Veelgestelde vragen
Nee. IJsland is een topbestemming om met de wagen te verkennen. Druk verkeer is er onbestaande en door het beperkt wegennet rij je niet snel verloren.
In de winter volg je hoofdzakelijk de ringweg of de ‘1’. De ringweg loopt rondom het eiland en is voor 90% geasfalteerd. Je rijdt hier en daar van de ringweg, maar ook de zijwegen worden sneeuwvrij gehouden.
In Reykjavik logeer je in een hotel in of bij het 101 district, het hart van de stad. Op het platteland logeer je in een klein hotel, vakantiehuisje, B&B of guesthouse. Met uitzondering van de huisjes hebben de meeste accommodaties een eigen restaurant waar je lekker kan tafelen. Ontbijt is steeds inbegrepen.
Je kan kiezen tussen privé-sanitair of gedeeld sanitair. Gedeeld sanitair is heel gebruikelijk in IJsland omdat veel gastenverblijven omgebouwde boerderijen zijn. Bij elk programma staat aangegeven wat de mogelijkheden zijn.
Kleed je steeds warm genoeg. In het zuiden en het westen van IJsland schommelen de temperaturen in de winter meestal rond het vriespunt, maar door de wind kan het kouder aanvoelen. In het noorden mag je rekenen op temperaturen rond -8° C. Je kleedt je best in laagjes. We raden volgende kledij aan:
- thermische onderkledij
- wind- en waterdichte (over)broek en winterjas (best met kap)
- muts en handschoenen
- waterdichte wandelschoenen waarin de enkel ook wordt ondersteund
- enkele truien van fleece of wol
- katoen en jeans zijn uit den boze
Enkel het ontbijt is inbegrepen. De andere maaltijden kies en betaal je ter plaatse. Reken voor een warme maaltijd op ongeveer €25 – €40, afhankelijk van je keuze. In onze routeboeken geven we alvast een aantal leuke adresjes mee.
In Reykjavik kan je in alle prijsklassen lekker eten en is er heel veel keuze. Op het platteland is de keuze sneller gemaakt. In de dorpjes zijn er restaurants en eethuizen met een beperkte kaart. De meeste accommodaties hebben een eigen restaurant.
Van september tot eind maart heb je hele goede kansen om het noorderlicht te zien. Je locatie op IJsland maakt weinig uit, al zie je het beter op plaatsen waar er weinig strooilicht is. Het is een misvatting dat de kans op noorderlicht vergroot bij koudere temperaturen. De temperatuur heeft er geen enkele invloed op.
Nee, het wegennet is beperkt en je krijgt een wegenkaart mee. Je krijgt ook toegang tot onze handige reis-app. Je zal dus niet snel verloren rijden.
Nee, bedlinnen en handdoeken zijn voorzien. Ook bij de formule met zomerhuisjes.
Een geldige identiteitskaart en voor wie een wagen huurt: een Europees rijbewijs en kredietkaart op naam. Prepaid kredietkaarten worden niet aanvaard.
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard. Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.
Beide formules hebben voor- en nadelen. Wil je het roer zelf in handen nemen en je eigen tempo bepalen of vind je het fijn om in een klein gezelschap te reizen en een gepersonaliseerd routeboek te volgen, kies dan voor een individuele reis. Verkies je het gezelschap van een groep en het comfort van een reisleider die je op sleeptouw neemt en zich in jouw plaats om de route bekommert, dan doe je er goed aan een groepsreis te reserveren.
Vooral bij een individuele rondreis is het belangrijk dat je goed geïnformeerd vertrekt. Bij iedere individuele reis met huurwagen hoort een uitgebreid informatiepakket. Het bestaat uit onze zelf samengestelde infobrochure IJsland Praktisch, het Dominicus reishandboek IJsland, een degelijke wegenkaart en een toegang tot onze handige reis-app.
Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je onze infobrochure IJsland Praktisch en een degelijke wegenkaart zodat je de route kan meevolgen. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders. Als je voor een van onze eigen Nordic groepsreizen kiest, dan word je ongeveer 6 weken voor afreis uitgenodigd op een vertrekvergadering. Tijdens die vergadering overlopen we de praktische kant van de reis en maak je kennis met de andere deelnemers.
Het wagentype is afhankelijk van de regio’s die je wil bezoeken. Om de ringweg en de secundaire wegen te volgen, volstaat een gewone personenwagen. Het is een misvatting dat een 4×4 absoluut noodzakelijk is om IJsland te bezoeken. Ook met een gewone personenwagen kan je alle facetten van het eiland ontdekken en een fantastische reis beleven. Wil je het binnenland inrijden? Dan krijg je te maken met F-wegen die alleen toegankelijk zijn voor 4×4 voertuigen. F-wegen zijn grindwegen in zeer slechte staat. Denk aan steen- of lavapistes, pistes die door onoverbrugde rivieren lopen of wegen waarop nog een dikke laag sneeuw ligt. Voor een gewone personenwagen is dit absoluut verboden terrein.
Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten. Bij een individuele rondreis heb je de keuze tussen privé- of gedeeld sanitair. Gedeeld sanitair is gebruikelijk in IJsland omdat veel gastenverblijven omgebouwde boerderijen zijn. Bij elk programma staat op de website aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Je kiest uit hotels, country hotels, B&B’s op het platteland, zomerhuisjes of kleinschalige guesthouses. Qua sfeer kunnen ze erg verschillen, van rustiek tot Scandinavisch design.
Tip: Reserveer tijdig. Overnachtingsplaatsen op het IJslandse platteland zijn eerder schaars.
Ja. Vind je je ding niet meteen in ons aanbod? Maak dan een afspraak met een van onze IJslandspecialisten. Op basis van jouw reiswensen en hun uitgebreide kennis stippel je samen jouw ideale reis uit.
Wil je meer info? Schrijf je dan in voor een van onze infoavonden of laat je op afspraak adviseren door een van onze specialisten.
Nee, het wegennet is beperkt en je krijgt een wegenkaart en routeboek mee. Je zal dus niet snel verloren rijden.
Nee, bedlinnen en handdoeken zijn voorzien. Ook bij de formule met zomerhuisjes.
Een geldige identiteitskaart en voor wie een wagen huurt: een Europees rijbewijs en kredietkaart op naam. Prepaid kredietkaarten worden niet aanvaard.
De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard. Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.
Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.
Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.
Vragen over het COVID-19 virus? Alle info kan je hier terugvinden.
Nog geen antwoord op je vraag?
Contacteer ons en we helpen je graag verder
Op de hoogte blijven?
Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties