Nazomer in Lapland

Kleurenweelde en noorderlicht

Nazomer Lapland

Een van de best bewaarde geheimen van Lapland? De nazomer. Het seizoen tussen de eeuwige zomerdag en de eeuwige winternacht loopt van eind augustus tot begin november en is synoniem aan explosieve kleuren in het landschap, noorderlicht en de zuiverste lucht van het jaar.

Noorderlicht

Om het noorderlicht te zien, hoef je niet noodzakelijk de winterkou te trotseren. Het is een misvatting dat noorderlicht gebonden is aan temperatuur. Het moet gewoon voldoende donker zijn. Vanaf eind augustus zijn de nachten donker genoeg en laat het noorderlicht zich terug zien. Bovendien beleef je het intenser dankzij de donkere nachten en de weerkaatsing op de nog niet bevroren meren. Door de heldere weersomstandigheden die dit seizoen kenmerken zijn je kansen op noorderlicht extra hoog.

Kleurenweelde of “Ruska”

Ook overdag krijg je heel wat kleuren te zien. Een vuurwerk van gele, rode en oranje kleuren explodeert in het landschap en hult de mossen, bomen en planten in herfstkleuren. De kleurenweelde van dit seizoen is zo indrukwekkend dat er een woord voor bestaat: Ruska. Vooral september is de maand van “ruska”. In oktober begint de eerste sneeuw te vallen. Dit is een bijzondere periode tussen herfst en winter waar je soms al van de eerste winteractiviteiten kan proeven. Denk maar aan een sneeuwschoenwandeling of huskysafari. Laat je verrassen door de natuur!

Bartel-van-Riet-kijkt-naar-het-noorderlicht-Lapland
Bos-met-herfstkleuren-in-Lapland

“In de nazomer ben ik echt verliefd geworden op Lapland”

Michiel, Laplandspecialist
Rendieren-in-Lapland

Lapland?

Lapland is ondanks z’n naam geen land. Het is een regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. De inheemse bevolking van Lapland zijn de Sami. De Sami waren rendierhouders of vissers die nomadisch en in nauw contact met de natuur leefden. De huidige Sami leven niet meer nomadisch, maar de sterke band met de natuur bindt hen nog steeds.
De nazomer is een prachtige periode om naar onze Zweedse lodges te reizen, of naar de Noorse eilandengroepen Lofoten en Vesterålen. Of je kan een rondreis maken over de grenzen.

Zweden-Nazomer-fika-bij-het-meer-Lapland

Praktisch

Je vliegt met een comfortabele lijnvlucht naar het Hoge Noorden, richting Kiruna in Zweden of Evenes in Noorwegen. Ter plaatse verblijf je in een gezellige blokhut of lodge of maak je een rondreis waarbij je verschillende accommodaties combineert. Overal in Lapland word je met open armen ontvangen door de gastvrije locals. We selecteerden zowel in Zweden als Noorwegen uitzonderlijke accommodaties waar je je meteen thuis voelt.

7 redenen om in de nazomer naar Lapland te reizen:

1- Spectaculair noorderlicht: vanaf eind augustus worden de dagen korter en doet het noorderlicht vaak op spectaculaire wijze haar intrede.
2- Waanzinnige herfstkleuren: het landschap staat als het ware in vuur en vlam, je komt ogen te kort!
3- Zuivere lucht: in de herfst voelt de lucht nog zuiverder aan dan anders.
4- Heldere en droge dagen: september en oktober kennen traditioneel het minste neerslag. Deze periode is ideaal voor natuurliefhebbers en wandelaars.
5- Rust en stilte: de zomerdrukte is gaan liggen en je loopt amper toeristen tegen het lijf. Weg van de dagelijks drukte kom je helemaal tot rust.
6- Herfstsmaken: de herfst is ideaal om de natuur te verkennen: vang je eigen zalm en maak hem klaar boven het kampvuur, ontspan in de bossen, spot rendieren, en ga op bessen- en paddenstoelenjacht.
7- Bijzondere activiteiten een noorderlichtsafari, overnachten in een glazen iglo, een “arctic flavours” wandeling in het bos, een huskytraining met quads… de nazomer is er de ideale periode voor

Reis in de nazomer naar Lapland

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Mushers week

Avontuurlijke 8-daagse groepsreis met focus op husky's en noorderlicht in de Lapse natuur.

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Autumn adventure week

Ontdek de grootste wildernis van Europa op unieke wijze met tal van activiteiten.

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Fotoreis herfst in Lapland met Michiel Pieters

Een Nordic fotograaf gaat met jou op stap, voor de mooiste foto's in de kleurenpracht van de Lapse herfst.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties