Noorwegen: Ongezien gevarieerd 2024

Ideale reis voor

Koppels
moeilijkheidsgraad = makkelijk
Ongerepte natuur
Sightseeing
Toegankelijke bootreis
Uitgebreide kennismaking
Contacteer ons

Tijdens deze 13-daagse groepsreis verken je zowel Noorwegen van op het land als op de zee! Onze ervaren gids neemt je mee langs de hoogtepunten van deze bestemming en laat je kennismaken met de gevarieerde natuur en cultuur.
De 6-daagse rondreis per bus brengt je langs spectaculaire fjorden, gletsjers, het hooggebergte en natuurlijk de bekende steden Oslo en Bergen. Terug aangekomen in Oslo, vlieg je naar Kirkenes waar een van de postschepen van Hurtigruten op je wacht. Deze zeereis wordt niet voor niks een van de mooiste ter wereld genoemd! Op de zuidelijke koers van Kirkenes naar Bergen geniet je zes dagen lang van een fascinerend programma op een van de mooiste natuurtonelen ter wereld.
Deze reis is de perfecte keuze voor iedereen die in relatief korte tijd zoveel mogelijk wil zien.

Afreisdata

02.07 tot 14.07.2024 & 15.09 tot 27.09.2024

Hoogtepunten van de reis

 • De mooiste fjorden van Noorwegen : Nærøyfjord en Geirangerfjord
 • Spectaculaire gletsjers
 • Stadsbezoek aan Bergen, Oslo en Trondheim
 • Optioneel bezoek aan de Noordkaap
 • De buitengewoon mooie Lofoten en Vesterålen
 • Middernachtzon of noorderlicht (naargelang de reisperiode)

01. Dag per dag

Vlucht vanuit vanuit Brussel naar Oslo. Tijdens de transfer naar de Noorse hoofdstad houden we halt bij het unieke Vigelandpark en bezoeken we het Fram Museum. Nadien check-in in het centraal gelegen Clarion The Hub. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Na het ontbijt neemt onze begeleider ons mee op een gevarieerde wandeling door de stad. Je kan op eigen houtje de stad nog even intrekken.
Rond de middag vertrekken we richting de woeste Noorse natuur. Langs de staafkerk van Torpo en het groene Hallingdal rijden we tot de voet van het Hardangervidda-plateau. We logeren er in Vestlia Resort met zwembad, jacuzzi (optioneel), wellness (optioneel), …. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

Vandaag staat de ruige Noorse natuur op het programma! We rijden langs een prachtige vallei en door de 24,5 km lange Laerdaltunnel waarna we halt houden in Borgund. Daar bezoeken we de beroemdste staafkerk van Noorwegen, die ook terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nadien varen we de Sognefjord over, van Fodnes naar Mannheller. We rijden verder tot Loen waar we de komende 2 nachten logeren, een rustpunt tijdens deze reis. Avondmaal in het hotel.

Afreis 02.07.2024 : Alexandra Hotel, met zwembad en wellnessfaciliteiten (optioneel)
Afreis 15.09.2024 : Loenfjord Hotel

— Lees meer —

Rit langs het pittoreske Oldenvatnet-meer naar Briksdalen voor een korte wandeling naar de indrukwekkende gletsjertong Briksdalbreen. Er wordt tijd voorzien voor een lunch (niet inbegrepen).
In de namiddag maken we een rit over de Panoramaveien, met schitterend uitzicht op de Nordfjord. We voorzien tijdig terug te keren naar Loen voor wat ontspanning.
Een aanrader is een rit met de kabelbaan Loen Skylift naar een hoogte van 1011m (optioneel). Avondmaal in het hotel.
Tijdens de reis van 02.07.2024 kan je deze namiddag genieten van de sauna (betalend), jacuzzi en het binnen- en buitenzwembad in het Alexandra Hotel.

— Lees meer —

Het fjordengebied is hét hoogtepunt van een reis door Noorwegen. De Geirangerfjord wordt beschouwd als de mooiste fjord van Noorwegen en prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco: deze moet je gezien hebben! We varen de fjord af, van Hellesylt tot Geiranger. Nadien gaat het helemaal omhoog tot het unieke uitzicht op Dalsnibba om vervolgens af te zakken naar het hooggebergte. We verblijven in het mooie Villa Vågå, een historisch hotel in de regio tussen de nationale parken van Jotunheimen en Rondane. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

We starten deze dag nabij de Peer Gyntveien, een schitterende bergweg waar we over rijden indien de weergoden het toelaten. In Lillehammer rijden we voorbij Lysgårdsbakken, een bij wintersportfanaten gekende skischans. We bezoeken Maihaugen dat beschouwd wordt als het mooiste openluchtmuseum van Noorwegen. Hier leer je meer over het dagelijkse leven in de vallei Gudbrandsdalen sinds de middeleeuwen tot nu. In de namiddag vertrekken we naar Gardermoen luchthaven voor een vlucht naar Kirkenes.
Na aankomst transfer naar Thon Hotel Kirkenes. Avondmaal in het hotel.

— Lees meer —

In Kirkenes bevinden we ons op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul. In de voormiddag gaan we voor het eerst aan boord van het Hurtigruten-schip, dat kort na de middag vertrekt. In de late namiddag wordt in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen, voor het eerst aangemeerd. Nadien gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord en Berlevåg.

Afreis 02.07.2024 : MS Richard With
Afreis 15.09.2024 : MS Polarlys

— Lees meer —

's Ochtends vroeg meert het schip even aan in Honningsvåg. Je kan hier deelnemen aan een optionele excursie die start met een bezoek aan de Noordkaap en eindigt in Hammerfest. Na de korte stop in Honningsvåg vaart het schip eveneens richting Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. Vervolgens meert het rond middernacht in Tromsø aan. Het bijwonen van het middernachtconcert in de kathedraal is een aanrader. Of trek je liever op eigen houtje de stad in voor een bezoekje aan een van de vele gemoedelijke kroegen om het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier te proeven? Verlies in deze gezellige omgeving het uur niet uit het oog, om 01u30 zetten we onze zuidwaartse vaart verder.

Optionele excursies:

Vanuit Honningsvåg :

- 8A: Ontbijt aan de Noordkaap en busrit naar Hammerfest (249 EUR pp)

In Hammerfest :

- 8B: Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld (129 EUR pp)
- 8G: Bergwandeling in Hammerfest (119 EUR pp)

In Tromsø :
- 8C: Middernachtconcert in de kathedraal in Tromsø (56 EUR pp) = enkel op afreis 02.07.2024

— Lees meer —

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. Harstad is de eerste halte van vandaag, nadien vaart het schip verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m. Als de weersomstandigheden goed zitten, varen we de nauwe Trollfjord binnen.

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Optionele excursies:

Op de Vesterålen :

- 9A: Eilandenwereld Vesterålen (139 EUR pp)

Naar de Trollfjord :

- 9C: Zeearendsafari in de Trollfjord (205 EUR pp)
- 9K: The Hurtigruten Museum (129 EUR pp)


Op de Lofoten :
- 9B: Eilandenwereld Lofoten (135 EUR pp) = enkel op afreis 02.07.2024

- 9D: Lofoten te paard (269 EUR pp)
- 9E: Speedbootavontuur op de Lofoten (199 EUR pp) = enkel op afreis 02.07.2024

- 9H: Lofotpils brouwerij (50 EUR pp)

— Lees meer —

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn: we kruisen iets voorbij Ornes de Poolcirkel. Het schip vaart door een afwisselend landschap met talrijke eilanden en bergen. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Bij het wegvaren merk je al snel een vreemde berg op. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaten we Helgeland en meert het schip nog even aan in Rørvik.

Optionele excursies:

Vanuit Sandnessjøen :

- 10B : Vega Eilandengroep – Unesco Werelderfgoed (375 Euro pp) = enkel op afreis 02.07.2024

Vanuit Brønnøysund :

- 10C: Bezoek aan het Norwegian Aquaculture Centre / Noorse zalmcultuur (135 EUR pp)

- 10D: Wandeltocht naar Torghatten (149 EUR pp)

— Lees meer —

Wie vroeg uit de veren is, kan nog even de stad Trondheim intrekken. De strategische ligging van de stad trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen bewaard worden. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad.

Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kristiansund en later die dag naar Molde.

Optionele excursies:

In Trondheim :

- 11A: Trondheim en de Nidaros kathedraal (119 EUR pp)

In Kristiansund :

- 11C: De Atlantische Route (199 EUR pp) = enkel op afreis 02.07.2024

- 11E: Marmermijn Bergtatt (199 EUR pp) = enkel op afreis 15.09.2024

— Lees meer —

De laatste dag aan boord vangt aan. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Vooraleer het schip aanlegt in Bergen, kan je nog genieten van een laatste lunch.

Meteen na aankomst, transfer naar ons centraal gelegen hotel. In de namiddag staat nog een begeleide wandeling op het programma. We raden u aan om nadien het kabeltreintje, de Fløibanen (niet inbegrepen), naar het hoogste punt (319m) te nemen, voor een beklijvend panorama. We genieten van een diner in een lokaal restaurant. Overnachting in Clarion Hotel Bergen.

— Lees meer —

Vandaag komt deze prachtige reis ten einde. Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht via Oslo/Kopenhagen naar Brussel.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Hutcategorie Prijs per persoon
Tweepersoonskamer/kajuit
Prijs per persoon
Eénpersoonskamer/kajuit
Afreis: 02.07.2024 (MS Richard With)
Polar inside type I € 4595 € 6290
Polar outside type N € 5140 € 7150
Polar outside type O € 5250 € 7340
Arctic Superior type P € 5390 € 7640
Afreis: 15.09.2024 (MS Polarlys)
Polar outside type J € 4170 € 5420
Polar outside type O € 4395 € 5760
Polar outside type P € 4495 € 5975

Kajuittypes : MS Richard With

 • I-kajuit: Polar Inside binnenkajuit, op dek 3, met aparte bedden (bed en sofabed
 • N-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, op dek 3, met dubbel bed
 • O-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, op dek 3,5 of 6, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, op dek 5, met dubbel bed

Kajuittypes : MS Polarlys

 • J-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, op dek 5 of 6, met aparte bedden (bed en sofabed)
 • O-kajuit: Polar Outside buitenkajuit, op dek 5 of 6, met dubbel bed of met aparte bedden (bed en sofabed)
 • P-kajuit: Arctic Superior buitenkajuit, op dek 5, met dubbel bed

Inbegrepen

 • Vluchten met Scandinavian Airlines: Brussel-Oslo, Oslo-Kirkenes, Bergen-Oslo/Kopenhagen-Brussel incl. taksen (€ 247)
 • Ervaren Nederlandstalige reisleider
 • Alle transfers: luchthaven/hotels/Hurtigruten
 • Busreis met comfortabele autocar
 • 7 hotelovernachtingen in goede hotels in halfpension (in Bergen avondmaal in een lokaal restaurant)
 • Hurtigruten zeereis Kirkenes – Bergen (5 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension, gratis Wifi, koffie en thee
 • Bezoek aan het Fram Museum
 • Bezoek aan de staafkerk van Borgund
 • Boottocht op de Geirangerfjord
 • Inkom Maihaugen museum
 • Stadswandeling in Oslo en Bergen
 • Tol- en waterwegen
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Bagageservice
 • Lunch (behalve tijdens de zeereis)
 • Extra excursies aan land tijdens de zeereis

Schepen

De schepen MS Richard With en MS Polarlys werden gebouwd in de jaren '90 en werden in 2016 gedeeltelijk gerenoveerd. Ze kregen een modern, Scandinavisch interieur.

Er zijn naast het hoofdrestaurant nog een à -la-carte restaurant en een bistro. Er is eveneens een sauna, 2 buitenjacuzzi's en een fitnessruimte. In de gezellige 'Explorer Lounge' kan je rustig zitten en de prachtige landschappen zien voorbijglijden, in de bar kan je genieten van een lekker traditioneel drankje.

Opmerkingen

 • Prijs per persoon
 • Single kamers/kajuiten steeds op aanvraag
 • Min. 20/max. 28 deelnemers
 • Hotels onder voorbehoud van wijziging
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan op moment van boeking aangevraagd worden mits toeslag van +/- € 200 per kajuit. Indien het nummer niet vooraf wordt aangevraagd, zal dit pas bij het inschepen toegekend worden
 • Voor deze groepsreis zijn de algemene annuleringsvoorwaarden voor groepen van Hurtigruten van toepassing:
  Tot 181 dagen voor afreis: het voorschot
  Van 180 tot 46 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  Vanaf 45 dagen voor afreis of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom

04. Excursies

Welkom op het meest noordelijke punt van Europa! Het Noordkaap plateau strekt zich 307 meter uit boven de Noordelijke IJszee. In tegenstelling tot de reizigers van vroeger, die de klif moesten beklimmen, rijden we per bus vanuit Honningsvåg helemaal naar de top.

We genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet in de Noordkaapzaal terwijl we uitkijken over de Barentszzee. Nadien hebben we nog even de tijd om een panoramafilm over de Noordkaap tijdens de vier seizoenen te bekijken, de geschenkenshop met handgemaakte artikels te bezoeken en het kleine museum te bezichtigen. Vergeet ook niet de verplichte foto met de iconische wereldbol die het belang van de Noordkaap herdenkt te nemen.

Vanuit Honningsvåg brengt de bus ons zuidwaarts langs de majestueuze Porsangerfjord tot Hammerfest, waar we opnieuw aan boord gaan van ons Hurtigrutenschip.

 • Van boord: Honningsvåg
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 6,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 5.30u - 11.30u
 • Periode: 08.05 - 07.10
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, ontbijt aan de Noordkaap
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 249
— Lees meer —

Wanneer we in Hammerfest aankomen, brengt de bus ons naar het Museum of Reconstruction for Finnmark and Northern Troms. Hier krijgt u inzicht in de enorme inspanningen die werden geleverd om de regio Noord-Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Vervolgens gaan we naar de Meridiaanzuil, het UNESCO werelderfgoed van Hammerfest. Dit monument markeert het meest noordelijke meetpunt van de Struve Geodetische Boog, een keten van driehoeksmeting die de exacte grootte en vorm van de aarde vaststelde.

Onze laatste stop is de berg Salen. Tijdens de rit naar de top van de berg vertelt de gids over de geschiedenis van de stad, die in 1891 als eerste stad in Noord-Europa elektrische straatverlichting kreeg, aangedreven door waterkracht. Vanaf de top genieten we van een prachtig uitzicht over de stad.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1u45min.
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.00u - 12.40u
 • Periode: 01.01-31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

We beginnen onze begeleide wandeltocht in het centrum. Wanneer we de stad uitlopen naar de voet van de berg, komen we langs de karakteristieke parochiekerk.

We volgen de "Gammelveien" ("Oude Weg"), een wandelpad dat rond de berg slingert. Op weg naar boven voert het pad ons door het enige bos van Hammerfest, Jansvannskogen.

Een tocht naar de top van de berg vereist een goede conditie, maar het uitzicht loont zeker de moeite: op een heldere dag hebt u een prachtig uitzicht over de eilanden Melkøya, Sørøya en Seiland. We keren via een zigzagpad terug naar het centrum.

 • Van boord: Hammerfest
 • Aan boord: Hammerfest
 • Duur: 1,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.00u - 12.30u
 • Periode: 08.06 - 07.11
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: warme drank en snack
 • Kleding / schoeisel: draag wandelschoenen en warme en winddichte kleding
 • Aanbevolen uitrusting: rugzak met waterfles, extra warme kleding, camera, zonnebril. De gids zal de nodige veiligheidsuitrusting meebrengen
 • Opmerking: Goede algemene conditie vereist. Min. leeftijd: 16 jaar
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

In de Tromsø kathedraal kan u een uniek middernachtconcert bijwonen, van Noorse volksliederen en/of klassieke gezangen. Een aparte en ontroerende beleving!

 • Van boord: Tromsø
 • Aan boord: Tromsø
 • Duur: 1u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 24.00u - 01.15u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Opmerking: filmen of fotograferen is niet toegestaan tijdens het concert, duur van het concert = ong. 45 minuten. Geen begeleiding op de bus.
 • Richtprijs: € 45
— Lees meer —

We beginnen onze uitstap met een korte rondrit door de straten van Harstad. Dit is de derde grootste gemeente in Noord-Noorwegen met een geschiedenis die verbonden is aan de haringvisserij, het leger, en in recentere tijden, offshore olie.

Op een heldere dag kunt u ten noorden van de stad het schiereiland Trondenes zien liggen. Hier bezoeken we een witte 13e-eeuwse middeleeuwse stenen kerk, de meest noordelijke in zijn soort ter wereld. We stoppen bij het Historisch Centrum van Trondenes waar voorwerpen worden tentoongesteld die in de loop van de geschiedenis in de regio zijn ontdekt, van de vroege steentijd tot de Vikingtijd, de Middeleeuwen en het heden.

Vanuit Trondenes neemt de bus ons mee voor een schilderachtige rit over het eiland Hinnøya naar de veerboot in Gullesfjord. Aan boord kunt u genieten van een warm drankje en zoete snack. De tocht gaat dan verder met de bus langs de Sigerfjord naar Sortland waar u weer aan boord gaat. Deze excursie is in alle seizoenen een mooie ervaring: idyllisch in de zomer, maar net zo mooi in de winter.

 • Van boord: Harstad
 • Aan boord: Sortland
 • Duur: 4u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 8.15u - 12.30u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, ferryovertocht met aan boord een warme drank en zoete snack
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 139
— Lees meer —

Geniet van het landschap terwijl we per bus van Sortland naar Stokmarknes rijden, de plek waar Hurtigruten werd opgericht. Er duikt een groot glazen gebouw op, aan de waterkant gelegen, met daarin een schip op ware grootte. Het schip mS Finnmarken uit 1956 werd liefdevol gerestaureerd en omgebouwd tot een museum ter ere van The Coastal Express.

Hurtigrutemuseet bewaart archieven, foto's en artefacten die het ontstaan en de evolutie van de Kust Expres, een cruciale bijdrage aan de kustgemeenschappen en de transformatie die dat voor de Noorse kust betekende, beschrijven. Tijdens de rondleiding op het schip krijgen we brug, kombuis, machinekamer, klassieke eetzaal en hutten van het MS Finnmarken uit 1956 te zien. Nadien kunnen we even ontspannen in de lounge van het allereerste Coastal Express-schip, DS Finnmarken uit 1912. De deskundige uitleg en een reeks interactieve tentoonstellingen maken dit museumbezoek memorabel.

 • Van boord: Sortland
 • Aan boord: Stokmarknes
 • Duur: 2u15min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 12.45u - 15.00u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Opmerking: De excursie sluit meteen aan bij excursie 9A (Eilandenwereld Vesterålen).
 • Richtprijs: € 129
— Lees meer —

Aangepast programma (vanaf maart 2023): De Lofoten-eilanden staan bekend om de schilderachtige vissersdorpjes met rode hutten omgeven door ruige bergen. Tijdens deze begeleide busrit vanuit Svolvær naar Stamsund krijgen we meer te zien van wat de eilanden te bieden hebben: beschutte baaien, witte zandstranden en grote, groene landbouwgronden. Het landschap en het bijzondere licht hier trekken al eeuwenlang kunstenaars uit binnen- en buitenland aan.

We stoppen in Henningsvær, een charmant vissersdorpje met 500 inwoners. Kijk uit naar het plaatselijke voetbalveld, genesteld op een rots in het midden van de zee. In de 18de eeuw was het het belangrijkste vissersdorp van de Lofoten, nu vind je hier charmante lokale kunstnijverheidswinkels. Een bezoek aan Galleri Lofoten Hus, een gerenommeerde kunstgalerie, staat op het programma. Galerie Lofoten toont een van de grootste collecties Noord-Noorse schilderijen uit de vorige eeuwwisseling - een periode die door velen de gouden eeuw van de Noord-Noorse schilderkunst wordt genoemd.

Op de begane grond van de galerie vindt u een collectie schilderijen van gerenommeerde kunstenaars als Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann en anderen. De eerste verdieping van de galerie is verdeeld in twee secties - een met aquarellen van Lars Lerin en een met grafisch werk van Magne Furuholmen. De derde verdieping van de galerie toont een museumtentoonstelling over de Noord-Noorse kustcultuur. Deze toont het leven en de visserij in Henningsvær aan het begin van de vorige eeuw.

Vanuit Henningsvær rijden we per bus langs de betoverende kustlijn naar Stamsund, waar het schip op ons ligt te wachten.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Stamsund
 • Duur: 3.5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.50u - 22.20u
 • Periode: 09.04 - 31.08
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus,
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

Een tenderboot vaart ons op zee tegemoet. We stappen over op deze kleinere boot en maken een tocht door de fjorden, langs eilanden en bergen, richting Trollfjord. Kijk tijdens de tocht uit naar zeearenden in de lucht, walvissen in het water en zeehonden op de oevers.

Trollfjord is slechts 2,5 kilometer lang, maar heeft steile, dramatische bergwanden. Het Hurtigrutenschip vaart vanaf eind april, indien de weersomstandigheden het toelaten, de fjord in, door de 100 meter brede engte. Vanuit de tenderboot hebben we een perfect perspectief om foto's te maken en te filmen hoe het schip ter plaatse 180° draait om terug naar buiten te manoeuvreren.

Wanneer we de Trollfjord uitvaren, worden vogels gelokt met vis. Brutale meeuwen duiken naar beneden en pikken de vis uit je hand. Zeearenden, de grootste arenden van Noord-Europa met een spanwijdte van 2,5m, cirkelen om de boot en duiken, wanneer vis in zee wordt gegooid, naar beneden en grijpen hun maaltijd met hun krachtige klauwen. Na dit adembenemend schouwspel zetten we koers richting Svolvær waar we opnieuw aan boord gaan van ons Hurtigrutenschip.

 • Van boord: tenderboot op open zee
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 2u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.30u - 18.25u
 • Periode: 24.03 - 15.10
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per boot, warme drank, koekjes en een proevertje van stokvis
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Opmerking: Bij goede weersomstandigheden varen de Hurtigrutenschepen vanaf eind april de Trollfjord binnen. Deze excursie sluit meteen aan en kan gecombineerd worden met de uitstappen op de Lofoten-eilanden maar, afhankelijk van wanneer de geboekte excursie op Lofoten start, mis je mogelijks een maaltijd aan boord.
 • Richtprijs: € 205
— Lees meer —

Na een korte busrit vanuit Svolvær komen we aan in Hov, op het eiland Gimsøy. Het gebied wordt beschouwd als een van de oudste plaatsen op de Lofoten. We bezoeken er Hov Hestegård, een manege op een boerderij met uitzicht op de berg Hoven en de oceaan.

We maken kennis met de IJslandse paarden, de bekend zijn om hun kalme karakter en hun comfortabele tred, zowel in langzame als snelle draf.

We starten onze rit te paard langs een geleid pad naar het strand. We volgen het witte zandstrand en komen onderweg langs overblijfselen uit het Vikingtijdperk. In de herfst en winter rijden we in het donker door het ruige terrein, luisteren naar de golven en kijken uit naar het noorderlicht.

De route en de paarden zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 3,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30u - 22.00u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per bus, rit te paard
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding. Rijlaarzen en waterdichte bovenkledij beschikbaar.
 • Opmerking: max. gewicht van de berijder is 90kg. Deelnemers hebben geen rijervaring nodig.
 • Richtprijs: € 269
— Lees meer —

Tijdens deze uitstap nemen ervaren schippers ons iin een RIB-boot (grote, harde zodiac) mee naar een idyllische lagune met witte zandstranden, omgeven door eilanden en scheren. Deze beschermen tegen de vaak turbulente open oceaan. De kans is groot dat u hier zeearenden ziet, de grootste roofvogel van Europa.

We varen met hoge snelheid door de Vestfjord naar het eiland Skrova. Tientallen jaren geleden zwol de visserij en walvisvaart de bevolking van het eiland aan tot enkele duizenden, maar tegenwoordig wonen er iets minder dan 200 mensen. Skrova wordt ook 'Hawaï-eiland' genoemd vanwege het zonnige klimaat en het indrukwekkende landschap. We stoppen hier voor een snack en leren bij over de hedendaagse zalmvisserij en de geschiedenis van het eiland.

Daarna varen we verder naar het dorp Skjoldvær en steken nadien de Vestfjord over naar Svolvær, waar we bij de haveningang worden begroet door het standbeeld van de "Vissersvrouw", voordat we weer aan boord gaan van ons schip.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 1,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.30u - 20.00u
 • Periode: 09.06 - 08.09
 • Moeilijkheidsgraad 3
 • Inbegrepen: vervoer per RIB-boot, snack
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme en winddichte kleding. Aangepaste kledij wordt verstrekt.
 • Opmerking: Deze excursie is niet geschikt voor gasten met rugklachten. Min. leeftijd: 6 jaar.
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Lofotpils is Lofoten 's eerste en enige ambachtelijke brouwerij en staat bekend om het maken van bier met verschillende smaken, afkomstig van de opmerkelijke prachtige natuur van Lofoten.

In 2006 heeft een plaatselijke bierliefhebber in het centrum van Svolvær een oude vissteiger uit 1937 omgebouwd tot de eerste brouwerij van de Lofoten. We wandelen naar de brouwerij waar we de eigenaar, Thorvador, ontmoeten en een rondleiding krijgen door het gebouw. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het productieproces van het bier, van begin tot eind. Al het bier van Lofotpils wordt gebrouwen met vers water uit de Lofoten. Dit geeft het bier een frisse en unieke smaak, die u met elke slok naar de bergen van de Lofoten brengt.

 • Van boord: Svolvær
 • Aan boord: Svolvær
 • Duur: 40min
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 18.40u - 19.20u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: Bierproeverij, Engels- en Noorse begeleiding tijdens het brouwerijbezoek
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 50
— Lees meer —

Ontdek een verborgen juweel tijdens een boottocht langs de in de UNESCO-lijst opgenomen eilanden van Vega ten zuiden van de poolcirkel. We varen vanaf Sandnessjøen door het cluster van eilanden, eilandjes en riffen terwijl onze gids vertelt over de fascinerende cultuur van dit kustlandschap en zijn bewoners.

Als we in Gardsøy aan land gaan, bezoeken we het Vega Werelderfgoedcentrum dat de opmerkelijke 1500 jaar oude traditie die uniek is voor dit gebied belicht. De eilandbewoners fungeren als vogelwachters voor de trekkende eidereenden die hier nestelen. Ze bouwen kleine 'huisjes' voor de dieren en nadat de jongen zijn uitgekomen, wordt het zeer gewaardeerde eiderdons verzameld.

Via de tentoonstellingen en een korte film worden we meegenomen op een reis van de nederzettingen uit de steentijd tot de hedendaagse visteelt. Bewonder het prachtige uitzicht vanuit het café, bij een warm drankje en een lokale snack.

We varen terug langs de idyllische Helgelandse kust en eindigen onze reis in Brønnøysund.

 • Van boord: Sandnessjøen
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 11.50u - 16.50u
 • Periode: 10.06 - 09.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per boot, lokale fruitdrank, koffie, thee en lokale snack.
 • Uitrusting: comfortabele schoenen, warme kleding en windjacks.
 • Richtprijs: € 375
— Lees meer —

Richtprijs: € 135

Na een bustour door het mooie stadje Brønnøysund bewonderen we het indrukwekkende uitzicht als we de prachtige brug oversteken naar het Noorse Aquacultuurcentrum in Toft.

Het koele en heldere water van de Noorse kust biedt de beste omstandigheden voor een duurzame en verantwoorde aquacultuur. Daardoor is Noorwegen een van 's werelds grootste exporteurs van vis en zeevruchten en genieten ongeveer 37 miljoen mensen over de hele wereld van de producten van het land.

In het Aquacultuurcentrum vertellen de gidsen het verhaal van de levendige zalmvisserij in Noorwegen en over de kweektechnologie die de zalm van ei tot vis brengt.

Zie hoe de zalmen hier leven en via een onderwatercamera krijg je de kans de vissen van dichtbij te zien. Aan het einde van de rondleiding kunnen we proeven van een vers stukje heerlijke zalm.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 2,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 15.00u - 17.15u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus, proevertje van zalm
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 135
— Lees meer —

We rijden met de bus, door het aantrekkelijke stadje Brønnøysund, naar de voet van de Torghatten berg. Met het kenmerkende gat in het midden is dit een van de meest herkenbare en iconische plekken aan de Noorse kust. Volgens de plaatselijke legende was de berg ooit de hoed van de trollenkoning die hem gebruikte om een pijl te blokkeren die op een jong meisje was gericht.

We klimmen ongeveer een half uur over een ruig, natuurlijke pad tot waar het gat begint. Het gat bevindt zich op een hoogte van 35 meter en loopt 160 meter door, 15 tot 20 meter breed, groot genoeg voor een schip van de Coastal Express om er doorheen te varen.

Bij het bereiken van het gat worden we beloond met een fantastisch panorama van de Helgelandse archipel. Via dezelfde weg terug naar beneden, sluiten we onze wandeling af met een verwarmend drankje en een lekkere snack.

 • Van boord: Brønnøysund
 • Aan boord: Brønnøysund
 • Duur: 2u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 15.15u - 17.15u
 • Periode: 01.06 - 31.10
 • Moeilijkheidsgraad 4
 • Inbegrepen: vervoer per bus, warme drank en cake
 • Kleding / schoeisel: Draag comfortabele schoenen en warme kleding.
 • Inbegrepen: Wij raden aan een rugzak met waterfles, extra kleding, camera en zonnebril mee te nemen. Goede algemene conditie vereist, er wordt gewandeld over een ruw pad, met enkele steille stukken met stenen trappen op de weg naar boven.
 • Richtprijs: €149
— Lees meer —

Trondheim is naar Noorse begrippen een grote stad, maar is erin geslaagd veel van de intimiteit en charme van een kleine stad te behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met zijn middeleeuwse kathedraal, kleurrijke kades en een prachtige, rood geverfde houten brug die dateert uit 1861 enerzijds; en zijn moderne sportfaciliteiten, de wereldberoemde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap en het bruisende nachtleven aan de andere kant. Een lokale gids vertelt je alles over Trondheim tijdens een bustour door de straten en stadsdelen, inclusief een korte stop bij Utsikten (het Uitzicht) om de stad van bovenaf te bewonderen.

Onze verkenningstocht brengt ons verder naar de indrukwekkende Nidaros-kathedraal, gebouwd op de begraafplaats van St. Olav, de patroonheilige van Noorwegen. De bouw van dit enorme gotische bouwwerk - met zijn talloze details en versieringen - begon al in 1070. Je begrijpt al snel waarom velen de Nidaros-kathedraal beschouwen als het mooiste religieuze gebouw in Noorwegen. Aan het einde van de tour ontvang je een gratis boek over de kathedraal van Nidaros om mee naar huis te nemen.Van boord: Trondheim

 • Van boord: Trondheim
 • Aan boord: Trondheim
 • Duur: 2u
 • Geschatte aankomst-/vertrektijden: 07.20u - 09.20u
 • Periode: 01.01 - 31.12
 • Moeilijkheidsgraad: 1
 • Inbegrepen: Vervoer per bus
 • Kleding/schoeisel: draag comfortabele schoenen
 • Opmerking: Op zon- en feestdagen is er geen rondleiding in de kathedraal omwille van de misdienst. Fotograferen is niet toegestaan in de kathedraal.
 • Richtprijs: € 119
— Lees meer —

Richtprijs: € 199

We starten met een rondrit door het pittoreske Kristiansund vooraleer we verder rijden naar het eiland Averøy.

De Atlantische weg is meer dan 8 kilometer lang en loopt zigzaggend langs de dramatische kustlijn, over bruggen die de reeks kleine eilanden en eilandjes verbinden die het prachtige landschap sieren. Het is, niet verrassend, een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen.

We stoppen bij de unieke Kvernes Stave kerk en nemen een kijkje in het aantrekkelijke barokke interieur. Geniet ook van het prachtige uitzicht dat we van hieruit hebben.

We stoppen bij een gezellige taverne om te smullen van een Noorse specialiteit, Bacalao. Deze stevige stoofpot is gemaakt van de beroemde klippfisk (gedroogde kabeljauw) en andere lokale ingrediënten. Onze schilderachtige route eindigt met een korte rondleiding door de 'Stad van de Rozen', Molde, voordat we terugkeren naar ons schip.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 4,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.45u - 21.20u
 • Periode: 11.04 - 10.09
 • Moeilijkheidsgraad 1
 • Inbegrepen: vervoer per bus, stoofpot met lokale ingrediënten (drank niet inbegrepen), koffie/thee en pudding
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Vanuit Kristiansund rijden we per bus naar Bergtatt waar we worden opgewacht door de gidsen, die ons voorzien van de benodigde uitrusting en een veiligheidsdemonstratie geven. We zijn nu klaar voor een onvergetelijk bezoek aan de betoverende marmeren grotten. Hier wordt al sinds 1938 gedolven en in enkele delen van de berg wordt nog steeds gedolven.

We gaan naar het hart van de berg en varen aan boord van vlotten op het verlichte kristalheldere meer. Terwijl we over het kalme water glijden, stoppen we even om te proeven van het zuivere water dat uit de rotswand ontspringt.

Vervolgens worden we naar de Grand Hall geleid voor een unieke ondergrondse eetervaring. Aan de kaarsverlichte tafels smullen we van een heerlijk stoofpotje van vlees en groenten, gemaakt van lokale ingrediënten. Te midden van deze magische sfeer bekijken we een fascinerende film over de marmermijn.

Na ons ondergrondse avontuur stappen we in de bus voor een korte rondleiding door Molde.

 • Van boord: Kristiansund
 • Aan boord: Molde
 • Duur: 4,5u
 • Geschatte aankomst- / vertrektijden: 16.45u - 21.15u
 • Periode: 15.09 - 30.04
 • Prijs: € 215 per persoon (afvaarten voor 1.04.2022) of € 189 per persoon (afvaarten na 1.04.2022)
 • Moeilijkheidsgraad 2
 • Inbegrepen: vervoer per bus en per vlot, stoofpotje
 • Kleding / schoeisel: draag comfortabele schoenen en warme kleding; helmen en reddingsvesten worden verstrekt.
 • Richtprijs: € 199
— Lees meer —

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox