Noorderlichtreis Natuurpunt

12-daagse zeereis met Hurtigruten

Ideale reis voor

Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing
Gastronomie
vanaf €2395 p.p

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. De route hoort tot ver buiten de landsgrenzen tot de bekendste en meest geliefde reisroutes ter wereld. Je legt om en bij de 2500 zeemijlen af en beleeft heel bewust het aanmeren in de vaak piepkleine havens. Onderweg heb je kans op het spotten van eindeloos veel vogelsoorten zoals de Jan-van-Gent, Noordse stormvogel, grote mantelmeeuw en grote burgemeester of de grote zee- eend. Noordelijker komen daar ook nog eens de groepjes snel vliegende alken, groepjes eiders en giervalken bij. Om het helemaal af te maken varen we langs groepen spelende bruinvissen en verschillende walvissoorten. Verder geniet je ook van lezingen gegeven door Walter Roggeman, erevoorzitter van Natuurpunt

Afreisdata

27.01.2021

Hoogtepunten van de reis

 • Bijzonder veel kans op het spotten van het Noorderlicht
 • Eilandenarchipels van de lofoten en Vesterålen
 • Mogelijkheid tot het spotten van talloze vogelsoorten (van de Jan-Van-Gent over papegaaiduikers tot giervalken)
 • Bultruggen, vinvissen en orka's waar de Noorse zee de Atlantische oceaan raakt
 • Stedelijke toppers als Bergen, Trondheim en Hammerfest

01. Dag per dag

We ontmoeten elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar het centrum van de stad. Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de vismarkt. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen MS Trollfjord en haar crew je aan boord. Om 21u30 vertrekt het schip dat door de Hjeltefjord vaart.

— Lees meer —

Langs de eilanden Munkholmen en Hitra varen we daarna verder over open zee naar Molde. Dankzij haar gunstige ligging aan de Golfstroom wordt vruchtbaar Molde de ‘Rozenstad’ genoemd. In de verte ziet u de statige toppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

Excursiemogelijkheden:

 • 2MOL: Bezoek aan het streekmuseum Romsdal Museum (€ 111 pp)
— Lees meer —

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Na deze stop vaart het schip verder noordwaarts, zigzaggend door de nauwe Stokksund-Passage.

Excursiemogelijkheden:

 • A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)
 • 3G: Kayakken op de Nidelven Rivier (€ 139 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 3I: De noordelijkste tramlijn ter wereld (€ 135 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra het schip het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Hou je vanaf nu klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot bijna het einde van de reis kan je haar ontmoeten. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk de zeearend opduiken. Verder noordwaarts zullen er nog volgen.

Excursiemogelijkheden:

 • 4B: Wandeling in Bodø (€ 119 pp)
 • 4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 119 pp)
— Lees meer —

’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We varen verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van bekende poolexpedities, het Polarmuseum is dé plek voor wie zich hierin wil verdiepen. In het interactieve Polaria met een aquarium en interessante tentoonstellingen leer je dan weer héél wat over de fauna en flora in het gebied boven de Poolcirkel. Dé bezienswaardigheid is de IJszeekathedraal met een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we een begeleide stadswandeling (onderdeel van ons excursiepakket). Wie liever van het uitgangsleven proeft, kan zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

Excursiemogelijkheden:

 • B: Tromsø gegidste stadswandeling (onderdeel van excursiepakket aan € 395 pp)
 • 5B: Hondensledetocht Tromsø (€ 309 pp – kan in principe gecombineerd worden met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket maar de twee activiteiten vinden kort na elkaar plaats, weinig tijd om ertussen te lunchen)
 • 5M: Langlaufen (€ 169 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 5N: Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 169 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel, als onderdeel van ons excursiepakket, kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB). Een schitterend uitzicht en een machtig gevoel om te midden van de Noorse winter op het meest noordelijke punt van het Europese vasteland te staan.

Excursiemogelijkheden:

 • C: Noordkaap (onderdeel van excursiepakket aan € 395 pp)
 • 6H: Bezoek aan een vissersdorp (€ 135 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen: Noorwegen, Rusland en Finland is Kirkenes. We voorzien hier een bezoek aan het sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket). De poolvos heeft hier z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger verder westwaarts.

Excursiemogelijkheden:

 • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)
 • 7C: Sneeuwscootersafari (€ 239 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 7F: Husky-avontuur (€ 259 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was verder de allereerste om elektrische verlichting aan te leggen in de straten en de huizen. Maak beslist een wandeling doorheen dit aangename stadje!

Excursiemogelijkheden:

 • 8B: Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld (€ 99 pp)
 • 8H: Into The Ice (€ 129 pp)
— Lees meer —

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de zee-engte Risøyrenna blijft vast in het geheugen gegrift. Ook de passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100m breed en de steile rotsen lijken perfect uitgeslepen. Bij gunstig weer varen we ook door de extreem smalle Trollfjord, het lijkt wel alsof u de rotswand hier kan aanraken vanop het dek. U waant zich temidden van versteende trollen, links en rechts. We meren aan in Svolvær waar u de hele namiddag tijd heeft om te genieten van Lofoten met zijn mysterieuze landschappen. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de gezellige rorbu vissershuisjes langs de kust en misschien wel een stel walvissen die het schip begeleiden, en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Tegen de avond zet het schip opnieuw koers naar het vasteland. Als onderdeel van ons excursiepakket, voorzien we een busrit naar de mooiste plaatsen op Lofoten. Niet te missen!

Excursiemogelijkheden:

 • E: Ontdekking Lofoten per autocar (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)
 • 9D: Lofoten te paard (€ 195 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Het schip vaart langs de vruchtbare Helgelandoevers, vroege vogels beleven opnieuw het magisch gevoel de poolcirkel over te steken. Een rijk landschap met afwisselend eilanden, de roemrijke bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, met een 20m brede tunnel er dwars doorheen, een inspiratiebron voor talrijke sagen. We leggen vandaag aan in Brønnøysund, een prachtig kleinschalig kustdorpje. Zeker de moeite om te bezoeken!

Excursiemogelijkheden:

 • 10C: Bezoek bij de zalmen (€ 125 pp)
— Lees meer —

Zigzaggend zuidwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld. We voorzien hier (onderdeel van ons excursiepakket) een begeleide stadswandeling.

Excursiemogelijkheden:

 • F: Stadswandeling Ålesund (onderdeel van ons excursiepakket aan € 395 pp)
 • 2K: Kayakken in Ålesund (€ 139 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
— Lees meer —

Ook tijdens uw laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen mekaar op. met o.a. de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. Wanneer we Bergen binnenvaren komt uw zeereis tot een eind, maar de herinneringen blijven vast nog eindeloos nazinderen. Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

BEZETTING Polar binnenhut Polar buitenhut Arctic superior
buitenhut
I J N O P U
2 volw. - dubbel kamer € 2395 € 2495 € 2695 € 2795 € 2895 € 3195
3 volw. - triple kamer - op
aanvraag
/ € 2320 / / / /
1 volw. - single kamer - op
aanvraag
€ 3675 / € 4595 € 4755 / € 5090

Boek voor 31.08.20 en ontvang € 75 korting per persoon als lid van Natuurpunt

Inbegrepen

 • Exclusieve Natuurpunt vluchten met Brussels Airlines heen en terug: Brussel-Bergen
 • Alle transfers: luchthaven/Hurtigruten
 • Nederlandstalige reisbegeleider van NORDIC aan boord
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension, gratis WIFI en koffie/ thee aan boord
 • Gegidste stadswandeling in Bergen
 • Rit met kabelbaan Fløibanen
 • 11 x ontbijt – 11 x avondmaal – 10 x lunch
 • Lezingen aan boord door erevoorzitter Walter Roggeman
 • De aankoop van 400 m² natuurgebied door Natuurpunt

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Excursiepakket 6-in-1 aan € 395 per persoon – beperkt aantal plaatsen – meteen bij boeking bij te bestellen:
  • A: Stadswandeling Trondheim langsheen de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan de Nidaros kathedraal
  • B: Stadswandeling Tromsø langsheen de voornaamste bezienswaardigheden
  • C: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
  • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
  • E: Ontdekking van Lofoten met onder andere bezoek aan Henningsvaer (per autocar)
  • F: Stadswandeling Ålesund langsheen de voornaamste bezienswaardigheden
 • Extra excursies aan land door Hurtigruten georganiseerd moeten eveneens meteen bij boeking bijbesteld worden. Wij raden aan om de excursies vooraf te boeken, zo vermijden we ontgoocheling bij volboeking. NORDIC hanteert de door Hurtigruten vastgelegde Euro-prijzen. Excursies kunnen ook aan boord bijgeboekt worden, waar ze verrekend zullen worden aan de dagprijs en dagkoers van de Noorse Kroon. Dit kan een prijsverschil geven ten opzichte van vooraf geboekte excursies in Euro.

Opmerkingen

 • Prijzen per persoon
 • Alle excursies onder voorbehoud van weersomstandigheden. In geval een excursie niet kan doorgaan omwille van het weer, wordt een waardig alternatief voorzien.
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan vooraf aangevraagd worden. Indien niet vooraf aangevraagd, wordt het kajuitnummer bij inschepen toegekend.
 • Je reist met het schip MS Trollfjord
 • Als je deze reis boekt, geef je uitdrukkelijk toestemming aan NORDIC om jouw gegevens (naam, adres en e-mailadres) door te geven aan Natuurpunt. Op die manier kan de ledenkorting worden toegekend.
 • Getrouwheidskorting Hurtigruten (Ambassador 1893 programma) niet van toepassing op deze reis.
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 181 dagen voor afreis: het betaalde voorschot (30% van de reissom)
  • Van 180 tot 45 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  • Minder dan 45 dagen voor afreis of bij niet aanmelding: 100% van de reissom

04. Extra info

Kajuittypes:

 • U-kajuit: Arctic superior (hoog gelegen) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • P-kajuit: Arctic superior (promenadedek) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • O-kajuit: Polar standaard (tussendek vooraan) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • N-kajuit: Polar standaard (tussendek achteraan) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • J-kajuit: Polar standaard (promenadedek of hoog dek) buitenkajuit beperkt of geen uitzicht, aparte bedden (bed en sofabed)
 • I-kajuit: Polar standaard binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer
Lofoten-eilanden-Noorwegen-spitse-bergen-en-zonsondergang
Nordic Stories

Lofoten en Vesterålen eilanden

De landschappen op de Lofoten en Vesterålen doen je soms naar adem happen. Hier rijzen spitse bergen majestueus uit de zee, spoelt azuurblauw water over witte stranden en ademen de kleurrijke dorpjes een ongedwongen visserssfeer.

Lees meer
Tromso-s'avonds
Nordic Stories

Ontdek Tromsø

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen. De stad wordt ook wel “de poort naar de Noordpool” en “het Parijs van het Noorden” genoemd. Benieuwd waarom? Lees dan vooral verder.

Lees meer
Met de sneeuwscooter door winter wonderland
Nordic Stories

Met de sneeuwscooter door winter wonderland

Tijdens een sneeuwscootertocht leg je grotere afstanden af en ervaar je een groot gevoel van vrijheid. Je rijdt door een erg uitgestrekt en ongerept gebied, de landschappen die voorbij glijden zijn werkelijk adembenemend. Dit is niet voor niets het geliefkoosde vervoersmiddel van de locals!

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox