Van Tromsø tot Lofoten: op zoek naar noorderlicht en walvissen

Algemene info
Van-tromso-tot-lofoten

Arctische eilanden in de winter

Een perfecte combinatie van (optionele) typische winteractiviteiten in Tromsø en heel veel natuurbeleving op de Lofoten eilanden. Het avontuur start in de Arctische stad Tromsø, de bakermat van het noorderlicht. De stad is klein en de natuur is er altijd vlakbij. Je verlaat de stad aan boord van een van de Hurtigrutenschepen dat jou naar Svolvær brengt.

De Lofoten eilanden spreken meteen alle zintuigen aan. Uitgestrekte landschappen afgewisseld door prachtige fjorden en eilanden waar de mensen nog echt tijd en ruimte hebben. En vis, heel veel vis. Typisch voor de Lofoten zijn ook de rorbuer, oude vissershuisjes met een verhaal, die werden opgeknapt en intussen vaak dienst doen als gastenverblijf. Met wat geluk laat ook Lady Aurora zich zien: het buitengewone, kleurrijke spektakel dat je alleen in het hoge noorden kan bewonderen.

Hoogtepunten:

 • Combinatie van de Arctische hoofdstad Tromsø en selfdrive met heel veel natuurbeleving
 • Typische winterexcursies vanuit Tromsø onder begeleiding van ervaren gidsen
 • Atypische winteractiviteiten vanop de eilanden
 • Breng een bezoek aan de vele, gezellige vissersdorpjes
 • De impressionante Trollfjord
 • Grote kans op noorderlicht
Dag per dag

Dag 1: Vlucht Amsterdam/Brussel – Tromsø
Jouw arctisch avontuur start met een vlucht via Oslo naar Tromsø. Op eigen houtje kan je ter plaatse aan de luchthaven de bus nemen naar het centrum (niet inbegrepen, +/- 100 NOK pp). Daar slaap je in het mooi gelegen Clarion The Edge. Een heel uitgebreid ontbijtbuffet is hier inbegrepen.

Dag 2: Tromsø – vrije dag
De stad Tromsø, die zich al jaren de poort naar de IJszee mag noemen, verwelkomt je met gezellige restaurants, leuke musea en de befaamde IJszeekathedraal. Ontdek er de oudste pub van de stad, Ølhallen, waar zich vroeger ook de meest noordelijk gelegen brouwerij ter wereld bevond. Die ligt nu buiten de stad, al kan je er nog steeds proeven van het lekkere én lokale Mack-bier. Ook het Polaria-museum is een bezoekje waard. Dat geeft de geschiedenis weer van talloze expedities die vanuit Tromsø richting arctische wateren ondernomen werden.

Vanuit de stad kan je deelnemen aan tal van typische winteractiviteiten (huskysafari, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandelen, boottocht op de fjorden, bezoek aan een Sami familie en hun rendieren, noorderlichtexcursies, …). Wil je hier deelnemen aan meerdere activiteiten? Dan raden we aan om een extra nachtje in de stad te vertoeven!

Tegen middernacht begeef je jou naar de kade, waar je zal inschepen aan boord van Hurtigruten (ongespecificeerde binnenhut, upgrade mogelijk) voor een vaart naar de magische wereld van Lofoten, de mooiste eilandengroep in het noorden van Noorwegen.

Dag 3: Hurtigruten – de Trollfjord en Svolvær
In de voormiddag vaar het schip langs de prachtige Vesterålen – de iets minder bekende, maar daarom niet minder mooie eilanden ten noorden van de Lofoten. Terwijl het schip de hoofdplaats van de Lofoten, Svolvær, nadert, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij.

Om 18u30 leg het schip aan in de haven van Svolvær waar je de straat oversteekt om de huurwagen op te halen. Je bent nu helemaal klaar voor een betoverend verblijf in een gerenoveerde robu, een typische visserswoning.

Svinøya Rorbuer ligt vlakbij de haven van Svolvaer, op een klein eilandje op wandelafstand van het stadscentrum. De 30 typische huisjes werden gebouwd voor de vissers die vanuit deze haven elke dag de zee op gingen om te vissen. Vandaag zijn ze allen gerenoveerd tot de ideale vakantiewoning. De huisjes hebben 1 tot 3 slaapkamers, elk een eigen moderne badkamer en een keuken. Het grootste pluspunt moet wel de ligging zijn: aan de ene kant van het eiland heb je zicht op het water en aan de andere kant wordt je omringd door de bergen van de Lofoten.

Dag 4 – 5: Op ontdekking langs de Lofoten-eilanden
Bij het ontwaken, zal het je meteen opvallen dat de lichtinval, met dank aan het steeds veranderende weer, nooit hetzelfde is. De buitengewoon mooie vergezichten dagen jou uit om meteen op ontdekking te gaan.

De weg leidt je langs inhammen en beschutte baaien, spitse bergtoppen, weidse vergezichten over de oceaan en uitgestrekte zandstranden. Las onderweg een stop in bij de vissersdorpjes Henningsvær en Nusfjord. De combinatie van de natuurpracht en het clair-obscur is voor vele schilders een bron van inspiratie gebleken, dat vind je  terug op doek in verschillende kunstgalerijtjes.

Dag 6: Naar de desolate Vesterålen
Vandaag reis je verder naar de hoger gelegen eilanden, de Vesterålen, voor een verblijf van twee nachten in Thon Hotel Andrikken in Andenes op het topje van het eiland Andøya.

Je passeert het dorpje Stokmarknes, de bakermat van de Hurtigruten. “Hurtig rute” betekent “snelle route” in het Noors. In de beginjaren van de rederij was de zee dan ook de snelste manier om zich te verplaatsen in deze afgelegen gebieden. Het Hurtigrutenmuseum vertelt je alles over hun rijke geschiedenis.

Dag 7: Verkenning van de eilanden
Na een Scandinavisch ontbijt nodigt de sprookjesachtige winterpracht je uit tot ontdekkingen van charmante vissersdorpjes, prachtige bergpanorama’s en ruwe scherenkusten. Mis zeker het 58 kilometer lange traject tussen Andenes en Bjørnskinn niet. Deze weg behoort niet voor niets tot een van de 18 nationale toeristische routes van het land!

Vanuit Andenes vertrekken van januari tot maart op woensdag en zaterdag in de loop van de voormiddag boten op zoek naar walvissen. Laat het ons zeker weten als je dit wil integreren in de reis, zodat we het meteen kunnen inplannen in het reisschema.

Verblijf je liever in een gezellige blokhut en uitstekende maaltijden, dan kan je upgraden naar een verblijf in Andøy Friluftssenter. Een absolute aanrader als je op de Vesterålen eilanden vertoeft!

Dag 8: Rit van Andenes naar Harstad
Je verlaat het eiland Andøya en zet koers in de richting van het vasteland. Via een prachtige route rijd je naar Harstad, de hoofdplaats van de Vesterålen eilanden. Hier overnacht je nog 1 keer in het Clarion Collection Hotel Arcticus, licht avondmaal en ontbijt inclusief.

Dag 9: Vlucht Evenes – Amsterdam/Brussel
Geniet nog een laatste keer van een uitgebreid ontbijtbuffet. Na een rit van +/- 45 minuten lever je de huurwagen opnieuw in op de luchthaven. Terugreis met lijnvluchten.

Prijzen
PRIJZEN (PER PERSOON) – 07.01.19 tot 31.03.19
BEZETTING Prijs
2 personen (huurwagen cat. ECMR / dubbel kamer) € 1.525
3 personen (huurwagen cat. CWMR / triple kamer) € 1.395
4 personen (huurwagen cat. CWMR / 2 dubbele kamers) € 1.350
TYPE HUURWAGEN
Cat. ECMR Type VW Polo of gelijkaardig
Cat. CWMR Type VW Golf STW of gelijkaardig

Inbegrepen:

 • Internationale vluchten van Amsterdam/Brussel naar Tromsø en retour vanaf Evenes, in de voordeligste economy klasse
 • Luchthaventaksen
 • Huurwagen in de vermelde categorie (upgrade mogelijk) gedurende 6 x 24u, inclusief onbeperkt aantal kilometers, omniumverzekering met franchise en winterbanden
 • 1 overnachting in een standaard kamer in Clarion Hotel The Edge
 • 1 overnachting in een ongespecificeerde binnenkajuit aan boord van een van de Hurtigruten schepen
 • 3 overnachtingen in een ingerichte Rorbu-chalet met privé-sanitair, linnen, handdoeken, eindschoonmaak
 • 2 overnachtingen in een standaard kamer in Thon Hotel Andrikken
 • 1 overnachting in een standaard kamer in Clarion Collection Hotel Arcticus
 • 8x ontbijt
 • Uitgebreide reisinfo: lokale tips, uitrusting, fotografie, routeboek en wegenkaart
 • De Noorderlicht app met real-time voorspellingen

Niet inbegrepen:

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Via uw kredietkaart is ter plaatse voor de one way verhuur van de huurwagen en het ophalen buiten de openingsuren van het kantoor een kost te betalen van ongeveer 2.713 NOK (ong. € 280), richtprijs 2017.
 • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, brandstof voor de huurwagen.
 • Upgrade naar een ongespecificeerde buitenhut aan boord van Hurtigruten.
 • Upgrade naar een verblijf in Andøy Friluftssenter op de Vesterålen eilanden.
 • Optionele excursies.

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchten nog beschikbaar zijn in de voordeligste economy klasse. Indien niet meer beschikbaar kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht.
Excursies

OPTIONELE EXCURSIES IN TROMSØ

ALGEMEEN:

 • Excursies zijn steeds afhankelijk van de weersomstandigheden en van de sneeuwcondities.
 • U wordt steeds begeleid door ervaren Engelstalige gidsen.
 • Walvissafari: We kunnen moeder natuur niet aanpassen en kunnen dus ook niet garanderen dat u walvissen zal zien. Het walvisseizoen loopt normaliter van oktober tot januari, maar we kunnen niet voorspellen wanneer de walvissen aankomen of vertrekken in de omgeving. Als de walvissen eerder dan verwacht vertrekken, dan kunnen we een mooi alternatief aanbieden: de fjordcruise.
 • Rendiersledetocht & Samicultuur: de sledetocht is steeds onder voorbehoud van sneeuwcondities. Als er niet genoeg sneeuw ligt, wordt een excursie zonder sledetocht georganiseerd of wordt de sledetocht ingekort.
 • Sneeuwscootersafari: u moet minstens 18 jaar zijn en over een geldig rijbewijs beschikken om met een sneeuwscooter te mogen rijden. Jongere passagiers zijn welkom (min. 6 jaar).
 • Sneeuwschoenwandeling van 5 uur: deze excursie is niet geschikt voor mensen met een hartaandoening of mensen met een beperkte fysieke conditie.

Noorderlicht workshop – RVETOS16

Tijdens deze korte activiteit komt u alles te weten over het noorderlicht en hoe u dit natuurfenomeen het best kan vastleggen. De gids geeft u meer uitleg over de DO’s en DONT’s van nachtfotografie, de herkomst van het noorderlicht en hoe ze de weerspatronen interpreteren om de beste plaats uit te kiezen om het fenomeen te kunnen spotten. Deze activiteit geldt als absolute meerwaarde voor iedereen die geïnteresseerd is “lady Aurora”!

 • Prijs: € 30 pp
 • Periode: 01.09.18 tot 10.04.19
 • Vertrek: 16u15 (duur: 1,5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: een goed geïnformeerde en toegewijde Engelssprekende fotograaf en gids
 • Niet vergeten mee te nemen: DSLR-camera of andere waar je de instellingen (vooral ISO-waarde en sluitertijd) van kan aanpassen

Aurora Safari naar een Base Station – RVETOS11

U wordt aan het Radisson Blu Hotel opgepikt voor de transfer naar één van de basestations. De bus zal u naar 1 van de Base Stations in de omgeving van Tromsø brengen. Ze liggen allemaal in een andere richting te vertrekken vanuit Tromsø. In elk basiskamp is een lokale gids aanwezig. Er zijn warme shelters (tent/lavvu of gebouw), toiletten, thermische overalls en fotostatieven. U kan ook buiten aan een vuurtje genieten van de omgeving.

Aan de hand van de voorspellingen wordt er gekozen naar welk(e) kamp(en) er gegaan wordt. Als de weersomstandigheden tijdens de avond zouden wijzigen, dan wordt er gekeken of er niet beter naar  een andere locatie gegaan wordt. Indien dit het geval zal de groep zich de rest van de avond met de bus verplaatsen om open hemel te zoeken. Er wordt koffie, warme chocomelk en cake voorzien. Tijdens de busrit wordt een film getoond over het Noorderlicht.

Opgelet: er is geen maaltijd voorzien tijdens de noorderlichtexcursie, dus u zorgt er best voor dat u ervoor al gegeten hebt.

 • Prijs: € 120 / kind 4-12j € 65 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 19.10.18 tot 31.03.19
 • Vertrek: 18u15 (duur: 5 à 7 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfer naar het basisstation met een comfortabele bus, introductiefilm over Noorderlicht tijdens de busrit, warme chocolademelk, thee, koffie, cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

Noorderlicht cruise – RVETOS21

Vanop een comfortabele boot kunt u met wat gelukt ‘Lady Aurora’ bewonderen. De boot heeft een ruim dek, een warme lounge en er worden warme dranken voorzien. De rondvaart zal in ‘beschermde’ wateren plaatsvinden, waardoor u normaal gezien weinig hinder zal ondervinden van wind, water en golven. Aangezien er op zee geen hinder is van lichtpollutie is dit een speciale manier om het noorderlicht te zien.

 • Prijs: € 150 pp / kind -12j € 75 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 01.11.18 tot 31.03.19 (niet op 24/12)
 • Vertrek: 18u45 (duur: 3 à 4 uur) aan de kade
 • Inbegrepen: thermische kledij en zwemvest, koffie/thee en koekjes
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

Rendiersledetocht & op zoek naar noorderlicht – RVETOS15

Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp. ’s Avonds is dit een magische locatie waar u een grote kans hebt om noorderlicht te spotten.

U krijgt een korte uitleg en neemt plaats in een slede. Geniet van een tochtje van ongeveer 30 minuten. Achteraf kan u smullen van een typisch Sami-gerecht: bidos of rendiersoep. Deze wordt geserveerd in een ‘gamme’, een houten gebouwtje. Een vegetarische maaltijd is mogelijk (dit dient doorgegeven te worden bij boeking!). U wordt ook uitgenodigd in de ‘lavvu’ (tent) waar u bij een gezellig vuur luistert naar de verhalen. U wordt er ook getrakteerd op een ‘joik’, traditionele Sami liederen.

 • Prijs: € 190 pp / kind 4-12j € 95 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 01.11.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek:
  • 1/11 tot 20/3: 17u45 aan het Radisson Blu Hotel
  • 21/3 tot 31/3: 18u45 aan het Radisson Blu Hotel
 • Duur: 4 à 5 uur
 • Inbegrepen: transfers (45 min. enkel), rendiersledetocht (+/- 30 min.), Sami verhalen en Joik, rendiersoep en warm drankje, thermische overall
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten

Avondmaal in een Sami kamp – RVETOS13

U wordt tijdens deze avondactiviteit ondergedompeld in de cultuur van de Sami. U krijgt de kans om de rendieren eten te geven en zal samen met de Sami genieten van een traditioneel avondmaal. Na de maaltijd in de “gamme” (een traditionele Sami hut), neemt men u mee naar de “lavvu”, een Sami tent die gebruikt wordt tijdens de migraties van de rendieren. U wordt uiteraard ook getrakteerd op de “joik” (Sami gezangen). Met wat geluk kan u vanop deze prachtige locatie noorderlicht spotten!

 • Prijs: € 160 pp / kind 4-12j € 90 pp
 • Periode: 15.11.18 tot 15.04.19 (niet op 24 en 31 december)
 • Vertrek: 17u45 (duur: 4 à 5 uur)
 • Inbegrepen: transfers (30 min. enkel), Sami verhalen en Joik, 3-gangen avondmaal
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten

Winteravontuur – RVETOS08

Reis terug in de tijd en haal de beste winterse jeugdherinneringen op. Volg de gids tijdens een tochtje op sneeuwschoenen, maak een vuurtje, slee de heuvel af, …

Een korte transfer (10 minuten) brengt u naar de noordzijde van het eiland Tromsøya naar een mooi plekje waar u kan proeven van verschillende winterse activiteiten. Geniet van korte een sneeuwschoenwandeling met de gids. Bij terugkeer in het kamp, maakt u samen een kampvuur en kan u er opwarmen met een drankje.

 • Prijs: € 95 pp / kind 4-12j € 55 pp
 • Periode: 26.12.17 tot 31.03.18 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 17u45 (duur: 3 uur)
 • Duur: +/- 3 uur
 • Inbegrepen: transfers (10 min. enkel), huur van de materialen, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

Huskysafari ochtend – RVETOS03
Huskysafari middag – RVETOS12

U wordt opgepikt aan het Radisson Blu Hotel voor een transfer naar het startpunt van de hondensledetocht (ong. 40min.). Dit bevindt zich in een schitterende vallei net buiten Tromsø met zicht op de Lyngen Alps en enkele ruwe fjorden. Voor anderhalf uur zal dit het panorama zijn waar u samen met de viervoeters door zal sleeën. Op de huskyfarm maakt u kennis met de husky’s en krijgt u uitleg over hoe u de hondenslede moet besturen. 120 enthousiaste husky’s zijn er helemaal klaar voor! Per team van twee zal u om de beurt de slede besturen. Tijdens deze excursie wordt u begeleid door zeer ervaren gidsen. U bestuurt zelf de slede!

 • Prijs: € 190 pp (2 personen per slede) – minimum leeftijd is 12 jaar!
 • Periode: dagelijks van 01.12.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 08u15 of 11u30 (duur: 4 à 5 uur – hondensledetocht 1,5 uur – 15km) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers met een comfortabele bus, thermische pakken, schoenen en wanten, warme chocomelk, koffie, thee en cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, muts, sjaal, warme sokken
 • Opmerking: bijna iedereen kan een hondenslede besturen, maar u dient over een goede fysieke conditie te beschikken (af en toe moet u bvb. eens helpen de slede de heuvel op te duwen).

Sneeuwscootertocht in de Lyngen Alps – RVETOS19

Deze fantastische sneeuwscootertocht neemt u mee door fjorden en bergen, en geeft u de kans om optimaal de genieten van de fantastische Noorse natuur en uitzichten. De gids geeft u een goede uitleg vooraleer u op pad gaat. U deelt de scooter steeds met 2 personen (bestuurder en passagier). Halfweg kan u eens wisselen van plaats. Er wordt genoeg tijd voorzien om foto’s te nemen en onderweg even op adem te komen. Terug aan het kamp wordt er een vissoep voorzien met lokaal gebakken brood (vegetarisch alternatief mogelijk).

 • Prijs: € 195 pp / kind 6-12j € 95 pp
 • Periode: 01.12.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities) – niet mogelijk op 24/12, 25/12, 26/12 en 1/1
 • Vertrek: 8u15 (duur: +/- 7 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfer met een comfortabele bus tot het startpunt van de excursie (+/- 70 minuten incl. ferrytocht), thermische overall, winterschoenen, wanten en helm, lunch (soep)
 • Niet vergeten mee te nemen: thermisch ondergoed en sokken, muts

Walvissafari – RVETOS02

Van oktober tot januari kan u in de omgeving van Tromsø allerlei walvissoorten spotten: bultruggen, orka’s, bruinvissen, … De walvissen komen naar Noorwegen om zich te voeden en om te jagen. Op deze plek zijn ze dus heel wat actiever dan eender waar ter wereld. De gids vertelt u aan boord meer over deze fascinerende dieren. Er is een kiosk aan boord waar u snacks en drankjes kan kopen.

Het weer langs de Noorse kust is heel onvoorspelbaar en kan snel wijzigen. Zorg ervoor dat u goede winterkledij aanhebt tijdens deze trip. Door veranderende weersomstandigheden kan de activiteit heel kort voor vertrek of zelfs tijdens de activiteit gewijzigd worden.

 • Prijs: € 150 pp / kind 4-12j € 75 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: dagelijks van 01.11.18 tot 25.01.19
 • Vertrek: 8u45 (duur: 3 à 7 uur) aan de kade
 • Inbegrepen: presentatie over de walvissen, koffie/thee en koekjes, thermische overall en reddingsvest
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

Natuursafari met R.I.B-boot – RVETOS18

Een activiteit voor natuurliefhebbers die zo dicht mogelijk bij de Noorse fauna en flora willen geraken. Het machtige uitzicht op de stad, de fjorden en de bergen laat niemand onberoerd. Wie weet maakt u wel kennis met het wildleven in de regio: bruinvissen, zeearenden, zeehonden en tal van Arctische vogelsoorten. Naar het begin en het einde van het walvisseizoen toe, kan er zelfs een orka of bultrug gespot worden.

U komt samen aan het Radisson Blu Hotel waar de nodige kledij voorzien wordt. Afhankelijk van de weersomstandigheden vertrekt u met de RIB-boot direct vanuit de haven of zal u eerst kort meegaan met de catamaran om dan over te stappen op de RIB-boot.

Het weer langs de Noorse kust is heel onvoorspelbaar en kan snel wijzigen. Zorg ervoor dat u goede winterkledij aanhebt tijdens deze trip. Door veranderende weersomstandigheden kan de activiteit heel kort voor vertrek of zelfs tijdens de activiteit gewijzigd worden.

 • Prijs: € 175 pp
 • Periode: dagelijks van 20.10.18 tot 31.03.19
 • Vertrek: 8u45 (duur: 3 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: thermische overall, winterschoenen, zwembril en reddingsvest, koffie/thee en koekjes
 • Niet vergeten mee te nemen: thermisch ondergoed, sokken, muts, wanten, warme jas en winterschoenen
 • Opmerking: niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar en mensen met rugklachten, hartproblemen, zwangere vrouwen of mensen met een beperkte mobiliteit

Fjordcruise Tromsø – RVETOS17

Geniet van een rondvaart doorheen de prachtige noord-Noorse fjorden aan boord van een comfortabele boot. De zee is al generaties lang van vitaal belang voor de bevolking in deze regio. Geniet van de immense vergezichten en impressionante bergen. De gids vertelt u meer over de omgeving en wat u allemaal te zien zal krijgen. De grote van de boot zal afhankelijk zijn van het aantal passagiers en de weersomstandigheden. Ze zijn allemaal comfortabel ingericht en hebben allemaal een kiosk aan boord waar u snacks en drankjes kan kopen.

Het weer langs de Noorse kust is heel onvoorspelbaar en kan snel wijzigen. Zorg ervoor dat u goede winterkledij aanhebt tijdens deze trip. Door veranderende weersomstandigheden kan de activiteit heel kort voor vertrek of zelfs tijdens de activiteit gewijzigd worden.

 • Prijs: € 150 pp / kind 4-12j € 75 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 26.01.19 tot 31.03.19
 • Vertrek: 8u45 (duur: 3 à 5 uur) aan de kade
 • Inbegrepen: thermische overall en reddingsvest, koffie, thee en koekjes.
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten.

Rendiersledetocht & Samicultuur – RVETOS04

Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp.

U krijgt een korte uitleg en neemt plaats in een slede. Geniet van een tochtje van ongeveer 20 à 25 minuten. Achteraf kan u genieten een een typisch Sami-gerecht: bidos of rendiersoep. Deze wordt geserveerd in een ‘gamme’, een houten gebouwtje. Een vegetarische maaltijd is mogelijk (dit dient doorgegeven te worden bij boeking!). U wordt ook uitgenodigd in de ‘lavvu’ (tent) waar u bij een gezellig vuur luistert naar de verhalen. U wordt er ook getrakteerd op een ‘joik’, traditionele Sami liederen.

 • Prijs: € 185 pp / jongere 13-17j € 170 pp / kind 4-12j € 95 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 01.11.18 tot 30.04.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 4 à 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (30 min. enkel), rendiersledetocht (20 à 25 min.), Sami verhalen en Joik, rendiersoep en warm drankje, thermische overall
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten

Deze excursie kan ook geboekt worden als avondexcursie.

Op bezoek bij de Sami en hun rendieren – RVETOS14

U wordt met de bus naar de Sami-familie gebracht waar de rendieren op u wachten. Eens aangekomen wordt u volledig ondergedompeld in de leefwereld van  de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp.

U krijgt de kans om de rendieren eten te geven en zal samen met de Sami genieten van een traditionele lunch. Na de maaltijd in de “gamme” (een traditionele Sami hut), neemt men u mee naar de “lavvu”, een Sami tent die gebruikt wordt tijdens de migraties van de rendieren. U wordt uiteraard ook getrakteerd op de “joik” (Sami gezangen).

 • Prijs: € 120 pp / kind 6-12j € 75 pp / kind 0-5j gratis
 • Periode: 15.11.18 tot 15.04.19
 • Vertrek: 09u45 (duur: 3 à 4 uur)
 • Inbegrepen: transfers (30 min. enkel), Sami verhalen en joik, lunch, voederen rendieren
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten

Sneeuwschoenwandeling 2u – RVETOS09

Deze sneeuwschoenwandeling is ideaal voor beginners en families met kinderen! Na een korte transfer bindt u de sneeuwschoenen aan en krijgt u de nodige uitleg van de gids. Die neemt u mee op pad voor een rustige wandeling over het eiland. Er wordt regelmatig gestopt voor foto’s en informatie. Tussendoor wordt een pauze gehouden met warme dranken en traditionele Noorse cake (Lefse).

 • Prijs: € 85 pp / kind 4-12j € 55 pp
 • Periode: 01.11.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 2 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (10 min. enkel), huur van de sneeuwschoenen, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

Sneeuwschoenwandeling Kvaløya – RVETOS10

Kies voor deze excursie als het wat meer mag zijn! Een transfer brengt u naar het eiland Kvaløya waar u de sneeuwschoenen aanbindt en een korte uitleg krijgt. Samen met de gids wandelt u naar één van de bergtoppen op het eiland. Bovenaan wordt u beloond met een prachtig uitzicht (als het weer meezit natuurlijk). Er wordt af en toe gestopt en tijdens een langere stop wordt er een snack en drankje geserveerd.  U zal tijdens deze excursie ongeveer 400m stijgen en dient dus over een goede fysieke conditie te beschikken. U hoeft geen ervaring te hebben met sneeuwschoenen.

 • Prijs: € 130 pp
 • Periode: 01.11.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (40 minuten enkel), huur van de sneeuwschoenen, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

Langlaufen ochtend – RVETOS06
Langlaufen middag – RVETOS01

Langlaufen is dé nationale sport van Noorwegen. Deze 3 uur durende excursie is ideaal voor beginners. De tocht gaat over redelijk vlak terrein en voorbereide sporen. U wordt naar het noordelijkste deel van het eiland van Tromsø gebracht, waar u een introductie zal krijgen alvorens van start te gaan. U krijgt uitgebreid uitleg en oefent enkele technieken in. Na wat oefenen trekt u er op uit voor een tochtje. Tussendoor wordt een pauze gehouden met warme dranken en traditionele Noorse cake (Lefse).

 • Prijs: € 110 pp
 • Periode: 01.11.18 tot 31.03.19 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 8u15 of 12u45 (duur: 3 uur)
 • Inbegrepen: transfers (10 min. enkel), huur van het langlaufmateriaal, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

IJsvissen – RVETOS20

Tijdens deze activiteit ontdekt u een verborgen plekje niet ver van de stad. Dit kleine paradijs is niet gekend bij de grote massa waardoor u hier kan kennismaken met de lokale bevolking en de prachtige, ongerepte omgeving. Eens aangekomen in het kleine dorpje neemt de gids u mee naar een bevroren meer waar u naar hartenlust kan ijsvissen. Geniet van de uitzichten en de prachtige Noorse natuur. Een warm drankje en een snack worden voorzien.

 • Prijs: € 140 pp
 • Periode: 15.01.1 tot 30.04.19 (afhankelijk van de ijscondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (60 min. enkel), gebruik ijsvismateriaal, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten

OPTIONELE EXCURSIES LOFOTEN

Noorderlichtsafari – EXCLOF12

U ontmoet de gids een de receptie van Svinøya Rorbuer en hij leert u de basistechnieken om mooie foto’s te maken van het Noorderlicht. Het transferbusje brengt u naar de plaatsen waar er die avond het meeste kans is om het Noorderlicht te zien, weg van de lichtvervuiling.

 • Prijs: € 135 pp
 • Periode: dagelijks van september tot maart (behalve 23 tot 26 december)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 20u
 • Duur: max. 4 uur
 • Inbegrepen: busrit, instructies om foto’s te nemen, warme drank
 • Minimum aantal personen: 2
 • Maximum aantal personen per busje: 15
 • Opmerking: het waarnemen van het noorderlicht tijdens deze excursie kan niet gegarandeerd worden.
 • Niet vergeten zelf mee te nemen: warme kledij, foto-apparaat en extra batterijen, tripod.

Natuursafari op Lofoten – EXCLOF06

Ervaar de prachtige Lofoten eilanden tijdens de wintermaanden vanop zee! Tijdens deze excursie komt u meer te weten over het zeeleven op de Lofoten. De dag begint met een lezing en diapresentatie over de lokale vogels, zoogdieren, geologie en klimaat op de eilanden. Daarna gaat u aan boord van een kleine boot die u meeneemt op de Vestfjord en naar de prachtige Trollfjord. De kans is groot dat u de machtige zeearenden en andere zeevogels zult spotten. Aan boord wordt vissoep geserveerd als lunch.

 • Prijs: € 140 pp (kind -12 jaar: € 75 pp)
 • Periode: september tot maart op woensdag en zaterdag (m.u.v. de kerstperiode)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 9u
 • Duur: max. 4 uur
 • Inbegrepen: lezing, soeplunch, koffie/thee, boottocht, thermische kledij indien nodig
 • Minimum aantal personen: 6

Zeearendsafari met RIB-boot – EXCLOF10

De ideale manier om de spectaculaire Trollfjord en de machtige zeearend te ontdekken! Tijdens deze excursie kunt u de zeearenden observeren in hun natuurlijke habitat, passeert u kleine, geïsoleerde dorpjes langsheen de kust en vaart u de Trollfjord in.

 • Prijs: € 100 pp
 • Periode: het hele jaar dagelijks om 11u
 • Vertrek: Lofoten Explorer om 11u (Kirkegt. 15, 8300 Svolvaer)
 • Duur: 2u
 • Inbegrepen: alle nodige beschermende kledij
 • Maximum 12 personen per boot
 • Opmerking: minder geschikt voor jonge kinderen en mensen met rugklachten

Lofoten te paard – EXCLOF16

Draaf langs witte stranden, overblijfselen uit de Viking tijd en prachtige panorama’s. Het tempo en de paarden worden aangepast aan de ervaring van de ruiters.

 • Prijs: € 85 pp
 • Periode: het hele jaar (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: 11u, Hov Hestegård, Hov, Gimsøysand
 • Duur: 2 uur
 • Inbegrepen: paardrijdtocht
 • Minimum aantal personen: 2
 • Maximum aantal personen: 16
 • Opmerking: niet gepast voor zwangere vrouwen, gewichtsgrens van 110 kg

Sneeuwschoenwandeling – EXCLOF14

Een plaatselijke gids vergezelt u op een sneeuwschoenwandeling door de spectaculaire natuur van de Lofoten-eilanden. Deze excursie start aan Svinøya Rorbuer. De gids brengt u met de auto of minibus naar het startpunt van de wandeling.

 • Prijs: € 125 pp
 • Periode: december tot april (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 10u
 • Duur: 3u
 • Inbegrepen: transfers, sneeuwschoenen, wandelstokken
 • Minimum aantal personen: 2
 • Maximum aantal personen: 15
 • Opmerking: voorzie zelf goede schoenen, warme kledij en extra kledij, rugzakje met eten en drinken
 • Deze excursie is niet geschikt voor kleine kinderen

Zeekajaktocht op winterse fjorden – EXCLOF15 (halve dag)

Bent u klaar voor één van de meest impressionante ervaringen op de Lofoten? De gids wacht u op aan de receptie en neemt u met de auto of minibus mee naar het vertrekpunt. Er worden goede, stabiele, zeewaardige kajaks voorzien.

 • Prijs: € 150 pp (halve dag)
 • Periode: september tot april (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 10u
 • Duur: 4u (indien halve dag)
 • Inbegrepen: transfers, kajak, de nodige materialen, gids
 • Opmerking: voorzie zelf warme kledij, extra kledij en een waterdichte rugzak, eten en drinken, fotoapparaat en zonnebril
 • Deze excursie is niet geschikt voor kleine kinderen

OPTIONELE EXCURSIES VESTERALEN

Walvissafari – EXCAND01

U wordt om 8u15 in Andenes verwacht voor een gegidst bezoek aan het Walvismuseum. Na de rondleiding (start rond 9u) gaat u aan boord voor een onvergetelijke zoektocht naar walvissen! U boten liggen op een paar minuutjes rijden met de wagen vanaf het museum. Vergeet geen warme kledij mee te nemen. Geniet van de omringende landschappen terwijl u op zoek gaat naar de walvissen.

We kunnen moeder natuur niet voorspellen en kunnen dus ook niet garanderen dat u walvissen zal zien. De organisatie geeft een “walvis-garantie”. Indien er op de eerste vaart geen walvissen gezien worden, wordt er een moment voorgesteld waarop u opnieuw kan deelnemen aan de excursie.

 • Prijs: € 120 per persoon (kinderen 5-13 jaar: € 85 pp; kinderen 1-4 jaar: € 55 pp; jonger dan 1 jaar: gratis)
 • Periode: elke woensdag en zaterdag van 01.12.18 tot 31.03.19
 • Vertrek: Andenes Whale Center om 8u15
 • Duur van de boottocht: +/- 2 à 4,5 uur
 • Inbegrepen: bezoek aan het walvismuseum met een gids, boottrip op zoek naar walvissen, koffie/thee, koekjes, thermisch pak
 • Opmerking: veiligheid is heel belangrijk. Als het weer het niet toestaat om te varen, dan wordt de excursie geannuleerd. Indien het omwille van de weersomstandigheden nodig is, kan het zijn dat u start met de walvissafari en eindigt met het museumbezoek.
Film

Informatie

AFREIS: Mogelijk dagelijks van 07.01.19 tot 31.03.19
DUUR: 9 dagen / 8 nachten
PRIJS: Vanaf € 1.350 pp (o.b.v. 4 personen)
ACCOMMODATIE: Combinatie hotels, Hurtigruten en typische rorbu
REISCODE:  1-TOSLOF

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Het is niet nodig om terughoudend te zijn om met een huurwagen te rijden in winters Scandinavië. De huurwagens zijn voorzien van goede winterbanden.
 • U kan deze reis ook in het najaar maken (november/december, niet tijdens de feestdagen). Contacteer ons voor de prijzen en mogelijkheden.

De zeearendsafari was een unieke en onvergetelijke belevenis. Een dag later is de walvissafari door slechte weersomstandigheden – de natuur blijft de baas – niet kunnen doorgaan, heel jammer en er was geen echt alternatief; of toch, op die manier hebben we tenminste kunnen genieten van een mooie rit naar het volgende verblijf. Zo zie je hoe een negatief puntje ook een positief kantje heeft, ‘t is maar hoe je ‘t bekijkt !

Fam. Van Landegem uit Schepdaal

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid