Houtvlottentocht langs de Umeälven rivier

Algemene info
Houtvlottentocht-langs-de-umeälven

Houtvlottentocht langs de Umeälven rivier

Laat u meedrijven op de Umeälven rivier vanop een zelfgebouwd houtvlot en laat de rivier uw snelheid bepalen! Wees voorbereid op een avontuurlijke tocht waarbij de ongerepte natuur van Västerbotten u de mooiste uitzichten biedt. Wellicht heeft ze ook wel spannende verrassingen voor u in petto zoals zandbanken, overhangende takken en tegenstromen. U overnacht ofwel op het houtvlot, ofwel in het Eco-hotel van Granö Beckasin: een milieuvriendelijk hotel omringd door pijnbomen, met een prachtig uitzicht op de rivier, de heuvels en het bos.

Tijdens de houtvlottentocht bereidt u uw maaltijden boven een kampvuur of gasvuurtje. Het aanmeren ’s avonds, het terug afdrijven ’s morgens, het bereiden van de maaltijden en kamperen in de vrije natuur maken dit tot een onvergetelijke belevenis! Ervaar een van Europa’s laatste wildernissen, geniet van stilte en rust, van heldere zomernachten en van het avontuur dat u te wachten staat!

Hoogtepunten op deze reis:

 • Bouw uw eigen houtvlot en laat u meedrijven langs de rivier
 • Genieten van rust en stilte en van heldere zomernachten
 • Ongerepte regio Västerbotten in Noord-Zweden
 • Kamperen op de mooiste plekjes te midden van de natuur
 • Kennismaking met de Sami cultuur
 • Mogelijkheid voor extra overnachting in een boomhut
Dag per dag

Dag 1: Brussel – Umeå – Granö
Vlucht via Stockholm naar Umeå. Op de luchthaven wordt u opgehaald voor de transfer naar Granö.
Het Eco-hotel van Granö Beckasin ligt op slechts een uur rijden van Umeå, aan de oevers van de Umeälven rivier. U verblijft er de komende nacht in een milieuvriendelijke en moderne hotelkamer, op basis van half pension. Het restaurant biedt een mooi uitzicht op de rivier en serveert lekkere gerechten op basis van lokale producten. Granö Beckasin draagt kwaliteit en een grote zorg voor het milieu hoog in het vaandel. Dit weerspiegelt zich in alle activiteiten, maar ook in het Eco hotel (gebouwd in 2014). Alle gebruikte materialen zijn namelijk recycleerbaar.

Dag 2 – 5: Houtvlottentocht
De volgende dag wordt ’s morgens vroeg alle materiaal opgeladen en voert de gids u naar de bouwplaats van het houtvlot en startplaats van de tocht, 40 km verder stroomopwaarts aan de Umeälven rivier. Daar liggen de 3 meter lange boomstammen voor u klaar aan de waterkant. Nadat u de nodige informatie en tips heeft gekregen, start u samen met de ervaren gids met het bouwen van het houtvlot, hiervoor enkel gebruik makend van boomstammen en touwen. Om het werken met de zware boomstammen te vergemakkelijken, wordt gebruik gemaakt van een speciale steiger. Als het houtvlot klaar is, weegt het ongeveer 3 ton en is het zo stevig dat het gemakkelijk 6 personen met bagage kan vervoeren. Minimum zijn 2 volwassenen vereist per houtvlot.

De gids maakt u nadien wegwijs in het besturen van het vlot, om aan land te kunnen gaan of om het vlot los te maken van zandbanken en stenen. Nadien gaat uw avontuur pas echt van start, als u met uw houtvlot erop uit trekt: een tocht van 55 km langs de Umeälven. U drijft mee met de snelheid van de rivier, gemiddeld aan 1 à 3 km per uur. Het waterniveau van de rivier en weer en wind zorgen voor steeds wisselende omstandigheden. Het water stroomt zachtjes, maar het kan een uitdaging zijn om het 3 ton zware houtvlot te besturen en naar de kant te brengen, met behulp van de roeispanen en lange houten stokken die u meekrijgt. Wellicht heeft de rivier ook spannende verrassingen in petto zoals zandbanken, overhangende takken en tegenstromen. U overnacht ofwel op het houtvlot, ofwel in een tent aan land. Uw maaltijden bereidt u boven een kampvuur of gasvuurtje. Het aanmeren ’s avonds, het terug afdrijven ’s morgens, het bereiden van de maaltijden en kamperen in de vrije natuur maken dit tot een onvergetelijke belevenis! Ver weg van de alledaagse drukte en routine, ervaart u al snel een gevoel van vrijheid en innerlijke rust om van te genieten! Proef van de heldere zomernachten, ga zwemmen wanneer u maar zin heeft, neem de kans om na het avondeten wat te vissen of om gewoonweg te ontspannen en ervan te genieten om zachtjes over de rivier voort te bewegen! In de omgevende bossen rond de rivier leven elanden, rendieren, herten, vossen, hazen, bevers en vele vogelsoorten, die u met wat geluk kan spotten.

Ga regelmatig aan land om bessen en paddenstoelen te plukken. In juli rijpen de frambozen en de typische geeloranje bosbramen, een echte Noord Zweedse delicatesse! In augustus staan de bossen vol met heerlijke bosbessen en verschijnen de eerste cantharellen. De regio waar u doorreist wordt gekenmerkt door de Sami cultuur en geschiedenis van de kolonisten, die in het begin van de 16e Eeuw naar Lapland kwamen en vanaf de kust verder landinwaarts trokken. Ook vandaag nog zijn sporen van het verleden in het landschap merkbaar. Voor vertrek geeft de gids tips waar u deze kan terugvinden. U komt onder andere voorbij oude jachtgronden van de Sami met traditionele vallen die zij vroeger gebruikten, verlaten houten nederzettingen van de vroegere kolonisten en bronnen met kristalhelder water.

Dag 6: Ottonträsk – Granö
De tocht eindigt in Ottonträsk, enkele kilometers voorbij Granö. U haalt het houtvlot opnieuw uit elkaar en levert alle geleende materialen terug in. Daarna wordt u teruggebracht naar Granö Beckasin. Hier overnacht u nog 2 nachten in het Eco-hotel, op basis van half pension.

Dag 7: Maak verder kennis met de ongerepte natuur van Noord-Zweden!
Overdag kan u in Granö genieten van de mooie omgeving of deelnemen aan een van de begeleide optionele activiteiten (vooraf te reserveren – zie tab “Excursies”). Er wordt alles in het werk gesteld om gasten die hier verblijven op een zo ‘echt’ mogelijke manier te laten kennismaken met de ongerepte natuur en cultuur van Noord-Zweden. Wat u ook kiest, het wordt gegarandeerd een speciale ervaring! U overnacht opnieuw in het Eco-hotel. ’s Avonds geniet u in het restaurant van het vakantiecentrum van een lekker 3-gangenmenu, bereid met biologische producten en specialiteiten uit de regio. Aan de rivier bevindt zich een sauna en hot tub die u kan afhuren.

Optioneel (zie tab “Excursies” voor gedetailleerde info):
– Elandsafari : €x per persoon
– Kruidenwandeling : €81 per persoon

Dag 8: Granö – Umeå – Brussel
U neemt de transfer naar de luchthaven, voor de terugvlucht via Stockholm naar Brussel.

Optioneel: upgrade 2 overnachtingen Birds Nest (€ 170 per persoon): U kan opteren om de laatste 2 nachten door te brengen in een boomhut van Granö Beckasin, vanwaar u als een vogel hoog in de bomen de omgevende natuurpracht kan aanschouwen!

Prijzen
PRIJZEN
2 volwassenen in dubbel kamer € 1.735
3 volwassenen in blokhutje met dubbele kamer en sofabed € 1.645
4 volwassenen in blokhutje met dubbele kamer en sofabed € 1.595
2 volwassenen + 1 – 2 kinderen in blokhutje met dubbele kamer en sofabed  € 1.625 per volwassene
€ 1.225 per kind

Inbegrepen:

 • Vlucht heen en terug met SAS van Brussel via Stockholm naar Umeå in L-klasse (zoals gekend op 29.09.17) en luchthaventaks (€76)
 • Transfers heen en terug tussen luchthaven van Umeå en Granö
 • 3 overnachtingen in het Eco hotel, telkens op basis van half pension (3-gangenmenu)
 • Begeleiding van ervaren instructeur tijdens het bouwen van het vlot
 • Basispakket voor houtvlottentocht: inclusief boomstammen, touwen, roeispanen, lange houten stokken, voorraadkoffer, reddingsvesten, reddingsboei, waterthermometer, lucifers, plaat voor een gasvuurtje, EHBO setje, emmer, vuilzakken, toiletpapier, toiletschepje, waterkan, topografische kaart en activiteitenfolder, visvergunning
 • Huur tent (2 personen)
 • Slaappakket: slaapzak, slaapmatje, lakenzak en luchtmatras
 • Keukenpakket, inclusief gasvuurtje, borden, tassen, bestek, gascartouche, snijplank, mes, spatel, kaassnijder, vliegenmepper, fles- en blikopener, groenten mes, afwasbakje, afwasborstel, zeep, keukenpapier, lucifers en opslagkoffer
 • Proviandpakket: 4 x ontbijt, 5 x lunch, 4 x avondmaal – Het voedselpakket omvat de nodige producten voor het zelf bereiden van uw maaltijden tijdens de hele tocht. Afhankelijk van beschikbaarheden van producten gaat het over gedroogde groenten en fruit, gedroogd vlees van o.a. eland en rendier, kaas, melk, yoghurt, granen, koffie, thee, brood, worstjes, honing, fruitsap, kruiden, zout en suiker. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale en biologische producten.
 • Motor inclusief 2 liter benzine
 • BTW

Niet inbegrepen:

 • Optionele excursies
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Huur vismateriaal: ter plaatse

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon
 • Deze reis werd dit jaar herwerkt naar een compleet pakket (inclusief alle benodigdheden en maaltijden) voor een onbezorgde ervaring.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet meer beschikbaar kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht.
 • Minimum 2 volwassenen per houtvlot. Maximum 6 personen per houtvlot. Volwassen deelnemers moeten kunnen zwemmen.
 • Standaard wordt een motor voorzien in het basispakket voor de houtvlottentocht, aangezien deze u extra veiligheid biedt in geval van slecht weer of als u reist met kinderen.
 • In Granö bevindt zich een supermarkt. Tijdens de tocht heeft u geen mogelijkheid om extra boodschappen te doen, buiten de voorlaatste dag wanneer u opnieuw voorbij Granö komt.
 • Na een periode van lange droogte kan het maken van een kampvuur in de vrije natuur verboden zijn en kan u voor het bereiden van de maaltijden dan enkel gebruik maken van een gasvuurtje. Op moment van vertrek wordt u hierover ter plaatse geïnformeerd.
 • Op het einde van deze reis kan u mits betaling van een supplement een spannende extra nacht doorbrengen in een boomhut. Granö Beckasin beschikt over 6 boomhutten, die comfortabel zijn uitgerust met een dubbel bed en eventueel 1 of 2 extra bedden, badkamer met douche/wc en lavabo. Vanaf de boomhut geniet u van een spectaculair uitzicht over de rivier en schitterende omgeving. Prijzen op aanvraag.
Excursies: Granö

Elandsafari (EXCGR004)

Bij het vallen van de avond, wanneer de zon laag aan de horizon staat, komt de trotse “koning van het woud” tevoorschijn. Hij verlaat zijn rustplaats, op zoek naar voedsel. Het ideale moment dus om, samen met onze natuurgids, op stap te gaan langs dierenpaden in het diepgroene bos. De gids die u begeleidt, heeft een bijzondere voorliefde voor deze fascinerende dieren en geeft u met veel plezier info over het dier zelf en hun leefomgeving.

In Granö Beckasin Lodge krijgt u eerst een introductie over het dierenleven in Lapland en praktische tips om uw kans op het zien van een wild dier te vergroten. Tijdens de safari, rijdt u naar een boshut waar u – na een korte pauze – op ontdekking gaat (te voet of met minibus – afhankelijk van de weersomstandigheden).

Prijs € 104 per persoon (kind 7 – 12 jaar: € 52 per persoon)
Vertrekpunt Granö Beckasin Lodge
Duur 3 à 4 uur (vertrek tussen 20u00 en 21u00 – afhankelijk van het seizoen)
Inclusief Vervoer tijdens safari, begeleiding door ervaren gids
Te voorzien Geschikte kledij en wandelschoenen. Om zo dicht mogelijk bij de eland te kunnen komen, raden wij aan kledij te voorzien die niet ritselt.


Kruidenwandeling (EXCGR005)

Ontdek waar de natuurlijke, geneeskrachtige kruiden groeien en leer hoe u deze kan gebruiken. Plaats van afspraak is Granö camping. U roeit, samen met de gids, in een traditionele houten boot over de rivier naar het startpunt van de wandeling.

De ervaren gids toont u waar de kruiden groeien en geeft informatie over hun medicinale eigenschappen. U krijgt veel praktische tips en handig advies. U komt ook meer te weten over de geschiedenis van de nieuwe kolonisten en de oorspronkelijke bewoners van dit gebied: de Sami bevolking. Granö is een zeer oude ontmoetingsplaats en was enkele honderden jaren geleden de “poort naar Lapland”. Vanuit het uiterste zuiden van Lapland kwamen Sami naar Granö om er huiden, vlees en ambachtelijk gemaakte producten te verkopen. Hier ontmoetten de nieuwe kolonisten en regeringsambtenaren elkaar op de jaarmarkt.

De wandeling in het bos is makkelijk – u hoeft niet bijzonder fit te zijn. Tijdens de wandeling, krijgt u een lekkere maaltijd aangeboden, bereid op basis van lokale producten.

Prijs € 81 per persoon (kind 7 – 12 jaar: € 41 per persoon)
Vertrekpunt Granö Camping om 10u of 14u
Periode Van 1 juni tot 31 augustus
Duur Ongeveer 3 uur
Inclusief Gebruik van traditioneel gebouwde houten boot, begeleide wandeling doorheen ongerept woud, maaltijd en drankje o.b.v. lokale en verfijnde Västerbottenproducten. (vegetarisch alternatief mogelijk)
Te voorzien Geschikte kledij voor een boswandeling, wandelschoenen
Aantal deelnemers Minimum 2 personen, maximum 8 personen

Informatie

AFREIZEN: Dagelijks van 01.06.18 tot 30.08.18
DUUR:  8 dagen / 7 nachten – houtvlottentocht
PRIJS: Vanaf € 1.595 per persoon
VLUCHT: Vlucht Brussel-Umeå retour incl.
ACCOMMODATIE: Eco hotel
FORMULE: half pension in hotel / proviandpakket tijdens tocht
REISCODE: VLOTZL

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Prijzen per persoon
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of vluchtklasse “L” nog beschikbaar is. Indien niet, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht
 • Minimum 2 volwassenen per houtvlot. Maximum 6 personen per houtvlot. Volwassen deelnemers moeten kunnen zwemmen.
 • Op het einde van deze reis kan u mits betaling van een supplement een spannende extra nacht doorbrengen in een boomhut. Granö Beckasin beschikt over 6 boomhutten, die comfortabel zijn uitgerust met een dubbel bed en eventueel 1 of 2 extra bedden, badkamer met douche/wc en lavabo. Vanaf de boomhut geniet u van een spectaculair uitzicht over de rivier en schitterende omgeving.

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid