Van Tromsø tot Lofoten: op zoek naar noorderlicht en walvissen

Algemene info

Een perfecte combinatie van (optionele) typische winteractiviteiten in Tromsø en heel veel natuurbeleving op de Lofoten eilanden. Het avontuur start in de Arctische stad Tromsø, de bakermat van het noorderlicht. De stad is klein en de natuur is er altijd vlakbij. Widerøe neemt je mee zuidwaarts naar Evenes van waar je naar het hart van Lofoten rijdt.

De Lofoten eilanden spreken meteen alle zintuigen aan. Uitgestrekte landschappen afgewisseld door prachtige fjorden en eilanden waar de mensen nog echt tijd en ruimte hebben. En vis, heel veel vis. Typisch voor de Lofoten zijn ook de rorbuer, oude vissershuisjes met een verhaal, die werden opgeknapt en intussen vaak dienst doen als gastenverblijf. Met wat geluk laat ook Lady Aurora zich zien: het buitengewone, kleurrijke spektakel dat je alleen in het hoge noorden kan bewonderen.

Hoogtepunten:

 • Combinatie van de Arctische hoofdstad Tromsø en selfdrive met heel veel natuurbeleving
 • Typische winterexcursies vanuit Tromsø onder begeleiding van ervaren gidsen
 • Atypische winteractiviteiten vanop de eilanden
 • Breng een bezoek aan de vele, gezellige vissersdorpjes
 • Kies voor een boottocht naar de impressionante Trollfjord
 • Grote kans op noorderlicht
Dag per dag

Dag 1: Vlucht Amsterdam/Brussel – Tromsø
Jouw arctisch avontuur start met een vlucht via Oslo naar Tromsø. Op eigen houtje kan je ter plaatse aan de luchthaven de bus nemen naar het centrum (niet inbegrepen, +/- 100 NOK pp). Daar slaap je twee keer in het mooi gelegen Clarion The Edge. Een heel uitgebreid ontbijtbuffet is hier inbegrepen.

Dag 2: Tromsø – vrije dag
De stad Tromsø, die zich al jaren de poort naar de IJszee mag noemen, verwelkomt je met gezellige restaurants, leuke musea en de befaamde IJszeekathedraal. Ontdek er de oudste pub van de stad, Ølhallen, waar zich vroeger ook de meest noordelijk gelegen brouwerij ter wereld bevond. Die ligt nu buiten de stad, al kan je er nog steeds proeven van het lekkere én lokale Mack-bier. Ook het Polaria-museum is een bezoekje waard. Dat geeft de geschiedenis weer van talloze expedities die vanuit Tromsø richting arctische wateren ondernomen werden.

Vanuit de stad kan je deelnemen aan tal van typische winteractiviteiten (huskysafari, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandelen, boottocht op de fjorden, bezoek aan een Sami familie en hun rendieren, noorderlichtexcursies, …). Wil je hier deelnemen aan meerdere activiteiten? Dan raden we aan om een extra nachtje in de stad te vertoeven!

Dag 3: Voormiddag in Tromsø en naar Lofoten
Je geniet nog van een vrije voormiddag in de stad. Om 13u15 vertrek het vliegtuigje van Widerøe naar Evenes waar je om 13u50 aankomt. Je haalt de huurwagen op en rijdt naar Svolvaer (+/- 3 uur rijden). Je bent nu helemaal klaar voor een betoverend verblijf in een gerenoveerde robu, een typische visserswoning.

Svinøya Rorbuer ligt vlakbij de haven van Svolvaer, op een klein eilandje op wandelafstand van het stadscentrum. De 30 typische huisjes werden gebouwd voor de vissers die vanuit deze haven elke dag de zee op gingen om te vissen. Vandaag zijn ze allen gerenoveerd tot de ideale vakantiewoning. De huisjes hebben 1 tot 3 slaapkamers, elk een eigen moderne badkamer en een keuken. Het grootste pluspunt moet wel de ligging zijn: aan de ene kant van het eiland heb je zicht op het water en aan de andere kant wordt je omringd door de bergen van de Lofoten.

Dag 4 – 5: Op ontdekking langs de Lofoten-eilanden
Bij het ontwaken, zal het je meteen opvallen dat de lichtinval, met dank aan het steeds veranderende weer, nooit hetzelfde is. De buitengewoon mooie vergezichten dagen jou uit om meteen op ontdekking te gaan.

De weg leidt je langs inhammen en beschutte baaien, spitse bergtoppen, weidse vergezichten over de oceaan en uitgestrekte zandstranden. Las onderweg een stop in bij de vissersdorpjes Henningsvær en Nusfjord. De combinatie van de natuurpracht en het clair-obscur is voor vele schilders een bron van inspiratie gebleken, dat vind je  terug op doek in verschillende kunstgalerijtjes.

Dag 6: Naar de desolate Vesterålen
Vandaag reis je verder naar de hoger gelegen eilanden, de Vesterålen, voor een verblijf van twee nachten bij de sympathieke Nigel en ingvild in Andøy Friluftssenter. Je verblijft hier in een blokhutje in halfpension.

Je passeert het dorpje Stokmarknes, de bakermat van de Hurtigruten. “Hurtig rute” betekent “snelle route” in het Noors. In de beginjaren van de rederij was de zee dan ook de snelste manier om zich te verplaatsen in deze afgelegen gebieden. Het Hurtigrutenmuseum vertelt je alles over hun rijke geschiedenis.

Dag 7: Verkenning van de eilanden
Na een Scandinavisch ontbijt nodigt de sprookjesachtige winterpracht je uit tot ontdekkingen van charmante vissersdorpjes, prachtige bergpanorama’s en ruwe scherenkusten. Mis zeker het 58 kilometer lange traject tussen Andenes en Bjørnskinn niet. Deze weg behoort niet voor niets tot een van de 18 nationale toeristische routes van het land!

Vanuit het iets meer noordelijk gelegen Andenes vertrekken van januari tot maart op woensdag en zaterdag in de loop van de voormiddag boten op zoek naar walvissen. Laat het ons zeker weten als je dit wil integreren in de reis, zodat we het meteen kunnen inplannen in het reisschema.

Dag 8: Rit van Andenes naar Harstad
Je zet koers in de richting van het vasteland. Via een prachtige route rijd je naar Harstad, de hoofdplaats van de Vesterålen eilanden. Hier overnacht je nog 1 keer in het Clarion Collection Hotel Arcticus, licht avondmaal en ontbijt inclusief.

Dag 9: Vlucht Evenes – Amsterdam/Brussel
Geniet nog een laatste keer van een uitgebreid ontbijtbuffet. Na een rit van +/- 45 minuten lever je de huurwagen opnieuw in op de luchthaven. Terugreis met lijnvluchten.

Prijzen
PRIJZEN (PER PERSOON)
01.11.19 tot 16.12.19
10.01.20 tot 28.03.20
2 personen (huurwagen cat. ECMR) € 1.620 € 1.795
3 personen (huurwagen cat. CWMR) € 1.550 € 1.725
4 personen (huurwagen cat. SWMR) € 1.520 € 1.695
TYPE HUURWAGEN
Cat. ECMR Type Toyota Yaris of gelijkaardig
Cat. CWMR Type Toyota Auris of gelijkaardig
Cat. SWMR Type VW Passat STW of gelijkaardig

Inbegrepen:

 • Internationale vluchten van Amsterdam/Brussel naar Tromsø en retour vanaf Evenes, in de voordeligste economy klasse, met Scandinavian Airlines
 • Binnenlandse vlucht van Tromsø naar Evenes, in de voordeligste economy klasse, met Widerøe
 • Luchthaventaksen
 • Huurwagen in de vermelde categorie (upgrade mogelijk) gedurende 6 x 24u, inclusief onbeperkt aantal kilometers, omniumverzekering met franchise en winterbanden
 • 2 overnachtingen in een standaard kamer in Clarion Hotel The Edge
 • 3 overnachtingen in een ingerichte Rorbu-chalet met privé-sanitair, linnen, handdoeken, eindschoonmaak
 • 2 overnachtingen in een blokhutje van Andøy Friluftssenter in halfpension
 • 1 overnachting in een standaard kamer in Clarion Collection Hotel Arcticus
 • 8x ontbijt, 2x avondmaal
 • Uitgebreide reisinfo: lokale tips, uitrusting, fotografie, routeboek en wegenkaart
 • De Noorderlicht app met real-time voorspellingen

Niet inbegrepen:

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Via jouw kredietkaart is ter plaatse voor de one way verhuur van de huurwagen en het ophalen buiten de openingsuren van het kantoor een kost te betalen van ongeveer 2.713 NOK (ong. € 285), richtprijs 2018.
 • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, brandstof voor de huurwagen.
 • Optionele excursies.

Opmerkingen:

 • Prijzen per persoon.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchten nog beschikbaar zijn in de voordeligste economy klasse. Indien niet meer beschikbaar kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht.
Excursies

ALGEMEEN:

 • Excursies zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en van de ijs- en sneeuwcondities.
 • Je wordt steeds begeleid door ervaren Engelstalige gidsen.
 • Walvissafari vanuit Tromsø: we kunnen moeder natuur niet aanpassen en kunnen dus ook niet garanderen dat je walvissen zal zien. Het walvisseizoen loopt normaliter van november tot februari, maar we kunnen niet voorspellen wanneer de walvissen aankomen of vertrekken in de omgeving. Als de walvissen eerder dan verwacht vertrekken, dan kunnen we een mooi alternatief aanbieden: de fjord- en wildlifecruise.
 • Rendiersledetocht & Samicultuur: de sledetocht is steeds onder voorbehoud van sneeuwcondities. Als er niet genoeg sneeuw ligt, wordt een excursie zonder sledetocht georganiseerd of wordt de sledetocht ingekort.
 • Sneeuwscootersafari: je moet minstens 18 jaar zijn en over een geldig rijbewijs beschikken om met een sneeuwscooter te mogen rijden. Jongere passagiers zijn welkom (min. 6 jaar).
 • Sneeuwschoenwandeling van 5 uur: deze excursie is niet geschikt voor mensen met een hartaandoening of mensen met een beperkte fysieke conditie.
 • We raden zwangere vrouwen af om deel te nemen aan sneeuwscootertochten en huskytochten. De trillingen en uitlaatgassen kunnen ongezond zijn.
 • Mensen met een fysieke beperking: voor alle activiteiten dienen alle deelnemers over een normale fysieke conditie te beschikken. Niet alles is aan te raden voor mensen met een hartaandoening of met een beperkte fysieke conditie. Contacteer ons indien je hier vragen over hebt.

Optionele excursies in Tromsø

Noorderlichtexcursies

Noorderlicht workshop – RVETOS16

Tijdens deze korte activiteit kom je alles te weten over het noorderlicht en hoe je dit natuurfenomeen het best kan vastleggen. De gids geeft jou meer uitleg over de DO’s en DONT’s van nachtfotografie, de herkomst van het noorderlicht en hoe ze de weerspatronen interpreteren om de beste plaats uit te kiezen om het fenomeen te kunnen spotten. Deze activiteit geldt als absolute meerwaarde voor iedereen die geïnteresseerd is “lady Aurora”!

 • Prijs: € 25 pp
 • Periode: vrijdag, zaterdag en zondag van 01.12.19 tot 31.03.20
 • Vertrek: 16u15 (duur: 1,5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: een goed geïnformeerde en toegewijde Engelssprekende fotograaf en gids
 • Niet vergeten mee te nemen: DSLR-camera of andere waar je de instellingen (vooral ISO-waarde en sluitertijd) van kan aanpassen

Aurora Safari naar een Base Station – RVETOS11

Je wordt aan het Radisson Blu Hotel opgepikt voor de transfer naar één van de basestations. De bus zal jou naar 1 van de Base Stations in de omgeving van Tromsø brengen. Ze liggen allemaal in een andere windrichting. Aan de hand van de voorspellingen wordt er gekozen naar welk(e) kamp(en) er gegaan wordt. Als de weersomstandigheden tijdens de avond zouden wijzigen, dan wordt er gekeken of er niet beter naar  een andere locatie gegaan wordt. Indien dit het geval zal de groep zich de rest van de avond met de bus verplaatsen om open hemel te zoeken.

In elk basiskamp is een lokale gids aanwezig. Er zijn warme shelters (tent/lavvu of gebouw), toiletten, thermische overalls en fotostatieven. Je kan ook buiten aan een vuurtje genieten van de omgeving. Er wordt koffie, warme chocomelk en cake voorzien.

Opgelet: er is geen maaltijd voorzien tijdens de noorderlichtexcursie, dus u zorgt er best voor dat u ervoor al gegeten hebt.

 • Prijs: € 125 / kind 4-12j € 70 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 19.10.19 tot 31.03.20
 • Vertrek: 18u15 (duur: 5 à 7 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfer naar het basisstation met een comfortabele bus, introductiefilm over noorderlicht tijdens de busrit, warme chocolademelk, thee, koffie, cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

Noorderlicht cruise – RVETOS21

Geniet van de sfeervolle arctische avond met een lokaal en seizoensgebonden proeverijmenu. Aan boord van de elektrische catamaran wordt een Arctische Tapas geserveerd, bestaande uit vijf warme en koude gerechten op basis van lokale ingrediënten en tradities. Je vaart langs de beroemde IJszeekathedraal, onder de bruggen van Tromsø en geniet van het uitzicht over de stad. Als je verder weg vaart van de lichtvervuiling van de stad ziet je misschien het noorderlicht vanaf het dek, of vanuit de panoramische salon op de tweede verdieping. De duisternis van de oceaan weerspiegelt de sterren en het noorderlicht, terwijl de besneeuwde toppen een majestueuze achtergrond bieden.

Dit energiezuinige en stille hybride elektrische schip biedt gasten een duurzame en spectaculaire cruise. Het schip heeft grote ramen die de passagiers zo dicht mogelijk bij de natuur en het wildleven brengen met zo min mogelijk impact.

 • Prijs: € 160 pp / kind 3-12j € 110 pp / kind 0-2j gratis
 • Periode: 07.10.19 tot 31.03.20
 • Vertrek: 18u45 aan de kade vlakbij Clarion The Edge (duur: 3,5 uur)
 • Inbegrepen: reddingsvest, Arctic tapas
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten
 • Opmerking: vegetarische optie mogelijk, dit moet doorgegeven worden bij reservatie

Rendiersledetocht & op zoek naar noorderlicht – RVETOS15

Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp. ’s Avonds is dit een magische locatie waarbij je een grote kans hebt om noorderlicht te spotten.

Je krijgt een korte uitleg en neemt plaats in een slede (2 deelnemers per slede). Geniet van een tochtje van ongeveer 30 minuten. Achteraf kan je smullen van een typisch Sami-gerecht: bidos of rendiersoep. Deze wordt geserveerd in een ‘gamme’, een houten gebouwtje. Een vegetarische maaltijd is mogelijk (dit dient doorgegeven te worden bij boeking!). Je wordt ook uitgenodigd in de ‘lavvu’ (tent) waar je bij een gezellig vuur luistert naar de verhalen. Je wordt er ook getrakteerd op een ‘joik’, traditionele Sami liederen.

 • Prijs: € 185 pp / jongere 13-17j € 170 pp / kind 4-12j € 90 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 01.11.19 tot 31.03.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek:
  • 1/11 tot 20/3: 17u45 aan het Radisson Blu Hotel
  • 21/3 tot 31/3: 18u45 aan het Radisson Blu Hotel
 • Duur: 4 à 5 uur
 • Inbegrepen: transfers (45 min. enkel), rendiersledetocht (+/- 30 min., afhankelijk van de omstandigheden), Sami verhalen en Joik, rendiersoep en warm drankje, thermische overall
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten
 • Opmerking: vegetarische optie mogelijk, dit moet doorgegeven worden bij reservatie

Avondmaal in een Sami kamp – RVETOS13

Je wordt tijdens deze avondactiviteit ondergedompeld in de cultuur van de Sami. Je krijgt de kans om de rendieren eten te geven en zal samen met de Sami genieten van een traditioneel avondmaal. Na de maaltijd in de “gamme” (een traditionele Sami hut), neemt men jou mee naar de “lavvu”, een Sami tent die gebruikt wordt tijdens de migraties van de rendieren. Je wordt natuurlijk ook getrakteerd op de “joik” (Sami gezangen). Met wat geluk kan je vanop deze prachtige locatie noorderlicht spotten!

 • Prijs: € 160 pp / kind 4-12j € 90 pp
 • Periode: 11.12.19 tot 30.03.20 (niet op 24 en 31 december)
 • Vertrek: 17u45 (duur: 4 à 5 uur)
 • Inbegrepen: transfers (30 min. enkel), Sami verhalen en Joik, traditioneel 3-gangen avondmaal
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten

Husky’s & scooters

Huskysafari ochtend – RVETOS03
Huskysafari middag – RVETOS12

Je wordt opgepikt aan het Radisson Blu Hotel voor een transfer naar het startpunt van de hondensledetocht (ong. 40min.). Dit bevindt zich in een schitterende vallei net buiten Tromsø met zicht op de Lyngen Alps en enkele ruwe fjorden. Voor anderhalf uur zal dit het panorama zijn waar je samen met de viervoeters door zal sleeën. Op de huskyfarm maak je kennis met de husky’s en krijg je uitleg over hoe je de hondenslede moet besturen. 120 enthousiaste husky’s zijn er helemaal klaar voor! Per team van twee zal je om de beurt de slede besturen. Tijdens deze excursie word je begeleid door zeer ervaren gidsen. Je bestuurt zelf de slede!

 • Prijs: € 195 pp (gedeelde slede) – minimum leeftijd is 12 jaar!
 • Periode: dagelijks van 01.12.19 tot 12.04.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 08u15 of 11u30 aan het Radisson Blu Hotel (duur: 4,5 à 5 uur; hondensledetocht 60 tot 90 min.; +/- 15km)
 • Inbegrepen: transfers met een comfortabele bus, thermische pakken, schoenen en wanten, warme chocomelk, koffie, thee en cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, muts, sjaal, warme sokken
 • Opmerking: bijna iedereen kan een hondenslede besturen, maar je dient over een goede fysieke conditie te beschikken (af en toe moet je bvb. eens helpen de slede de heuvel op te duwen)

Sneeuwscootertocht in de Lyngen Alps – RVETOS19

Deze fantastische sneeuwscootertocht neemt je mee door fjorden en bergen en geeft je de kans om optimaal de genieten van de fantastische Noorse natuur en uitzichten. De gids geeft jou een goede uitleg vooraleer je op pad gaat. Je deelt de scooter steeds met 2 personen (bestuurder en passagier). Halfweg kan je eens wisselen van plaats. Er wordt genoeg tijd voorzien om foto’s te nemen en onderweg even op adem te komen. Terug aan het kamp wordt er een vissoep voorzien met lokaal gebakken brood.

 • Prijs: € 195 pp (gedeelde scooter) / kind 6-12j € 100 pp
 • Periode: 01.12.19 tot 05.04.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities) – niet mogelijk op 24/12, 25/12, 26/12 en 1/1
 • Vertrek: 8u15 (duur: +/- 7 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfer met een comfortabele bus tot het startpunt van de excursie (+/- 70 minuten incl. ferrytocht), thermische overall, winterschoenen, wanten en helm, lunch (soep)
 • Niet vergeten mee te nemen: thermisch ondergoed en sokken, muts
 • Opmerking: vegetarische optie mogelijk, dit moet doorgegeven worden bij reservatie

Walvissen & fjorden

Walvissafari – RVETOS02

Van november tot februari kan je langs de kusten van Noord-Noorwegen allerlei walvissoorten spotten: bultruggen, orka’s, bruinvissen, … De walvissen komen naar Noorwegen om zich te voeden en om te jagen. Op deze plek zijn ze dus heel wat actiever dan eender waar ter wereld. De gids vertelt je aan boord meer over deze fascinerende dieren. Er is een kiosk aan boord waar je snacks en drankjes kan kopen.

Dit energiezuinige en stille hybride elektrische schip biedt gasten een duurzame en spectaculaire cruise. Het schip heeft grote ramen die de passagiers zo dicht mogelijk bij de natuur en het wildleven brengen met zo min mogelijk impact.

Het weer langs de Noorse kust is heel onvoorspelbaar en kan snel wijzigen. Zorg ervoor dat je goede winterkledij aanhebt tijdens deze trip. Door veranderende weersomstandigheden kan de activiteit heel kort voor vertrek of zelfs tijdens de activiteit gewijzigd worden.

 • Prijs: € 160 pp / jongere 13-17j € 130 pp / kind 4-12j € 110 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: dagelijks van 01.11.19 tot 07.02.20
 • Vertrek: 7u45 aan de kade vlakbij Clarion The Edge (duur: 6 à 8 uur)
 • Inbegrepen: reddingsvest
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

Fjord- en wildlifecruise Tromsø – RVETOS17

Op weg naar de afgelegen Musvær eilanden maak je kennis met het wildleven van de regio. Het energiezuinige en stille hybride elektrische schip biedt gasten een duurzame en spectaculaire cruise in het Noordpoolgebied. Het heeft grote ramen die de passagiers zo dicht mogelijk bij de natuur en het wildleven brengen met zo min mogelijk impact. Er is een kiosk aan boord waar je snacks en drankjes kan kopen.

We maken een stop om de onderwaterdrone te lanceren voor een uniek uitzicht op een moderne viskwekerij. Onze professionele gids zal jou leer info geven over de geschiedenis, de cultuur en het zeeleven tijdens de reis.

Het weer langs de Noorse kust is heel onvoorspelbaar en kan snel wijzigen. Zorg ervoor dat u goede winterkledij aanhebt tijdens deze trip. Door veranderende weersomstandigheden kan de activiteit heel kort voor vertrek of zelfs tijdens de activiteit gewijzigd worden.

 • Prijs: € 110 pp / jongere 13-17j € 85 pp / kind 4-12j € 65 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 07.10.19 tot 30.10.19 en 08.02.20 tot 31.03.20
 • Vertrek: 8u45 aan de kade vlakbij Clarion The Edge (duur: 3 à 4 uur)
 • Inbegrepen: reddingsvest
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij en schoenen, muts, sjaal, wanten

De Sami en hun rendieren

Rendiersledetocht & Samicultuur – RVETOS04

Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp.

Je krijgt een korte uitleg en neemt plaats in een slede (2 deelnemers per slede). Geniet van een tochtje van ongeveer 30 minuten. Achteraf kan je genieten van een typisch Sami-gerecht: bidos of rendiersoep. Deze wordt geserveerd in een ‘gamme’, een houten gebouwtje. Een vegetarische maaltijd is mogelijk (dit dient doorgegeven te worden bij boeking!). Je wordt ook uitgenodigd in de ‘lavvu’ (tent) waar je bij een gezellig vuur luistert naar de verhalen. Je wordt er ook getrakteerd op een ‘joik’, traditionele Sami liederen.

 • Prijs: € 185 pp / jongere 13-17j € 170 pp / kind 4-12j € 95 pp / kind 0-3j gratis
 • Periode: 01.11.19 tot 30.04.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 4 à 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (45 min. enkel), rendiersledetocht (+/- 30 min., afhankelijk van de omstandigheden), Sami verhalen en Joik, rendiersoep en warm drankje, thermische overall
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten
 • Opmerking: vegetarische optie mogelijk, dit moet doorgegeven worden bij reservatie

Deze excursie kan ook geboekt worden als avondexcursie (zie noorderlichtexcursies).

Op bezoek bij de Sami en hun rendieren – RVETOS14

Je wordt met de bus naar de Sami-familie gebracht waar de rendieren op jou wachten. Eens aangekomen word je volledig ondergedompeld in de leefwereld van  de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Breng een bezoek aan een Sami nederzetting en maak er kennis met deze fascinerende mensen en hun rendieren. De Sami en hen rendieren wonen al honderden jaren in het noorden van Scandinavië en pas recent begonnen ze met het uitnodigen van gasten in hun kamp.

Je krijgt de kans om de rendieren eten te geven en zal samen met de Sami genieten van een traditionele lunch. Na de maaltijd in de “gamme” (een traditionele Sami hut), neemt men jou mee naar de “lavvu”, een Sami tent die gebruikt wordt tijdens de migraties van de rendieren. Je wordt natuurlijk ook getrakteerd op de “joik” (Sami gezangen).

 • Prijs: € 120 pp / kind 6-12j € 75 pp / kind 0-5j gratis
 • Periode: 11.11.19 tot 12.04.20
 • Vertrek: 09u45 (duur: 3 à 4 uur)
 • Inbegrepen: transfers (30 min. enkel), Sami verhalen en joik, lunch, voederen rendieren
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, muts en wanten
 • Opmerking: vegetarische optie mogelijk, dit moet doorgegeven worden bij reservatie

Sneeuwschoenen, langlaufen & ijsvissen

Sneeuwschoenwandeling 2u – RVETOS09

Deze sneeuwschoenwandeling is ideaal voor beginners en families met kinderen! Na een korte transfer bind je de sneeuwschoenen aan en krijg je de nodige uitleg van de gids. Die neemt je mee op pad voor een rustige wandeling over het eiland. Er wordt regelmatig gestopt voor foto’s en informatie. Tussendoor wordt een pauze gehouden met warme dranken en traditionele Noorse cake (Lefse).

 • Prijs: € 85 pp / kind 8-12j € 55 pp
 • Periode: 01.11.19 tot 31.03.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 2 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (10 min. enkel), huur van de sneeuwschoenen, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

Sneeuwschoenwandeling Kvaløya – RVETOS10

Kies voor deze excursie als het wat meer mag zijn! Een transfer brengt je naar het eiland Kvaløya waar je de sneeuwschoenen aanbindt en een korte uitleg krijgt. Samen met de gids wandel je naar één van de bergtoppen op het eiland. Bovenaan word je beloond met een prachtig uitzicht (als het weer meezit natuurlijk). Er wordt af en toe gestopt en tijdens een langere stop wordt er een snack en drankje geserveerd.  Je zal tijdens deze excursie ongeveer 400m stijgen en dient dus over een goede fysieke conditie te beschikken. Je hoeft geen ervaring te hebben met sneeuwschoenen.

 • Prijs: € 130 pp
 • Periode: 01.11.19 tot 31.03.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (40 minuten enkel), huur van de sneeuwschoenen, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

Langlaufen ochtend – RVETOS06
Langlaufen middag – RVETOS01

Langlaufen is dé nationale sport van Noorwegen. Deze 3 uur durende excursie is ideaal voor beginners. De tocht gaat over redelijk vlak terrein en voorbereide sporen. Je wordt naar het noordelijkste deel van het eiland van Tromsø gebracht, waar je een introductie zal krijgen alvorens van start te gaan. Je krijgt uitgebreid uitleg en oefent enkele technieken in. Na wat oefenen trek je er op uit voor een tochtje. Tussendoor wordt een pauze gehouden met warme dranken en traditionele Noorse cake (Lefse).

 • Prijs: € 110 pp
 • Periode: 01.11.19 tot 31.03.20 (afhankelijk van de sneeuwcondities)
 • Vertrek: 8u15 of 12u45 (duur: 3 uur)
 • Inbegrepen: transfers (10 min. enkel), huur van het langlaufmateriaal, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, zonnebril, muts en wanten
 • Opmerking: schoenmaat, lengte en gewicht van elke deelnemer moet bij boeking doorgegeven worden!

IJsvissen – RVETOS20

Tijdens deze activiteit ontdek je een verborgen plekje niet ver van de stad. Dit kleine paradijs is niet gekend bij de grote massa waardoor je hier kan kennismaken met de lokale bevolking en de prachtige, ongerepte omgeving. Eens aangekomen in het kleine dorpje neemt de gids jou mee naar een bevroren meer waar je naar hartenlust kan ijsvissen. Geniet van de uitzichten en de prachtige Noorse natuur. Een warm drankje en een snack worden voorzien.

 • Prijs: € 150 pp
 • Periode: dinsdag, vrijdag en zondag van 15.01.20 tot 15.04.20 (afhankelijk van de ijscondities)
 • Vertrek: 9u45 (duur: 5 uur) aan het Radisson Blu Hotel
 • Inbegrepen: transfers (60 min. enkel), gebruik ijsvismateriaal, warme drank en Noorse cake
 • Niet vergeten mee te nemen: warme kledij, winterschoenen, zonnebril, muts en wanten

Excursies op Lofoten

Noorderlichtsafari – EXCLOF12

Je ontmoet de gids een de receptie van Svinøya Rorbuer en hij leert je de basistechnieken om mooie foto’s te maken van het noorderlicht. Het transferbusje brengt je naar de plaatsen waar er die avond het meeste kans is om het noorderlicht te zien, weg van de lichtvervuiling.

 • Prijs: € 145 pp
 • Periode: dagelijks van september tot maart (behalve 23 tot 26 december)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 20u
 • Duur: 3 à 4 uur
 • Inbegrepen: busrit, instructies om foto’s te nemen, warme drank
 • Minimum 2 personen, maximum 15 personen oer busje
 • Opmerking: het waarnemen van het noorderlicht tijdens deze excursie kan niet gegarandeerd worden.
 • Niet vergeten zelf mee te nemen: warme kledij, foto-apparaat en extra batterijen, tripod.

Natuursafari op Lofoten – EXCLOF06

Ervaar de prachtige Lofoten eilanden tijdens de wintermaanden vanop zee. Tijdens deze excursie kom je meer te weten over het zeeleven op de Lofoten. De dag begint met een lezing en diapresentatie over de lokale vogels, zoogdieren, geologie en klimaat op de eilanden. Daarna ga je aan boord van een kleine boot die je meeneemt op de Vestfjord en naar de prachtige Trollfjord. De kans is groot dat je de machtige zeearenden en andere zeevogels kan spotten. Aan boord wordt vissoep geserveerd als lunch.

 • Prijs: € 140 pp (kind -12 jaar: € 75 pp)
 • Periode: 1 september tot 25 maart op woensdag en zaterdag (niet op 25/12)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 9u
 • Duur: max. 4 uur
 • Inbegrepen: lezing, soeplunch, koffie/thee, boottocht, thermische kledij indien nodig
 • Minimum 6 personen

Zeearendsafari met RIB-boot – EXCLOF11

De ideale manier om de spectaculaire Trollfjord en de machtige zeearend te ontdekken! Tijdens deze excursie kan je de zeearenden observeren in hun natuurlijke habitat, passeer je kleine, geïsoleerde dorpjes langsheen de kust en vaar je de Trollfjord in. De vaarroute is altijd onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

 • Prijs: € 95 pp
 • Periode: het hele jaar dagelijks om 10u30 of om 13u (samenkomst 30 minuten voor vertrek)
 • Duur: 2 uur
 • Inbegrepen: alle nodige beschermende kledij
 • Maximum 12 personen per boot
 • Opmerking: minder geschikt voor jonge kinderen en mensen met rugklachten

Lofoten te paard – EXCLOF16

Draaf langs witte stranden, overblijfselen uit de Viking tijd en prachtige panorama’s. Het tempo en de paarden worden aangepast aan de ervaring van de ruiters.

 • Prijs: € 95 pp (€ 145 pp indien inclusief transfers naar/van de boerderij)
 • Periode: het hele jaar (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: 11u, Hov Hestegård, Hov, Gimsøysand (vertrek 10u aan Svinøya Rorbuer indien transfers ook voorzien worden)
 • Duur: 2 uur
 • Inbegrepen: paardrijdtocht
 • Minimum 2 personen, maximum 16 personen
 • Opmerking: niet gepast voor zwangere vrouwen, gewichtsgrens van 110 kg

Sneeuwschoenwandeling – EXCLOF14

Een plaatselijke gids vergezelt je op een sneeuwschoenwandeling door de spectaculaire natuur van de Lofoten-eilanden. Deze excursie start aan Svinøya Rorbuer. De gids brengt je met de auto of minibus naar het beginpunt van de wandeling.

 • Prijs: € 125 pp
 • Periode: december tot april (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 10u
 • Duur: 3u
 • Inbegrepen: transfers, sneeuwschoenen, wandelstokken
 • Minimum 2 personen, maximum 15 personen
 • Opmerking: voorzie zelf goede schoenen, warme kledij en extra kledij, rugzakje met eten en drinken.
 • Deze excursie is niet geschikt voor kleine kinderen.

Zeekajaktocht op winterse fjorden – EXCLOF15 (halve dag)

Ben je klaar voor één van de meest impressionante ervaringen op de Lofoten? De gids wacht je op aan de receptie en neemt je met de auto of minibus mee naar het vertrekpunt. Er worden goede, stabiele, zeewaardige kajaks voorzien.

 • Prijs: € 140 pp
 • Periode: september tot april (dagelijks indien de weerscondities het toestaan)
 • Vertrek: Svinøya Rorbuer om 10u
 • Duur: 4 uur
 • Inbegrepen: transfers, kajak, de nodige materialen, gids
 • Opmerking: voorzie zelf warme kledij, extra kledij en een waterdichte rugzak, eten en drinken, fotoapparaat en zonnebri.l
 • Deze excursie is niet geschikt voor kleine kinderen.

Excursies op Vesterålen

Walvissafari vanuit Andenes – EXCAND01

Je wordt om 8u15 in Andenes verwacht voor een gegidst bezoek aan het Walvismuseum. Na de rondleiding (start rond 9u) ga je aan boord voor een onvergetelijke zoektocht naar walvissen! De boten liggen aan de kade naast het museum. Vergeet geen warme kledij mee te nemen. Geniet van de omringende landschappen terwijl je op zoek gaat naar de walvissen.

We kunnen moeder natuur niet voorspellen en kunnen dus ook niet garanderen dat je walvissen zal zien. De organisatie geeft een “walvis-garantie”. Indien er op de eerste vaart geen walvissen gezien worden, wordt er een moment voorgesteld waarop je opnieuw kan deelnemen aan de excursie.

 • Prijs: € 125 per persoon (kinderen 5-13 jaar: € 85 pp; kinderen 1-4 jaar: € 55 pp; jonger dan 1 jaar: gratis)
 • Periode: elke woensdag en zaterdag van 01.12.19 tot 31.03.20
 • Vertrek: Andenes Whale Center om 8u15
 • Duur van de boottocht: +/- 2 à 4,5 uur
 • Inbegrepen: bezoek aan het walvismuseum met een gids, boottrip op zoek naar walvissen, koffie/thee, koekjes, thermisch pak
 • Opmerking: veiligheid is heel belangrijk. Als het weer het niet toestaat om te varen, dan wordt de excursie geannuleerd. Indien het omwille van de weersomstandigheden nodig is, kan het zijn dat je start met de walvissafari en eindigt met het museumbezoek.

EXCURSIES VAN ANDOY FRILUFTSSENTER
Enkel te boeken indien je hier verblijft.

Langlaufen, sneeuwschoenen en kickslede – EXCAND08

Ga langlaufen, sneeuwschoenwandelen en kicksleeën in de mooie omgeving van Andøy Friluftssenter!

 • Prijs: € 90 pp
 • Periode: dagelijks van 25.01.20 tot 15.03.20
 • Duur: 3 uur
 • Inbegrepen: materiaal, gids en een warm drankje
 • Minimum 2 personen, maximum 16 personen

Langlaufen – EXCAND09

Geniet van de rust en de Arctische natuur op langlauflatten. De gids neemt je mee voor een tocht van 10km. Onderweg maak je een tussenstop voor een snack en een drankje. Een goede fysieke conditie is vereist.

 • Prijs: € 160 pp
 • Periode: dagelijks van 25.01.20 tot 15.03.20
 • Duur: 4 tot 5 uur
 • Inbegrepen: materiaal, gids, snack en een warm drankje
 • Minimum 2 personen, maximum 8 personen

Wildernislunch en ijsvissen – EXCAND05

De gids vergezelt je naar een meer in de vallei. Hij rijdt met de quad en de gasten zitten achterop de trailer. Je krijgt een snelcursus ijsvissen. Dit is een traditionele Noorse activiteit en dus ook zeer populair bij de Noren zelf. Tijdens de tocht is de kans groot dat we wilde dieren spotten en houden we halt voor een drankje en een soeplunch bij een kampvuur.

 • Prijs: € 125 pp
 • Periode: woensdag, vrijdag en zondag van 25.01.20 tot 15.03.20
 • Duur: 4 uur
 • Inbegrepen: materiaal, gids, warm pak, drankje, soeplunch
 • Minimum 4 personen, maximum 7 personen
Film

Informatie

AFREIS: Mogelijk dagelijks van 01.11.19 tot 16.12.19 en van 10.01.20 tot 28.03.20
DUUR: 9 dagen / 8 nachten
PRIJS: Vanaf € 1.520 pp (o.b.v. 4 personen)
ACCOMMODATIE: Combinatie hotels, typische rorbu en Noorse blokhut
REISCODE:  1-TOSLOF

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Het is niet nodig om terughoudend te zijn om met een huurwagen te rijden in winters Scandinavië. De huurwagens zijn voorzien van goede winterbanden.

De zeearendsafari was een unieke en onvergetelijke belevenis. Een dag later is de walvissafari door slechte weersomstandigheden – de natuur blijft de baas – niet kunnen doorgaan, heel jammer en er was geen echt alternatief; of toch, op die manier hebben we tenminste kunnen genieten van een mooie rit naar het volgende verblijf. Zo zie je hoe een negatief puntje ook een positief kantje heeft, ‘t is maar hoe je ‘t bekijkt !

Fam. Van Landegem uit Schepdaal

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid