Noorwegen: Ongezien gevarieerd 2022

Ideale reis voor

We starten deze reis in Zuid-Noorwegen met een bezoek aan Oslo, de fjorden, het hooggebergte en de gletsjers en ontdekken er parels van natuur, steden, staafkerken, … Na een 6-daagse rondreis door Zuid-Noorwegen nemen we een vlucht van Oslo naar Kirkenes, waar we aan boord gaan van één van de postschepen van Hurtigruten. Op de zuidelijke route van Kirkenes naar Bergen wacht ons zes dagen lang een fascinerend schouwspel. Het schip vaart langs de Noorse kust, één van de mooiste natuurspektakels ter wereld, met de doorvaart van de Vesterålen en Lofoten-eilandenarchipels als hoogtepunt. Tijdens de optionele excursies aangeboden door Hurtigruten ontdek je nog veel meer van de regio's waar we doorvaren. Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in relatief korte tijd zoveel mogelijk wil zien!

Afreisdata

02.06.22 (volzet) - 21.07.22 (volzet)

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste fjorden van Noorwegen Nærøyfjord en Geirangerfjord
 • Gletsjers
 • Bezoek aan Bergen, Oslo en Trondheim
 • Optioneel bezoek aan de Noordkaap
 • Lofoten en Vesterålen
 • Middernachtzon

01. Dag per dag

Vlucht vanuit Brussel naar Oslo.

Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad houden we halt bij het Vigelandpark en bezoeken we het Fram Museum. Nadien checken we in in het Clarion Hotel The Hub. De centrale ligging van het hotel nodigt meteen uit om de stad te gaan verkennen. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

In de voormiddag neemt onze reisbegeleider jou mee op een wandeling door de stad. Of je kan op eigen houtje de stad nog even intrekken. Kort na de middag vertrekken we per luxe autocar richting woeste Noorse natuur. We rijden langs de staafkerk van Torpo tot de voet van de Hardangervidda waar we logeren in het gezellige Dr. Holms Hotel. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Vandaag staat de ruige Noorse natuur op het programma! Door een prachtige vallei en door de 24,5 km lange Laerdaltunnel gaat het verder tot Borgund waar we de beroemdste staafkerk van Noorwegen bezoeken, terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nadien varen we de Sognefjord over, van Fodnes naar Mannheller.

Afreis 02.06 (295km):
We rijden verder tot Loen waar we de komende 2 nachten logeren in het mooi gelegen Loenfjord Hotel. Tijdens uw verblijf kan u gebruikmaken van de wellness facitiliteiten van Hotel Alexandra (betalend). Avondmaal in het hotel.

Afreis 21.07 (230km):
We rijden verder to Skei waar we de komende 2 nachten logeren in het mooi gelegen Thon Hotel Jolster. Tijdens uw verblijf kan u gebruikmaken van de faciliteiten van het hotel. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Afreis 02.06 (ca. 150km):
Rit langs het pittoreske Oldenvatnet naar Briksdalen voor een korte wandeling naar de gletsjer Briksdalbreen. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen). In de namiddag maken we een rit over de Panoramaveien, met schitterend uitzicht op de Nordfjord. We voorzien tijdig terug te keren naar Loen. Een aanrader is een rit met de kabelbaan Loen Skylift naar een hoogte van 1011m.

Afreis 21.07 (ca. 100km):
Rit langs het mooie Jolstravatnet naar de gletsjer Boyabreen en bezoek aan het Norsk Bremuseum in Fjaerland. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen). In de namiddag verkennen we verder de mooie omgeving van Skei. We voorzien tijdig terug te keren naar het hotel.

— Lees meer —

Het fjordengebied is hét hoogtepunt van een reis door Noorwegen. De Geirangerfjord, beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, moet je gezien hebben! We varen de fjord af, van Hellesylt tot Geiranger. Nadien gaat het helemaal omhoog tot het unieke uitzicht op Dalsnibba om vervolgens af te zakken naar het hooggebergte. We verblijven in het mooie Spidsbergseter Resort nabij Rondane.

Afreis 02.06 (290km)
Afreis 21.07 (350km)

— Lees meer —

We starten deze dag nabij de Peer Gyntveien, een schitterende bergweg die we, indien de weersomstandigheden het toelaten, zullen over rijden. In Lillehammer rijden we voorbij Lysgårdsbakken, een bij wintersportfanaten gekende skischans. We bezoeken Maihaugen dat beschouwd wordt als het mooiste openluchtmuseum van Noorwegen. Hier is te zien hoe de mensen in de vallei Gudbrandsdalen leefden vanaf de middeleeuwen tot nu. In de namiddag vertrekken we naar Gardermoen luchthaven voor een vlucht naar Kirkenes.

Na aankomst transfer naar Scandic Hotel Kirkenes. Avondmaal en overnachting.

— Lees meer —

In Kirkenes bevinden we ons op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten verwijderd van de Russische grens. In de voormiddag transfer naar uw Hurtigruten-schip, dat kort na de middag vertrekt. In de late namiddag wordt in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen, voor het eerst aangemeerd. Nadien gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord en Berlevåg.

Afreis 02.06: MS Polarlys

Afreis 21.07: MS Kong Harald

— Lees meer —

's Ochtends vroeg meert het schip even aan in Honningsvåg. Je kan hier deelnemen aan een optionele excursie die start met een bezoek aan de Noordkaap en eindigt in Hammerfest. Na de korte stop in Honningsvåg vaart het schip eveneens richting Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. Vervolgens meert het rond middernacht in Tromsø aan. Het bijwonen van het middernachtconcert in de IJszeekathedraal is beslist een aanrader. Of trek je liever op eigen houtje de stad in voor een bezoekje aan een van de vele gemoedelijke kroegen om het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier te proeven? Verlies in deze gezellige omgeving het uur niet uit het oog, om 1.30 zetten we onze zuidwaartse vaart verder.

Optionele excursies:

- 8A: Ontbijt aan de Noordkaap (229 EUR pp)
- 8B: Bustour door Hammerfest (119 EUR pp)
- 8G: Bergwandeling in Hammerfest (109 EUR pp)
- 8I: Arctisch middernachtavontuur in Tromsø (169 EUR pp)
- 8C: Middernachtconcert in de IJszeekathedraal in Tromsø (89 EUR pp)

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Harstad is de eerste halte van vandaag, nadien vaart het schip verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m. Als de weersomstandigheden goed zitten, varen we de nauwe Trollfjord binnen.

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Optionele excursies:

- 9A: Eilandenwereld van de Vesterålen (129 EUR pp)
- 9B: Eilandenwereld van de Lofoten (129 EUR pp)
- 9C: Zeearendsafari in de Trollfjord (199 EUR pp)
- 9D: Lofoten te paard (229 EUR pp)
- 9E: Speedbootavontuur op de Lofoten (189 EUR pp)

— Lees meer —

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn: we kruisen iets voorbij Ornes de Poolcirkel. Het schip vaart door een afwisselend landschap met talrijke eilanden en bergen. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Bij het wegvaren merk je al snel een vreemde berg op. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaten we Helgeland en meert het schip nog even aan in Rørvik.

Optionele excursies:

- 10B: Vega eilandengroep (349 EUR pp)
- 10C: Bezoek een zalmkwekerij (125 EUR pp)

— Lees meer —

Wie vroeg uit de veren is, kan nog even de stad Trondheim intrekken. De strategische ligging van de stad trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen bewaard worden. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad.

Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kristiansund en later die dag naar Molde.

Optionele excursies:

- 11A: Trondheim en de Nidaros kathedraal (99 EUR pp)
- 11C: De Atlantische kustweg (185 EUR pp)

— Lees meer —

Jouw laatste dag aan boord vangt aan. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Vooraleer het schip aanlegt in Bergen, kan je nog genieten van een laatste lunch.

Meteen na aankomst, transfer naar ons centraal gelegen hotel. In de namiddag staat nog een begeleide wandeling op het programma. We raden u aan om nadien het kabeltreintje, de Fløibanen (niet inbegrepen), naar het hoogste punt (319m) te nemen, voor een beklijvend panorama.

Avondmaal en overnachting in Clarion Hotel Admiral.

— Lees meer —

Vandaag komt deze prachtige reis ten einde. Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht via Oslo naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Kajuittype/bezetting

Afreis 02.06.22

MS POLARLYS

Afreis 21.07.22

MS KONG HARALD

I-binnenkajuit - Polar Inside
2 pers. € 3815 € 3595
N-buitenkajuit - Polar Outside
2 pers. - € 4090
O-buitenkajuit - Polar Outside
2 pers. € 4425 € 4150
PD-buitenkajuit - Arctic Superior
2 pers. € 4695 € 4275
UD-buitenkajuit - Arctic Superior
2 pers. € 4850 € 4445

Prijs single en triple kajuiten op aanvraag.

Inbegrepen

 • Vluchten met Scandinavian Airlines: heenreis Brussel-Oslo, Oslo-Kirkenes, terugreis: Bergen-Oslo-Brussel incl. taksen (€ 212)
 • Ervaren Nederlandstalige reisleider
 • Alle transfers: luchthaven/hotels/Hurtigruten
 • Busreis met comfortabele autocar
 • 7 hotelovernachtingen in goede hotels in halfpension
 • Hurtigruten zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension, gratis Wifi, koffie en thee
 • Inkom in het Fram Museum
 • Bezoek aan de staafkerk van Borgund
 • Bezoek aan het Norsk Bremuseum (afreis 21.07)
 • Boottocht op de Geirangerfjord
 • Inkom Maihaugen museum
 • Stadswandeling in Oslo en Bergen
 • Tol- en waterwegen
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Bagageservice
 • Extra excursies aan land

Schepen

Beide schepen MS Polarlys en MS Kong Harald werden gebouwd in de jaren '90 en werden in 2016 gedeeltelijk gerenoveerd. Ze kregen een modern, Scandinavisch interieur. De kajuiten op de hogere dekken, type UD en PD, beschikken over een dubbel bed, de overige kajuiten hebben aparte bedden (bed en sofabed). Er zijn naast het hoofdrestaurant een à -la-carte restaurant en een bistro. Er is eveneens een sauna, 2 buitenjacuzzi's en een fitnessruimte. In de gezellige 'Explorer Lounge' kan je rustig zitten en de prachtige landschappen zien voorbijglijden, in de bar kan je genieten van een lekker traditioneel drankje.

Kajuittypes

 • UD-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, bovendek, met dubbel bed
 • PD-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, met dubbel bed
 • O-kajuit: Polar buitenkajuit, tussendek en vooraan, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • N-kajuit: Polar buitenkajuit, tussendek en achteraan, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • I-kajuit: Polar binnenkajuit, benedendek, aparte bedden (bed en sofabed)

Opmerkingen

 • Prijs per persoon.
 • Single en triple kamers/kajuiten steeds op aanvraag.
 • Min. 20/max. 30 deelnemers.
 • Hotels onder voorbehoud van wijziging.
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan op moment van boeking aangevraagd worden mits toeslag van +/- € 200 per kajuit. Indien het nummer niet vooraf wordt aangevraagd, zal het pas bij het inschepen toegekend worden.
 • Voor deze groepsreis zijn de algemene annuleringsvoorwaarden voor groepen van Hurtigruten van toepassing:
  Tot 181 dagen voor afreis: het voorschot
  Van 180 tot 46 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  Vanaf 45 dagen voor afreis of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom

Nog interessante reizen

Nordic Stories

Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten, tot het voeren van wolven terwijl je bij hen in het verblijf zit.

Lees meer
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox