Reisverslag: reisgids Annelies in IJsland
Reizen in het nieuwe normaal: reisgids Annelies trok naar IJsland
Reisgids Annelies Barentsen is momenteel op verkenning in IJsland voor ons. Benieuwd wat reizen in een nieuw normaal met mondmaskers, social distancing, covid-tests en tracing apps precies inhoudt? Lees hier haar verslag.
11 juli: ik vlieg naar IJsland! Het mag, het kan. Al horen daar uiteraard een aantal extra maatregelen bij. Ik heb mijn handbagage zo compact mogelijk gehouden. Hij moet onder de stoel passen, want de vakken boven de zetels worden niet gebruikt. Ook zijn mondmaskers verplicht tijdens de check-in, de security, het boarden en de vlucht. Ik neem dus zeker mijn eigen exemplaar mee.
Pre-registratieformulier en tracing app
Vanaf 72u voor aankomst op IJsland kan je het pre-registratieformulier invullen. Je vult er je gsm-nummer in, de accommodaties waar je de eerste vier nachten zal verblijven, of je zelf symptomen hebt en of je in contact kwam met een besmet persoon. Bij aankomst in IJsland moet je verplicht een covid-test doen. Die kan je via het formulier op voorhand betalen. De prijs is dan € 58 in plaats van € 70.
Op mijn gsm installeerde ik de Rakning app, de officiële IJslandse tracing app. Via deze app ontvang je je testresultaat. Bij een negatief resultaat mag je reizen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Bij een positief resultaat krijg je een telefoontje van de IJslandse gezondheidsdienst en moet je in quarantaine. In IJsland ligt momenteel niemand met covid in het ziekenhuis, en dat willen ze graag zo houden. De app houdt je locaties en contacten bij. Als blijkt dat je nu of later positief test, zal het tracing team je vragen om die gegevens op te laden. Verder kan je via de app in direct contact komen met een gezondheidswerker, en krijg je updates van nieuwe maatregelen. Alles verloopt uiteraard conform de privacy wetgeving.
Online check-in
Zoals altijd check ik op voorhand online in. Zo kan ik zelf mijn stoel kiezen. Ik vernam van andere reizigers dat er sinds 15 juni bijzonder weinig mensen op het vliegtuig zaten, maar dat er de laatste week een stijgende trend is. Ik hoop nog steeds op zo weinig mogelijk medereizigers om de kans op besmetting te beperken. Bij de stoelkeuze merk ik echter dat dit ijdele hoop is. Op een paar plaatsen na is het vliegtuig volgeboekt. Op het einde van de online check-in wordt er geen boarding pass afgeleverd. Iedereen moet persoonlijk langs de balie passeren.
Op de luchthaven
Als je afreist vanuit Schiphol, moet je op voorhand verplicht een gezondheidsverklaring afdrukken en invullen. Met mijn bagage, mijn mondmasker en de gezondheidsverklaring stap ik de vertrekhal binnen en begeef me naar de check-in. De vrouw aan de balie controleert de gezondheidsverklaring en vraagt of ik het pre-registratieformulier heb ingevuld. Mijn bagage wordt ingecheckt en mijn rugzak krijgt het handbagage label omgebonden.
Daarna begeef ik me naar de security. Sinds vorig jaar bevindt die zich in een nieuw gedeelte van de luchthaven. In de luchthaven is het rustig, maar bij de security is het behoorlijk druk. Ik schuif er 45 minuten aan, gelukkig was ik goed op tijd. Vloeistoffen en computers mogen in de handbagage blijven zitten, wandelschoenen moeten uit. Mijn rugzak wordt er zoals vaak uitgeplukt voor een extra drugstest. Ik besluit dat ik er te blij moet uitzien. Maar wat wil je ook… ik mag terug naar IJsland!
Boarding en vlucht
Het boarden verloopt rustig en gestructureerd: mensen wachten hun rijnummers af en stormen niet allemaal tegelijk naar de boarding. Van mij mag dit ook in de toekomst zo blijven gebeuren. Aan boord worden mondmaskers gedragen. Het boordpersoneel vraagt om te blijven zitten tijdens de vlucht en geen wachtrijen te vormen aan de toiletten. Je neemt best zelf oortjes mee om een film te bekijken, want die zijn er niet en worden ook niet verkocht. Verder is er geen catering aan boord. Wel krijg je tijdens het instappen een flesje water aangeboden.
Ook het uitstappen verloopt gestructureerd: vliegtuig per vliegtuig. Rond de tijd dat mijn vlucht aankomt, staan er vijf vluchten gepland. We zijn de derde in rij en mogen 45 minuten later rij per rij het vliegtuig verlaten.
Aangekomen in IJsland
Op de luchthaven van Reykjavik zijn er verschillende informatieborden die vriendelijk verzoeken om afstand te houden en de Rakning app te downloaden. Er wordt gecontroleerd of je de pre-registratie gedaan hebt. De barcode van de pre-registratie hoef je niet af te drukken, scannen via je gsm is prima. Als je de registratie nog niet deed, staan er computers om dit alsnog te doen.
Testen, testen, testen
Het testen gebeurt in 10 cabines. De persoon die de test bij mij afneemt, laat me neerzitten op een stoel. Ik scan mijn barcode en hij checkt of de naam die verschijnt dezelfde is als op mijn identiteitskaart. Eerst volgt een afname via de mond, dan kondigt hij aan dat de test via de neus niet heel plezierig is. Of ik er klaar voor ben? Tja, kom maar op. Ik voel geen pijn, enkel een lastig gevoel dat van heel korte duur is.
Ik haal mijn koffer op bij de bagageband en wandel richting uitgang. Als de deur naar de hal zich opent, maak ik letterlijk een vreugdesprongetje. Ik loop naar de Flybus die me in 45 minuten naar Reykjavik brengt. Aan het busstation stap ik uit en wandel ik richting mijn accommodatie. Ik huppel haast door te straten, blij om terug te zijn!
Het testresultaat mag ik binnen de 12 uur via de app verwachten. Tot dan vraagt men om je niet in grote groepen te begeven en contacten te mijden.
De situatie in IJsland
Het gezondheidsrisico is in IJsland zeer laag en het testen geeft mij een veilig gevoel. De economische impact van de crisis valt echter ook op: sommige winkels en restaurants in de hoofdstad zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Gelukkig is het merendeel gewoon open. De mix van invloeden uit andere continenten biedt nog steeds een ruime restaurantkeuze. Het is zaterdagavond, maar het lijkt wel zondagochtend vroeg. Ik zie weinig mensen en hoor vooral IJslands.
Vanavond spreek ik voor de zekerheid nog niet af met mijn IJslandse vrienden. Ik check de app meermaals. Om half twaalf komt het verlossend nieuws: “you have not been diagnosed with covid-19”, aangevuld met de raad om toch afstand te bewaren en regelmatig de handen te wassen. De test is immers niet 100% betrouwbaar en sluit besmettingen op het vliegtuig of net voordien niet uit. Voor IJslanders en residenten is er nu een verstrenging: een test bij aankomst, 5 dagen quarantaine en dan een 2e test. Zo wil men voorkomen dat iemand die negatief test later toch positief blijkt en intussen al met te veel mensen in aanraking is gekomen.
Veilig gevoel
Dankzij die testmethode voel ik me hier veilig. Wat mij betreft zelfs veel veiliger dan in België. De reis was iets stressvoller dan anders, maar eens aangekomen is dat snel vergeten en kan het genieten beginnen. De volgende dag wandel ik door de straten van Reykjavik. Het is er bevreemdend rustig. Aan de Hallgrimskirkja merk ik enkele toeristen op. Met hun regenjas en wandelschoenen zijn ze duidelijk te onderscheiden van de locals die gewoon in t-shirt rondlopen.
Ik stap een boekenwinkel binnen en wordt welkom geheten in het IJslands. Aan tafeltjes drinken mensen koffie en praten… IJslands. Waar Engels voorheen het meest te horen was, spreken ze nu weer hun eigen taal. Toeristen worden nog steeds hartelijk verwelkomd en uiteraard schakelt men daarbij meteen over naar het Engels. Maar Reykjavik lijkt weer in hoofdzaak terug van de inwoners zelf, wat een veel authentiekere ervaring met zich meebrengt. Wie van het rustige echte IJsland wil genieten, wacht een unieke ervaring.
Het is hier goed vertoeven. De frisse zuivere lucht, de machtige natuur, het virus onder controle. Ik zou momenteel nergens liever willen zijn.
Alle reizen naar IJsland
Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2024
Reis met ons mee naar het prachtige Noorwegen! Geniet van de mooie landschappen die voorbijglijden tijdens de 'mooiste zeereis ter wereld', aan boord van een comfortabele Hurtigrutenschip. Blijf steeds alert, voor het spotten van wildleven en het onvergetelijke noorderlicht.…
Groepsreis Lofoten & Vesteralen
Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.…
Zweeds Lapland & Lofoten
Combineer de ongerepte Lofoten met een verblijf in Abisko STF en Narvik; stad tussen bergen en fjorden.…
Winterse Shortbreak Lofoten
Ontdek de parel van Noorwegen, de Lofoten eilanden. Op deze 4-daagse reis zie je de mooiste uitzichten en de meest pittoreske dorpjes van de Lofoten.…
Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2023
Hoogtepunten van Zuid- en Noord-Noorwegen…
Vaar met Hurtigruten van Lofoten tot Noordkaap, onder de middernachtzon
Vaar een week lang door de indrukwekkende, ongerepte natuur van het Hoge Noorden met Hurtigruten. Tijdens deze reis zie je de Lofoten en Vesteralen en kan je ook een bezoek brengen aan de noordelijkste stad, Tromso en de Noordkaap.…
Het hart van Noorwegen
Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.…
White Lights Lofoten
De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.…
Arctic avontuur op Lofoten & Vesterålen
Scherp gekartelde besneeuwde bergpieken, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden.…
Hoogtepunten van Fjord-Noorwegen
Op deze reis verken je de Gouden Driehoek en maak je tevens kennis met de charmante Zuidkust!…
Familie Tur Zuidkust
Op deze reis verken je de Noorse Zuidkust, ook wel gekend als hét zomerparadijs van Noorwegen.…
Romantisk Tur Zuidkust
Op deze reis verken je de Noorse Zuidkust, ook wel gekend als hét zomerparadijs van Noorwegen.…
Winterbreak IJsland krokusvakantie
Een 7-daagse veelzijdige ontdekkingsreis op Zuid-IJsland met 4x4 huurwagen tijdens de krokusvakantie.…
Arctic avontuur op Vesterålen en Lofoten
Scherp gekartelde besneeuwde bergpieken, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden.…