IJmuiden (Amsterdam)-Noordkaap-IJmuiden, winterexpeditie met Hurtigruten

15-daagse exploratiereis aan boord van Hurtigruten

Ideale reis voor

Beleving
Gastronomie
Koppels
Ongerepte natuur
Sightseeing
Toegankelijke bootreis

Verken de Noorse kustlijn tijdens een 15-daagse winterexploratie. Tijdens de winterperiode heb je hele goede kansen om het magisch noorderlicht te zien. Dit spectaculair lichtspektakel laat niemand onberoerd. Daarnaast heeft het besneeuwde landschap van bergen, fjorden en idyllische dorpjes iets betoverends en kan je deelnemen aan leuke winteractiviteiten. Voortaan kan je niet alleen kiezen voor de klassieke zeereis maar ook voor een exploratieformule. Bij deze formule doet het schip minder havens aan, maar stopt het langer op bepaalde plaatsen zodat je ten volle kan genieten van de natuur en de sfeer van de omgeving. Een team van wetenschappers reist mee en geeft onderweg lezingen, een aantal excursies is inbegrepen en je krijgt standaard een wind- en waterdichte jas. De reis is een totaalervaring, verkorte trajecten zijn niet mogelijk. Het programma aan boord van MS Maud vertrekt vanuit Amsterdam en brengt je recht naar de Noorkaap, een makkelijk alternatief voor wie niet wenst te vliegen.

Afreisdata

Vaste afreisdata: 06.01.2024; 20.01.2024; 03.02.2024; 17.02.2024; 02.03.2024; 16.03.2024; 30.03.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Grote kans om het noorderlicht te spotten
 • Betoverende winterlandschappen langs de Noorse kust
 • Verken wintersetaferelen in Amsterdam, Stavanger, Tromsø en Bergen
 • De prachtige eilandengroep Lofoten
 • Sognefjord

01. Dag per dag

Deze winterexpeditie start in Amsterdam. Voordat je aan boord gaat van MS Maud, kan je dus genieten van een aangename wandeling langs de beroemde Amsterdamse grachten. Eenmaal aan boord van het schip haal je jouw gratis expeditiejas op, ga je op zoek naar je hut, en verken je het schip. Eens de haven achterwegen is heet de kapitein je officieel welkom aan boord en kan het avontuur echt beginnen! Er wordt eerst nog een korte stop in Den Helder gemaakt, een strategisch gelegen en historische stad waar Napoleon de marinewerven Willemsoord aanlegde, nadien zal het schip de Noordzee opvaren.

— Lees meer —

Deze dag op zee kan je genieten van de faciliteiten aan boord, zoals de bubbelbaden, de sauna en de overdekte fitnessruimte. Het expeditieteam start eveneens met de eerste van hun reeks lezingen in het Science Center. Ze delen hun uitgebreide kennis over de plaatsen, geschiedenis en natuurverschijnselen die je zal ontdekken.

— Lees meer —

Ontdek Stavanger, de vierde grootste stad van het land gelegen in een prachtige omgeving. Loop verloren in het oude stadsgedeelte met de vele kronkelende steegjes. Of geniet gewoon van even aan de waterkant te rusten. Stavanger biedt een mooie mix aan van een levendige cultuur en een boeiende geschiedenis. Ga zeker eens een kijkje nemen bij de kathedraal, een prachtige constructie uit de 12de eeuw en een echte must bij dit stadsbezoek. Na het bezoek aan Stavanger varen we verder noordwaarts.

— Lees meer —

De dag begint met een bezoek aan het kleine vissersdorp van Kalvåg, een naam die letterlijk verwijst naar ''bevroren baai'' in het oud Noors. Dit is een van de best bewaarde geheimen van Noorwegen. De oude gebouwen aan het water in combinatie met de typische kleuren maken van deze plaats een streling voor het oog. Dit allemaal bedekt onder een mooie laagje sneeuw.

— Lees meer —

Vandaag varen we door de provincie Helgeland, waar het Zeven Zusters-gebergte en de bekende Torghatten-berg het landschap domineren. Op dit punt van de expeditie zijn we ongeveer halverwege de kustlijn van Noorwegen en ben je niet ver verwijderd van de poolcirkel. Dit is een spannende tijd, want hoe verder we naar het noorden varen, hoe groter de kans is om het noorderlicht te zien.

De grotere hoeveelheid sneeuw in Noord-Noorwegen zorgt voor een feeëriek landschap. Tijdens de wintermaanden heb je, hier boven de poolcirkel en afhankelijk van het tijdstip dat je reist, minder daglicht. Het is echter geen complete duisternis, want je zult ook het zeer romantische ‘blauwe uur’ ervaren. Dit is een schemering die enkele uren kan duren waarbij de winterzon net onder de horizon gloeit en de fjorden en bergen in kobaltblauw licht baden.

Het expeditieteam geeft interessantelezingen over o.a. lokale folklore en geschiedenis. Je leert ook over de typisch Noorse liefde voor het buitenleven, bekend als friluftsliv.

— Lees meer —

Vandaag staat een bezoek aan de Lofoten-eilanden op het programma. Wanneer het schip de eilandengroep nadert, springen de enorme bergen die uit de zee oprijzen meteen in het oog. Op de Lofoten liggen rustige vissersdorpjes genesteld in beschutte baaien. Tijdens de wintermaanden liggen ze er erg charmant bij, onder een laagje sneeuw.

Het schip vaart langs de Vestfjord richting Svolvaer, hoofdplaats van de Lofoten. Naast de rorbuer (typische vissershuisjes) zie je houten droogrekken voor kabeljauw, hjell genaamd, staan. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

De visserij is op Lofoten nog steeds een belangrijke bron van inkomsten en is duidelijk aanwezig is in het dagdagelijkse leven. Tijdens een lezing verneem je meer over hoe de kabeljauw effectief heeft bijgedragen aan de opbouw van het land.

— Lees meer —

Het schip bereikt nog voor de middag Tromsø, een gezellige universiteitstad met een boeiende geschiedenis. Van hieruit vertrokken tal van poolexpedities, in het Polar Museum kom je hierover meer te weten. De ontdekkingsreizigers die terugkeerden van hun tocht uit desolaat gebied ervaarden de stad met restaurants, winkels,.. als erg levendig en modieus, vandaar de bijnaam 'Parijs van het Noorden'.

Tijdens de namiddag kan je de stad en haar omgeving verder verkennen. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de IJszeekathedraal met een indrukwekkend glas-in-loodraam dat zeker de moeite waard is om van dichtbij te gaan bekijken.

— Lees meer —

's Ochtends bereiken we Honningsvåg, één van de meest noordelijke punten van Europa. Tijdens de wintermaanden rijdt men in colonne naar de Noordkaap. We rijden langs kleine baaien en kleine dorpjes en steken een bergplateau over vooraleer we bij de Noordkaap aankomen. Gelegen op 71°10'21'N is het slechts 2100 kilometer verwijderd van de geografische noordpool, met alleen de Svalbard-archipel ertussen.

Bezoek in de North Cape Hall de verschillende exposities en bekijk de spectaculaire panoramafilm die je meeneemt op een tocht door dit artisch gebied gedurende de vier seizoenen.

Terug in Honningsvåg kun je genieten van een wandeling langs de mooie haven en de charmante winkels, huizen en kerk. Dit is het keerpunt van het schip en vanaf hier vatten we de terugvaar in de zuidelijke richting aan.

— Lees meer —

Vandaag zal het schip aanleggen in Senja, een van de mooiste maar mindere bezochte eilanden van het land.

Het eiland, ook wel eens 'Noorwegen in het klein' genoemd, heeft diverse landschappen en weersomstandigheden die in een oogwenk lijken te veranderen. Langs de ene kant van het eiland zie je torenhoge, rotsachtige bergen die in de zee storten, aan de rustige zuidkant weidse akkers.

Je kan hier op verkenning tijdens een begeleide wandeltocht of een kajaktocht of neem deel aan een proeverij van enkele heerlijke, lokale producten.

— Lees meer —

We brengen de dag op zee door. Geniet van het moment, en beleef een rustige dag op het buitendek of in de Panaramalounge. Je kan tevens deelnemen aan de lezingen door het exploratieteam.

— Lees meer —

Er is geen vast plan voor vandaag, laat je verrassen! Je wordt met een expeditieboot aan land gebracht en brengt de dag door buiten de gebaande paden, in een regio met vele eilanden en fjorden. Het expeditieteam kent de regio door en door, loodst je naar de prachtige plekjes en laat je de lokale fauna ontdekken.

— Lees meer —

Dit is een van de hoogtepunten van de reis. s'Ochtends vaart het schip de majestueuze Sognefjorden is, de langste fjord van Noorwegen. Aanmeren zal gebeuren in Fjærland, een klein gehucht met slechts 300 inwoners. Het idyllische dorpje met zijn vele charmante oude gebouwen en pittoreske tweedehands boekenwinkels is de plek waar de Sognefjord en de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het Europese continent, elkaar ontmoeten.

Je bezoekt het gletsjermuseum waar je o.a. leert waarom gletsjerijs blauw is en hoe de fjorden zijn ontstaan. Zelf kan je ook enkele experimenten uitvoeren met 1000 jaar oud gletsjerijs en een panoramafilm bekijken over Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van Europa.

— Lees meer —

Vandaag bezoeken we Bergen, een van de mooiste steden van Noorwegen en jarenlang de hoofdstad van Noorwegen. Vanaf het schip brengt de bus jou naar Fløibanen kabelbaan. Vanop de top van berg Fløyen geniet je van een prachtig uitzicht over de stad, omringd door zeven bergen en de zee.

Nadien kan je op eigen houtje de stad verder verkennen. Wandel zeker langs de vismarkt en door de historische wijk Bryggen met zijn kleurrijke houten huizen. Het gebied dateert uit de 14e eeuw en herbergt nu boetieks die een scala aan Noorse kunst en ambachten verkopen.

— Lees meer —

Je expeditie loopt stilaan ten einde. Geniet nog van een laatste dag aan boord, je kan trainen in de fitnessruimte, ontspannen in de sauna of foto's uitwisselen met jouw medereizigers. Mis zeker de laatste vergadering met het expeditieteam niet, waar teruggeblikt wordt op deze fantastische reis.

— Lees meer —

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het schip, de kapitein en de bemanning, de medepassagiers. Je keert huiswaarts met prachtige herinneringen aan winters Noorwegen: indrukwekkende fjorden, fascinerende steden, vriendelijke mensen en, hopelijk, het magische noorderlicht.

— Lees meer —

02. Prijzen

Inbegrepen

 • Exploratiereis Amsterdam – Noordkaap – Amsterdam (14 nachten) in de geboekte hutcategorie
 • Volpension - maaltijden in restaurant Aune en Fredheim, huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden inbegrepen
 • Welkomstdrink en informele samenkomsten met de crew, lezingen aan boord, gratis wifi, fotografieworkshop
 • Koffie en thee gedurende de dag
 • Wifi tijdens de hele zeereis (in bepaalde regio's is er beperkte connectie, streaming niet mogelijk)
 • Een hervulbare waterfles (mag meegenomen worden naar huis)
 • Een waterafstotend en winddichte jas
 • Engelstalig expeditieteam dat je de hele reis vergezelt
 • Inbegrepen activiteiten/uitstappen (details momenteel nog niet bekend)Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering. Meer informatie vind je hier
 • Vervoer naar Amsterdam en overnachting
 • Transfers in Amsterdam

Opmerkingen

 • Je dient over een internationaal paspoort te beschikken dat nog geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
 • Je reist aan boord van MS Maud. Meer informatie over het schip vind je hier
 • Hurtigruten werkt met flexibele prijzen. Bezorg ons informatie over de gewenste afreisdatum, aantal personen... en we bezorgen jou een concreet prijsvoorstel.
 • Het hutnummer wordt bij boeking toegekend. Hurtigruten behoudt zich het recht om het kajuitnummer omwille van organisatorische redenen te wijzigen.
 • Hutten van bepaalde categorieën hebben een beperkt of geen uitzicht.
 • Het aanbod aan optionele (=betalend) excursies wordt enkele maanden voor afreis bekend gemaakt.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox

Vraag offerte