Noordkaap Express Oslo – Bergen met Hurtigruten

Varen met Hurtigruten tussen het zuidelijkste en noordelijkste punt van Noorwegen

Ideale reis voor

Koppels
Sightseeing
Toegangkelijke bootreis

Beleef de adembenemende schoonheid van de Noorse kust en vaar mee aan boord van de Noordkaap Express van het meest zuidelijke punt bij Lindesnes tot aan het meest noordelijke punt bij de Noordkaap. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste en het noordelijkste punt van Noorwegen: er wordt dus geschiedenis geschreven tijdens deze onvergetelijke herfst-, winter- en lentereis.

Afreisdata

Afreisdata: 07.10.23 - 31.10.23 - 24.11.23 - 18.12.23 - 11.01.24 - 04.02.24 - 28.02.24 - 23.03.24 - 16.04.24

Hoogtepunten van de reis

 • Kans om het noorderlicht te spotten en winterse activiteiten uit te testen
 • De steden Oslo, Bergen, Ålesund en Tromsø
 • Alta, de stad van het Noorderlicht
 • De Noordkaap
 • Meerdere spectaculaire fjorden

01. Dag per dag

Vlucht naar Oslo. Eens aangekomen, transfer naar het stadscentrum. Vrije tijd en overnachting in een centraal gelegen 4* hotel.

— Lees meer —

Na het ontbijt is er een begeleid bezoek aan twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad gepland: het Vigeland beeldenpark met meer dan 200 beelden in brons, graniet en gietijzer van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland en, net buiten Oslo, de Holmenkollen Skischans van waar u een panoramisch uitzicht over de stad, de meren en de fjord heeft.

Het bezoek eindigt bij de pier waar uw schip, de MS Trollfjord, ligt te wachten. Zodra u aan boord bent verwelkomd en u zich geïnstalleerd heeft in uw kajuit of suite, maakt u kennis met het Coastal Experience Team. Dit team geeft tijdens de hele vaart lezingen en organiseert verschillende activiteiten aan boord.

De zeereis start in de vroege avond met het uitvaren van de Oslofjord.

— Lees meer —

Kristiansand, gelegen aan de zuidkust, is met 112.000 inwoners de vijfde grootste stad van het land. De kapitein streeft ernaar om vroeg in de ochtend ter plaatse te zijn, zodat u een paar uur de tijd heeft om de stad rustig te verkennen.

Een optionele excursie is een bezoek aan de vuurtoren Lindesnes Fyr. Hier duikt u in een geschiedenis die teruggaat tot 1656!

In de namiddag vaart MS Trollfjord verder tot Farsund, waar u de heerlijke zandstranden van Lista en de bijhorende vuurtoren kunt ontdekken of een goed bewaard Duits fort uit de tweede wereldoorlog kan bezoeken.

— Lees meer —

We verlaten de zuidkust en vangen het noordwaartse traject aan. Via Stavanger bereikt het schip Haugesund, ook wel de ‘thuishaven van de Vikingkoningen’ genoemd. Dit is te danken aan gebouwen zoals St.Olav’s kerk, die koning Håkon IV in 1250 liet bouwen en het nationale monument Haraldshaugen, dat wordt gezien als begraafplaats van koning Harald I.

Na een korte stop vaart het schip verder, door de schilderachtige Hardangerfjord. Deze spectaculaire fjord met zijn besneeuwde toppen die in het water weerspiegeld worden, is een van de mooiste van Noorwegen.

Indien het weer het toelaat, wordt er een stop in Rosendal of een van de andere pittoreske stadjes aan de fjordenkust gemaakt.

— Lees meer —

Tussen de vele eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. Als we de kust naderen, valt u misschien als eerste de kenmerkende bouwstijl op. Elk detail van de gebouwen, van de felle kleuren tot de afgeronde torenspitsen, is geïnspireerd op de Art Nouveau-stijl, die populair was in het begin van de 20e eeuw. Bijna de hele stad kreeg een make-over in deze stijl toen ze werd herbouwd na een grote brand in 1904.

Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen, 418 treden brengen u naar de top en bieden een uitzonderlijk zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre-alpen. Ook het Aquarium Atlanterhavsparken is een bezoek waard.

Vanuit Ålesund kan u de fjordenregio gaan verkennen. Een vaart door de Geirangerfjord of de Hjørundfjord biedt adembenemende uitzichten met steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen. Indien de weersomstandigheden het toelaten, behoort een kajaktocht op de fjord tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

Brønnøysund ligt op een smal schiereiland voor het vasteland, omgeven door eilanden. Er wonen ca. 5000 mensen in deze kleine stad. Wandel langs de Havnegata en trakteer uzelf op een drankje of hapje in een van de pubs. Als u meer avontuurlijk ingesteld bent, kunt u hier ook gaan kajakken of aan een RIB-bootsafari deelnemen.

Een bezoek waard zijn de Vega-eilanden. Deze archipel bestaat uit meer dan 6.500 eilanden, riffen en scheren. De archipel kreeg in 2004 de status van UNESCO-werelderfgoed, als erkenning voor de duurzame levensstijl van generaties eilandbewoners en hun praktijk van het kweken van eiderdons.

Ten zuiden van Brønnøysund ligt de berg Torghatten, bekend om zijn karakteristieke vorm. Er bevindt zich in het midden van de berg een 35m hoge en 160m lange holte. Indien het weer het toelaat, staat een wandeling naar het gat in de berg op het programma.

Rond middernacht overschrijdt het schip de poolcirkel en bevindt u zich officieel in arctisch gebied.

— Lees meer —

Vandaag verkennen we de Lofoten, een fascinerende eilandengroep in de Noorse Zee. Zodra u de torenhoge bergtoppen om u heen ziet met de vissersdorpjes die zich aan hun zijden vastklampen, begrijpt u waarom deze eilandengroep zo vaak wordt geprezen als een van de mooiste locaties van Noorwegen.

Het schip meert aan in Svolvær, op het eiland Austvågøya, in het zuiden van de Lofoten. Er is een ruim aanbod aan excursiemogelijkheden zoals een sneeuwschoenwandeling (afhankelijk van het seizoen), een bustocht langs de mooiste plekjes op de Lofoten of een avontuurlijke rit te paard over het mooie witte zandstrand.

MS Trollfjord vaart verder noordwaarts naar Stokmarknes, op de Vesterålen-eilanden. In 1893 richtte scheepvaartpionier Richard With hier de Original Coastal Express op, wat een revolutie betekende voor het vracht- en passagiersvervoer langs de kust. Al snel werd Hurtigruten een levensader voor afgelegen gemeenschappen, zowel op het vasteland als voor de eilanden, waaronder Spitsbergen.

— Lees meer —

Welkom in de arctische hoofdstad Tromsø. Deze stad wordt vaak de poort naar het Noordpoolgebied genoemd en is de meest noordelijke universiteitsstad van Noorwegen. Het schip zal hier langere tijd voor anker liggen zodat u de stad en/of omgeving kan verkennen.

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Polarmuseum dat gewijd is aan de vele poolexpedities die vanuit Tromsø startten, de IJszeekathedraal en Polaria, een arctisch belevingscentrum voor het hele gezin.

Tevens heeft u hier de mogelijkheid aan een aantal winterse activiteiten deel te nemen zoals een hondensledetocht of een sneeuwschoenenwandeling. Gezien de ligging is de kans om het noorderlicht te spotten bijzonder groot.

— Lees meer —

MS Trollfjord legt vroeg in de ochtend aan in Honningsvåg, het noordelijkste punt van de reis. Honningsvåg is de meest noordelijke stad op het vasteland, u ontdekt er een heel bijzonder landschap, met nauwelijks bomen of struiken. In het hoge noorden zijn de winters lang en valt er veel sneeuw, dus bereid u voor op een fantastisch winterlandschap en activiteiten.

U heeft de hele dag om de omgeving te verkennen en de mogelijkheid om een sneeuwschoenenwandeling te maken, te gaan ijsvissen of een krabvisser te ontmoeten. De koningskrab, die hier het hele jaar door wordt gevangen en geserveerd, wordt als een echte delicatesse aanzien.

Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan de Noordkaap. Tijdens de wintermaanden kan u opteren voor een optionele excursie per sneeuwscooter ernaartoe. Vanaf de klip, onder de poolnachthemel, uitkijken over de Barentszzee is een bijzondere ervaring.

Met wat geluk danst het noorderlicht aan de hemel.

— Lees meer —

Met meer dan 10.000 inwoners is Alta een van de grotere kuststeden. De stad is vooral bekend om de Alta-rivier, één van de rijkste zalmrivieren van Noorwegen. Hier worden regelmatig grote zalmen gevangen, sommige zelfs tot 24 kg.

De regio staat verder ook bekend omdat het noorderlicht hier vaak en goed te zien is, dus houdt uw camera klaar. Tijdens een rondleiding door de stad komt u meer te weten over deze indrukwekkende natuurlijke lichtshow. In de Northern Lights Cathedral is er een tentoonstelling die toont hoe Alta tussen de 19e en 20e eeuw het epicentrum werd voor baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht.

U krijgt de kans om het meest noordelijke ijshotel ter wereld te bezoeken, dat elke winter uit sneeuw en ijs wordt opgetrokken en door plaatselijke beeldhouwers met verschillende artistieke thema's wordt versierd. Ga naar de ijsbar van het hotel, versierd met handgemaakte ijssculpturen en bestel een drankje in een ijsglas - geen ijsblokjes nodig.

— Lees meer —

Lødingen is een dorp met minder dan 2.000 inwoners aan de zuidwestkust van het eiland Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen ten zuiden van Spitsbergen. Op een van de vroegere vaarroutes van de rederij was Lødingen een vaste stopplaats, hier terugkeren is ‘thuiskomen’.

Wandel door de straten in de buurt van de haven en bewonder de traditionele rode vissershutten, of rorbuer, die langs de kust staan. De Gullesfjord, die uit de Andfjord ontspringt, doorsnijdt de noordkant van Hinnøya en wordt omzoomd door een ongerept berglandschap.

Als onderdeel van een optionele excursie kunt u deelnemen aan een bootsafari naar de fjord toe. Of waag u aan een wandeling in de bergen en beloon uzelf met het majestueuze panorama van het omringende land en de zee.

— Lees meer —

We laten het poolgebied achter ons en zetten onze weg naar het zuiden verder. De Vikna-archipel bestaat uit ca. 6000 eilanden en scheren. Het schip houdt enkele uren halt in de havenstad Rørvik. De stad en omgeving hebben een lange geschiedenis, met grafheuvels uit de oudheid. De maritieme erfenis van het gebied is goed gedocumenteerd in de vele musea van Rørvik, met name in het Noorse Kustmuseum. 

U kan deelnemen aan een rondleiding in het SalmoNor bezoekerscentrum, een moderne zalmkwekerij, waar u meer te weten komt over de Noorse aquacultuursector. In Rørvik vindt elk jaar een kabeljauwfestival plaats, een vis die ook veel voorkomt in deze regio. Trakteer uzelf dus zeker op een vers bereid kabeljauwkoekje.

— Lees meer —

Ter afsluiting van de reis gaat u aan land in Molde, de grootste stad en het belangrijkste handelscentrum van de regio. De Atlantische Route, een van de beroemdste bouwwerken langs de Noorse kustlijn en vaak te zien in Hollywoodfilms, kan worden verkend als onderdeel van een optionele excursie.

Voor het beste panoramische uitzicht over het gebied kunt u met ons mee op een wandeling naar het uitkijkpunt Varden, waarbij u het pad vanuit het stadscentrum volgt. Eenmaal daar kunt u de stad van bovenaf bekijken op een hoogte van 402 meter boven zeeniveau en de 222 besneeuwde bergtoppen aan de overkant van de Moldefjord bewonderen.

Terug aan boord geniet u van het afscheidsdiner en kunt u proosten met uw medereizigers op een reis met onvergetelijke momenten.

— Lees meer —

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van het schip en de bemanning. Na het ontbijt, transfer naar uw hotel in Bergen, inclusief een begeleide stadsrondrit. Op het programma staan o.a. bekende plaatsen zoals de middeleeuwse Håkon's Hall, de Renaissance Rosenkrantz toren en Mariakirken (St. Mary's kerk) die dateert uit de late jaren 1100.

Uw gids neemt u ook mee op een korte wandeling door de wijk Bryggen, langs de gebouwen opgenomen in de UNESCO-lijst. Van buitenaf lijkt Bryggen in de eerste plaats alleen uit gevels te bestaan, al zijn die wel iconisch. De hoge, smalle houten herenhuizen lijken tegen elkaar aan te leunen en staan dan ook meteen symbool voor Bergen. De sfeervolle panden huisvesten tegenwoordig pottenbakkers, juweliers en kunstenaars.

Na de rondleiding kan u de stad op eigen houtje verder verkennen. Een aanrader is een ritje met de Fløibanen kabelbaan naar de top van de berg Fløyen van waaruit u een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen heeft.

— Lees meer —

Ontbijt en transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hurtigruten hanteert een flexibel prijzensysteem. We bezorgen jou de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van de gekozen afreisdatum.

Inbegrepen

 • Transfers in Oslo (luchthaven/hotel + hotel/schip)
 • Oslo Panorama tour
 • Overnachting in een standaardkamer in een 4*hotel in Oslo en Bergen met ontbijt
 • Zeereis in de gekozen kajuit/formule
 • Transfers in Bergen (schip/hotel en hotel/luchthaven)
 • Bergen sightseeing tour
 • Engelstalig Coastal experience-team aan boord

Select: Het SELECT-pakket is het basis pakket van deze Hurtigruten reis:

 • Volpension met basisdrankenpakket bij de maaltijden (selectie aan bier, wijn en frisdranken)
 • Koffie/thee/water heel de dag door
 • ‘Afternoon tea’ in de bar
 • Keuze van kajuitnummer
 • Welkomstmand
 • Gratis Wi-FI
 • Bezoek aan de brug (enkel indien u zich registreert voor het gratis getrouwheidsprogramma Ambassador 1893 en de kapitein dit toestaat)

Suite: Het SUITE pakket is van toepassing wanneer u in een suite reist:

 • Volpension met basisdrankenpakket bij de maaltijden (selectie aan bier, wijn en frisdranken)
 • Dagelijks diner in het à la carte restaurant (op voorwaarde van beschikbaarheid)
 • Keuze van tijdstip diner (op voorwaarde van beschikbaarheid)
 • Mogelijkheid tot ontbijt in het gourmetrestaurant
 • Drankenpakket geldig in de bar, na het diner
 • Koffie/thee/water heel de dag door
 • ‘Afternoon tea’ in de bar/salon
 • Inhoud van minibar in de kajuit
 • Toegang tot de salon, exclusief voor reizigers in de ‘suite’ formule
 • Keuze van kajuitnummer
 • Persoonlijke check-in
 • Welkomstmand
 • Avondservice in de kajuit
 • Gratis Wi-Fi
 • 2 optionele excursies, afhankelijk van seizoen/beschikbaarheid
 • Bezoek aan de brug (enkel indien u zich registreert voor het gratis getrouwheidsprogramma Ambassador 1893 en de kapitein dit toestaat)

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering - klik hier voor meer informatie
 • Optionele excursies aan land

Opmerkingen

 • Je dient over een indentiteitskaart of internationaal paspoort te beschikken dat nog geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
 • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal door het Coastal Experience team gecommuniceerd worden.
 • De naam van de inbegrepen hotels kan pas na definitieve boeking gecommuniceerd worden.
 • MS Trollfjord wordt in het voorjaar van 2023 volledig gerenoveerd en is een eerbetoon aan de Noorse natuur en onze 130 jaar oude Noorse kust. Het decor is klassiek, tijdloos en uniek in de Hurtigrutenvloot. U zult details en versieringen opmerken die een gevoel van nostalgie oproepen. Alle kajuiten beschikken zijn praktisch en comfortabel ingericht. U kan steeds bij het Coastal Experience-team terecht met uw vragen, voor het bijboeken van optionele excursies,...
 • Officiële talen aan boord zijn Noors, Engels en Frans. De excursies worden voornamelijk in het Engels begeleid.
 • Reisde u reeds eerder 3 opeenvolgende nachten aan boord van Hurtigruten? Geef ons dan zeker uw Ambassador 1893 lidnummer level 2 door. U kan de aanvraag hiervoor invullen via: https://www.hurtigruten.co.uk/about-us/customer-loyalty-programme/ambassador-signup-page/. Leden van het Ambassador 1893 programma level 2 genieten van allerlei voordelen waaronder 5% directe korting op de kajuitprijs, 5% korting op excursies die u aan boord reserveert. Ook wie nog niet gereisd heeft met Hurtigruten kan zich lid maken van het Ambassador 1893 programma, level 1. Dit programma biedt eveneens enkele voordelen zoals 5% korting op optionele excursies die je aan boord reserveert. Registreren is mogelijk via volgende link: https://global.hurtigruten.com/loyaltyprogramme/sign-up/.

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox