Noorderlichtreis, wereldklassieker met Hurtigruten 2024, inclusief excursiepakket

Bestseller! Extra afreis op 28 januari 2024

Ideale reis voor

Gastronomie
Koppels
Sightseeing
Toegankelijke bootreis

Verken winters Noorwegen vanop zee met de Hurtigruten! Deze voormalige postboot legt tijdens de zeeroute van Zuid- naar Noord-Noorwegen en terug ruim 2.500 zeemijlen af en dit in 12 dagen. Je vaart langs de Noorse fjordenkust, voorbij eilandenarchipels en ziet het landschap steeds ruiger en desolater worden. Jouw schip vaart boeiende en verrassende havens binnen van waaruit je stedelijke toppers kan verkennen. Het winterseizoen bied je een ongezien hoogtepunt: een bijzonder lichtspel van het noorderlicht te midden van de sneeuwwitte magie van de winter. Alles samen legt het schip – de MS Polarlys – meer dan 65 keer aan tijdens deze 12 dagen.

Afreisdata

Vaste vertrekdatum : 28.01.24

Hoogtepunten van de reis

 • Zeereis volgens de oude postroute langs de ruige Noorse kustlijn
 • Bijzonder veel kans op het spotten van het Noorderlicht (activeer het Noorderlichtalarm in uw kajuit!)
 • Mogelijkheid tot het spotten van talloze vogelsoorten en met wat geluk een walvis
 • Spitse bergtoppen van de Lyngen Alpen en Lofoten
 • Optionele excursie naar de Noordkaap
 • Boeiende steden zoals de Hanzestad Bergen, de Art Nouveau stad Ålesund en het mystieke Trondheim

01. Dag per dag

We verzamelen op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar de terminal.

Vanaf 18:00 uur ligt het Hurtigrutenschip klaar voor inscheping en gaan we aan boord. 's Avonds vaart de MS Polarlys door de Hjeltefjord, vanwaar vroeger de Vikingen vertrokken voor hun zeereizen naar de Shetlandeilanden. Je geniet van een dinerbuffet aan boord en er volgt een informatieve briefing.

Inbegrepen: Begeleide stadswandeling in Bergen

— Lees meer —

Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden varen we richting dé Art Nouveau stad van het noorden. Architecturale parels vind je vooral in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ålesund is gebouwd op meerdere eilanden, het geheel ligt er postkaartwaardig bij, met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond. Dit is West-Noorwegen op z'n best

Begeleide stadswandeling in Ålesund & Busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla.

— Lees meer —

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis door verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Tot nu werden er 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond.

De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van het excursiepakket). De brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd. Verder wijzen we graag op de op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en Stiftsgården, een buitenverblijfje van de koninklijke familie.

Na het bezoek aan Trondheim vaart ons schip secuur door de uitdagende Stokksund-Passage. 's Avonds meren we aan in Rørvik.

Inbegrepen: Een begeleide stadswandeling in Trondheim & bezoek aan Nidaros kathedraal

— Lees meer —

Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus.

Stilletjes aan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

Tegen de avond bereiken we Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Vanaf vandaag bevind je je boven de Poolcirkel, wat ook betekent dat je in de zone van 'Lady Aurora' terechtgekomen bent. Vanaf vandaag en dit gedurende 6 dagen heb je een grote kans op noorderlicht. Uniek: aan boord van Hurtigruten heb je de kans om op de hoogte gehouden te worden van het noorderlicht!

— Lees meer —

In de loop van de nacht vaart het Hurtigrutenschip voorbij de schilderachtige Raftsund. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar de bruisende universiteitsstad Tromsø, waar het schip ’s middags aanlegt.

Inbegrepen: Bezoek aan de Sami en rendiertocht

— Lees meer —

Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII vanaf 1789 een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 kilometer van de Noordpool. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg.

Vogelliefhebbers kunnen opnieuw hun hart ophalen aan het eind van de middag, wanneer we voorbij de Sværholtsklubben varen, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, en verderop ook de rotsformatie Finnskjerka passeren.

Inbegrepen: Per bus naar de Noordkaap, vrij bezoek

— Lees meer —

In de ochtend legt het schip in Kirkenes aan, keerpunt van de reis. Je bevindt je nu op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul.

Na de middag vangen we de zuidwaartse tocht aan. Eerste stop is Vardø, of de meest oostelijke haven, en nadien langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om 's avonds te eindigen in Berlevåg.

Inbegrepen: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes

— Lees meer —

In de voormiddag leggen we in Hammerfest aan. Hier herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was daarbij de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen.

Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

— Lees meer —

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de zee-engte Risøyrenna blijft vast in jouw geheugen gegrift.

In de vroege namiddag wordt er halt gehouden in Stokmarknes. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen. In het Hurtigrutenmuseet wordt de geschiedenis van de rederij van het begin tot nu in kaart gebracht.

De passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100 meter breed en lijken de steile rotsen perfect uitgeslepen. Indien de weersomstandigheden het toelaten varen we langs de Trollfjord. Vanop het schip zie je hoe extreem smal deze fjord is.

Het schip houdt tegen de avond opnieuw halt in Svolvær en na een korte stop in Stamsund zet het koers naar het vasteland.

Inbegrepen: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus

— Lees meer —

Vandaag kruisen we voor de 2de keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt. Nabij Brønnøysund spot je het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.

— Lees meer —

In de vroege ochtend heb je opnieuw de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Molde. In de verte zie je de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

— Lees meer —

Ook tijdens de laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen mekaar op. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. In Bergen, waar de zeereis langs de Noorse westkust begon, gaan we aan land. De herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ neem je vast en zeker mee naar huis.

Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Prijs per persoon Dubbel Single
N2-kajuit € 3490 € 4939
P2-kajuit € 4090 € 5839
U2-kajuit € 4290 € 6139

Beperkt aantal 3-pers. kajuiten beschikbaar. Prijs op aanvraag.


Kajuittypes

 • U-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, hoog dek, dubbel bed
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, dubbel bed
 • N-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, tussendek achteraan, dubbel bed

Inbegrepen

 • Rechtstreekse heen- en terugvlucht Brussel – Bergen - Brussel met Brussels Airlines
 • Alle transfers: luchthaven-Hurtigruten-luchthaven
 • Nederlandstalige Nordic-begeleiding
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord, gratis wifi en koffie/thee aan boord
 • Volpension bestaat uit 11 x ontbijt, 11 x diner en 10 x lunch
 • Vermelde excursies o.l.v. Engelstalige lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • Dranken
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Klik hier voor meer informatie.
 • Extra excursies aan land, georganiseerd door Hurtigruten met Engelstalige, lokale begeleiders, kunnen enkel, indien beschikbaar, aan boord geboekt worden. We raden je aan deze, eens aan boord, meteen te reserveren, je betaalt ze in Noorse Kroon aan de dagkoers.

Opmerkingen

 • Aan boord van het schip kom je in internationaal gezelschap terecht. Van begin tot einde van de reis word je begeleid door onze eigen Nordic-begeleiders. Een groep kijkers van de West-Vlaamse televisiezender Focus WTV reist mee.
 • Prijs per persoon
 • Neem rechtstreeks contact op met Nordic voor meer informatie en/of boeking.
  • Je reist aan boord van MS Polarlys. Het schip werd gebouwd in 1996 en gerenoveerd in 2016 met een modern, Arctisch geïnspireerd interieur. De kajuiten op de lagere dekken kregen in 2023 een upgrade. Naast het hoofdrestaurant Torget is er een à la carte restaurant, een bistro en tearoom. Vanuit de ruime panoramalounge heb je een prachtig uitzicht. Sauna, 2 buitenjacuzzi's en panoramische fitnessruimte. Er zijn 213 kajuiten aan boord.
  • Aangezien wij deze reis aan een promotarief kunnen aanbieden, is geen andere promo van toepassing (vb. Noorderlichtgarantie, getrouwheidskorting Ambassador 1893, vroegboekkorting...).
  • Alle excursies zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden. In het geval dat een excursie uit het excursiepakket niet kan doorgaan vanwege het weer, dan wordt indien mogelijk een passend alternatief geregeld of wordt de geannuleerde excursie na terugkeer terugbetaald.
  • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
   • Tot 180 dagen voor vertrek: het voorschot (= 30% van de reissom)
   • Van 179 tot 90 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
   • Vanaf 89 dagen voor vertrek of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
  • Specifieke wensen en allergieën? Deze moeten direct bij reservering worden doorgegeven.
  • Reis je samen met anderen? Geef dit door bij reservering. Ter plaatse kan hier geen rekening meer mee gehouden worden

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox