Met je hond naar het Hoge Noorden

Hoera, op reis! Maar wat doe je met je vierpotige huisgenoot? Met een enorme bosoppervlakte en duizenden meren biedt Scandinavië de gedroomde omgeving voor een reis met je hond. Toch maken de regels het niet altijd even evident om je viervoeter mee op avontuur te nemen.

Zoals het gezegde luidt: een voorbereid reiziger is er twee waard! Hieronder vertellen we je dan ook alles over accommodaties, de wetgeving ter plaatse en zaken die je vooraf in orde moet brengen zodat je zorgeloos op pad kan met je favoriete reisgenoot.
man met hond op het water

Logeren met je viervoeter

Met Nordic kan je gelukkig een aantal vakantiehuisjes boeken die honden toelaten. Als je meegeeft aan de Travel Designer dat je graag reist met je hond, kijken ze of er alternatieven zijn die honden toelaten. Houd er wel rekening mee dat het aanbod beperkt is, op tijd boeken is dus de boodschap! Daarnaast wordt vaak een supplement gerekend voor reizigers die met een hond willen logeren. Ook in hotels zijn er meestal slechts een aantal kamers beschikbaar waar ze een hond toelaten. Deze kamers zijn dan ook heel snel volzet. Tot slot liggen de verblijven die honden verwelkomen in het algemeen ook vrij ver van elkaar, wat het reizen iets minder aangenaam maakt.

huisje in Zweden met vlag

Aan de leiband?

Naast je accommodatie zijn er in het Hoge Noorden nog enkele regels waarmee je rekening moet houden. Zo mag je hond niet zomaar overal loslopen. In Denemarken is een leiband verplicht in alle bossen en tijdens de zomermaanden (april t.e.m. september) ook op het strand. Noorwegen verbiedt het loslopen van je hond tijdens het voorjaar en de zomermaanden. In de nationale parken is een leiband altijd verplicht. In Zweden moeten honden ten alle tijde aan de leiband blijven tijdens het wandelen, dus ook rondom de vakantiehuisjes en in de bossen. In Finland is de wetgeving iets minder streng, daar mag je hond wel loslopen buiten de nationale parken. Naar Finland reizen met de hond is echter geen evidentie aangezien dit enkel met het vliegtuig of via een 30-uur-durende vaart kan.

Welke procedure moet mijn huisdier ondergaan voor vertrek naar Scandinavië? 

Je huisdier zal enkel mogen meereizen indien hij in bezit is van een EU-Dierenpaspoort. Dit krijg je meestal mee van de verkoper van de hond, of je kan het paspoort ook halen bij de dierenarts. Ook moet jouw hond een microchip hebben en zijn er helaas enkele rassen verboden in Noorwegen en Denemarken: Pitbull Terriër, Fila Brasiliera, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terriër. Verder verbiedt Noorwegen nog de Tsjechoslowaakse Wolfhond en kruisingen van hond met wolf. Voor Denemarken zijn ook de rassen Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac en Tornjak verboden. Houd er bovendien rekening mee dat puppy’s jonger dan 3 maanden niet naar Denemarken mogen reizen. Een vaccinatie tegen hondsdolheid is ook noodzakelijk, je huisdier moet hiervoor minimaal 3 maanden oud zijn. Let op! Na deze inenting moet je nog 21 dagen wachten voor je op reis kan vertrekken met je hond. Een vaccinatie tegen Leptospirose en hondenziekte wordt aangeraden.

Bij het reizen naar Noorwegen of Zweden zijn de volgende zaken ook noodzakelijk: een raadpleging bij de dierenarts over herhalingsvaccins en een melding bij de douane. Wanneer je van plan bent om te reizen per ferry check je best op voorhand welke regels er gelden omtrent huisdieren. Soms moet de hond in een kennel of het voertuig plaatsnemen tijdens de overtocht. Deze informatie is vaak te vinden op het ferryticket of bij de receptie van het schip.

Belangrijk: vergeet niet om de regels van de landen waar je doorheen reist ook te controleren!

icoon husky

Graag meer info over reizen met je hond naar het Hoge Noorden?

Ons team van Travel Designers staat klaar om samen met jou de reis van je dromen uit te stippelen, waar je viervoeter zonder problemen deel van kan uitmaken!