Noorwegen: Ongezien gevarieerd

Ideale reis voor

We starten deze reis in Zuid-Noorwegen met een bezoek aan Oslo, de fjorden, het hooggebergte en de gletsjers en ontdekken er parels van natuur, steden, staafkerken, … Na een 6-daagse rondreis door Zuid-Noorwegen nemen we een vlucht van Oslo naar Kirkenes, waar we aan boord gaan van één van de postschepen van Hurtigruten. Op de zuidelijke route van Kirkenes naar Bergen wacht ons zes dagen lang een fascinerend schouwspel. Het schip vaart langs de Noorse kust, één van de mooiste natuurspektakels ter wereld, met de doorvaart van de Vesterålen en Lofoten-eilandenarchipels als hoogtepunt. Tijdens de optionele excursies aangeboden door Hurtigruten ontdek je nog veel meer van de regio's waar we doorvaren. Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in relatief korte tijd zoveel mogelijk wil zien!

Afreisdata

Data 2022 worden in het najaar 2021 gepubliceerd-contacteer ons indien u interesse heeft.

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste fjorden van Noorwegen
 • Nærøyfjord en Geirangerfjord
 • Briksdalgletsjer
 • Bezoek aan Bergen, Oslo en Trondheim
 • Optioneel bezoek aan de Noordkaap
 • Lofoten en Vesterålen
 • Middernachtzon

01. Dag per dag

Vlucht vanuit Brussel naar Oslo.

04.06.21: vertrek Brussel 10.55 - aankomst Oslo 12.55

23.07.21: vertrek Brussel 09.55 - aankomst Oslo 11.55

Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad houden we halt bij het Vigelandpark en bezoeken we het Vikingschipmuseum (tijdens de periode van renovatie wordt dit vervangen door een bezoek aan het Historical Museum, waar een expositie gewijd wordt aan de Vikingen). Nadien checken we in in het Thon Hotel Opera. De centrale ligging van het hotel nodigt meteen uit om de stad te gaan verkennen. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

In de voormiddag neemt onze reisbegeleider jou mee op een wandeling door de stad. Of je kan op eigen houtje de stad nog even intrekken. Kort na de middag vertrekken we per luxe autocar richting woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo rijden we tot de voet van de Hardangervidda waar we logeren in het gezellige berghotel Bardøla Høyfjellshotell. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Vandaag staat de ruige Noorse natuur op het programma! Door een prachtige vallei en door de 24,5 km lange Laerdaltunnel gaat het verder tot Borgund waar we de beroemdste staafkerk van Noorwegen bezoeken, terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nadien varen we de Sognefjord over, van Fodnes naar Mannheller, en rijden verder tot Loen waar we de komende 2 nachten logeren in het mooi gelegen Alexandra Hotel dat over zwembad en wellnessfaciliteiten beschikt, een van de betere hotels van Noorwegen, een rustpunt tijdens deze reis. Onderweg zien we eveneens onze eerste gletsjer op deze reis, de Bøyabreen. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Rit langs het pittoreske Oldenvatnet naar Briksdalen voor een korte wandeling naar de gletsjer Briksdalbreen. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen). In de namiddag maken we een rit over de Panoramaveien, met schitterend uitzicht op de Nordfjord. We voorzien tijdig terug te keren naar het Alexandra Hotel zodat je nog heerlijk kan genieten van de sauna, jacuzzi en het binnen- en buitenzwembad. Een aanrader is een rit met de kabelbaan Loen Skylift naar een hoogte van 1011m.

— Lees meer —

Het fjordengebied is hét hoogtepunt van een reis door Noorwegen. De Geirangerfjord, beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, moet je gezien hebben! We varen de fjord af, van Hellesylt tot Geiranger. Nadien gaat het helemaal omhoog tot het unieke uitzicht op Dalsnibba om vervolgens af te zakken naar het hooggebergte. We verblijven in het typisch berghotel Wadahl Høyfjellshotell in Gålå.

— Lees meer —

We starten deze dag nabij de Peer Gyntveien, een schitterende bergweg die we, indien de weersomstandigheden het toelaten, zullen over rijden. In Lillehammer rijden we voorbij Lysgårdsbakken, een bij wintersportfanaten gekende skischans. We bezoeken Maihaugen dat beschouwd wordt als het mooiste openluchtmuseum van Noorwegen. Hier is te zien hoe de mensen in de vallei Gudbrandsdalen leefden vanaf de middeleeuwen tot nu. In de namiddag vertrekken we naar Gardermoen luchthaven voor een vlucht naar Kirkenes.


Vertrek Oslo 17.55 - aankomst Kirkenes 20.00

Na aankomst transfer naar Thon Hotel Kirkenes, mooi gelegen aan de fjord. Avondmaal en overnachting.

— Lees meer —

In Kirkenes bevinden we ons op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten verwijderd van de Russische grens. In de voormiddag transfer naar uw Hurtigruten-schip, dat kort na de middag vertrekt. In de late namiddag wordt in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen, voor het eerst aangemeerd. Nadien gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord en Berlevåg.

— Lees meer —

's Ochtends vroeg meert het schip even aan in Honningsvåg. Je kan hier deelnemen aan een optionele excursie die start met een bezoek aan de Noordkaap en eindigt in Hammerfest. Na de korte stop in Honningsvåg vaart het schip eveneens richting Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. Vervolgens meert het rond middernacht in Tromsø aan. Het bijwonen van het middernachtconcert in de IJszeekathedraal is beslist een aanrader. Of trek je liever op eigen houtje de stad in voor een bezoekje aan een van de vele gemoedelijke kroegen om het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier te proeven? Verlies in deze gezellige omgeving het uur niet uit het oog, om 1.30 zetten we onze zuidwaartse vaart verder.

Optionele excursies:

- 8A: Ontbijt aan de Noordkaap (235 EUR pp)
- 8B: Bustour door Hammerfest (99 EUR pp)
- 8G: Bergwandeling in Hammerfest (109 EUR pp)
- 8I: Arctisch middernachtavontuur in Tromsø (165 EUR pp)
- 8C: Middernachtconcert in de IJszeekathedraal in Tromsø (99 EUR pp)

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Harstad is de eerste halte van vandaag, nadien vaart het schip verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m. Als de weersomstandigheden goed zitten, varen we de nauwe Trollfjord binnen.

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Optionele excursies:

- 9A: Eilandenwereld van de Vesterålen (139 EUR pp)
- 9B: Eilandenwereld van de Lofoten (145 EUR pp)
- 9C: Zeearendsafari in de Trollfjord (185 EUR pp)
- 9D: Lofoten te paard (195 EUR pp)
- 9E: Speedbootavontuur op de Lofoten (185 EUR pp)

— Lees meer —

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn: we kruisen iets voorbij Ornes de Poolcirkel. Het schip vaart door een afwisselend landschap met talrijke eilanden en bergen. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Bij het wegvaren merk je al snel een vreemde berg op. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaten we Helgeland en meert het schip nog even aan in Rørvik.

Optionele excursies:

- 10B: Vega eilandengroep (299 EUR pp)
- 10C: Bezoek een zalmkwekerij (125 EUR pp)

— Lees meer —

Wie vroeg uit de veren is, kan nog even de stad Trondheim intrekken. De strategische ligging van de stad trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen bewaard worden. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad.

Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kristiansund en later die dag naar Molde.

Optionele excursies:

- 11A: Trondheim en de Nidaros kathedraal (109 EUR pp)
- 11C: De Atlantische kustweg (169 EUR pp)

— Lees meer —

Jouw laatste dag aan boord vangt aan. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Vooraleer het schip aanlegt in Bergen, kan je nog genieten van een laatste lunch.

Meteen na aankomst, transfer naar ons centraal gelegen hotel. In de namiddag staat nog een begeleide wandeling op het programma. We raden u aan om nadien het kabeltreintje, de Fløibanen (niet inbegrepen), naar het hoogste punt (319m) te nemen, voor een beklijvend panorama.

Avondmaal en overnachting in Clarion Hotel Admiral.

— Lees meer —

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

16.06.21: vertrek Bergen 13.25 - aankomst Kopenhagen 14.45 - vertrek 15.25 - aankomst Brussel 16.55

04.08.21: vertrek Bergen 14.10 - aankomst Oslo 15.00 - vertrek 16.25 - aankomst Brussel 18.20

— Lees meer —

02. Prijzen

Afreis 04.06.21 - MS Polarlys
I-kajuit
2-pers. €3995
1-pers €5580
K-kajuit
2-pers. €4130
3-pers. €3870
O3-kajuit
3-pers. €4285
O2-kajuit
2-pers. €4590
1-pers. €6625
PD-kajuit
2-pers. €4780
1-pers. €6955
UD-kajuit
2-pers. €4970
Afreis 23.07.21 - MS Kong Harald
I-kajuit
2-pers. €3840
1-pers. €5310
L-kajuit
2-pers. €4070
1-pers. €5715
N-kajuit
2-pers. €4299
1-pers. €6125
O-kajuit
2-pers. €4380
1-pers. €6260
PD-kajuit
2-pers. €4550
1-pers. €6555
UD-kajuit
2-pers. €4725

Boek vóór 15 november en geniet van € 100 pp korting

Inbegrepen

  • Vluchten met Scandinavian Airlines: heenreis Brussel-Oslo, Oslo-Kirkenes, terugreis: Bergen-Oslo of Kopenhagen-Brussel incl. taksen.
  • Nederlandstalige ervaren reisleider
  • Alle transfers: luchthaven/hotels/Hurtigruten
  • Busreis met comfortabele autocar
  • 7 hotelovernachtingen in goede hotels in halfpension
  • Hurtigruten zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord
  • Inkom in het Vikingschipmuseum (of het Historical Museum)
  • Bezoek aan de staafkerk van Borgund
  • Boottocht op de Geirangerfjord
  • Inkom Maihaugen museum
  • Stadswandeling in Oslo en Bergen
  • Tol- en waterwegen
  • Fooien

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hiervoor meer info.
 • Bagageservice
 • Extra excursies aan land

Schepen

Beide schepen MS Polarlys en MS Kong Harald werden gebouwd in de jaren '90 en werden in 2016 gedeeltelijk gerenoveerd. Ze kregen een modern, Scandinavisch interieur. De kajuiten op de hogere dekken, type UD en PD, beschikken over een dubbel bed, de overige kajuiten hebben aparte bedden (bed en sofabed). Er zijn naast het hoofdrestaurant een à -la-carte restaurant en een bistro. Er is eveneens een sauna, 2 buitenjacuzzi's en een fitnessruimte. In de gezellige 'Explorer Lounge' kan je rustig zitten en de prachtige landschappen zien voorbijglijden, in de bar kan je genieten van een lekker traditioneel drankje.

Kajuittypes

 • UD-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, bovendek, met dubbel bed
 • PD-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, met dubbel bed
 • O2-kajuit: Polar buitenkajuit 2 personen, tussendek en vooraan, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • O3-kajuit (enkel beschikbaar op afreis 04.06): Polar buitenkajuit 3 personen, promenade- of bovendek, met aparte bedden (stapelbed en sofabed)
 • N-kajuit: Polar buitenkajuit, tussendek en achteraan, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • L-kajuit: Polar buitenkajuit met belemmerd of geen uitzicht, laag dek, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • K-kajuit: Polar binnenkajuit, bovendek, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • I-kajuit: Polar binnenkajuit, benedendek, aparte bedden (bed en sofabed)

Opmerkingen

 • Prijs per persoon.
 • Beschikbaarheid voor single en triple kajuiten steeds op aanvraag.
 • Min. 20/max. 30 deelnemers.
 • Vluchturen en hotels onder voorbehoud van wijziging.
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan op moment van boeking aangevraagd worden mits toeslag van € 188 per kajuit. Indien het nummer niet vooraf wordt aangevraagd, zal het pas bij het inschepen toegekend worden.
 • Suites en mini-suites aan boord van Hurtigruten steeds op aanvraag.
 • Voor deze groepsreis zijn de algemene annuleringsvoorwaarden voor groepen van Hurtigruten van toepassing:
  Tot 181 dagen voor afreis: het voorschot
  Van 180 tot 46 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  Vanaf 45 dagen voor afreis of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
Camper aan de fjorden in Noorwegen
Nordic Stories

Facts & Figures Noorwegen

Op zoek naar veel ruimte en rust? Dan moet je in Noorwegen zijn! Noorwegen is maar liefst 13x zo groot als België. Meer weten? Bekijk dan zeker onze facts & figures over Noorwegen.

Lees meer
Nordic Stories

De Noorse staafkerken

Noorwegen staat bekend om zijn wilde natuur, adembenemende fjorden, prachtige nationale parken en gezellige steden. Maar wat tijdens een reis naar Noorwegen ook zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Noorse staafkerken. Deze traditionele houten kerkjes die ooit te zien waren in vele delen van Noordwest-Europa vind je vandaag vrijwel alleen nog maar in Noorwegen terug.

Lees meer
Nordic Stories

Noorse wafels en kos

Met een lange geschiedenis achter zich zijn Noorse wafels niet meer weg te denken uit de Noorse cultuur. Voor iedere gelegenheid is er wel een geschikte wafel te bedenken. Hoewel ze nergens zo lekker smaken als tijdens een prachtige reis door Noorwegen, kun je ze ook thuis proeven met dit recept!

Lees meer
replica's van Vikingschepen op de Lofoten
Nordic Stories

Laat je onderdompelen in de Noorse Vikinggeschiedenis

Duizenden jaren geleden werd Europa opgeschrikt door de Vikingen of ‘Noormannen’. In Noorwegen komt de Vikinggeschiedenis tot leven dankzij de mogelijke culturele uitstappen en musea. Wil je even terugkeren in de tijd naar het Vikingtijdperk? In deze blog leren we je alles over de geschiedenis en geven we tips mee voor de leukste uitstappen tijdens je reis naar Noorwegen.

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer
Welke kledij heb ik nodig?
Nordic Stories

Welke kledij heb ik nodig?

Een comfortabele reisbeleving staat of valt vaak met goede kledij. Niets vervelender dan koude voeten of handen, oncomfortabel schoeisel of kledij die niet voldoende wind- of waterdicht is. Lees hier meer over de must-haves.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox