Noordkaap Express Bergen – Oslo met Hurtigruten (2024-2025)

Vaar mee met Hurtigruten van Bergen tot de Noorkaap en terug tot Oslo

Ideale reis voor

Koppels
Sightseeing
Toegankelijke bootreis
Contacteer ons

Vaar mee met de Noordkaap Express langs de Noorse kust, één van de langste kustlijnen ter wereld, van Bergen naar de Noordkaap en via de zuidkust naar de hoofdstad Oslo. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste en het noordelijkste punt van Noorwegen: er wordt dus geschiedenis geschreven tijdens deze onvergetelijke winterreis.

Afreisdata

Afreisdata: 21.12.24 - 14.01.25 - 07.02.25 - 03.03.25 - 27.03.25 -20.04.25

Hoogtepunten van de reis

  • Kans om het noorderlicht te spotten en winterse activiteiten uit te testen
  • De steden Oslo, Bergen, Ålesund en Tromsø
  • Alta, de stad van het Noorderlicht
  • De Noordkaap
  • De Hardangerfjord

01. Dag per dag

Vrije aankomst, overnachting in een centraal gelegen 4* hotel. Vrij avondmaal.

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, begint de reis op dag 2 in Bergen, bij inscheping.

— Lees meer —

Na het ontbijt is er een begeleid stadsbezoek gepland. Op het programma staan bekende plaatsen zoals de middeleeuwse Håkon's Hall, de Renaissance Rosenkrantz toren en Mariakirken (St. Mary's kerk) die dateert uit de late jaren 1100.

De gids neemt je ook mee op een korte wandeling door de wijk Bryggen, langs de gebouwen opgenomen in de UNESCO-lijst. Van buitenaf lijkt Bryggen in de eerste plaats alleen uit gevels te bestaan, al zijn die wel iconisch. De hoge, smalle houten herenhuizen lijken tegen elkaar aan te leunen en staan dan ook meteen symbool voor Bergen. De sfeervolle panden huisvesten tegenwoordig pottenbakkers, juweliers en kunstenaars.

Het bezoek eindigt bij de pier waar het schip MS Trollfjord ligt te wachten. Zodra je aan boord bent verwelkomd en je je geïnstalleerd hebt in je hut, maak je kennis met het Coastal Experience Team. Dit team geeft tijdens de hele vaart lezingen en organiseert verschillende activiteiten aan boord.

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, zijn de transfer en stadsrondrit niet inbegrepen.

— Lees meer —

Molde is de hoofdstad en het commerciële centrum van Romsdalen. De Atlantische Route, een van de beroemdste bouwwerken langs de Noorse kustlijn en vaak te zien in Hollywoodfilms, kan worden verkend als onderdeel van een optionele excursie.

Voor het beste panoramische uitzicht over het gebied ga je met ons mee op een wandeling naar het uitkijkpunt Varden. Van daaruit geniet je van een prachtig uitzicht over de 222 besneeuwde bergtoppen aan de overkant van de Moldefjord.

Ook een optioneel bezoek aan het Romsdal Museum, een van de grootste volksmusea van Noorwegen op ongeveer tien minuten van het stadscentrum, behoort tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

De Vikna-archipel is een keten van ongeveer 6.000 eilanden en scheren. Verwacht wordt dat er in de loop van de voormiddag in de havenstad Rørvik wordt aangelegd, om hier het grootste deel van de dag door te brengen.

De stad en omgeving hebben een lange geschiedenis, met grafheuvels uit de oudheid. De maritieme erfenis van het gebied is goed gedocumenteerd in de vele musea van Rørvik, met name in het Noorse Kustmuseum.  Een belangrijk exportproduct is kabeljauw, en de stad heeft zelfs een jaarlijks kabeljauwfestival in maart. Deze vissoort komt vooral 's winters veel voor in de wateren van de archipel.

— Lees meer —

Lødingen is een dorp met minder dan 2.000 inwoners aan de zuidwestkust van het eiland Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen ten zuiden van Spitsbergen. Op een van de vroegere vaarroutes van de rederij was Lødingen een vaste stopplaats, hier terugkeren is ‘thuiskomen’.

Wandel door de straten in de buurt van de haven en bewonder de traditionele rode vissershutten, of rorbuer, die langs de kust staan. De Gullesfjord doorsnijdt de noordkant van Hinnøya en wordt omzoomd door een ongerept berglandschap.

— Lees meer —

Met meer dan 10.000 inwoners is Alta een van de grotere kuststeden. De stad is vooral bekend om de Alta-rivier, één van de rijkste zalmrivieren van Noorwegen. Hier worden regelmatig grote zalmen gevangen, sommige zelfs tot 24 kg.

Op 70 graden noorderbreedte ligt deze stad ver boven de poolcirkel, de regio staat dan ook bekend omdat het noorderlicht hier vaak en goed te zien is, dus hou de camera alvast klaar. Tijdens een rondleiding door de stad kom je meer te weten over deze indrukwekkende natuurlijke lichtshow. In de Northern Lights Cathedral is er een tentoonstelling die toont hoe Alta tussen de 19e en 20e eeuw het epicentrum werd voor baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht.

Je krijgt de kans om het meest noordelijke ijshotel ter wereld te bezoeken, dat elke winter uit sneeuw en ijs wordt opgetrokken en door plaatselijke beeldhouwers met verschillende artistieke thema's wordt versierd. Ga naar de ijsbar van het hotel, versierd met handgemaakte ijssculpturen en bestel een drankje in een ijsglas - geen ijsblokjes nodig.

— Lees meer —

MS Trollfjord legt vroeg in de ochtend aan in Honningsvåg, het noordelijkste punt van de reis. Honningsvåg is de meest noordelijke stad op het vasteland, je ontdekt er een heel bijzonder landschap, met nauwelijks bomen of struiken. In het hoge noorden zijn de winters lang en valt er veel sneeuw, dus bereid je voor op een fantastisch winterlandschap en neem deel aan één van de optionele winteractiviteiten.

Voel de sneeuw knisperen onder jouw sneeuwschoenen als je over de vlaktes wandelt. Misschien kan je zelfs proberen te ijsvissen, een geliefde wintertraditie in het hoge noorden. Proef de plaatselijke delicatesse, koningskrab, die in de wateren rond Honningsvåg wordt gevangen en het hele jaar door wordt geserveerd. Bewonder de plaatselijke kunst in de kunstgalerie Once Upon a Dream, en mis de kerk van Honningsvåg niet. Dit is het oudste gebouw in de omgeving en dateert uit 1885.

Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan de Noordkaap. Tijdens de wintermaanden, en in de weersomstandigheden het toelaten, kan je opteren voor een optionele excursie per sneeuwscooter ernaartoe. Vanaf de klip, onder de poolnachthemel, uitkijken over de Barentszzee is een bijzondere ervaring. Met wat geluk danst het noorderlicht aan de hemel.

— Lees meer —

Welkom in de arctische hoofdstad Tromsø. Deze stad wordt vaak de poort naar het Noordpoolgebied genoemd en is de meest noordelijke universiteitsstad van Noorwegen. Het schip zal hier langere tijd voor anker liggen zodat je de stad en/of omgeving kan verkennen.

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Polarmuseum dat gewijd is aan de vele poolexpedities die vanuit Tromsø startten, de IJszeekathedraal en Polaria, een arctisch belevingscentrum voor het hele gezin. Tevens heb je hier de mogelijkheid aan een aantal winterse activiteiten deel te nemen zoals een hondensledetocht of een sneeuwschoenenwandeling. Gezien de ligging is de kans om het noorderlicht te spotten bijzonder groot.

— Lees meer —

Vandaag verkennen we de Lofoten, een fascinerende eilandengroep in de Noorse Zee. Zodra je de torenhoge bergtoppen om je heen ziet met de vissersdorpjes die zich aan hun zijden vastklampen, begrijp je waarom deze eilandengroep zo vaak wordt geprezen als een van de mooiste locaties van Noorwegen.

Maar eerst houden we even halt in Stokmarknes, gelegen op de Vesterålen-eilanden. Het was hier dat de Original Coastal Express in 1893 werd opgericht door scheepvaartpionier Richard With. De Coastal Express werd al snel een reddingslijn voor de afgelegen kustgemeenschappen van Noorwegen. In het Hurtigrutenmuseet wordt de geschiedenis van de rederij van het begin tot nu in kaart gebracht. Tijdens een rondleiding kan je in het schip MS Finnmarken uit 1956 de sfeer van vervlogen tijden proeven.

In de namiddag meren we aan in het stadje Svolvær. Svolvær ligt op het eiland Austvågøya en is de grootste stad van de archipel. Vanuit Svolvær zijn diverse optionele excursies mogelijk waaronder, afhankelijk van de reisperiode, een sneeuwschoenwandeling, schilderachtige bustochten langs de hoogtepunten van de Lofoten, of een opwindende rit te paard langs een wit zandstrand.

— Lees meer —

Brønnøysund ligt op een smal schiereiland voor het vasteland, omgeven door eilanden. Er wonen ca. 5000 mensen in deze kleine stad. Wandel langs de Havnegata en trakteer jezelf op een drankje of hapje in een van de pubs. Als je avontuurlijker bent ingesteld, kan je hier ook gaan kajakken of aan een RIB-bootsafari deelnemen.

We varen langs de Vega-eilanden. Deze archipel bestaat uit meer dan 6.500 eilanden, riffen en scheren. De archipel kreeg in 2004 de status van UNESCO-werelderfgoed, als erkenning voor de duurzame levensstijl van generaties eilandbewoners en hun praktijk van het kweken van eiderdons.

Ten zuiden van Brønnøysund ligt de berg Torghatten, bekend om zijn karakteristieke vorm. Er bevindt zich in het midden van de berg een 35m hoge en 160m lange holte. Indien het weer het toelaat, kan je deelnemen aan een beklimming van de berg, tot aan de holte met een indrukwekkend uitzicht als kers op de taart.

— Lees meer —

Halverwege de ochtend meren we aan in Ålesund, een stad die zich over een reeks eilanden uitstrekt. Als we de kust naderen, valt je de kenmerkende bouwstijl meteen op: elk detail van de gebouwen, van de felle kleuren tot de afgeronde torenspitsen, is geïnspireerd op de Art Nouveau-stijl, die populair was in het begin van de 20e eeuw. Bijna de hele stad kreeg een make-over in deze stijl toen ze werd herbouwd na een grote brand in 1904.

Een aanbeveling is een wandeling naar het nabijgelegen uitzichtpunt Mount Aksla. De 418 treden die er naartoe leiden zien er misschien intimiderend uit, maar het uitzicht is de inspanning meer dan waard. Ook het Aquarium Atlanterhavsparken is een bezoek waard.

Het fjordengebied ligt vlakbij Ålesund. Indien de weersomstandigheden het toelaten, behoort een kajaktocht op een fjord tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

Op weg naar het zuiden varen we langs enkele van de beroemdste fjorden van Noorwegen, waaronder de Hardangerfjord. Met een lengte van 179 kilometer is het de op één na langste fjord van het land, en de op vier na langste ter wereld. 

De prachtige waterweg is een van de mooiste van Noorwegen. Overal waar je kijkt zie je berglandschappen, met de witte toppen die boven de fjord uittorenen, weerspiegeld in het glinsterende water eronder.   De regio is beroemd om zijn appelproducten, van jam en sap tot zijn bekroonde cider, die een culinair schrijver omschreef als 'Noordse Champagne'.  

Indien het weer het toelaat, wordt er een stop in Rosendal met het 16de eeuwse landhuis of in een van de andere pittoreske stadjes aan de fjordenkust gemaakt.

In de namiddag bereiken we Haugesund, ook wel de ‘thuishaven van de Vikingkoningen' genoemd. Dit is te danken aan gebouwen zoals St.Olav’s kerk, die koning Håkon IV in 1250 liet bouwen en het nationale monument Haraldshaugen, dat wordt gezien als begraafplaats van koning Harald I.

— Lees meer —

In de vroege ochtend bereiken we Farsund, waar je de heerlijke zandstranden van Lista en de bijhorende vuurtoren kan ontdekken of een goed bewaard Duits fort uit de tweede wereldoorlog kan bezoeken.

Kristiansand, gelegen aan de zuidkust, is de vijfde grootste stad van het land met 112.000 inwoners. Tijdens een wandeling door de stad, zal je merken dat deze gebouwd is volgens een zeer uniform rasterplan, met verschillende rechte wegen die van de haven helemaal door de stad lopen. Langs deze wegen vind je architectuur uit verschillende tijdperken, wat getuigt van de uitgebreide verbouwingen die de stad moest ondergaan na grote branden in de 18e en 19e eeuw, en zelfs een aanval uit de Tweede Wereldoorlog.

Terug op de boot sluiten we onze reis af met een afscheidsdiner. Maak van de gelegenheid gebruik om nog een laatste keer foto-hoogtepunten en ervaringen uit te wisselen met jouw medereizigers.

— Lees meer —

Wanneer Oslo in zicht komt, is het einde van de reis nabij. Tijd om afscheid te nemen van het schip en haar bemanning en terug te blikken op een prachtige reis: de kuststeden en -dorpen werden verkend, de Noordkaap werd bezocht,... Tijdens deze zeereis heb je het gevarieerde klimaat van Noorwegen ervaren, majestueuze bergen en fjorden gezien en misschien wel één of meerdere keren vol verwondering naar het Noorderlicht gekeken.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hurtigruten hanteert een flexibel prijzensysteem. We bezorgen jou de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van de gekozen afreisdatum.

Inbegrepen

• Overnachting in een standaardkamer in een 4*hotel in Bergen met ontbijt (*)
• Stadsbezoek en transfer van het hotel naar het schip (*)
• Zeereis in de gekozen kajuit/formule
• Engelstalig Coastal experience-team aan boord dat instaat voor het organiseren van activiteiten aan land en aan boord, lezingen,...
• Culinaire demonstraties en proeverijen
• Gebruik van uitrusting/materiaal voor de buitenactiviteiten
• Toegang tot fitnessruimte en sauna
(*) Deze diensten niet zijn inbegrepen als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt.

Select: Het SELECT-pakket is het basis pakket van deze Hurtigruten reis, van toepassing wanneer je in een Polar Inside, Polar Outside of Arctic Superior kajuit verblijft
• Volpension in restaurant Flora en Árran
• Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
• Koffie/thee/water heel de dag door
• Namiddagsnack in Bar Panorama
• Gratis Wi-FI voor leden van het getrouwheidsprogramma Ambassador 1893

Suite: Het SUITE pakket is van toepassing wanneer je in een suite verblijft:
• Volpension in restaurant Flora en Árran en in het à la carte restaurant Røst
• Keuze van tijdstip diner (onder voorbehoud van beschikbaarheid)
• Diner met de officieren
• Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
• Koffie/thee/water heel de dag door
• Minibar
• Elke avond wordt de suite klaargemaakt voor de nacht

Niet inbegrepen

• Vluchten
• Extra overnachtingen in Oslo en Bergen
• Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering - klik hier voor meer informatie
• Optionele excursies aan land - het aanbod varieert en is afhankelijk van de reisperiode.

Opmerkingen

• Je dient over een identiteitskaart of internationaal paspoort te beschikken dat geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
• De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal door het Coastal Experience team gecommuniceerd worden.
• In Noorwegen verschillen de seizoenen sterk van elkaar. De activiteiten aan boord, de menu's in de restaurants en de excursies aan wal variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Elk seizoen biedt nieuwe mogelijkheden om een Hurtigruten reis in een heel ander licht te ervaren.
• MS Trollfjord werd in het voorjaar van 2023 gerenoveerd en is een eerbetoon aan de Noorse natuur en de iconische kustroute. Het decor is klassiek, tijdloos en uniek in de Hurtigrutenvloot. Je zal details en versieringen opmerken die een gevoel van nostalgie oproepen. Alle kajuiten zijn praktisch en comfortabel ingericht. Je kan steeds bij het Coastal Experience-team terecht met jouw vragen, voor het bijboeken van optionele excursies,...
• De naam van het inbegrepen hotel kan pas na definitieve boeking gecommuniceerd worden.
• Officiële talen aan boord zijn Noors, Engels en Frans. De excursies worden voornamelijk in het Engels begeleid.
• Reisde je reeds eerder 3 opeenvolgende nachten aan boord van Hurtigruten? Geef ons dan zeker jouw Ambassador 1893 lidnummer level 2 door. Leden van het Ambassador 1893 programma level 2 genieten van allerlei voordelen waaronder 5% directe korting op de kajuitprijs, 5% korting op excursies,.. Ook wie nog niet gereisd heeft met Hurtigruten kan zich lid maken van het Ambassador 1893 programma, level 1 en bekomt 5% korting bij het bijboeken van excursies. Om van de korting te kunnen genieten, dien je de registratie in orde te brengen vóór de boeking wordt opgestart, indien dit pas na boeking gebeurt, kan de korting niet toegekend worden.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox