De 3 windstreken van IJsland

Algemene info
IJsland-3-windstreken

de 3 windstreken van IJsland

Onze individuele autorondreizen “de windstreken van IJsland” zijn reizen die werden samengesteld vanuit onze jarenlange ervaring

Ze tonen u op een originele manier de  meeste hoogtepunten rondom het eiland.

Alle programma’s zijn haalbaar voor iedereen en worden uitgevoerd met een gewone personenwagen.

Onderweg logeert u telkens in geselecteerde hotels, B&B ’s, country hotels of guesthouses volgens de gekozen formule.

Ieder programma kan worden aangepast naargelang uw interesses of gewenste reisduur.

De rondreis de 3 windstreken van IJsland brengt u vanuit Reykjavik via de zuidkust naar de Oostfjorden en vervolgens naar de regio rond het Mývatn meer. In twee dagetappes keert u via het Trollenschiereiland terug naar Reykjavik.

Dag per dag

Dag 1: lijnvlucht naar Keflavík – Reykjavík (50 km)
Na het afhalen van de huurwagen rijdt u via de Blue Lagoon, al dan niet om te baden in het heilzame water, naar Reykjavík.

Dag 2: de Mid-Atlantische riftzone (150 km)
Vandaag bezoekt u de bekendste locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het Þingvellir nationaal park.
De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Een van de bekendste kloven is de Alamannagjá kloof waar u letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereikt u het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld afvoert naar het zuiden.

Dag 3: via de Hekla vulkaan naar het groene zuiden (220 km)
Ons routeboek leidt u via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust.
De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij de zuidelijkste punt van het eiland, Kaap Dyrhólæy.
Het massief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen, de ene nog spectaculairder dan de andere.

Aan de voet ervan wordt de zuidkust afgeboord door een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en kliffen.
Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker.

Hoewel er hier jaren geleden nog een grote kolonie van deze kleurrijke vogels neerstreek, lijken ze de laatste jaren liever andere oorden op te zoeken langs de onmetelijke kustlijn.
Een afnemende toevoer van voedsel, door de opwarming van het zeewater, zou aan de basis liggen.

Dag 4: spoelvlaktes, lavavelden en ijswoestijnen (220 km) 
In het zuidoosten van het eiland ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull, met het Skaftafell nationaal park verscholen tussen enorme gletsjertongen. Het volledige gebied beslaat ongeveer 14.000 km² en is daarmee Europa’s grootste nationale park.

Vanuit Skaftafell zijn er diverse korte en lange wandelmogelijkheden die een mooi zicht geven op de gevarieerde landschappen langs het ijs.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Deze wereld van ijs bereikt u wel pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’. Het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan. Destijds een rampzalige gebeurtenis die de geschiedenis van Europa heeft beïnvloedt, vandaag de dag een merkwaardig, sprookjesachtig gebied.

 • facultatief – begeleide gletsjerwandeling op stijgijzers: € 100/pers. – duur: ca. 2u30′; haalbaar voor iedereen met een normale conditie; minimum schoenmaat ’34’

Dag 5: de fjorden en watervallen van Oost-IJsland (290 km)
Verder naar het oosten ruilt u de bevroren wereld voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort.
Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.
Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten, tal van wandelmogelijkheden en ooit een veilige haven voor vele Franse en Belgische IJslandvaarders.

 • facultatief – sneeuwscootertocht op de Vatnajökull: € 180/pers., indien 2 pers. per scooter, duur: ca. 3u00′; rijbewijs verplicht.
  Indien u twijfelt tussen de gletsjerwandeling of de scootertocht raden we aan om voor de wandeling te kiezen doordat de variatie groter is en er meer gefocust wordt op het fenomeen ‘gletsjer’.
 • facultatief – zodiac tocht op het Jökulsárlón ijsmeer: € 80/pers. – duur: 1u

Dag 6: geothermisch Mývatn (190 km)
De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek u vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het volledige gebied rondom het meer is zeer vulkanisch doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij.
Fenomenen zoals solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kraterrijen en -meren getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Overnachting in de regio rond het meer gedurende 2 nachten.

Dag 7: rondom Mývatn (230 km)
Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur.
In een wijde boog, met het meer als vertrekpunt, liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt. Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

Te Húsavik kunt u dan weer inschepen voor een walvistocht. Tijdens het zomerseizoen komen in de Skjálfandi baai verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

 • facultatief – walvistocht: € 80/pers. – duur: ca. 3u

Dag 8: naar de tijd van toen (260 km)
Via Akureyri bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het Trollenschiereiland.
De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel.
Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Te Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, komt u alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken. Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.

Dag 9: de beruchte Walvisbaai (300 km)
Op weg naar Reykjavík kan u nog een wandeling plannen naar de op 1 na hoogste waterval van het eiland (h/t: ca. 3u30’) ofwel rijdt u ineens naar de hoofdstad om het oude centrum van de stad te bezoeken.

Dag 10: terugvlucht (50 km)
Inleveren van de wagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.

Prijzen
PRIJZEN PER PERSOON: privé-sanitair / gedeeld sanitair
2 pers. / wagen type A
2 pers.kamer
4 pers. / wagen type N
2×2 pers.kamer
01.05. t/m 20.06.20    € 2.040 / € 1.880 € 1.925/ € 1.765
21.06. t/m 19.08.20 € 2.470 / € 2.180 € 2.310/ € 2.020
20.08. t/m 30.09.20        € 2.105 / € 1.905 € 1.990 / € 1.790
De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie..
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief. 

Bijkomende info over het logies: klik hier

Inbegrepen:

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de goedkoopste economy klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon op de vlucht
 • luchthaventaks
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 7 nachten op het platteland volgens de gekozen formule op basis van een kamer met ontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • tweede bestuurder en verzekering huurwagen verlaging franchise (eigen risico van max. ca. € 400) en gravel protection. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen:

 • lunch en avondmaaltijden
 • brandstof huurwagen
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en/of bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen:

 • Triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • Prijzen voor single kamer en kinderen op aanvraag.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.
Huurwagen

OVERZICHT VAN DE MEEST GEBRUIKTE WAGENTYPES BIJ RONDREIZEN MET GEWONE HUURWAGEN.

Bij iedere rondreis met huurwagen vindt u een prijzentabel waarbij we telkens een geschikt wagentype vermelden naargelang het aantal inzittenden en het af te leggen traject.

Verkiest u een ander wagentype, vraag ons dan een aangepast voorstel.

Type Voorbeeld Foto (voorbeeld) Eigenschappen Passagiers en bagage
Cat. A Volkswagen Polo of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage2
Cat. B Volkswagen Golf of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage3
Cat. N Skoda Octavia Break of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-aantal-personen1IJsland-huurwagen-bagage4IJsland-huurwagen-bagage1
Cat. M VW Caddy Life Maxi of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagageIJsland-huurwagen-bagage2

Algemene voorwaarden:

 • De minimumleeftijd voor het huren van een wagen is 20 jaar (23 jaar voor 4×4 wagens) waarbij u minimum 1 jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs.
 • Bij de huur van een mobilhome is de minimum leeftijd 25 jaar.
 • Alle prijzen zijn inclusief onbeperkt aantal kilometers, verlaging van het eigen risico, verzekering tegen schade veroorzaakt door opspattend gesteente (gravel protection) en een tweede bestuurder. Het eigen risico is reeds verlaagd naar ca. € 400 (Cat A, B, N) en ca. € 650 (alle andere categorieën). De franchise kan volledig afgekocht worden mits een toeslag van € 14 en € 18 per dag.
 • In tegenstelling tot andere bestemmingen worden op IJsland de onderkant van de wagen en de banden nooit verzekerd. Ook schade bij rivierdoorwadingen en door as- en zandstormen is niet gedekt.
 • Een verzekering tegen as- en zandstormen kan worden afgesloten aan € 12 of € 16 per dag. De minimum franchise van € 200 wordt bij dergelijke schade altijd aangerekend. Heb je de franchise helemaal afgekocht dan is deze verzekering ook al inbegrepen.
 • Een 2de chauffeur is gratis.
 • Huurt u via ons een wagentype dat niet vermeld staat in de brochure of op onze website dan ontvangt u aangepaste voorwaarden.
 • De wagen wordt opgepikt met een volle tank en dient nadien ook te worden ingeleverd met een volle tank.
 • Bovenvermelde prijzen en bedragen zijn onderhevig aan de koers van de IJslandse Kroon.
Logies

Kies het geschikte logies tijdens uw individuele autorondreis.

Bij een aantal van onze individuele reizen op IJsland heeft u de mogelijkheid om zelf uw logeerformule te kiezen. Het gaat altijd om een kamer met opgemaakte bedden, inclusief badhanddoeken en ontbijt, maar u kan zelf bepalen of u een kamer wenst met gedeeld of privé-sanitair in een B&B of guesthouse of eerder opteert voor hotelnachten.

Kies vooral in functie van het gewenste comfort en niet zozeer in functie van uw budget. Op deze manier reist u volgens uw eigen normen en wensen zonder dat u er ter plaatse spijt van krijgt, wat een domper kan zetten op de beleving van uw droomreis.

B&B’s / Guesthouses – gedeeld sanitair

logies-1

Bij de overnachtingsplaatsen met gedeeld sanitair maken we vooral gebruik van boerderijen (B&B’s) en guesthouses. Meestal zijn het kleinschalige locaties die door de eigenaars zelf worden uitgebaat. In vele gevallen gaat het om een bijgebouw bij de boerderij of het privé-huis dat speciaal voor toeristen werd opgericht.
Een aantal boerderijen zijn sinds de opkomst van het toerisme volledig overgeschakeld op gastenverblijf, maar blijven de naam ‘boerderij’ gebruiken. Het gaat dikwijls om plaatsen die compleet afgelegen zijn of in een kleine nederzetting liggen. Om die reden kan u er ’s avonds ook een warme maaltijd krijgen indien gewenst.

B&B’s / Guesthouses – privé-sanitair

Kiest u voor privé-sanitair dan reserveren we gelijkaardige locaties die kamers aanbieden met een eigen badkamer. Dit wil niet per definitie zeggen dat ze mooier, luxueuzer of beter gelegen zijn.

Volgens onze mening is de B&B formule de meest charmante om IJsland te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat de normen en waarden van de eilandbewoners enigszins anders liggen dan bij ons. En ondanks het feit dat de prijs van de logeerplaatsen onderling redelijk gelijkaardig is, zijn er toch grote verschillen qua inrichting, sfeer, kamergrootte, …

Een paar partners waarmee we werken zijn Efstidalur, Storu-Laugar, Heydalur

Hotels

Heeft u liever een gelijklopend clogies-2omfortniveau gedurende de volledige reis, kies dan voor hotelovernachtingen.

Ze liggen dikwijls in, of in de onmiddellijke buurt van, een klein dorpje of stadje en hebben zo goed als altijd een restaurant.

Doordat de hotels, op het platteland, niet dik gezaaid zijn, is deze formule wel prijziger (reken op een toeslag van ca. € 30 p.p./nacht i.v.m B&B’s met privé-sanitair) en is het niet mogelijk om dit type logies bij iedere reis toe te passen.

Excursies

Op IJsland zijn er heel wat excursiemogelijkheden. Walvissen of orka’s spotten, de stijgijzers aanbinden om een gletsjer te beklimmen of aangenaam ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen, alles is mogelijk. Klik hier voor een overzicht van de verschillende excursies met alle nodige informatie.

In onze dag aan dag beschrijving vindt u alvast enkele mogelijke activiteiten terug waaraan u kan deelnemen tijdens de rondreis.

Vindt u in het overzicht niet wat u zoekt of heeft u nog specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Informatie

Afreizen: dagelijks van 01.05. tot 30.09.2020
Duur: 10 dagen / 9 nachten
Prijs: vanaf € 1.880 p.p. op basis van 2 personen
Accommodatie: keuze
Formule:  kamer met ontbijt

Goed om weten:

 • Icelandair biedt dagelijkse rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussels Airport van midden mei tot begin oktober.
 • Volgens dezelfde formule vindt u op onze website ook nog volgende programma’s: de 5-,  4- & 2 windstreken van IJsland + Zuid-IJsland

ONZE EXTRA SERVICE:

 • Op IJsland kan de herstelkost van schade aan de wagen oplopen. Bij Nordic is de extra verzekering die ervoor zorgt dat de franchise (eigen risico) beperkt blijft altijd inbegrepen. Zie algemene voorwaarden en de rubriek inbegrepen bij iedere reis.
  U hoeft zich dus geen zorgen te maken over onverwachte, grote kosten op het einde van de reis.
 • Een tweede chauffeur is gratis.

We hoeven jullie ook niet te zeggen dat we 3 fantastische weken ter plaatse hebben gehad, IJsland is toch iets speciaals, je ziet er volledige andere landschappen, kleurschakeringen, al naar gelang waartoe je gaat, ’t Zuiden, ‘t Westen, ’t Noorden, en het weer is zeker meegevallen. Mogen wij jullie nogmaals danken voor de hulp.

Fam. Gillardin

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of stuur een mail

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid