Info over COVID-19

Update 23.09.2020

Flexibel annuleren: Boek nu je reis en annuleer kosteloos tot 35 dagen voor afreis

Kriebelt het om te reizen? Maar wil je geen financieel risico lopen omwille van de onzekere coronasituatie? Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom lanceerden we een flexibel annuleringsbeleid voor alle nieuwe zomer*- en winterboekingen vanaf 21.08.2020 met afreis tot 30.09.2021. Zo is er helemaal geen reden om te wachten en de beschikbaarheden te zien slinken.

Reisinformatie: COVID-19 en de gevolgen voor je reis

De situatie in België:

Op 3 juni besliste de Belgische Veiligheidsraad dat de Belgische grenzen vanaf 15 juni weer open gaan voor reizen binnen de Europese Unie. Ook het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein horen daarbij. Vanuit de Belgische regering is het dus weer toegestaan om te reizen naar het buitenland.

Vanaf 1 augustus is het verplicht om dit formulier in te vullen 48u voor je uit het buitenland terugkeert naar België. Dit geldt voor iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft of per vliegtuig of schip reist.

 

De situatie in de Scandinavische landen:

Noorwegen: Wie vanuit België naar Noorwegen reist, moet vanaf 1 augustus bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Bijgevolg:

 • Individuele reizen met afreis tussen 01.08.20 en 18.10.20 werden geannuleerd. We contacteren alle reizigers zo snel mogelijk.
 • Reizen met Hurtigruten werden geannuleerd tot 18.10.20.
 • Groepsreizen met afreis t.e.m. 31.10.20 werden geannuleerd.

Klanten die ter plaatse zijn kunnen hun reis rustig verder zetten zoals gepland. Bij vragen of problemen ter plaatse zijn we steeds te bereiken via telefoon tijdens de kantooruren of op ons noodnummer buiten de kantooruren.

Finland: Finland laat vanaf 10.08.20 enkel nog essentiële reizen vanuit België toe. Bijgevolg hebben we alle reizen tot 20.09.20 geannuleerd. Reizigers worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Over de reizen na 13.09.20 wordt binnenkort een beslissing genomen.

Zweden: Op heden geldt voor Zweden kleurencode oranje. We geven klanten de keuze om al dan niet af te reizen. Wie afreist, wordt aangeraden om twee weken in quarantaine te gaan bij terugkomst. Wie niet afreist, krijgt de reissom terugbetaald door ons.

Transit: Reizen naar Scandinavië is mogelijk via Duitsland, waar ook overnachtingen zijn toegestaan. Opgelet: wie uit de provincie Antwerpen komt, mag enkel overnachten in Duitsland mits negatieve covid-test.
Transit door Denemarken is toegelaten, overnachten niet.

IJsland: Vanaf 19 augustus start IJsland terug met een verplichte quarantaine voor iedereen die het land binnenkomt. Bij aankomst dien je een eerste betalende (€ 65 pp) coronatest te ondergaan en na 5 dagen een tweede gratis test. Tijdens de periode tussenin ben je verplicht om in quarantaine te gaan en te blijven tot het resultaat van de tweede test gekend is. De IJslandse overheid spreekt over een tijdelijke fase, maar kleeft geen termijn op deze fase. Om die reden beslisten we om alvast alle afreizen tot eind oktober te annuleren. Klanten worden zo snel mogelijk persoonlijk gecontacteerd over hun dossier.

 

Buiten Europa:

Voor meer reisinfo over Canada, Alaska en Zuid-Amerika kan je op de respectievelijke websites van Canada Travel Designers, Wild Alaska en Atacama terecht.

 

En de toekomst?

Om jullie de nodige flexibiliteit te bieden, stelden we een nieuw flexibel annuleringsbeleid op waarbij je tot 35 dagen voor afreis kan beslissen of je al dan niet vertrekt. We volgen we de reisadviezen verder open blijven we deze pagina updaten met het meest actuele reisadvies.

 

Veelgestelde vragen

We informeren je 3 tot 4 weken voor vertrek telefonisch of per mail over de stand van zaken van je reis.

Het uitgeven van een voucher is niet langer van toepassing. Sinds 19 juni 2020 kunnen we wettelijk gezien geen vouchers meer uitschrijven wegens beperkingen of restricties door het Corona-virus. Indien er door de Belgische, Noorse, Finse of Zweedse overheid een negatief reisadvies wordt afgekondigd, zullen wij het nodige doen om jullie reis kosteloos te annuleren en het reeds betaalde reisbedrag terug te vergoeden.

Als je de reis zelf annuleert, zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Vanaf 21/08/2020 is er een nieuw annuleringsbeleid van toepassing waarbij je winterreizen met afreis tot 30/04/2021 tot 35 dagen voor afreis kosteloos kan annuleren. Lees meer. 

Als de grenzen opnieuw gesloten worden voor het vertrek van je reis, dan zullen we je persoonlijk op de hoogte brengen via mail of telefoon en wordt je reis terugbetaald. Als de grenzen zouden sluiten terwijl je op vakantie bent, dan doen we er alles aan om je te repatriëren. Je kan ons steeds contacteren op ons noodnummer.

Combinatie Noorwegen-Zweden of combinatie Finland-Zweden of combinatie Noorwegen, Zweden en Finland: 
Momenteel laten Noorwegen en Finland geen reizigers toe die door Zweden hebben gereisd. Een van onze medewerkers zal je persoonlijk op de hoogte brengen over de stand van zaken voor jouw reis. Wij zoeken voor jou een passende oplossing of een gelijkwaardig alternatief. Indien deze wijziging een fundamentele aanpassing betekent voor jouw reis, behoud je het recht kosteloos te annuleren.

Zowel bij 2 weken quarantaine bij terugkomst als quarantaine ter plaatse nemen we als touroperator onze verantwoordelijkheid om iedereen individueel op de hoogte te brengen van deze berichtgeving. Zo laten we iedere klant de eigen keuze om de reis al dan niet te ondernemen. We hebben er alle begrip voor als het niet mogelijk is om bij terugkomst van de reis in verplichte zelfquarantaine te gaan. In dat geval betalen we de reis terug.

 • Hou voldoende afstand van andere hotelgasten.
 • Gebruik het eigen sanitair op de kamer.
 • Als je in een vakantiewoning verblijft en zelf de eindschoonmaak doet, vragen we je vriendelijk de woning eveneens te ontsmetten. Het ontsmettingsmiddel moet je zelf voorzien.

De verblijfplaatsen doen het volgende:

 • Klinken en handvaten worden regelmatig ontsmet.
 • Het algemene sanitair wordt afgesloten voor gebruik.
 • Tafels en stoelen worden opgedeeld in het restaurant en de receptie met respect voor de ‘social distancing’.
 • Buffetten worden sterk afgeraden. Het ontbijt- en/of avondbuffet wijzigt qua vorm naar een keuzemenu met service aan tafel of naar een aangepaste buffetvorm met ‘op voorhand verdeelde’ porties.
 • De kamer of vakantiewoning wordt na elk verblijf grondig ontsmet.

Excursies:

 • Elke leverancier neemt specifieke maatregelen.

Ziek voor afreis?

Blijf vooral thuis en vertrek niet op reis. Je contacteert best jouw verzekeringsmaatschappij. Wie via Nordic verzekerd werd door Allianz kan in dit geval terugvallen op de annuleringsverzekering. Contacteer ons zo snel mogelijk, zodat wij voor jou een dossier kunnen opstarten bij de verzekeringsmaatschappij.

Ziek ter plaatse?

Neem voorzorgen zodat je de ziekte niet kan verspreiden. Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Wie een bijstandsverzekering afsloot via Nordic is verzekerd via Allianz. In geval van klachten dien je meteen contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij via de gegevens zoals doorgegeven met de reisdocumenten.

 • Medische kosten in het buitenland worden vergoed. Vergeet zeker niet alle betalingsbewijzen (ziekenhuis en eventuele ambulante kosten) goed te bewaren en na de reis te bezorgen aan Allianz.
 • Indien je in quarantaine wordt geplaatst op de verblijfplaats zelf, komt de verzekering NIET tussen beide. Deze extra kosten dien je zelf te betalen.

Ziek na je reis? 

Blijf thuis en respecteer een zelfquarantaine van twee weken.

Op de luchthaven:

 • Respecteer social distancing: de te bewaren afstand in de rij en de te volgen route staan duidelijk aangegeven door stickers.
 • Voor je de luchthaven binnengaat, wordt je lichaamstemperatuur gemeten met thermische camera’s. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van Brussels Airport.
 • Overal in de luchthaven werden desinfecterende gels geplaatst.
 • De stoelen waarop je kan zitten zijn duidelijk aangegeven. Andere stoelen zijn NIET in gebruik.
 • Check bij voorkeur online in. De fysieke balies blijven geopend voor de afgifte van koffers. Waar nodig werden extra afscheidingen en plexiglas geplaatst.
 • Tijdens het boarden moet je jouw ticket zelf scannen.
 • Hou ook steeds je ID-kaart en/of paspoort bij de hand.
 • In de luchthaven moet je een mondmasker dragen. Vergeet zeker ook geen mondmasker mee te nemen voor iedereen ouder dan 12 jaar. Enkel tijdens de identificatie aan de grenscontrole mag je jouw mondmasker even afzetten.

Op het vliegtuig:

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op alle vluchten gezien de afstand van 1,5 m niet altijd gegarandeerd kan worden. Je dient dit mondmasker ZELF  te voorzien. Bij voorkeur is dit een herbruikbaar, stoffen masker, maar alternatieven zoals wegwerpmaskers en sjaals zijn ook toegestaan. Bedek steeds zowel mond als neus.
 • Enkel bij Finnair: mondmasker verplicht voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook de toegelaten afmetingen van handbagage werden per 1 juli gewijzigd: max. 56 cm x 45 cm x 25 cm

 

De verschillende rederijen nemen maatregelen om het reizen aan boord zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Voor gedetailleerde en specifieke informatie verwijzen we jullie door naar de website van de ferrymaatschappij. Hier vind je alvast enkele algemene richtlijnen:

 • Reizen door Duitsland is geen enkel probleem. Overnachten in Duitsland is vanaf heden ook mogelijk. Hou steeds de reisdocumentatie en identiteitskaart bij de hand in geval van controle.
 • Klinken en handvaten worden regelmatig ontsmet.
 • Er werden desinfecterende gels geplaatst doorheen de openbare ruimtes aan boord.
 • De stoelen waarop je kan zitten zijn duidelijk aangegeven. Andere stoelen zijn NIET in gebruik.
 • De buffetten werden afgeschaft en er wordt ingezet op zoveel mogelijk voorverpakt voedsel. Alle zelfbedieningsstations zijn gesloten.
 • Betalen met kaart wordt ten sterkste aangemoedigd. Beperk cash betalingen zoveel mogelijk.
 • Op cruciale plaatsen zoals balies en kassa’s werd plexiglas geplaatst.
 • Openbare faciliteiten zoals de gym of sauna zijn tot nader order gesloten.
 • Via posters en/of tv-schermen worden de voorzorgsmaatregelen uitgelicht.

Bekijk hier de veelgestelde vragen aan Allianz.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox