Senja, Vesterålen & Lofoten

Algemene info
Senja-vesteralen-en-lofoten

Senja, Vesterålen & Lofoten

Maak kennis met de 3 mooiste eilandengroepen van Noorwegen, we durven bijna te stellen “de mooiste eilanden ter wereld”! In Hamn I Senja (“de oude haven van Senja”) verblijft u op de meest idyllische locatie van deze reis. De ongerepte, ruige en wilde natuur bleef hier door de eeuwen heen intact. Dankzij de Gisundbrug in Finnsnes en de ferry’s, die in de zomer frequent varen, is contact met de rest van Noorwegen mogelijk en vinden steeds meer bezoekers de weg naar deze parel aan de Noorse kust. De Vesterålen eilanden zijn met elkaar verbonden door tunnels en bruggen en huisvesten een aantal prachtige vissersdorpen. De Lofoten eilandenarchipel is de laatste grote verrassing op deze reis: steile messcherpe bergen die recht uit zee oprijzen, omzoomd door hagelwitte zandstranden. Ontdek de schoonheid van deze regio, gelegen hoog boven de poolcirkel en omgeven door de visrijke wateren van de Atlantische Oceaan. Ontdek zelf de meest idyllische routes, vissersdorpjes en natuurlandschappen van Noorwegen!

Hoogtepunten op deze reis:

 • De ongerepte natuur van Senja
 • De vissersdorpjes op Lofoten: Henningsvær, Reine, Nusfjord, ­Å
 • De vissersdorpjes op Vesterålen: Nykvåg en Nyksund
 • Tromsø: “Parijs van het Noorden”
 • Middernachtzon
 • Walvissafari in Andenes
 • De stranden van Utakleiv en Eggum
Dag per dag

Dag 1: Vlucht naar Tromsø
Vlucht naar Tromsø, via Oslo, met Scandinavian Airlines. U haalt de huurwagen af op de luchthaven en maakt een korte rit naar het centrum van Tromsø: het “Parijs van het Noorden”. Bezoek alvast het museum Polaria en de IJszeekathedraal, of geniet van culinaire verwennerij in restaurant Fiskekompaniet. U verblijft in het gloednieuwe Clarion hotel The Edge, o.b.v. kamer en ontbijt.

Dag 2-3: Senja: ruige berglandschappen en lieflijke fjorden (125 km)
Op het bergachtige eiland Kvaløya (vanuit Tromsø te bereiken via een brug) neemt u de ferry van Brensholmen naar Botnhamn (op het eiland Senja – 45min.). Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen en was eeuwenlang min of meer afgesloten van het vasteland. Hoge bergen, wilde landschappen, geïsoleerde vissersdorpen en kronkelende wegen domineren dit unieke eiland. U verblijft de volgende 2 nachten in Hamn I Senja. Deze voormalige vissershaven op de winderige westkust nabij het dorpje Skaland, heeft de machtige oceaan als naaste buur. Tijdens deze twee ongetwijfeld prachtige dagen ontdekt u Senja met de huurwagen. De wilde natuur maakte het onmogelijk om op het eiland een ringweg aan te leggen. U ontdekt dus één voor één de verborgen schatten op het eiland, met uw hotel als thuisbasis. Neem uw tijd! Dit is een ware ‘once-in-a-lifetime’-ervaring. Twee personen slapen in Hamn I Senja in een suite. Vanaf 3 personen slaapt u in een appartement.

Dag 4: Vissersdorpen en walvissen op Vesterålen (10 km indien ferry)
Vanuit Gryllefjord neemt u de ferry naar Andenes, het noordelijkste puntje van de Vesterålen archipel. Deze overtocht duur ongeveer 2 uur. Maak alvast een rit langs de idyllische westkust van het eiland Andøya. Bezoek verder de kleine vissersdorpjes Nyksund en Nykvåg of stap in de voetsporen van koningin Sonja op de prachtige koninginnenwandeling tussen Stø en Nyksund. U wandelt zowel hoog in de bergen, als langs de zee! Tijdens uw verblijf op Vesterålen kan u deelnemen aan een walvissafari vanuit Andenes. Dit kan bijvoorbeeld op dag 5, net voor uw rit naar Lofoten. De walvissafari start in de buurt van hotel Marena, een comfortabel hotel waar u verblijft o.b.v. kamer met ontbijt. Deze unieke excursie begint met een diapresentatie en uitgebreide uitleg in het walviscentrum in Andenes, gevolgd door een 3 tot 5 uur durende boottocht. Wie liever op verkenning gaat, mag zeker de kustweg op het eiland Andøya niet laten liggen. Deze weg, een 58 kilometer lang traject tussen Andenes en Bjørnskinn, voert langs de oceaan en langgerekte, witte stranden. Onderweg geniet u van prachtige vergezichten op zowel de bergen als de oceaan!

Optionele excursie walvissafari zie tab ‘excursies’

Dag 5-7: Lofoten: parel van Noorwegen (185 km)
Volg de prachtige weg van Andenes naar Melbu, waar u de ferry neemt naar Fiskebøl op de Lofoten archipel. De verschillende routes op deze eilanden leiden u door het karakteristieke en adembenemende landschap: een contrast van steile bergtoppen, witte stranden en het smaragdgroene water van de oceaan. De getijdenstromingen tussen de eilanden en de oceaan eromheen, vormen de bron van de visindustrie en de vele visserstradities op Lofoten. Langs de kust vindt u overal vissersdorpjes met hun kenmerkende rorbuer of vissershuisjes. In Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten, verblijft u drie nachten in het nieuwe en mooi gelegen Thon Hotel Lofoten. Mis zeker de kleurrijke dorpjes zoals Henningsvær, Nusfjord, Å en Reine niet! Huur een boot of een fiets om de eilanden eens op een andere manier te ontdekken of bezoek het Lofotr Vikingmuseum in Borg waar een reconstructie van een Vikinghuis werd gebouwd. Wandelaars komen hier uiteraard ook aan hun trekken! Tijdens elke rit met de wagen rijdt u langs inhammen met spitse bergtoppen, weidse uitzichten over de oceaan, baaien die beschut liggen en uitgestrekte stranden. De combinatie van de natuurpracht en de bijzondere lichtinval vormt voor vele schilders een bron van inspiratie, wat in vele musea en kunstgalerijen op doek terug te vinden is. Waar u ook gaat, u bent altijd in de buurt van zowel de open zee als de machtige bergen. U zal snel merken dat bijna alle lokale industrieën gefocust zijn op de visvangst. Let vooral op de vele droogrekken met de gekende stokvis of ‘tørfisk’. Plan zeker ook eens een boottocht naar de spectaculaire Trollfjord!

Mogelijke uitstappen en wandelingen:

 • vissersdorpjes als Henningsvær en Å
 • aquarium van Kabelvåg
 • Vikingmuseum te Borg
 • boottrip (eventueel met vissen) naar de Trollfjord
 • strandwandelingen in Eggum of Utakleiv (inside tip van Nordic)
 • rorbudorp Nusfjord: cultuurpatrimonium
 • Reine, parel van de Lofoten!
 • Paardrijden in Hov

Dag 8: Naar Rundhaug (300 km)
In de voormiddag heeft u nog even tijd voor een korte uitstap op de Lofoten eilanden, alvorens u op een rustig tempo naar Rundhaug rijdt. U verblijft er in het gezellige hotel Rundhaug Gjestegård: een historisch hotelletje waarvan de fundamenten meer dan 110 jaar geleden werden gelegd. Dit familiehotel ademt een en al Noorse traditie: het is heel authentiek en uniek qua verblijf. Verwacht echter geen luxe! Rundhaug Gjestegård heeft een rijke geschiedenis en dat merkt u ook aan de kamers. Elke kamer heeft nog steeds haar oorspronkelijke stijl. Het hotel is omgeven door bergtoppen en uitgestrekte landschappen. Hier verbleven eerder beroemde gasten als Kaiser Wilhelm en Koning Olaf. U geniet er van een heerlijk 3-gangen diner!

Dag 9: Tromsø: “Parijs van het Noorden” (140 km)
De spectaculaire uitzichten blijven elkaar opvolgen! Ook al rijdt u richting de kust, de bergen worden niet minder hoog. Via Nordkjosbotn rijdt u naar Tromsø, de meest noordelijke universiteitsstad ter wereld. De stad Tromsø, ook wel “Parijs van het Noorden” genoemd, heet u welkom met haar gezellige restaurants, leuke musea en de befaamde IJszeekathedraal. Bezoek de meest noordelijk gelegen brouwerij ter wereld, waar het heerlijke Mack-bier wordt gebrouwen. Ook het Polaria museum, dat de geschiedenis weergeeft van talloze expedities die vanuit Tromsø ondernomen werden richting arctische wateren, is een bezoek waard. Om die reden, wordt Tromsø ook vaak “Poort naar de IJszee” genoemd. U verblijft in het gloednieuwe Clarion The Edge Hotel o.b.v. kamer en ontbijt.

Dag 10: Vlucht terug
U levert uw huurwagen in op de luchthaven van Tromsø. Terugvlucht via Oslo naar Brussel.

Prijzen
PRIJZEN EN DATA
Huurwagen cat. B – 1 dubbel kamer € 1.895
Kind -12j in kamer van ouders op aanvraag
Huurwagen cat. C – 1 triple kamer € 1.675
Huurwagen cat. U – 2 dubbel kamers € 1.725
TYPE HUURWAGEN
Cat. B (Europcar) Toyota Yaris of evenwaardig
Cat. C (Europcar) VW Golf of evenwaardig
Cat. U (Europcar) VW Golf STW of evenwaardig

Inbegrepen:

 • Vluchten heen en terug met Scandinavian Airlines Brussel – Oslo – Tromsø – Oslo – Brussel in “L” klasse (zoals gekend op datum van 03.09.18)
 • Luchthaventaks
 • Huurwagen 9 x 24u. Onbeperkt aantal kilometers. Omnium- en diefstalverzekering met franchise.
 • Alle overnachtingen in kamer met ontbijt behalve in het hotel ‘Rundhaug’
 • Hamn I Senja verblijf in een suite of appartement met uitzicht.
 • Overzichtskaart
 • 9 x ontbijt – 1 x diner
 • Onze bekende informatiebrochures met uitstappen, praktische info en wandelingen.

Niet inbegrepen:

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Mogelijke extra’s huurwagen (vb: extra bestuurder, ophalen buiten openingsuren, young driver fee, kindzitje, huur GPS)

Opmerkingen en supplementen

 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of klasse L nog beschikbaar is op de vlucht. Indien niet meer beschikbaar kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht.
 • Vanuit Andenes op de Vesterålen worden van eind mei tot half september dagelijks walvissafari’s georganiseerd. Contacteer ons indien u hier een extra overnachting wenst te voorzien of deze walvissafari op voorhand wenst te boeken.
 • 2 personen slapen in Hamn I Senja in een grote suite. Vanaf 3 personen slaapt u in een appartement.
 • Lokale ferry’s ter plaatse te betalen (vb. overtocht Brensholmen-Botnhamn ± NOK 80 pp en NOK 240 per auto, overtocht Gryllefjord-Andenes ± NOK 240 pp en NOK 600 per auto, richtprijzen 2018).
Film
Excursies

Trollfjord Safari – zeearendsafari (EXCLOF11)

De Lofoten zijn werkelijk spectaculair! De groene bergen, die tot 1000 meter hoogte kunnen reiken, de witte zandstranden en de ontelbare vissersdorpjes maken van dit gebied een bruisende culturele plek alsook een prachtig natuurgebied. U vindt er tal van vogelsoorten zoals adelaars, aalscholvers, zeemeeuwen en papegaaiduikers. Maar met goed geluk vallen er ook orka’s, bultrugwalvissen, zeehonden en dolfijnen te spotten. Deze eilanden genieten internationale bekendheid en voor vele bezoekers is het werkelijk een unieke ervaring.

Verken en ontdek de Lofoten-eilanden vanop zee. U ontmoet de gids en de rest van de groep best 30 minuten voor aanvang van de excursie voor het aantrekken van aangepaste kledij en een korte briefing omtrent de veiligheidsinstructies. Deze safari heeft een gegarandeerd vertrek en de ervaren schippers aan boord staan in voor heel wat kennis en goede verhalen. Ze weten altijd of er adelaars en/of walvissen in de buurt zijn en trachten u een zo onvergetelijk mogelijke ervaring te bezorgen.

Vertrek 01 juni tot 31 augustus om 10u en 14u
Duur 1 uur 45 minuten tot 2 uur
Prijs per persoon € 95 per volwassene en € 75 per kind (tot 14 jaar)
Capaciteit /

Kajakken op de Bergsfjorden (EXCSE007)

Bergsfjorden is een perfecte plek om te verkennen per kajak. Het heldere turquoise water, de witte stranden en vele kleine eilanden zorgen voor een werkelijk prachtig avontuur. Er leven ongelooflijk veel vogels op de eilanden en als u echt geluk heeft, kunt u zelfs zeehonden en adelaars spotten. We gaan aan de wal op een van de eilanden om er te ontspannen en te genieten van warme zelfgemaakte vissoep en enkele warme dranken. U krijgt een korte introductie kajakken in de haven, alvorens aan de tocht op de Bergsfjorden te beginnen. Wij raden tandem kajaks aan voor mensen met iets minder ervaring. Een avontuur dat u niet wilt missen!

Vertrek Maart tot oktober dagelijks om 09u30
Duur 3 uur 30 minuten tot 4 uur
Prijs per persoon € 180
Capaciteit minimum 3 personen (max 15)

Fjordcruise onder de middernachtzon (EXCSE006)

Haal het beste uit de lange zomerdagen en maak een cruise op de Bergsfjorden om middernacht. Frisse zeelucht, een kleurrijke omgeving en prachtige bergen in het magische zomerlicht. U zult er absoluut geen spijt van hebben dat u niet vroeg in bed kruipt!

Vertrek 22 mei tot 22 juli dagelijks om 23u00
Duur 2 uur
Prijs per persoon € 115
Capaciteit minimum 3 personen

Vissen (EXCSE008)

Huur een boot en ga vissen met uw eigen privé visgids. Binnen deze 3 uur durende excursie heeft u voldoende tijd om verschillende goede visplaatsen ontdekken. Indien 3 uur toch wat te kort is voor u, kunt u de boot (al dan niet inclusief gids) ook gedurende een hele dag huren.

Verschillende seizoenen betekenen verschillende soorten vis:

 1. Arctische kabeljauw (Skrei): De beste periode om de grootste arctische kabeljauw te vangen, is van januari tot april. In het begin van het jaar migreert de skrei langs de kust. Het is in deze periode niet ongewoon dat er een kabeljauw van meer dan 20 kg gevangen wordt.
 2. Heilbot: Deze vis laat zich niet zomaar doen en is niet de gemakkelijkste om te vangen. Volgens veel toegewijde vissers echter, is het wel een plezier om erop te ‘jagen’. De beste periode hiervoor is van september tot oktober. De heilbot wordt vaak gevonden op zo een 3 tot 5 zeemijl van de kust verwijderd en is het best te vangen met een manuele werphengel en lange lijn.
 3. Koolvis: Komt helemaal naar de kust op zoek naar aas.
 4. Schelvis: De beste periode voor het vangen van deze vis is van juli tot november U vindt hem terug in de fjord en in de diepe “gaten” langs de kust. Visserij met manuele werphengel.
 5. Katvis: Deze vis komt van mei tot september langs doorheen te fjorden om zeekoeien te eten. Vissen met lange lijn wordt aangeraden.
 6. Kustkabeljauw: Komt het hele jaar door voor.
Vertrek op aanvraag
Duur 3 uur
Prijs per persoon € 180
Capaciteit minimum 4 personen

Sightseeing op de Bergsfjorden (EXCSE003)

De Bergsfjorden, net ten noorden van Hamn, biedt schilderachtige contrasten van vormen en kleuren, die voortdurend verschuiven met het veranderende weer. Mysterieuze bergen duiken steil het turkooise water in en worden afgewisseld met parelwitte stranden van gebroken schelpen. Als u echt geluk heeft, kan u zeehonden, adelaars, walvissen en tal van zeevogels spotten. Hoewel u zich door de prachtige omgeving bijna in Caraïben waant, zal de temperatuur u er waarschijnlijk aan herinneren dat u zich wel degelijk ten noorden van de polaire cirkel bevindt. Aan de andere kant: op warme zomerdagen kunnen de temperaturen tot 25 ° C oplopen!

Vertrek Juni tot augustus dagelijks om 11u30
Duur 1 uur 30 minuten
Prijs per persoon € 115
Capaciteit minimum 2 personen (max 12 per boot)

Walvissafari Andenes (EXCAND01)

Een walvissafari start steeds met een museumbezoek. De meeste gidsen die hier werken zijn zeebiologen en dus uitermate geschikt voor het geven van wat extra informatie omtrent de verschillende walvissoorten en het onderzoek errond. Eenmaal aan boord wordt er nog even praktische informatie overlopen, alvorens uw avontuur begint.

Na een tocht van ongeveer 40 minuten, waarbij u kan genieten van een uitzicht over de eilanden Andøya, Senja en Bleiksøya en u verschillende vogelsoorten kan spotten, bevindt u zich in het walvissengebied.

Vertrek half mei tot half september
Duur 2,5 – 4 uur
Prijs per persoon € 120 per volwassene, € 88 per kind (tot 14 jaar), € 55 per kind (onder de 5 jaar)
Capaciteit /

Lofoten te paard (EXCGI001)

U rijdt langs het strand, voorbij oude Viking-ruïnes tot de Storhaugen Hill, waar u kunnen genieten van het fantastische uitzicht. Vervolgens gaat de tocht verder naar het kleine vissersdorpje Hovsund. Deze tocht is toegankelijk voor iedereen!

Vertrek het hele jaar door
Duur 1,5 uur
Prijs per persoon € 85 per persoon
Capaciteit minimum 2 deelnemers

Paardrijden onder de middernachtzon (EXCGI002)

Hov is in het noorden van de Lofoten gelegen. U rijdt er op paarden over de witte stranden onder het magische licht van de middernachtzon. Onderweg brengt u een bezoek aan Hovshula, waar u om middernacht een warm drankje aangeboden krijgt.

Vertrek mei tot en met augustus
Duur 2 uur
Prijs per persoon € 115 per persoon
Capaciteit minimum 2 deelnemers

Informatie

AFREIZEN: Dagelijks van 20.05.19 tot 27.08.19, behalve op zaterdag
DUUR: Vlucht en huurwagen: 10 dagen / 9 nachten
PRIJS: € 1.895 pp o.bv. 2 personen (incl. vlucht)
ACCOMMODATIE: Hotelkamers
FORMULE: 9 x ontbijt – 1 x diner
REISCODE:

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Bij deze reis krijgt u een uitgebreid pakket informatie met beschreven wandelingen en uitstappen.
 • Nordic werkt enkel samen met hotels en vakantiehuizen nadat ze geprospecteerd werden.
 • Opgelet: de ferries Brensholmen – Botnhamn (naar Senja) en Gryllefjord – Andenes (van Senja naar Vesterålen) varen van 20.05 tot 31.08. U kan deze reis ook plannen met een verblijf in Senja na 31.08 maar dan moet u helemaal om rijden. Dit is in totaal meer dan 500 km extra! We kunnen deze reis uiteraard ook herwerken zodat in dit geval de afstanden beter verdeeld worden.
 • Vanuit Andenes op de Vesterålen eilanden worden dagelijks walvissafari’s georganiseerd. Indien u hieraan wenst deel te nemen, kunnen wij dit op voorhand boeken.

De ferry naar de Lofoten hebben we niet genomen, wel een prachtige route. We namen bijna altijd de scenic route + de zijweggetjes. Senja en Vesteraelen zijn zeker absoluut de moeite. Wij plannen alvast onze volgende reis!

Fam. Van Kerckhoven

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid