Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2023

Ideale reis voor

Koppels
moeilijkheidsgraad = makkelijk
Ongerepte natuur
Sightseeing
Uitgebreide kennismaking

Tijdens deze 13-daagse groepsreis 'Noorse fjorden & Lofoten' ontdek je het beste van Zuid- en Noord-Noorwegen. Vanuit Oslo gaat het via de Hardangervidda, de Hardangerfjord en Bergen naar het rijk van de fjorden en gletsjers. De grootste troef van Noorwegen is uiteraard de prachtige natuur: we zien fjorden, vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst, gletsjers en natuurparken als de Hardangervidda en Jostedalsbreen. Wie houdt van cultuur wordt verwend in steden als Oslo, Bergen en Trondheim, en ook de staafkerken die we bezoeken zullen u zeker en vast bekoren. We rijden langs de prachtige Atlanterhavsveien en Molde naar Trondheim, waar onze rondrit door het fjordengebied eindigt. Met de trein reizen we verder noordwaarts, naar Bodø van waaruit een ferry ons naar de prachtige Lofoten-eilanden brengt. We bezoeken er de unieke vissersdorpjes, maken een boottocht op de Trollfjord en eindigen onze reis op Vesterålen-eilanden met een walvissafari in Andenes. We logeren onderweg in uitstekende, mooi gelegen hotels.

Afreisdata

22.06 tot 04.07.23 (volzet) & 03.08 tot 15.08.23 (volzet)

Hoogtepunten van de reis

 • Unieke combinatie fjorden en Lofoten
 • Nærøyfjord en Geirangerfjord
 • Briksdalgletsjer
 • Bezoek aan Bergen, Oslo en Trondheim
 • Verkenning van de Lofoten en Vesterålen eilanden
 • Walvissafari én zeearendsafari
 • Middernachtzon

01. Dag per dag

Afreis 22.06.23 :

Vlucht vanuit Brussel naar Oslo. Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad houden we halt bij het Vigelandpark. Daarna neemt onze begeleider ons mee op een wandeling door de stad. Na het stadsbezoek vertrekken we per luxe autocar naar Hønefoss, op een 50 km van Oslo. Check-in in het mooie Klåkken Hotell. Avondmaal in het hotel.

Afreis 06.07.23 & 03.08.23 :

Vlucht vanuit Brussel naar Oslo. Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad houden we halt bij het Vigelandpark. Nadien check-in in het Clarion The Hub. De centrale ligging van het hotel nodigt meteen uit om de stad te gaan verkennen. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Afreis 22.06.23 :

Na een rustig ontbijt vertrekken we richting woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo rijden we tot de voet van de Hardangervidda waar we logeren in Vestlia Resort. Avondmaal in het hotel.

Afreis 06.07.23 & 03.08.23 :

In de voormiddag neemt onze reisbegeleiderons mee op een wandeling door de stad. Of je kan op eigen houtje de stad nog even intrekken. Kort na de middag vertrekken we per luxe autocar richting woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo rijden we tot de voet van de Hardangervidda waar we logeren in Vestlia Resort. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Vandaag rijden we over de hoogvlakte Hardangervidda, onderweg houden we halt bij de imposante Vøringfossen-waterval (183m hoog). Rond de middag bereiken we Eidjford waar een bezoek aan het Norsk Natursenter gepland staat. Nadien rijden we over de imposante Hardangerbrua langs de fjord verder tot de hanzestad Bergen waar we verblijven in het centraal gelegen Thon Hotel Rosenkrantz. Vlakbij kan je de oude haven “Bryggen” en de vismarkt "Fisketorget" bezoeken. Wie wil kan optioneel ook de kabelbaan Fløibanen naar de 319m hoge stadsberg nemen, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad en de fjord hebt. Een begeleide stadswandeling staat op het programma. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Vandaag rijden we richting een van de mooiste fjorden van Noorwegen, de Nærøyfjord: denk aan het Engelse “narrow fjord” – smalle fjord. We houden halt bij de prachtige staafkerk van Borgund. Nadien varen we de Sognefjord over, van Fodnes naar Mannheller. We rijden verder tot Loen waar we de komende 2 nachten logeren in het uitstekende en mooi gelegen Alexandra Hotel dat over zwembad en wellnessfaciliteiten beschikt, een rustpunt tijdens deze reis. Onderweg spotten we eveneens onze eerste gletsjer op deze reis, de Bøyabreen. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Rit langs het pittoreske Oldenvatnet naar Briksdalen voor een korte wandeling naar de gletsjer Briksdalbreen. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen). In de namiddag maken we een rit over de Panoramaveien, met schitterend uitzicht op de Nordfjord. We voorzien tijdig terug te keren naar het Alexandra Hotel zodat je nog heerlijk kan genieten van de sauna, jacuzzi en het binnen- en buitenzwembad. Een aanrader is een rit met de kabelbaan Loen Skylift naar een hoogte van 1011m.

— Lees meer —

Het fjordengebied is hét hoogtepunt van een reis door Noorwegen. De Geirangerfjord, beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, moet je gezien hebben! We varen de fjord af, van Hellesylt tot Geiranger. Nadien gaat het helemaal omhoog langs de Ørneveien. We rijden verder langs het schitterende uitzichtpunt op de Trollstigen, de meest spectaculaire bergpas van Noorwegen! Na een uurtje rijden komen we aan de Atlanterhavsveien, een uniek bouwwerk en een aaneenschakeling van bruggen over eilanden. Een ferry brengt je naar het autovrije eiland Håholmen waar we overnachten en dineren in het sublieme Håholmen Hotel, de meest “exotische” locatie tijdens deze reis. De gezellige kamers in blokhutstijl zijn uitgerust met houten vloeren en een eigen badkamer. Sommige kamers bevinden zich in traditionele gebouwen uit de 18e en 19e eeuw.

— Lees meer —

We genieten van ons ontbijt alvorens we de ferry terug naar het vasteland nemen. Bezoek aan de staafkerk van Kvernes. Nadien rijden we over de eilanden en langs een imposant en ruw kustlandschap. In de namiddag zetten we koers verder naar het noorden, verder naar de middernachtzon! We bereiken Trondheim waar een begeleide stadswandeling op het programma staat. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi zicht op de stad. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water. Avondmaal in een gezellig restaurant in de stad. Overnachting in Thon Hotel Nidaros.

— Lees meer —

Na een vroeg ontbijt nemen we de trein richting “The Arctic”. Deze spoorlijn Trondheim-Bodø, ook wel Nordlandsbanen genoemd, is meer dan 700 km lang. De werken aan de spoorlijn begonnen reeds in 1902 maar pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze verder uitgebouwd. Tijdens de 10-uurdurende rit naar het 'Hoge Noorden' overschrijden we de Poolcirkel. Bij aankomst, transfer naar Thon Hotel Nordlys voor avondmaal en overnachting.

— Lees meer —

In de voormiddag nemen we de ferry richting de Lofoten-eilanden. Vrije lunch. Na aankomst in Moskenes starten we meteen met de verkenning van deze imponerende eilandengroep, een nieuw hoogtepunt op deze reis. We bezoeken enkele mooie vissersdorpjes en rijden verder naar Svolvaer, hoofdplaats en belangrijkste vissershaven. Avondmaal en overnachting in het mooi gelegen Thon Hotel Lofoten.

— Lees meer —

In de voormiddag schepen we in voor een boottocht langs de prachtige en indrukwekkende Trollfjord en Raftsundet. Met wat geluk zien we verschillende soorten zeevogels waaronder zeearenden, maar ook bruinvissen en zeehonden zijn mogelijk. Na de middag kan je op eigen houtje Svolvær verder verkennen: leuke haven, gezellige plaatsjes, stokvis, … genoeg te ontdekken. Avondmaal en overnachting in Thon Hotel Lofoten.

— Lees meer —

We starten de dag rustig. Al tijdens het ontbijt zal het jou opvallen dat de lichtinval, door het steeds veranderende weer, nooit hetzelfde is. De busrit van vandaag gaat langs inhammen met spitse bergtoppen, weidse uitzichten over de oceaan, baaien die beschut liggen en uitgestrekte stranden. We doen het vissersdorpje Henningsvær aan. De combinatie van de natuurpracht en de bijzondere lichtinval is voor vele schilders een bron van inspiratie gebleken en is op doek terug te vinden in musea en kunstgalerijen. Vrije lunch in Henningsvaer of omgeving alvorens verder koers te zetten naar het noorden, naar de Vesterålen-eilanden. Avondmaal in een sfeervol restaurant. Overnachting in Hotel Marena in Andenes.

— Lees meer —

Na het ontbijt, korte wandeling naar de haven. We starten met een gegidste rondleiding in het walvismuseum en rond de middag start de 3 tot 4 uur durende walvissafari. Tijdens de boottocht worden we begeleid door een bioloog die ons inwijdt in de leefwereld van deze fantastische zoogdieren, de kans om ze te spotten is erg groot. Na deze belevenis zetten we onze reis verder richting Sandtorg waar we logeren in het uniek gelegen en authentieke Sandtorgholmen Hotel.

— Lees meer —

Vandaag komt deze prachtige reis ten einde. Vroeg ontbijt, nadien mooie rit langs fjorden en baaien naar de luchthaven. Terugvlucht via Oslo naar Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Kamertype Afreisdata 22.06.2023 (volzet) & 03.08.2023 (volzet)
Tweepersoonskamer € 4195
Eénpersoonskamer € 4875

Inbegrepen

 • Vlucht Brussel-Oslo en Evenes-Brussel incl. taksen (€175)
 • Nederlandstalige ervaren reisleider/gids
 • Busreis met comfortabele autocar
 • Boottocht op de Geirangerfjord
 • Treinrit van Trondheim naar Bodø
 • Ferry van Bodø naar Moskenes
 • 12 overnachtingen in uitstekende/authentieke hotels
 • 12 x ontbijt
 • 12 x avondmaal
 • Inkom in het Fram Museum
 • Inkom in het Norsk Natursenter
 • Bezoek aan de staafkerk van Borgund
 • Bezoek aan de staafkerk van Kvernes
 • Natuur- en zeearendsafari op Lofoten
 • Walvissafari
 • Stadswandeling in Oslo, Bergen, Trondheim
 • Tol- en waterwegen
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Bagageservice

Opmerkingen

 • Prijs per persoon
 • Single en triple kamers steeds op aanvraag
 • Min. 22/Max. 29 deelnemers
 • Hotels onder voorbehoud van wijziging

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox