn 1.100-1.200 zetels één van Noorwegens grootste kerken.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvaer
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:10 - 21:50 uur
 • Duur: 2 uur 30 minuten
 • Periode: 4.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Prijs: € 149 per persoon

— Lees meer —

169

Aalan Farms wordt beheerd door de familie Åland, die Hurtigruten-schepen het hele jaar door thee en smakelijke biologische kazen levert. Het is onze enige lokale Hurtigruten-voedselleverancier die tijdens onze cruises zijn deuren opent voor bezoekende scheepsgasten. Hier zie, ruik, raak en leer je over het echte leven op een boerderij in het uiterste noorden van Noorwegen. De Ålands vertellen over voedselproductie, veeteelt, dagelijkse werkroutines en laten ons zien hoe ze hun vrije tijd besteden. We proeven ook hun vele soorten kaas, kruiden en andere producten die vanaf nul gemaakt worden. Koop zeker iets voor een hartige snack later. Je ontmoet ook de geiten, honden, katten, varkens, eenden, kippen van de boerderij en, als je geluk hebt, de koe Victoria. Deze tour is een nuchtere ervaring die je zou kunnen inspireren om in te pakken en naar het land te verhuizen.

 • Van boord: Stamsund
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 19:00 - 21:30 uur
 • Duur: 2 uur 30 min
 • Periode: 1.04 - 30.09
 • Moeilijkheidsgraad: 2
 • Inbegrepen: Proeven van lokale kazen en kruiden, geen maaltijden inbegrepen
 • Prijs: € 169 per persoon
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele kleding en schoenen
— Lees meer —

50

Lofotpils is Lofoten 's eerste en enige ambachtelijke brouwerij en staat bekend om het maken van bier met verschillende verse smaken afkomstig van de opmerkelijke prachtige natuur van Lofoten. Deze excursie begint met de oprichter van Lofotpils en Hurtigruten-leverancier Thorvardur die ons bij de pier ontmoet en ons naar de nabijgelegen brouwerij leidt. Een rondleiding leidt ons rond de brouwerij, waar we alles te weten komen over het bier. De geschiedenis van Lofotpils en hoe speciale ingrediënten van land en zee - in combinatie met Lofoten's ongerepte zoetwater - een bierbrouwsel mogelijk maakte met 'een smaak van puur natuur'. De tour eindigt met een bierproeverij, rechtstreeks uit de gistingstank geschonken.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 21.10 - 21.50 uur
 • Duur: 40 minuten
 • Periode: 1.04 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Bierproeverij
 • Prijs: € 50 per persoon
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Deze tour is alleen beschikbaar in het Engels en Noors.
 • Opmerking: Wordt niet georganiseerd van 23/12 t.e.m. 31/12.
— Lees meer —

175

Tromsø wordt omgeven door torenhoge bergen en wordt ook wel het 'Parijs van het noorden' genoemd. Deze opmerkelijk kosmopolitische stad in het noordpoolgebied heeft een fascinerende geschiedenis. Het was het startpunt voor talrijke poolexpedities, het diende kort als de regeringszetel van Noorwegen in 1940 en was een bestemming voor houttransport vanaf Russische rivieren. Tegenwoordig is Tromsø een kleine maar levendige metropool met een rijk cultureel leven. Het is ook het centrum van onderzoek en onderwijs in het noorden.

Onze tour begint met een ritje met de beroemde kabelbaan van de stad naar de bergrichel van Storsteinen (420 m boven zeeniveau). Bewonder vanaf hier het spectaculaire panoramische uitzicht op Tromsø en de omliggende eilanden, bergen en fjorden. Maak een korte wandeling rond het bergplateau of geniet van een hapje of een drankje in restaurant Fjellstua. We bezoeken ook het bezoekerscentrum van Polaria, dat een poolaquarium, een zeehondenzwembad, educatieve displays en een panoramisch theater heeft. De tour omvat ook een stop bij de beroemde Arctische kathedraal, een architectonisch meesterwerk en een herkenningspunt van de stad.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Duur: 3:30 uur
 • Periode: het hele jaar
 • Moeilijksheidsgraad: 1
 • Vervoer: bus
 • Prijs: Vanaf €175 p.p
 • Opmerking: De excursie is niet mogelijk op 01/01, 17/05, van 24 tot 26/12 en op 31/12. Het is verboden te filmen in de Polaria-bioscoop.
— Lees meer —

309

Voordat je aan boord van de slee springt en je door een team honden over het bevroren terrein wordt getrokken, trek je de juiste kleding en schoeisel aan. Leun dan achterover en geniet van een spectaculair uitzicht op de omliggende poolzee en de omliggende bergen. Tijdens de heldere hemel van de donkere poolnacht komt het enige licht dat je ziet van de sterren, de maan en - bij gelegenheid - het noorderlicht.

In de winter verlichten we de sleetocht met koplampen. In het voorjaar is de zon weer terug, zijn de dagen langer en is het klimaat milder. Na de rit wordt u uitgenodigd in een Sámi lavvo (vergelijkbaar met een tipi) om te ontspannen, uzelf op te warmen bij de open haard en een warm drankje te drinken. Hier leer je meer over een typische Sámi-werkdag en hondensleeën in het Tromsø Wilderness Centre.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Geldigheid: 01.12 - 04.05. De excursie is niet mogelijk op 24 december.
 • Duur: 3u30
 • Niveau: 3
 • Aantal personen per slee: 2 personen per slee
 • Maaltijden: Koffie/thee en gebak
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding. Er zal voor speciale kleding worden gezorgd.
 • Opmerking: Er is geen gids in de bus. De periode varieert afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. Sledetocht, ca. 6 km.
 • Leeftijdsgrens: 4 jaar oud onder begeleiding van een ouder.
— Lees meer —

119

Tromsø Wilderness Centre op het eiland Kvaløya ligt in een schilderachtige omgeving met uitzicht op de oceaan en de bergen. Hier ontmoet je meer dan 250 husky's en puppy's. De oprichter van het centrum, Tove Sørensen, heeft meer dan 30 jaar ervaring met hondensleeën. Haar deelname aan de Idiatrod, 's werelds langste hondenslederace, werd geëerd met de "Most Inspirational Musher" Award en ze is de eerste vrouw ooit die meer dan 20 keer start in de op één na langste race ter wereld, Finnmarksløpet. Tijdens deze tour kunt u meer te weten komen over de wereld van hondensleeën, het fokken en verzorgen van husky's en kan u zelfs een film bekijken over haar reis door Finnmarksløpet.

Daarna kan u samen met de gids van het Wilderness Centre het planten- en vogelleven in het centrum verkennen, voordat u terugkomt in de traditionele Sámi lavvo (tent) voor een warm drankje en een plak cake.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.30 - 18.00 uur
 • Geldigheid: 18.05 - 04.11.
 • Duur: 3u30
 • Niveau: 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden: Koffie/thee en gebak
 • Uitrusting: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Er is geen gids in de bus
— Lees meer —

109

Je begint de tour door je gids op de pier te ontmoeten en vervolgens langs de kust naar het Poolmuseum te lopen. Onderweg passeer je een standbeeld van de grote poolreiziger Roald Amundsen, een jachtmonument, en het Tromsø marktplein, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Arctische kathedraal. Het Poolmuseum is gevestigd in een oud douanehuis uit de jaren 1830 en biedt exposities uit de trotse en uitgebreide poolgeschiedenis van Noorwegen, waaronder talloze jachtexpedities voor ijsberen, zeehonden, walvissen en walrussen. Je ziet ook een film over het poolgebied gemaakt door pooljagers.

Je tour gaat verder langs de hoofdstraat om Ølhallen te bezoeken, de oudste pub van Tromsø, ooit een populaire ontmoetingsplaats voor vissers, jagers en poolreizigers. Hier kunt u bier proeven van 's werelds meest noordelijke brouwerij, Mack, en de lokale bevolking verhalen horen vertellen over vroeger.

 • Aan boord: Tromsø
 • Beschikbare periode: 05.11 - 04.04
 • Duur: 2u30
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 14.45 uur - 17.30 uur
 • Maaltijd: Eén biertje/mineraalwater
 • Kleding/Schoenen: Wandelschoenen, warme kleding en winddichte kleding
 • Deze tour is niet beschikbaar op de volgende datums:
  * 01.01
  * 09.04-13.04
  * 18.04-22.04
  * 24.-26 & 31.12

— Lees meer —

219

Het Tromsø-gebied vanaf zeeniveau ervaren, biedt een heel ander perspectief. Kajakken is niet alleen leuk en opwindend - als het soms uitdagend en intens is, kun je ook dicht bij de lokale zeedieren komen. Met een ervaren gids peddelt u op de fjord met de hoge bergen van Tromsø als prachtige achtergrond. Dit is het land van de middernachtzon en het wordt in de zomer nooit donker. Er is geen peddelervaring vereist om deel te nemen aan deze excursie, je gids geeft de eerste instructies voordat je het water op gaat en helpt je tijdens de hele tour. We gebruiken stabiele, dubbelwandige zeekajaks om de hoogste mate van veiligheid te garanderen.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 14:30 - 18:00 uur.
 • Geldigheid: 01.06 - 31.08
 • Duur: 3:30 uur
 • Niveau: 4
 • Vervoer: Minibus, kajak
 • Maaltijden: Koffie/thee en koekjes
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding. Kajakjas en -schoenen worden ter beschikking gesteld.
 • Opmerking: Er is geen kajakervaring vereist en peddelvaardigheden zijn niet nodig om deel te nemen aan deze excursie. Instructies worden gegeven door de gids. Niet geschikt voor personen met beperkte mobiliteit. Deelnemers dienen in een goede algemene fysieke conditie te zijn. Minimumleeftijd: 12 jaar oud, vergezeld van een ouder.
— Lees meer —

169

Tijdens deze excursie nemen we u mee langlaufen op vlak terrein, waarvan de meeste op geprepareerde paden. Geniet van het prachtige landschap terwijl u zachtjes langlauft langs de top van het eiland Tromsøya, op slechts een klein eindje rijden van het stadscentrum van Tromsø.

Ten eerste leren onze ervaren skileraren u enkele fundamentele skitechnieken: hoe u uw ski's aan- en uitdoet, weer opstaat na een val en hoe u over een volledig vlakke ondergrond glijdt. Naarmate je meer gewend raakt aan de ski's en meer zelfvertrouwen krijgt, leren de instructeurs je andere technieken, zodat je aan het einde van de tour jezelf misschien wilt uitdagen op kleine heuvels. Na onze langlauftrektocht nemen we een pauze en krijgt u een warme drank en een traditionele Noorse snack genaamd 'lefse'.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 - 17:45 uur.
 • Geldigheid: 01.12 - 01.05
 • Duur: 3 uur
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Bus
 • Maaltijden: Warme dranken en lefse, een Noorse snack.
 • Uitrusting: Warme kleding, waterdichte jas en broek, hoed en wanten zijn essentieel omdat u het tijdens de pauzes snel koud krijgt. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
 • Opmerking: Toiletten zullen beschikbaar zijn. Het grootste deel van de tour zal op vlak terrein plaatsvinden, maar enige flexibiliteit en een goede algemene fysieke conditie is vereist.
 • Leeftijdsgrens: 8 jaar oud onder begeleiding van een ouder.
— Lees meer —

169

De tour begint met een korte busrit door een prachtig winterlandschap van berken- en sparrenbossen naar de top van het eiland Tromsøya. Uitgerust met moderne sneeuwschoenen loop je gemakkelijk over de sneeuw, adem je de frisse lucht in en ervaar je het bevroren winterlandschap van Noorwegen als een local. Volg je gids door het bos en naar een open plek, waar je kunt helpen het kampvuur aan te steken en jezelf vervolgens kunt verwarmen aan de vuurzee.

De gids deelt zijn kennis over de omringende natuur en biedt interessante inzichten over traditionele folklore, de omgeving en het dagelijks leven in Tromsø. Net toen je dacht dat het niet beter kon, spring je aan boord van een rodelbaan en rijd je een besneeuwde heuvel af. Nadat je genoeg plezier hebt gehad, keren we terug naar de open plek, vullen het kampvuur aan, warmen ons op en genieten van warme dranken en een zoete snack. Het wordt echt niet veel beter dan dit!

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Aankomst- en vertrektijden: 14:45 - 17:45 uur.
 • Geldigheid: 01.12 - 01.05
 • Duur: 3 uur
 • Niveau: 3
 • Vervoer: Bus
 • Maaltijd incl.: Warme dranken en lefse, een Noorse snack.
 • Uitrusting: Warme kleding, een waterdichte jas en broek, een hoed en wanten zijn essentieel omdat u het tijdens de pauzes snel koud krijgt. Winterkleding is niet inbegrepen in deze tour.
 • Opmerking: Toiletten zullen beschikbaar zijn.
— Lees meer —

195

In de zomer kun je kuddes grazende rendieren tegenkomen in deze ver in het noorden gelegen buitenpost op de top van het Europese continent. In de winter ontdek je eindeloze witte vlaktes en met sneeuw bedekte bergen, dramatisch weer en het speciale licht van de Noordpool. In de winter en het vroege voorjaar moet de bus een sneeuwploeg volgen om de kaap te bereiken! Het Noordkaapplateau zweeft 300 m, bijna verticaal, boven de Noordelijke IJszee. Het iconische 'globe'-beeld is het symbool van de Noordkaap geworden en is een populaire plek om dat definitieve beeld te krijgen. In de Noordkaaphal, die gedeeltelijk in de klif is gebouwd, kun je een indrukwekkende panoramafilm van 180 ° bekijken over de lokale Finnmark-regio en de Noordkaap zelf. Binnenin vind je ook een souvenirwinkel, een kleine kapel en zelfs een Thais museum, dat in 1989 werd geopend om een bezoek van koning Siam in 1907 te herdenken.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 11.30 uur - 14.30 uur.
  Geldigheid: 01.01 - 31.12
 • Duur: 3 uur
 • Niveau: 1
 • Vervoer: Bus
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
— Lees meer —

219

De vogels leven hier op een cluster van kleine rotsachtige eilanden in het natuurreservaat Stappan, dicht bij het vissersdorp Gjesvær. Warme en koude zeestromingen komen hier met elkaar in botsing, waardoor de zee rijk is aan voedingsstoffen. De hier gevonden vogelkliffen zijn ook enkele van de meest toegankelijke in Noorwegen. Een korte boottocht vanuit Gjesvær brengt je midden in het hart van dit paradijs voor vogelaars. Vanaf de boot kunnen we de grootste kudde papegaaiduikers en een groot aantal drieteenmeeuwen in de regio Finnmark observeren.

Tijdens het broedseizoen wemelt het gebied van het leven terwijl machtige zeearenden boven zweven op zoek naar prooien, terwijl zeekoeten, alken, aalscholvers, pooljagers, noordse stormvogels, Brünnichs zeekoeten en de grote noordelijke jan-van-gent de lucht vullen met een kakofonie van kreten en schrillen. In de herfst kun je ook een glimp opvangen van Europa's kleinste zeevogel, de Britse stormvogel.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Aankomst- en vertrektijden bij benadering: 11.30 uur - 14.30 uur.
  Geldigheid: 06.04 - 05.09
 • Duur: 3 uur
 • Niveau: 2
 • Vervoer: Bus/boot
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
 • Neem een camera en een verrekijker mee: deze excursie biedt fantastische fotomomenten
 • De tour is niet geschikt voor gasten met beperkte mobiliteit
 • Aan wal gaan in het natuurgebied is niet toegestaan
 • De vogelsoorten die op deze excursies worden gezien, variëren het hele jaar door
 • Leeftijdsgrens: 5 jaar samen met de ouder
— Lees meer —

129

De Sami zijn inheemse volkeren die aan de noordrand van Europa leven. Ze staan bekend om het hoeden van rendieren, hun kenmerkende handwerk ('duodji') en hun affiniteit met de natuur. Het thuisland van de Sámi (erkend en beschermd onder de Conventie voor inheemse en in stamverband levende volken) heet 'Sàpmi' en strekt zich uit van midden Noorwegen tot het noordwesten van Rusland, en omvat Noord-Zweden en Noord-Finland. Tijdens deze excursie leren we over de uitdagingen waarmee de rendierherders van vandaag worden geconfronteerd, en hoe hun traditionele methoden relevant blijven in de moderne wereld.

Sámi-rendierherders symboliseren de Sámi-cultuur en zijn afhankelijk van uitgestrekte wildernis. De Sami-herders leven nog steeds een nomadische levensstijl, na de rendiermigraties van de vlaktes naar de kust in april en weer landinwaarts in september. Tijdens deze excursie ontmoet je een hoedende familie en hun rendieren in de zomerweide op het schiereiland Nordkyn. Ze nodigen je uit voor een suggestieve ontmoeting rond het vuur in een traditionele 'lavvo' (een tijdelijke woning vergelijkbaar met een tipi) terwijl de rendieren buiten grazen. Deze familie van rendierherders, ambachtslieden en bewakers van Sámi-tradities deelt inzichten in de uitdagingen waarmee herders en de Sámi-bevolking kampen. Door middel van verhalen, gezang ('joik'), handwerk en rendierbouillon, krijg je een echte smaak van de Sami-cultuur.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:00 - 19:30 uur
 • Beschikbaar van: 6 mei - 5 september
 • Duur: 2 uur, 30 min
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie en rendierbouillon
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
— Lees meer —

375

Onderweg vertellen gidsen je over de Sámi-bevolking, de geografie en klimatologische omstandigheden in de regio, maar ook over hoe het leven is aan de kust van Finnmark en hoe de lokale bevolking de natuur gebruikt tijdens de zomer- en winterseizoenen. Enkele van de beste sneeuwscooterinstructeurs van Noorwegen geven training voordat je op je eigen voertuig stapt voor deze unieke tocht door betoverende, besneeuwde landschappen. Ervaar besneeuwde valleien, verkwikkende winterlucht en misschien zelfs het mystieke noorderlicht in de donkere poolnachthemel met sterren. In de lente keert de zon terug om alomtegenwoordig daglicht en mildere temperaturen te produceren. Terug in Mehamn, 's werelds meest noordelijke stad op het vasteland.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:15 - 19:30 uur
 • Beschikbaar van: 15 december - 15 april
 • Duur: 2 uur, 15 min
 • Niveau 3
 • Vervoer: bus / sneeuwscooter
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Er wordt voor speciale kleding gezorgd
 • Er moet een geldig rijbewijs worden getoond
 • Afhankelijk van weer / sneeuwcondities
 • Leeftijdsgrens: 6 jaar samen met de ouder
 • Opmerking: niet beschikbaar op 24 december
— Lees meer —

129

Je hoort de Sami vaak zeggen: "natuur is onze cultuur." En niemand heeft meer gebruik gemaakt van de eigen 'apotheek en voorraadkast' van de natuur dan de Sámi-rendierherders. Tijdens deze excursie delen rendierherders hun kennis en proeven we van de culinaire tradities van Sámi en geneeskrachtige kruiden afkomstig uit de arctische natuur. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat de Arctische wildernis rijk is aan kruiden en medicijnen. Een groeiend aantal mensen gebruikt tegenwoordig oude kennis over de Arctische flora als een middel om pijn en andere ongemakken te verlichten. Je leert ook over de Sami-cultuur en handwerk, en hoort joiks (traditionele liederen) en verhalen over de Sami-sjamaan (Noaidi).

Terwijl de excursie met de bus de meest noordelijke regio van Europa doorkruist, vertelt een gids ons over het schiereiland Nordkyn, de natuur, de seizoenen, het weer, het klimaat en het dagelijkse leven in de twee vissersdorpen Kjøllefjord en Mehamn. De Sámi staan bekend om het hoeden van rendieren, onderscheidend handwerk (duodji) en hun affiniteit met en begrip voor de natuur en haar potentieel. En traditioneel voedsel zoals rendiervlees, vis en bessen vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het Sami-dieet.

 • Van boord: Kjøllefjord
 • Aan boord: Mehamn
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 17:15 - 19:30 uur
 • Beschikbaar van: 6 september - 5 november
 • Duur: 2 uur, 15 min
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: een voorproefje van lokale specialiteiten
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
— Lees meer —

339

Het plateau van de Noordkaap op het eiland Magerøy fascineerden zowel bezoekers als hielpen zeilers naar veilige havens te leiden. Hier zijn uitersten de norm. Het onvoorspelbare arctische klimaat en de sterk contrasterende seizoenen hebben de flora en fauna gevormd, evenals het leven en de cultuur van de bewoners. Dankzij deze excursie zul je een unieke en onvergetelijke glimp opvangen van deze opmerkelijke manier van leven buiten de poolcirkel, in detail uitgelegd door een privégids die de geheimen van het "dak van Europa" aan je onthult en met je deelt.

In de Noordkaaphal zie je een korte panoramische film over de regio die de locatie in de vier zeer verschillende seizoenen belicht. De excursie eindigt met het uitreiken van een doorgangscertificaat naar de Noordkaap, een uniek souvenir van deze hoogst mythische plek.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 11.30 - 14.30 uur
 • Geldigheid: 01.01 - 31.12
 • Duur: 3 uur
 • Niveau 1
 • Vervoer: minibus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Arctische snack en drankje.
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Let op: De excursie kan niet uitgevoerd worden op 25/12 en 01/01. Deze exclusieve excursie is alleen voor Platinum-passagiers.

— Lees meer —

135

De excursie vertrekt vanuit Honningsvåg met de bus en doorkruist een fantastisch landschap op het eiland Magerøya richting de kleine vissersgehuchten Kamøyvær en Skarsvåg. Onderweg vertelt je gids je over de natuur, lokale cultuur en geschiedenis van het gebied. In Skarsvåg bezoeken we het 'Kerst- en Winterhuis', bekend om zijn schilderachtige kerstsfeer en het hele jaar door kerstversieringen. Bewonder (en misschien koop) lokaal geproduceerde sieraden en gebreide kleding, en leer meer over het leven van een vissersfamilie in 's werelds meest noordelijke vissersdorp. Daarna gaan we verder naar Kamøyvær en zien we de kleine vissersvloot, de vuurtoren, de pittoreske haven en de visverwerkingsfabrieken.

Na een korte wandeling door het dorp, bezoeken we kunstenares Eva Schmutterer in haar gezellige kleine galerie 'East of the Sun'. De permanente tentoonstelling omvat kunst en kunstnijverheid geïnspireerd door Magerøya en de veranderende seizoenen. Als het weer het toelaat, is er een korte fotostop op de terugreis bij het uitkijkpunt Tufjord, waar je een glimp opvangt van de 'hoorn' van de Noordkaap die uit de zijkant van de klif steekt.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Richting: naar het noorden
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11:15 - 13:45 uur
 • Beschikbaar van: 1 januari - 31 december
 • Duur: 2 uur, 30 min
 • Level 2
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Taart in het 'Kerst- en Winterhuis'
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Niet beschikbaar op 1 januari, 24, 25 en 31 december
— Lees meer —

499

Vanuit Havøysund neemt een opwindende RIB-boottocht je mee langs de ruige kustlijn van de regio Finnmark, waarbij je stopt bij de kliffen om nestelende zeevogels van dichtbij te zien. Je gids deelt verhalen over de lokale geografie en cultuur. Als je per boot nadert, bewonder je het indrukwekkende Noordkaapplateau vanaf de zee voordat je aan land gaat in Hornvika. Na een korte pauze, maak je een wandeling langs de bergwand op de historische route naar het adembenemende uitzicht van de Noordkaap.

 • Van boord: Havøysund
 • Aan boord: Honningsvåg
 • Southbound or Northbound: Northbound
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:45 uur - 14:45 uur
 • Beschikbare periode: 1 juni - 30 sept
 • Duur: 6 uur
 • Niveau: 4
 • Vervoer: RIB, bus
 • Maaltijden tijdens de reis: lunchpakket, koffie / thee, gedroogd rendiervlees, chocolade en snacks.
 • Kleding / schoeisel: wandelschoenen, warme en winddichte kleding.
 • Let op: we raden je aan om een rugzak met bidon, extra kleding, camera en zonnebril mee te nemen. Er wordt gezorgd voor speciale kleding (overlevingspakken, reddingsvesten, bril, hoeden en handschoenen).
 • Toegang tot de Noordkaap is inbegrepen.
— Lees meer —

135

Kirkenes, de enige stad in Noorwegen waar oost en west samenkomen, vertegenwoordigt het keerpunt van uw Hurtigruten-reis. Je kan de Russische invloed zien die wordt gekenmerkt door straatnaamborden in beide talen, en je kan vaak Russisch horen spreken. We rijden naar de Noors-Russische grens bij Storskog. De grensovergang definieert de grenzen van het Schengengebied en is een van de meest bewaakte grenzen in Europa. Het is helaas niet toegestaan om de grens over te steken, maar u kunt wel foto's maken.

We gaan verder naar Gapahuken Restaurant met een spectaculair uitzicht over Rusland. Hier leren we meer over de Russische cultuur, en proeven we van eten uit Rusland. Het is ook mogelijk om Russische ambachten te kopen. Vanaf hier gaan we verder naar het mijnstadje Bjørnevatn, waar we het monument van de koude mijnwerkers bezoeken. Terug in Kirkenes nemen we je mee naar een ander uitzichtpunt op de Prestefjellet (berg) voor een blik op Kirkenes vooraleer we terugkeren naar het schip.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Beschikbare periode: het hele jaar
 • Vervoer: Bus
 • Maaltijden: smaak van Russiche specialiteiten
 • Uitrusting: Comfortabele schoenen, warme kleding en winddichte kleding.
— Lees meer —

169

We beginnen onze excursie met een korte trip naar de steiger waar rivierboten klaar staan om de Pasvikelva-rivier op te varen, die Noorwegen en Rusland verdeelt en een culturele en politieke geschiedenis heeft die duizenden jaren teruggaat. Terwijl je stroomopwaarts reist, leer je over de geschiedenis van het Sámi-volk, de heiligen Boris en Gleb, en St. Trifon van het Pechenga-klooster. We leren ook over de strategische en geopolitieke betekenis van de regio, en over de incidentiële felle gevechten hier tussen geallieerde en asmogendheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de grens gaan we aan land en leren we wat meer over de relatie van Noorwegen met zijn oosterbuur.

Daarna genieten we van een warme drank, aangevuld met een gerecht van lokale bergbraambessen en room. Op de terugweg vertelt de gids ons over het rijke planten- en dierenleven dat in het gebied gedijt. Rendieren, beren, vissen en een veelvoud aan vogelsoorten maken dit een van de meest opwindende wildernisgebieden van Noorwegen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 09:30 - 12:00
 • Duur: 2u30
 • Beschikbaar van: 01.06 - 10.09
 • Vervoer rivierboot
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie/thee, bergbraambessen met room
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; life jackets worden verstrekt
— Lees meer —

239

Ga op een sneeuwscooteravontuur over een bevroren fjord en over prachtig bevroren terrein tijdens het hoogtepunt van de arctische winter. Tijdens de reis vertelt je gids je over de geschiedenis van het extreme arctische klimaat en de unieke fauna die in de regio leeft. Na de tocht genieten we van warme drank en proeven we gedroogd rendiervlees. We rijden met twee personen per voertuig en geven grondige instructies over de werking en veiligheid van de sneeuwscooter vooraleer we vertrekken.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 9.30 - 12.00 uur
 • Beschikbare periode: 15 december - 5 mei
 • Duur: 2 uur 30 min
 • Niveau 3
 • Vervoer: bus / sneeuwscooter
 • Maaltijden tijdens de reis: snack voor koffie en gedroogd rendier
 • Kleding / schoeisel: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Thermische pakken en helmen zijn aanwezig
 • Let op: er moet een geldig rijbewijs worden getoond. Kinderen onder de 15 jaar kunnen alleen passagiers zijn.
 • Afhankelijk van weer / sneeuwcondities.
— Lees meer —

135

Kirkenes Snow Hotel ligt in een idyllische omgeving in de buurt van Gabba Reindeer Park. Ons avontuur begint hier met een wandeling naar het hotel en naar de grootste ijsbar van Noorwegen, waar we bij aankomst een ijskoud crowberry-shot krijgen. De gids zal ons dan rondleiden in het Snow Hotel, inclusief bezichtiging van enkele van de prachtige suites gemaakt van sneeuw en ijs. Elke kamer is als een kleine schat, allemaal uitgerust met alles wat nodig is voor een comfortabele nacht. Na de tour is het tijd om de rendieren en de husky's te ontmoeten. Daarna gaan we naar het restaurant waar je wordt verwelkomt door een gezellig vuur en geniet van een hapje. Vooraleer we terugkeren naar het schip, maken we een stop bij Prestfjellet Mountain om te genieten van het prachtige uitzicht.

 • Periode: het hele jaar
 • Vervoer: bus / auto
 • Maaltijden tijdens de reis: Crowberry-shots, lichte maaltijd
 • Kleding / schoeisel: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding
 • Opmerking: afhankelijk van weer / sneeuwcondities
— Lees meer —

189

Je gids ontmoet je bij het dok en geeft veiligheidsinstructies vooraleer je op de voertuigen klimt en in koppels naar een uitkijkpunt rijdt met uitzicht op de Sydvaranger-mijnen. Hier legt de gids de geschiedenis van de ijzerertsputten uit. Daarna ga je verder naar Skafferhullet, de voormalige grensovergang tussen Moermansk County, Rusland, en Finnmark County, Noorwegen. Je bezichtigt er een Russische woning en een kapel.

Deze grens is lange tijd gesloten geweest toen de spanningen hoog op liepen tussen Rusland en de NAVO, waar Noorwegen lid van is. Daarna ga je verder naar het huidige grensstation tussen Rusland en Noorwegen, Storskog, waar je stopt voor koffie en een hapje. Op de terugweg naar Kirkenes stop je even op de top van de Prestfjell-berg om het uitzicht op zowel de stad als je wachtende Hurtigruten-schip te bewonderen.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 9.30 - 12.00 uur
 • Beschikbaar van: 7 mei - 6 oktober
 • Duur: 2 uur, 30 min
 • Niveau: 4
 • Vervoer: ATV
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie en snack
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; speciale kleding wordt verstrekt
 • Rijbewijs meenemen
 • Twee personen per voertuig
 • U rijdt langs de hoofdweg
 • Leeftijdsgrens: 12 jaar samen met de ouder
— Lees meer —

259

Je begint met een korte rit naar het kamp. Hier word je uitgerust met warme outdoorkleding; sneeuwoveralls, schoenen, handschoenen en mutsen zijn allemaal voorzien. Dan is het tijd om de honden te ontmoeten. De husky's worden aan je slee vastgemaakt en wachten gretig om je door het bevroren landschap te vervoeren. Elke slee reist met zijn eigen "musher" (gids).

Verschillende van deze gidsen zijn actieve mushers met een lange ervaring, dus u kunt gewoon zitten en genieten van de rit. Het pad dat we volgen gaat door een landschap van bevroren meren en door boslandschappen en besneeuwde plateaus, zodat je dicht bij de arctische wildernis komt. Als de zon terugkeert, wordt het klimaat milder en duurt het daglicht langer. Na de tocht verzamelen we ons rond het kampvuur voor een warm drankje.

Tijdens het verblijf bezoeken we ook de Arctic Ice Dome.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Beschikbare periode: 01 december - 30 april
 • Vervoer: bus / hondenslee
 • Maaltijden tijdens de reis: Warm drankje
 • Kleding / schoeisel: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding. Er wordt voor speciale kleding gezorgd
 • Opmerking: afhankelijk van weer / sneeuwcondities.
 • Leeftijdsgrens: 7 jaar samen met de ouder
— Lees meer —

205

Beleef een fantastische dag in het allereerste King Crab-restaurant van Noorwegen!

U wandelt onder begeleiding van onze deskundige vissers naar onze op maat gemaakte vissteiger aan de Barentszee, direct gelegen voor het restaurantgedeelte. Ze laten je zien hoe je een koningskrab vangt en bespreken ook de geschiedenis en diversiteit van dit monster van de diepte.

Je wordt uitgenodigd om te helpen de koningskrabben uit de zee te halen. De deskundige vissers nemen je terug mee en laten je het geheime recept zien hoe je de krab op de lokale manier kan bereiden. We serveren de vangst in ons idyllische restaurant gelegen aan de fjord met een fantastisch uitzicht ondergedompeld in een geweldige sfeer.

 • Van boord: Kirkenes
 • Aan boord: Kirkenes
 • Beschikbare periode: het hele jaar
 • Talen: Noors, Engels, Duits, Frans op aanvraag
 • Kleding / schoeisel: comfortabele schoenen, warme en winddichte kleding
 • Opmerking: kleding beschikbaar afhankelijk van het weer
 • Leeftijdsgrens: 7 jaar samen met de ouder (moet één volwassene per kind zijn)
— Lees meer —

235

Het Noordkaapplateau torent 300 meter boven de Noordelijke IJszee uit en je voelt je alsof je aan het einde van de wereld bent. Een royaal ontbijtbuffet wordt geserveerd in North Cape Hall, en u geniet van een uitzicht over de eindeloze horizon. Je kan ook een indrukwekkende panoramafilm van 180 ° bekijken over de Noordkaapregio op basis van de vier duidelijk verschillende seizoenen.

Verder kan je ook een souvenirwinkel bezoeken die in de klif is gebouwd en beschikt over een uitkijkpunt, een kleine kapel en een Thais museum ter herdenking van het bezoek van koning Siam in 1907. Vanaf Honningsvåg rijden we door een onderwatertunnel die de stad verbindt met de vasteland. De bus rijdt verder zuidwaarts langs de majestueuze Porsangerfjord voordat hij terugkeert naar de kust en Hammerfest, een van 's werelds meest noordelijke steden. Hier ga je weer aan boord van het schip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 5.30 - 11.30 uur
 • Beschikbaar van: 8 mei - 7 oktober
 • Duur: 6 uur
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: ontbijt
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
— Lees meer —

99

Hammerfest, opgericht in 1789, is een van 's werelds meest noordelijke steden en heeft een unieke geschiedenis om te delen. Deze excursie begint met een bezoek aan het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Het museum biedt een indrukwekkende tentoonstelling over de impact die de Tweede Wereldoorlog had op Noord-Noorwegen en de enorme naoorlogse inspanningen om de regio te herbouwen. Vervolgens bezoekt u de Meridian Column, UNESCO-werelderfgoed ter herdenking van de eerste officiële meting van de exacte grootte en vorm van de aarde.

Dan zie je de aardgasraffinaderij op het nabijgelegen eiland Melkøya; het is de verwerkingslocatie voor het aardgas dat wordt geproduceerd uit het offshore-veld Snøhvit in de Barentszzee. De stad Hammerfest heeft een lange, bewogen geschiedenis. In 1891 was het bijvoorbeeld de eerste stad in Noord-Europa die elektrische straatverlichting kreeg aangedreven door waterkracht. Terwijl je Mount Salen beklimt, leer je meer over Hammerfest's unieke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Bovenop de berg Salen geniet je van geweldige uitzichten over de stad en zie je je wachtende schip.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 10:50 - 12:35 uur
 • Beschikbaar van: 8 juni - 8 april
 • Duur: 1 uur, 45 minuten
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Stadsgids en kaart zijn aanwezig
 • Deze tour is niet beschikbaar op 1 januari, 24-25 december en 31 december
— Lees meer —

99

Luister naar prachtige Noorse volksliederen - evenals ontroerende heilige en klassieke muziekselecties - te midden van flikkerend kaarslicht in het elegante heiligdom van de Arctische kathedraal. Deze ongelooflijke muzikale ervaring wordt versterkt door de fantastische akoestiek van de kathedraal. De Arctische kathedraal is eigenlijk een parochiekerk, maar wordt vanwege de torenhoge architectuur vaak een kathedraal genoemd. De muur achter het altaar is versierd met een van de grootste en meest monumentale glas-in-loodramen van Europa. Ga met ons mee voor een onvergetelijk bezoek en middernachtconcert in de kathedraal. Het is een inspirerend evenement dat je ziel zal vullen - en een perfecte manier om de dag af te sluiten.

 • Ontschepingshaven: Tromsø
 • Inschepingshaven: Tromsø
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.00 - 01.15 uur
 • Beschikbaar vanaf: Het hele jaar
 • Duur: 1 uur, 15 min
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert
 • De duur van het concert is ongeveer 45 minuten
 • Het programma kan variëren
 • Er is geen gids in de bus
 • Deze excursie is niet beschikbaar op 12 april (2020) of 24 december (2020), 4 april (2021) of 17 april (2022)
 • Leeftijdsgrens: 6 jaar samen met de ouder
— Lees meer —

439

De excursie begint met een busreis vanuit Mehamn, 's werelds meest noordelijke stad op het vasteland, waarna je omhoog rijdt over de bergen naar een oude handelspost en vissersdorp Kjøllefjord. Onderweg vertellen gidsen je over de inheemse Sámi-bevolking, de geografie en klimaatomstandigheden van het gebied, hoe het leven is in dit deel van Noorwegen en hoe de lokale bevolking de natuur effectief gebruikt. Enkele van de beste sneeuwscooterinstructeurs van Noorwegen staan voor u klaar om ervoor te zorgen dat u de juiste training krijgt voordat u vertrekt.

Daarna gaan we naar besneeuwde valleien met verkwikkende winterlucht en misschien zelfs het betoverende noorderlicht aan de heldere sterrenhemel. In de lente keert de zon terug, wat resulteert in een andere, maar even opwindende ervaring met veel meer uren daglicht en een milder klimaat. We sluiten de expeditie af in Kjøllefjord, waar u weer aan boord gaat van uw Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Mehamn
 • Aan boord: Kjøllefjord
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 00.45 uur - 03.00 uur
 • Beschikbaar van: 15 december - 30 april
 • Duur: 2 uur, 15 min
 • Niveau 3
 • Vervoer: bus / sneeuwscooter
 • Maaltijden tijdens de excursie: Warme drank
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; speciale kleding wordt verstrekt
 • Er moet een geldig rijbewijs worden getoond
 • Afhankelijk van weer / sneeuwcondities
 • Leeftijdsgrens: 6 jaar samen met de ouder
 • Let op: niet beschikbaar op 25 december en 1 januari
— Lees meer —

109

We beginnen onze begeleide wandeling in de stad Hammerfest en passeren de karakteristieke parochiekerk vooraleer we naar de hellingen van de berg Salen gaan. Hammerfest werd in 1789 opgericht op de plaats van een oude ankerplaats. Het eerste deel van de naam, 'Hammer', is afgeleid van het Oudnoorse woord 'Hamarr', wat 'steile berghelling' betekent. Het tweede deel van het woord 'fest' komt van het Oudnoorse woord 'festr', wat 'vastmaken' betekent (voor boten).

Verder volgen we Gammelveien (de oude weg), wat in wezen een wandelpad is rond de berg Salen en ooit de enige manier om de stad in en uit te gaan. Tijdens onze beklimming passeren we het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen. Het bereiken van de top van de berg vereist een goede algemene fysieke conditie, maar het adembenemende uitzicht is het waard. Op een heldere dag kun je de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland zien. De route naar beneden volgt een populair zigzagpad naar het stadscentrum, waar we welverdiende rust nemen vooraleer we teruggaan naar het schip.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 10:45 uur - 12:15 uur
 • Beschikbaar van: 8 juni - 7 november
 • Duur: 1 uur, 30 min
 • Niveau: 4
 • Maaltijden tijdens de excursie: Warme drank en snack
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra kleding, camera, zonnebril; gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen
 • Deelnemers dienen een goede algemene gezondheid te hebben
 • Minimumleeftijd: 16 jaar, en er moet een ouder zijn
— Lees meer —

129

Adolf Henrik Lindstrøm was een chef-kok en ontdekkingsreiziger uit Hammerfest die deelnam aan alle expedities die de status van Noorwegen als belangrijk land voor poolonderzoeken koesterden. Lindstrøm vergezelde Nansen, Amundsen en Sverdrup op hun beroemde expedities naar zowel de Noord- als de Zuidpool. Hij zeilde door de Northwest Passage en rond het Amerikaanse continent. Geen enkele Noor had meer ervaring in arctische en antarctische gebieden.

Kom meer te weten over deze opmerkelijke poollegende tijdens deze excursie, die begint met een busreis van de Hammerfest-pier naar 'Framheim' (een grote, gezellige tent met een open haard), genoemd naar het Amundsen-expeditiekamp op de zuidpool op de nabijgelegen berg Salen . Nadat we warme kleren hebben aangetrokken, starten we onze eigen mini-expeditie te voet naar de top van de berg en krijgen we het gevoel buiten in het noordpoolgebied te zijn. We planten een Noorse vlag op de top en keren dan terug naar 'Framheim' om de favoriete recepten van Lindstrøm te proeven.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 22u55 - 12:40 uur
 • Beschikbaar van: 8 november - 22 maart
 • Duur: 1 uur, 45 min
 • Niveau: 4
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: favoriete Lindstrøm-gerechten, waaronder 'steak à la Lindstrøm' en warme broodjes
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme, winddichte kleding; speciale kleding, wandelstokken en spikes worden verstrekt
 • De mini-expeditie gaat bergopwaarts, maar niet steil
 • Deelnemers moeten in goede fysieke conditie zijn
 • Minimumleeftijd: 16 jaar, en er moet een ouder zijn
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1 januari, 24, 25 en 31 december
— Lees meer —

139

De tour begint met een korte tocht door de straten van Harstad voordat je met de bus naar het schiereiland Trondenes reist. Hier bezoeken we een witte middeleeuwse kerk, een van de belangrijkste culturele erfgoedsites van Noord-Noorwegen uit de late middeleeuwen. U bevindt zich echt op historische grond. In het Trondenes Historical Center bezoeken we een spannende tentoonstelling met geluiden, geuren en originele voorwerpen uit de regio. Dit door de geschiedenis heen, van de Vikingtijd en de Middeleeuwen tot nu. De bus brengt ons vervolgens naar het eiland Hinnøya met prachtige fjorden, steile bergen en grote vruchtbare landbouwvelden.

Daarna steken we de Gullesfjord over met de veerboot, en genieten we van een warm drankje en wat vers gebakken cake. De tocht gaat dan verder langs de Sigerfjord naar Sortland, waar we weer aan boord komen. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:15 uur - 12:30 uur
 • Beschikbaar vanaf: Het hele jaar
 • Duur: 4 uur, 15 min
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus / veerboot
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie / thee en gebak
 • Niet beschikbaar op 1 januari en 25 december
— Lees meer —

145

De Lofoten-eilanden staan bekend om hun uitstekende vismogelijkheden, wilde natuur en kleine pittoreske vissersdorpjes. Tijdens deze begeleide tour van Svolvær naar Stamsund zie je beschutte baaien, witte zandstranden, uitgestrekte groene weiden en landbouwgrond. Het landschap, het bijzondere licht en de visserij die hier te vinden zijn, trekken al eeuwenlang kunstenaars uit Noorwegen en het buitenland aan.

In Henningsvær bekijken we een multimediashow die de unieke schoonheid en wilde natuur van de archipel gedurende de vier seizoenen weergeeft. We bezoeken ook de KaviarFactory, een voormalige kaviaarproductie-installatie en een bekend lokaal monument dat is omgebouwd tot een internationale locatie voor hedendaagse kunst. Vanuit Henningsvær reizen we met de bus over een groter deel van de betoverende kustlijn en het terrein van de Lofoten naar Stamsund, waar het schip wacht.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.50 - 22.20 uur
 • Beschikbaar van: 9 april - 31 augustus
 • Duur: 3 uur
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen
— Lees meer —

185

Nadat we de Trollfjord zijn binnengevaren en op een kleiner schip zijn overgestapt, zien we het Hurtigruten-schip volledig draaien in de smalste ruimtes, een geweldig gezicht! Dan neemt de excursieboot ons mee om zeearenden te spotten. De safari begint pas echt wanneer meeuwen brutaal beginnen te duiken naar vis uit je hand.

Dan zien we de zeearenden naderen om hun deel van de maaltijd te halen. Onze gidsen laten deze zeldzame en prachtige roofvogels een paar keer rond de boot cirkelen vooraleer ze vissen in de zee gooien. De arenden verslinden vervolgens de buit. We observeren tijdens deze tour vaak veel van deze majestueuze vogels. Daarna zetten we onze koers naar Svolvær om weer bij het schip te komen.

 • Van boord: exploitatie van een tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.30 - 18.25 uur
 • Beschikbaar van: 24 maart - 15 oktober
 • Duur: 2 uur
 • Level 2
 • Vervoer: boot
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie, koekjes en een smaak van stokvis
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Er zijn levensbeschermers aanwezig
 • Afhankelijk van de sneeuw / ijscondities varen Hurtigruten-schepen vanaf eind april de Trollfjord binnen.
 • Deze excursie kan worden gecombineerd met excursies 9B, 9D, 9E, 9G en 9H
 • Minimumleeftijd: 12 jaar oud, vergezeld van een ouder
— Lees meer —

195

De tour begint met een vroege avondbusreis van Svolvær naar Hov Hestegård op Gimsøy. Hier beginnen we op IJslandse paarden onze begeleide tocht door de prachtige natuur. We rijden op een lang wit zandstrand langs de Noorse Zee; door ruig, rotsachtig terrein; en tussen overblijfselen uit de Vikingtijd. Tijdens de zomer is er voortdurend daglicht, maar tijdens de herfst en winter rijden we in het donker, luisterend naar de golven die tegen de kustlijn slaan en naar de hemel starend om het mystieke noorderlicht te zoeken.

De route en de paarden zijn zeer geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters. IJslandse paarden staan bekend om hun zachte temperament en comfortabele manier van lopen. Als je wat sneller wilt gaan, krijg je de mogelijkheid om draf of tölt te proberen (sneller dan een wandeling maar langzamer dan een galop). Ga mee op deze onvergetelijke Lofoten-ervaring.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 22.00 uur
 • Beschikbaar: Het hele
 • jaar excl. 31 december.
 • Duur: 3 uur, 30 min
 • Niveau 3
 • Vervoer: bus / paard
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Rijlaarzen en regenbestendige bovenkleding zijn beschikbaar
 • Het maximale gewicht van de passagier (s) is 243 pond
 • Geen paardrijervaring nodig
 • Deze excursie kan gecombineerd worden met excursie 9C
 • Leeftijdsgrens: 5 jaar samen met de ouder
 • Opmerking: niet beschikbaar op 31 december
— Lees meer —

185

Tijdens deze excursie nemen ervaren schippers ons eerst mee naar een idyllische lagune met witte zandstranden omgeven door kleine eilandjes en scheren. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat u zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa. Na een korte fotostop gaan we met hoge snelheid verder over de Vestfjord naar het vissersdorp Skrova dat iets minder dan 200 inwoners heeft. De visserij- en walvisindustrie van vroeger deed de bevolking van het eiland ooit toenemen tot enkele duizenden. Hier stoppen we voor een hapje en leren we meer over de geschiedenis van het dorp en het huidige levensonderhoud: zalm wereldwijd exporteren.

We gaan vervolgens verder naar het dorp Skjoldvær, vooraleer we teruggaan over de Vestfjord naar Svolvær. Hier worden we bij de haveningang begroet door het standbeeld van de 'Fisherman's Wife' vooraleer we weer aan boord gaan van ons schip.

 • Ontschepingshaven: Svolvær
 • Inschepingshaven: Svolvær
 • Richting: in zuidelijke richting
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 20.00 uur
 • Beschikbaar van: 9 juni - 8 september
 • Duur: 1 uur, 30 min
 • Niveau 3
 • Vervoer: RIB (stijve opblaasbare boot)
 • Maaltijden tijdens de excursie: stokvis en kruidenlikeur gemaakt met Noorse kruiden
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding.
 • Overlevings- / thermische pakken en handschoenen worden verstrekt
 • Deze excursie is niet geschikt voor gasten met rugklachtenDe excursie kan worden gecombineerd met excursie 9C
 • Minimumleeftijd: 6 jaar, en moet bij een ouder zijn; er moet één volwassene per kind zijn
— Lees meer —

105

De stad Svolvær is sinds 1828 een bloeiende vissersgemeenschap en houdt die traditie nog steeds in stand. Tijdens deze excursie verkennen we de oudste wijk van de stad op het aangrenzende kleine eiland Svinøya. De visserijsector is nog steeds van groot belang voor de regio. De kabeljauwvisserij op de Lofoten is altijd de basis van het bestaan geweest voor de mensen die hier wonen. Dwalend tussen de `rorbuer´ (vissershutten) en iconische visrekken dompelt u zich gemakkelijk onder in de atmosfeer. Op Svinøya zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant een spectaculair bergdecor.

Eerst bezoeken we een originele vissershut die je 100 jaar terug in de tijd brengt en laat zien hoe de vissers leefden. Hier proeven we lokaal gedroogde en gezouten bouillonvissen. U ontvangt ook een kleine gratis portie stokvis om mee naar huis te nemen.

Vervolgens bezoeken we een galerij gewijd aan de plaatselijke 19 e eeuwse kunstenaar Gunnar Berg, die op tragische wijze overleed op de leeftijd van 30. Hij stond ook bekend om zijn schilderijen van de Lofoten. De tour eindigt met een bezoek aan Svolvær's eerste winkel Krambua.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18:45 - 20:15 uur
 • Beschikbaar van: 1 september - 8 april
 • Duur: 1 uur, 30 min
 • Level 2
 • Maaltijden tijdens de excursie: Proeven van stokvis
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: niet beschikbaar van 23-25 en 31 december
— Lees meer —

429

Je reist aan boord van een Rigid Inflatable Boat (RIB) van Stokmarknes, door de spectaculaire Raftsundet Strait, de smalle Trollfjord in. Je gaat er van boord en leert het verhaal van de Slag om de Trollfjord die hier in 1890 plaatsvond tussen concurrerende vissers. Deze beruchte schermutseling wordt genoemd in de klassieke roman "Den siste viking" (De laatste Viking) van Johan Bojer en afgebeeld in Gunnar Bergs schilderij "Trollfjordslaget" (De slag om de Trollfjord), te zien in het stadhuis van Svolvær. Er wordt een snack geserveerd voordat we per boot verder varen tussen kleine eilandjes en riffen naar het eiland Skrova, beroemd om zijn zalmexport naar de wereld. Onderweg kunt u gewoon genieten van deze adembenemende omgeving. Er zullen ook stops zijn om zeearenden te spotten vooraleer we terugkeren naar Svolvaer.

 • Van boord: op de rondvaartboot in open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 15:00 - 17:30 uur
 • Geldigheid: 15.05 - 31.08
 • Transport: RIB (halfstijve opblaasbare boot)
 • Maaltijden tijdens de excursie: snacks en water uit de bergen rond de Trollfjord
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks. Er worden overlevings- / thermische pakken en handschoenen verstrekt
 • Opmerking: deze tour is niet geschikt voor passagiers met rugklachten. Exclusief voor Platinum-passagiers.
 • Leeftijdsgrens: 6 jaar begeleid door een ouder. Er moet één volwassene per kind zijn
— Lees meer —

299

Vega eiland ligt tussen Sandnessjøen en Brønnøysund. Dit prachtige culturele landschap werd in 2004 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is te danken aan de traditie van de eilandbewoners om wilde eidereenden te hoeden.

De reis van Sandnessjøen naar Gardsøy volgt een groot aantal eilanden op de Vega-archipel. Geniet van een bezoek aan het Vega Werelderfgoedcentrum, voor een reis door de geschiedenis van de Vega-archipel, van de nederzettingen van het stenen tijdperk tot de moderne tijd. Dit bezoek laat je ook kennismaken met een praktijk die 1500 jaar oud is: het fokken van eidereenden.

Na een drukke dag vaar je langs de idyllische kust van Helgeland naar Brønnøysund om weer aan boord te gaan.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Geldigheid: 10.06 - 09.09 (vervallen in 2020)
 • Transport: boot
 • Maaltijden tijdens de excursie: thee, koffie en lokale snacks
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Goed om te weten: Bij het Werelderfgoedcentrum vind je een café en winkel waar je lokaal eten, drinken en souvenirs kunt kopen.
— Lees meer —

125

Noorwegen is een van 's werelds grootste exporteurs van vis en andere zeevruchten. Noorse zeevruchten worden dagelijks door ongeveer 37 miljoen mensen wereldwijd geconsumeerd. Het koele, heldere water langs de noordkust van Noorwegen biedt optimale omstandigheden voor duurzame en verantwoorde aquacultuur. Deze excursie begint met een korte bustour rond de kustplaats Brønnøysund vooraleer je de prachtige brug van de stad oversteekt en verder gaat naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Hier leer je over de moderne aquacultuur en de natuurlijke omgeving. Kom meer te weten over de ontwikkeling van vissen en de technologieën die nodig zijn om vis te kweken van ei tot oogst. Zie ook hoe zalm en kabeljauw leven op een demonstratieviskwekerij in het centrum. U kan zelfs deelnemen aan het voeren van de vissen. U kan ook een onderwatercamera proberen te gebruiken bij een interactieve tentoonstelling op de viskwekerij en vers geoogste zalm proeven.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 15:45 - 17:00 uur
 • Beschikbaar vanaf: Het hele jaar
 • Duur: 1 uur, 15 min
 • Level 2
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Smaak van zalm
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
— Lees meer —

109

Trondheim is een grote stad naar Noorse begrippen, maar heeft veel van de intimiteit en charme van een kleine stad weten te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal en kleurrijke werven. Zo is er enerzijds een prachtige roodgeverfde houten brug uit 1861 en anderzijds zijn er de moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven. Tijdens deze bustour vertelt een lokale gids je, terwijl we door de straten en de wijken lopen, alles over de hoogtepunten van Trondheim. Dit inclusief een korte stop bij Utsikten (het uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Ons avontuur gaat verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen Nidaros omschrijven als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:00 - 9:50 uur
 • Beschikbaar vanaf: Het hele jaar
 • Duur: 2 uur
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Fotografie is niet toegestaan in de kathedraal van Nidaros
 • Deze excursie is beschikbaar op zowel afvaarten naar het noorden als het zuiden
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1 januari en 25 december
— Lees meer —

215

Deze prachtige kerk werd gebouwd op het graf van de patroonheilige van Noorwegen, St. Olav, die het christendom naar de heidense Vikingen bracht en al bijna een millennium een centrale rol speelt in de geschiedenis van de stad en de natie. Binnen bewonderen bezoekers de indrukwekkende romaanse en gotische architectuur met zijn hoge gewelven, slanke pilaren en fijne ornamenten.

Bezoek enkele van de geheime kamers van de kathedraal. In de kelder loop je door de donkere gangen van de crypte en verken je de grootste collectie middeleeuwse grafstenen van Noorwegen.

Neem deel aan deze fascinerende ontdekking van de prachtige kathedraal van Nidaros, die ooit het religieuze centrum van heel Scandinavië was.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 07:45 - 09:45 uur
 • Geldigheid: het hele jaar behalve 25 december en 1 januari
 • Vervoer: minibus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Maaltijden zijn niet inbegrepen
 • Uitrusting: comfortabele schoenen.
 • Goed om te weten: steile en smalle trappen naar de kathedraal van Nidaros. Exclusief voor Platinum-passagiers.

— Lees meer —

169

De Atlantische weg zigzagt over verschillende kleine eilanden via acht lage bruggen die direct boven en langs de rand van de Noord-Atlantische Oceaan zijn gebouwd. De 8km lange tocht gaat door prachtige kustlandschappen en is, niet verrassend, een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen. We beginnen onze reis met een korte sightseeingtour door de kleine stad Kristiansund vooraleer we verder gaan naar het eiland Averøy.

Hier bezoeken we de staafkerk van Kvernes, vermoedelijk gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Daarna bezoeken we een lokale taverne waar we genieten van de specialiteit van het huis, 'bacalao', die is gemaakt met de beroemde 'klippfisk' (gedroogde kabeljauw) en andere lokale ingrediënten uit de regio. Daarna gaan we verder langs de Atlantische weg naar de 'Rozenstad' van Noorwegen, Molde. Deze stad is beroemd om zijn jaarlijks internationaal jazzfestival in juli. We sluiten de excursie af met een korte sightseeingtour door Molde vooraleer we weer aan boord gaan van het Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:20 uur
 • Beschikbaar van: 11 april - 10 september
 • Duur: 4 uur, 30 min
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Bacalao (gedroogde en gezouten kabeljauw), brood, karamelpudding en koffie / thee
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Niet beschikbaar op 17 mei (nationale feestdag van Noorwegen)
— Lees meer —

215

De tour begint met een tocht van Kristiansund naar de stad Eide, waar we onze gidsen ontmoeten en hen volgen naar de ingang van de mijn. De bus rijdt direct de berg in, waar we een veiligheidsdemonstratie krijgen en worden uitgerust met helmen en reddingsboeien. Daarna gaan we aan boord van vlotten en worden we meegenomen op een onvergetelijke reis over een verlicht kristalhelder meer diep in de aarde. Onderweg proeven we bronwater rechtstreeks van de berghelling.

We glijden over het meer naar een grote onderaardse hal waar eettafels worden gebaad in kaarslicht. We krijgen een hartige, heerlijke soep geserveerd gemaakt van lokale ingrediënten. Daarna kijken we een film over de mijn en de mijnbouw. We sluiten de dag af met een korte rondleiding door de nabijgelegen stad Molde vooraleer we weer naar het Hurtigruten-schip gaan.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:15 uur
 • Beschikbaar van: 15 september - 30 april
 • Duur: 4 uur, 30 min
 • Level 2
 • Vervoer: bus / vlot
 • Maaltijden tijdens de excursie: vleessoep en bronwater uit de bergen
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding; helmen en reddingsboeien zijn aanwezig
 • Niet beschikbaar op 13 april 2020 en 24, 25 en 31 december 2020
— Lees meer —
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox