Kust & Fjäll wandelvakantie Zweden

Ideale reis voor

Actief
Ongerepte natuur
Sightseeing
Wandelen

Dat Scandinavië een mekka is voor de wandelliefhebber, is een understatement. Voeg aan die noordelijke natuurpracht nog de culturele charme en culinaire troeven van Zweden toe en je hebt een reisbestemming die blijft smaken naar meer!
Samen met Wandelsport Vlaanderen organiseert Nordic een wandelreis door zeer gevarieerd midden-Zweden.

Onze 10-daagse reis start in het Venetië van het Noorden, Stockholm. Deze prachtige stad, gelegen op 14 eilanden, bulkt van de historiek, musea, fenomenale vergezichten en heerlijke restaurants.
Vervolgens gaat het richting Dalarna, dé cultuurregio van Zweden, waar ambachten centraal staan en waar we een bezoek brengen aan de impressionante Falun kopermijn. Ook qua natuur zit je er meer dan goed: zo verblijven we vlakbij het Siljanmeer met zijn honderden eilandjes en helemaal in het noord-westen van deze regio, vlakbij de grens met Noorwegen, krijgen we volop de kans om onze benen te strekken in het bergachtige landschap van de nationale parken Idre Fjäll en Fullufjället. We wandelen onder meer tot aan de hoogste waterval van Zweden. Oh ja, een rendier op je pad is zeker geen uitzondering! Dit is immers het begin van Lapland!
De reis gaat verder richting de mooiste archipelkusten ter wereld: de Bohuslänkust. We wandelen er langs pittoreske vissersdorpjes, aanschouwen duizenden rotseilandjes en smullen van de meest verse en trendy visgerechten.
Via het stadje Örebro en het Rynningeviken-natuurreservaat, een absolute aanrader voor de vogelspotters trouwens, keren we terug naar Stockholm om zo al nagenietend en nakaartend met het vliegtuig naar huis terug te keren.

Afreisdata

07.09.2022 - 16.09.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Hoofdstad Stockholm met Openluchtmuseum Skansen en Gustav Vasaa Museum
 • Falun Kopermijn
 • Hart van Zweden: het Siljan meer
 • Wandelparadijs Grovelsjön
 • Mooie nationale parken: Fullufjället, BalJåsen Nature Reserve en Oset & Rynningeviken natuurreservaat
 • Prachtige Bohuslän kust met pittoreske vissersdorpjes en het onderwater Nationaal park Kosterhavet
 • Nederlandstalige ervaren gids/reisleider
 • Verblijf in gastronomische hotels op toplocaties

01. Dag per dag

Afspraak ’s ochtends op de luchthaven van Zaventem waar we verzamelen. Hier ontmoet je ook meteen je Nordic-reisbegeleider. Om 10 vertrekt de vlucht met Brussels Airlines richting Stockholm. Een comfortabele autocar brengt je naar de Zweedse hoofdstad, omgeven door ongerepte natuur. De langgerekte kustlijn, stranden en kades die Stockholm rijk is, is een paradijs voor iedere wandelaar. Geniet bijvoorbeeld van een gezellige wandeling door Gamla Stan, het sfeervolle oude stadsgedeelte – tevens ook een van de grootste en best bewaarde Middeleeuwse stadsharten van Europa.

We bezorgen je een beschrijving van Stockholm, zodat je meteen op ontdekking kan in de mooiste hoofdstad van Scandinavië!
Na een vrij diner in de stad verblijf je in Hotel Clarion Sign, een van de beste hotels van de stad.

— Lees meer —

In de voormiddag staat een bezoek aan het Vasamuseum op het programma. Vasa is het enige 17- eeuwse schip ter wereld dat nog in zijn geheel bewaard is gebleven. Dit 69 meter lange oorlogsschip zonk in 1628 in hartje Stockholm tijdens z’n eerste tocht. Ook Skansen, het oudste openluchtmuseum ter wereld, is zeker een bezoekje waard. Het is als het ware Zweden in miniatuurvorm. Skansen is gelegen op het eiland Royal Djurgården en sommige punten bieden een prachtig uitzicht op de stad. We wandelen tussen de 150 boerderijen en genieten van de typisch Zweedse sfeer en tradities.

In de namiddag verlaten we Stockholm en rijden we naar Dalarna. Vrije lunch in Stockholm. We maken nog een korte stop in Sigtuna, een prachtig oud dorpje bekend door haar historische gebouwen en ruïne’s. De provincie Dalarna (midden-Zweden) is onze volgende bestemming. Met zijn bergen grenst Dalarna in het westen aan Noorwegen. Deze provincie heeft ongeveer de grootte van België, maar is een stuk minder dichtbevolkt (minder dan 300.000 inwoners). Van de typisch rode huisjes tot het Dalarna paard, veel Zweedser kan het niet. Ook op cultureel gebied is Dalarna het beste wat Zweden te bieden heeft! We verblijven in het uitstekende Hotel Siljansnäs in half pension.

— Lees meer —

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huisjes in Dalarna en van minstens de helft van alle huizen in Zweden, is ‘faluröd’, ofwel ‘Falunrood’. Tijdens ons bezoek aan de Falun kopermijn – opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst - zal je deze kleur overal op muren en vloeren aantreffen. Typisch ook voor deze mijn is het grote gat in de grond, de "Great Pit". Dit gat is ontstaan in 1687 door een enorme instorting. Hierna is het gat steeds groter geworden door de mijnactiviteiten. Vandaag is het 95 meter diep en 350 meter breed. Rond het gapende gat van de mijn staan oude, originele mijngebouwen die je eveneens kan bezoeken.

We dalen – samen met een lokale gids – via een lange trap af in de ondergrondse mijn (tot 67m. diep) voor een 1-uur durende, impressionante rondleiding. We ontdekken een wereld van kronkelend trappen en gangen, grote ondergrondse kamers en imponerende diepliggende mijnschachten. De temperatuur in de mijn bedraagt ongeveer slechts 5 graden het gehele jaar door. Met de lift gaan we weer naar boven, waarna we genieten van een lunch (eigen kosten). De wandeling door de mijn is ongeveer 700 meter lang.

In de namiddag gaat de reis richting Tällberg, waar we nog een 2-uur durende wandeling (7 km) starten. Deze wandeling in het centrum en gaat voornamelijk via smalle paadjes door de velden en bossen naar het uitzichtpunt Digerberget. Het is een pittige klim, maar het is het meer dan waard. Boven wordt er even pauze genomen aan de picknickbankjes, vooraleer terug te keren naar het dorp. We verblijven opnieuw in Hotel Siljansnäs in half pension.

— Lees meer —

Onze volgende stop is het charmante stadje Mora. Nadien bereiden we ons stilaan voor op onze eerste wandeling van de reis. We maken een vlakke wandeling van 13km (duur: ong. 4 - 5 u.), helemaal langs de oevers van het eiland Sollerön. Tijdens deze prachtige wandeling lopen we steeds door de bossen, langs de oever van het meer. Fantastische uitzichten over het meer begeleiden ons.

De bus brengt ons vervolgens naar Idre: het woeste Zweedse hoogland. We verblijven er in het Pernilla Wiberg Hotel (of in een nabijgelegen appartement). Dit gezellig familiehotel heeft een uitstekende ligging voor het maken van wandelingen en voor het verkennen van de mooie omgeving nabij de Noorse grens. Alles staat er in het teken van Pernilla Wiberg, een van Zwedens bekendste skiërs. Het hotel werd door haar zelf gedecoreerd in een moderne en comfortabele Scandinavische stijl. We genieten hier van half pension.

— Lees meer —

Idre Fjäll ligt te midden van enkele van Zwedens mooiste nationale parken. Je bevindt je hier in het meest zuidelijke deel van Lapland en tevens in het leefgebied van de Sami rendierhouders. In deze regio kunnen we dan ook veel rendieren spotten. Dé ideale omgeving dus voor een wandeling!

We plannen een dagwandeling nabij Grövelsjön naar Storvätteshågna (ong. 7u stappen (21 km)). Deze wandeling heeft een lengte van 21 km en doorkruist bergachtig toendragebied. De open vlaktes bieden een uitstekend uitzicht over de omliggende landschappen en bergtoppen. Storvätteshågna is de hoogste berg in Dalarna met 1204 m. Om de piek te bereiken volg je het steile pad omhoog. Een meer nabij vormt de ideale rust- en picknickplek. Het totale hoogteverschil gedurende deze wandeling betreft 300m. We overnachten opnieuw in het Pernilla Wiberghotel in half pension.

— Lees meer —

Het mooie Fulufjället National Park heeft enorm veel troeven. Je vindt er onder andere de Njupeskär - met zijn 93m. de hoogste waterval van Zweden – maar ook de oudste boom ter wereld (9.550 jaar!) Deze eeuwenoude spar, Old Tjikko, heeft zijn leeftijd te danken aan zijn speciale techniek om zichzelf te klonen. Het Nationaal Park Fulufjället is een uiterst kwetsbaar natuurgebied met een rijkgevarieerde mosvegetatie. Doordat het park de status van Nationaal Park heeft, wordt voorkomen dat er skihellingen en sneeuwscootersporen worden aangelegd. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de dieren hier ongestoord kunnen leven. Het is dus perfect mogelijk dat we hier een eland spotten.

Onze wandeling vandaag gaat niet diep in het park, maar loopt vooral rond de waterval (zwaardere wandeling) of naar de voet van de waterval (lichte wandeling). De zwaardere wandeling is niet zo heel lang doch pittig, vanwege de steile klim langs een rotsige helling. Het uitzicht maakt alles goed! We voorzien ook een minder pittige wandeling naar de voet van de waterval.

Arvika vormt vandaag onze eindbestemming. We logeren er in het centraal gelegen Clarion Collection Hotel Bristol in halfpension. Arvika is een klein Zweeds dorp te midden van Värmland – de regio van de 10.000 meren.

— Lees meer —

Na een heerlijk ontbijt zetten we onze weg verder, deze keer richting de prachtige scherenkust van Zuid-Zweden. Onderweg stoppen we eerste even in Åmal, een stadje aan het Vänern meer. Hier kan je kort de oude stad bezoeken en een lunchpakket inslaan. Van hieruit vertrekken we naar het BalJåsen Nature Reserve want we trekken opnieuw de Zweedse bossen in. Het oranje pad is best pittig (2.5 km), maar levert een prachtig uitzicht op aan Åmålsberget.

Na de benen hebben gestrekt, gaat onze tocht verder naar het westen. De Bohuslän is een prachtige archipelkust. Deze regio is zeer bekend omwille van zijn een zomerse havensfeer, kleurrijke kustdorpjes, gastronomie (verse vis en schaaldieren) en oneindige outdoor mogelijkheden. Overnachten doen we in het pittoresk gelegen Scandic Hotel Laholmen op basis van half pension.

— Lees meer —

Vandaag nemen we de boot richting Koster eiland. Hier bevindt zich het bezoekerscentrum van Kosterhavet National Park. Dit Nationale park is het eerste maritieme park in Zweden en omvat meer dan 6000 zeedieren en -algen, waarvan 200 soorten enkel hier te vinden zijn. Het park loopt over de Noorse grens heen waar het overgaat in het Nationaal park Ytre Hvaler. De Koster fjord is 200 meter diep en heeft een gemiddelde temperatuur van 6°C. Dit maakt het voor veel diepzeedieren mogelijk zo dicht bij de kust te leven.

Na het bezoek aan deze naturrum starten we de wandeling over het eiland. Deze heeft een lengte van ong. 7 kilometer en varieert enorm qua landschap. De rotachtige ondergrond wisselt de bosrijke landschappen geregeld af. Na de wandeling is er vrije tijd om van hieruit een fiets- of kajaktocht te ondernemen. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan ook een boottocht door het nationale park doen. (eigen kosten).

Nadien keren we terug naar Scandic Hotel Laholmen voor diner en overnachting.

— Lees meer —

We zetten koers richting Fjällbacka, een schilderachtig dorpje met slechts enkele honderden inwoners. Het dorpje werd in één klap wereldberoemd dankzij de diverse misdaadromans van de Zweedse auteur Camilla Läckberg, waarin Fjällbacka als setting fungeerde. Na een kort bezoek aan het stadje wandelen we de Kyngsklyftan (1 uur) omhoog. Eenmaal boven aangekomen geniet je van een prachtig uitzicht over het dorpje en de omliggende archipelkust.

We zetten onze weg verder richting naar Örebro met een korte middagstop in Lidköping voor de lunch. We overnachten in het Elite Stora Hotel in Örebro op basis van halfpension. Dit stijlvol en historisch hotel dateert uit 1858 en is prachtig gelegen in het centrum van Örebro, in de schaduw van het imposante Örebro kasteel en naast de Svartå rivier.

— Lees meer —

Op slechts een paar minuten rijden van Örebro centrum ligt het Oset en Rynningeviken natuurreservaat. Hier vind je een prachtig en gevarieerd landschap met een ontzettend rijke fauna en flora. We maken een wandeling in het reservaat en zien talrijke vogelsoorten. Je kan de wandeling zo lang maken als gewenst. Dit reservaat telt verschillende picknickplaatsen en wandelpaden langs het uitgestrekte meer en is dé ideale afsluiter van onze prachtige reis naar Zweden.

Na de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel. Onze vlucht vertrekt om 17u30 en komt om 19u50 aan in Brussel.

— Lees meer —

02. Prijzen

Kamer Prijs per persoon
Dubbele kamer € 2495
Single kamer € 2995

Inbegrepen

 • Vlucht Brussel – Bromma (Stockholm) - Brussel met Brussels Airlines, inclusie luchthaventaksen (€98) alsook ruim- (23 kg) en handbagage (8 kg)
 • Nederlandstalige ervaren reisleider/gids
 • Bustransfer van Bromma luchthaven naar het centrum van de stad
 • Busreis met comfortabele autocar
 • 9 hotelovernachtingen zoals vermeld
 • 9 x ontbijt en 8 x diner
 • Toegangsticket:
  • Gustav Vasaa museum
  • Openluchtmuseum Skansen
  • Falun kopermijn
 • CO2-compensatie van deze reis
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Dranken
 • Andere maaltijden dan vermeld
 • Bagageservice

Opmerkingen

 • Prijs per persoon
 • Min. 20/Max. 38 deelnemers
 • Hotels onder voorbehoud van wijziging
 • Goede basisconditie vereist

Nog interessante reizen

Buiten dineren in de Zweedse natuur
Nordic Stories

Zweden: het eetbare land

Met onder meer bessen, kruiden en cantharellen is de Zweedse natuur een gigantische voorraadkast, perfect voor levensgenieters die houden van pure smaken. Het land profileert zich dan ook wel als het eetbare en drinkbare land, want alle ingrediënten voor een geslaagd diner vind je hier in de natuur. Neem plaats aan een van de 20 tafels en geniet van een exclusief menu, geïnspireerd op het seizoen. Dit is gastronomisch genieten in de meest pure vorm!

Lees meer
Middernachtzon-boven-Zweden met Nordic-©-Tomas-Utsi-3.jpg
Nordic Stories

Facts & Figures Zweden

Zweden, het land bij uitstek om wildlife te spotten. Maar Zweden heeft nog zoveel meer te bieden. Kom er alles over te weten op onze facts & figures van Zweden.

Lees meer
De zonsondergang vanuit je tent - naar Zweden met Nordic
Nordic Stories

Het cultureel erfgoed dat natuur heet

De Zweden beseffen maar al te goed dat de natuur van hun land een van hun grootste troeven is. Ze vinden dan ook dat iedereen vrij moet zijn om die mooie natuur te ontdekken. Zo is het allemansrecht (Zweeds: ‘Allemansrätten’) ontstaan, het recht om van de vrije natuur te genieten.

Lees meer
Kajakken-op-de-Zweedse-meren
Nordic Stories

Kanovaren in Zweden

Scandinavië en kajakken of kanovaren worden vaak in één adem genoemd. En dat is helemaal terecht. Vooral Zweden is een paradijs voor kajakkers en kanovaarders. We delen graag onze vier favoriete regio’s.

Lees meer
Wellness-gezichtsmasker-Scandinaviâ
Nordic Stories

Wellness: ontspan en herbron

Ongerepte natuur, zuivere lucht, talrijke wellnessmogelijkheden, een pure keuken en een minimalistische levensstijl: Scandinavië is the place to be om lichaam en geest te ontspannen.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox