De Westfjorden individueel

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Ongerepte natuur
Wandelen

In het uiterste noordwesten hechten de Westfjorden zich als een klauw aan het eiland. Deze regio behoort tot de oudste delen van IJsland en heeft haar authenticiteit grotendeels weten te behouden. De afgelegen ligging maakt ook dat het gebied minder wordt bezocht.

In het zuiden doemen enorme fjorden geheimzinnig op uit de oceaan en onthullen kleine vissersdorpjes, dramatisch hoge vogelkliffen en kleurrijke stranden. Grindwegen slingeren omhoog door de centraal gelegen groene hoogvlaktes en liggen bezaaid met watervallen. Verder in het oosten loopt de weg langs een grillige rotskust. Een verlaten gebied waar je kan wandelen van kleine inhammen aan zee tot waanzinnige viewpoints. Omwille van de mystieke toets die constant aanwezig is, is het niet te verwonderen dat vele saga’s en legendes hier hun oorsprong vonden.

We voorzien tijdens deze reis een 4x4 huurwagen. Deze biedt meer comfort op de vele grindwegen die de Westfjorden rijk zijn en op de Kaldidalur hooglandroute die in dit programma vervat zit.

Afreisdata

vanaf 01.05.2024 tot 30.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • het schiereiland Snaefellsnes
 • de authentieke Westfjorden
 • de vogelkliffen van Latrabjarg
 • de 'bruidssluier' waterval van Dynjandi
 • indrukwekkende stiltegebieden van Strandir
 • mogelijkheden tot korte en langere wandelingen

01. Dag per dag

Bij aankomst rijd je via de beruchte Walvisfjord of de prachtig gelegen vuurtorens van Akranes naar Borgarnes.

— Lees meer —

Vanaf de ‘vuurburcht’ heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van Snæfellsnes loopt. Zelfs de vulkaankegel waarover Jules Verne het had, op het einde van het schiereiland, is duidelijk te zien.
Het schiereiland is een mix van ruige kusten met grillig basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters en lavagrotten. Via nederzettingen, kleine baaien en fjorden bereik je het charmante havendorpje Stykkishólmur.

— Lees meer —

In de vroege ochtend maak je de ferryovertocht van de Breiðafjördur.
Halverwege meert de ferry aan bij het eilandje Flatey, een historische plek waar kleurrijke huisjes de smalle hoofdweg afbakenen, om de post en eventueel voedingsmiddelen af te leveren.

Aan de overkant van de fjord bereik je de Westfjorden waar de weg zich omhoog slingert naar het meest westelijke punt van Europa: de vogelkliffen van Látrabjarg. Onderweg biedt het lange zandstrand van Raudisandur een oase van kleuren en rust.

De indrukwekkende vogelkliffen nodigen uit om ’s avonds bezocht te worden als hun bekendste bewoners, de papegaaiduikers, terug zijn van zee. Maar ook de duizenden andere zeevogels maken, vooral in de periode van mei tot midden augustus, de kakofonie van gekrijs en gewemel tot een spektakel.

— Lees meer —

Een indrukwekkende rit langs de voet van torenhoge fjordkusten brengt je via kleine vissershaventjes over enorme bergpassen opnieuw naar hoogvlaktes. Vanuit Bildudalur kruipt een grindweg omhoog naar een weelderig groen landschap afgewisseld met rotsformaties en riviertjes. Een van de riviertjes dondert naar beneden als een prachtige ‘bruidssluier’, geflankeerd door tientallen kleine watervallen. Bijna op het einde van de grindweg kom je aan in Þingeyri, een vissersdorpje knap gesetteld aan de immense Dýrafjörður.

— Lees meer —

Wil je graag de pracht van het Dýrafjörður actief ontdekken dan kan je per mountainbike de ‘droomweg’ volgen naar het uiteinde van het schiereiland. Aan de andere kant van de fjord ligt Mýrarfell. Een korte maar krachtige wandeling naar de top wordt beloond met een adembenemend zicht op de duizelingwekkende fjord.

De kleurrijke huisjes van Isafjörður tonen opnieuw enige beschaving. Voor een klein stukje paradijs trek je verder naar het zwarte zandstrand van Skálavik, in een afgelegen baai.

— Lees meer —

Na de laatste ijstijd hebben brede gletsjertongen het landschap tot een indrukwekkend fjordensysteem uitgesleten. Langs ‘de djup’ zorgen zeehondenkolonies, vogeleilanden en historische locaties voor afwisseling. Maar ook het Arctic Fox Center in Sudavik gewijd aan het enige inheemse zoogdier van IJsland en de zoutinstallaties van Reykjanes waar zout wordt gewonnen met geothermische warmte, zorgen voor een boeiende dag. ’s Avonds kan je de dag afsluiten in een natuurlijk verwarmd bad.

— Lees meer —

Een zijweg langs Langadalsströnd geeft de start voor een spectaculaire wandeling met zicht op de Drangajökull gletsjer. Nadien kronkelt de ruwe kustlijn van Strandir langs de dunst bevolkte en meest afgelegen regio van IJsland. De Strandavegur is een attractie op zichzelf met vele kleine baaien, rotsachtige landschappen met scherpe bergpunten en kliffen.

— Lees meer —

In Norðurfjörður bracht de haringvisserij ooit grote welvaart. Vraag hier zeker om een geleid bezoek aan de verlaten fabriek. Hoewel de tand des tijds zijn werk heeft gedaan, is de sfeer van toen nog tastbaar. Een echte aanrader.

Op de koop toe vertoef je in een heus wandelparadijs. Tochten naar verscholen watervallen en basaltravijnen, of de hoogte in voor een magnifiek zicht op dit ongerepte landschap behoren tot de vele mogelijkheden. Relaxen kan in het meest noordelijk gelegen warmwaterbad van IJsland, pal aan de oceaan.

— Lees meer —

Langs de kustroute verlaten we de Westfjorden. Via vergeten stranden bezaaid met drijfhout, bizarre rotsformaties en groene landerijen krijg je een totaalbeeld van de machtige westfjorden. Langs de Hrútafjörður rijd je in een rechte lijn verder landinwaarts.

— Lees meer —

Via de 3000 jaar oude krater van Grábrók rijd je verder naar de lava watervallen van Hraunfossar en Barnafoss. De Kaldidalur, de kortste postroute dwars door IJsland, brengt je naar het Þingvellir nationaal park. Hier zie je dat IJsland letterlijk in twee wordt gespleten.

Een echte metropool kan Reykjavík niet worden genoemd, maar toch is het een bruisende en gezellige stad. De kleurrijke winkeltjes, hippe koffiehuizen en trendy maken het een echte slenterstad.

— Lees meer —

Inleveren van de huurwagen en terugvlucht.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Voor ons was het al de derde IJslandreis en toch werden we weer verrast. De Westfjorden zijn een wereld op zich, ver van de wereld. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Waar kan je nog langer dan een week in zo'n ongeschonden landschap vertoeven?

Verfaille Krista

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
Huurwagen VW Golf of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 2465
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 2765
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 3290
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 3195
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2765
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 2595

PRIJS PER PERSOON O.B.V. VASTE AFREISDATA
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
Huurwagen Kia Ceed break of gelijkwaardig
01.05 t.e.m. 31.05.2024 € 2195
01.06 t.e.m. 30.06.2024 € 2465
01.07 t.e.m. 31.07.2024 € 2845
01.08 t.e.m. 25.08.2024 € 2775
26.08 t.e.m. 10.09.2024 € 2465
11.09 t.e.m. 30.09.2024 € 2335

Meer informatie bij deze prijstabel
> Van 05.06.2024 t.e.m. 10.07.2024: wekelijkse vaste afreis op woensdag.

05.06.24 - 15.06.24: € 2680 p.p. o.b.v. 2 personen | € 2380 p.p. o.b.v. 4 personen
12.06.24 - 22.06.24: € 2680 p.p. o.b.v. 2 personen | € 2380 p.p. o.b.v. 4 personen
19.06.24 - 29.06.24: € 2680 p.p. o.b.v. 2 personen | € 2380 p.p. o.b.v. 4 personen
10.07.24 - 20.07.24: € 3195 p.p. o.b.v. 2 personen | € 2755 p.p. o.b.v. 4 personen

Prijzen afhankelijk van de reisperiode (zie tabel). Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel met meer gedetailleerde informatie (zoals de exacte overnachtingsplaatsen) bij onze vaste afreizen te ontvangen.

Wil je dit programma aanpassen of kan je niet op woensdag vertrekken, dan kan je een aanvraag op maat indienen. Dagelijkse afreizen zijn mogelijk tussen 01.05.2024 en 30.09.2024. Contacteer ons via het formulier aan de rechterkant om een voorstel en prijsopgave op maat te ontvangen. Verduidelijk hierbij ook jouw keuze voor verblijf in een mix van accommodaties (hotels, guesthouses en farmstays) of verblijf met focus op hotelovernachtingen. Voor reizen op maat zijn bovenstaande prijzen indicatief.

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer en ontbijt. Bij de laatste nacht werd geen ontbijt ingerekend gezien het vroege uitchecken en de vroege terugvlucht
 • 9 nachten op het platteland op basis van een kamer met ontbijt
 • huurwagen type Suzuki Jimny of gelijkwaardig (2 personen) of RAV4 (4 personen) volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen waarbij Nordic de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot ca. € 815. Inclusief gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • ferry van Stykkishólmur naar Brjánslækur op dag 3
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen

 • prijs voor single/triple kamer en kinderen op aanvraag.
 • triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn.
 • bij reservatie wordt eerst nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend of worden andere reisdata voorgesteld.

04. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 80 à € 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 28

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan je deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijg je ook de kans om te zeevissen en nadien jouw vangst te proeven)
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

tocht van 4 uur: € 65 p.p. / tocht van 8 uur: € 85 p.p.

Sportievelingen kunnen in de Westfjorden een van de mooiste kustroutes volgen die het eiland te bieden heeft. De onbekende, maar uitzonderlijke grindweg brengt u naar ‘het einde van de wereld’. De tocht duurt ca. 4 uur waarvan ca. 2 uur zonder telefonisch bereik. Wenst u het nog pittiger dan is ook een tocht van 8 uur mogelijk, deze is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Westfjorden
Hoe? Met een professionele mountainbike en gewapend met een routekaart en advies. Helm en reparatiekit worden voorzien.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Nog interessante reizen

Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox