IJsland vanuit zomerhuisjes

Algemene info
IJsland-zomerhuisjes

IJsland vanuit zomerhuisjes

Wenst u de grandioze natuur van IJsland te ontdekken zonder dagelijks te moeten inpakken en verder te trekken, dan zit u goed bij dit programma.

Deze rondreis is eveneens ideaal voor families en kleine groepjes doordat een ‘eigen huisje’ meer ruimte en gezelligheid biedt dan een kamer in een hotel of B&B.

We selecteerden 4 zomerhuisjes verspreid over het eiland.
Ze zijn telkens uitgerust met alle moderne comfort en laten toe om zelf te koken en uw vakantie op eigen ritme te beleven.

Ze werden strategisch gekozen zodat u zo weinig mogelijk kilometers dient af te leggen om de mooiste locaties te bereiken.

We combineerden de huisjes met een B&B overnachting in de buurt van het Vatnajökull nationaal park zodat de afstand tussen de overnachtingsplaatsen comfortabel blijft.

Ook bij dit programma voorzien we een routeboek dat we zelf hebben samengesteld met verschillende dagexcursies en wandelmogelijkheden vanuit ieder huisje.

 • Door de groeiende interesse in deze reisformule is het aan te raden om tijdig te reserveren.
 • Indien gewenst, kunnen er op iedere locatie extra nachten worden toegevoegd.
Dag per dag

Dag 1: lijnvlucht naar Keflavík – Reykjavík (120 km)
Na het afhalen van de huurwagen rijdt u onmiddellijk naar uw eerste logeerplaats in het zuiden van IJsland, waar u 3 nachten verblijft.


Dag 2-3: de IJslandse riftvallei  (260 à 300 km)
Gedurende de 2 volgende dagen stellen we u totaal verschillende dagtochten voor.
U krijgt het þingvellir nationaal park te zien waar de aardkorst in twee breekt en zo het Noord-Amerikaanse en het Europese continent vormt. Het is een van de weinige plaatsen op onze planeet waar dergelijk fenomeen boven het wateroppervlak te zien is.

Langs dezelfde breuklijn ligt ook het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Een kleine omweg leidt u door de dorre puimsteen- en lavavelden aan de voet van de Hekla vulkaan.

Nog meer vulkanische verschijnselen vindt u op het Reykjanes schiereiland.
De naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar het schiereiland is nochtans de moeite waard om er een dag voor uit te trekken. De Blue Lagoon is hier dé topattractie en trekt jaarlijks duizenden toeristen, maar overstemt helaas de rest van het gebied.

We tonen u de meest karakteristieke plaatsen van het schiereiland zoals hete brongebieden, kleurrijke meren, verlaten vogelkliffen en dramatische rotskusten.


Dag 4-5 : watermuren en woestijnen
(200 km)
Het bergmassief met de ondertussen beruchte Eyjafjalla-vulkaan zorgt voor een ander type landschap.
Bron- en smeltwater afkomstig vanonder de ijskappen die het massief bedekken, zorgt ervoor dat de donkere bergwanden opgesmukt worden door talloze watervallen. Hier en daar kleurt een boerderij de flanken en ziet u een glinsterende ijstong die ieder jaar verder ‘opdroogt’.

Om de hoek ligt Kaap Dyrhólæy, de zuidelijkste punt van het eiland, die met zijn natuurlijke boog en perfecte basaltzuilen een veel gebruikt beeld is voor postkaarten en posters.

Fossiele eilanden lijken verloren gelopen groene monolieten in een zee van vulkanisch zand. Vanop de top heeft u een fantastisch panorama over de zwarte woestijn. Mits een beetje geluk ziet u in de verte zelfs de versteende trollen van Reynisdrangar.

Voorbij de kaap loopt de ringweg als een groen lint door de uitgestrekte, kale spoelvlakte van de Mýrdalsgletsjer om uiteindelijk uit te monden in het ‘Vuurveld’. Een sprookjesachtig decor met een duister verleden.

De zwarte en immense spoelvlakte van de Skeiðarársandur sluit de dag af. Het is de voorbode van een ander soort woestijn, de Vatnajökull, een woestijn van ijs en Europa’s grootste beschermde gebied.


Dag 6: ijsbergen en fjorden (320 km)
U trekt langs de rand van de gletsjer verder naar het oosten.

Gletsjertongen glijden tot op zeeniveau, maar zijn te ver teruggetrokken om de oceaan te kunnen proeven. Alleen nog te Jökulsárlón, het ijsbergenmeer dat in verbinding staat met de open zee, lijkt het afkalvend ijs te kunnen ontsnappen aan de greep van de ijswoestijn. Helaas is het miljoenen jaren oude ijs gedoemd om er een stille dood te sterven op de zwarte zandstranden.

Van zodra de ringweg letterlijk en figuurlijk zijn rug keert naar de gletsjer ruilt u de bevroren wereld voor een totaal ander decor. Een decor dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.
Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten en tal van wandelmogelijkheden.


Dag 7: de Oostfjorden (250 km)
Vandaag bezoekt u een stukje vergeten IJsland waar ook een grote kolonie papegaaiduikers hun jongen klaarstomen voor de wintertocht naar volle zee. (juni tot medio augustus).


Dag 8: maandlandschapen en vulkanisme (300 km)
Ons routeboek stuurt u via een omweg naar het volgende zomerhuisje in de omgeving van het Mývatn meer. Onderweg bereikt u de Litlanesfoss en Hengifoss, twee watervallen die weliswaar in mekaars buurt liggen, maar helemaal anders zijn opgebouwd.
Ook de Dettifoss en Selfoss watervallen verderop zorgen voor waterspektakel. De ene is puur geweld, de andere brengt alles terug in balans met een sprookjesachtige schoonheid.

Via verbluffende maanlandschappen krijgt u uiteindelijk het Mývatn meer in het vizier. Het is een vulkanisch gebied doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij. Fenomenen zoals zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kratermeren en solfatarenvelden, getuigen van een onzichtbare oerkracht.

Overnachting in de regio rond het meer gedurende 2 nachten.


Dag 9: Mývatn (120 km)
In de onmiddellijk omgeving van het meer worden alle zintuigen geprikkeld door de natuur. Maar er is meer te doen.
Op korte afstand liggen nog andere indrukwekkende plaatsen die duiden op het extreme karakter van deze regio.

En wie walvissen wil spotten, kan te Húsavik inschepen voor een tocht in de Skjálfandi baai. Tijdens het zomerseizoen komen hier verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

Of wat denkt u van een superjeep excursie naar de Askja vulkaan, diep in het desolate binnenland waar destijds de eerste astronauten ervaring kwamen opdoen met buitenaardse landschappen.


Dag 10: 
de tijd van toen (220 km)
Via de ‘waterval van de goden’ en Akureyri, de hoofdstad van het noorden, bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het trollenschiereiland.
De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel. Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Te Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, komt u alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken.
Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.


Dag 11:
zeehonden spotten (290 km)
Vandaag rijdt u naar de poort tot de Westfjorden. Wie enige verbeelding heeft en naar de kaart van IJsland kijkt, kan in de vorm van de Westfjorden de kop zien van een rendier met gewei. De Hrútafjörður, een smalle fjord en de voorbode van het enorme fjordensysteem, vormt de nek van het dier.

Opnieuw laten we u via een omweg kennismaken met een stukje ongerepte natuur waar, mits enig geluk, zeehonden liggen te zonnen of te bekomen van hun jacht op voedsel.

Wie niet genoeg krijgt van wilde, verlaten locaties kan onderweg nog kiezen voor een extra lus langs de Noordelijke IJszee.


Dag 12: Snæfellsnes (210 km)
Verkenning van het schiereiland met zijn grillig gevormde rotskust, vuurtorens, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, kleine baaien en fjorden.


Dag 13: Reykjavík (150 km)
Wenst u Reykajvik te bezoeken dan raden we aan om ineens door te rijden zodat u nog in de voormiddag aankomt in de hoofdstad. Op deze manier kan u op een rustige manier de hoogtepunten van de stad ontdekken.

Wilt u het onderste uit de kan halen dan vindt u in ons routeboek suggesties om er nog een boeiende natuurdag van te maken.

Of u kiest voor beide en voegt een extra nacht Reykjavík toe aan uw rondreis.


Dag 14: Terugvlucht (50 km)
Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.

Prijzen
PRIJZEN
2 pers. / wagen type A 3 pers. / wagen type B 4 pers. / wagen type N
5 pers. / wagen type N
01.05. t/m 14.06.2018          € 3.070 € 2.440 € 2.320 € 2.080
15.06. t/m 19.08.2018   € 3.450 € 2.810 € 2.640 € 2.370
20.08. t/m 30.09.2018   € 3.070 € 2.440 € 2.320 € 2.080

Inbegrepen:

 • Icelandair vlucht Brussel/Amsterdam naar Keflavík en terug in de goedkoopste economy klasse
 • luchthaventaks
 • 9 nachten in een volledig uitgerust zomerhuisje, geen maaltijden voorzien
 • 3 nachten in B&B op basis van een 2 pers. kamer met ontbijt, privé-sanitair
 • 1 hotelnacht te Reykjavík op basis van een 2 pers. kamer
 • huurwagen van het type VW Polo / Toyota Yaris (of gelijkwaardig) van dag 1 tot dag 14(onbeperkt aantal kilometers en CDW-verzekering met franchise van € 1.620)
 • uitgebreid, Nederlandstalig NORDIC-infopakket met algemene info en tips, ons eigen route-boek met wegenkaart en het Dominicus Reishandboek als achtergrondinformatie.

Niet inbegrepen:

 • maaltijden, behalve de 4 ontbijten
 • niet vermelde diensten
 • het bedrag ‘eigen risico’ voor de huurwagen kan verlaagd worden naar € 410 mits een supplement van € 208, of kan volledig worden afgekocht tegen een supplement van € 390 (zie meer info tabblad “huurwagens”)
 • tweede chauffeur: € 28
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vermelde vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.
 • Vluchten tussen de verschillende luchthavens mogen onderling gecombineerd worden. Transport naar en van Brussel, Parijs of Amsterdam niet inbegrepen.

GPS fotoknipsel_grijs

Huurwagens

OVERZICHT VAN DE MEEST GEBRUIKTE WAGENTYPES BIJ RONDREIZEN MET GEWONE HUURWAGEN.

Bij iedere rondreis met huurwagen vindt u een prijzentabel waarbij we telkens een geschikt wagentype vermelden naargelang het aantal inzittenden en het af te leggen traject.

Verkiest u een ander wagentype, vraag ons dan een aangepast voorstel.

Type Voorbeeld Foto (voorbeeld) Eigenschappen Passagiers en bagage
Cat. A Volkswagen Polo of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage2
Cat. B Volkswagen Golf of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage3
Cat. N Skoda Octavia Break of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-aantal-personen1IJsland-huurwagen-bagage4IJsland-huurwagen-bagage1
Cat. M Chrysler Town & county of gelijkwaardig 5-deurs, manueel/automaat, benzine/diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagageIJsland-huurwagen-bagage2

Algemene voorwaarden:

 • de minimumleeftijd voor het huren van een wagen is 20 jaar (23 jaar voor 4×4 wagens) waarbij u minimum 1 jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs.
 • bij de huur van een mobilhome is de minimum leeftijd 25 jaar.
 • alle prijzen werden opgemaakt op basis van onbeperkt aantal kilometers en een omniumverzekering met franchise. Het franchise bedrag varieert naargelang het type huurwagen tussen € 1.620 (Cat A, B, N) en € 3.100 (alle andere categorieën).
  Tegen een supplement van respectievelijk € 16 en € 26 per dag kan de franchise worden verlaagd naar respectievelijk
  € 410 en € 750. Of de franchise kan volledig afgekocht worden tegen een supplement van respectievelijk € 30 en € 44 per dag.
 • in tegenstelling tot andere bestemmingen worden op IJsland de onderkant van de wagen en de banden nooit verzekerd. Ook schade bij rivierdoorwadingen en door as- en zandstormen is niet gedekt.
 • een verzekering tegen as- en zandstormen kan worden afgesloten aan € 12 of € 16 per dag. De minimum franchise van € 210 wordt bij dergelijke schade altijd aangerekend.
 • extra chauffeurs kunnen worden verzekerd aan € 28 per bijkomende chauffeur.
 • huurt u via ons een wagentype dat niet vermeld staat in de brochure of op onze website dan ontvangt u aangepaste voorwaarden.
 • de wagen wordt opgepikt met een volle tank en dient nadien ook te worden ingeleverd met een volle tank.
 • de bovenvermelde prijzen en bedragen zijn onderhevig aan de koers van de IJslandse Kroon.
Film

Informatie

AFREIZEN: dagelijks van 01.05.18 tot 30.09.18
DUUR: 14 dagen / 13 nachten
PRIJS: vanaf € 2.320 pp op basis van 4 personen
ACCOMMODATIE: zomerhuisjes / 2 x B&B / 1 x hotel
FORMULE: 4x ontbijt
REISCODE:

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Vanaf juni 2018 biedt Icelandair dagelijkse, rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel (Zaventem).
 • In de zomerhuisjes kan er zelf worden gekookt, maar uiteraard kan u ook kiezen voor een lokaal restaurant of eethuisje.

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact