De Westfjorden individueel

Algemene info

De Westfjorden individueel

In het uiterste noordwesten hechten de Westfjorden zich als een klauw aan het eiland.  Deze regio behoort tot de oudste delen van IJsland en heeft haar authenticiteit grotendeels weten te behouden. De afgelegen ligging maakt ook dat het gebied minder wordt bezocht.

In het zuiden doemen enorme fjorden geheimzinnig op uit de oceaan en onthullen kleine vissersdorpjes, dramatisch hoge vogelkliffen en kleurrijke stranden.

Grindwegen slingeren omhoog door de centraal gelegen groene hoogvlaktes en liggen bezaaid met watervallen.

Verder in het oosten loopt de weg langs een grillige rotskust. Een verlaten gebied waar u kan wandelen van kleine inhammen aan zee tot waanzinnige viewpoints.

Omwille van de mystieke toets die constant aanwezig is, is het niet te verwonderen dat vele saga’s en legendes hier hun oorsprong vonden.

Nota:
Deze rondreis kan in principe ook worden uitgevoerd met een gewone huurwagen, maar doordat er heel wat tijd wordt gespendeerd op de Westfjorden is het comfortabeler om met een 4×4 voertuig te rijden over de ‘mindere’ wegen.

Dag per dag

Dag 1:Lijnvlucht naar Keflavik (120 km)
Bij aankomst rijdt u via de beruchte Walvisfjord of de prachtig gelegen vuurtorens van Akranes naar Borgarnes.

Dag 2: Snaefellsnes schiereiland (275 km)
Vanaf de ‘vuurburcht’ heeft u een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van Snæfellsnes loopt. Zelfs de vulkaankegel waarover Jules Verne het had, op het einde van het schiereiland, is duidelijk te zien.
Het schiereiland is een mix van ruige kusten met grillig basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters en lavagrotten. Via nederzettingen, kleine baaien en fjorden bereikt u het charmante havendorpje Stykkishólmur.

Dag 3: Via Flatey naar de Westfjorden (180 km)
In de vroege ochtend maakt u de ferryovertocht van de Breiðafjördur.
Halverwege meert de ferry aan bij het eilandje Flatey, een historische plek waar kleurrijke huisjes de smalle hoofdweg afbakenen, om de post en eventueel voedingsmiddelen af te leveren.

Aan de overkant van de fjord bereikt u de Westfjorden waar de weg zich omhoog slingert naar het meest westelijke punt van Europa: de vogelkliffen van Látrabjarg. Onderweg biedt het lange zandstrand van Raudisandur een oase van kleuren en rust.

De indrukwekkende vogelkliffen nodigen uit om ’s avonds bezocht te worden als hun bekendste bewoners, de papegaaiduikers, terug zijn van zee. Maar ook de duizenden andere zeevogels maken, vooral in de periode van mei tot mid augustus, de kakofonie van gekrijs en gewemel tot een spektakel.

Dag 4: Fjorden en watervallen (175 km)
Een indrukwekkende rit langs de voet van torenhoge fjordkusten brengt u via kleine vissershaventjes over enorme bergpassen opnieuw naar hoogvlaktes.   Vanuit Bildudalur kruipt een grindweg omhoog naar  een weelderig groen landschap afgewisseld met rotsformaties en riviertjes.  Een van de riviertjes  dondert naar beneden als een prachtige ‘bruidsluier’, geflankeerd door tientallen kleine watervallen. Bijna op het einde van de grindweg komt u aan in Þingeyri, een vissersdorpje knap gesetteld aan de immense Dýrafjörður.

Dag 5: Isafjordur (115 km)
Wil u graag de pracht van het Dýrafjörður actief ontdekken dan kan u per mountainbike  de ‘droomweg’ volgen naar het uiteinde van het schiereiland.  Aan de andere kant van de fjord ligt Mýrarfell.  Een korte maar krachtige wandeling naar de top wordt beloond met een adembenemend zicht op de duizelingwekkende fjord.

De kleurrijke huisjes van Isafjorður tonen opnieuw enige beschaving.  Voor een klein stukje paradijs trekt u verder naar het zwarte zandstrand van Skálavik, in een afgelegen baai.

Dag 6: Langs de isafjardardjup (160 km)
Na de laatste ijstijd hebben brede gletsjertongen het landschap tot een indrukwekkend fjordensysteem uitgesleten. Langs ‘de djup’ ‘ zorgen zeehondenkolonies, vogeleilanden en historische locaties voor afwisseling. Maar ook het Arctic Fox Center in Sudavik gewijd aan het enige inheemse zoogdier van IJsland en de zoutinstallaties van Reykjanes waar zout wordt gewonnen met geothermische warmte, zorgen voor een boeiende dag. ’s Avonds kan u de dag afsluiten in een natuurlijk verwarmd bad.

Dag 7: Naar Djupavik (140 à 220 km)
Een zijweg langs Langadalsströnd geeft de start voor een spectaculaire wandeling met zicht op de Drangajökull gletsjer. Nadien kronkelt de ruwe kustlijn van Strandir langs de dunst bevolkte en meest afgelegen regio van IJsland. De Strandavegur is een attractie op zichzelf met vele kleine baaien, rotsachtige landschappen met scherpe bergpunten en kliffen.

Dag 8: Strandir & Nordurfjordur (75 km)
In Norðurfjörður bracht de haringvisserij ooit grote welvaart. Vraag hier zeker om een geleid bezoek aan de verlaten fabriek. Hoewel de tand des tijds zijn werk heeft gedaan, is de sfeer van toen nog tastbaar. Een echte aanrader.

Op de koop toe vertoeft u in een heus wandelparadijs.  Tochten naar verscholen watervallen en basaltravijnen, of de hoogte in voor een magnifiek zicht op dit ongerepte landschap behoren tot de vele mogelijkheden. Relaxen kan in het meest noordelijk gelegen warmwaterbad van IJsland, pal aan de oceaan.

Dag 9: Terug naar West-IJsland (260 km)
Langs de kustroute verlaten we de Westfjorden. Via vergeten stranden bezaaid met drijfhout, bizarre rotsformaties en groene landerijen krijgt u een totaalbeeld van de machtige westfjorden.  Langs de Hrútafjörður rijdt u in een rechte lijn  verder landinwaarts.

Dag 10: Via het koude dal naar Reykjavík (200 km)
Via de 3000 jaar oude krater van Grábrók rijdt u verder naar de lava watervallen van Hraunfossar en Barnafoss.  De Kaldidalur, de kortste postroute dwars door IJsland, brengt u naar het Þingvellir nationaal park. Hier ziet u dat IJsland letterlijk in twee wordt gespleten.

Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en trendy maken het een echte slenterstad.

Dag 11: Terugvlucht (50 km)
Inleveren van de huurwagen en terugvlucht.

Prijzen
PRIJS PER PERSOON – privé sanitair / gedeeld sanitair
2 pers. /
wagen type S
4 pers. /
wagen type F
01.05. t.e.m. 31.05.2019 € 2.015 / € 1.885 € 1.955 / € 1.840
01.06. t.e.m. 30.06.2019 € 2.475 / € 2.310 € 2.220 / € 2.075
01.07. t.e.m. 30.09.2019 € 2.585 / € 2.420 € 2.335 / € 2.190
De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie..
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief. 

Inbegrepen:

 • Vlucht naar Keflavík, H/T, in de goedkoopste economy klasse
 • Luchthaventaks
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een tweepersoonskamer en ontbijt
 • 9 nachten op het platteland op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt volgens de gekozen formule
 • Huurwagen 4X4 volgens het programma, onbeperkt aantal km’s en CDW-omniumverzekering (eigen risico van ca. € 3.100)
 • ferry op dag 3
 • Uitgebreid NORDIC infopakket met ons eigen Nederlandstalig routeboek, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen:

 • Brandstof huurwagen
 • Het bedrag ‘eigen risico’ voor de huurwagen kan verlaagd worden naar ca. € 750 of volledig afgekocht worden.
  Zie ook tabblad ‘huurwagens’
 • Tweede chauffeur € 100
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon
 • Triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • Bij reservatie wordt eerst nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend of worden andere reisdata voorgesteld.
 • Momenteel is er nog onduidelijkheid of er al dan niet een natuurpas (of andere) zal worden ingevoerd voor iedereen die rondreist op IJsland. We houden u op de hoogte via onze website
Huurwagens

OVERZICHT VAN DE MEEST GEBRUIKTE 4X4 TYPES BIJ RONDREIZEN DOOR DE WESTFJORDEN.

Bij iedere rondreis met huurwagen vindt u een prijzentabel waarbij we telkens een geschikt wagentype vermelden naargelang het aantal inzittenden en het af te leggen traject.

Verkiest u een ander wagentype, vraag ons dan een aangepast voorstel.

Type Voorbeeld Foto (voorbeeld) Eigenschappen Passagiers en bagage
Cat. F Suzuki Vitara of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage4
Cat. I Toyota Landcruiser of gelijkwaardig huurwagen cat I 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagageIJsland-huurwagen-bagage2
Cat. S Suzuki Jimny 5-deurs, manueel, diesel IJsland-huurwagen-aantal-personen2IJsland-huurwagen-bagage2

Algemene voorwaarden:

 • de minimumleeftijd voor het huren van een 4×4 wagen is 23 jaar waarbij u minimum 1 jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs.
 • alle prijzen werden opgemaakt op basis van onbeperkt aantal kilometers en een omniumverzekering met franchise. Het franchise bedrag bedraagt ca. € 3.100.
  Tegen een supplement van ca. € 26 per dag kan de franchise worden verlaagd naar ca. € 750.
 • in tegenstelling tot andere bestemmingen worden op IJsland de onderkant van de wagen en de banden nooit verzekerd.
 • huurt u via ons een wagentype dat niet vermeld staat in de brochure of op onze website dan ontvangt u aangepaste voorwaarden.
 • extra chauffeurs kunnen worden verzekerd aan € 28 per bijkomende chauffeur (Vitara/Landcruiser).
 • exra chauffeurs kunnen worden verzekerd aan € 15/dag/bijkomende chauffeur (Jimny).
 • de wagen wordt opgepikt met een volle tank en dient nadien ook te worden ingeleverd met een volle tank.
 • de bovenvermelde prijzen en bedragen zijn onderhevig aan de koers van de IJslandse Kroon.

Opmerkingen:

 • Het gekozen wagentype is onder voorbehoud van beschikbaarheid.
Excursies

Op IJsland zijn er heel wat excursiemogelijkheden. Walvissen of orka’s spotten, de stijgijzers aanbinden om een gletsjer te beklimmen of aangenaam ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen, alles is mogelijk. Klik hier voor een overzicht van de verschillende excursies met alle nodige informatie.

In onze dag aan dag beschrijving vindt u alvast enkele mogelijke activiteiten terug waaraan u kan deelnemen tijdens de rondreis.

Vindt u in het overzicht niet wat u zoekt of heeft u nog specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Informatie

AFREIS: van 01.05. tot 30.09.2019
DUUR: 11 dagen / 10 nachten
PRIJS: vanaf € 1.885 p.p. op basis van 2 personen
ACCOMMODATIE: naar keuze
FORMULE: kamer met ontbijt

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid