Het beste van IJsland met 4×4

Algemene info
Het-beste-met-een-4x4

Het beste van IJsland met 4×4

Hoewel een 4×4 voertuig niet noodzakelijk is om een indrukwekkende IJslandreis te beleven, biedt het vooral de mogelijkheid om dieper het binnenland in te trekken en op plaatsen te komen die niet toegankelijk zijn voor gewone personenwagens.

Dankzij onze jarenlange ervaring combineerden we in dit programma de meeste hoogtepunten langs de ringweg met de absolute toppers in het binnenland én een aantal verborgen parels.

De route leidt u langs stenige pistes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.
U krijgt alle facetten van IJsland te zien met voldoende tijd om op een rustige manier de ruime variatie aan landschappen te ontdekken.

Een langere wandeling maken, eens relaxen in een van de warmwaterbronnen of een paar excursies inlassen, behoren eveneens tot de mogelijkheden en vindt u terug in ons routeboek.

Dit traject kan ook gereserveerd worden op basis van een 4×4 camper.

Dag per dag

Dag 1: lijnvlucht naar Keflavík – Reykjavík (120km)
Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon naar de omgeving van Selfoss.

Dag 2: de riftzone (150km)
Vandaag bezoekt u de drie meest besproken locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Het is de ideale locatie om uw reis door ‘vulkanisch IJsland’ te starten. De breuklijn zorgde voor het ontstaan van het eiland en maakt het de oerkrachten, uit de kern van de aarde, gemakkelijk om te ontsnappen.

Nog op de breuklijn ligt het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten.
De enorme Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen afvoert naar het zuiden, is de voorpost van de Kjölur piste.

Dag 3: de Kjölur postroute (220km)
Iets voorbij de Gulfoss waterval maakt het asfalt plaats voor een grindweg die op zijn beurt overgaat in een 4×4 piste. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap.

Dag 4: Mývatn Nature Reserve (190km)
Via oude gletsjerdalen bereikt u Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en uiteindelijk het Mývatn meer.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

Dag 5: canyons, watervallen en walvissen (250km)
Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volgt u de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups, enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

 • facultatief: walvistocht – prijs: ca. € 80/pers.

Dag 6: Herðubreið, Askja en Bárðarbunga (220km)
Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid was het gebied, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Maar het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Nog verder bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het werd gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. Door de  lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

Dag 7: diepe kloven, gekleurde watervallen (160km)
Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties bereikt u terug enige beschaving.
Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

Dag 8: de Oostfjorden (160km)
In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor u verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Het zorgt voor een slow travel gevoel.

Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een 4 of 5 uur durende tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we u naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

Dag 9: rondom de Vatnajökull  (250km)
Het fjordensysteem brengt u naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Vooraleer de ijsmassa te bereiken, bezoekt u een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

Dag 10: Skaftafell nationaal park
Het Skaftafell nationaal park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

 • facultatief: begeleide gletsjertocht – prijs: ca. € 90/pers.

Dag 11: de Laki kraters (120km)
Er zijn weinig woorden voor de tocht die u vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, vanwaar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd  gevormd door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Op deze tocht dient u 2 rivieren te doorwaden met de wagen. Doordat de waterstand van deze rivieren jaarlijks hoger komt te liggen, raden we aan om deze tocht als ‘superjeep excursie’ te reserveren indien u kiest voor het kleinste type 4×4 huurwagen. (prijs: € 260 / pers.). Deze excursie heeft het karakter van een privé-tocht doordat er slechts 12 deelnemers kunnen deelnemen. De gespecialiseerde gids brengt u niet alleen naar de Laki kraters, maar toont en vertelt u onderweg over de mooiste locaties langs dit uitzonderlijke traject.

Of kies voor een tocht per Cessna om het gebied, inclusief Landamannalaugar, te zien vanuit de lucht (prijs: ca. € 420 / pers.).

Dag 12: Landmannalaugar (160km)
Over een steenpiste trekt u opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereikt u het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

Dag 13: Landmannalaugar (100km)
Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

Dag 14: Reykjavík (120km)
Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

Dag 15: terugvlucht (50km)
Naar de internationale luchthaven waar u de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

Prijzen
PRIJS PER PERSOON – privé sanitair / gedeeld sanitair
2 pers. /
wagen type G
4 pers. /
wagen type I
01.07. t.e.m. 26.08.2020 € 3.920 / € 3.470 € 3.595 / € 3.140
27.08. t.e.m. 10.09.2020 € 3.385 / € 2.930 € 3.140 / € 2.690
De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie..
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief. 

Bijkomende info over het logies: klik hier

Inbegrepen:

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de goedkoopste economy klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon op de vlucht
 • luchthaventaks
 • 13 nachten op het platteland volgens de gekozen formule op basis van een kamer met ontbijt
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van een kamer met ontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen verlaging franchise (eigen risico max. € 650), gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • uitgebreid, Nederlandstalig NORDIC infopakket met ons eigen Nederlandstalig en gedetailleerd routeboek + wegenkaart, praktische info en Dominicus reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen:

 • lunch en avondmaaltijden
 • brandstof huurwagen
 • superjeep-excursie naar Laki: € 260 p.p.
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen:

 • Prijzen voor single/triple kamer en kinderen op aanvraag.
 • Triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • Bij reservatie wordt eerst nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend of worden andere reisdata voorgesteld.
Huurwagens

OVERZICHT VAN DE MEEST GEBRUIKTE 4X4 TYPES BIJ RONDREIZEN DOOR HET BINNENLAND.

Bij iedere rondreis met huurwagen vindt u een prijzentabel waarbij we telkens een geschikt wagentype vermelden naargelang het aantal inzittenden en het af te leggen traject.

Verkiest u een ander wagentype, vraag ons dan een aangepast voorstel.

Type Voorbeeld Foto (voorbeeld) Eigenschappen Passagiers en bagage
Cat. G Toyota RAV4 of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage4
Cat. I Toyota Landcruiser of gelijkwaardig huurwagen cat I 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagageIJsland-huurwagen-bagage2
Cat. L LandRover Defender of gelijkwaardig LandRover 5-deurs, manueel, diesel IJsland-huurwagen-aantal-personen5+1IJsland-huurwagen-bagage4IJsland-huurwagen-bagage2

Algemene voorwaarden:

 • De minimumleeftijd voor het huren van een wagen is 20 jaar (23 jaar voor 4×4 wagens) waarbij u minimum 1 jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs.
 • Bij de huur van een mobilhome is de minimum leeftijd 25 jaar.
 • Alle prijzen zijn inclusief onbeperkt aantal kilometers, verlaging van het eigen risico, verzekering tegen schade veroorzaakt door opspattend gesteente (gravel protection) en een tweede bestuurder. Het eigen risico is reeds verlaagd naar ca. € 400 (Cat A, B, N) en ca. € 650 (alle andere categorieën). De franchise kan volledig afgekocht worden mits een toeslag van € 14 en € 18 per dag.
 • In tegenstelling tot andere bestemmingen worden op IJsland de onderkant van de wagen en de banden nooit verzekerd. Ook schade bij rivierdoorwadingen en door as- en zandstormen is niet gedekt.
 • Een verzekering tegen as- en zandstormen kan worden afgesloten aan € 12 of € 16 per dag. De minimum franchise van € 200 wordt bij dergelijke schade altijd aangerekend. Heb je de franchise helemaal afgekocht dan is deze verzekering ook al inbegrepen.
 • Een 2de chauffeur is gratis.
 • Huurt u via ons een wagentype dat niet vermeld staat in de brochure of op onze website dan ontvangt u aangepaste voorwaarden.
 • De wagen wordt opgepikt met een volle tank en dient nadien ook te worden ingeleverd met een volle tank.
 • Bovenvermelde prijzen en bedragen zijn onderhevig aan de koers van de IJslandse Kroon.

Opmerkingen:

 • Voor programma’s die door het binnenland lopen, is een 4×4 huurwagen verplicht.
  Heeft u zelf een programma door het binnenland samengesteld dan geven we u graag advies in verband met het meest geschikte 4×4 type. Niet ieder type is geschikt voor alle pistes (F-wegen) en of rivierdoorwadingen.
Logies

Kies het geschikte logies tijdens uw individuele autorondreis.

Bij een aantal van onze individuele reizen op IJsland heeft u de mogelijkheid om zelf uw logeerformule te kiezen. Het gaat altijd om een kamer met opgemaakte bedden, inclusief badhanddoeken en ontbijt, maar u kan zelf bepalen of u een kamer wenst met gedeeld of privé-sanitair in een B&B of guesthouse of eerder opteert voor hotelnachten.

Kies vooral in functie van het gewenste comfort en niet zozeer in functie van uw budget. Op deze manier reist u volgens uw eigen normen en wensen zonder dat u er ter plaatse spijt van krijgt, wat een domper kan zetten op de beleving van uw droomreis.

B&B’s / Guesthouses – gedeeld sanitair

logies-1

Bij de overnachtingsplaatsen met gedeeld sanitair maken we vooral gebruik van boerderijen (B&B’s) en guesthouses. Meestal zijn het kleinschalige locaties die door de eigenaars zelf worden uitgebaat. In vele gevallen gaat het om een bijgebouw bij de boerderij of het privé-huis dat speciaal voor toeristen werd opgericht.
Een aantal boerderijen zijn sinds de opkomst van het toerisme volledig overgeschakeld op gastenverblijf, maar blijven de naam ‘boerderij’ gebruiken. Het gaat dikwijls om plaatsen die compleet afgelegen zijn of in een kleine nederzetting liggen. Om die reden kan u er ’s avonds ook een warme maaltijd krijgen indien gewenst.

B&B’s / Guesthouses – privé-sanitair

Kiest u voor privé-sanitair dan reserveren we gelijkaardige locaties die kamers aanbieden met een eigen badkamer. Dit wil niet per definitie zeggen dat ze mooier, luxueuzer of beter gelegen zijn.

Volgens onze mening is de B&B formule de meest charmante om IJsland te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat de normen en waarden van de eilandbewoners enigszins anders liggen dan bij ons. En ondanks het feit dat de prijs van de logeerplaatsen onderling redelijk gelijkaardig is, zijn er toch grote verschillen qua inrichting, sfeer, kamergrootte, …

Een paar partners waarmee we werken zijn Efstidalur, Storu-Laugar, Heydalur

Hotels

Heeft u liever een gelijklopend clogies-2omfortniveau gedurende de volledige reis, kies dan voor hotelovernachtingen.

Ze liggen dikwijls in, of in de onmiddellijke buurt van, een klein dorpje of stadje en hebben zo goed als altijd een restaurant.

Doordat de hotels, op het platteland, niet dik gezaaid zijn, is deze formule wel prijziger (reken op een toeslag van ca. € 30 p.p./nacht i.v.m B&B’s met privé-sanitair) en is het niet mogelijk om dit type logies bij iedere reis toe te passen.

Excursies

Op IJsland zijn er heel wat excursiemogelijkheden. Walvissen of orka’s spotten, de stijgijzers aanbinden om een gletsjer te beklimmen of aangenaam ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen, alles is mogelijk. Klik hier voor een overzicht van de verschillende excursies met alle nodige informatie.

In onze dag aan dag beschrijving vindt u alvast enkele mogelijke activiteiten terug waaraan u kan deelnemen tijdens de rondreis.

Vindt u in het overzicht niet wat u zoekt of heeft u nog specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Informatie

Afreizen: dagelijks van 01.07. tot 10.09.20
Duue: 15 dagen / 14 nachten
Prijs: vanaf € 2.930 p.p. op basis van 2 personen
Accommodatie: keuze
Formule:  kamer met ontbijt

Goed om weten:

 • Omwille van de trajecten door het binnenland kan deze reis enkel maar worden uitgevoerd vanaf juli tot begin september.
 • Icelandair biedt dagelijkse rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussels Airport van midden mei tot begin oktober.

ONZE EXTRA SERVICE:

 • Op IJsland kan de herstelkost van schade aan de wagen oplopen. Bij Nordic is de extra verzekering die ervoor zorgt dat de franchise (eigen risico) beperkt blijft altijd inbegrepen. Zie algemene voorwaarden en de rubriek inbegrepen bij iedere reis.
  U hoeft zich dus geen zorgen te maken over onverwachte, grote kosten op het einde van de reis.
 • Een tweede chauffeur is gratis.

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of stuur een mail

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid