Veelgestelde vragen

Van november tot eind april heb je hele goede kansen om het noorderlicht te zien. Hoe langer je verblijf, hoe meer kans op noorderlicht. In november, maart en april zijn de nachten vaak iets helderder en stijgt de kans op noorderlicht.

Zweeds/Fins Lapland: Over het algemeen ligt er sneeuw in Lapland van november tot mei. Ook in maart en april ligt er dus nog sneeuw. Er ligt normaal geen sneeuw meer op de bomen, maar op de grond ligt er nog een dik pak. De laatste jaren zien we een nieuwe trend: het sneeuwt wat bij en er ligt terug een klein laagje sneeuw op de bomen. Maart en april zijn ook de ideale maanden voor langere tochten dankzij het dag- en zonlicht.

Noord-Noorwegen: In Noord-Noorwegen varieert het elk jaar wel wat, maar over het algemeen ligt er van midden december tot midden april sneeuw. Van januari tot half maart ligt traditioneel de meeste sneeuw.

Zweeds/Fins Lapland: In de lodges krijg je winterlaarzen, een winterjas en winterbroek of thermo overall, handschoenen, balaclava en een helm. In de Zweedse lodges krijg je ook een  berenmuts. In Äkäslompolo krijg je een thermische overall en laarzen. In Levi krijg je een thermo overall, laarzen, wanten en een balaclava. Zelf moet je een gemakkelijk paar winterschoenen, thermische onderkledij en genoeg dikke kousen voorzien. Daarnaast neem je ook een aantal dikke truien en broeken mee. Je kleedt je best in laagjes. Kies voor fleece of wol. Katoen is absoluut uit den boze. In de lodge, de chalet of het hotel is het warm en kan je dragen wat je wil. Lees meer over kledij. 

Noord-Noorwegen: Bij alle klassieke activiteiten zoals husky- en sneeuwscootertochten krijg je ter plaatse een thermische winteruitrusting en laarzen. Je moet zelf thermische onderkledij en voldoende warme kledij voorzien.

In de lodges betaal je enkel bij voor activiteiten die nog niet in je programma zitten, alcoholische dranken en frisdranken. Verder zit alles in de prijs: vluchten, activiteiten, accommodaties en alle maaltijden. In de Valkea Lodge is lunch à la carte.
In Levi en Äkäslompolo zitten de accommodatie en de vluchten in de prijs. De maaltijden en activiteiten zijn niet inbegrepen.

In Finland betaal je in Euro, in Zweden in Zweedse Kronen. In Noorwegen is de lokale munteenheid is de Noorse Kroon. De Scandinavische landen zijn meer en meer cash free. Ter plaatse kan je steeds met je bank- of kredietkaart betalen. Je hoeft geen Zweedse of Noorse Kronen te voorzien.

De moedertaal is Zweeds, Fins of Noors maar het personeel van de accommodatie spreekt ook Engels.

In de Zweedse lodges is er ’s morgens een ontbijtbuffet, ’s middags een soepmaaltijd en ’s avonds een warme maaltijd en dessert. De chefs koken vaak met lokale producten zoals zalm, rendier, eland, bessen en champignons. In Fins Lapland in de Valkea Lodge is er volpension met ontbijtbuffet, lunch en een 2-gangen diner. Het is ook mogelijk om à la carte te lunchen tegen een meerprijs. In Harriniva zijn er verschillende mogelijkheden. In alle lodges wordt rekening gehouden met diëten en allergieën. Ook voor vegetariërs is er een aangepast menu.
In Äkäslompolo en Levi bereid je de maaltijden zelf of ga je op restaurant.

Naar de lodges reizen kan met kinderen vanaf 4 jaar. In de dorpjes kunnen alle leeftijden, maar met hele kleine kinderen zijn minder activiteiten mogelijk.

Wij raden het af om naar winters Lapland te reizen als je zwanger bent. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

Noord-Noorwegen is minder geschikt voor wintersport. Wie wil skiën of snowboarden, gaat beter naar Fins Lapland. Ook voor meerdaagse husky- en sneeuwscootertochten is Noorwegen minder geschikt.

Nee, net als in IJsland is er weinig verkeer en rij je door het beperkt wegennet niet snel verloren. De meeste wegen zijn geasfalteerd en worden sneeuwvrij gemaakt. Huurwagens worden steeds voorzien van winterbanden.

We hebben de laatste maanden hard gewerkt aan een online boekingsysteem, zodat je reis met Nordic boeken nog makkelijker wordt. Een aantal van onze reizen naar Winters Lapland kan je nu al online boeken. Hoe doe je dat?

 • Klik op de gewenste reis.
 • Als de reis online boekbaar is, zie je aan de rechterkant een kader met Boek nu / Contacteer ons. Klik op ‘Boek nu’ als je meteen je reis wil vastleggen of als je de prijs wil zien voor de juiste afreisdatum.
 • Selecteer de gewenste afreisdatum. Je kan enkel de mogelijke afreisdata kiezen.
 • Vervolgens kan je nog meer informatie geven: uit hoeveel volwassenen en kinderen het reisgezelschap bestaat, welke soort kamer je wenst, …
 • Klik op ‘Bereken de prijs’ of ‘Ga verder met de reservatie’.
 • Als je verder gaat met de reservatie, moet je de gegevens van de reizigers invullen. Daarna kan je nog een aantal extra’s selecteren: extra bagage, optionele excursies, verzekeringen,… Voeg de gewenste extra’s toe en klik op ‘volgende’. Na het invullen van je adres kan je de reis online betalen.
 • Je krijgt een bevestiging van de reservatie in je mailbox. Aftellen maar!

In onderstaande video tonen we je nog eens hoe je jouw droomreis online kan boeken.

Je neemt de ferry, het vliegtuig of de wagen. Je exacte vertrek- en eindbestemming variëren naargelang de gekozen route. Omdat Noorwegen groot en gevarieerd is, bieden we voornamelijk rondreizen aan. Tijdens zo’n rondreis proef je van de verscheidenheid van verschillende regio’s. Je krijgt steeds een gepersonaliseerd reispakket mee met je reisroute, handige tips, leuke adresjes en enkele goed bewaarde geheimen. Alle informatie over vervoer naar Noorwegen vind je hier.

Nee, het is er rustig en aangenaam rijden. De wegen zijn goed onderhouden en perfect toegankelijk. Gezien het rijke dierenleven zegt men wel eens dat het verstandiger is naast de weg dan op de weg te focussen. Een 4×4 is niet nodig, ook sneeuwkettingen of extra voorzieningen zijn overbodig.

Goed om weten: Rond en tussen de grote steden zijn er snelwegen waar je 110 tot 130 km/uur mag rijden. Hoe verder van de steden, hoe minder snelwegen. In Zweden en Finland is de gemiddelde snelheid op gewone wegen 70 tot 90 km/uur. In Noorwegen ligt dat gemiddelde op 50 tot 60 km/u door de panoramische routes en bergpassen. Noorwegen is het enige land waar je tol moet betalen.

In Finland kan je met Euro betalen, in Zweden en Noorwegen worden Kronen gebruikt. Omdat Scandinavië bijna volledig cashfree is, heb je geen Kronen nodig. Zorg er wel voor dat je een kredietkaart bij hebt. In Noorwegen wordt gevraagd om bedlinnen en eindschoonmaak in vakantiehuizen contant te betalen. Hiervoor kan je ter plaatse geld afhalen met je bankkaart.

Heb je de Belgische of Nederlandse nationaliteit? Dan volstaat een identiteitskaart. Als je een andere nationaliteit hebt, neem je best contact op met de ambassade.

In Zweden en Finland zijn er meer muggen dan in Noorwegen. Het water van de fjorden trekt muggen immers niet aan. De muggen in Zweden en Finland zijn vooral actief tussen eind mei en half augustus en komen voor bij meren en rivieren. Maak je echter geen zorgen: met een stevige muggencrème, citroenkaarsen en bedekkende kledij kom je al een heel eind!

Het Zweeds en het Noors behoren tot de Germaanse taalgroep en klinken licht herkenbaar. Fins is een Oeraalse taal en kenmerkt zich door lange woorden met veel klinkers. De meeste Scandinaviërs spreken goed Engels. Je kan je er dus perfect verstaanbaar maken.

Budgetvriendelijk naar het hoge noorden reizen kan! In de reisdocumenten vind je heel wat tips: waar kan je voordelig inkopen doen? Wat neem je best van thuis mee? Zeker als je met de ferry reist, kan je zo kosten sparen.

Noorwegen is de duurste bestemming. De prijzen in de supermarkt zijn er gemiddeld 20% hoger dan in België en Nederland. Enkel vis is er voordelig. Voor een gerecht op restaurant betaal je gemiddeld 30-40% meer. Voor een glas wijn of bier mag je €10 tot €12 rekenen. Zweden en Finland zijn goedkoper. De prijzen in een Finse supermarkt zijn vergelijkbaar met die in België en Nederland, Zweden is net iets duurder. Alcohol is in alle Scandinavische landen duur. In Zweden en Finland betaal je gemiddeld €6 tot €8 voor een glas bier of wijn. Goed om weten: in alle Scandinavische landen kan je gratis kraantjeswater krijgen op café of restaurant.

Ja. Het meest kindvriendelijke land is Zweden. De beperkte rijafstanden, het rustige klimaat, de eerder vlakke wandelpaden en de meren maken het land van nature familievriendelijk. Daarnaast zet Zweden ook sterk in op leuke activiteiten voor families. Zo kunnen kinderen hun hart ophalen in de zuurstokkenshop van Gränna, in Astrids Lindgrens Värld, in het immense Orsa berenpark en op Småland’s ZIP-line, de langste in Europa. Voor wildlifesafari’s moeten kinderen oud genoeg zijn om enkele uren heel stil te kunnen zijn.

Finland is dankzij de vakantiehuizen in de bossen en aan het water ideaal voor families met jonge kinderen. In Noorwegen zijn de excursies en activiteiten voornamelijk natuurgericht. Wandelingen zijn er in alle moeilijkheidsgraden en lengtes. Er zijn ook heel wat dierenparken en boerderijen. Voor gletsjerexcursies, raftings of RIB-bootsafari’s is er een minimumleeftijd of -grootte (vaak 8 of 12jaar).

Ja. We hebben een selectie individuele reizen in Noorwegen en Zweden die perfect mogelijk zijn met de rolstoel. Neem zeker een kijkje op onze website of neem contact op met een van onze specialisten. Voor begeleide groepsreizen werken we samen met de organisatie Unelma Travel.

We hebben heel wat verblijfplaatsen waar ook de hond welkom is. Vaak moet je ter plaatse wel een extra kost betalen. Ook de verschillende ferrymaatschappijen hebben plaats voor honden. Dit varieert van de kennel op het autodek tot een plekje in de kajuit zelf. De Scandinavische richtlijnen omtrent onder andere inentingen en een honden-ID kan je terugvinden op onze website.

Je neemt de ferry, het vliegtuig of de wagen. Je exacte vertrek- en eindbestemming variëren naargelang de gekozen route. Omdat Noorwegen groot en gevarieerd is, bieden we voornamelijk rondreizen aan. Tijdens zo’n rondreis proef je van de verscheidenheid van verschillende regio’s. Je krijgt steeds een gepersonaliseerd reispakket mee met je reisroute, handige tips, leuke adresjes en enkele goed bewaarde geheimen. Alle informatie over vervoer naar Noorwegen vind je hier.

Nee. IJsland is een topbestemming om met de wagen te verkennen. Druk verkeer is er onbestaande en door het beperkt wegennet rij je niet snel verloren.

In de winter volg je hoofdzakelijk de ringweg of de ‘1’. De ringweg loopt rondom het eiland en is voor 90% geasfalteerd. Je rijdt hier en daar van de ringweg, maar ook de zijwegen worden sneeuwvrij gehouden.

In Reykjavik logeer je in een hotel in of bij het 101 district, het hart van de stad. Op het platteland logeer je in een klein hotel, vakantiehuisje, B&B of guesthouse. Met uitzondering van de huisjes hebben de meeste accommodaties een eigen restaurant waar je lekker kan tafelen. Ontbijt is steeds inbegrepen.

Je kan kiezen tussen privé-sanitair of gedeeld sanitair. Gedeeld sanitair is heel gebruikelijk in IJsland omdat veel gastenverblijven omgebouwde boerderijen zijn. Bij elk programma staat aangegeven wat de mogelijkheden zijn.

Kleed je steeds warm genoeg. In het zuiden en het westen van IJsland schommelen de temperaturen in de winter meestal rond het vriespunt, maar door de wind kan het kouder aanvoelen. In het noorden mag je rekenen op temperaturen rond -8° C.  Je kleedt je best in laagjes. We raden volgende kledij aan:

 •  thermische onderkledij
 • wind- en waterdichte (over)broek en winterjas (best met kap)
 • muts en handschoenen
 • waterdichte wandelschoenen waarin de enkel ook wordt ondersteund
 • enkele truien van fleece of wol
 • katoen en jeans zijn uit den boze

Enkel het ontbijt is inbegrepen. De andere maaltijden kies en betaal je ter plaatse. Reken voor een warme maaltijd op ongeveer €25 – €40, afhankelijk van je keuze. In onze routeboeken geven we alvast een aantal leuke adresjes mee.

In Reykjavik kan je in alle prijsklassen lekker eten en is er heel veel keuze. Op het platteland is de keuze sneller gemaakt. In de dorpjes zijn er restaurants en eethuizen met een beperkte kaart. De meeste accommodaties hebben een eigen restaurant.

Van september tot eind maart heb je hele goede kansen om het noorderlicht te zien. Je locatie op IJsland maakt weinig uit, al zie je het beter op plaatsen waar er weinig strooilicht is. Het is een misvatting dat de kans op noorderlicht vergroot bij koudere temperaturen. De temperatuur heeft er geen enkele invloed op.

Nee, het wegennet is beperkt en je krijgt een wegenkaart mee. Je krijgt ook toegang tot onze handige reis-app. Je zal dus niet snel verloren rijden.

Nee, bedlinnen en handdoeken zijn voorzien. Ook bij de formule met zomerhuisjes.

Een geldige identiteitskaart en voor wie een wagen huurt: een Europees rijbewijs en kredietkaart op naam. Prepaid kredietkaarten worden niet aanvaard.

De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard. Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Beide formules hebben voor- en nadelen. Wil je het roer zelf in handen nemen en je eigen tempo bepalen of vind je het fijn om in een klein gezelschap te reizen en een gepersonaliseerd routeboek te volgen, kies dan voor een individuele reis. Verkies je het gezelschap van een groep en het comfort van een reisleider die je op sleeptouw neemt en zich in jouw plaats om de route bekommert, dan doe je er goed aan een groepsreis te reserveren.

Vooral bij een individuele rondreis is het belangrijk dat je goed geïnformeerd vertrekt. Bij iedere individuele reis met huurwagen hoort een uitgebreid informatiepakket. Het bestaat uit een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden.

Kies je voor een groepsreis, dan ontvang je onze infobrochure IJsland Praktisch. Alle andere informatie krijg je ter plaatse van onze gespecialiseerde reisleiders. Als je voor een van onze eigen Nordic groepsreizen kiest, dan word je ongeveer 6 weken voor afreis uitgenodigd op een vertrekvergadering. Tijdens die vergadering overlopen we de praktische kant van de reis en maak je kennis met de andere deelnemers.

Het wagentype is afhankelijk van de regio’s die je wil bezoeken. Om de ringweg en de secundaire wegen te volgen, volstaat een gewone personenwagen. Het is een misvatting dat een 4×4 absoluut noodzakelijk is om IJsland te bezoeken. Ook met een gewone personenwagen kan je alle facetten van het eiland ontdekken en een fantastische reis beleven. Wil je het binnenland inrijden? Dan krijg je te maken met F-wegen die alleen toegankelijk zijn voor 4×4 voertuigen. F-wegen zijn grindwegen in zeer slechte staat. Denk aan steen- of lavapistes, pistes die door onoverbrugde rivieren lopen of wegen waarop nog een dikke laag sneeuw ligt. Voor een gewone personenwagen is dit absoluut verboden terrein.

Kies je voor een groepsreis, dan logeer je telkens in comfortabele hotels en country hotels op basis van een kamer met privé-faciliteiten. Bij een individuele rondreis heb je de keuze tussen privé- of gedeeld sanitair. Gedeeld sanitair is gebruikelijk in IJsland omdat veel gastenverblijven omgebouwde boerderijen zijn. Bij elk programma staat op de website aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Je kiest uit hotels, country hotels, B&B’s op het platteland, zomerhuisjes of kleinschalige guesthouses. Qua sfeer kunnen ze erg verschillen, van rustiek tot Scandinavisch design.

Tip: Reserveer tijdig. Overnachtingsplaatsen op het IJslandse platteland zijn eerder schaars.

Ja. Vind je je ding niet meteen in ons aanbod? Maak dan een afspraak met een van onze IJslandspecialisten. Op basis van jouw reiswensen en hun uitgebreide kennis stippel je samen jouw ideale reis uit.

Wil je meer info? Schrijf je dan in voor een van onze infoavonden of laat je op afspraak adviseren door een van onze specialisten.

Nee, het wegennet is beperkt en je krijgt voorbeeldroutes mee in onze handige reis-app. Je zal dus niet snel verloren rijden.

Nee, bedlinnen en handdoeken zijn voorzien. Ook bij de formule met zomerhuisjes.

Een geldige identiteitskaart en voor wie een wagen huurt: een Europees rijbewijs en kredietkaart op naam. Prepaid kredietkaarten worden niet aanvaard.

De munteenheid is de IJslandse Kroon, Euro wordt niet aanvaard. Cash is in principe niet nodig. Het is gebruikelijk om met kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine sommen.

Ja. De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

Ja. In IJsland geldt de Greenwich Mean Time (GMT). In de zomer is er een verschil van 2 uur (vroeger) en in de winter van 1 uur.

Vragen over het COVID-19 virus? Alle info kan je hier terugvinden.

Nog geen antwoord op je vraag?

Contacteer ons en we helpen je graag verder

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties