Reisverslag: reisgids Annelies in IJsland

Reizen in het nieuwe normaal: reisgids Annelies trok naar IJsland

Reisgids Annelies Barentsen is momenteel op verkenning in IJsland voor ons. Benieuwd wat reizen in een nieuw normaal met mondmaskers, social distancing, covid-tests en tracing apps precies inhoudt? Lees hier haar verslag.

 

Mondkapje-verplicht-in-de-luchthaven-van-schiphol11 juli: ik vlieg naar IJsland! Het mag, het kan. Al horen daar uiteraard een aantal extra maatregelen bij. Ik heb mijn handbagage zo compact mogelijk gehouden. Hij moet onder de stoel passen, want de vakken boven de zetels worden niet gebruikt. Ook zijn mondmaskers verplicht tijdens de check-in, de security, het boarden en de vlucht. Ik neem dus zeker mijn eigen exemplaar mee.

Pre-registratieformulier en tracing app

Vanaf 72u voor aankomst op IJsland kan je het pre-registratieformulier invullen. Je vult er je gsm-nummer in, de accommodaties waar je de eerste vier nachten zal verblijven, of je zelf symptomen hebt en of je in contact kwam met een besmet persoon. Bij aankomst in IJsland moet je verplicht een covid-test doen. Die kan je via het formulier op voorhand betalen. De prijs is dan € 58 in plaats van € 70.

Op mijn gsm installeerde ik de Rakning app, de officiële IJslandse tracing app. Via deze app ontvang je je testresultaat. Bij een negatief resultaat mag je reizen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Bij een positief resultaat krijg je een telefoontje van de IJslandse gezondheidsdienst en moet je in quarantaine. In IJsland ligt momenteel niemand met covid in het ziekenhuis, en dat willen ze graag zo houden. De app houdt je locaties en contacten bij. Als blijkt dat je nu of later positief test, zal het tracing team je vragen om die gegevens op te laden. Verder kan je via de app in direct contact komen met een gezondheidswerker, en krijg je updates van nieuwe maatregelen. Alles verloopt uiteraard conform de privacy wetgeving.

 

"In IJsland ligt momenteel niemand met covid in het ziekenhuis, en dat willen ze graag zo houden"

Online check-in

Zoals altijd check ik op voorhand online in. Zo kan ik zelf mijn stoel kiezen. Ik vernam van andere reizigers dat er sinds 15 juni bijzonder weinig mensen op het vliegtuig zaten, maar dat er de laatste week een stijgende trend is. Ik hoop nog steeds op zo weinig mogelijk medereizigers om de kans op besmetting te beperken. Bij de stoelkeuze merk ik echter dat dit ijdele hoop is. Op een paar plaatsen na is het vliegtuig volgeboekt. Op het einde van de online check-in wordt er geen boarding pass afgeleverd. Iedereen moet persoonlijk langs de balie passeren.

Toestel-icelandair-ready-for-boarding

 

Op de luchthaven

 Als je afreist vanuit Schiphol, moet je op voorhand verplicht een gezondheidsverklaring afdrukken en invullen. Met mijn bagage, mijn mondmasker en de gezondheidsverklaring stap ik de vertrekhal binnen en begeef me naar de check-in. De vrouw aan de balie controleert de gezondheidsverklaring en vraagt of ik het pre-registratieformulier heb ingevuld. Mijn bagage wordt ingecheckt en mijn rugzak krijgt het handbagage label omgebonden.

Daarna begeef ik me naar de security. Sinds vorig jaar bevindt die zich in een nieuw gedeelte van de luchthaven. In de luchthaven is het rustig, maar bij de security is het behoorlijk druk. Ik schuif er 45 minuten aan, gelukkig was ik goed op tijd. Vloeistoffen en computers mogen in de handbagage blijven zitten, wandelschoenen moeten uit. Mijn rugzak wordt er zoals vaak uitgeplukt voor een extra drugstest. Ik besluit dat ik er te blij moet uitzien. Maar wat wil je ook… ik mag terug naar IJsland!

"Het gezondheidsrisico is in IJsland zeer laag en het testen geeft mij een veilig gevoel"

Boarding en vlucht

Het boarden verloopt rustig en gestructureerd: mensen wachten hun rijnummers af en stormen niet allemaal tegelijk naar de boarding. Van mij mag dit ook in de toekomst zo blijven gebeuren. Aan boord worden mondmaskers gedragen. Het boordpersoneel vraagt om te blijven zitten tijdens de vlucht en geen wachtrijen te vormen aan de toiletten. Je neemt best zelf oortjes mee om een film te bekijken, want die zijn er niet en worden ook niet verkocht. Verder is er geen catering aan boord. Wel krijg je tijdens het instappen een flesje water aangeboden.

Ook het uitstappen verloopt gestructureerd: vliegtuig per vliegtuig. Rond de tijd dat mijn vlucht aankomt, staan er vijf vluchten gepland. We zijn de derde in rij en mogen 45 minuten later rij per rij het vliegtuig verlaten.

 

Informatieborden-in-de-luchthaven-van-ReykjavikAangekomen in IJsland

Op de luchthaven van Reykjavik zijn er verschillende informatieborden die vriendelijk verzoeken om afstand te houden en de Rakning app te downloaden. Er wordt gecontroleerd of je de pre-registratie gedaan hebt. De barcode van de pre-registratie hoef je niet af te drukken, scannen via je gsm is prima. Als je de registratie nog niet deed, staan er computers om dit alsnog te doen.

Testen, testen, testen

Het testen gebeurt in 10 cabines. De persoon die de test bij mij afneemt, laat me neerzitten op een stoel. Ik scan mijn barcode en hij checkt of de naam die verschijnt dezelfde is als op mijn identiteitskaart. Eerst volgt een afname via de mond, dan kondigt hij aan dat de test via de neus niet heel plezierig is. Of ik er klaar voor ben? Tja, kom maar op. Ik voel geen pijn, enkel een lastig gevoel dat van heel korte duur is.

 

De-bagageband-in-de-luchthaven-van-ReykjavikIk haal mijn koffer op bij de bagageband en wandel richting uitgang. Als de deur naar de hal zich opent, maak ik letterlijk een vreugdesprongetje. Ik loop naar de Flybus die me in 45 minuten naar Reykjavik brengt. Aan het busstation stap ik uit en wandel ik richting mijn accommodatie. Ik huppel haast door te straten, blij om terug te zijn!

Het testresultaat mag ik binnen de 12 uur via de app verwachten. Tot dan vraagt men om je niet in grote groepen te begeven en contacten te mijden.

 

De situatie in IJsland

Het gezondheidsrisico is in IJsland zeer laag en het testen geeft mij een veilig gevoel. De economische impact van de crisis valt echter ook op: sommige winkels en restaurants in de hoofdstad zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Gelukkig is het merendeel gewoon open. De mix van invloeden uit andere continenten biedt nog steeds een ruime restaurantkeuze. Het is zaterdagavond, maar het lijkt wel zondagochtend vroeg. Ik zie weinig mensen en hoor vooral IJslands.

Vanavond spreek ik voor de zekerheid nog niet af met mijn IJslandse vrienden. Ik check de app meermaals. Om half twaalf komt het verlossend nieuws: “you have not been diagnosed with covid-19”, aangevuld met de raad om toch afstand te bewaren en regelmatig de handen te wassen. De test is immers niet 100% betrouwbaar en sluit besmettingen op het vliegtuig of net voordien niet uit. Voor IJslanders en residenten is er nu een verstrenging: een test bij aankomst, 5 dagen quarantaine en dan een 2e test. Zo wil men voorkomen dat iemand die negatief test later toch positief blijkt en intussen al met te veel mensen in aanraking is gekomen.

 

Veilig gevoel

Dankzij die testmethode voel ik me hier veilig. Wat mij betreft zelfs veel veiliger dan in België. De reis was iets stressvoller dan anders, maar eens aangekomen is dat snel vergeten en kan het genieten beginnen. De volgende dag wandel ik door de straten van Reykjavik. Het is er bevreemdend rustig. Aan de Hallgrimskirkja merk ik enkele toeristen op. Met hun regenjas en wandelschoenen zijn ze duidelijk te onderscheiden van de locals die gewoon in t-shirt rondlopen.

Ik stap een boekenwinkel binnen en wordt welkom geheten in het IJslands. Aan tafeltjes drinken mensen koffie en praten… IJslands. Waar Engels voorheen het meest te horen was, spreken ze nu weer hun eigen taal. Toeristen worden nog steeds hartelijk verwelkomd en uiteraard schakelt men daarbij meteen over naar het Engels. Maar Reykjavik lijkt weer in hoofdzaak terug van de inwoners zelf, wat een veel authentiekere ervaring met zich meebrengt. Wie van het rustige echte IJsland wil genieten, wacht een unieke ervaring.

"Reykjavik lijkt weer in hoofdzaak terug van de inwoners zelf, wat een veel authentiekere ervaring met zich meebrengt"

Reisgids-Annelies-in-ReykjavikHet is hier goed vertoeven. De frisse zuivere lucht, de machtige natuur, het virus onder controle. Ik zou momenteel nergens liever willen zijn.

Alle reizen naar IJsland

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Deluxe

Deze luxe ontdekkingstocht werd speciaal samengesteld voor wie geen compromissen wil sluiten. Overdag trek je door de overdadige subarctische en vulkanische landschappen van het mythische rijk der elfen en trollen, ’s avonds kan je bekomen van alle natuurgeweld in het beste…

IJsland Zomer 4 dagen

Laugavegur trekking – begeleid

Deze trekking brengt je naar het uitzonderlijke gebied ver achter het bergmassief van de Eyfjafjalla en de Katla vulkanen. Een wildernis van kleurschakeringen, vulkanische fenomenen, sneeuwvelden, eindeloze aswoestijnen, gletsjerlandschappen, niet overbrugde rivieren, bergen, canyons en stilte. Het ‘pad van de warme…

IJsland Winter 9 dagen

Rokende sneeuw langs de Noordelijke IJszee

Een afgelegen, gerenoveerd huis dat ooit diende om vis te verwerken naast een piepklein haventje vertolkt een van de hoofdrollen in dit programma. Het staat aan de rand van een enorme baai, gekneld tussen de IJslandse wildernis en de onvermoeibare getijden…

IJsland Zomer 12 dagen

Woestijnen, hooglanden en vulkanen

Stelt u zich voor, een uitgestrekte, tijdloze woestenij van natuur waar de schepping nog volop aan de gang is, waar decors van buitenaardse schoonheid een verpletterende eenzaamheid uitstralen, waar extremen zich verschuilen in details, waar de lucht nog proeft naar de…

IJsland Zomer 11 dagen

IJsland volledig

Sinds IJsland miljoenen jaren geleden oprees uit zee heeft Moeder Natuur kosten noch moeite gespaard om het eiland te voorzien van een indrukwekkend decor. Ook nu nog wordt het landschap er dagelijks vormgegeven. Het eiland is een levend natuurpark voor natuurliefhebbers.…

IJsland Zomer 10 dagen

De Westfjorden

De Westfjorden regio is na het binnenland het dunst bevolkte gebied van IJsland, maar is ook het minst toeristische deel van het eiland. Het is een aaneenschakeling van verlaten landschappen, ongetemde rotskusten en fjorden, de ene nog nauwer, groter, steiler, dieper…

IJsland Zomer 11 dagen

Dwars door IJsland

Op deze reis krijg je de diverse natuurfenomenen, spectaculaire landschappen en het unieke karakter van IJsland te zien.Je verkent naast de klassieke hoogtepunten ook het onbewoonde ruige binnenland, dat tot de meest desolate vulkanische gebieden van Europa behoort.Deze allesomvattende tour biedt…

IJsland Zomer 11 dagen

Slow travel ontdekkingsreis naar het verborgen IJsland

Reizen is weg zijn van huis en het alledaagse, nieuwe dingen ontdekken op verschillende vlakken en het liefst op een zodanige manier dat de beleving exclusief aanvoelt. En met exclusief bedoelen we uniek, authentiek en niet zozeer luxueus. Het is het…

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & drive – zomer

Een stadsreis met de allures van een rondreis. Zo zou je dit programma het best kunnen omschrijven. Met Reykjavík als basiskamp beleef je op eigen ritme de grandeur van de IJslandse natuur.Met een huurwagen en gewapend met onze gedetailleerde dag-aan-dag beschrijving…

IJsland Zomer 5 dagen

Reykjavík fly & discover – zomer

Speciaal ontwikkeld voor wie zich wil onderdompelen in zowel het bruisende stadsleven als de roemruchte natuur. Reykjavík is niet echt een metropool te noemen, eerder een stad op mensenmaat, maar met talrijke musea, kunst- galerieën, slenterstraatjes, trendy shops, koffiehuizen en bars.…

IJsland Zomer 15 dagen

Avontuurlijk IJsland: trektocht en autorondreis

Deze unieke kampeerreis hebben we speciaal uitgetekend voor wie het pure IJsland wil beleven. Gedurende een 5-daagse trekking worden alle zintuigen geprikkeld door de buitenaardse landschappen langs het pad van de warme bronnen: de Laugavegur. Het Fjallabak Nature Reserve is een…

IJsland Zomer 11 dagen

Prehistorisch IJsland met 4×4

De zuidkust van IJsland is een fascinerende mozaïek van hoogtepunten. Net zoals bij het doorbladeren van een fotoboek waar op iedere pagina een nog mooiere foto staat, word je ook in het zuiden van het eiland, na iedere bocht verrast. Over…

IJsland Zomer 11 dagen

IJsland per 4×4 – compact

Verken tijdens deze individuele rondreis met 4×4 de arctische landschappen en de vulkanische fenomenen van IJsland. Samen met de niet te missen hoogtepunten in Zuid- en Noord-IJsland ontdek je ook unieke en afgelegen plaatsen langs de Kjölur hooglandroute en het Landmannalaugar…

IJsland Zomer 15 dagen

Het beste van IJsland met 4×4

Hoewel een 4×4 voertuig niet noodzakelijk is om een indrukwekkende IJslandreis te beleven, biedt het vooral de mogelijkheid om dieper het binnenland in te trekken en op plaatsen te komen die niet toegankelijk zijn voor gewone personenwagens. Dankzij onze jarenlange ervaring…

IJsland Zomer 13 dagen

Wandelen en rijden door betoverend hoogland

Iedereen die naar IJsland trekt, wil zonder twijfel het Geysir-gebied, de aardbreuk in het þingvellir Nationaal Park, de zwarte zandstranden langs de zuidkust en de geothermische verschijnselen in het noorden bezoeken. En het liefst ook nog meerdere papegaaiduikers spotten. Maar IJsland…