Info over COVID-19

Update 25.01.2021

Reisinformatie: COVID-19 en de gevolgen voor je reis

De situatie in België:

Vanaf 27 januari tot 1 maart geldt er een tijdelijk verbod op “reizen met een recreatief en toeristisch karakter”:

 • Het reisverbod geldt zowel voor reizen vanuit België als reizen naar België.
 • Reizen met een dwingende reden kunnen wel nog (bv. co-ouderschap, medische redenen, zakenreizen).
 • Wie naar het buitenland reist, moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is.
 • aan de grenzen komen er controles (steekproeven), ook voor wie België verlaat.

Het is verplicht om 7 dagen in quarantaine te gaan als je langer dan 48 uur in een rode zone bent geweest. Terugkerende reizigers moeten zich twee keer laten testen: op de eerste en zevende dag van de quarantaine. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine, met een test op dag 1 en op dag 7. Wie niet in België woont, moet een negatieve PCR-test van voor het vertrek en een negatieve PCR-test bij aankomst voorleggen.

De situatie in de Scandinavische landen:

Noorwegen

Reizen naar Noorwegen is mogelijk mits rekening te houden met volgende voorwaarden:

– bij aankomst een recente negatieve PCR test voorleggen

– vervolgens een quarantaine van 10 dagen respecteren.

Terugkeer naar België

De regio’s Oslo en Viken zijn ‘rood’ geklasseerd. Bij terugkeer in België kan een quarantaine opgelegd worden. De regio’s Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, Innlandet, Noord Noorwegen en Trøndelag zijn ‘oranje’: quarantaine is niet verplicht

Finland

Vanaf 23 november zal een “test and come” beleid gelden. Dit wil zeggen dat vanaf die datum de grenscontroles vervallen alsook het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële reizen. In principe kan vanaf die datum iedereen naar Finland reizen op voorwaarde dat men een negatief PCR-testresultaat kan voorleggen van een test die maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen is. Ten vroegste 72 uur na aankomst in Finland dient men dan nogmaals een test af te leggen. In afwachting van het tweede testresultaat zal men een zelfquarantaine dienen te respecteren en het aantal contacten tot het absolute minimum dienen te beperken. Als ook deze test negatief is, zullen er geen bijzondere beperkingen gelden. Reizigers die minder dan drie dagen in Finland verblijven, zullen evenwel geen tweede test dienen af te nemen en dienen evenmin de zelfquarantaine te respecteren tijdens hun verblijf. Voor personen die in Finland wonen, zullen de twee tests in Finland afgenomen worden. Een test bij aankomst in Finland en een tweede in de gemeente waar zij wonen ten vroegste 72 uur na de eerste test. Ook zij zullen een zelfquarantaine dienen te respecteren in afwachting van het tweede testresultaat.

De autoriteiten van dit land verbieden voorlopig niet-essentiële reizen vanuit België.

Zweden 

Vanaf 13/11 is het reisadvies voor reizigers naar Zweden aangepast van code geel naar code rood. Code rood wil niet zeggen dat reizen onmogelijk is. Nordic is transparant, ook in de huidige situatie, maar we willen ook zorgen voor wat positiviteit. Zweden staat in de top vijf van dunst bevolkte landen van Europa, in Noord-Zweden woont minder dan één persoon per vierkante kilometer. Veel natuur en weinig mensen dus, maar toch een aangepast reisadvies? Dat komt omdat de besmettingen in de grootsteden aanzienlijk zijn gestegen, in de regio’s waar wij reizen aanbieden is het aantal besmettingen heel beperkt.

Sinds 30 december zijn reizigers die langer dan 48 uur in een rode zone verbleven verplicht om zeven dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst in België. Je bent daarnaast ook verplicht om je twee keer te laten testen: op de eerste en zevende dag van de quarantaine.

Reis geboekt? Jouw veiligheid is onze prioriteit en daarom passen we ons annuleringsbeleid voor alle nieuwe en oude reservaties aan op volgende wijze en dit zolang code rood van toepassing is voor Zweden.

Alle afreizen vanaf 03/01/2021 en je hebt geboekt voor 21/08/2020

Indien je langer dan 14 dagen voor je vertrek wenst te annuleren worden de normale annuleringsvoorwaarden toegepast. Als op 14 dagen voor afreis voor Zweden nog steeds code rood geldt, mag je volledig kosteloos annuleren. Daarnaast krijg je natuurlijk óók je geld terug als code rood geldt vanaf 14 dagen voor vertrek tot de dag van vertrek en je liever niet wil afreizen.

Alle afreizen vanaf 03/01/2021 en je hebt geboekt na 21/08/2020* 

Je kan je winterreizen naar Zweeds Lapland tot 14 dagen voor je vertrek volledig kosteloos annuleren, om wat voor reden ook. Daarnaast krijg je natuurlijk óók je geld terug als code rood geldt vanaf 14 dagen voor vertrek tot de dag van vertrek en je liever niet wil afreizen.

*Indien je zelf beslist om je reis te annuleren ben je wel de premie verschuldigd voor de annuleringsverzekering indien je geboekt hebt na 20/10/2020.

Transit 

Reizen naar Scandinavië is mogelijk via Duitsland, je mag enkel overnachten in Duitsland mits negatieve covid-test (van 48u oud).
Transit door Denemarken is toegelaten, overnachten niet.

IJsland

Vanaf 19 augustus startte IJsland terug met een verplichte quarantaine voor iedereen die het land binnenkomt. Bij aankomst dien je een eerste coronatest te ondergaan en na 5 dagen een tweede. De tests zijn gratis. Tijdens de periode tussenin ben je verplicht om in quarantaine te gaan en te blijven tot het resultaat van de tweede test gekend is. Deze maatregel loopt alvast tot eind april. Voor vertrekken tussen 1 maart en 1 mei krijgen de reizigers de keuze krijgen om te annuleren of toch af te reizen en een vaccinatie-attest voor te leggen / in quarantaine te gaan bij aankomst. Klanten worden zo snel mogelijk persoonlijk gecontacteerd over hun dossier.

Buiten Europa:

Voor meer reisinfo over Canada, Alaska en Zuid-Amerika kan je op de respectievelijke websites van Canada Travel Designers, Wild Alaska en Atacama terecht.

En de toekomst?

Om jullie de nodige flexibiliteit te bieden, stelden we een nieuw flexibel annuleringsbeleid op waarbij je tot 35 dagen voor afreis kan beslissen of je al dan niet vertrekt. We volgen we de reisadviezen verder open blijven we deze pagina updaten met het meest actuele reisadvies.

 

Veelgestelde vragen

Het uitgeven van een voucher is niet langer van toepassing. Sinds 19 juni 2020 kunnen we wettelijk gezien geen vouchers meer uitschrijven wegens beperkingen of restricties door het Corona-virus. Indien er door de Belgische, Noorse, IJslandse, Finse of Zweedse overheid een negatief reisadvies wordt afgekondigd, zullen wij het nodige doen om jullie reis kosteloos te annuleren en het reeds betaalde reisbedrag terug te vergoeden.

Als je de reis zelf annuleert, zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Vanaf 21/08/2020 is er een nieuw annuleringsbeleid van toepassing waarbij je winter- en zomerreizen met afreis tot 30/09/2021 tot 35 dagen voor afreis kosteloos kan annuleren. Lees meer. 

Wanneer het land van bestemming een bewijs van inenting tegen corona zou vragen, is dit geen reden om gratis te annuleren.

Als de grenzen opnieuw gesloten worden voor het vertrek van je reis, dan zullen we je persoonlijk op de hoogte brengen via mail of telefoon en wordt je reis terugbetaald. Als de grenzen zouden sluiten terwijl je op vakantie bent, dan doen we er alles aan om je te repatriëren. Je kan ons steeds contacteren op ons noodnummer.

Combinatie Noorwegen-Zweden of combinatie Finland-Zweden of combinatie Noorwegen, Zweden en Finland: 
Momenteel laten Noorwegen en Finland geen reizigers toe die door Zweden hebben gereisd. Een van onze medewerkers zal je persoonlijk op de hoogte brengen over de stand van zaken voor jouw reis. Wij zoeken voor jou een passende oplossing of een gelijkwaardig alternatief. Indien deze wijziging een fundamentele aanpassing betekent voor jouw reis, behoud je het recht kosteloos te annuleren.

 • Hou voldoende afstand van andere hotelgasten.
 • Gebruik het eigen sanitair op de kamer.
 • Als je in een vakantiewoning verblijft en zelf de eindschoonmaak doet, vragen we je vriendelijk de woning eveneens te ontsmetten. Het ontsmettingsmiddel moet je zelf voorzien.

De verblijfplaatsen doen het volgende:

 • Klinken en handvaten worden regelmatig ontsmet.
 • Het algemene sanitair wordt afgesloten voor gebruik.
 • Tafels en stoelen worden opgedeeld in het restaurant en de receptie met respect voor de ‘social distancing’.
 • Buffetten worden sterk afgeraden. Het ontbijt- en/of avondbuffet wijzigt qua vorm naar een keuzemenu met service aan tafel of naar een aangepaste buffetvorm met ‘op voorhand verdeelde’ porties.
 • De kamer of vakantiewoning wordt na elk verblijf grondig ontsmet.

Excursies:

 • Elke leverancier neemt specifieke maatregelen.

Ziek voor afreis?

Blijf vooral thuis en vertrek niet op reis. Je contacteert best jouw verzekeringsmaatschappij. Wie via Nordic verzekerd werd door Allianz kan in dit geval terugvallen op de annuleringsverzekering. Contacteer ons zo snel mogelijk, zodat wij voor jou een dossier kunnen opstarten bij de verzekeringsmaatschappij.

Ziek ter plaatse?

Neem voorzorgen zodat je de ziekte niet kan verspreiden. Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Wie een bijstandsverzekering afsloot via Nordic is verzekerd via Allianz. In geval van klachten dien je meteen contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij via de gegevens zoals doorgegeven met de reisdocumenten.

 • Medische kosten in het buitenland worden vergoed. Vergeet zeker niet alle betalingsbewijzen (ziekenhuis en eventuele ambulante kosten) goed te bewaren en na de reis te bezorgen aan Allianz.
  • Uitzondering: in een bestemming die code rood is? Dan ben je niet gedekt voor Covid-gerelateerde medische kosten met de bijstandsverzekering van Allianz
 • Indien je in quarantaine wordt geplaatst op de verblijfplaats zelf, komt de verzekering NIET tussen beide. Deze extra kosten dien je zelf te betalen.

Ziek na je reis? 

Blijf thuis en respecteer een zelfquarantaine van twee weken.

Op de luchthaven:

 • Respecteer social distancing: de te bewaren afstand in de rij en de te volgen route staan duidelijk aangegeven door stickers.
 • Voor je de luchthaven binnengaat, wordt je lichaamstemperatuur gemeten met thermische camera’s. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van Brussels Airport.
 • Overal in de luchthaven werden desinfecterende gels geplaatst.
 • De stoelen waarop je kan zitten zijn duidelijk aangegeven. Andere stoelen zijn NIET in gebruik.
 • Check bij voorkeur online in. De fysieke balies blijven geopend voor de afgifte van koffers. Waar nodig werden extra afscheidingen en plexiglas geplaatst.
 • Tijdens het boarden moet je jouw ticket zelf scannen.
 • Hou ook steeds je ID-kaart en/of paspoort bij de hand.
 • In de luchthaven moet je een mondmasker dragen. Vergeet zeker ook geen mondmasker mee te nemen voor iedereen ouder dan 12 jaar. Enkel tijdens de identificatie aan de grenscontrole mag je jouw mondmasker even afzetten.

Op het vliegtuig:

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op alle vluchten gezien de afstand van 1,5 m niet altijd gegarandeerd kan worden. Je dient dit mondmasker ZELF  te voorzien. Bij voorkeur is dit een herbruikbaar, stoffen masker, maar alternatieven zoals wegwerpmaskers en sjaals zijn ook toegestaan. Bedek steeds zowel mond als neus.
 • Enkel bij Finnair: mondmasker verplicht voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook de toegelaten afmetingen van handbagage werden per 1 juli gewijzigd: max. 56 cm x 45 cm x 25 cm

 

De verschillende rederijen nemen maatregelen om het reizen aan boord zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Voor gedetailleerde en specifieke informatie verwijzen we jullie door naar de website van de ferrymaatschappij. Hier vind je alvast enkele algemene richtlijnen:

 • Reizen door Duitsland is geen enkel probleem. Overnachten in Duitsland is vanaf heden ook mogelijk. Hou steeds de reisdocumentatie en identiteitskaart bij de hand in geval van controle.
 • Klinken en handvaten worden regelmatig ontsmet.
 • Er werden desinfecterende gels geplaatst doorheen de openbare ruimtes aan boord.
 • De stoelen waarop je kan zitten zijn duidelijk aangegeven. Andere stoelen zijn NIET in gebruik.
 • De buffetten werden afgeschaft en er wordt ingezet op zoveel mogelijk voorverpakt voedsel. Alle zelfbedieningsstations zijn gesloten.
 • Betalen met kaart wordt ten sterkste aangemoedigd. Beperk cash betalingen zoveel mogelijk.
 • Op cruciale plaatsen zoals balies en kassa’s werd plexiglas geplaatst.
 • Openbare faciliteiten zoals de gym of sauna zijn tot nader order gesloten.
 • Via posters en/of tv-schermen worden de voorzorgsmaatregelen uitgelicht.

Bekijk hier de veelgestelde vragen aan Allianz.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties