Ongerept Denemarken: de nationale parken

Het landschap van Denemarken wordt vaak beschouwd als vlak en plat, maar niets is minder waar. Het land telt officieel vier nationale parken en binnenkort vervolledigt een vijfde deze lijst. Met een mozaïek aan gevarieerde landschappen, een rijke dierenwereld, uitdagende outdoor mogelijkheden en historisch waardevolle plaatsen kan het ieder hart bekoren. Trek die wandelschoenen aan en ga op pad door enkele pure en wilde Deense natuurgebieden. Wedden dat je ervan versteld zal staan?

Thy Nationaal Park

Thy, het oudste nationaal park van Denemarken, beslaat een gebied van 244 km2. De 12 km lange gordel langs de westkust van Jutland reikt van Agger Tange in het zuiden tot Hanstholm in het noorden. Je wordt er omringd door uitgestrekte duinen en pijnbomen, gevormd door de ruwe westenwind. Kleine vissersdorpen en de 50 km idyllische kuststrook met vaak geïsoleerde zandstranden dragen bij tot een unieke sfeer. Door de blootstelling aan de natuurelementen is het leven aan de westkust vrij hard. Verlaten landbouwgronden veranderden geleidelijk aan in duinheuvels en plantages. Weg van de snerpende wind vind je de stilte en warmte van het bos.

In het wildpark Hanstholm broeden meer dan 30 verschillende vogelsoorten en de otter heeft zijn toevluchtsoord gevonden in de meren. Agger Tange geldt als een van de belangrijkste rustgebieden van Noord-Europa voor ontelbaar veel watervogels. Grote kuddes edel- en damherten brullen en reeën dartelen over stekelige duinen en moerassen.

 

Tegelijkertijd vormt het nationaal park een belangrijk hoofdstuk uit de Deense geschiedenis. Talrijke Duitse bunkers langs de kust herinneren aan een tijd waarin Denemarken in de frontlinie stond van een verwachte aanval van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Surfers in Klitmoeller - Naar Denemarken met Nordic- ©Mette Johnsen

Activiteiten in Thy Nationaal Park

Geniet van een ritje op IJslandse paarden of op je stalen ros. Balanceer op je surfbord en overwin de wilde golven van de Noordzee in Cold Hawaii (Klitmøller is een van de beste surfplaatsen in Noord-Europa). Volg de West Coast Trail en pluk wilde bessen en champignons onderweg. Vang je eigen vis in een van de 200 meren. In Thy Nationaal Park adem je Moeder Natuur in al z’n glorie in, word je betoverd door de ongerepte puurheid en voel je je soms helemaal alleen op aarde.

Mols Bjerge Nationaal Park

Mols Bjerge Nationaal Park strekt zich uit over een schiereiland van 180 km2 ten oosten van de bruisende stad Århus. Miljoenen jaren geleden vormden de opeenvolging van koude ijstijden en warmere interglaciale periodes stilletjes aan het landschap dat Mols Bjerge vandaag de dag typeert. Gigantische ijstongen, immense zijmorenen en tonnen water boetseerden dit tot een geologieparadijs.

Het landschap varieert van de kust van het Kattegat in het oosten tot de dichte bossen in het westen, van de kronkelende inhammen in het zuiden over zachte morene heuvels en heidevelden tot de uitgestrekte graslanden in het noorden.

Tachtig procent van de regio is privé-eigendom maar er is voldoende ruimte om de tijd te nemen en deze natuurpracht waar te nemen met al je zintuigen.

Het nationaal park omvat ook de gezellige havenstad Ebeltoft, verschillende charmante dorpjes en de middeleeuwse kasteelruïnes van Kalø die de bewogen geschiedenis vertellen. Er heersen perfecte condities voor kite- en windsurfen en paragliden. Andere populaire outdoor activiteiten zijn onder meer mountainbiken, paardrijden, kajakken, vissen, zwemmen en snorkelen. De trail Mols Bjergestien verbindt met z’n 60 km de kasteelruïnes van Kalø met Ebeltoft. Kortere wandellussen zijn eveneens mogelijk.

Wadden Nationaal Park

In 2010 werd het Wadden Nationaal Park ingelijfd als grootste park van Denemarken met een duizelingwekkende oppervlakte van 146 600 hectare, waarvan slechts 300 km2 landoppervlakte. Het natuurgebied is een onderdeel van de Duitse en Nederlandse Waddenzee en staat op de lijst van Particular Sensitive Sea Areas (PSSA), samen met het Great Barrief Reef in Australië en de Galapagoseilanden voor de kust van Ecuador. Het nationaal park heeft een karakteristiek open strand- en duinlandschap met estuaria, moerassen, heidevelden en meer dan 30 eilanden. De bewoonde waddeneilanden Rømø, Mandø en Fanø blinken langs de kust en zijn de ideale plaatsen om excursies te ondernemen.

Zeehonden spotten in Wadden Nationaal Park - naar Denemarken met Nordic

Twee keer per dag stroomt maar liefst 1 biljoen m3 water heen en weer over het gebied. De aantrekkingskracht  van de maan zorgt ervoor dat het getij een regelmatige interval kent van 6,25 uur tussen hoog- en laagwater. De weersomstandigheden hebben ook invloed op het getij. Westenwind drukt de zee naar de kust toe en kan het effect van het getij in een zware storm tot vier meter verhogen.

Het ritme van het getij creëert goede omstandigheden voor het dynamische ecosysteem van de Waddenzee met z’n vele microscopische planten en dieren. Die zorgen op hun beurt voor de basisvoeding van de zeebodemfauna (zoals wadpierwormen, mosselen en krab). Duizenden van deze dieren zijn te vinden op slechts 1 m² op de waddenbodem.

In het Wadden Nationaal Park is er altijd iets te beleven: je kan er zeehonden spotten of op oesters jagen

Daarom is het gebied ook van levensbelang voor de 10 tot 12 miljoen vogels die in het voor- en najaar trekken naar hun broed- of overwinteringsplaats. De Waddenzee en de omliggende moerassen dienen als gigantische voorraadkamer waar de trekvogels hun reserves aanvullen voor hun verdere tocht.

Tijdens die periode kan je getuige zijn van een fascinerend natuurspektakel ‘Black sun’. Duizenden spreeuwen verzamelen zich in kuddes boven het moeras. Een poëtische vertoning in de schemering.

De Waddenzee telt overigens de grootste populatie van de gewone zeehond in Denemarken. Het is het enige zeezoogdier dat in de Waddenzee broedt. De zeehonden gebruiken de droge oevers om te rusten of te broeden.

In het Waddenzeegebied zijn het hele jaar door spannende natuuravonturen te beleven. Zo kan je in de periode van april tot oktober op zeehondensafari trekken. Van oktober tot april jaag je dan weer op oesters. Het infocentrum, Vadehavscentret, geeft je een duidelijke introductie tot dit bijzondere gebied.

Skjoldungernes Nationaal Park

Het vierde nationaal park van Denemarken, Skjoldungernes Nationaal Park, werd ingehuldigd in 2015 en strekt zich uit over een oppervlakte van ca. 170 km2. Het is daarnaast ook het eerste nationaal park van Sjӕlland, gelegen in de regio’s Lejre, Roskilde en Frederikssund. De bescherming, het behoud en de duurzame ontwikkeling van de rijke fauna, flora en cultureel erfgoed was het motief om het gebied tot een nationaal park uit te roepen.

Grenzend aan de wondermooie Roskilde fjord met z’n eilandjes en weelderige vogelleven vormt het landschap een puzzel van loofbossen, meren, veenmossen, moerassen, weiden en glooiende landbouwgrond. Door de aanwezigheid van belangrijke broed- en rustplaatsen voor watervogels, is het een must see voor vogelliefhebbers. Deze natuurlijke voorraadkamer, met een overvloed aan vis en watervogels, trekt ook een populatie van Denemarkens grootste roofvogel aan. De zeearend broedt en jaagt hier naar hartenlust.

Op zoek naar sporen van vroegere bewoners? Bezoek de middeleeuwse stad Roskilde met z’n imposante kathedraal. Of ga op zoek naar vondsten uit het Stenen Tijdperk, de IJzertijd of de Vikingperiode. Zo vind je er beschermde monumenten, begraafplaatsen, grafheuvels, schepen, watermolens, resten van wapens en andere overblijfselen van vervlogen culturen.

Skjoldungernes Nationaal Park - naar Denemarken met Nordic - © Ole Malling

Activiteiten in Skjoldungernes Nationaal Park

Het nationale park biedt uitstekende mogelijkheden om de adrenaline door je lijf te pompen: mountainbiken, paardrijden,  zwemmen, zeilen, vissen, kajakken,… Skjoldungestien is een netwerk van wandelpaden van 40 km lang die je langs de mooiste plekjes brengt. Fjordstien is goed voor 275 km aan wandel- en fietsplezier langs de Roskilde fjord en Isefjord en volgt oude veld- en boswegen, vaak in de nabijheid van de kust.

Kongernes Nordsjælland Nationaal Park

Sjӕlland heeft er binnenkort een tweede nationaal park bij en meteen ook het vijfde van Denemarken: Kongernes Nordsjӕlland Nationaal Park. In 2019 werd een lokaal comité samengesteld om de procedure in gang te zetten om het natuurgebied officieel te erkennen. Het zal met z’n 263 km2 het op één na grootste nationaal park van Denemarken worden. Een van de grootste bossen van het land, Gribskov, en de twee grootste meren, Arresø en Esrum Sø, maken deel uit van het park. Gribskov is de thuishaven van de grootste populatie wilde damherten van Denemarken.

 

Sporen van de rijke Deense geschiedenis zijn te zien in de vorm van kastelen, kloosters en kasteelruïnes. Het nationaal park bevat tevens twee Unesco werelderfgoedsites: Kronborg kasteel en de par force koninklijke jachtterreinen ten noorden van Kopenhagen. Unesco merkt op dat de bosgebieden van Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg dienen als uniek voorbeeld van een ontworpen jachtlandschap, met inbegrip van goed bewaarde jachtbanen die in een rasterpatroon zijn aangelegd, genummerde stenen palen en jachthuizen zoals de Hermitage.

Meer dan 70% van het park bestaat uit Natura 2000-gebieden. Dit zijn gebieden die omwille van bedreigde, zeldzame of karakteristieke dier- en plantensoorten en habitats beschermd worden.

Reis naar Denemarken en ontdek de parken:

IJsland Winter 8 dagen

Zuid- en West-IJsland vanuit winterhuisjes

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland vanuit twee volledig uitgeruste winterhuisjes

Zuid-Finland Zomer 6 dagen

Duoreis Helsinki & Stockholm

Korte citytrip richting bruisend Helsinki & charmant Stockholm.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Beleef Finland

Ontdek het prachtige zuid-Finland: van het bruisende Helsinki naar het uitgestrekte merengebied!

IJsland Winter 7 dagen

Winterbreak IJsland krokusvakantie

Een ontdekkingsreis langs het indrukwekkende zuiden van IJsland tijdens de krokusvakantie, met een excursie per superjeep naar een natuurlijke ijsgrot.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten & Vesteralen

Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Aava Sky Village Week

8-daagse reis vanuit Aava Sky Village, op een heuveltop in Fins Lapland, met prachtige uitzichten en enkele typisch Lapse excursies zoals een huskytocht en sneeuwscootertocht, enzovoort.

IJsland Winter 6 dagen

Authentiek IJsland – winter

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

IJsland Zomer 5 dagen

Experience Iceland

Ervaar de hoogtepunten van Zuid-IJsland. Je overnacht in de meest trendy accommodaties en beleeft unieke ervaringen in een buitenaards mooie omgeving

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze boeiende rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet familiereis

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze gezinsvriendelijke rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

IJsland Zomer 6 dagen

Authentiek IJsland – zomer

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winterse magie op Lofoten en Vesteralen

Besneeuwde bergpieken, helderblauw water, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden. Ontdek dit onvergetelijke winterlandschap tijdens deze rondreis op de Lofoten en Vesterålen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties