Hamburg-Noordkaap-Hamburg, zomerexpeditie ’22

15-daagse exploratiereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Wildlife
Sightseeing
Ontspanning
Ongerepte natuur
Koppels
Hurtigruten zeereis
Gastronomie
Beleving

Deze 15-daagse expeditiezeereis vaart tijdens de lente waarbij je zowel nog van de zon als van de sneeuw kan genieten. Een frisse laag weelderige bladeren komt door de ooit kale bomen en bloemen bloeien in een scala aan kleuren. De zomer is wanneer de middernachtzon dag en nacht heerst, waardoor de fjorden en bergen er nog levendiger uitzien. De herfst eind september heeft een speciaal soort zonlicht dat de gele, roestkleurige bossen in gouden tinten doet veranderen. In welk seizoen je ook kiest om te reizen, je zal zeker verliefd worden op de prachtige landschappen en unieke cultuur van Noorwegen.

Vanaf 2021 kan je niet alleen kiezen voor de klassieke formule, maar ook voor een exploratieformule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt het langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is inbegrepen en je krijgt standaard een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring, verkorte trajecten zijn niet mogelijk.

Afreisdata

Vaste afreisdata: 15.04.2022; 29.04.2022; 13.05.2022; 27.05.2022; 10.06.2022; 24.06.2022; 08.07.2022; 22.07.2022; 05.08.2022; 19.08.2022; 02.09.2022; 16.09.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Hardangerfjord
 • De verbluffende Lofoten en Vesterålen eilanden
 • De Noordkaap
 • Natuurwonder Torghatten in Brønnøysund
 • Nederzettingen Havnnes en Træna
 • Zomersfeer en middernachtzon

01. Dag per dag

Vandaag vertrek je vanuit de op een na grootste stad van Duitsland richting het noorden om de prachtige kustlijn van Noorwegen te verkennen. Bereid je voor op eeuwigdurend daglicht, kristalheldere fjorden, bergen die van zee tot lucht reiken en watervallen die uit onmogelijk hoge afgronden stromen. Terwijl we over de Noordzee varen, wil je misschien je expeditieschip leren kennen. Bekijk het Science Centre, de sauna en bubbelbaden, zoek een comfortabele stoel in de Explorer-lounge, zoek een tafel bij het raam die je leuk vindt in het scheepsrestaurant of zoek een goede plek aan dek om de ongelooflijke kustlijn van Noorwegen te bekijken. Of misschien wil je gewoon ontspannen en rustig genieten van deze dag op zee.

— Lees meer —

Geniet van een idyllische dag op zee op weg naar de Noorse kust. Maak kennis met ons expeditieteam, een deskundige bemanning van avonturiers die je zullen voorbereiden op de komende kustexpeditie. Luister naar deze bekwame ontdekkingsreizigers die hun uitgebreide kennis delen om je te vertellen wat je kunt zien, hoe je het kunt zien en hoe je optimaal van jouw expeditie kunt genieten. Dit is ook een goed moment om aan dek een drankje te drinken, te genieten in de hot tub of een gezellige hoek te zoeken om te ontspannen met een goed boek.

— Lees meer —

In de namiddag krijgen we onze eerste glimp van de Noorse kust te zien. Kleine eilanden en bergsilhouetten komen dichterbij. We laten de Noordzee achter ons en gaan schilderachtige zeestraten en fjorden binnen. We beginnen ons bezoek aan Noorwegen in Bergen, een van de mooiste steden van het land en een geweldige plek om te voet te verkennen.

Als we Bergen, ‘The City of Seven Mountains’ naderen, zul je de kleurrijke huizen zien die de heuvels bedekken. De op een na grootste stad van het land heeft veel van zijn lokale karakter, geschiedenis en charme behouden.

Als je in Bergen bent, moet je zeker de historische wijk Bryggen bezoeken, een UNESCO-werelderfgoed met karakteristieke houten werven. Tegenover Bryggen ligt de vismarkt van Bergen, waar je recht voor je neus heerlijke verse zeevruchten kunt vinden. Je kunt ook de kabelbaan nemen naar de berg Fløyen voor uitzicht op de veelgeprezen zeven bergen.

— Lees meer —

Net als de beroemde Geirangerfjord, maakt Hjørundfjord deel uit van UNESCO, dat bekend staat om zijn "uitzonderlijke natuurlijke schoonheid". Echter, in tegenstelling tot zijn buurman, die een beetje te populair is geworden, kan je aan de Hjørundfjord genieten in alle rust dankzij het feit dat het buiten de gebaande toeristische paden ligt. Omringd door de Sunnmøre Alpen met toppen die 1.700 meter recht omhoog uit de zee stijgen, is het een van de mooiste fjorden van heel Noorwegen en nog steeds onontdekt door de meeste andere cruisemaatschappijen.

Op een heldere dag krijg je de volledige zintuiglijke 360°-ervaring: de blauwste luchten, het groen van naaldbossen en weilanden die de berghellingen bedekken. Het stille, ongerepte water weerspiegelt dan het prachtige landschap in al zijn glorie, waarbij de fjord en het landschap perfect samenvloeien.

We gaan aan wal bij de dorpen Urke of Sæbø om de Noorse natuur en cultuur op te snuiven. Het onderwerp van de lezing van vandaag is de geologie van Noorwegen, waarin wordt uitgelegd hoe de bergen en fjorden om je heen zijn ontstaan. Schrijf je in voor optionele excursies om de omgeving verder te verkennen. Ga mee op een begeleide wandeling langs dorpen langs de Hjørundfjord en leer meer over de geschiedenis en de natuur. Als alternatief kan je kiezen voor meer sportieve excursies, zoals wandelen of kajaken.

— Lees meer —

Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen en 200 jaar lang de voormalige hoofdstad. Het werd in 997 gesticht door de Vikingkoning Olav Tryggvason die begraven ligt in de kathedraal van Nidaros nabij het stadscentrum. Trondheim kan het beste te voet worden verkend en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De kathedraal, die ook wel de ‘Notre Dame van Noorwegen’ wordt genoemd, kan worden bereikt door langs de rivier te lopen vanwaar het schip aanmeert. Een middeleeuws meesterwerk, gebouwd in gotische stijl en het enige in zijn soort in het land.

Vanaf de kathedraal van Nidaros is het tien minuten lopen naar de Old Town Bridge, die een verbinding maakt met de levendige wijk Bakklandet. De brug werd gebouwd in 1861 en ligt over de rivier de Nid met uitzicht op de kleurrijke houten werven langs het water. Veel van de voormalige pakhuizen zijn nu kosmopolitische eetgelegenheden, chique bakkerijen en trendy coffeeshops waaraan je zeker een bezoekje kunt brengen.

— Lees meer —

's Morgens zeilen we langs de kust van Helgeland met in de verte de bergen die aan de horizon oprijzen. Dit is Træna, een archipel van meer dan 400 eilanden direct aan de poolcirkel. We maken een mooie wandeling rond het dorp Husøya, waar de meeste inwoners van Træna wonen.

Verrassend genoeg heeft de gemeenschap op de eilanden een Scandinavisch-Hawaiiaanse sfeer. Net als bij Hawaiianen geloven Noren in de levensfilosofie van friluftsliv - respect voor de natuur en liefde voor het buitenleven. Onthoud echter dat de zee elk moment van het jaar ruw kan zijn. Als het weer ons niet toelaat om veilig aan te meren, kunnen we je in plaats daarvan naar de Svartisen-gletsjer brengen, waar je kunt deelnemen aan optionele excursiewandelingen naar de gletsjer en kajakken. Met ongeveer 370 vierkante kilometer is Svartisen de op een na grootste gletsjer van Noorwegen, na de Jostedal-gletsjer.

We steken 's avonds de poolcirkel over en markeren de gelegenheid met een speciale ceremonie.

— Lees meer —

Vandaag meren we aan bij Senja, een van de mooiste en minst bezochte eilanden van Noorwegen. Je zult versteld staan van het landschap en begrijpen waarom het in de top 10 's werelds mooiste eilanden van CNN verscheen.

Het eiland wordt ook wel ‘Noorwegen in miniatuur’ genoemd en biedt diverse landschappen die in een oogwenk lijken te veranderen. De noordelijke kustlijn van Senja wordt gekenmerkt door hoge bergen die recht in zee storten, afgewisseld met afgelegen baaien en zandstranden die grenzen aan kristalhelder turkoois water. Zuid-Senja onderscheidt zich door een rotsachtige kustlijn en dennenbossen en is de thuisbasis van Ånderdalen National Park. De oostkant van Senja heeft zachtere, meer vergevingsgezinde landschappen met glooiende heuvels en berkenbossen.

Een van de beste manieren om de vele prachtige landschappen van het eiland te zien, is een roadtrip langs de National Scenic Route in Senja. We vertrekken vanuit een plaatselijk dorp en maken een begeleide bustour langs deze route en zien het indrukwekkende kustlandschap van Senja.

— Lees meer —

We zeilen door Arctisch Noorwegen en je zal opmerken hoe het landschap verschilt van de kust van Helgeland. Het klimaat is meestal ook wat koeler. De lezingen van vandaag richten zich op de Noorse geschiedenis; leer meer over het Vikingverleden, de Pomor-handel met Rusland, of ontdek meer over de inheemse Sami-bevolking van Troms en Finnmark.

Na de lunch komen we aan in Skarsvåg, een klein vissersdorpje op een mooie busrit verwijderd van de Noordkaap. Je bezoekt nu een van de meest noordelijke punten van Europa als onderdeel van een inbegrepen excursie. De schilderachtige busrit passeert kleine baaien en kleine dorpjes en steekt vervolgens een bergplateau over voordat je aankomt bij de spectaculaire Noordkaap. Op 71° noorderbreedte is het slechts 2100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussen. Ga aan de rand van de klif staan en kijk uit over de sprankelende zee. De Noordkaap is het dichtst bij de top van de wereld dat je ooit zult bereiken.

Skarsvåg is het keerpunt van het schip en vanaf hier beginnen we onze terugreis in zuidelijke richting.

— Lees meer —

Tromsø is tijdens de zomer een verbazingwekkend bruisende stad. Als je op zoek bent naar avontuur, dan is dit de plek bij uitstek. Wandelen, fietsen, kajakken of een rit op de kabelbaan… alles is mogelijk!
De stad heeft ook een fascinerende geschiedenis. Het was de startplaats van veel Arctische expedities en de eerste stop van exploratiereizigers op hun terugweg naar de civilisatie. Daarnaast is het ook een hotspot voor shoppers en foodies. De stad wordt wel eens “het Parijs van het noorden” genoemd omwille van de erg creatieve keuken vol verse en lokale producten. Ook de architectuur is gedurfd: de kathedraal is een van de hoogtepunten van de stad.

Ons expeditieteam kan meer over de poolgeschiedenis en de exploratie ervan in één van hun lezingen toelichten. Als de toegangspoort tot het noordpoolgebied was Tromsø het startpunt voor talloze grote expedities en bood het een zeer welkome eerste stop voor de terugkeer van ontdekkingsreizigers naar de beschaving. Bezoek het Poolmuseum om meer te weten te komen over de beroemde ontdekkingsreizigers en expedities die hun oorsprong hebben in de stad.

— Lees meer —

De aantocht van de Lofoten mag je niet missen, aangezien een formidabele muur van bergen je zal begroeten. De eilanden hier zijn anders dan alles wat je ooit hebt gezien. Het adembenemende landschap is een meesterwerk van karakteristieke bergtoppen, beschutte baaien, ongerepte stranden en paradijselijke vissersdorpjes.

We beginnen de dag door eerst naar de Trollfjord te zeilen, een smalle waterweg waar verticale bergwanden boven je opdoemen. Eenmaal veilig binnen de fjord, zal het schip ter plaatse 180° draaien. Je houdt je adem in terwijl hij door de nauwe ingang naar buiten manoeuvreert. Het is een spannende ervaring die uitmuntend zeemanschap vereist.

In de namiddag stoppen we in het idyllische Reine. Je herkent het misschien als een van de meest gefotografeerde natuurlandschappen in Noorwegen - en met goede reden. Karakteristieke rode vissershutten, bekend als rorbuer, stippelen de kustlijn tegen een achtergrond van granieten bergtoppen die uit de fjord steken. Als onderdeel van een inbegrepen excursie ga je per bus naar het pittoreske oude vissersdorp Å, een unieke, historische attractie. Hier zie je goed bewaarde huizen, een smid, een oude levertraanpers en een bakkerij.

— Lees meer —

Het doel voor vandaag is om het beroemde Torghatten te verkennen, een kleine berg buiten de stad Brønnøysund, slechts 258 meter hoog, maar met een opvallend gat dwars door het midden. Het is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Noorwegen. We zijn van plan om vlak naast de berg voor anker te gaan en kleine boten te gebruiken om aan land te komen van het eiland . Als het weer anders zegt, meren we aan in een nabijgelegen haven en bereiken we de berg met de bus.

Geologen zijn het er over het algemeen over eens dat de wetenschappelijke verklaring voor het 30 meter hoge, 25 meter brede en 160 meter diepe gat in Torghatten te wijten is aan erosie tijdens de laatste ijstijd. Als je zin hebt in avontuur en graag de uitzichten wilt zien, kun je je bij het expeditieteam voegen om naar het gat van de berg te wandelen. Iets minder inspannend? Er wordt ook een wandeling rond de berg aangeboden.

— Lees meer —

Welkom in de charmante kuststad Ålesund! De kleine stad klampt zich vast aan de oevers van een dunne eilandketen. De gebouwen aan het water, ooit pakhuizen en nu appartementen, zijn geschilderd in pastelgeel en rood. Ga mee op een begeleide wandeling door de geplaveide straten en bewonder de sierlijke gebouwen.

Door een verwoestende brand in 1904 werd een groot deel van de stad herbouwd in de toen zo modieuze architecturale stijl: Art Nouveau. Het omvangrijke project werd gedeeltelijk gefinancierd door Kaiser Wilheim uit Duitsland, die graag op vakantie was in de regio Sunnmøre. Ongeveer 20 bouwmeesters en 30 Noorse architecten, opgeleid in Trondheim en Berlijn, haalden inspiratie uit heel Europa bij het ontwerpen van de vele gebouwen die hier nog steeds staan.

Er is ook een flinke wandeling naar de top van de nabijgelegen berg Aksla, waarbij je een panoramisch uitzicht hebt over de stad en de andere eilanden.

— Lees meer —

De lezingen van het expeditieteam gaan verder met een lezing over gletsjers of het klimaat van Noorwegen, en geven wat achtergrondinformatie over de geologie. Net voor de lunch verschijnen de toppen van hoge bergen aan de horizon. Tussen deze toppen liggen de wereldberoemde fjorden van Noorwegen.

Een van die fjorden is de Hardangerfjord. De heuvels hier zijn bedekt met de mooiste appelboomgaarden van Noorwegen, die in juli en augustus beladen zijn met rijp fruit. De regio is begrijpelijkerwijs beroemd om zijn appelproducten, van jam en sap tot zijn bekroonde cider, die een wijnrecensent omschreef als "Noorse champagne".

Vandaag verkennen we de dorpen Sunndal or Rosendal. Vanuit Sunndal kun je de omgeving verkennen tijdens een mooie wandeling of gaan kajakken met het expeditieteam. Met slechts 800 inwoners is Rosendal een klein, charmant dorpje. De grootste attractie is het 16e-eeuwse herenhuis, beroemd om zijn prachtige rozentuin en aangelegde tuinen, in volle bloei in de zomermaanden.

Tegen het einde van de dag verlaten we Hardangerfjord en beginnen onze reis naar het zuiden.

— Lees meer —

Vandaag steken we de Noordzee over op de terugweg naar Hamburg. Misschien wil je de hele dag doorbrengen met het bewerken van je foto's, een laatste duik nemen in de hot tub of gewoon ontspannen in de comfortabele Explorer-lounge van het schip. Je kunt ook aansluiten bij het expeditieteam terwijl ze de hoogtepunten van je geweldige zomerexpeditiecruise langs de Noorse kustlijn bespreken.

— Lees meer —

We meren aan in Hamburg in de vroege ochtenduren. Na het ontbijt is het tijd om het schip te verlaten. Het einde van een prachtige reis!

— Lees meer —

02. Prijzen

Onderstaande prijzentabel geeft alvast een idee qua richtprijs voor deze exploratiereis. Hurtigruten hanteert een flexibel prijzenbeleid, waardoor prijzen kunnen variëren. Contacteer ons gerust voor een concreet en vrijblijvend offertevoorstel!

Kajuittype Richtprijs per persoon
I-kajuit (lager gelegen binnenkajuit) 5099
L-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 2 en 3) 6093
J-kajuit (hoger gelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 6215
QJ-kajuit (ruimere en hoger gelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 6386
N-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 3) € 6453
O-kajuit (lager gelegen buitenkajuit, dek 3 en 5) € 6575
P-kajuit (hoger gelegen buitenkajuit op panoramadek) € 6935
U-kajuit (hoogst gelegen buitenkajuit) € 7911
Q-kajuit (mini suite) € 11022
M-kajuit (suite) € 12973
MG-kajuit (grote suite) € 14681

Inbegrepen

 • Exploratiereis Hamburg– Noordkaap – Hamburg (14 nachten) in de geboekte hutcategorie in volpension aan boord van een van de Hurtigrutenschepen
 • Maaltijden in restaurant Aune & Fredheim, huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • A-la-carte restaurant inbegrepen voor suite gasten
 • Welkomstdrink en informele samenkomsten met de crew, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis inbegrepen
 • Water- en winddichte jas en hervulbare waterfles (mag meegenomen worden naar huis)
 • Gebruik van wandelstokken en materiaal te gebruiken tijdens activiteiten
 • Gebruik van gym, jacuzzi, sauna
 • Engels- en Duitstalig expeditie team aan boord dat een logbook maakt over de gemaakte reis
 • Een aantal inbegrepen activiteiten/uitstappen - een overzicht hiervan volgt spoedig
 • Een overzichtskaartje van Noorwegen met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden
 • Onze zelfgeschreven gids met algemene info over Noorwegen en de voornaamste beziens-waardigheden voor jouw stadsbezoek in Bergen

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Transfers in Hamburg
 • Aan- en afreispakket (vluchten en hotelovernachtingen)

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon op basis van een 2-persoonskajuit. Supplement single kajuit op aanvraag.
 • Het hutnummer wordt bij boeking toegekend. Hurtigruten behoudt zich het recht om het kajuitnummer omwille van organisatorische redenen te wijzigen.
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht.
 • Het aanbod aan optionele excursies (=betalend) wordt enkele maanden voor afreis bekend gemaakt.

Nog interessante reizen

Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij hen in het verblijf zit.

Lees meer
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox