Noorderlichtcruise; een wereldklassieker 2023

12-daagse begeleide reis inclusief rechtstreekse vlucht vanuit Brussel

Ideale reis voor

Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Koppels
Sightseeing

Verken winters Noorwegen vanaf zee met de Hurtigruten! Deze voormalige postboot legt tijdens de zeeroute van Zuid- naar Noord-Noorwegen en terug ruim 2.500 zeemijlen af en dit in 12 dagen. Je vaart langs de Noorse fjordenkust, voorbij eilandenarchipels en ziet het landschap steeds ruiger en desolater worden. Jouw schip vaart boeiende en verrassende havens binnen van waaruit je stedelijke toppers kan verkennen. Het winterseizoen bied je een ongezien hoogtepunt: een bijzonder lichtspel van het noorderlicht te midden van de sneeuwwitte magie van de winter. Alles samen legt het schip – de MS Trollfjord – meer dan 65 keer aan bij havens tijdens deze 12 dagen.

Een prachtige begeleide reis met 2 verschillende vertrekdata in 2023. Ga mee op 4 of 15 februari met een rechtstreekse vlucht vanaf Brussel.

Afreisdata

Vaste vertrekdata: 04.02.23 (VOLZET) en 15.02.23 (VOLZET)

Hoogtepunten van de reis

 • Ruige fjordenkust
 • Noordkaap; het dak van Europa
 • Grote kans op noorderlicht
 • Spitse bergtoppen van de Lyngen Alpen en Lofoten
 • Boeiende steden zoals de Hanzestad Bergen, de Art Nouveau stad Ålesund en het mystieke Trondheim
 • De wereldberoemde Hurtigruten zeereis
 • Nederlandstalige begeleiding tijdens de hele reis

01. Dag per dag

We verzamelen op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen.

Met een verkenningsrit door de stad ontdekken we deze charmante havenstad. Het fotogenieke 'Bryggen' en de houten huizen langs de kade getuigen van de glorietijd van de Hanze. Het goedbewaarde oude stadsgedeelte is een wirwar van smalle steegjes en witte huisjes met rode daken. De vismarkt is het kloppend hart van de stad.

Vanaf 18:00 uur ligt het Hurtigrutenschip klaar voor inscheping en gaan we aan boord. 's Avonds vaart de MS Trollfjord uit door de Hjeltefjord, vanwaar vroeger de Vikingen vertrokken voor hun zeereizen naar de Shetlandeilanden. Je geniet van een dinerbuffet aan boord en er volgt een informatieve briefing.

— Lees meer —

Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden vaar je richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. Architecturale parels vind je vooral in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Ålesund bestaat eigenlijk uit drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond. Dit is West-Noorwegen op z'n best.

Excursiemogelijkheid:

 • A: Begeleide stadswandeling in Ålesund & Busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis door verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Tot nu werden er 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond.

De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van het excursiepakket). De brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd. Verder wijzen we graag op de op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en Stiftsgården, een buitenverblijfje van de koninklijke familie.

Terug aan boord vaart ons schip secuur door de uitdagende Stokksund-Passage. 's Avonds meren we aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheid:

 • B: Begeleide stadswandeling in Trondheim & bezoek aan Nidaros kathedraal (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus.

Stilletjes aan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

Tegen de avond bereik je Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Vanaf vandaag bevind je je boven de Poolcirkel, wat ook betekent dat je in de zone van Lady Aurora terechtgekomen bent. Vanaf vandaag en dit gedurende 6 dagen heb je een grote kans op noorderlicht. Uniek: aan boord van Hurtigruten heb je de kans om op de hoogte gehouden te worden van het noorderlicht!

— Lees meer —

In de loop van de nacht vaart het Hurtigrutenschip voorbij de schilderachtige Raftsund. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar de bruisende universiteitsstad Tromsø, waar je ’s middags aankomt. Hiervandaan vertrokken tal van beruchte poolexpedities, waarvan het Polarmuseum en het interactieve Polaria je informeren. Twee kerken springen in het oog. De houten Domkerk is met z’n 750 zitplaatsen één van de grootste van het land. De in 1965 gewijde IJszeekathedraal heeft een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek.

Excursiemogelijkheid:

 • C: Begeleide stadswandeling in Tromsø en bezoek aan Polarmuseum (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII vanaf 1789 een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 kilometer van de Noordpool. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Als onderdeel van het excursiepakket kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Vogelliefhebbers kunnen opnieuw hun hart ophalen aan het eind van de middag, wanneer we voorbij de Sværholtsklubben varen, één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, en verderop ook de rotsformatie Finnskjerka passeren.

Excursiemogelijkheid:

 • D: Per bus naar de Noordkaap, vrij bezoek (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

In de ochtend bevind je je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul; op een boogscheut van de Russische grens. Op een bijzondere locatie, op het kruispunt tussen drie landen: Noorwegen, Rusland en Finland, ligt Kirkenes. Je kan hier een bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm brengen (onderdeel van het excursiepakket).

Aan het eind van de middag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven, en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om 's avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheid:

 • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

In Hammerfest herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was daarbij de allereerste met het aanleggen van elektrische verlichting in de straten en de huizen.

Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

— Lees meer —

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de zee-engte Risøyrenna blijft vast in jouw geheugen gegrift. Ook de passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100 meter breed en lijken de steile rotsen perfect uitgeslepen.

Bij gunstig weer varen we ook door de extreem smalle Trollfjord; het lijkt wel alsof je de rotswand kan aanraken vanaf het dek. Je waant je te midden van versteende trollen, links en rechts. In Stokmarknes bevindt zich het Hurtigrutenmuseum. Vroeger was dit het officiële startpunt. We komen opnieuw langs Svolvær en Stamsund en tegen de avond verlaten we de eilanden en zetten we koers naar het vasteland.

Excursiemogelijkheid:

 • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus (onderdeel van excursiepakket 6-in-1 à €495,- p.p.)
— Lees meer —

Vroege vogels worden beloond met de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers en het magisch gevoel opnieuw de poolcirkel over te steken. Een rijk landschap met afwisselend eilanden, de roemrijke bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, met een 20 meter brede tunnel er dwars doorheen, een inspiratiebron voor talrijke sagen.

— Lees meer —

Wat je vorige keer gemist hebt in Trondheim, kan je vandaag inhalen. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra varen we daarna verder over open zee naar Molde. Dankzij haar gunstige ligging aan de Golfstroom wordt vruchtbaar Molde de 'Rozenstad' genoemd. In de verte zie je de statige toppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de Noord-Atlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

— Lees meer —

Ook tijdens jouw laatste zeemijlen aan boord volgen de prachtige landschappen mekaar op. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. Wanneer we Bergen binnenvaren, komt jouw zeereis tot een eind, maar de herinneringen blijven vast nog eindeloos nazinderen.

Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Vertrekdatum : 04.02.2023
Hut categorie Prijs
Polar Binnenhut (type I) € 2.195 per persoon
Polar Buitenhut (type N) - tussendek € 2.695 per persoon
Polar Buitenhut (type O) - tussendek € 2.795 per persoon
Arctic Superior Buitenhut (type P) - promenadedek € 3.095 per persoon
Arctic Superior Buitenhut (type U) - hoog gelegen € 3.295 per persoon
Vertrekdatum : 15.02.2023
Hut categorie Prijs
Polar Binnenhut (type I) € 2.195 per persoon
Polar Buitenhut (type N) - tussendek € 2.695 per persoon
Polar Buitenhut (type O) - tussendek € 2.795 per persoon
Arctic Superior Buitenhut (type P) - promenadedek € 3.095 per persoon
Arctic Superior Buitenhut (type U) - hoog gelegen € 3.295 per persoon

Let op! Op het moment van aanvraag wordt er gekeken welke hutten er nog beschikbaar zijn. Het kan dus zijn dat één van de bovenstaande hutten al volgeboekt is.

Eénpersoonshutten zijn op aanvraag.

Reist u alleen en wenst u een hut te delen, neem dan contact op met ons.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse heen- en terugvlucht (Brussel – Bergen) met Brussels Airlines
 • Alle transfers: luchthaven-Hurtigruten-luchthaven
 • Nederlandstalige reisbegeleiders aan boord
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord, gratis wifi en koffie/thee aan boord
 • Volpension bestaat uit 11 x ontbijt, 11 x diner en 10 x lunch

Niet inbegrepen

 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Klik hier voor meer informatie.
 • Excursiepakket 6-in-1 à €495,- per persoon - excursies met Engelstalige, lokale begeleiders - beperkt aantal plaatsen, meteen bij boeking te reserveren
  • A: Stadswandeling Ålesund langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & Busrit naar het uitzichtpunt Mount Aksla
  • B: Stadswandeling Trondheim langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan Nidaros Kathedraal
  • C: Stadswandeling Tromsø langs de voornaamste bezienswaardigheden en bezoek aan het Polarmuseum
  • D: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
  • E: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
  • F: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus
 • Extra excursies aan land georganiseerd door Hurtigruten met Engelstalige, lokale begeleiders. Aan boord kan je de excursies bijboeken, waar de prijs omgerekend zal worden naar de dagprijs en dagkoers van de Noorse Kroon naar de euro.

Opmerkingen

 • Beide afreizen zijn momenteel volgeboekt. Aarzel niet ons te contacteren indien je interesse hebt voor deze groepsreis, de kans bestaat dat, als gevolg van een annulering, er opnieuw kajuiten vrijkomen. Interesse om deel te nemen aan deze groepsreis in 2024? Laat je alvast op wachtlijst plaatsen, nieuwe data en prijzen 2024 worden in maart 2023 verwacht.
 • Prijzen per persoon
 • Aangezien wij deze reis aan een promotarief aanbieden, is geen andere promo van toepassing (vb. Noorderlichtgarantie, getrouwheidskorting Ambassador 1893, vroegboekkorting,..).
 • Neem rechtstreeks contact op met Nordic voor meer informatie en/of boeking.
 • Het 6-in-1 excursiepakket kan enkel vooraf, op moment van reservering, geboekt worden.
 • Alle excursies zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden. In het geval dat een excursie uit het 6-in-1 excursiepakket niet kan doorgaan vanwege het weer, dan wordt een passend alternatief geregeld.
 • Tijdens deze reis is er gemiddeld ongeveer 9u daglicht in het zuiden van Noorwegen, ongeveer 7-8u daglicht eens je boven de Poolcirkel vertoeft. De zon komt ehier
 • Het hut nummer aan boord van Hurtigruten kan vooraf aangevraagd worden (. Indien niet vooraf aangevraagd, wordt jouw hut nummer bij het inschepen toegekend.
  • U-hut: Arctic Superior buitenhut, hoog dek, aparte bedden (bed en sofabed)
  • P-hut: Arctic Superior buitenhut, promenadedek, dubbel bed
  • O-hut: Polar Outside, standaard buitenhut, tussendek vooraan, aparte bedden (bed en sofabed)
  • N-hut: Polar Outside, standaard buitenhut, tussendek achteraan, aparte bedden (bed en sofabed)
  • I-hut: Polar Inside, standaard binnenhut, aparte bedden (bed en sofabed)
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 180 dagen voor vertrek: het voorschot (= 30% van de reissom)
  • Van 179 tot 90 dagen voor vertrek: 50% van de reissom
  • Vanaf 89 dagen voor vertrek of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
 • Specifieke wensen en allergieën? Deze moeten direct bij reservering worden doorgegeven.
 • Reis je samen met anderen? Geef dit door bij reservering. Ter plaatse kan hier geen rekening meer mee gehouden worden.
 • Meer informatie over het brandstofbeschermingsprogramma vind je hier

03. Extra info

Kajuittypes:

 • U-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, hoog dek, aparte bedden (bed en sofabed*)
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, promenadedek, dubbel bed
 • O-kajuit: Polar Outside, standaard buitenkajuit, tussendek vooraan, aparte bedden (bed en sofabed*)
 • N-kajuit: Polar Outside, standaard buitenkajuit, tussendek achteraan, aparte bedden (bed en sofabed*)
 • I-kajuit: Polar Inside, standaard binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed*)

* het sofabed is geen bijzetbedje, het is een vast element in de kajuit, dat u overdag als sofa kan gebruiken, en 's nachts als bed.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox