IJsland volledig

Algemene info
IJsland-volledig

 IJsland volledig

Sinds IJsland miljoenen jaren geleden oprees uit zee heeft Moeder Natuur kosten noch moeite gespaard om het eiland te voorzien van een indrukwekkend decor. Ook nu nog wordt het landschap er dagelijks vormgegeven. Het eiland is een levend pretpark voor natuurliefhebbers.

Alles lijkt geschapen te zijn vanuit de overtreffende trap. Het aanbod is enorm en indrukwekkend, de tegenstellingen frappant, de details groots en de sfeer pakkend.

Tijdens deze Nederlandstalig begeleide rondreis gaan we op zoek naar die boeiende diversiteit.
Alle aspecten dat het magische eiland te bieden heeft, komen aan bod.

Eerst volgen we de zuidkust met zijn dramatische land- schappen, talloze watervallen, glinsterende gletsjers en ijsmeren, de vulkanische stranden en de vogelkliffen.

Daarna zijn de Oostfjorden aan de beurt met fraaie rotskusten, kleine nederzettingen, de gestreepte Hengifoss waterval en de Litlanesfoss waterval die geschraagd wordt door basaltzuilen.

Húsavik, het walvis mekka, is ons uitgangspunt om de uiterst vulkanische regio rondom het Mývatn meer te bezoeken. De magmakamer onder het eiland ligt hier dicht bij het aardoppervlak. De breukzone die dwars over het eiland loopt, zorgt ervoor dat de oerenergie gemakkelijk kan ontsnappen. Talloze zwavelbronnen, borrelende en stomende modderpoelen, kraters, warmwaterbronnen en lavavelden zijn het resultaat.

Meer naar het westen trekt het Snaefellsnes schiereiland onze aandacht. Met een honderden kilometerslange kustlijn is het een interessant gebied voor een boottocht en een wandeling langs de fraaie en soms zeer woeste rotskust.

Dag per dag

Dag 1: Brussel – Keflavík
Na aankomst wordt u opgewacht door onze Nederlandstalige gids die u onmiddellijk op sleeptouw neemt door de stad.
Overnachting te Reykjavík.

Dag 2: de riftvallei
Bezoek aan het þingvellir nationaal park, een verzakking tussen de Amerikaanse en Europese continenten en de plaats waar in de 10de eeuw het eerste Viking parlement werd geïnstalleerd.
Verderop ligt het hetebronnengebied van Geysir waar met regelmaat kokend water in de hoogte wordt gespoten.
De Gullfoss waterval aan de rand van de ruige, onbewoonde hoogvlakte maakt duidelijk dat de natuur hier heer en meester is.

Dag 3: gordijnen van water, stranden van vuur
Langs de zuidkust volgen de hoogtepunten mekaar in hoog tempo op.
Verschillende watervallen tuimelen van onder het ijsdak bovenop de Eyjafjalla en Katla vulkaan. De gletsjer zorgt voor een natuurlijk tegengewicht waardoor beide vulkanen enigszins in bedwang worden gehouden.

Aan de overkant beukt de oceaan op de zwarte zand- en keistranden en de basaltrotsen van Kaap Dyrhólæy. De kliffen vormen ook het broedgebied van een kolonie papegaaiduikers.

Het Eldhraun vuurveld, begroeid met een dikke laag groen mos, biedt een totaal ander landschap en gaat over in een zwarte spoelvlakte waarachter de immense ijsmassa van de Vatnajökull opdoemt.

Dag 4: een bibliotheek van ijs
We bezoeken het Skaftafell nationaal park met onder meer de Svartifoss waterval. Het park ligt in de schaduw van de Vatnajökull gletsjer waarvan de ijslaag over miljoenen jaren werd gevormd.
Wetenschappers gebruiken het ijs als een bevroren bibliotheek waarvan de informatie ons meer vertelt over het ontstaan van de aarde.

In de lagune van Jökulsárlón, aan de rand van de ijsmassa, drijven enorme ijsblokken die als een mozaïek van blauwtinten afdrijven naar volle zee.
Op weg naar het oosten volgen we de contouren van de gletsjer.

Dag 5: de hoogvlakten
Via de Oostfjorden met een mooie, woeste kustlijn en kleine nederzettingen gaat het richting Mývatn meer.
We bezoeken een aantal vulkanische fenomenen en Europa’s krachtigste waterval, Dettifoss.
In de onmiddellijke buurt ligt ook de Selfoss waterval als een uitgerekt waterlint in een prehistorisch maandlandschap.

Dag 6: stomende aarde
Rondom het Mývatn meer is de aanwezigheid van de hotspot onder IJsland duidelijk merkbaar. De aarde stoomt en borrelt, zwavelpoelen kleuren geel en zorgen voor een typisch parfum. Maar ook vulkaankraters, uitgestrekte en mysterieus gevormde lavavelden en opaal gekleurde kratermeren verraden een onzichtbare oerkracht.

Dag 7: walvissen spotten
Húsavik is de meest aangewezen plaats om walvissen te spotten. Wie wil, kan inschepen om in de baai op zoek te gaan naar de verschillende soorten die er tijdens de zomermaanden voedsel komen zoeken (facultatief).

Via de Goðafoss waterval, waar in het jaar 1000 de toetreding tot het christendom werd bekrachtigd, bereiken we Akureyri, de kleine, gezellige hoofdstad van het noorden.
We overnachten net voorbij de Öxnadal bergpas in de buurt van de Skagafjord waar men zich sinds eeuwen specialiseerde in het fokken van paarden.

Dag 8: IJsland ondergronds
Meer naar het westen staan de Barnafoss en Hraunfossar watervallen op het programma. Ze worden beiden gevoed door dezelfde rivier als de imposante Gullfoss waterval in het zuiden. De ene stroomt vanuit het niets over een bijna 1 kilometer lange rand terwijl de andere een nauwe doorgang vormt.
We bezoeken eveneens een van de grootste en meest indrukwekkende lavagrotten ter wereld; doenbaar voor iedereen.

Dag 9: ruige kusten
De Snæfellsnes landtong wordt getekend door een bergrug die over de volledige lengte van het schiereiland loopt.
Op de meest westelijke punt ligt de gelijknamige stratovulkaan waar Jules Verne zijn ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ begon.

Het gebied bezit een rijk vulkanisch verleden dat af te lezen is aan de vele lavavelden, de zwarte kraters en geërodeerde kraterpijpen en grillig gestolde basaltrotsen.
Langs de noordzijde bevindt zich een sublieme fjordenkust met het kleurrijke haventje van Stykkishólmur. Bij mooi weer ziet u aan de overkant van de baai de omtrekken van de Westfjorden.

Dag 10: Reykjavík
We zetten koers naar Reykjavik om er kort na de middag aan te komen. De namiddag is vrij om de stad te ontdekken of op zoek te gaan naar een origineel souvenir.

Dag 11: Keflavík – Brussel
Naar de internationale luchthaven en terugvlucht.

Prijzen
PRIJS
2 volw. /
dubbel kamer
1 volw. /
single kamer
18.06. t.e.m. 28.06.19 – VOLZET € 3.780 € 4.800

Inbegrepen:

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel en terug
 • luchthaventaks
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 11
 • alle hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamers met privé-sanitair en ontbijt
 • 8 x avondmaal
 • Excursies en toegangen volgens het programma (toegang tot het LAVA center en bezoek aan lavagrot)
 • Nederlandstalige reisleiding vanaf Keflavík luchthaven op dag  1 tot Reykjavík op dag 10
 • Voorbereidende infovergadering (ruim voor afreis wordt een samenkomst gepland met alle deelnemers om de praktische kant van de reis toe te lichten. Duur: ca. 1 uur) 

Niet inbegrepen:

 • lunch
 • 2 avondmalen  te Reykjavik (dag 1 en 10)
 • Walvistocht te Husavík  (€ 80 pp). Te reserveren samen met de reservatie van het programma.
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen:

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids.
 • eventueel kan een kamer, op aanvraag, gedeeld worden met een deelnemer van hetzelfde geslacht.

Informatie

REISPERIODE: 18.06. tot 28.06.19 – VOLZET
DUUR: 11 dagen / 10 nachten
PRIJS: € 3.780 pp
ACCOMMODATIE: hotels
FORMULE:  kamer met ontbijt – 8 x avondmaal
REISCODE:

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • deze comfortabele hotelrondreis staat onder leiding van een professionele, Nederlandstalige NORDIC-gids
 • min. 20 – max. 25 deelnemers

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid