Bevroren magie aan de poolcirkel

Algemene info

Bevroren magie aan de poolcirkel

Tijdens de winter lijkt de tijd in het noorden van IJsland stil te staan. De fjorden en het binnenland zijn bedekt met een dikke laag sneeuw; wat er bovenuit steekt wordt omarmd door ijs.

Het landschap wordt door z’n winterverpakking herleid tot de essentie en straalt een buitengewone rust uit. Maar vergis u niet, de natuur kent in deze contreien geen limieten. Het ene moment zoekt u het perfecte standpunt voor een tijdloze foto, het andere vooral beschutting tegen de losgeslagen elementen. Enige flexibiliteit is noodzakelijk, maar het maakt de beleving des te intenser.

In deze periode wordt het noorden van het eiland nauwelijks bezocht en hebben we de luxe om vrij en ongestoord door de betoverende sneeuwlandschappen te dwalen. Het gevoel alleen op de wereld te zijn, is nooit ver weg.

We bezoeken bevroren fjorden, warme baden, pittoreske dorpen en een van de mooiste watervallen van het land. We gaan baden in een natuurlijke ‘spa’ in een vulkanisch maanlandschap en we bezoeken de riftzone waar IJsland letterlijk uit elkaar wordt getrokken door krachten die diep onder de grond schuilen.

’s Avonds logeren we op locaties die we speciaal selecteerden om het u zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Wat denkt u van een kleurrijk dorpje in een mooie fjord of in de nabijheid van een bevroren meer omgeven door vulkanen, lavasculpturen en geothermische fenomenen?

We laten ons er ook culinair verwennen. IJslanders zijn trots op hun lamsvlees en kabeljauw en toveren met veel plezier de lekkerste gerechten voor ons op tafel.

We hebben een ganse week om ongehaast door het noorden te reizen en de indrukken diep te laten doordringen. We reizen bewust in een kleine groep om beter te kunnen inspelen op wat zich aandient: een poolvosje op een heuvel, een vissersbootje dat aanmeert in de fjord, een warm bad in the middle of nowhere, een magische zonsondergang of het opflakkerende noorderlicht.

Het is niet de bedoeling om het land enkel te zien door het raam van de minibus. We stoppen regelmatig om de gezonde lucht in te ademen en de natuur te ervaren. De sneeuwschoenen liggen altijd klaar om in de diepe sneeuw te wandelen en de spikes om ons veilig op glad ijs te begeven.

Onze Belgische gids woont al jaren in het noorden van IJsland en kent de kleine plekjes die niet in de reisgidsen staan. Hij en zijn familie ruilden het bruisende Gent in voor de eenvoud en de natuur in een van de fjorden die we gaan bezoeken. De winter vindt hij zelf het mooiste seizoen: de rust en de stilte, het zachte licht dat weerkaatst wordt door het sneeuwlandschap, het levensritme opgelegd door de natuur, …, een speciaal gevoel dat hij op een aanstekelijke manier weet over te brengen.

De extra’s van deze reis:

 • eigen Nordic-reis
 • kleine groep
 • uniek winterprogramma door Noord-IJsland
Dag per dag

DAG 1: VLUCHT BRUSSEL-AKUREYRI
Vanuit Brussel via Keflavík naar Akureyri.
Landen op Akureyri is aankomen in een andere wereld. U wordt er opgewacht door onze gids die u onmiddellijk op sleeptouw neemt door de hoofdstad van Noord-IJsland.

DAG 2: OP EEN STEENWORP VAN DE POOLCIRKEL
Over een winterse bergpas rijden we de vallei van Skagafjörður in, een brede fjord waar paarden ook tijdens de winter in grote kuddes buiten leven. We keren terug in de tijd met een bezoek aan Glaumbær, een oude boerderij die volledig is opgetrokken uit turf, stenen en hout. Zeker in de winter geeft het ons een idee van het harde bestaan in IJsland tot in de jaren ’50. In de namiddag gaan we zwemmen of baden in Hofsós. In dit kleine dorpje aan de rand van de Noordelijke IJszee ligt het mooiste zwembad van het land. Het lijkt alsof u in de zee zwemt naar een eiland aan de horizon. En waarschijnlijk hebben we het bad voor ons alleen.

DAG 3: TRAPPED IN SIGLUFJÖRÐUR
Vandaag rijden we naar Siglufjörður langs de noordelijke kust van IJsland. We passeren zwarte stranden, steile kliffen en verlaten boerderijen. We hebben genoeg tijd om te wandelen en om tot rust te komen in de eindeloze  natuur. Indien nodig gebruiken we spikes of sneeuwschoenen. De verlaten plekjes om te fotograferen of een frisse neus te halen zijn onbeperkt. Het lijkt alsof we alleen zijn op de wereld. Siglufjörður lijkt op een Zwitsers bergdorpje, maar dan gelegen aan de zee. Hier werd onlangs de BBC-serie ‘Trapped’ gefilmd die ook op Canvas uitgezonden werd. Dankzij de haringvangst was het ooit het meest welvarende en bruisendste stadje van IJsland, maar toen de zee was leeggevist raakte het stadje in het slop. Het bekroonde haringmuseum brengt die periode weer tot leven.

DAG 4: HET TROLLENGEBERGTE
Nog niet zo lang geleden was Siglufjörður, in de winter, alleen maar bereikbaar per boot omdat het stadje ingesloten wordt door de hoge witte toppen van het trollengebergte. Tegenwoordig kunnen we via zeer rudimentaire tunnels de verbinding maken naar Héðinsfjörður en Ólafsfjörður. De rit door de tunnels en langs verlaten fjorden is een belevenis op zich. Opnieuw laten we ons verrassen door het moment om te wandelen op een bevroren meer of in een besneeuwde vallei. Vervolgens rijden we de langste fjord van IJsland binnen. Als we tijd over hebben bezoeken we het vissershaventje van Dalvík of de vuurtoren van Hjalteyri.

DAG 5: DE GODENWATERVAL EN HET VULKANENMEER
We laten de fjorden achter ons en rijden over een bergpas naar Góðafoss, een van de mooiste watervallen van IJsland. Volgens de oude sagen werden hier zo’n 1000 jaar geleden de beelden van de Noorse goden in het water gegooid toen IJsland christelijk werd. Van daar is het niet ver naar Mývatn, een meer in een zeer actief vulkanisch gebied. We wandelen er tussen en op pseudokraters met een fantastisch zicht over het bevroren meer. Daarna verdwalen we in Dimmuborgir, een lava-labyrint waar volgens de legende de 13 IJslandse kerstmannetjes wonen. We overnachten in de nabijheid van het meer, een gedroomde plaats om noorderlicht te spotten.

DAG 6: GEOTHERMISCHE WONDEREN
We blijven in de omgeving van het meer dat zich pal op de riftzone bevindt. Hier wordt IJsland letterlijk uit elkaar gerukt door de stuwende magma diep in de aardmantel. In Grjótagjá zien we het resultaat, een kloof in de basaltrotsen waarin heet water kabbelt. We staan met een voet in Europa en met de andere in Amerika.

Iets verderop bezoeken we het geothermisch gebied met kokende kleibaden, krachtige stoomzuilen, en scherpe zwaveldampen. De dag sluiten we af met een bezoek aan Jarðböðin, de Blue Lagoon van noorden, wellicht de aangenaamste spa van het land. Met een beetje geluk zien we al dobberend het dansende noorderlicht.

DAG 7: VAN NOORD NAAR ZUID
Via de noordkant van Mývatn verlaten we dit jonge vulkanische gebied via de Laxá zalmrivier die lieflijk stroomt tussen de zwarte lava en de ondergesneeuwde vegetatie. Rond de middag bereiken we opnieuw Akureyri zodat u nog wat tijd heeft om rond te slenteren in het stadje.

Overnachting in de omgeving van het Akureyri.

DAG 8: TERUGVLUCHT
We vliegen ’s morgens vroeg vanuit Akureyri naar Keflavík om daar over te stappen op de internationale vlucht richting Brussel.

 

Prijzen
PRIJS – VOLZET
2 volw. – dubbel kamer € 2.600
1 volw. – single kamer € 3.060
Afreisdatum: 12.03. tot 19.03.2020

Inbegrepen:

 • Icelandair vlucht van Brussel tot Akureyri en terug
 • Luchthaventaks
 • Nederlandstalige NORDIC-gids vanaf de luchthaven te Akureyri tot dag 8 ’s morgens
 • 7 hotelnachten op basis van kamer en ontbijt
 • Alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 7
 • Gebruik van sneeuwschoenen en spikes

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden (ca. € 450 voor de diners en lunches)
 • Niet vermelde diensten
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon
 • Kleine groep: min. 10 – max. 14 deelnemers
 • Vlucht zonder begeleiding; ter plaatse wordt u opgewacht door onze gids
 • Deze groepsreis is geschikt voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt
Film

Informatie

AFREIS: van 12.03. tot 19.03.2020
DUUR: 8 dagen / 7 nachten
PRIJS: €2.600
ACCOMMODATIE: hotels / B&B’s met privé-sanitair
FORMULE: 6 x ontbijt
REISCODE: ISWINMA

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Unieke, Nederlandstalig begeleide NORDIC-rondreis met kleine groep (min. 10 – max. 14 deelnemers)
 • Vlucht zonder begeleiding; ter plaatse wordt u op de luchthaven opgevangen door onze Nederlandstalige gids

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid