Veelgestelde vragen over Hurtigruten zeereizen

Hurtigruten (letterlijk te vertalen als “snelle route”) staat voor de postboot die langs de Noorse kust vaart, tussen Bergen en Kirkenes. Dit traject dankt zijn naam aan kapitein Richard With. Hij voer in 1893 voor het eerst met een stoomschip van Bergen naar Kirkenes. Terwijl de route van Trondheim naar Hammerfest heel wat langer duurde, deed With slechts 7 dagen over het traject Bergen – Kirkenes. Hij doopte het bijgevolg tot ‘snelle route’.

Het traject Bergen – Kirkenes – Bergen (de klassieke route) wordt wel eens ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Terecht ook, want onderweg kan je de adembenemende Noorse kustlijn bewonderen.

Aan boord van de Hurtigruten schepen valt altijd wel iets te beleven, ongeacht het seizoen. Elk jaargetijde heeft een aparte sfeer, elk jaargetijde bezorgt je een unieke ervaring! Geniet in de zomer van de middernachtzon, in de winter met een beetje geluk van het noorderlicht: beide zijn de moeite waard!

Jazeker. Je kan bij Nordic zowel individuele Hurtigruten zeereizen als groepsreizen boeken. De groepsreizen worden steeds begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleider, die jouw vast aanspreekpunt vormt tijdens de reis en je met raad en daad bijstaat indien er zich problemen zouden voordoen.

Jazeker. Je kan het traject combineren met andere pakketreizen in Scandinavië: bijvoorbeeld met een verkenning van Noorwegen in de zomer of met een winters sprookje in Lapland. Contacteer onze Hurtigrutenspecialisten, zij helpen je graag met het samenstellen van je droomreis.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende generaties van schepen en de dekplannen.

Klassieke zeereis

Er zijn acht schepen die de klassieke zeereis (Bergen – Kirkenes – Bergen) varen: MS Vesterålen, MS Richard With, MS Kong Harald, MS Nordkapp, MS Nordlys, MS NordNorge, MS Polarlys en MS Spitsbergen. Elk van deze schepen is uniek, al zijn schepen van eenzelfde generatie vaak gelijkaardig.

Exploratiezeereis

Er is voorlopig één schip in ons aanbod dat de exploratie zeereizen vaart, namelijk de MS Otto Sverdrup (vroeger MS Finnmarken).

Kinderen zijn toegelaten, maar hou er rekening mee dat er op de meeste schepen geen specifieke faciliteiten voorzien zijn. Op het exploratieschip Otto Sverdrup kunnen kinderen zich wel ten volle uitleven met het ‘Young Explorers Program’. Er worden activiteiten georganiseerd én er is een zwembad aan boord.

Jazeker. Alle schepen hebben minstens één hut die uitgerust is voor reizigers met een rolstoel. Er is een helling of loopbrug aanwezig wanneer het schip aanmeert in de havens. Excursies zijn niet speciaal aangepast voor mensen die niet volledig mobiel zijn. Contacteer ons gerust om te kijken welke excursies mogelijk zijn.

Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar: je kan verschillende seizoenen meemaken in één dag. We raden je dan ook aan om gelaagde kleding mee te nemen, zodat je makkelijk kan anticiperen op veranderingen in temperatuur, wind en neerslag.

Ongeacht het seizoen, neem volgende zaken zeker mee:

 • Comfortabele schoenen voor dagelijks gebruik
 • Wollen trui of fleece
 • Bescherming tegen de zon
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Wind- en waterdichte jas en broek

Formele kleding is niet vereist. Vergeet ook je camera en geheugenkaart niet, want onderweg kom je heel wat moois tegen.

Klassieke zeereis

De klassieke Hurtigruten zeereis brengt je van het zuiden van Noorwegen (Bergen) naar het noorden (Kirkenes) en terug. Dit traject wordt wel eens ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd.

Over het complete traject doe je 12 dagen. Omdat de zuidwaartse route verschilt van de noordwaartse route, is het volledige traject zeker aangeraden voor wie een volledig beeld wil van de Noorse kust.

Je kan echter ook kiezen voor een korter traject:

 • Enkel in noordelijke richting: Bergen – Kirkenes,
 • Enkel in zuidelijke richting: Kirkenes – Bergen of
 • Bergen – Kirkenes – Trondheim.

Exploratie zeereis

Vanaf 2021 is er ook een aangepast traject mogelijk, waarbij de nadruk nog meer ligt op het ontdekken van de Noorse kust. De schepen doen minder havens aan, waardoor er meer tijd is aan land om de regio te verkennen. Het traject van de exploratie zeereizen verschilt van de klassieke zeereis: de haven van vertrek is Hamburg en het keerpunt ligt in het plaatsje Honningsvåg, dichtbij de Noordkaap. Het 15-daagse traject dat je aflegt, is dus Hamburg – Noordkaap – Hamburg.

 • Complete klassieke zeereis:

34 havens noordwaarts, 33 havens zuidwaarts, 7 dagen naar het noorden, 6 dagen naar het zuiden. Het schip legt meer dan 2500 zeemijlen langs de prachtige Noorse kust af in beide richtingen.

 • Verkort: Bergen – Kirkenes:

Halve zeereis met 34 havens noordwaarts, 7 dagen.

 • Verkort: Kirkenes – Bergen:

Halve zeereis met 33 havens zuidwaarts, 6 dagen.

Bij de klassieke zeereis zijn verkorte trajecten mogelijk (Bergen – Kirkenes – Trondheim, Bergen – Kirkenes of Kirkenes – Bergen). Exploratie zeereizen worden als een totaalervaring beschouwd, verkorte pakketten zijn hier dus niet mogelijk.

Anders dan op de mondaine cruiseschepen spelen etiquette en strenge kledingvoorschriften bij ons geen rol. Je geniet van de prachtige uitzichten, op je eigen manier. Je kan verschillende excursies boeken, naargelang je eigen interesses. Er is steeds een expeditieteam aanwezig: zij gaan met je mee op unieke landingen en spectaculaire activiteiten. Bovendien vertellen ze je vol passie over het wildleven en de natuurverschijnselen waarmee je in aanraking komt tijdens je reis.

Daarnaast geniet je aan boord ook van culinaire variatie. De chefs verrassen je telkens weer met diverse Scandinavische specialiteiten, op hoogstaand niveau.

Afhankelijk van het bouwjaar van de schepen, is er meer/minder luxe aanwezig. Aan boord van het oudste schip, de MS Vesterålen geniet je van basis comfort, de recentere schepen bieden meer luxe aan.

De recentere schepen zijn modern ingericht, in Scandinavische stijl. Er zijn vaak wellnessmogelijkheden aan boord, zoals sauna’s en whirlpools. Ook de kajuiten vind je in verschillende klassen: van kleine binnenhutten tot suites met een eigen balkon. Je kiest zelf hoeveel luxe er aanwezig is.

De dekplannen (met verschillende kajuiten) vind je op deze pagina.

De chefs zorgen voor culinaire verwennerij, steeds met de nodige variatie. Bij het ontbijt en de lunch kies je uit een uitgebreid buffet met diverse Scandinavische specialiteiten. Voor de kleine honger of tussendoor kan je op ieder moment terecht in de cafetaria. En tot slot verwent onze keuken je ’s avonds met een heerlijk 3-gangen menu.

Er wordt telkens gewerkt met verse, lokale producten. Bij de verschillende havens worden deze producten rechtstreeks tot bij de chefs gebracht.

Flexibiliteit maakt deel uit van de Noorse levenswijze. Ook aan boord van het schip houden de chefs daarom graag rekening met jouw dieet.

Je kan wifi aanvragen bij de receptie, mits een kleine toelage.

De munteenheid aan boord is Noorse Kronen (NOK). Je kan wel ter plekke valuta wisselen.

Zowel Visa, American Express en MasterCard worden geaccepteerd.

Je mag enkel roken op de aangewezen plaatsen van de buitendekken. Wanneer de schepen in de havens aanmeren en tanken, is roken strikt verboden. Het personeel zal je laten weten wanneer deze tijden precies zijn.

Ons aanbod

Fins Lapland Winter 8 dagen

Juutua Winter Adventure

Dit typisch Lapse hotel is mooi gelegen in het Sámi-dorp Inari. Hier breng je een bezoek aan een Sámi Museum en rendieren, alsook aan andere typisch Lapse activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winter Adventure Norway

Verken de ongerepte Lofoten met een verblijf in Narvik; de stad die omgeven is door torenhoge bergen en prachtige fjorden.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Malangen tot Lofoten

Van de grillige Noorse kust bij Malangen naar de ongerepte Lofoten.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

White Lights Lofoten

De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Discover Lofoten

Ontdek de prachtige Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Ga sneeuwschoenwandelen, zeearenden spotten, kajakken, dorpjes bezoek en nog veel meer.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winterse magie op Lofoten en Vesteralen

Besneeuwde bergpieken, helderblauw water, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden. Ontdek dit onvergetelijke winterlandschap tijdens deze rondreis op de Lofoten en Vesterålen.

Lofoten en Noors Lapland Winter 5 dagen

Lofoten Winterescape

Ontdek de ongerepte Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Neem deel aan een sneeuwschoenwandeling, spot zeearenden, ga kajakken, bezoek dorpjes bezoek of doe één van de vele andere activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

Fins Lapland Winter 8 dagen

Lapland’s Finest Holiday Week

Heel gevarieerd programma met een gezellige pub om 's avonds in uit te blazen.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Aava Sky Village Week

8-daagse reis vanuit Aava Sky Village, op een heuveltop in Fins Lapland, met prachtige uitzichten en enkele typisch Lapse excursies zoals een huskytocht en sneeuwscootertocht, enzovoort.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties