Kajakken in Zweden

Kajakken in Zweden

Scandinavië en kajakken of kanovaren worden vaak in één adem genoemd. En dat is helemaal terecht. De talrijke dromerige meren in Zweden en Finland en de fjorden in Noorwegen lenen zich uitstekend tot wateractiviteiten. Vooral Zweden is een paradijs voor kajakkers en kanovaarders. We delen graag onze vier favoriete regio’s.

Kajakken Zweden: onze favorieten

Värmland: labyrint van water

De regio Värmland bestaat uit bossen, heuvellandschappen en vooral: véél water. Hier vind je onder meer het Väner meer. Dit meer telt meer dan 22 000 eilanden en is het grootste meer van Zweden en bij uitbreiding heel West-Europa. Op heel veel verschillende plaatsen in de regio zijn kano’s en kajakken te huur. Daarnaast is de regio ook erg geschikt voor wandelaars en fietsers. Ook kan je er bevers en elanden spotten. En is het de thuis van een zeldzame elandsoort: de witte eland.

 

Skåne: het Immeln meer

Het Immeln meer is gekend voor zijn helder water en meer dan 200 eilanden. Dankzij de talrijke eilandjes is het een toegankelijke plek om te kanovaren of kajakken. Je vindt er gemakkelijk een rustige beschutte baai waar je even kan aanleggen. Het meer heeft een enorm rijke fauna en flora. Zo leven er zeldzame vogels en lelies.

 

Dalarna: het Siljan meer

De regio Dalarna is gekend voor de folkloristische paardjes en rode huisjes. Ook het Siljan meer is omgeven door roodgekleurde huisjes. Dit is het zesde grootste meer van Zweden. Op diverse plekken kan je een kano huren en de natuur vanop het water bewonderen. Daarnaast is Dalarna ook het leefgebied van elanden, beren en bevers. De beste manier om ze te spotten is tijdens een wildlife excursie.

 

Jämtland: ongerept en ruw

Jämtland is een ruwe en ongerepte regio in het zuidelijkste deel van Noord-Zweden. De Sami cultuur is er net als op andere plaatsen in Noord-Zweden goed voelbaar. In deze regio zijn er 12 Sami dorpjes en leven er zo’n 44 000 rendieren. Er zijn heel wat meren waar je naar hartenlust kan kajakken en kanovaren. Zo is er het Storsjön meer, het vijfde grootste meer van Zweden. Net als in het Schotse Loch Ness zou er een monster leven. Het “Storsjöodjuret” of Storsjö monster werd voor het eerst vermeld in een legende uit 1635.