Klassieke zeereis Kirkenes-Bergen

6-daagse klassieke zeereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Sightseeing
Koppels
Gastronomie

Op de zuidelijke koers van Kirkenes naar Bergen wacht je zes dagen lang een fascinerend programma op een van de mooiste natuurtonelen ter wereld. Je komt op de geliefde eilanden van de Vesterålen en de Lofoten en vaart door diverse fjorden. Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk wil zien.

Afreisdata

Vaste afreisdata doorheen het hele jaar

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste zeereis ter wereld
 • Prachtige Noorse fjorden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen
 • Uitgebreid gamma aan optionele excursies
 • Vesterålen en Lofoten eilanden
 • De Lyngenfjord

01. Dag per dag

Vanaf 10.00 u kan je inchecken aan de kade in Kirkenes. Om 12.30 u kiest de kapitein het ruime sop. Je vertrekt op een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

— Lees meer —

Rond middernacht meert het schip aan in Mehamn. In de winter kan je er deelnemen aan een sneeuwscootertocht. Wie weet spot je het noorderlicht wel vanop jouw sneeuwscooter. 's Ochtends meer je weer aan in Honningsvåg en kan je deelnemen aan een excursie met ontbijt op de Noordkaap (mei tot september). Het schip vaart verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Noorse Samí, verheugt zich op het bezoek aan de Samí-hut Mikkelgammen. Je kan ook deelnemen aan een mini-bergexpeditie en leren over de lokale poolheld Adolf Lindstrøm.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. In het voorjaar varen we door het prachtige Lyngenfjord, omgeven door de ruige Lyngen Alpen. Vervolgens meer je rond middernacht aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je de middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier proeven.

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Vanuit de eerste stop, in Harstad, wordt een optionele excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Het schip maakt een korte stop bij Risøyhamn, een dorpje met 200 inwoners, om passagiers, boodschappen en post te bezorgen en vaartdan verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m. Enkele zeearenden noemen de Raftsundet al jaren hun thuis. Kijk goed rondom jou, want de kans is groot dat je deze machtige dieren van dichtbij kan bewonderen. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende Trollen?

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, parelwitte zandstranden, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Vanuit Svolvær biedt Hurtigruten verschillende excursies aan: ga paardrijden bij zonsondergang op het strand, maak een snelle boottocht of een begeleide wandeling door een vissersdorp. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

— Lees meer —

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn. 's Ochtends glijden de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers voorbij en kruis je voor de tweede keer tijdens deze reis de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan je in de zomer deelnemen aan een excursie naar de Vega-eilanden. Deze werden opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Je kan deelnemen aan een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm (april tot oktober). Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

— Lees meer —

Je krijgt vandaag een tweede kans om de stad Trondheim te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan een excursie waarbij je een bezoek brengt een de Nidaros kathedraal. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kirstiansund, waar het in de late namiddag aanmeert. De stad ligt verspreid over 4 eilanden. De haven is al actief sinds de steentijd. Vandaag is het de Noorse hoofdstad van de stokvis, vanwege de eeuwenoude export van gedroogde vis. Neem deel aan een excursie naar de beroemde Atlantische Route - een van de mooiste wegen ter wereld. Je gaat dan opnieuw aan boord van het schip in Molde. Een andere interessante excursie gaat naar de marmermijn van Bergtatt, waar je een berg in gaat en over een verlicht ondergronds meer vaart en dineert in de Grand Hall van de mijn.

Wanneer je in Kristiansund aan boord blijft, vaar je richting de ondergaande zon. Wanneer je Molde binnen vaart, doemen rechts de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen op.

— Lees meer —

In de loop van de nacht doet het schip Ålesund, Torvik en Måløy aan, terwijl de reis ten einde loopt. Jouw laatste dag aan boord is begonnen. Voordat je aanlegt in Bergen, ligt er een fascinerend landschap voor jou. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. In deze ruige kuststreek met haar boerderijen en fruitgaarden begon jouw reis langsheen de Noorse kust en op deze plek zal je het schip ook weer verlaten. De herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en de nieuwe contacten, neem je vast en zeker mee naar huis.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Bekijk hier de volledige prijstabel van de klassieke zeereis Kirkenes-Bergen.

Inbegrepen

 • Zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte formule en hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden
 • Een gedetailleerde gids waarin de zeereis beschreven wordt dag per dag
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste beziens-waardigheden voor uw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Excursies aan land
 • Transfers in Kirkenes en Bergen
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon
 • Maatgevend voor de bepaling van het seizoen is de inschepingsdag op de Hurtigruten
 • De hutnummers worden toegekend mits toeslag bij de SELECT- en PLATINUM-formule, bij de BASIC-formule kan je geen hutnummer kiezen
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht
 • Supplement single kajuit op aanvraag

04. Excursies

235

Het Noordkaapplateau torent 300 meter boven de Noordelijke IJszee uit en je voelt je alsof je aan het einde van de wereld bent. Een royaal ontbijtbuffet wordt geserveerd in North Cape Hall, en u geniet van een uitzicht over de eindeloze horizon. Je kan ook een indrukwekkende panoramafilm van 180 ° bekijken over de Noordkaapregio op basis van de vier duidelijk verschillende seizoenen.

Verder kan je ook een souvenirwinkel bezoeken die in de klif is gebouwd en beschikt over een uitkijkpunt, een kleine kapel en een Thais museum ter herdenking van het bezoek van koning Siam in 1907. Vanaf Honningsvåg rijden we door een onderwatertunnel die de stad verbindt met de vasteland. De bus rijdt verder zuidwaarts langs de majestueuze Porsangerfjord voordat hij terugkeert naar de kust en Hammerfest, een van 's werelds meest noordelijke steden. Hier ga je weer aan boord van het schip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 5.30 - 11.30 uur
 • Beschikbaar van: 1.05.2022 - 30.09.2022
 • Prijs: € 235 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 229 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 6 u
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: ontbijt
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
— Lees meer —

€ 119

Wanneer we in Hammerfest aankomen, brengt de bus ons naar het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Hier krijgt u inzicht in de enorme inspanningen die werden geleverd om de regio Noord-Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Vervolgens gaan we naar de Meridiaanzuil, het UNESCO werelderfgoed van Hammerfest. Dit monument markeert het meest noordelijke meetpunt van de Struve Geodetische Boog, een keten van driehoeksmeting die de exacte grootte en vorm van de aarde vaststelde.

Onze laatste stop is de berg Salen. Tijdens de rit naar de top van de berg vertelt de gids over de geschiedenis van de stad, die in 1891 als eerste stad in Noord-Europa elektrische straatverlichting kreeg, aangedreven door waterkracht. Vanaf de top genieten we van een prachtig uitzicht over de stad.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1u45min.
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.00u - 12.40u
 • Periode: 01.01-31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Prijs: € 119
— Lees meer —

€ 89 / € 95

Duidelijk zichtbaar vanuit het stadscentrum, staat de IJszeekathedraal trots aan het eind van de Tromsøbrug. De architectuur is puur, minimalistisch en toch opvallend. Het gebouw is nog indrukwekkender wanneer het 's nachts verlicht is, tijdens de donkere wintermaanden, een helder baken onder de donkere bergen rondom.

We bezoeken het tegen middernacht voor een exclusief concert. Binnen wordt uw aandacht onmiddellijk getrokken door de oostelijke muur achter het altaar. De hele muur is prachtig versierd met een van de grootste glasmozaïeken van Europa.

Terwijl de kaarslichtjes flikkeren, wordt deze elegante kerk gevuld met de klanken van de mooiste Noorse volksliedjes, maar ook enkele prachtige krachtige klassieke en sacrale selecties. Deze ongelooflijke muzikale ervaring wordt versterkt door de fantastische akoestiek van de Arctische Kathedraal.

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 1u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 24.00u - 01.15u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Opmerking: filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert, duur van het concert = ong. 45 minuten. Geen begeleiding op de bus.
 • Prijs: € 89 (tot 31.05.23) / € 95 (vanaf 01.06.23)
— Lees meer —

€ 399

Vandaag wacht ons een onvergetelijk avontuur! We worden per bus naar het startpunt van de tocht gebracht. Voordat we onze tocht per sneeuwscooter aanvangen, geven ervaren instructeurs een introductie en enkele te volgen richtlijnen.

We rijden van Mehamn, 's werelds noordelijkste stad op het vasteland, over de bergen naar de oude handelspost en het vissersdorp Kjøllefjord, waar we weer aan boord gaan. Onderweg vertellen de gidsen over de plaatselijke levensstijl en gebruiken, de geografische en klimatologische omstandigheden van het gebied, en de inheemse Sámi bevolking.

Met wat geluk vergezelt het noorderlicht ons op onze avontuurlijke tocht. Ook in de lente, wanneer de zon terugkeert en het klimaat wat milder wordt, is er nog steeds kans om het noorderlicht te spotten.

 • Van boord: Mehamn
 • Aan boord: Kjøllefjord
 • Duur: 2u15min.
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 01.20u - 03.35u
 • Periode: 15.12 - 30.04
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, tocht per sneeuwscooter, warme drank
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding; speciale kleding wordt verstrekt
 • Opmerking: 1 persoon per sneeuwscooter, geldig rijbewijs verplicht, deze excursie is afhankelijk van weer- en sneeuwomstandigheden. Minimum leeftijd passagier: 6 jaar
 • Prijs: € 399
— Lees meer —

€ 109

We beginnen onze begeleide wandeltocht in het centrum. Wanneer we de stad uitlopen naar de voet van de berg, komen we langs de karakteristieke parochiekerk.

We volgen de "Gammelveien" ("Oude Weg"), een wandelpad dat rond de berg slingert. Op weg naar boven voert het pad ons door het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen.

Een tocht naar de top van de berg vereist een goede conditie, maar het uitzicht loont zeker de moeite: op een heldere dag hebt u een prachtig uitzicht over de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland. We keren via een zigzagpad terug naar het centrum.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.00u - 12.30u
 • Periode: 08.06 - 07.11
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: warme drank en snack
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra warme kleding, camera, zonnebril. De gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen
 • Opmerking: Goede algemene conditie vereist. Min. leeftijd: 16 jaar
 • Prijs: € 109
— Lees meer —

€ 129

Adolf Henrik Lindstrøm, geboren in Hammerfest, was, naast chef-kok, tevens ontdekkingsreiziger. Hij vergezelde zelfs mensen als Nansen, Amundsen en Sverdrup op hun expedities naar de Noord- en Zuidpool. Lindstrøm zeilde ook door de Noordwest Passage en rond het Amerikaanse continent. Geen enkele Noor had meer ervaring met het verkennen van zowel de Noord- als de Zuidpool.

Vandaag treden we in de voetsporen van Lindstrøm tijdens onze eigen expeditie. Vanaf de kade worden we per bus naar Framheim gebracht, een grote tent bij het 'basiskamp' van de berg Salen, genoemd naar het basiskamp van Roald Amundsen op de Zuidpool.

Nadat we warme kleren hebben aangetrokken, beleven we een echt arctisch avontuur door te voet naar de top van de berg te klimmen. Net als de ontdekkingsreizigers van weleer planten we ook een vlag op de top en keren we terug naar Framheim voor een voorproefje van Lindstrøm's favo

Kom meer te weten over deze opmerkelijke poollegende tijdens deze excursie, die begint met een busreis van de Hammerfest-pier naar 'Framheim' (een grote, gezellige tent met een open haard), genoemd naar het Amundsen-expeditiekamp op de zuidpool op de nabijgelegen berg Salen . Nadat we warme kleren hebben aangetrokken, starten we onze eigen mini-expeditie te voet naar de top van de berg en krijgen we het gevoel buiten in het noordpoolgebied te zijn. We planten een Noorse vlag op de top en keren dan terug naar 'Framheim' , waar we kunnen proeven van een van de favoriete gerechten van Lindstrøm.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1u40min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.00u -12.40u
 • Periode: 08.11 - 22.03
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus, warme maaltijd en broodjes
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme, winddichte kleding; speciale kleding, wandelstokken en spikes worden verstrekt
 • Opmerking: goede fysieke conditie vereist. De wandeltocht gaat bergopwaarts (niet steil) op een ruw pad. Min. leeftijd: 16 jaar
 • Prijs: € 129
— Lees meer —

139

De tour begint met een korte tocht door de straten van Harstad voordat je met de bus naar het schiereiland Trondenes reist. Hier bezoeken we een witte middeleeuwse kerk, een van de belangrijkste culturele erfgoedsites van Noord-Noorwegen uit de late middeleeuwen. U bevindt zich echt op historische grond. In het Trondenes Historical Center bezoeken we een spannende tentoonstelling met geluiden, geuren en originele voorwerpen uit de regio. Dit door de geschiedenis heen, van de Vikingtijd en de Middeleeuwen tot nu. De bus brengt ons vervolgens naar het eiland Hinnøya met prachtige fjorden, steile bergen en grote vruchtbare landbouwvelden.

Daarna steken we de Gullesfjord over met de veerboot, en genieten we van een warm drankje en wat vers gebakken cake. De tocht gaat dan verder langs de Sigerfjord naar Sortland, waar we weer aan boord komen. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:15 uur - 12:30 uur
 • Beschikbaarheid: 2.01 - 31.12
 • Prijs: € 139 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 129 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 4u15
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus / veerboot
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie / thee en gebak
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1.01 en 25.12
— Lees meer —

145

De Lofoten-eilanden staan bekend om hun uitstekende vismogelijkheden, wilde natuur en kleine pittoreske vissersdorpjes. Tijdens deze begeleide tour van Svolvær naar Stamsund zie je beschutte baaien, witte zandstranden, uitgestrekte groene weiden en landbouwgrond. Het landschap, het bijzondere licht en de visserij die hier te vinden zijn, trekken al eeuwenlang kunstenaars uit Noorwegen en het buitenland aan.

In Henningsvær bekijken we een multimediashow die de unieke schoonheid en wilde natuur van de archipel gedurende de vier seizoenen weergeeft. We bezoeken ook de KaviarFactory, een voormalige kaviaarproductie-installatie en een bekend lokaal monument dat is omgebouwd tot een internationale locatie voor hedendaagse kunst. Vanuit Henningsvær reizen we met de bus over een groter deel van de betoverende kustlijn en het terrein van de Lofoten naar Stamsund, waar het schip wacht.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.50 - 22.20 uur
 • Beschikbaar van: 1.04.2022 - 23.08.2022
 • Prijs: € 145 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 129 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 3 u
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen
— Lees meer —

185

Nadat we de Trollfjord zijn binnengevaren en op een kleiner schip zijn overgestapt, zien we het Hurtigruten-schip volledig draaien in de smalste ruimtes, een geweldig gezicht! Dan neemt de excursieboot ons mee om zeearenden te spotten. De safari begint pas echt wanneer meeuwen brutaal beginnen te duiken naar vis uit je hand.

Dan zien we de zeearenden naderen om hun deel van de maaltijd te halen. Onze gidsen laten deze zeldzame en prachtige roofvogels een paar keer rond de boot cirkelen vooraleer ze vissen in de zee gooien. De arenden verslinden vervolgens de buit. We observeren tijdens deze tour vaak veel van deze majestueuze vogels. Daarna zetten we onze koers naar Svolvær om weer bij het schip te komen.

 • Van boord: exploitatie van een tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.30 - 18.25 uur
 • Beschikbaarheid: 16.03.2022 - 7.10.2022
 • Prijs: € 185 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 199 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 2 u
 • Level 2
 • Vervoer: boot
 • Maaltijden tijdens de excursie: koffie, koekjes en een smaak van stokvis
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding. Er zijn levensbeschermers aanwezig
 • Afhankelijk van de sneeuw / ijscondities varen Hurtigruten-schepen vanaf eind april de Trollfjord binnen.
 • Deze excursie kan worden gecombineerd met excursies 9A, 9B, 9D, 9E, 9G
 • Minimumleeftijd: 12 jaar oud, vergezeld van een ouder
— Lees meer —

195

De tour begint met een vroege avondbusreis van Svolvær naar Hov Hestegård op Gimsøy. Hier beginnen we op IJslandse paarden onze begeleide tocht door de prachtige natuur. We rijden op een lang wit zandstrand langs de Noorse Zee; door ruig, rotsachtig terrein; en tussen overblijfselen uit de Vikingtijd. Tijdens de zomer is er voortdurend daglicht, maar tijdens de herfst en winter rijden we in het donker, luisterend naar de golven die tegen de kustlijn slaan en naar de hemel starend om het mystieke noorderlicht te zoeken.

De route en de paarden zijn zeer geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters. IJslandse paarden staan bekend om hun zachte temperament en comfortabele manier van lopen. Als je wat sneller wilt gaan, krijg je de mogelijkheid om draf of tölt te proberen (sneller dan een wandeling maar langzamer dan een galop). Ga mee op deze onvergetelijke Lofoten-ervaring.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 22.00 uur
 • Beschikbaarheid: 1.01 - 30.12
 • Prijs: € 195 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 229 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 3u30
 • Niveau 3
 • Vervoer: bus / paard
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Rijlaarzen en regenbestendige bovenkleding zijn beschikbaar
 • Het maximale gewicht van de passagier(s) is 110 kg
 • Geen paardrijervaring nodig
 • Deze excursie kan gecombineerd worden met excursie 9C
 • Leeftijdsgrens: 5 jaar samen met de ouder
 • Opmerking: niet beschikbaar op 31.12
— Lees meer —

185

Tijdens deze excursie nemen ervaren schippers ons eerst mee naar een idyllische lagune met witte zandstranden omgeven door kleine eilandjes en scheren. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat u zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa. Na een korte fotostop gaan we met hoge snelheid verder over de Vestfjord naar het vissersdorp Skrova dat iets minder dan 200 inwoners heeft. De visserij- en walvisindustrie van vroeger deed de bevolking van het eiland ooit toenemen tot enkele duizenden. Hier stoppen we voor een hapje en leren we meer over de geschiedenis van het dorp en het huidige levensonderhoud: zalm wereldwijd exporteren.

We gaan vervolgens verder naar het dorp Skjoldvær, vooraleer we teruggaan over de Vestfjord naar Svolvær. Hier worden we bij de haveningang begroet door het standbeeld van de 'Fisherman's Wife' vooraleer we weer aan boord gaan van ons schip.

 • Ontschepingshaven: Svolvær
 • Inschepingshaven: Svolvær
 • Richting: in zuidelijke richting
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30 - 20.00 uur
 • Beschikbaar van: 1.06.2022 - 31.08.2022
 • Duur: 1u30
 • Niveau 3
 • Vervoer: RIB (stijve opblaasbare boot)
 • Maaltijden tijdens de excursie: stokvis en kruidenlikeur gemaakt met Noorse kruiden
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Overlevings- / thermische pakken en handschoenen worden verstrekt
 • Deze excursie is niet geschikt voor gasten met rugklachten. De excursie kan worden gecombineerd met excursie 9A, 9C
 • Minimumleeftijd: 6 jaar, en moet bij een ouder zijn; er moet één volwassene per kind zijn
— Lees meer —

105

De stad Svolvær is sinds 1828 een bloeiende vissersgemeenschap en houdt die traditie nog steeds in stand. Tijdens deze excursie verkennen we de oudste wijk van de stad op het aangrenzende kleine eiland Svinøya. De visserijsector is nog steeds van groot belang voor de regio. De kabeljauwvisserij op de Lofoten is altijd de basis van het bestaan geweest voor de mensen die hier wonen. Dwalend tussen de `rorbuer´ (vissershutten) en iconische visrekken dompelt u zich gemakkelijk onder in de atmosfeer. Op Svinøya zie je aan de ene kant de zee en aan de andere kant een spectaculair bergdecor.

Eerst bezoeken we een originele vissershut die je 100 jaar terug in de tijd brengt en laat zien hoe de vissers leefden. Hier proeven we lokaal gedroogde en gezouten bouillonvissen. U ontvangt ook een kleine gratis portie stokvis om mee naar huis te nemen.

Vervolgens bezoeken we een galerij gewijd aan de plaatselijke 19 e eeuwse kunstenaar Gunnar Berg, die op tragische wijze overleed op de leeftijd van 30. Hij stond ook bekend om zijn schilderijen van de Lofoten. De tour eindigt met een bezoek aan Svolvær's eerste winkel Krambua.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18:45 - 20:15 uur
 • Beschikbaarheid: 1.09.2021 - 8.04.2022 en 24.08.2022 - 31.03.2023
 • Prijs: € 105 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 109 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 1u30
 • Level 2
 • Maaltijden tijdens de excursie: Proeven van stokvis
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Opmerking: niet beschikbaar op 23-25.12 en 31.12
— Lees meer —

429

Je reist aan boord van een Rigid Inflatable Boat (RIB) van Stokmarknes, door de spectaculaire Raftsundet Strait, de smalle Trollfjord in. Je gaat er van boord en leert het verhaal van de Slag om de Trollfjord die hier in 1890 plaatsvond tussen concurrerende vissers. Deze beruchte schermutseling wordt genoemd in de klassieke roman "Den siste viking" (De laatste Viking) van Johan Bojer en afgebeeld in Gunnar Bergs schilderij "Trollfjordslaget" (De slag om de Trollfjord), te zien in het stadhuis van Svolvær. Er wordt een snack geserveerd voordat we per boot verder varen tussen kleine eilandjes en riffen naar het eiland Skrova, beroemd om zijn zalmexport naar de wereld. Onderweg kunt u gewoon genieten van deze adembenemende omgeving. Er zullen ook stops zijn om zeearenden te spotten vooraleer we terugkeren naar Svolvaer.

 • Van boord: op de rondvaartboot in open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 15:00 - 17:30 uur
 • Beschikbaarheid: 7.05.2022 - 23.08.2022
 • Prijs: € 429 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 439 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Transport: RIB (halfstijve opblaasbare boot)
 • Maaltijden tijdens de excursie: snacks en water uit de bergen rond de Trollfjord
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks. Er worden overlevings- / thermische pakken en handschoenen verstrekt
 • Opmerking: deze tour is niet geschikt voor passagiers met rugklachten. Exclusief voor Platinum-passagiers.
 • Leeftijdsgrens: 6 jaar begeleid door een ouder. Er moet één volwassene per kind zijn
— Lees meer —

299

Vega eiland ligt tussen Sandnessjøen en Brønnøysund. Dit prachtige culturele landschap werd in 2004 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is te danken aan de traditie van de eilandbewoners om wilde eidereenden te hoeden.

De reis van Sandnessjøen naar Gardsøy volgt een groot aantal eilanden op de Vega-archipel. Geniet van een bezoek aan het Vega Werelderfgoedcentrum, voor een reis door de geschiedenis van de Vega-archipel, van de nederzettingen van het stenen tijdperk tot de moderne tijd. Dit bezoek laat je ook kennismaken met een praktijk die 1500 jaar oud is: het fokken van eidereenden.

Na een drukke dag vaar je langs de idyllische kust van Helgeland naar Brønnøysund om weer aan boord te gaan.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Beschikbaarheid: 1.06.2022 - 31.08.2022
 • Prijs: € 299 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 349 (afvaarten na 1.04.2022)
 • Transport: boot
 • Maaltijden tijdens de excursie: thee, koffie en lokale snacks
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Goed om te weten: Bij het Werelderfgoedcentrum vind je een café en winkel waar je lokaal eten, drinken en souvenirs kunt kopen.
— Lees meer —

125

Noorwegen is een van 's werelds grootste exporteurs van vis en andere zeevruchten. Noorse zeevruchten worden dagelijks door ongeveer 37 miljoen mensen wereldwijd geconsumeerd. Het koele, heldere water langs de noordkust van Noorwegen biedt optimale omstandigheden voor duurzame en verantwoorde aquacultuur. Deze excursie begint met een korte bustour rond de kustplaats Brønnøysund vooraleer je de prachtige brug van de stad oversteekt en verder gaat naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Hier leer je over de moderne aquacultuur en de natuurlijke omgeving. Kom meer te weten over de ontwikkeling van vissen en de technologieën die nodig zijn om vis te kweken van ei tot oogst. Zie ook hoe zalm en kabeljauw leven op een demonstratieviskwekerij in het centrum. U kan zelfs deelnemen aan het voeren van de vissen. U kan ook een onderwatercamera proberen te gebruiken bij een interactieve tentoonstelling op de viskwekerij en vers geoogste zalm proeven.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 15:45 - 17:00 uur
 • Beschikbaarheid: 1.01 - 31.12
 • Duur: 1u15
 • Level 2
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Smaak van zalm
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
— Lees meer —

109

Trondheim is een grote stad naar Noorse begrippen, maar heeft veel van de intimiteit en charme van een kleine stad weten te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal en kleurrijke werven. Zo is er enerzijds een prachtige roodgeverfde houten brug uit 1861 en anderzijds zijn er de moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven. Tijdens deze bustour vertelt een lokale gids je, terwijl we door de straten en de wijken lopen, alles over de hoogtepunten van Trondheim. Dit inclusief een korte stop bij Utsikten (het uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Ons avontuur gaat verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen Nidaros omschrijven als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8:00 - 9:50 uur
 • Beschikbaarheid: 2.01 - 31.12
 • Prijs: € 109 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 99 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 2 u
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Fotografie is niet toegestaan in de kathedraal van Nidaros
 • Deze excursie is beschikbaar op zowel afvaarten naar het noorden als het zuiden
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1.01 en 25.12
— Lees meer —

215

Deze prachtige kerk werd gebouwd op het graf van de patroonheilige van Noorwegen, St. Olav, die het christendom naar de heidense Vikingen bracht en al bijna een millennium een centrale rol speelt in de geschiedenis van de stad en de natie. Binnen bewonderen bezoekers de indrukwekkende romaanse en gotische architectuur met zijn hoge gewelven, slanke pilaren en fijne ornamenten.

Bezoek enkele van de geheime kamers van de kathedraal. In de kelder loop je door de donkere gangen van de crypte en verken je de grootste collectie middeleeuwse grafstenen van Noorwegen.

Neem deel aan deze fascinerende ontdekking van de prachtige kathedraal van Nidaros, die ooit het religieuze centrum van heel Scandinavië was.

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Geschatte aankomst- en vertrektijden: 07:45 - 09:45 uur
 • Beschikbaarheid: 2.01 - 31.12
 • Vervoer: minibus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Maaltijden zijn niet inbegrepen
 • Uitrusting: comfortabele schoenen.
 • Goed om te weten: steile en smalle trappen naar de kathedraal van Nidaros. Exclusief voor Platinum-passagiers.
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1.01 en 25.12

— Lees meer —

169

De Atlantische weg zigzagt over verschillende kleine eilanden via acht lage bruggen die direct boven en langs de rand van de Noord-Atlantische Oceaan zijn gebouwd. De 8km lange tocht gaat door prachtige kustlandschappen en is, niet verrassend, een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen. We beginnen onze reis met een korte sightseeingtour door de kleine stad Kristiansund vooraleer we verder gaan naar het eiland Averøy.

Hier bezoeken we de staafkerk van Kvernes, vermoedelijk gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Daarna bezoeken we een lokale taverne waar we genieten van de specialiteit van het huis, 'bacalao', die is gemaakt met de beroemde 'klippfisk' (gedroogde kabeljauw) en andere lokale ingrediënten uit de regio. Daarna gaan we verder langs de Atlantische weg naar de 'Rozenstad' van Noorwegen, Molde. Deze stad is beroemd om zijn jaarlijks internationaal jazzfestival in juli. We sluiten de excursie af met een korte sightseeingtour door Molde vooraleer we weer aan boord gaan van het Hurtigruten-schip.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:20 uur
 • Beschikbaarheid: 1.04.2022 - 31.08.2022
 • Prijs: € 169 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 185 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 4u30
 • Niveau 1
 • Vervoer: bus
 • Maaltijden tijdens de excursie: Bacalao (gedroogde en gezouten kabeljauw), brood, karamelpudding en koffie / thee
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: niet beschikbaar op 17.05 (nationale feestdag van Noorwegen)
— Lees meer —

215

De tour begint met een tocht van Kristiansund naar de stad Eide, waar we onze gidsen ontmoeten en hen volgen naar de ingang van de mijn. De bus rijdt direct de berg in, waar we een veiligheidsdemonstratie krijgen en worden uitgerust met helmen en reddingsboeien. Daarna gaan we aan boord van vlotten en worden we meegenomen op een onvergetelijke reis over een verlicht kristalhelder meer diep in de aarde. Onderweg proeven we bronwater rechtstreeks van de berghelling.

We glijden over het meer naar een grote onderaardse hal waar eettafels worden gebaad in kaarslicht. We krijgen een hartige, heerlijke soep geserveerd gemaakt van lokale ingrediënten. Daarna kijken we een film over de mijn en de mijnbouw. We sluiten de dag af met een korte rondleiding door de nabijgelegen stad Molde vooraleer we weer naar het Hurtigruten-schip gaan.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16:45 - 21:15 uur
 • Beschikbaarheid: 15.09.2021 - 30.04.2022 en 5.09.2022 - 20.04.2023
 • Prijs: € 215 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 189 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Duur: 4u30
 • Level 2
 • Vervoer: bus / vlot
 • Maaltijden tijdens de excursie: vleessoep en bronwater uit de bergen
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding; helmen en reddingsboeien zijn aanwezig
 • Opmerking: niet beschikbaar op 1-3.01 en 19-31.12
— Lees meer —

Nog interessante reizen

Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij hen in het verblijf zit.

Lees meer
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox